Starity

John Lone

John Lone John Lone nemzetisége 12106. 7rajongó 2vélemény
 • Értékelés
 • tehetség: 100%
 • stílus: 100%
 • szimpátia: 100%
 • Születési név
 • John Lone
 • Születési idő
 • 1952. október 13.
 • Születési hely
 • Hong Kong, Kína
 • Foglalkozás
 • színész, rendező, koreográfus
 • Családi állapot
 • elvált
 • Magasság
 • 172 cm
 • Eredeti hajszín
 • fekete
 • Szemszín
 • sötétbarna
 • Csillagjegy
 • Mérleg
 • Linkek
 • IMDB-adatlap
 • Starity RSS-csatorna
 • Kapcsolódó sztárok
 • Joan Chen Alec Baldwin Jackie Chan Jeremy Irons Jet Li Christopher Lambert Jason Statham Mickey Rourke Chris Tucker Jessica Lange Ryuichi Sakamoto

John Lone életrajza

John Lone (尊龍; pinyin átírással: Zūn Lóng) 1952. október 13-án született Hong Kongban, Kínában.

Az imdb szerint a születési neve Ng Kwok-Leung. Életéről és magánéletéről nem sokat tudni, mert erről a témáról mindig is nagyon keveset beszélt az interjúiban. Annyit elárult, hogy édesapja európai, édesanyja kínai származású.

Árvaházban nevelkedett, később egy sanghaji asszony fogadta örökbe, akivel egészen hétéves koráig élt.
A hong-kongi Chiu Chiu Academy-n kezdte el a tanulmányait, majd a pekingi operában folytatta, hogy művész lehessen. Itt kapta a Johnny nevet, tízéves korában. Később a Lone nevet választotta családnévnek, azt hangsúlyozva, hogy árva volt (a "lone" angol szó, jelentése: magányos, olyan személy, akinek nincs senkije) és mert a Lone kiejtése hasonlít az addigi neveként használt kínai szó, a Leung (jelentése: sárkány) kiejtéséhez. (John azt mondta, hogy a Ng, Lung, Leung és Lone nevek mindannyian a "sárkány" szó alakjai különböző kínai dialektusokban.)

Ügyesen megbirkózott a pekingi opera kemény világával és követelményeivel, szorgalmas munkával még egy amerikai ösztöndíjat is szerzett. Egy amerikai család támogatásával Los Angelesbe költözött és ott folytatta a tanulmányait a Santa Ana Community College-ban.
1972-ben feleségül vette egyik diáktársát, az ázsiai-amerikai származású Nina Savino-t, akivel hét évig éltek együtt, majd 1979-ben elváltak. Ezzel a házassággal John megszerezte az amerikai állampolgárságot.
A pasadenai American Academy of Dramatic Arts-ban folytatta a színjátszással kapcsolatos tanulmányait, majd New Yorkba költözött, hogy színpadi karriert futhasson be.

Apróbb szerepeket kapott TV-sorozatokban és filmekben (ezek közül talán a King Kong a legjelentősebb, ahol a kínai szakácsot játszotta Jessica Lange és Jeff Bridges mellett), de a nagy kiugrási lehetőség még nem érkezett el; emellett különböző színházakban játszott, énekelt, táncolt és rendezett, valamint keményen tanult. A híres Bessie Loo Ügynökséghez szerződött le, amely a legtöbb ázsiai színésszel foglalkozott.

Egy nap a híres japán-amerikai színész, Mako felismerte a tehetségét és beajánlotta a kínai származású színdarabíróhoz, David Henry Hwanghoz, aki szerepet adott Johnnak az első darabjában, ami a F.O.B. címet viselte. John nemcsak a főszerepet alakította, de a zenét és a koreográfiát is ő készítette. Az alakításáért Obie-díjat kapott 1980-ban - éppenúgy, mint a következő évben, amikor Hwang másik darabjában, a The Dance and the Railroad-ban játszott. Számos los angelesi színházban dolgozott, mielőtt a filmvászonra került volna.

Nem sokkal később felfedezte Jadin Wong, a kínai tehetségkutató ügynök és segített neki elindítani a karrierjét. (Wong fedezte fel többek között Joan Chen-t, Bai Ling-et és Lucy Liu-t is.)

John első jelentős szerepét az Iceman című filmben alakította, amelyben egy ősembert játszott, akit egy tudóscsoport jégbe fagyva talál és felolvaszt, hogy minél többet megtudjanak róla. Egyetlen szót sem kellett szólnia, csupán állatias hangokat adott ki magából.
1985-ben egy kínai maffiavezért, Joey Tai-t játszotta a Year of the Dragon című filmben, Mickey Rourke ellenlábasaként - olyan remekül, hogy Golden Globe-díjra jelölték, mint legjobb mellékszereplőt.
Leghíresebb alakításai közé tartozik Pu Ji, az utolsó kínai császár megformálása a The Last Emperor című világhírű filmben 1987-ben, amelyért Golden Globe-jelölést kapott, díjat sajnos nem.
Ezután több kínai és amerikai filmben szerepelt, mielőtt 1993-ban megkapta élete másik legnagyobb szerepét, amikor az androgün szépségű Song Lilinget, az operaénekesnő bőrébe bújt kínai kémet keltette életre a M. Butterfly című romantikus drámában.
Következő évben Alec Baldwinnel játszott a The Shadow-ban, majd 1995-ben ismét Joan Chennel (ő alakította a feleségét Az utolsó császár-ban) és Christopher Lamberttel a The Hunted című filmben, ahol ő volt Kinjo, a híres és kegyetlen ninja, akit sokáig senki nem tudott legyőzni.
2001-ben a Rush Hour 2.-ben Jackie Chan és Chris Tucker ellenfeleként egy korrupt rendőrtiszt bőrébe bújt - a rosszfiú szerepet később sem vetette le, amikor a 2007-es akciófilmben, a War-ban tűnt fel. A két amerikai film között több kínai alkotásban (köztük egy harmincrészes drámasorozatban, ahol egy császár szerepét játszotta el) is aktív szerepet vállalt - John előnyben részesítette az ázsiai filmpiacot.

2007 óta nem dolgozik a filmiparban és teljesen eltűnt a nyilvánosság elől. (2021)

Érdekességek:

1990-ben az amerikai People Magazin beválasztotta az 50 Legszebb Ember című listájára.
A színészet mellett John az énekléssel is kacérkodott, meg is jelent egy szólóalbuma.
Amellett, hogy számos kínai dialektusban beszél, tökéletesen elsajátította az angol nyelvet.
Magánéletéről csak annyit tudni, hogy az idejét megosztja New York, Kanada és Kína között.

Jelölései:

1986. Golden Globe - Legjobb Mellékszereplő - Year of the Dragon
1988. Golden Globe - Legjobb Színész - The Last Emperor
1989. Independent Awards - Legjobb Férfi Mellékszereplő - The Moderns

Díjak:

1980. Obie Award - A F.O.B. című darabban nyújtott alakításáért
1981. Obie Award - A The Dance and the Railroad című darabban nyújtott alakításáért

Filmszerepek:

1975. The Blue Knight (TV-sorozat)
Terry Chow a The Great Wall of ChinaTown című epizódban

1975. King Kong
Kínai szakács

1977. Eight is Enough (TV-sorozat)
Chang a Separate Way című epizódban

1978. Kate Bliss and the Ticker Tape Kid
Háziúr

1978. Sword of Justice (TV-sorozat)
A Destructors című epizódban szerepelt

1979. Americathon
Kínai szereplő

1984. Iceman (Jégbefagyott ember)
Charlie

1985. Year of the Dragon (A sárkány éve)
Joey Tai

1987. The Last Emperor (Az utolsó császár)
Pu Ji

1988. The Moderns (A modernek)
Bertram Stone

1989. Echoes of Paradise
Raka

1990. Shadow of China
Henry Wong

1991. Shang Hai yi jiu er ling (Shanghai 1920)
Billy Fong

1993. M. Butterfly (Pillangó úrfi)
Song Liling

1994. The Shadow (Az árnyék)
Shiwan Khan

1995. The Hunted (A préda)
Kinjo

1997. Yit huet jui keung

2001. Rush Hour 2 (Csúcsformában)
Ricky Tan

2004. Qianlongyuxiangfei
Qianlong császár

2004. Zi yu zi le (Bamboo Shoot)
Mi Jihong

2005. Paper Moon Affair
Keiko férje

2007. War
Li Chang
 

Utolsó frissítés: 2021.02.21. 18:06 Jolie_77 által


Oszd meg!   iwiw  facebook  twitter  myspace

Így telt Fülöp herceg utolsó pillanata

Így telt Fülöp herceg utolsó pillanata

Fülöp herceg menye, Zsófia wessexi grófné árulta el.