Starity

Katie Melua

Katie Melua Katie Melua nemzetisége 2630. 144rajongó 13vélemény
  • Értékelés
  • tehetség: 90%
  • stílus: 90%
  • szimpátia: 88%

Katie Melua életrajza

KORAI ÉVEK

Az énekesnő Ketevan "Katie" Melua néven született Grúziában, 1984. szeptember 24-én, ami az akkori Szovjetunió része volt, de most Grúzia. Szülei Amiran és Tamara Melua. Katie részben orosz és kanadai származású, de már ma magát brit énekesnőnek vallja, ugyanis brit állampolgár és angol nyelven énekel. Először a fővárosban éltek Grúziában, nem sok időt töltött itt, ugyanis már egy éves korában a nagymamájukhoz költöztek Tbilisi-be, majd Batumibaba költöztek a szüleivel és a bátyjával. 8 éves korában szintén a családjával Észak-Írországba, Belfastbe költözött 1993-ban a grúziai polgárháború miatt. Itt a St. Catherine Általános Iskolába járt. Bár ortodox vallású, de római katólikus iskolába járt, míg az öccse protestáns iskolába. Tanulmányait a Nonsuch Gimnáziumban, ezután pedig a Dominica Főiskolában folytatta. 14 évesen Angliába költöztek, ami azt jelenti, hogy már gyermekkorában járta a világot.

FELFEDEZÉS

Az egyik álma az volt, hogy történész, vagy politikus lesz, hiszen azt gondolta, hogy képes lenne békét hozni a hőn szerettet országára, és a világára. Ezt az álmát meghiúsította az, mikor 2000-ben, 15 évesen jelentkezett, és megnyerte a Stars Up Their Nose tehetségkutató műsort. Persze ez sok jóval is járt, hiszen ezután kezdett az éneklésbe, és ma már annyian csodáljuk a dalait. Elmondása szerint azt szeretné, hogy a dalairól ismerjük őt, ne az arcáról. A nyereménye 30 font értékű bútorutalvány volt, amiből az édesapjának vett egy széket.

Később, a tehetségkutató műsor után egyre jobban érdekelte a zene világa, és nagy hatással voltak rá Eva Cassidy felvételei. De aztán később megtudta, hogy az énekesnő már nem él, felajánlott neki egy számot, a Faraway Voice-t, amit ő maga, Katie írt. Erre a dalra figyelt fel Mike Batt zeneszerző és producer, a Dramatico alapítója. Egy meghallgatás után, ami az akkori iskolájában történt szerződtették a Dramatico kiadóhoz. 2003-ban befejezte a tanulmányait a Brit Schoolban.

DEBÜTÁLÓ ALBUMA
CALL OFF THE SEARCH

Első stúdió albuma, a Call Off the Search 2003-ban jelent meg, a brit sikerlisták élére került, és kiadása után 5 hónappal már 1,2 millió példányban kelt el. Az Egyesült Királyságban 1,9 millió példányban, világszerte pedig 3,6 millió példányban fogyott el. A lemezen két dalt Katie maga írt: Belfast, amiben az élményeit szólaltatja meg a bajba jutott Észak-Írországi fővárossal, és az előbb említett Faraway Voice, amelyet Eva Cassidy halálához írt. A Call Off the Search albumról három kislemez is megjelent: The Closest Thing to Crazy, ami 2003-ban jelent meg, és aminek a dalszövegét Mike Batt írta. A második kislemez a debütáló albumával azonos című Call Off the Search volt, ami már 2004. március 15-én jelent meg. A harmadik pedig a Crawling up a Hill dal volt, amelynek a dalszövegét John Mayall írta. Ez a kislemez 2004. július 19-én jelent meg.
Az album kiadásával egy időben indult Katie első turnéja is, amelyet nagy örömmel fogadott a közönség, és a rajongói. A koncertek alkalmával rengeteg országban megfordult.

Az album hatszoros platina minősítést kapott az Egyesült Királyságban, háromszoros platinum Norvégiában, kétszeres platina album lett Németországban, Hollandiában, Dániában és Írországban, és egyszeres platinaalbum lett Dél-Afrikában, Ausztráliában és Svájcban, s aranylemezzé nőtte ki magát Új-Zélandon és Hong Kongban.

MÁSODIK ALBUMA – PIECE BY PIECE

Második albumát, a Piece By Piece-t 2005. szeptember 26-án adták ki, eddig négyszeres palatinalemez. A nagylemezről az első kislemez a Nine Million Bicycles dal volt, amit 2005 szeptember 19-én adtak ki, egy héttel az album megjelente előtt. A dal a harmadik helyet érte el az Egyesült Államok eladási listáján. A Nine Million Bicycles dalszövege 12 fényévről szól, de valójában egy író és tudós megcáfolta ezt, miszerint 13,7 fényévre vagyunk a Tejút rendszer peremétől. A BBC Today műsorban előadta a számot a helyesnek vélt adattal, illetve egy kis kiegészítéssel. Katie és Simon Sigh megegyezett abban, hogy a dal sikere nem függ a dalszövegtől, hiába vitatkozhatnánk a tudománnyal versus alkotói szabadsággal. Katie viszont bevallotta, hogy jobban kellett volna tudnia a helyes adatot, hiszen régen a csillagászati klub tagja volt az iskolában.

Az album második kislemeze az I Cried for You/Just Like Heaven dal volt, amit szintén 2005-ben adtak ki. Ez a szám a The Cure Just Like Heaven című dalnak a feldolgozása. A dal Reese Witherspoon és Mark Ruffalo főszereplésével a Ha igaz volna... című film betétdala. Következő kislemez a Spider's Web, ami 2006. április 17-én kerül kiadásra, s az Egyesült Államok eladási listáján az 52. helyet szerezte meg. 2006. szeptember 11-én kiadta a It's Only Pain című kislemezét az albumról. 2006. november 20-án az ötödik kislemez is megejelent, a Shy Boy.

Az albumra négy szám került fel, amit maga Katie írt, beleértve a Nine Million Bicycles című számot is. Az első héten a stúdióalbum az Egyesült Királyság albumeladási lista élén nyitott. A lemez Németországban 1 millió példányban kelt el, és szintén az első helyen debütált a Billboard európai albumeladási listáján. Négyszeres platinalemez lett az Egyesült Királyságban és Írországban, háromszoros platina Norvégiában, Dániában, Hollandiában és Németországban, kétszeres platina Lengyelországban, Svájcban, valamint egyszeres platina vagy aranylemez lett Dél-Afrikában, Ausztráliában, Belgiumban, Új-Zélandon és Svédországban. Világszerte 3,5 millió példányszámban kelt el.

A második lemezének kiadásával megegyező évben Hollandiában minden évben megrendezett Dominó-napon, ő indította el a dominókat, és a Pictures albumáról elénekelt 2 dalt a műsor alkalmával.

HARMADIK LEMEZ – PICTURES

2007. október 1-jén került a boltokba a harmadik albuma, a Pictures. Egyúttal bejelenttette, hogy átmenetileg ez az utólsó albuma, amellyek Mike Batt íróval és producerrel dolgozott együtt. Az albumon szereplő Perfect Circle című dal társzerzője Katie egyik barátja, Molly McQueen, aki a The Faders egykori frontembere volt. Rajta kívül Andrea McEwannel is együttmőködött az albumon, aki a What I Miss About You, és a Dirty Dice című számok dalszövegírója. Az album tartalmazta az In My Secret Life című feldolgozását, amelynek az eredeti előadója Leonard Cohen, dalszövegírója pedig szintén az előadó, illetve Sharon Robinson. A lemezen felfedezni vélhettük Katie első olyan dalát, ami egy reggea-hangzású dal, a Ghost Town, amelyet Mike Batt és Katie írt.

Az albumról három kislemez került a boltok polcaira: az If You Were A Sailboat, ami 2007. szeptember 24-én jelent meg, a Mary Pickford, amit Mike Batt írt, s ez 2007. november 26-án került kiadásra, illetve a If the Lights Go Out, amihez a rajongók immár 2008. február 25-én juthattak hozzá elsőnek. Az iTunes-on árult album tartalmazott egy bónusz track-et, a Price együttes Under the Cherry Moon című számának a feldolgozását. Amerikában az albumhoz járt még 4 extra dal élőverziója is: a The Closest Thing to Crazy, a Nine Million Bicycles, a Piece by Piece, valamint a Thank You, Stars.

A lemez a második helyen debütált az Egyesült Államok albumeladási listáján, hiszen az első héten 53,8 ezer példányban kelt el.

Még mindig 2007-ben turnéra készült, aminek 2009-ben lett vége. Kétszeres platinalemez lett Svájcban, platinalemez lett Dániában, Európában, Németországban és az Egyesült Államokban, aranylemezzé avanzsálódott pedig Ausztriában, Belgiumban, Portugáliában és Svédországban.

NEGYEDIK LEMEZ – THE HOUSE


Időközben, 2010. május 24-én megjelent a 4. stúdióalbuma is, ehhez 18 új dalt vettek fel. Néhány albumon szereplő dalokat olyan nevekhez köthetjük, mint Lauren Christy, Guy Chambers és Rick Nowels, a dalok producere pedig William Orbit.

2010. május 17-én jelent meg az albumról az első kislemez, a The Flood, amit Katie, Guy Chambers és Lauren Christy írt. Következő kislemez az A Happy Place, amely 2010. július 12-én jelent meg, ami egy Sparks remixet is tartalmazott. A harmadik kislemez az albumról a To Kill You With A Kiss című dal volt, amely az I'd Love To Kill You című kislemezre került fel. Ez 2010. november 26-án jelent meg.

A lemez az Egyesült Államok albumeladási listáján a 4. helyen nyitott: az első héten, 29,6 ezer másoltban vették meg a világkörül. Platina minősítést kapott Lengyelországban és Svájcban, illetve aranylemez lett Belgiumban, Németországban, és az Egyesült Államokban.

2010-ben a honlapján egy nagykeretű európai koncertet jelentettek be, de aztán szeptemberben kimerülés végett az orvosai azt tanácsolták, hogy halasszák el, méghozzá hat hétig látogassa a kórházat, illetve ne dolgozzon pár hónapig, de attól függetlenül sok promóciós dologgal el volt halmozva.

ÖTÖDIK ALBUM
SECRET SYMPHONY

Katie számszerint ötödik nagylemeze a Secret Symphony címet viseli. Ez 2012. március 5-én jelent meg. Ebben az albumban viszont már közreműködött Mike Batt, mint karmester és hangszerelő. A dalokat olyan nagyszerű és híres dalszerzők írták, mint Ron Sexsmith (Gold In Them Hills), illetve Katie kedvenc dalai közé tartozó, az eredetileg Bonnie Raitt által felvett Too Long At The Fair című dal. Az albumról hat kislemezt került kiadásra: Gold in them Hills, The Bit That I Don't Get, Better Than a Dream, Moonshine, The Walls of the World, Forgetting All My Troubles.
 

HATODIK ALBUM - KATEVAN

A legutóbbi stúdióalbuma 2013. szeptember 16-án jelent meg Angliában. A lemez címe a Katevan, amit Katie születési nevéről kapott. Az első kislemez, ami promotálta az albumot 2013. július 12-én jelent meg, az I Will Be There, amelynek a videoklipje egy koncertvideóból lett összeállítva. A második kislemez az albumról a The Love I'm Frightened of, amely 2013. október 17-én jelent meg, ennek videoklipjét pedig tíz nappal hamarabb publikálták. Az albumról a Love Is a Silent Thief című számnak a videoklipje pedig 2013. szeptember 13-án került fel a Youtube csatornájára. Egy másik dal zenei klipje 2014. január 7-én került feltöltésre a Where Does The Ocean Go? dalhoz, amely több felvételből lett összeollózva, többek között egyik koncertjéből is.

ÉRDEKESSÉGEK

– Egy ideig Katie marihuánázott, de aztán 2004-ben azt nyilatkozta, hogy letette a szert.
– 2005-ben megkapta a Brit államporgárságot családjával együtt, ezzel együtt brit útlevelet kapott. Életében háromszor volt más országban államporgár: szovjet, grúz és brit.
– Katie Melua többször járt már Magyarországon, sok interjút adott, de nem koncertezett, és előreláthatólag egy ideig nem is fog.
– Katie három nyelven beszél: angolul, oroszul és grúzul is.
– Tagja a Save the Children szervezetnek, támogatja az Oxfamet, több jótékonysági koncerten is fellépett, és 2006-ban a Spider’s Web maxijának összes bevételét jótékonysági célokra ajánlotta fel.
– 2006. október 2-án Katie bekerült a Guinness Rekordok Könyvébe, 303 méter mélyen, az Északi-tengerben tartott koncertjével.
– Imádja az adrenalint, szeret vidámparkba járni, és hullámvasútra ülni.
– Szintén érdekes dolog az, hogy 2004-ben elneveztek róla egy tulipánt Meluának.
– A rotterdami Hírességek Sétányán otthogyta a kéznyomát. 
– Katie 2004-ben és 2005-ben bestseller női előadó volt.
– A VH1 adatai szerint Katie debütál albuma, a Call off the Search a 87. legtöbbet eladott lemez volt az Egyesült Államokban.

MAGÁNÉLET

A BRIT School of Performing Artson találkozott Luke Pritcharddal, a The Kooks egyik tagjával, egy ideig nem árultak el semmit a kapcsolatukról, de aztán kiderült, majd 2005 márciusában szakítottak, mert Katie sikeresebb volt, mint Luke. A szakításuk után, 2006 végén felröppent pár pletyka, hogy egy női fényképésszel, Lara Bloommal van együtt, Katie ugyan reagált a pletykákra, de nem érdeklik, miszerint a magánélete az mások számára legyen tabu.

2012 januárjában bejelentette Katie a kétszeres Superbike világbajnokkal, James Toselanddel való eljegyzését, és a pár 2012. szeptember 1-jén összeházasodott Londonban, a Királyi Botanikus Kertben.

2015-ös adatok nem találhatóak.

Albumok:

2003: Call off the Search
2005: Piece by Piece
2007: Pictures
2010: The House
2012: Secret Symphony
2013: Katevan

Kislemezek:

2003: The Closest Thing to Crazy
2004: Call off the Search
2004: Crawling up a Hill
2005: Nine Million Bicycles
2005: I Cried for You/Just like Heaven
2006: Spider's Web
2006: It's Only Pain
2006: Shy Boy
2007: If You Were a Sailboat
2007: Mary Pickford
2008: If the Lights Go Out
2008: Ghost Town
2009: Toy Collection
2009: Two Bare Feet
2010: The Flood
2010: A Happy Place
2011: Gold in them Hills
2012: The Bit That I Don't Get
2012: Better Than a Dream
2012: Moonshine
2012: The Walls of the World
2012: Forgetting All My Troubles
2013: I Will Be There
2013: The Love I'm Frightened of
 

DVD kiadványok:

2004: Call Off the Search: Special Bonus Edition (CD és DVD)
2006: Katie Melua: On the Road Again
2006: Piece by Piece: Special Bonus Edition (CD és DVD)
2007: Katie Melua: Concert Under the Sea

Utolsó frissítés: 2016.05.15. 12:12 ariana grande14 által


Oszd meg!   iwiw  facebook  twitter  myspace