Starity

Johnny Cash

Johnny Cash Johnny Cash nemzetisége 4348. 74rajongó 7vélemény
 • Értékelés
 • tehetség: 100%
 • stílus: 100%
 • szimpátia: 100%
 • Születési név
 • J.R. Cash
 • Becenév
 • The Man in Black
 • Élt
 • 1932.02.26 – 2003.09.12.
 • Születési hely
 • Kingsland, Arkansas, USA
 • Foglalkozás
 • énekes, dalszövegíró, színész
 • Családi állapot
 • nős, 5 gyermek
 • Partner
 • June Carter Cash
 • Magasság
 • 188 cm
 • Eredeti hajszín
 • fekete
 • Szemszín
 • barna
 • Csillagjegy
 • Halak
 • Linkek
 • IMDB-adatlap
 • Hivatalos weblap
 • Starity RSS-csatorna

Johnny Cash életrajza

KEZDETI ÉVEK

John R. Cash 1932. február 26.-án született az arkansasi Kingsland városában, Ray és Carrie Rivers Cash 4. gyermekeként. Összesen heten voltak testvérek. Amikor John 3 éves volt, édesapja kihasználta Roosevelt elnök új gazdasági programját, és az Arkansas állam északi részén fekvő Dyess Colony-ba költöztek. Itt a Cash család egy 20 hold méretű földön dolgozott, termeltek gyapotot és mindenféle szezonális terményt. John és testvérei szintén a földeken dolgoztak, segítettek szüleiknek. A zene szerves része volt a mindennapoknak, a Cash háztartásban. John-ra sokféle zene hatott. Kezdve édesanyja által kedvelt népdaloktól a közeli vasúti pályaudvar és légi bázis munkás dalain át, a gospel nótákig. Ezeket a zenéket szabályszerűen magába szívta. A családjával 1937-ben, megélték a Mississippi áradását, ezt később 1959-ben, a Five feet high and rising című dalban örökítette meg. De a Pickin' Time és a Look at Them Beans dalokat is, Cash korai arkansasi évei ihlették. Cash 1950-ig maradt Dyess Colony-ban, egészen addig, amíg le nem érettségizett. Ezután munkát keresett, és a Pontiac-nál helyezkedett el, mint karosszériagyártó. Még ugyanebben az évben besorozták az Amerikai Légierőbe, és a texasi alapkiképzés után, a bajorországi, Landsberg am Lech melletti légi bázisra került. Itt alapította meg első zenekarát, Landsberg Barbarians néven. Érdekesség, hogy egészen a katonai szolgálatig J.R. Cash néven élt, születésekor a szülei nem tudták eldönteni milyen nevet kapjon, így lett J.R. Azonban a sereg ezt nem fogadta el, mindenképpen kellett egy keresztnév, és ekkor Cash megváltoztatta a nevét John R. Cash-re. 1954-ben, mint őrmester, leszerelt, és hazatért, Amerikába. Nem sokkal később feleségül vette Vivan Liberto-t, akit a texasi kiképzésen ismert meg. Memphis-be költöztek, és John különböző munkákat vállalt, hogy eltartsa a családját.
 

ZENEI KARRIER

1954-ben John úgy gondolta, hogy a Sun Records-szal közösen, kiadhatja első gospel albumát. Azonban Sam Phillips, a kiadó vezetője, elvetette az ötletet.

Egy évvel később, ismét meghallgatáson vett részt John, ezúttal, Luther Perkins elektromos gitárossal és Marshall Grant basszusgitárossal. Cash Cry, Cry, Cry című dala meggyőzte Sam Phillips-et, és a slágerlistákon rögtön az első húszban debütált a dal, a 14. helyen. A Sun Recordsnál ezután kitalálták számára a Johnny nevet. Első jövedelme 2.41 dollár volt. A következő felvételei olyan slágerek voltak, mint a So Doggone Lonesome vagy a Folsom Prison Blues. A slágerlisták legjobb 10 dalai között szerepeltek.

De Cash 4. kislemeze hozta meg az igazán nagy sikert számára, tulajdonképpen, ez a szám az, amit karrierje dalának tartanak, ez pedig nem más, mint az I Walk The Line. Természetesen ez a szám már vezette a slágerlistát, hihetetlen módon, 43 héten át. A lemezt végül pedig több, mint két millió példányban értékesítették.

1956-ban teljesült az álma, felkérték, hogy lépjen fel, a Grand Ole Opry (ma: Ryman Auditorium) házban, ahol korábban is számos country énekes lépett fel, és amely épületet a country zene "anya templomának" tartanak.

1957-ben elsőként adott ki nagylemezt a Sun Records történetében. Egy évvel később, 1958-ban kiadót váltott, mert úgy érezte, nem foglalkoznak vele eléggé, annak ellenére, hogy Ő adta a el a legtöbb lemezt. Sam Phillips ekkor már Jerry Lee Lewis karrierjét egyengette és nem engedélyezte, hogy Cash gospel albumot adjon ki. Ezen okokból kifolyólag Johnny elfogadta a Columbia Records ajánlát.

Közben Johnny karrierje kezdett egyre inkább felfelé ívelni, ezzel együtt egyre többet ivott, és rászokott az amfetaminra is. Függősége ellenére, sikeres maradt. És a Ring of Fire című dallal első helyezést ért el a country slágerlistákon. Eredetileg a dal June Carter és Merle Kilgore tollából származik, és arról szól, hogy June hogyan próbálta eltitkolni Johnhoz fűződő szerelmét (mindketten házasok voltak), és hogy miként akarta Casht megszabadítani „ördögi körétől”, az italtól és az amfetamintól.

A függősége ellenére Johnny továbbra is keményen dolgozott, és olyan figyelemre méltó dalai születettek, mint, a Don't Take Your Guns to Town, az I got stripes, vagy az Understand Your Man. Emellett a televíziós szereplések sem maradhattak el, részt vett az Ed Sullivan Show-ban, valamint a The Tonight Show-ban is. 

De sikerei ellenére John nem igazán volt rendben. 1965-ben, az Ő hibájából kigyulladt és leégett a Los Padros Nemzeti Park fele, valamint egy évvel később, 1966-ban, elkapták a rendőrők El Pasoban mert drogot csempészett be az országba, Mexikóból. Ám ezek mivel csak tabletták voltak, így a bíróság felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte, és 125 ezer dollár bírságot szabott ki rá. Egy autóbalesetet követő gyógyszer-túladagolásba majdnem belehalt, az izgatószerek miatt pedig emlékezetkiesései voltak. Ráadásul 1966. augusztus 7-én Vivian is elhagyta, a pár elvált. Dr. Nat Winston kezeléseinek, de talán még inkább June Carter állhatatos emberi és művészi gondoskodásának következtében az 1960-as évek végére sikerült helyreállítania egészségét.

A 60-as évek végén, börtönökben kezdett fellépni, ami a kiadónak nem igazán tetszett. Ekkor készült el, két legendás albuma: az At Folsom Prison 1968-ban és az At San Quentin 1969-ben. Az előbbin olyan slágerek szerepeltek, mint a Cocaine Blues, vagy az Orange Blossom Special. Míg az utóbbin az A Boy named Sue, vagy a San Quentin.

1968-ban újra megnősült, a londoni koncert után elvette June Cartert. Ezután karrierje ismét szárnyallni kezdett, lemezeladásokban még a Beatles-t is lekörözte,

A Folsom és San Quentin börtönök mellett John 1972-ben a Svéd Österaker börtönben is fellépett. 1973-ban adták ki az At Österaker című albumot. A felvétel azért érdekes, mert a dalok közötti szünetekben hallani lehet ahogy John svédül beszél az elítéltekhez. Miután az 1970 évek elején John leszokott a kábítószerekről, újra felfedezte a keresztény vallást, s egy Nashville-hez közel eső templomba járt rendszeresen.

John, még a 60-as évek végén, szerződést kötött, az ABC televíziós társasággal, és 1969. június 7-én elkezdték sugározni a The Johnny Cash Show-t. Olyan hírességek szerepeltek Johnny műsorában, mint a Creedence Clearwater Revival, a Statler Brothers, Bob Dylan, Neil Young, Kris Kristofferson, Roy Orbison, Judy Collins. Az utolsó, 58. epizódot, 1971. március 31-én adták le, ezt követően megszűnt a Show, mert a producer és a rendező olyan változtatásokat szeretett volna, amikbe Cash nem egyezett bele.

A Fehér Házba, első alkalommal, 1970-ben hívták meg. Ekkor Richard Nixon volt az elnök, és azt kérte Johnnytól, hogy játssza el neki a Okie from Muskogee-t (mely elítéli az alkohol- és drogfogyasztást) és a Welfare Cadillacet. John visszautasította a kérést és ezek helyett a The Ballad of Ira Hayes-t adta elő.

Cash egyébként jó barátságban volt az összes későbbi elnökkel, bár az utolsó két elnökben, Bill Clintonban és George W. Bushban nem igazán bízott. Közelebbi barátságba talán csak Jimmy Carterrel került. Ezek a barátságok azonban nem a politikáról szóltak, mivel Johnt nem igazán érdekelte a politika, csak arról volt szó, hogy kedvelte és nagyra tartotta ezeket az embereket.

Az 1970-es évek végére „találta ki önmagát”. Ez annyit jelentett, hogy rendszerint feketében lépett fel a koncertjein. Ez a fellépőruha teljesen ellentétes volt azzal amit az akkori countrysztárok viseltek, ők ugyanis csillogó, feltűnő színekben léptek fel. Kezdetben Cash és zenészei azért viseltek feketét, mert ez volt az egyetlen olyan szín, amelyik mindenki ruhatárában megtalálható volt. Igaz, pályája elején viselt színes ruhákat, ám önéletrajzi írásában elmeséli, hogy szeretett feketét viselni a mindennapokban is. 1971-ben jelent meg a The Man in Black című lemeze, ahol a címadó dalban kifejti, hogy addig lép fel feketében koncertjein, amíg csak háborúk sanyargatják a világot és vannak olyan emberek, akik nyomorognak. 1975-ben pedig megjelent első önéletrajzi írása, Man in Black címmel, és 1.3 millió példányban kelt el.

A 80-as évektől már ritkábban lépett fel börtönökben, de lemezeket továbbra is megjelentettet a Columbiaval. És változatlanul, aktívan koncertezett az egész világon. 1983. április 25-én a magyar közönség is megcsodálhatta Johnny tehetségét, ekkor lépett fel, a Budapest Sportcsarnokban. 1986-ban, a Columbia Records, majdnem 30 évnyi közös munka után szerződést bontott Johnnyval. Ez nagyon megviselte Cash-t. Egy ideig nem is találta a helyét. Majd a Mercury Records kereste fel, ennél a kiadónál 5 albumot jelentett meg, ekkoriban készültek el első CD-i. 1985-ben Johnny is csatlakozott a barátaival közösen létrehozott "The Highwaymen" nevű zenekarhoz. Amely bandát egyébként "country szuperbanda"-ként is szokták emlegetni. Tagjai voltak még: Kris Kristofferson, Willie Nelson, Waylon Jennings. 1985 és 1995 között három albumot jelentettek meg. 1994-ben Rick Rubin megkeresésére Johnny leszerződött az utolsó kiadójához, az American Recordingshoz. Itt négy albuma készült, mind a négy unplugged jellegű, vagyis együttese nélkül. Az American I. album kapta a legnagyobb reklámot: a dalokkal fellépett Németországban, Angliában, Ausztráliában és az 1994-es woodstocki, glastonbury fesztiválon, valamint számos amerikai talkshowban. A Deila's Gone című számból videoklip is készült.
 

MAGÁNÉLET

Johnny kétszer nősült meg. Első felesége Vivian Liberto volt, 1954. augusztus 7. – 1966. augusztus 7. között. Négy gyermekük született: Rosanne (1955), Kathy (1956), Cindy (1958), Tara (1961). 1966-os válásukat követően, Vivan később újból férjhez ment.

Cash második felesége June Carter volt, 1968. március 1. – 2003. május 15 között. June-nak, Johnny volt a harmadik férje. Egy gyermekük született: John Carter Cash (1970)
 

UTOLSÓ ÉVEK

Johnny a 80-as évek végén súlyos egészségügyi problémákkal küzdött. 1989-ben, szívrohamot kapott, melynek következtében egy hétig kómában volt. Szerencsére felépült, de egy évig semmilyen koncertet nem vállalt. 1997-ben megírta második önéletrajzi könyvét, mely Cash: The Autobiography címmel jelent meg. 1999-ben megtámadta a Parkinson-kór. 2001-ben ismét kórházba került keringési zavarokkal. Közben készült az utolsó American CD. 2003 májusában felesége June szívrohamban következtében meghalt. Innentől Cash már csak árnyéka volt önmagának. 2003. július 5-én adta utolsó koncertjét, melyen a Ring of Fire című dal előtt a következőt mondta:

"June szelleme, ahogy engem szeretett, és ahogy én szerettem Őt, elnyom ma engem. Lejött a mennyből, egy rövid látogatást tett, hogy bátorságot és inspirációt adjon nekem, ahogy mindig is tette."

Egyik utolsó interjújában így nyilatkozott: „Nagyon szép életem volt, de nem adom fel, harcolok a betegségem ellen amíg lehet. Nem félek a haláltól.” Egyre elhatalmasadó betegsége miatt már beszélni is alig tudott, végül 2003. szeptember 12-én, követte feleségét.
 

ÖRÖKSÉG

2005-ben film készült az életéről, mely nagysikerű száma után, a Walk the Line címet kapta. A film magyarul is megjelent, A nyughatatlan címen. A film feldogozza Johnny korai éveit, zenei karrierjének nagy részét, valamint két házasságát is. A filmben Cash-t, Joaquin Phoenix alakítja, June-t Reese Witherspoon, első feleségét pedig Ginnifer Goodwin. A mozifilmhez az alapot Johnny első önéletrajzi könyve, valamint John Carter Cash emlékei adták. A film három Golden Globe, egy Grammy és egy Oscar díjat nyert, de összesen 5 Oscar díjra jelölték.

Johnny 5 gyermeke közül, a legidősebb, Rosanne, illetve a legfiatalabb John Carter foglalkozik mai napig is zenével. Johnny Cash máig egyike, azon kevés zenészeknek, akiknek több, mint 90 millió példányban adták el albumait világszerte.
 

DÍJAK ÉS ELISMERÉSEK

Hall of Fame Inductions

1977 - Nashville Songwriters Hall of Fame
1980 - Country Music Hall of Fame
1992 - Rock and Roll Hall of Fame

Country Music Association

1968 - Album of the Year, At Folsom Prison
1969 - Vocal Group of the Year, with June Carter
1969 - Male Vocalist of the Year
1969 - Single of the Year, "A Boy Named Sue"
1969 - Album of the Year, At San Quentin
1969 - Entertainer of the Year
2003 - Music Video of the Year, "Hurt"
2003 - Single of the Year, "Hurt"
2003 - Album of the Year, American IV: The Man Comes Around

Grammy Awards

1968 - Best Country & Western Performance, Duet, Trio or Group, "Jackson" (+June Carter Cash)
1969 - Best Male Country Vocal, "Folsom Prison Blues"
1969 - Best Album Notes, At Folsom Prison
1970 - Best Male Country Vocal, "A Boy Named Sue"
1970 - Best Country Song, "A Boy Named Sue" by Shel Silverstein
1970 - Best Album Notes (written by Cash) for Bob Dylan's Nashville Skyline
1971 - Best Country Performance by a Duo, "If I Were A Carpenter" (+June Carter Cash)
1987 - Best Spoken Word or Non-musical Album, Interviews From the Class of '55 Recording
Sessions, with Carl Perkins, Chips Moman, Jerry Lee Lewis, Johnny Cash, Ricky Nelson, Roy
Orbison and Sam Phillips
1995 - Best Contemporary Folk Album, American Recordings
1998 - Best Country Album, Unchained
1999 - Lifetime Achievement
2001 - Best Country Male Vocal, "Solitary Man"
2002 - Best Country Album, Timeless: Hank Williams Tribute (Cash contributed a cover of "I
Dreamed About Mama Last Night")
2003 - Best Country Male Vocal, "Give My Love To Rose"
2004 - Best Short Form Video, "Hurt", directed by Mark Romanek
2006 - Best Boxed or Special Limited Edition Package, "The Legend"
2008 - Best Short Form Video, "God's Gonna Cut You Down"

MTV Video Music Awards

In 2003 the video for Hurt, which was a cover of a Nine Inch Nails song, was nominated for six
MTV awards and won the Best Cinematography category.

Miscellaneous Awards

1985 - Single of the Year, "Highwayman" (with The Highwaymen) - Academy Of Country Music
1989 - Living Legend - Music City News
1991 - The Spoken Word - Angel Award (Cash's reading of the New Testament)
2002 - Spirit of Americana Free Speech Award - Americana Awards
2004 - Recorded Event Of The Year - International Bluegrass Music Association (IBMA)
 

FILMEK:
1998: All My Friends Are Cowboys - Johnny
1986: The Last Days of Frank and Jesse James - Frank James
1986: Stagecoach - Marshal Curly Wilcox
1985: North and South / Észak és Dél - John Brown
1984: The Baron and the Kid - The Baron/Will
1983: Murder in Coweta County - Lamar Potts
1981: The Pride of Jesse Hallam - Jesse Hallam
1978: Thaddeus Rose and Eddie - Thaddeus Rose
1971: A Gunfight / Pisztolypárbaj - Abe Cross
1962: The Night Rider - Johnny Laredo
1961: Five Minutes to Live - Johnny Cabot
 

SOROZATOK:
2003: The Hunted / Veszett vad - Narrator
1997: The Simpsons / A simpson család - Coyote (szinkron) (1 Epizód)
1997: Dr. Quinn, Medicine Woman / Quinn doktornő - Kid Cole (4 Epizód)
1996: Renegade / A fejvadász - Henry Travis (1 Epizód)
1988: Disneyland - Elder Davy Crockett (1 Epizód)
1976: Little House on the Prairie / A farm ahol élünk - Caleb Hodgekiss (1 Epizód)
1974: Columbo - Tommy Brown (1 Epizód)
1971: NET Playhouse - John Ross (1 Epizód)
1970: The Partridge Family - Variety show host (1 Epizód)
1961: The Deputy - Bo Braddock (1 Epizód)
1960: The Rebel - Prat (1 Epizód)
1959: Shotgun Slade - Sheriff (1 Epizód)
1959: Wagon Train - Frank Hoag (1 Epizód)

The Highwaymen (1985-1995)

Stúdióalbumok

1995: The Road Goes On Forever
1990: Highwayman 2
1985: Highwayman

Kislemezek

1995: It Is What It Is
1990: Silver Stallion
1985: Desperados Waiting for a Train
1985: Highwayman

 

Szóló karrier (1955-2003)

Stúdióalbumok

2010: American VI: Ain't No Grave
2006: American V: A Hundred Highways
2003: Unearthed
2002: American IV: The Man Comes Around
2000: American III: Solitary Man
1996: Unchained
1994: American Recordings
1991: The Mystery of Life
1990: Boom Chicka Boom
1988: Water from the Wells of Home
1988: Classic Cash: Hall of Fame Series
1987: Johnny Cash Is Coming to Town
1985: Rainbow
1983: Johnny 99
1982: The Adventures of Johnny Cash
1981: The Baron
1980: Rockabilly Blues
1979: Silver
1978: I Would Like to See You Again
1978: Gone Girl
1977: The Last Gunfighter Ballad
1977: The Rambler
1976: One Piece at a Time
1975: The Johnny Cash Children's Album
1975: John R. Cash
1975: Look at Them Beans
1974: Ragged Old Flag
1974: Junkie and the Juicehead Minus Me
1973: Any Old Wind That Blows
1972: A Thing Called Love
1972: America: A 200-Year Salute in Story and Song
1971: Man in Black
1970: Hello, I'm Johnny Cash
1968: From Sea to Shining Sea
1966: Everybody Loves a Nut
1966: Happiness Is You
1965: Orange Blossom Special
1965: Sings the Ballads of the True West
1964: I Walk the Line
1964: The Original Sun Sound of Johnny Cash
1964: Bitter Tears: Ballads of the American Indian
1963: Blood, Sweat and Tears
1962: All Aboard the Blue Train
1962: The Sound of Johnny Cash
1961: Now Here's Johnny Cash
1960: Now, There Was a Song!
1960: Ride this Train
1960: Sings Hank Williams
1959: The Fabulous Johnny Cash
1959: Greatest!
1959: Songs of Our Soil
1958: Sings the Songs That Made Him Famous
1957: With His Hot and Blue Guitar

Kislemezek

2010: Redemption Day
2010: Ain't No Grave
2007: Help Me
2006: God's Gonna Cut You Down
2003: Hurt
2002: The Man Comes Around
1996: I've Been Everywhere
1996: Rusty Cage
1994: The Man Who Couldn't Cry
1994: Delia's Gone
1991: The Mystery of Life
1990: Goin' by the Book
1990: Cat's in the Cradle
1990: Farmer's Almanac
1989: Ballad of a Teenage Queen
1988: That Old Wheel
1987: W. Lee O'Daniel
1987: Let Him Roll
1987: Sixteen Tons
1987: The Night Hank Williams Came to Town
1986: The Ballad of Forty Dollars
1986: Even Cowgirls Get the Blues
1985: I'm Leaving Now
1984: They Killed Him
1984: Chicken in Black
1984: That's the Truth
1983: Johnny 99
1983: I'm Ragged But I'm Right
1983: We Must Believe in Magic
1982: Fair Weather Friends
1982: Georgia on a Fast Train
1982: The General Lee
1982: Chattanooga City Limit Sign
1982: The Reverend Mr. Black
1981: Mobile Bay
1981: The Baron
1981: Without love
1980: Last Time
1980: Cold Lonesome Morning
1980: Song of the Patriot
1980: Bull Rider
1980: Wings in the Morning
1979: I Wish I Was Crazy Again
1979: I'll Say It's True
1979: Ghost Riders in the Sky
1978: I Will Rock and Roll with You
1978: It'll Be Her
1978: Gone Girl
1978: There Ain't No Good Chain Gang
1978: I Would Like to See You Again
1977: The Last Gunfighter Ballad
1977: After the Ball
1977: Lady
1976: Old Time Feeling
1976: It's All Over
1976: Sold Out of Flagpoles
1976: One Piece at a Time
1976: Strawberry Cake
1975: Look at Them Beans
1975: Texas - 1947
1975: My Old Kentucky Home
1974: Lady Came from Baltimore
1974: Father and Daughter
1974: The Junkie and the Juicehead, Minus Me
1974: Ragged Old Flag
1974: Orleans Parish Prison
1973: Allegheny
1973: Children
1972: The Loving Gift
1972: Any Old Wind That Blows
1972: Kate
1972: Oney
1972: If I Had a Hammer
1971: Man in Black
1971: Singin' in Vietnam Talkin' Blues
1971: No Need to Worry
1971: Papa Was a Good Man
1971: A Thing Called Love
1970: Flesh and Blood
1970: Sunday Morning Coming Down
1970: What Is Truth
1970: Rock Island Line
1969: If I Were a Carpenter
1969: See Ruby Fall
1969: Blistered
1969: A Boy Named Sue
1968: Daddy Sang Bass
1967: Rosanna's Going Wild
1967: The Wind Changes
1967: Long-Legged Guitar Pickin' Man
1967: Jackson
1966: You Beat All I Ever Saw
1966: Boa Constrictor
1966: Everybody Loves a Nut
1966: The One on the Right Is on the Left
1965: Happy to Be with You
1965: The Sons of Katie Elder
1965: Mister Garfield
1965: The Streets of Laredo
1965: Orange Blossom Special
1964: It Ain't Me, Babe
1964: The Ballad of Ira Hayes
1964: Bad News
1964: Dark as a Dungeon
1964: Understand Your Man
1963: The Matador
1963: Ring of Fire
1962: Busted
1962: Bonanza
1962: The Big Battle
1962: In the Jailhouse Now
1961: Tennessee Flat Top Box
1961: The Rebel - Johnny Yuma
1960: Oh Lonesome Me
1960: Mean Eyed Cat
1960: Second Honeymoon
1960: Down the Street to 301
1960: The Story of a Broken Heart
1960: Smiling Bill McCall
1960: Seasons of My Heart
1960: Straight A's in Love
1960: I Love You Because
1959: Little Drummer Boy
1959: Goodbye Little Darlin
1959: Katy Too
1959: You Dreamer You
1959: Frankie's Man, Johnny
1959: Thanks a Lot
1959: Luther Played the Boogie
1959: It's Just About Time
1959: Don't Take Your Guns to Town
1959: I Got Stripes
1959: Five Feet High and Rising
1958: What Do I Care
1958: All Over Again
1958: You're the Nearest Thing to Heaven
1958: The Ways of a Woman in Love
1958: Come in Stranger
1958: Guess Things Happen That Way
1958: Ballad of a Teenage Queen
1958: Big River
1957: Give My Love to Rose
1957: Don't Make Me Go
1957: Next in Line
1957: Train of Love
1957: Home of the Blues
1956: I Walk the Line
1956: Get Rhythm
1956: There You Go
1955: So Doggone Lonesome
1955: Folsom Prison Blues
1955: Cry! Cry! Cry!

Élő koncertfelvételek

2002: At Madison Square Garden
1983: Koncert V Praze (In Prague-Live)
1975: Strawberry Cake
1973: På Österåker
1970: The Johnny Cash Show
1969: At San Quentin
1968: At Folsom Prison

Utolsó frissítés: 2016.10.07. 16:04 megeszekvalakit által


Oszd meg!   iwiw  facebook  twitter  myspace