Starity

Jude Law

Jude Law Jude Law nemzetisége 701. 907rajongó 29vélemény
 • Értékelés
 • tehetség: 96%
 • stílus: 95%
 • szimpátia: 95%
 • Születési név
 • David Jude Heyworth Law
 • Születési idő
 • 1972. december 29.
 • Születési hely
 • London, Anglia
 • Foglalkozás
 • Színész
 • Családi állapot
 • nős, 5 gyermek
 • Partner
 • Phillipa Coan
 • Magasság
 • 182 cm
 • Eredeti hajszín
 • Barna
 • Szemszín
 • Kék
 • Csillagjegy
 • Bak
 • Linkek
 • IMDB-adatlap
 • Starity RSS-csatorna
 • Kapcsolódó sztárok
 • Cameron Diaz Keira Knightley Nicole Kidman Robert Downey Jr. Stohl András

Jude Law életrajza

KEZDETEK
David Jude Heyworth Law a dél-londoni Lewishamben született, Angliában. Margaret Anne (született Hayworth) és Peter Robert Law második gyermekeként. Mindketten iskolai tanárok voltak, majd apja később „London legifjabb iskolaigazgatója” lett, Jude szavaival élve. Van egy nővére, Natasha. Nevét a Lidércfény című Thomas Hary-regény (eredeti címén Jude the Obscure) és a "Hey Jude" nevű Beatles-szám után kapta. Blackheath-ben nőtt fel, egy greenwichi körzetben, és a John Ball Általános Iskolába járt, amit a Kidbrooke Iskola, majd az Alleyn Iskola követett.

KARRIER
►Az 1980-as és '90-es évek
1987-ben a Nemzeti Ifjúsági Zenés Színházban kezdett el színészkedni. Korábban szerepelt az Edinburgh Frine-díjas, The Ragged Child című darabban. Egyik első komolyabb szerepe Foxtrot Darling volt Philip Ridley The Fastest Clock in the Universe című művében. Ezután Michaelt alakította Jean Cocteau tragikomádijában, a Les Parents terriblesben, melyet Sean Mathias rendezett. Ezért a darabért Laurence Olivier-díjra jelölték, mint legjobb újoncot, ugyanebben a kategóriában pedig elnyert egy Ian Charleson-díjat is.

Miután a mű címét Indiscretionsre változtatták, majd átdolgozták és Broadwayre adaptálták 1995-ben, Jude Kathleen Turner, Rogar Rees és Cynthia Nixon mellett léphetett fel. Szerepéért Tony-jelölést és Színházvilág-díjat zsebelt be. 1989-ben megkapta első szerepét a Beatrix Potter gyerekkönyvön alapuló filmben, a The Tailor of Gloucesterben. Néhány kisebb szerep is jutott neki a brit televízióban, köztük a két évig futó Granada TV-szappanoperában, a Familiesben, és a BFI/Channel 4 rövidfilmjében, a The Crane-ben. Az áttörést a brit krimi, a Shopping hozta meg számára, melyben jövőbeni felesége, Sadie Frost is szerepelt. Szintén a Granadánál szerepelt egy rész erejéig a Sherlock Holmes naplójából című sorozatban.

1997-ben szélesebb körben ismertté vált, amikor szerepet kapott az Oscar Wilde szerelmei című életrajzi drámában. Elnyerte a legígéretesebb újoncnak járó Evenening Standard Brit Filmdíjat, hiszen a filmben a Stephen Fry által alakított Wilde egyik szerelmét, Lord Alfred Douglast formálta meg. Andrew Niccol sci-fijében, a Gattacában egy mozgássérült egykori úszót alakított, aki eugenika-központú disztópiában él. Clint Eastwood Éjfél a jó és a rossz kertjében című filmjében egy szerencsétlen tolakodót alakított, akit egy műkereskedő (Kevin Spacey) meggyilkol.

1999-ben megtanult szaxofonozni A tehetséges Mr. Ripley kedvéért, melyért Matt Damonnal is Fiorellóval MTV Filmdíjra jelölték egy mű előadásáért. Legjobb mellékszereplő színészként BAFTA-díjat is kapott.

►Az új évezred
2001-ben egy Vaszilij Zajcsev nevű orosz mesterlövészt alakított az Ellenség a kapunál című filmben, majd megtanult balettozni az A. I. Mesterséges értelem miatt. 2002-ben egy bérgyilkost alakított Sam Mendes 1930-as években játszódó drámájában, A kárhozat útjában. 1999-ben A tehetséges Mr. Ripleyért mellékszereplőként, 2003-ban pedig a Hideghegyért főszereplőként jelölték Oscar-díjra. Mindkét filmet Anthony Minghella rendezte.

Jude nagy csodálója Sir Laurence Oliviernek, így javasolta, hogy a színész képmása is szerepeljen a 2004-es Sky kapitány és a holnap világa című filmben. Számítógépes grafikával, valamint a fiatal Olivier-ről készült felvételekkel őt is betették a filmbe, Dr. Totenkopf, a rejtélyes tudód zseni és szupergonosz szerepében. Ugyanebben az évben Jude alakította az Alfie címszerepét, ami Bill Naughton 1966-os filmjének remake változata. Alfiet abban a verzióban Michael Caine alakította, ennek kapcsán pedig érdekesség, hogy egy másik általa már megformált szerepben tűnt fel a 2007-es Mesterdetektívben.

2006-ban Kate Winslet szingli-szülő testvérét alakította a Holidayben, ami egy Nancy Meyers által írt amerikai vígjáték. A 2000-es évek elején számos drámában és sci-fiben tűnt fel, így Jude elmondása szerint nehéz volt megközelíteni a szerepet egy ilyen kortárs filmben. Állítása szerint Kate Winslethez hasonlóan sokkal sebezhetőbbnek érezte magát egy ilyen karakter eljátszásával, ami egyedül a kinézetét követelte meg, és nem kellett hozzá akcentus, kosztüm vagy másik helyszín.

2006-ban szerepelt a hollywoodi filmsztárok legfizetettebb színészei között. 2007. március 1-jén a francia kormány kitüntette az Ordre des Arts et des Lettres díjjal, ezzel elismerve hozzájárulását a világ filmművészetéhez. Chevalier des Arts et des Lettres-nek, azaz a Művészet és Irodalom Lovagjának nevezték.

Jude egyike volt annak a három színésznek, akik Terry Gilliam filmjében, a Doctor Parnassus és a képzelet birodalmában átvették Heath Ledger szerepét annak váratlan halála után. Jude mellett Johnny Depp és Colin Farrell a filmben három különböző dimenzióban játsszák a szerepet. Forest Whitaker oldalán szerepelt a sötét sci-fi vígjátékban, a Végrehajtókban, majd Robert Downey, Jr. és Rachel McAdams mellett Dr. Watsont alakította Guy Ritchie Sherlock Holmes-adaptációjában. A szerepet ismét eljátszotta a 2011-es folytatásban, mely a Sherlock Holmes: Árnyjáték címet kapta. A 2009-es Rage-ben celeb szupermodellt, a 2011-es Fertőzés című thrillerben pedig egy Alan Krumwiede nevű bloggert formált meg.

Szintén 2011-ben látható volt egy kisebb szerepben, Hugo apjaként A leleményes Hugóban. 2012-ben Joe Wright rendező Anna Karenina-adaptációjában kapott szerepet. A címszerepet Keira Knightley alakította, Jude pedig a férjét formálta meg. Ugyanebben az évben került bemutatásra Az öt legenda című DreamWorks animációs film, melyben a főgonosz, Szurok eredeti hangját kölcsönözte.

2013-ban Rooney Mara és Channing Tatum mellett szerepelt a Mellékhatások című Steven Soderbergh-filmben, melyet a Richard Shepard által írt és rendezett Dom Hemingway címszerepe követett. 2014-ben fiatal írót alakított Wes Anderson filmjében, A Grand Budapest Hotelben, valamint Robinson kapitány volt a Black Seaben. 2015 májusában bejelentésre került, hogy Jude alakítja majd a konzervatív olasz-amerikai bíborost, akit a liberalista Vatikán pápává választ. A nyolcrészes minisorozat Az ifjú pápa címet kapta, és az Oscar-díjas Paolo Sorrentino rendezte. A XIII. Piusz nevet felvevő pápra sokkal konzervatívabbá vált, mint amire a Vatikán fel lett volna készülve, és a sorozatban személyes válsággal, valamint doktrínát és egyházi fegyelmet érintő kérdésekkel találkozhatunk. Ugyanebben az évben jelent meg a hazánkban forgatott A kém is. 2016 júniusában jelent meg a Genius című dráma, melyben Nicole Kidman, Dominic West és Colin Firth oldalán láthatjuk viszont. 2017-ben a gonosz Vortigern megformálója volt a Guy Ritchie által rendezett Arthur király: A kard legendája című kalandfilmben.

2017. április 12-én bejelentésre került, hogy Jude alakítja majd a fiatal Dumbledore professzort a Legendás állatok és megfigyelésük második részében. A film forgatókönyvét a varázsvilág szülőanyja, J. K. Rowling jegyzi, a rendezői székben pedig ezúttal is David Yates foglal helyet. Dumbledore ellenfelét, Gellert Grindelwaldot Johnny Depp kelti életre. A film forgatását 2017 nyarán kezdték meg, bemutatójára pedig 2018. november 16-án került sor. Ugyanebben az évben a menedzsert alakította a Natalie Portman főszereplésével készült Vox Lux című zenés filmben. 2019-ben a kree hadvezér, Yon-Rogg megformálója, a címszereplő mentora volt a Marvel Kapitány című kalandfilmben, Brie Larson oldalán. Ugyanebben az évben Ted Davidoffot alakította az A Rainy Day in New York című vígjátékban. A 2019-es év végén várható a Blake Lively főszereplésével készült Ritmusszekció, Mark Burnell tollából. Mindeközben folytatás készült Az ifjú pápához, Az új pápa bemutatója szintén 2019-ben várható. Robert Downey Jr. megerősítette, hogy harmadik részt kap a brit nyomozó története, így a Sherlock Holmes 3. 2021-ben érkezik.

Filmek
202? Megalopolis (bejelentve) (híresztelések szerint)
202? The Nest (utómunkálatok)
2021 Sherlock Holmes 3 (előkészületek) ... Dr. John Watson
2019 Ritmusszekció / The Rhythm Section (utómunkálatok)
2019 Marvel Kapitány / Captain Marvel ... Yon-Rogg
2018 A Rainy Day in New York
2018 Vox Lux ... The Manager
2018  Legendás állatok - Grindelwald bűntettei /  Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald (bemutatásra vár) ... Albus Dumbledore
2017 National Theatre Live: Obsession
2017 Arthur király: A kard legendája / King Arthur: Legend of the Sword ... Vortigern
2016 The Roof (rövidfim) ... And Yet Another Fan
2016 Genius ... Thomas Wolfe
2015 The Vote
2015 A kém / Spy ... Bradley Fine
2014 Fekete-tenger / Black Sea ... Captain Robinson
2014 The Gentlemen's Wager (rövidfilm) ... Jude Law
2014 A Grand Budapest Hotel / The Grand Budapest Hotel ... Young Writer
2013 Connection (rövidfilm) ... Englishman
2013 Dom Hemingway ... Dom Hemingway
2013 Mellékhatások / Side Effects ... Dr. Jonathan Banks
2012 Az öt legenda / Rise of the Guardians ... Szurok / Pitch (hang)
2012 Anna Karenina ... Karenin
2012 The Homeless Polar Bear (rövidfilm) ... Narrátor (hang)
2011 The Boy in the Oak (rövidfilm) ... Narrátor
2011 Sherlock Holmes: Árnyjáték / Sherlock Holmes: A Game of Shadows ... Dr. John Watson
2011 A leleményes Hugo / Hugo ... Hugo's Father
2011 360 ... Michael Daly
2011 Fertőzés / Contaigon ... Alan Krumwiede
2010 Végrehajtók / Repo Men ... Remy
2009 Sherlock Holmes ... Dr. John Watson
2009 Doctor Parnassus és a képzelet birodalma / The Imaginarium of Doctor Parnassus ... Imaginarium Tony 2
2009 Rage ... Minx
2007 Mesterdetektív / Sleuth ... Milo
2007 My Blueberry Nights - A távolság íze / My Blueberry Nights ... Jeremy
2006 Holiday ... Graham
2006 Bűnös viszonyok / Breaking and Entering ... Will
2006 A király összes embere / All the King's Men ... Jack Burden
2004 Lemony Snicket - A balszerencse áradása / Lemony Snicket's A Series of Unfortunate Events ... Lemony Snicket (hang)
2004 Aviátor / The Aviator ... Errol Flynn
2004 Közelebb / Closer ... Dan
2004 Alfie ... Alfie
2004 Sky kapitány és a holnap világa / Sky Captain and the World of Tomorrow ... Sky Captain
2004 Multik haza! / I Heart Huckabees ... Brad Stand
2003 Hideghegy / Cold Mountain ... Inman
2002 A kárhozat útja / Road to Perdition ... Maguire
2001 A. I. Mesterséges értelem / Artificial Intelligence: AI ... Gigolo Joe
2001 Ellenség a kapuknál / Enemy at the Gates ... Vassili
2000 Love, Honour and Obey ... Jude
1999 A tehetséges Mr. Ripley / The Talented Mr. Ripley ... Dickie Greenleaf
1999 Presence of Mind ... Secretary
1999 eXistenZ - Az élet játék / eXistenZ ... Ted Pikul
1998 Krokodilok bölcsessége / The Wisdom of Crocodiles ... Steven Grlscz
1998 Végső vágás / Final Cut ... Jude
1998 Született szerelmesek / Music from Another Room ... Danny
1997 Éjfél a jó és a rossz kertjében / Midnight in the Garden of Good and Evil ... Billy Hanson
1997 Gattaca ... Jerome Eugene Morrow
1997 Oscar Wilde szerelmei / Wilde ... Lord Alfred 'Bosie' Douglas
1997 Hajlam / Bent ... Stormtrooper
1996 Csillagvirágok / I Love You, I Love You Not ... Ethan / SS Officer
1995 Shot at Dawn ... Private Harry Farr
1994 Shopping ... Billy
1993 The Marshal ... Bruno
1993 The Crane (rövidfilm) ... Young Man 1
1989 The Tailor of Gloucester ... Mayor's Stableboy
1989 The Ragged Child ... Anthony Ashley-Cooper - Clerk of the Court

Sorozatok
202? The Third Day (előkészületek) ... Sam (6 rész)
2019 Az új pápa / The New Pope ... Lenny Belardo (10 rész)
2017-2018 Neo Yokio ... Charles (hang, 7 rész)
2016 Az ifjú pápa / The Young Pope (Il giovane papa) ... Lenny Belardo (10 rész)
1990-1991 Families ... Nathan Thompson (2 rész)
1991 Sherlock Holmes naplójából / The Case-Book of Sherlock Holmes ... Joe Barnes (1 rész)

Producer
2007 Mesterdetektív / Sleuth
2004 Sky kapitány és a holnap világa / Sky Captain and the World of Tomorrow

Rendező
1999 Tube Tales ("Bird in the Hand, A" szegmens)

SOUNDTRACK
2007 Táncolj, ha tudsz! / So You Think You Can Dance (1 rész)
- Top 20 Results (2007) ... (előadó: "Tu Vuo' Fa L'Americano")
2004 Saturday Night Live / The Talented Mr. Ripley (1 rész)
- Jude Law/Ashlee Simpson (2004) ... (előadó: "Jude")
1999 A tehetséges Mr. Ripley (előadó: "TU VUO' FA l'AMERICANO")
1998 Műszak után, Las Vegas! / Girls' Night (előadó: "Ah, Leave Me Not to Pine")

Utolsó frissítés: 2019.07.28. 13:01 Lindsay019 által


Oszd meg!   iwiw  facebook  twitter  myspace