Starity

Karády Katalin

Karády Katalin Karády Katalin nemzetisége 4955. 54rajongó 6vélemény
 • Értékelés
 • tehetség: 100%
 • stílus: 97%
 • szimpátia: 97%
 • Születési név
 • Kanczler Katalin
 • Élt
 • 1910.12.08 – 1990.02.08.
 • Születési hely
 • Budapest, Magyarország
 • Foglalkozás
 • színésznő, énekesnő
 • Családi állapot
 • elvált
 • Csillagjegy
 • Nyilas
 • Linkek
 • IMDB-adatlap
 • Starity RSS-csatorna
 • Kapcsolódó sztárok
 • Jávor Pál Tolnay Klári Csortos Gyula Páger Antal Honthy Hanna Major Tamás

Karády Katalin életrajza

1910. december 8.-án született  Kanzler Katalin  Budapesten Kőbányán. A Százados úti lakónegyedben, egy hétgyerekes proletárcsaládban, rendkívüli szegénységben nőtt fel. A gyermekek sorrendben: Róza, Ferenc, János, Anna, József, Géza, és végül a legkisebb gyermek, Katalin. Édesanyja Lőrinc Rozália, édesapja Kanczler Ferenc cipészmester. Kanczler nagyon szigorúan, szinte kegyetlenül bánt gyerekeivel. Ha egyikük rossz fát tett a tűzre, mind a hetüket megbüntette: mindig szíjjal ütött, haragja az ütések nyomán sem párolgott el. Tilos volt újságot olvasniuk, színházba és moziba járniuk.
Hollandia és Svájc az első világháború után indított nagyszabású segélyakciót: magyar gyerekek ezreinek tették lehetővé, hogy a nyomorból kiszabadulva, évekig a két jóléti államban tanulhassanak. Kanczler Katalin is köztük volt, öt évig nevelkedett külföldön.
Hazatérte után a Kereskedelmi Leányiskola tanulója lett. A kereskedelmi leányiskolában két osztályt végzett.
Gyakran szerepelt műkedvelő előadásokon élvezte ő van a központban. Fellépései után napokig boldog volt. Iskolai operalátogatásaik során viszont halálra unta magát. Lábass Jucit látta egy operettben attól kezdve igazi primadonna akart lenni - erről ábrándozott nappal, s álmodott éjszaka. Családja azonban mindent megtett, hogy lebeszélje a színészetről, s neki magának sem volt elég kitartása. Tarnay Ernő és Bárdos Artúr színiiskolájába is beiratkozott, de néhány óra után mindkettőt abbahagyta.
1931-ben, apja halála után, férjhez ment a nála harminc évvel idősebb Vargha Rezső adóhivatali vámtiszthez, de néhány hónapon belül - a férj javaslatára - véget vetettek a házasságnak.De eleinte továbbra is támogatta a fiatal lányt.
1938-ban Egyed Zoltán újságíró-laptulajdonos indította el a színészi pályáján,tanácsára színészetet tanult
Cs. Aczél Ilonánál (Csathó Kálmán felesége). Akkor vette fel a Karády nevet. A színésznő tanodájában töltött három év alatt a színész szakma alapjain és az éneklésen túl megtanították öltözködni és viselkedni is. Egyed Zoltán lett a menedzsere.
A színpadon először Joób Dániel színházában a Somerset Maugham-Zoe Atkins Az asszony és ördög című  darabjában lépett fel a Pesti Színházban 1939-ben . Mint filmszínésznőt Zilahy Lajos fedezte fel.
Első mozifilmje, a Halálos Tavasz sikerét követően a kor ünnepelt dívája, szexszimbólum lett. Erotikusan búgó, bársonyos hangjával, erős, szuverén, a „végzet asszonya” karakterével szinte megigézte a férfiakat. A színésznő öltözködését, kalapjait, hajviseletét, viselkedését fiatal nők ezrei igyekeztek utánozni.
1940
-ben Újszászy István megkérte a kezét.
A második világháború őt sem kímélte. Nemkívánatos személy lett, dalait betiltották. Karády szerelmével Újszászy-val együtt bujkál Budán egy darabig, a Felső Zöldmáli út 29. sz. alatt lévő villában.Újszászyt a magyar belügyi szervek és a Gestapó is kerestette. Katalint a kapcsolatai miatt  1944 tavaszán kémkedés vádjával letartóztatják . Kínozták, vallatták, fogait kiverték, aztán egy nap szabadon engedték. De ez már nem az a Karády, mint volt korábban. Három hónap után szabadul, majd hamarosan már zsidókat ment: ékszereit adja oda azoknak a nyilasoknak, akik a Duna-parton egy csoportnyi gyereket akarnak a Dunába lőni, majd miután így „megveszi“ az életüket, a lakására viszi őket. Újszászy sorsa tragikus fordulatot vett, mert a német hadsereg egy kémcsere folytán átadja őt a szovjet hadvezetésnek. Elviszik a híresztelések szerint Moszkvába és ki is végezték.De erről csak a Budapest felszabadítása után értesült. "Ekkor nagyon rosszul lettem, kaptam egy idegösszeroppanást, és kilenc hónapig feküdtem ágyban" mesélte Katalin.
Karády Katalin a  háború után aztán egyre kevesebbet szerepelt, majd ismét nemkívánatos személy vált belőle, mert a Horthy-rendszer sztárja volt. Vidéki színpadokon léphetett csak fel, rettenetes nyomokat hagyott benne a mellőzöttség. Utolsó nagyobb sikerét hazai földön és zenés darabban 1948-ban aratta Ábrahám Pál "Bál a Savoyban" című nagy sikerű operettjében az Operettszínházban.
1945 után csak kétszer állt felvevőgép elé: 1947-ben a Betlehemi királyok című rövidfilmben,1948-ban a Móricz Zsigmond regényéből készült Forró mezőkben, melyben Szabó Sándor oldalán még egyszer, utoljára eljátszotta a végzet asszonyát.Magyarországon 1949-től filmjeit betiltották. Csak 1957-ben játszották egy rövid ideig az 1948-ban készült Forró mezők c. filmjét.Egy nap elhagyta hazáját, ahol őrá már nincs szükség.
1951-ben egy előadás után előre tervezve barátaival köztük Frank Irmaval külföldre távozott. Szombathelyről egy embercsempész segítségével Ausztriába emigrált, majd Salzburgban élt. 1952 -ben Svájcba költözik,de már 1953 -ban Brüsszelben bérelt lakást.
Ezután Brazíliában élt Sao Paulo-ban.1968 -ban megkapja az amerikai vízumot, és az USA-ba költözik. Néhány fellépésen és alkalmi lemezfelvételeken kívül nem vállalt semmilyen szereplést. 1968-ban kalapszalont nyitott barátnőjével New Yorkban, de addigra már csak a legenda, a mítosz maradt belőle, mert a pályától sok évtizede visszavonult.  Többször készült haza, de valahogy ez mindig elmaradt, csupán elhunytakor tért haza. Halála előtt hónapokkal már nagyon gyenge volt .Diagnosztizált áttétes tumora volt.Sokat fogyott az utolsó hetekben.
1990. február 8-
án hunyt el New York-i otthonában.

1990-ben 45 év óta először Paskay bíboros úr engedélyezte, hogy a szokástól eltérően Karády Katalint elhelyezzék és felravatalozzák a Szent István-Bazilikában. A magyar kormány pedig díszsírhelyet adományozott, a Farkasréti temető művészparcellájában. Ezrek kísérték utolsó útjára itt Budapesten.
Budapesten temették el 1990. febr. 19-én.

Karády Katalin síremléke

Nyugodjon békében!

 

Érdekességek:

- Karády Katalin magánéletét titkok és pletykák övezték, egyesek férfifalónak, mások leszbikusnak tartották.
- Zilahy Lajossal együtt alapító tagja lett a Magyar-Szovjet Művelődési Társaságnak, és lemezre vett több orosz témájú dalt. Ilyen volt a Katyusa, a Csendes az éj és a Gyévuska.
- Karády szívügyének tekintette a színészotthonok dolgát, egyebek mellett a Magyarországon megjelent lemezeiért járó tiszteletdíját ajánlotta fel az ügy céljaira. Gobbi Hilda számára teszi elérhetővé a pénzt, a Bajor Gizi Színészmúzeumhoz is. Kottáit kiadják itthon, aminek a tiszteletdíját a két budapesti színészotthon lakóira hagyja jótékony célra, az ő sorsuk szebbé tétele érdekében.
- "A hét testvér közül azonban csak a legidősebb nővérnek, Rózának születik egy gyermeke, Mercsényi Róbert Béla. Rózának két unokája is lesz, Marietta, majd Tamás. Marietta nevet szerez a divatszakmában, férje az a Kovács P. József, akit a Magyar televízióban volt bemondó és akinek fia az a Kovács Kristóf, aki az "Esti Showder" és a "Szulák Show" producere. " (Hámori Tibor: Karády Katalin utolsó évei - Bp., 2004.)
- Rövid idő alatt több mint háromszáz rajongóiklubbot alapítnak rajongói. A rajongói klubjának bakfis lányait vendégül látja különböző helyeken, például cukrászdák különtermeiben. Képeket dedikál, ajánlásokat tesz, tanácsokat ad, mosolyogva fényképezteti magát rajongói klubtagsága között állva.
- Barátnőjéhez, Claire Kenneth-hez sokat járt miután eladta a kalapüzletét.
- Karády Katalin New Yorkban a kalapüzletében dolgozik, rendszerint hátul, egy zárt területen. A vevők csak ritkán találkoztak vele. Jobbára köpenyt viselt, és aki nincs tisztában azzal, hogy ő tulajdonképpen kicsoda, egy egyszerű ott dolgozó nőt látott benne.
- Magyarországon szinte semmit sem lehetett tudni róla mi van vele Amerikában hogy él. Egyszer tett kivételt Sándor Pállal, akivel New Yorkban találkozott 1973-ban és exkluzív interjút adott a rendezőnek. Amikor pedig 70. születésnapja alkalmából Magyarországra hívták, a színésznő egy kalapot küldött maga helyett.
- A színésznő divatot teremtett nadrágkosztümjeivel és a Frank Irma szalonjában készült kalapjaival. Sminkjét is sokan utánozták. Karády Katalin reklámozott szappant, púdert, hajsampont kalapot és télikabátot, sőt paradicsomlevet is.
- Jellegzetes hajviselete divatot csinál, az ún. Karády-frizura a negyvenes évek tipikus hajviselete lett.
Fogalom lett a Karády-frizura a rövidre vágott, dauerolt haj ellentétes volt a hagyományos vidéki hajviselettel, még parlamenti interpelláció is született az új divat ellen.

Színdarab róla:

2006 - Pénzes Csaba: Karády

Könyvek róla:

1989 - Karády Katalin:Hogyan lettem színésznő?
1983 - Kelecsényi László: Karády Katalin - Kortársaink a filmművészetben
2003 - Gajdó Tamás:Dívák, primadonnák, színésznők
2004 - Hámori Tibor: Karády Katalin utolsó évei
2010 - Kelecsényi László: Karády 100
Pusztaszeri László: Karády és Újszászy
Pusztaszeri László: Álltam a hídon -Karády Katalinról

Film róla:
2001 - Hamvadó cigarettavég - Bacsó Péter rendező

Díja:

2004 - Posztumusz  Világ Igaza kitüntetés Jad Vasem Intézet

Színházi szerepei:
1939 - Maugham - Atkins Zoe: Az asszony és az ördög - Lady Elizabeth -Pesti Színház
1940 - Bókay János: Első szerelem - Gabi  -Vígszínház
1940 - Edward Sheldon: Románc - Rita -Vígszínház
1941 - Arcübasev: Féltékenység - Jelena -Vígszínház
1943 - Fényes Szabolcs: A királynő csókja - Izabella -Operettszínház
1945 - Fényes Szabolcs: Maya - Maya -Operettszínház
1945 - Jacobi Viktor: Sybill - Sybill -Operettszínház
1946 - Halász Rudolf: Fekete liliom - Zia -Operettszínház
1947 - Fendrik Ferenc: Vera és családja - Vera -Pesti Színház
1948 - Ábrahám Pál: Bál a Savoyban - La Tangolita -Operettszínház

Filmek:

1987 - A Jávor
1949 - Forró mezők - Vilma, Avary felesége
1947 - Betlehemi királyok - filmetűd
1944 - Machita - Machita
1944 - Valamit visz a víz - Anada
1944 - A hangod elkísér
1944 - Szováthy Éva - Szováthy Éva
1943 - Boldog idők - Éva
1943 - Külvárosi őrszoba - Harmonikás Gizi
1943 - Csalódás - Ág Ilona
1943 - Ópiumkeringő - Ollai Éva,énekesnõ
1943 - Makrancos hölgy - Benedek Palma
1943 - Valahol oroszországban - Karády Katalin
1942 - Egy szív megáll - Anna
1942 - Izpitanie - Mariya 
1942 - Alkalom - Mária,István felesége
1942 - Halálos csók - Balásfy Ágnes / Balásfy Eszter
1942 - Kísértés - Horváth Cecil
1942 - Szíriusz - Rosina Beppo / Róza
1942 - Tábori levelezőlap
1941 - Ne kérdezd ki voltam - Konrád Eszter
1941 - A szűz és a gödölye - Irén,Sándor felesége
1941 - Egy tál lencse - Horváth Margit
1940 - Hazajáró lélek - Mária
1940 - Erzsébet királyné - Erzsébet királyné
1939 - Halálos tavasz - Ralben Edit

Lemezek:

1979 - Karády Katalin
1982 - Tudok egy dalt
1986 - Te vagy a fény
1990 - Ugye gondolsz néha rám?
1994 - Karádi Katalin
1994 - Nincs vége még
2000 - Karády összes 1-2-3 cd
2012 - Hungarian Retro Music 4 - Karády Katalin
Hamvadó cigarettavég - Karády Katalin kedvenc dalai


 

Utolsó frissítés: 2021.03.24. 17:05 MezeiVirág által


Oszd meg!   iwiw  facebook  twitter  myspace