Starity

Joss Whedon

Joss Whedon Joss Whedon nemzetisége 6610. 36rajongó 3vélemény
 • Értékelés
 • tehetség: 100%
 • stílus: 100%
 • szimpátia: 100%
 • Születési név
 • Joseph Hill Whedon
 • Becenév
 • Joss
 • Születési idő
 • 1964. június 23.
 • Születési hely
 • New York City, New York, USA
 • Foglalkozás
 • forgatókönyvíró, rendezõ
 • Családi állapot
 • nős, 2 gyermek
 • Partner
 • Kai Cole
 • Magasság
 • 193 cm
 • Eredeti hajszín
 • barna
 • Szemszín
 • barna
 • Csillagjegy
 • Rák
 • Linkek
 • IMDB-adatlap
 • Twitter-oldal
 • Starity RSS-csatorna
 • Kapcsolódó sztárok
 • Amy Acker Summer Glau Nathan Fillion Alexis Denisof Fran Kranz Felicia Day

Joss Whedon életrajza

Életrajz:

Joseph Hill Whedon 1964. június 23-án született New Yorkban. A világ első harmadik generációs forgatókönyvírója. Édesapja, Tom Whedon és nagyapja, John Whedon is forgatókönyvírók voltak. Édesanyja, Lee Stearns középiskola tanár és regényíró. Négy testvére van: Jed és Zack (írók), Samuel és Matthew. Két évet töltött a Winchester Collegen. Tanult a Riverdale Country Schoolban, ahol édesanyja tanította a történelmet. 1987-ben diplomázott a Wesleyan Universityn.

Karrier:

Miután Los Angelesbe költözött megkapta elsõ írói munkáját a Roseanne címû sorozatban. Ezután több évig forgatókönyvíróként, illetve "szkriptdoktorként' ténykedett. Utóbbi annyit tesz ki, hogy más forgatókönyveknél konzultált, esetenként pedig szinte teljesen átírta azok eredeti változatát. Ezáltal több olyan film fűződik a nevéhez, ahol hivatalosan soha nem jelenítették meg a nevét a stáblistán, köztük a Féktelenül, Szökésben, Twister vagy akár a  2000-es X-Men.

Társírója volt a 95-ös Toy Story animációs filmnek, melynek forgatókönyve többek közt Oscar-jelölést is kapott.

1992-ben elkészült egyik forgatókönyvéből a Buffy, a vámpírok réme című mozi. A film nem aratott osztatlan sikereket, és maga Whedon sem volt elégedett azzal, ahogyan az alkotását vászonra vitték. 1997-ben éppen ezért előállt a WB csatornánál egy azonos című sorozat ötletével. A Buffy hét éves időtartama alatt a WB egyik legnépszerűbb sorozatává vált, szokatlan témája ellenére pedig Hush c. epizódjának forgatókönyve megszerezte a csatorna első és egyetlen Emmy-jelölését főbb kategóriákban. 2000-ben Joss létrehozta a Buffy testvérsorozatát, az Angelt, amely öt évadot élt meg. A két sorozat népszerűsége mai napig töretlen, ezt pedig mi sem bizonyítja jobban, hogy a folytatásként írt képregények szintén komoly sikereknek örvendenek.

2002-ben a FOX törölte a Firefly címû sorozatot, melynek producerei Joss Whedon és Tim Minear voltak. A sorozat mindössze egy évadot élt meg, viszont komoly rajongótábort sikerült összegyűjtenie. Jossnak 2005-ben sikerült filmvászonra vinnie a Serenity-t , a Firefly moziként való lezárását. A DVD elképesztõ eladási rekordokat döntött. A filmért Joss megkapta a Nebula-díjat, a Hugo-díjat és a Prometheus-díj is birtokába került.

2007 augusztusában Joss újabb sorozatot alkotott Dollhouse címmel. A fõszerepet Eliza Dushku kapta, akivel Joss már a Buffyban és az Angelben is dolgozott. Ebben az évben Joss rendezte a The Office néhány epizódját is, később 2010-ben pedig a Glee egyik epizódját is őrá bízták.

2012-ben Joss rendezhette és írhatta a Marvel nagyszabású szuperhőskavalkádját, a Bosszúállókat. A film minden idők harmadik legnagyobb bevételét érte el, és kiváló kritikai fogadtatásban részesült.

Ugyanebben az évben került a mozikba a The Cabin In The Woods, amit Whedon írt és producelt. A film horror státusza ellenére a kritikusok kedvence lett, akik dícsérték Whedon elmés, néhol saját műfaját humorizáló forgatókönyvét.

2014-ben egy újabb filmje, az In Your Eyes vár bemutatásra, ahol producerklnt és forgatókönyvíróként van feltüntetve. A történet egy természetfeletti románcot dolgoz fel.

Whedon előszeretettel készít kis, saját költségvetésű filmeket is. A Dr. Horrible's Sing-Along Blogot például az interneten keresztül tette közzé rajongói számára. A musical-film zenéjét és dalszövegét szintén ő maga írta. Egy másik filmjét, a Shakespeare-féle Sok hűhó semmiért feldolgozását pedig a saját házában forgatta le barátaival. A film 2012-ben debütált a torontói filmfesztiválon, nagy sikerrel.

Újonnan jött filmes sikerei ellenére, Whedon 2012-ben továbbra is azt állította, hogy a televíziózás, bár több kompromisszumot igényel, fontos helyet foglal el az életében:

"Ha választanom kell pisztollyal a fejemen, úgy hiszem a TV-t választanám. Ott éveket tölthetsz el egy karakterrel, igazán felépítheted és megértheted őket, kihívásokat teremthetsz a színészeknek, tanulhatsz tőlük és a többi írótól - az egész élmény kiteljesedik. Maga a gondolat, hogy valamit kiteszel, és hagyod növekedni igazán izgalmas."

Whedon jelenleg is egy televíziós produkcióban közreműködik, hiszen ő az egyik alkotója A S.H.I.E.L.D. ügynökei című sorozatnak, ami 2013-ban indult az ABC csatornán, és amely a Bosszúállók verzumát hivatott kibővíteni. Joss maga azonban ezúttal sokkal kevésbé vesz részt a sorozat aktív munkálataiban, ebben leginkább testvére, Jed, és annak párja, Maurissa Tancharoen műkdnek közre.

2015-ben mutatták be a Bosszúállók: Ultron korát, amelyet, akárcsak elődjét, íróként és rendezőként is jegyzett. Whedon nem sokkal később bejelentette, hogy ezt követően egyelőre szakít a Marvellel, és a következő Bosszúállók filmet már nem ő készíti.

2013 májusában Whedonnak egykori egyeteme, a Wesleyan University, a Doctorate of Letters címet adományozta.

Azon rendezők illetve televíziós és filmes alkotók közé tartozik, akik előszeretettel hasznosítják újra korábban bevált szereplőgárdáikat. Ilyen-olyan minőségben például három vagy annál több projektjében tűnt fel Amy Acker, Alexis Denisof, Nathan Fillion, Tom Lenk, Fran Kranz, Summer Glau és Felicia Day, de a kisebb szerepekben is találhatóak ismétlődő arcok, mint Jonathan M. Woodward, Reed Diamond, Andy Umberger, Damion Poitier, Ashley Johnson vagy éppen Carlos Jacott.

Egyéb munkái:

Whedon nagy kéregényrajongó, és nem egy képregény szerzője. Több sorozatához írt folytatást illetve kiegészítő történeteket ilyen formában, így például az Angel: After the Fall sorozatát, valamint a jelenleg is futó Buffy és Angel hivatalos folytatásokat is ő lektorálja. Emellett írt az újraindított Astonishing X-Men sorozathoz, és részt vett a Runaways írásában is. A 2015-ös San Diego Comic Con-on bejelentette legújabb képregényprojektjét, a Twistet, amely egy hatrészes minisorozat lesz.

Joss nem színész, de többször feltûnt már a képernyõn. Láthattuk õt a Buffy, az Angel és a Firefly néhány epizódjában. Feltûnt a Veronica Mars egyik epizódjában, Seth Green Robot Chickenjében, valamint a Husband című websorozat több epizódjában is. Legutóbb a Con Man-ben, az Another Periodban a Girlfriends' Guide to Divorce-ban vállalt cameókat, utóbbiban önmagát alakítva.

Magánélet:

Joss házas, feleségével Kai Cole-lal két gyermekük született, Arden és Squire. Mindketten az anyjuk vezetéknevét viselik.

Film:
Buffy, a vámpírok réme / Buffy the Vampire Slayer (1992), író
Szökésben / The Getaway (1994), társíró (uncredited)
Féktelenül / Speed (1994), társíró (uncredited)
Toy Story (1995), író
Waterwold - Vízivilág / Waterworld (1995), társíró (uncredited)
Alien 4: Feltámad a halál / Alien: Resurrection (1997), Író
Titán - Időszámításunk után / Titan A.E. (2000), író
X-Men (2000), szkript-doktor (uncredited)
Atlantisz - Az elveszett birodalom / Atlantis: The Lost Empire (2001), író
Bandwagon (2004), színész
Serenity (2005), író, rendező, színész (uncredited)
Dr. Horrible's Sing-Along Blog (2008), készítő, író, rendező, executive producer (Acts I&II), producer (Act III).
The Cabin in the Woods / Ház az erdő mélyén (2012) író, producer
Goners (2011), író, rendező
Thor (2011) rendező (uncredited)
Amerika kapitány: Az első bosszúálló / Captain America: The First Avenger (2011) társíró (uncredited), konzultáns (uncredited)
Bosszúállók / The Avengers (2012)  író, rendező, a történet társírója Zak Penn-nel
Sok hűhó semmiért / Much Ado About Nothing (2012) író, rendező, executive producer
In Your Eyes (2014) író, executive producer
Bosszúállók: Ultron kora / The Avengers: Age of Ultron (2015) író, rendező

TV:
Roseanne (1988), író
Parenthood (1990), co-producer, író
Buffy, a vámpírok réme / Buffy the Vampire Slayer (1997-2003), készítő, író, rendező, executive producer, producer, színész (uncredited)
Angel (1999-2004), készítő, író, rendező, executive producer, színész: "Through the Looking Glass"
Firefly (2002), készítő, író, rendező, executive producer, színész (uncredited)
Buffy the Animated Series (2004), készítő, író, executive producer
Veronica Mars (2005), színész: "Rat Saw God"
Office / The Office (2007), rendező: "Branch Wars", "Business School"
Dollhouse - A felejtés ára / Dollhouse (2009-2010), készítő, író, rendező, executive producer
Glee - Sztárok leszünk! / Glee (2010) rendező: "Dream On"
Written by a Kid (2012), színész: "Scary Smash"
Husbands (2012), színész: "The Straightening", "Appropriate Is Not the Word"
A S.H.I.E.L.D. ügynökei / Marvel's Agents of S.H.I.E.L.D. (2013-2016) (TV film), készítő, író, rendező, executive producer

Utolsó frissítés: 2016.09.04. 19:07 mse90 által


Oszd meg!   iwiw  facebook  twitter  myspace