Starity

Joseph Gordon-Levitt

Joseph Gordon-Levitt Joseph Gordon-Levitt nemzetisége 943. 595rajongó 36vélemény
 • Értékelés
 • tehetség: 96%
 • stílus: 93%
 • szimpátia: 95%
 • Születési név
 • Joseph Leonard Gordon-Levitt
 • Becenév
 • Joe
 • Születési idő
 • 1981. február 17.
 • Születési hely
 • Los Angeles, Kalifornia, USA
 • Foglalkozás
 • színész
 • Családi állapot
 • nős, 2 gyermek
 • Partner
 • Tasha McCauley
 • Magasság
 • 178 cm
 • Eredeti hajszín
 • barna
 • Szemszín
 • barna
 • Csillagjegy
 • Vízöntő
 • Linkek
 • IMDB-adatlap
 • Starity RSS-csatorna
 • Kapcsolódó sztárok
 • Zooey Deschanel Bruce Willis Christian Bale Leonardo DiCaprio Tom Hardy

Joseph Gordon-Levitt életrajza

ÉLETE

Joseph Leonard Gordon-Levitt 1981. február 17-én született Los Angelesben Jane Gordon és Dennis Levitt második gyermekeként. Bátyja, Daniel 1974-ben született, de 2010 októberében, 36 évesen meghalt drogtúladagolásban. Anyai nagyapja, Michael Gordon hollywoodi filmrendező volt, aki 1940 és 1970 között készített filmeket. Gyerekkorát Sherman Oaksban töltötte, középiskolába pedig a Los Angelesi Van Nuys High Schoolba járt, ahol 1999 júniusában kitűnő eredménnyel érettségizett. 2001-ben miután befejeződtek az Űrbalekok forgatásai, New Yorkba költözött, mivel felvették a Columbia Egyetemre, ahol történelmet, irodalmat és francia költészetet tanult. Az egyetemet 2004-ben otthagyta, hogy csak a színészetre koncentrálhasson.

KARRIER

Négy éves korában csatlakozott egy helyi színésztársulathoz, ahol ő játszotta a Madárijesztőt az Óz, a csodák csodája című darabban. Ezt követően szülei ügynököt kerestek neki, majd a Sunny Jim mogyoróvaj, a Cocoa Puff zabpehely, a Pop-Tarts keksz és a Kinney cipők tévéreklámjaiban szerepelt.

Hat éves korától már rendszeresen feltűnt tévésorozatokban és tévéfilmekben. Eleinte csak egy-egy epizód erejéig, majd 1991-ben David Collinst alakította a Sark Shawodsban 12 epizódon keresztül, 1992-ben és 1993-ban pedig a The Powers That Be című sitcomban Pierce Van Horne-t 13 epizód erejéig. 1994-ben megjelent a Disney által készített Angyalok a pályán (Angels in the Outfield) című családi filmben, amelyben azt a főszereplő félárva kisfiút alakította, akinek az egyik baseball meccsen angyali látomása támad. 1996-tól 2001-ig alakította Tommy Solomont az Űrbalekok (3rd Rock from the Sun) című sitcomban, ahol egy emberalakot öltött földönkívüli volt, aki három társával azért érkezett a Földre, hogy tanulmányozzák az itt élők viselkedését, ám ittlétük során számos kínos helyzetbe kerülnek. A sorozat népszerűsége miatt a 90-es évek végén elég gyakori szereplője volt a tinimagazinoknak, ám elmondása szerint a dolognak ezt a részét akkor még nem élvezte, mert utálta, ha az utcán felismerik és utált híresnek lenni.

A sorozat mellett a 90-es évek végén néhány mozifilmben is feltűnt: együtt szerepelt Demi Moore-ral és Alec Baldwinnal Az esküdtben (The Juror, 1996), valamint Heath Ledgerrel és Julia Stilesszal a 10 dolog, amit utálok benned (10 Things I Hate About You, 1999) című romantikus vígjátékban.

Ezután olyan filmekben volt látható főszereplőként, mint az elmegyógyintézetben játszódó Őrült (Manic, 2001), a Titokzatos bőr (Mysterious Skin, 2004), amelyben a gyerekkori szexuális zaklatások hatására meleg prostituált válik belőle, valamint a Beépülve (Brick, 2005), ahol egy olyan középiskolás fiút alakít, aki barátnője gyilkosát próbálja megtalálni. 2007-ben A kulcsfigura (The Lookout) című thrillerben a főszereplő Chris Prattet alakította, aki egy autóbaleset következtében szerzett sérülések miatt képtelen a jegyzetei nélkül elvégezni a napi teendőit, majd a színre lépő régi haver a zavarodottságát kihasználva egy bankrablásba akarja belerángatni. A filmben való alakítását a The Philadelphia Inquirer úgy írta le, hogy "meglepően félelmetes és félelmetesen meglepő". 2008-ban több filmben is feltűnt. Ilyen volt többek között a Hajsza (Killshot), amelyben a Mickey Rourke által megformált bérgyilkos partnerét alakította, valamint a Sereg nem enged (Stop-Loss) című háborús dráma, amely néhány iraki háborút megjárt katona hazatérését mutatja be, amint megpróbálnak újra civilként élni.

Nyolc év elteltével ismét Zooey Deschanellel az oldalán találkozhattunk vele az 500 nap nyár (500 Days of Summer, 2008) című romantikus filmben, melyben egy párkapcsolat elemekre szedését követhetjük nyomon a kezdetektől a végső fázisig. Alakításáért Golden Globe-ra jelölték, a Variety nevű online magazin egyik kritikusa pedig úgy írt róla, hogy olyan kifejező lelkesedés, majd elhagyatottság és csalódottság közötti váltakozást láthattunk tőle, mint amilyet annak idején Jack Lemon mutatott. Ugyanebben az évben a G. I. Joe – A kobra árnyéka (G.I. Joe: The Rise of Cobra, 2009) című akciófilmben alakította a főgonosz Doktort, valamint a film mellé készült videojátékhoz a hangját adta.

2010-ben a Christopher Nolan rendezésében készült Eredetben (Inception) vette át az eredetileg James Francónak szánt Arthur karakterét, de ebben az évben láthattuk a Hesherben (Hesher, 2010) is egy furgonban lakó, hosszú hajú, piromániás rockerként, valamint a 2009-es Woman in Trouble folytatásában, az Elektra Luxxban is eltűnik mellékszereplőként. 2011-ben egy rákkal küzdő átlagos fiatal férfi volt Anna Kendrick és Seth Rogen oldalán a Fifti-fiftiben (50/50, 2011), majd ismét Christopher Nolannal dolgozhatott együtt, ugyanis ekkor kezdődtek A sötét lovag: Felemelkedés (The Dark Knight Rises, 2012) forgatási munkálatai. A Nolan féle Batman trilógia befejezésében John Blake rendőrt alakította, aki a Christian Bale által megformált Batman egyik segítője. A film 2012 nyarán kerül a mozikba, és év végéig közel 450 millió bevételt hozott a készítőknek. Alig pár héttel később került bemutatásra a Fék nélkül (Premium Rush, 2012), ahol egy Wilee nevű biciklis futár volt, majd a szeptemberi Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon volt először látható a Looper – A jövő gyilkosa (Looper, 2012), ahol egy olyan bérgyilkos szerepében látható, akinek saját jövőbeli énjét (Bruce Willis) kell megölnie. Ezen kívül Steven Spielberg Lincoln (Lincoln, 2012) című életrajzi filmjében alakítja az elnök fiát, Robert Lincolnt.

A 2013-mas Sundance Filmfesztiválon volt először látható első rendezői munkája, a Don Jon (Don Jon's Addiction), amelyben Julianne Moore és Scarlett Johansson oldalán egy pornófüggő férfit alakít. 2014 januárban került megerősítésre, hogy a 2005-ös Sin City folytatásában, a Sin City: Ölni tudnál érte című folytatásban (Sin City: A Dame to Kill For, 2014) egy Johnny nevű szerencsejátékos lesz. A premier 2014 augusztusában volt, azoban a fogadtatása nem volt pozitív, de bevételi szempontból sem volt sikeres, hiszem a költségvetésének mindössze a felét hozta vissza. 2015-ben A kötéltánc (The Walk, 2015)  című életrajzi filmben azt a Philippe Petit-et alakította, aki 1974-ben a World Trade Center ikertornyai között egy kábelen egyensúlyozott.

2016-ban A Snowden fájlok (Snowden, 2016) című életrajzi drámában alakíította az egykori NSA alkalmazott Edward Snowdent, aki azzal vált közismertté, hogy olyan dokumentumokat hozott nyilvánosságra, amelyekből kiderül, hogy az amerikai titkosszolgálat világszerte megfigyeli az emberek mobiltelefon-hívásait és internetes tevékenységét. Az Oliver Stone rendezésében készült filmben Joe főszereplő partnerei Shailene Woodley és Zachary Quinto.

A jövőre nézve három filmre van szerződése, a 7500-ra, a K Troopra és a Wingmanre, amelyet rendezni is fog, azonban a még kezdeti stádiumban vannak, a bemutatók dátuma sem ismert.

RENDEZŐKÉNT

Rendezőként első munkája a 24 perces Sparks volt, amely Elmore Leonard egyik rövid története alapján készült. A két főszerepet Carla Gugino és Eric Stoltz alakították, a premierjére pedig a 2009-es Sundance Filmfesztivál rövidfilmek programjában került sor. 2010-ben két rövidfilmmel rukkolt elő, melyeknek címe Morgan M. Morgansen's Date with Destiny és Morgan and Destiny's Eleventeenth Date: The Zeppelin Zoo lett. A filmekben a férfifőszereplőt, Morgant Joseph alakította, a női főszereplőt, vagyis Destiny-t pedig akkori barátnője, Lexy Hulme. Ezeket az austini SXSW Fesztiválon (South by Southwest Festival) mutatták be. A rövidfilmek után a 2013-mas Sundance Filmfesztiválon volt először látható a Don Jon's Addiction című mozi, amelyet nem csak rendezőként jegyez, hanem íróként és főszereplőként is. A filmben szintén főszerepet játszik Julianne Moore és Scarlett Johansson is.

EGYÉB

Tulajdonosa a hitRECord nevű online együttműködésre épülő produkciós vállalatnak, amely megosztja a profitot a közreműködő művészekkel 2004 óta. Eleinte csak hat filmnek és rövidfilmnek adott otthont. 2009-ben nyílt meg az ehhez tartozó weboldal, amely lehetővé teszi a mások által készített filmek fogadását. Egy 2007-es interjúban egy alternatív kimentetnek írta le a weboldalt, ahol lehetőség nyílik kevésbé szakmainak lenni. Az oldal azóta több mint tízezer résztvevővel bővült, akik dalok, képek, történetek és rövidfilmek elkészítésében működnek együtt. A Details magazin 2010-ben megjelent cikke alapján Joseph otthoni stúdiójából saját maga figyeli a honlapot. A hitRECord első antológiai munkája, a RECollection 2011-ben jelent meg könyv, CD és DVD csomagban. A The Tiny Book of Tiny Stories első kötete (Volume 1.) 2011. december 6-án jelent meg, a második (Volume 2.) pedig 2012. november 13-án.

MAGÁNÉLETE:

2014. december 20-án szűk családi és baráti körben vette feleségül barátnőjét, Tasha McCauley-t. A párnak 2015 augusztusában született meg kisfiuk, majd 2017 júniusában még egy kisfiúval bővült a család..

ÉRDEKESSÉGEK

– Szeret dobolni és gitározni.
– Beszél franciául.
– Zsidó vallású, de nem szigorúan vallásos.
– Az Őrült (Manic 2001) című film forgatásán mai napig tartó barátságot kötött főszereplőtársával, Zooey Deshanellel, de szintén jó barátai még David Krumholtz, Leonardo DiCaprio, Channing Tatum és Emily Blunt és Michelle Trachtenberg is.

FILMEK

????: K Troop
Major Lewis Merrill

????: Wingmen

????: Untitled Henry & Rel Sci-Fi Project

2010: The Trial of the Chicago 7
Richard Schultz

2019: Knives Out / Tőrbe ejtve
Detective Hardrock (hang)

2019: 7500
Tobias Ellis

2018: Endgame (rövidfilm)
Őr

2017: Star Wars: Episode VIII - The Last Jedi / Star Wars: Az utolsó Jedik
Slowen Lo (hang)

2017: Comrade Detective / Nyomozó elvtárs /(6 epizód)
Iosif Baciu (hang)

2016: Straight Outta Oz
The Wizard

2016: Snowden / A Snowden fájlok
Edward Snowden

2015: The Night Before / Három király tesó
Ethan

2015: The Walk / Kötéltánc
Philippe Petit

2014: Sin City: A Dame to Kill For / Sin City: Ölni tudnál érte
Johnny

2013: Kaze tachinu / Szél támad
Jirô Horikoshi (angol verzió - szinkronhang)

2013: Don Jon's Addiction / Don Jon
Don Jon

2012: Lincoln / Lincoln
Robert Todd Lincoln

2012: Looper / Looper - A jövő gyilkosa
Joe

2012: Premium Rush / Fék nélkül
Wilee

2012: The Dark Knight Rises / A sötét lovag: Felemelkedés
John Blake

2011: 50/50 / Fifti-fifti
Adam

2010: Inception / Eredet
Arthur

2010: Elektra Luxx
Bert Rodriguez

2010: Hesher
Hesher

2009: G.I. Joe: The Rise of Cobra / G. I. Joe - A kobra árnyéka
The Doctor / Rex

2009: Women in Trouble
Bert Rodriguez

2009: Uncertainty / Fej vagy írás
Bobby

2009: (500) Days of Summer / 500 nap nyár
Tom

2008: Killshot / Hajsza
Richie Nix

2008: The Brothers Bloom / Szélhámos fivérek
Bar Patron

2008: Miracle at St. Anna
Tim Boyle

2008: Stop-Loss / A sereg nem enged
Tommy Burgess

2007: The Lookout / A kulcsfigura
Chris Pratt

2005: Shadowboxer / Árnyékboksz
Dr. Don

2005: Havoc / Ámok
Sam

2005: Brick / Beépülve
Brendan

2004: Mysterious Skin / Titokzatos bőr
Neil

2003: Latter Days
Elder Paul Ryder

2002: Treasure Planet / A kincses bolygó (hang)
Jim Hawkins

2001: Manic / Őrült
Lyle

2000: Forever Lulu / Mindörökké Lulu
Martin Ellsworth

2000: Picking Up the Pieces / El a kezekkel a feleségemtől
Flaco

1999: 10 Things I Hate About You / 10 dolog, amit utálok benned
Cameron James

1998: Halloween H20: 20 Years Later / Halloween H20 - Húsz évvel később
Jimmy Howell

1998: Sweet Jane
Tony

1996: The Juror / Az esküdt
Oliver Laird

1995: The Great Elephant Escape / A nagy elefántkaland (TV film)
Matthew

1994: Angels in the Outfield / Angyalok a pályán
Roger Bomman

1994: The Road Killers / Véres virágok
Rich

1994: Holy Matrimony / Bankrabló a feleségem
Ezekiel

1993: Gregory K (TV film)
Gregory Kingsley

1992: A River Runs Through It / Folyó szeli ketté
fiatal Norman

1992: Beethoven / Beethoven
tanuló

1991: Plymouth (TV film)
Simon

1991: Hi Honey - I'm Dead / Szervusz, drágám, meghaltam (TV film)
Josh Stadler

1991: Changes / Második esély (TV film)
Matt Hallam

1989: Settle the Score (TV film)
Justin

1988: Stranger on My Land (TV film)

 

SOROZATOK

2015: The Mupetts (TV sorozat, 1 epizód)
Joseph Gordon-Levitt

2005: Numb3rs / Gyilkos számok (1 epizód)
Scott Reynolds

1996-2001: 3rd Rock from the Sun / Űrbalekok (139 epizód)
Tommy Solomon

2000: The Outer Limits / Végtelen határok (1 epizód)
Zach

1998: That '70s Show / Azok a 70-es évek show (1 epizód)
Buddy Morgan

1993-1995: Roseanne (4 epizód)
George

1993: Dr. Quinn, Medicine Woman / Quinn doktornő (1 epizód)
Zack Lawson

1993: The Powers That Be (13 epizód)
Pierce Van Horne

1991: L.A. Law (1 epizód)

1991: Quantum Leap / Quantum Leap - Az időutazó (1 epizód)
Kyle

1991: China Beach (1 epizód)
Archie Winslow 9 évesen

1991: Dark Shadows (12 epizód)
David Collins

1990: Murder, She Wrote / Gyilkos sorok (1 epizód)
kisfiú

1988: Family Ties /Családi kötelék (2 epizód)
Dougie

 

RÖVIDFILMEK

2010: Morgan and Destiny's Eleventeenth Date: The Zeppelin Zoo (narrátor)
Morgan M. Morgensen

2010: Morgan M. Morgansen's Date with Destiny (narrátor)
Morgan M. Morgensen

2009: Big Breaks
Todd Sterling

 

RENDEZŐKÉNT

2013: Don Jon's Addiction

2012: They Can't Turn the Lights Off Now: Episode #2 (rövidfilm)

2010: Morgan and Destiny's Eleventeenth Date: The Zeppelin Zoo (rövidfilm)

2010: Morgan M. Morgansen's Date with Destiny (rövidfilm)

2009: Sparks (rövidfilm)

 

VIDEOJÁTÉKOK

2009: G.I. Joe: The Rise of Cobra (hang)
Kobra kommandó

Utolsó frissítés: 2019.12.31. 15:03 szavy által


Oszd meg!   iwiw  facebook  twitter  myspace