Starity

Katy Perry

Katy Perry Katy Perry nemzetisége 6. 9719rajongó 1381vélemény
 • Értékelés
 • tehetség: 91%
 • stílus: 87%
 • szimpátia: 88%
 • Születési név
 • Katheryn Elizabeth Hudson
 • Becenév
 • Katy, KatyCat
 • Születési idő
 • 1984. október 25.
 • Születési hely
 • Santa Barbara, California, USA
 • Foglalkozás
 • énekesnõ
 • Családi állapot
 • hajadon
 • Magasság
 • 172 cm
 • Eredeti hajszín
 • vörös
 • Szemszín
 • kék
 • Csillagjegy
 • Skorpió
 • Linkek
 • IMDB-adatlap
 • Hivatalos weblap
 • Twitter-oldal
 • Facebook-oldal
 • Starity RSS-csatorna
 • Kapcsolódó sztárok
 • Ferras Bonnie McKee

Katy Perry életrajza

1984-2006: KORAI ÉVEK

Katy Perry, születési nevén Katheryn Elisabeth Hudson a kaliforniai Santa Barbarában született 1984. október 25-én Keith és Mary Hudson gyermekeként. Mary-nek a Keith-szel való házassága volt a második, hiszen első frigye meglehetősen viharos és rossz volt. Katy ereiben német, portugál, ír és angol vér is csörgedezik, amely magyarázatot ad földöntúli szépségére sokak szerint. Szülei lelkipásztorok, és van egy nővére, Angela, és egy öccse, David. Gyermekeiket szigorú keresztény hagyományok szerint nevelték. Katy szülei egyházában énekelt 9 és 17 éves kora között. Dzsesszesített egyházi zenén nőtt fel, szülei nem engedtek be a lakásba semmiféle világi zenét, valamint hogy még jobban óvják a rossztól, keresztény iskolába kellett járnia. Gyermekként járt különféle táncórákra, azonban a zenéhez mindig közelebb állt a szíve. Katy elmondása szerint először azért kezdett énekelni, mert a nővére is csinálta. Ebben a korban élte az "utánzós korszakát", így a kis 9 éves Katheryn is magnókazettákra vette fel a dalait, amelyet később előadott a szüleinek, akik azt javasolták neki, hogy járjon zeneiskolába. Katy megragadta az alkalmat, így még ebben az évben átíratták egy zenei akadémiára, amelyet 17 éves korában fejezett be. Itt gitározni is megtanult, hibátlanul.


A négy éves Katy Perry nővérével, Angelával játszik

15. életévében egy helyi rockbanda felfigyelt rá, egy templomi fellépése során, és magukkal "csábították" a lányt, hogy csiszolja a képességeit. Katy írt pár country-hangzású dalt gitáron.

Ezekben az időkben találkozott a Red Hill Recordsszal, akikkel vallási témájú dalokat rögzítettek, 2001-ben pedig megjelent első lemeze, a Katy Hudson – azonban a várt áttörés elmaradt. Ebben az időben ismerkedett meg azzal a barátnőjével, aki hatalmas Queen rajongó volt, és az egyik beszélgetésük során egyszerűen csak feltett egy lemezt, Katy pedig szerelembe esett a pop műfajával. Innentől kezdve nem volt megállás és tudta, többé nem elegendő számára, amit szülei és az egyház nyújtani tud.

18 évesen új célokkal és álmokkal Los Angelesbe költözött, és életcéljává vált, hogy elismert énekesnő legyen belőle.

Az Island Records szerződtette, és szárnyuk alatt 2005-ben közös lemezt jelentetett meg Glen Ballarddel. A kiadó javaslatára megváltoztatta a vezetéknevét Hudsonról Perryre, hogy az emberek ne keverjék őt össze Kate Hudsonnal. Lemezének eladása még az előző felvételét sem haladta meg, így a kiadó elbocsájtotta a lányt. Ezen együttműködés során jelent meg a Simple című dala, ami a The Sisterhood Of The Traveling Pants című film betétdala lett.

2006-ban szerződést írt alá a Columbia Recordszal, ami Amerika egyik legnagyobb kiadója. Ők azonban nem szenteltek elég figyelmet a feltörekvő zenészre és teljesen elnyomták őt minden elképzelésével együtt. Perry anyagi helyzete vészesen megfogyatkozott. „Szerintem az volt életének legmélyebb pontja, amikor felhívott engem, a 16 éves bátyát, hogy adjak neki kölcsön pénzt. Mondtam, sajnálom, de nekem sincs” – árulta el David. A Columbia Records mindeközben folyamatosan elutasította a már megírt dalait és a következő Kelly Clarksont vagy Avril Lavigne-t akarták kihozni belőle. „Nem akartam semmilyen következő lenni. A következő Katy Perry akartam lenni” - emlékezett vissza.


Katy a felvételek idejében, 2006-ban

Sikertelen próbálkozása során, hogy összehozzon egy újabb albumot, több kisebb projektben is részt vett. Szerepelt a P.O.D. Goodbye For Now című dalának videójában, később a Carbon Leaf Learn To Fly-jához készített klipjében is közreműködött.

A kiadó asszisztense látta Katy vergődését és megsajnálta a lányt. „Beszéltem a kiadó vezetőjével, és arra kértem, engedjék el őt, hadd csinálja, amit csinálni akar, olyan helyen, ahol vevők rá. Azt válaszolták, nem bonthatják fel vele a szerződést, mert akkor valószínűleg leszerződteti más és nagy sztár lesz belőle. Ezt nem engedhetjük meg. Így folytatták Katy kivesézését, és nekem ez nem tetszett” - árulta el Katy életrajzi filmjében, a Part of Me-ben. Így a nő egyik nap fogta az összes Katy Perry anyagot és kiosont velük. Akkor nyílt meg a Virgin Records leányvállalata, a Capitol Records, aminek célja volt, hogy világsztárt találjanak.

2007-2009: ONE OF THE BOYS

Jason Flom, a cég elnöke, hitt Katyben, látta maga előtt, hogy Katy Perry nagy név lesz innentől kezdve és hatalmas áttörést hoz majd, így 2007-ben, az első találkozásuk után leszerződtette a lányt. „Az első benyomás mindig fontos. Tudod, hogyha egy sztárral találkozol. Máshogy mennek, máshogy beszélnek és máshogy hordják a ruhát. Ez volt Katy Perry.”

2007-ben átkerült a cég újonnan nyitott leányvállalatához, a Capital Recordshoz (később a két cég összeolvadt). Katy így kényelmesen folytathatta, biztos közegben, a félkész albumát, amely később a One Of The Boys elnevezést kapta. A Columbiánál töltött évek során több, mint 70 dalt írt.

Hollywoodban eltöltött évei során megismerkedett egy csomó művésszel, és olyan barátságokra tett szert, mint a dalszerző Bonnie McKee-hez, a zenész Ferrashoz és Sarah Hudsonhoz, valamint az akkoriban szintén vegetáló Adam Lamberthöz fűződő.

Katy amikor befejezte a felvételeket, Flum úgy gondolta, hogy jó, de kevés ahhoz, hogy eget rengessen meg az USA-ban és világszerte, ezért összehozta őt egy író/producerrel, Dr. Luke-kal. A vele folytatott munka során született meg az I Kissed a Girl és a Hot N Cold.


Az I Kissed A Girl videoklip forgatásán, 2008-ban

2007-ben kiadták az első kislemezét, az Ur So Gay-t, amely hatalmas visszhangzott váltott ki – olyannyira, hogy Madonna érdeklődését is felkeltette a feltörekvő sztár. 2008. március 10-én saját magát alakította egy ABC Family sorozatban, a Wildfire - Life’s Too Short című epizódjában.

Bár az album először nem hozta a várt sikert, Katy nem adta fel és tovább promóciózta az országban az anyagot. 2008. május 6-án jelent meg első kislemeze róla, ez volt a most már legendásnak számító I Kissed a Girl. A rádiók nem akarták játszani a számot, a Capitol félt, hogy Katy ismét kudarcot vall, ám a cég az utolsó esélyeként meggyőzte az országos rádiókat, hogy adják le a számot, amely eddig nem látott mennyiségű pozitív kritikát váltott ki az emberekből.


One Of The Boys albumának promóciós fotózásának felvétele: Katy a vintage stílusával futott be (2008)

A listák élére tört, és ezzel egy időben, Perry részt vett az évente megrendezett Warped Tour zenefesztiválon, amit a menedzsere úgy értékelt, hogy ezzel “meglapozza a karrierjét, megerősíti hitelességét, bizonyítja hogy nem tűnik el a feledés homályában azonnal." A dal innentől kezdve 9 héten állt a Billboard sikerlistáján. A teljes One Of The Boys 2008. június 7-én jelent meg, és 9. helyezést ért el a Billboard Hot 200 listáján, illetve platina minősítést kapott a későbbiek folyamán. Miután véget ért a Warped Tour, Európában turnézott. 2009 januárjában pedig elindította nagyobb turnéját is, a Hello Katy Tour-t.

2009-ben jelölték Grammy-díjra a legjobb női popénekes teljesítményért az I Kissed A Girlnek köszönhetően, valamint öt kategóriában jelölték a 2008-as MTV Video Music Awards-on, mint Legjobb Új Előadó vagy Legjobb Női Videó, de a díjat végül Britney Spears kapta. A 2008-as MTV Europe Music Awardson elnyerte a legjobb új előadóért járó díjat, valamint 2009-es BRIT Awards-on a legjobb nemzetközi női előadónak járó díjat.

A Guinness Rekordok Könyvében is szerepelt Katy, 2010-ben, mint “Legsikeresebb Női Sztár az amerikai Digitális Toplistákon”, amiért az első két kislemezét több, mint két millióan vásárolták meg digitálisan.

2009-ben az énekesnő két együttműködésben is részt vett. Együtt dolgozott a 3OH!3 nevű bandával, közösen készítették a Starstukk című dalt augusztusban, majd 2009. szeptember 8-án jelent meg. Másik közös munkáját Timbalanddal folytatta, a Timbaland Shock Value II albumán szereplő, If We Ever Meet Again c. dal decemberben jelent meg.

2009 októberében megjelent az akusztikus lemeze és DVD-je az MTV Unplugged szessziója alatt.

A One Of The Boys-ból 2010 júliusáig közel hétmillió példány kelt el az Államokban.

2009 -2012: TEENAGE DREAM

A lemez sikere után Katy eltűnt a publikum elől. A rossz nyelvek arról beszéltek, hogy csak egyegy szezonos kisénekesnőcske volt, akit feldarált a zenei ipar. Pedig nagyot tévedtek, hiszen köztudott, hogy java még csak most jött.

2010 nyarától kezdve Katy feltámadt hamvaiból: az egy nyaras előadónak titulált énekesnő dalolt idegenekről, pénteki parti ködös emlékéről, elveszett szerelemről, igaz szerelemről, önfelfedezésről és fiatalságról. A hallgatóknak könnyű azonosulni a zenéjével, hiszen Katynek szinte az élet minden eseményéről van egy dala: ő egy nyitott könyv, és 2010-ben felfedett magából még pár oldalt.

A Teenage Dream 2010. augusztus 24-én jelent meg, ami rakétáként lőtte vissza Katyt a zenei élet csúcsára. Első kislemeze a California Gurls volt, ami 2010. május 7-én jelent meg. Ez volt az album első listavezető dala, ami rögtön az első héten a toplisták élén nyitott.


California Gurls kislemeznek fotója, 2010-ből

Mindeközben néhány mérgező kapcsolat után úgy gondolta, megtalálta az igazit a brit komikus, Russell Brand személyében. 2010. október 23-án mondták ki a boldogító igent, tradicionális hindu ceremónia kíséretében.

2011. február 20-án elindult az első világ körüli turnéja, a California Dreams Tour, ami 2012. január 22-ig csaknem 60 millió dollár bevételt hozott.

Az ezt követő egy év alatt hat listaleső dalt termelt. A már korábban említett Californai Gurls-t követte a Teenage Dream, Last Friday Night (T.G.I.F.), Firework (aminek videoklipjét Budapesten vették fel), E.T. és a The One That Got Away.

Perry kétségkívül karrierje csúcsán járt, azonban a siker magánéleti válsággal járt. Russell SMS-ben közölte az énekesnővel, hogy 2 év házasság után válni akar. Katy a hírről a Sao Pauloban értesült, az ottani koncertje előtt. Az énekesnőről szóló dokumentumfilmben láthatjuk, ahogyan teljesen összeomlik, majd mégis összeszedi magát, és bár két órás késéssel, de lenyomja a showt. ”Az emberek nem azért jöttek el, hogy lássák, mi folyik a magánéletemben, hanem azért, hogy kikapcsolódjanak és elfeledkezzenek a saját gondjaikról. Nem tehettem meg, hogy csak úgy eltörlöm a koncertet."


Katy a California Dreams Los Angeles-i állomásának backstage-ében (2011)

Az album átütő sikere miatt 2012. február 13-án kiadták a bővített változatot, Teenage Dream: The Complete Confectiont, ami két további listavezető dalt produkált. Ezek volt a rajongói kedvencek: a Part of Me, és a Wide Awake. Az utóbbival kívánta lezárni Katy a ”cukorka"-érát.

A klipjei emellett filmszerűek voltak, ugyanakkor szórakoztatóak, izgalmasak és néha nagyon viccesek (pl. Last FridayNight), olykor pedig szomorú és nosztalgikus (pl. The One That Got Away). Augusztusban a videóiba fektetett munkája megtérült, hiszen a Firework megkapta a VMA-n az "Év Videó"-ja díjat, amelyet tavaly még riválisa, Lady Gaga vehetett magához. Katy ekkor megosztotta a közönséggel, hogy a Firework éneklése alatt azt érzi, hogy valami igazán nagy dolgokat valósíthat meg az életben, és azt szeretné, hogyha a rajongói is éreznék ez a vibrálást. Ugyanezen az éjszakán megkapta a "Legjobb Együttműködés" díját is Kanye Westtel rögzített ET számához

Szintén 2011-ben Katy megdöntötte az évezred legnagyobb sztárjának rekordját: Michael Jackson még a Bad c.albumának hat kislemezével jutott fel a Billboard Hot 100 listájának első helyére, és ez a teljesítmény hosszú éveken át senkinek nem sikerült. Ekkor jött Katy a Teenage Dream-ről hat kiadott single-ével, és egytől egyig mind első helyezést értek el. Ő volt így az első nő és ember, aki beérte a pop királyát.

Időközben kiadta a Purr névre hallgató parfümét, amelynek globális sikere volt. Illatát a szilva és frissesség jellemzi, még a később kiadott Meow! testvére felidézi az igazi Candyforniát. Katy nemcsak az illatával, hanem öt különféle műszempilláival is betört a szépségiparba, amelyek minőségiek és látványosak - pont mint az énekesnő maga.

Emellett reklámarca lett a Sims3 játéknak, így ő az első igazán híres személy, akivel a cég együtt dolgozott. Perry nemcsak eladta a terméket, hanem két különkiadást is kapott, amelyet az énekesnő személyisége, stílusa és kinézete inspirált. A kiegészítőjátékok az "Édes Kis Apróságok" & a "Show Time" nevet kapták. Míg az első Katy Candyforniás világára, addig a második az igazi sztár oldalára épült fel. (Promóciós videókat magyar felirattal találni lehet a YouTube-on, a kiegészítőlemez pedig minden nagyobb áruházban kapható!)

Év végén az SNL házigazdája lehetett, és fantasztikusan teljesített. Az MTV stábja még senkin nem nevetett ennyire, mint a művésznőn. Katy izgalmas, szexi, tehetséges és még vicces is - írták kritikájukban.

Nyáron a Törpökben kölcsönözte Törpilla hangját, így Katy-t már a mozivásznon is megtalálhattuk, pontosabban a hangját.

2012 őszén jelent meg első egész estés mozifilmje globálisan, amely a Katy Perry: Part Of Me címet kapta. Sokan tévesen dokumentumfilmként emlegetik, holott leginkább a California Dreams egy éves turnéjáról, a kreatív csapatáról szól, és arról, hogy küzdött meg azért, hogy ma ott tartson, ahol tart.


Együtt a család: Perry és a famíliája a Los Angeles-i premieren (2012)

A Billboard 2012-ben az Év Nőjének választotta, és elérte a 11 millió albumeladást világszerte, a kislemezeiből pedig összesen 75 millió példány fogyott digitálisan. Az énekesnő keresete az évben szintén 11 millió dollár volt, amivel felkerült a Billboard "legnagyobb pénzcsinálói" listájára.

2013-2015: PRISM

Katy ismét stúdióba vonult, és nekiállt a - hivatalosan - 3. stúdiólemezének. Elmondása szerint az új anyag inkább fog hajazni a One Of The Boys-ra, mint a Teenage Dreamre, szeretne visszatérni az akusztikus vonalra. „Nem lehetek örökké a cukorka-királynő" - mondta az ELLE interjúban.

Az elején még úgy beszélt az albumról, hogy sötét lesz és szomorú, azonban három hónap munka után újratervezte az egész lemezt. Később elárulta, hogy depressziós volt és még mindig nem dolgozta fel a válását. Ezekről az időkről írta meg a Ghost és a By The Grace Of God című szerzeményét, amiben elárulta, hogy az öngyilkosság is megfordult a fejében.

Lelki válsága során hajszínét szinte havonta cserélgette: ikonikus fekete haja először szőkében pompázott, majd feltűnt rózsaszín, zöld, kék és lila hajkoronával is.

A negyedik stúdiólemeze, a Prism, 2013. október 22-én jelent meg világszerte. Az anyagon olyan producerek és dalszövegírók dolgoztak, mint  Diplo, Sia Furler, Max Martin, Dr. Luke és Bonnie McKee. Ekkor már úgy nyilatkozott, hogy ismét beengedte a fényt az életébe és ezt a hallgatóknak is meg akarta mutatni. „Rengeteg mindenen mentem már keresztül az életemben, és szerintem jobban kiépítettem a személyiségemet. Meg kellett találnom önmagamat, igaz, a nehezebb úton, de sikerült. Élek és túlvészeltem mindent, kicsit erősebb is lettem” – mondta Perry a lemezbemutatóján. „Minden számnak megvan a maga története, színfoltja az albumon” – teszi hozzá.


Katy a Prism nagylemezének fotózásán (2013)

A két parfüme, a Purr és a Meow, után pedig megérkezett a harmadik, amely a Killer Queen elnevezést kapta.

Az első kislemezét, a Roart az albumról 2013. augusztus 10-én adta ki és rövid időn belül első helyen landolt vele a Billboard Hot 100-as listáján, így ez a nyolcadik listavezető dala. Mára több, mint négymillió digitális példány kelt el belőle, csak az Egyesült Államokban.

Ezidőtájt ismerkedett meg John Mayerrel, akivel közel fél évig randizott, majd elváltak az útjaik, előtte azonban még megjelentették a közös Who You Love felvételüket, augusztus 20-án.

Augusztus 25-én ő zárta az MTV Music Awardsot a Roar felvételével, így itt adta először elő élőben. A Roar videoklipje szeptember 5-én debütált, és ez lett az énekesnő legnézettebb munkája. Öt nap alatt csaknem 60 millióan voltak kíváncsiak rá.

Katy Perry új albuma felülmúlta az elvárásokat, és már az első héten 286.000 példányban kelt el és másodikként nyitott a Billboard sikerlistáján. Az albumról kiadott kislemezek, az Unconditionally, a Dark Horse, a Birthday és a This Is How We Do egytől egyig slágerek lettek. A Roar és a Juicy J-vel közös Dark Horse pedig az énekesnő eddigi legnagyobb sikere.


Bolondozás a felvételek közben: készül a Roar videója (2013)

Perry részt vett a 2013. július 31-i Törpök 2 premierjén, ahol Britney Spears is megjelent.

Katy december 6-án két újabb Grammy-jelöléssel gazdagodott a Roar slágerével; Az Év Dala és a Legjobb Pop Szóló kategóriát tudhatja magáénak. A lemezzel 2014. május 7-én ismét világ körüli turnéra indult, a The Prismatic World Tour keretein belül.

A Rolling Stone 2014 augusztusi számán címlaplány lett, és az interjúban olyan megosztó témákat feszegetett, mint a feminizmus és az illuminati. „Figyelj, ha létezik olyan, hogy illuminati, csatlakozni akarok! Hol írjam alá? Benne akarok lenni" - elmélkedett Katy, megkérdőjelezve ezzel a klubot.

2014-ben karrierje legnagyobb megtiszteltetése érte, hiszen őt választották a 2015-ös Super Bowl félidei fellépőjének, így olyan nevek mellé állhat be, mint Beyoncé vagy Madonna. A fellépését 118.7 millióan követték szemmel Amerikában, így az eddigi legnézettebb félidei show-val a Guiness-rekordok könyvébe is bekerült.

2014. június 17-én megnyitotta a Capitol Records alatt a saját kiadóját, a Metamorphosis Musicot. Perry elmondta, hogy feltörekvő, hozzá hasonló énekeseket szeretne támogatni. Első előadója Ferras lett, akivel felvette a Legends Never Die című dalt.

Az év végével Perry két további Grammy-jelöléssel gazdagodott, az év pop albuma és a legjobb pop duó kategóriában.

2015 márciusában megjelent a The Prismatic Wolrd Tourjának DVD változata, amelyet az Epix hozott el a világnak. Perry az év júniusában megjelent Madonna Bitch I'm Madonna videoklipjében, amelyet sokan visszavágásnak tartottak Taylor Swiftnek. 

Év végén megjelent a negyedik parfümje, a Mad Potion.

2016- napjainkig: WITNESS


Chained to the Rhythm promó képe 2017-ben – Fotó: KatyPerry.com

2016 májusában megerősítette, hogy dolgozik az új lemezén. Az NBC 2016-os olimpiájára őt kérték fel, hogyszerezzen egy „himnuszt”, amely végül a Rie címet kapta és 2016. július 14-én jelent meg. „Ez nem az első kislemez, de jó ízelítő abból, amin éppen ügyködöm” – írta Twitteren. Emellett úgy érezte, hogy a dal mondanivalója aktuális az elmúlt idők tragédiáját nézve.

Augusztusban azt nyilatkozta, hogy nem sietteti az ötödik lemezét: „Jól szórakozom, megtapasztalok új dolgokat, más producerekkel dolgozok, új együttműködéseket keresek, és valami más stílussal akarok előállni”.

Szerelmi élete egész évben csendes, de annál jobb volt: egy párt alkot a színész Orlando Bloommal, akivel 2017 márciusában váltak el barátokként.

Katy emellett aktívan részt vett az amerikai választások 2016-os kampányában, s minden erejével harcolt Hillary Clinton oldalán, emellett többször felszólalt a nők jogait védve. 2017 januárjában ő is felvonult a Women's Marchon Los Angelesben. A felszólaláson körülölbelül két millió amerikai nő vett részt országszerte.

2017. február 7-én hivatalosan is bejelentette visszatérését, s imázsváltásáról az egész világot tudatta. Katy Perry immáron szőke hajjal hódít. CHAINED TO THE RHYTHM kislemeze február 10-én jelent meg. A dal társszerzője Sia volt, és közreműködött rajta Skip Marley is. A dal először a február 12-én megrendezésre kerülő Grammy-díjátadón csendült fel élőben.

Az ötödik lemezről kettő további promóciós kislemez jelent meg: a Bon Appétit, amelyben közreműködött a Migos is, illetve a Swish Swish Nicki Minajzsal. Perry részt vett június 4-én Ariana Grande jótékonysági koncertjén Manchesterben, ahol a Part of Me akusztikus változatát adta elő az áldozatok tiszteletére.

A Witness végül június 9-én debütált világszerte, és tíz perc alatt 42 ország iTunes-listáján került első helyre, amellyel további rekordokat állított fel.

Ő volt az MTV Video Music Awards házi gazdája 2017. augusztus 27-én. Itt előadta Nicki Minajzsal közös Swish Swish felvételét is, amelynek videoklipje ugyanebben a hónapban debütált.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

TURNÉK

Saját
» Hello Katy Tour (2009)
» California Dreams Tour (2011–2012)
» The Prismatic World Tour (2014-2015)
» Witness: The Tour (2017-2018)

Résztvevő
» The Strangely Normal Tour (2001)
» Warped Tour 2008 (2008)

Előzenekar
» No Doubt – Summer Tour 2009 (Észak-Amerikában) (2009)

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

PARFÜMÖK

» Purr (2010)
» Meow (2011)
» Killer Queen (2013)
» Royal Revolution (2014)
» Killer Queen's Spring Reign (2014)
» Mad Potion (2015)
» Mad Love (2016)

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ÉRDEKESSÉGEK

- Korábban keresztény, most sokkal inkább pop/rock énekes
 - "Perry" édesanyja leánykori neve
- Ő a lelkipásztor szülők középső gyermeke. Van egy nővére, Angela, és egy öccse, David.
- Az első kislemeze, az I Kissed A Girl 4 héten át Top 1 volt a Billboard sikerlistáján.
- 170 centi magas.
- A stílusa rendhagyó, kedveli a vintage darabokat.
- Katy vokálozott a POD banda egyik számában 2006-ban, a Goodbye For Now-ban.
- Katy írta Miley Cyrusnak a "Breakout”-ot, Kelly Clarksonnak a “Long Shot" -ot, Ashley Tisdale-nak “Time’s Up”-ot; illetve Selena Gomeznek a "Rock God"-ot, amelyekhez demo is van, sőt, a Long Shot-hoz videoklip is
- 2010-ben szerepelt Proactiv Solution reklámjában, amelyben pattanásos bőrre ígértek megoldást.
- 4 tetoválása van (bal bokán egy eper, jobb bokán egy cukorka, a jobb karján egy felirat: “Go with the Flow” és a bal csuklóján "Jesus")
- Vokális terjedelme három oktáv (D#3 – C7)
- Kedvenc bandája a Queen, és a kedvenc száma a Killer Queen

Az életrajzot Kozma Vivien készítette, fordította. Másolása tilos!
Kapcsolat: viviennkozma@gmail.com

KATY PERRY FILMOGRÁFIA

»» Sorozatok:

- The Young and the Restless - önmaga (2008)
- Wildfire - önmaga (2008)
- Sesame Street - önmaga (2010)
- The Simpsons - önmaga (2010)
- Extreme Makeover: Home Edition - önmaga (2010)
- Saturday Night Live (2010-2011)
- How I Met Your Mother - Honey (2011)
- Raising Hope - Rikki (2012)

»» Filmek:

- Get Him to the Greek - önmaga (2010)
- Out in the Desert - önmaga (2010)
- Hupikék Törpikék - szinkronhang: Törpilla (2011)
- The Muppets - önmaga (2011)
- Katy Perry: Part of Me - dokumentumfilm (2012)
- Hupikék Törpikék 2 - szinkronhang: Törpilla (2013) 

»» Tehetségkutatók, ahol vendégzsűri volt:

- American Idol (2010)
- The X-Factor (2010)
- America's Got Talent (2011)

KATY PERRY DISZKOGRÁFIA

»» KATY HUDSON

Katy Hudson Katy Perry debütáló gospel-rock stílusú nagylemeze, melyet az – akkor még születési nevét használó – énekesnő adott ki 2001. október 31-én. A keresztény zenei album a Red Hill Records gondozásában jelent meg, amikor Perry még 15 éves volt. Az énekesnő később váltott a mainstream popzenére. Ő írta a lemez 4 dalát, a többin pedig, mint társszerző vett részt. Az első kislemez a "Trust in Me" volt. Az album kedvező kritikát kapott a Christianity Today szerzőjétől. Russ Breimeier, aki üdvözölte az énekesnő hangját és dalszövegeit, így jellemezte: "figyelemre méltó ifjú tehetség és szövegíró, aki szinte biztos, hogy még sokat fog elérni az életben". A lemez gyártása és promóciója véget ért, miután a Red Hill Records 2001-ben megszűnt.


SZÁMLISTA

1. Trust in Me (Katy Hudson/Mark Dickson) – 4:46
2. Piercing (Katy Hudson/Tommy Collier/Brian White) – 4:06
3. Search Me (Katy Hudson/Tommy Collier/Scott Faircloff) – 5:00
4. Last Call (Katy Hudson) – 3:07
5. Growing Pains (Katy Hudson/Mark Dickson) – 4:05
6. My Own Monster (Katy Hudson) – 5:25
7. Spit (Katy Hudson) – 5:10
8. Faith Won't Fail (Katy Hudson/Mark Dickson) – 5:14
9. Naturally (Katy Hudson/Scott Faircloff) – 4:33
10. When There's Nothing Left (Katy Hudson) – 6:45
11. Naturally (kislemez verzió) (Katy Hudson/Scott Faircloff) – 5:11 

 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

»» ONE OF THE BOYS (2008. június 17.)

A One of the Boys Katy Perry amerikai énekesnő-dalszövegíró második nagylemeze és debütáló albuma új kiadójánál (Capitol Records). Kiadóján túl nevét is megváltoztatta, ilyen formában fordult a keresztény zene után a mainstream popzene felé. Az Egyesült Államokban és Kanadában 2008. június 17-én jelent meg, 2010 júniusára már több, mint 7 millió példányban kelt el. Az albumon megtalálható a Billboard Hot 100 listáján első helyet elérő "I Kissed a Girl", a top 3-as "Hot n Cold", a top 10-es "Waking Up in Vegas" valamint a top 30-as "Thinking of You". A lemez platina besorolást kapott a RIAA szerint és két Grammy jelölést hozott az énekesnőnek.

HÁTTÉR

Az énekesnő, elmondása szerint 19 éves kora óta dolgozott az albumon. A munkálatok során Perry számos akadállyal nézett szembe, ennek eredményekét kiadói visszautasítás és két kiadatlan album. Ezalatt az idő alatt közel 65-70 dalt írt. Perry lemezén neves producerek dolgoztak, többek között Greg Wells, Lukasz Gottwald, Dave Stewart és Max Martin. Az énekesnő 3 saját szerzeménye került fel az albumra, emellett társszerzője volt az összes dalnak. Az albumon található dalokról Perry azt nyilatkozta, hogy a "Ur So Gay" "azért lett az első kislemez, hogy bemutatkozzak és legyen háttere a dolgoknak" valamint "a lemezen lesz még hasonló stílusú dal". Elmondása szerint fontos számára a dalszöveg, "lesz sok sztori" és "van olyan dal, amitől sírni fogsz, míg a másiktól táncolsz és énekelsz".

SZÁMLISTA

01. One Of The Boys
02. I Kissed A Girl
03. Waking Up In Vegas
04. Thinking Of You
05. Mannequin
06. Ur So Gay
07. Hot N Cold
08. If You Can Afford Me
09. Lost
10. Self Inflicted
11. I'm Still Breathing
12. Fingerprints 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

»» TEENAGE DREAM (2010. augusztus 24.)

A Teenage Dream Katy Perry amerikai énekesnő-dalszövegíró harmadik nagylemeze és második mainstream albuma. 2010. augusztus 24-én jelent meg az Egyesült Államokban. A korong első kislemeze a Snoop Dogg közreműködésével készült "California Gurls" volt, a rádiók 2010. május 7-e óta játsszák. Az album második, egyben címadó kislemeze a "Teenage Dream" 2010. július 23-án jelent meg.

HÁTTÉR

Lemezének felvételei előtt Perry nyilatkozott a Rolling Stone-nak: „A második albumom nagyon fontos nekem, mert azt hiszem, megmutathatja, hogy én erre születtem, vagy csak szerencsém lett. Természetesen nem szeretném elidegeníteni a mostani közönségemet. Sokan úgy gondolják, hogy sikerük volt egy nagy dologgal, egy ötlettel, vagy számmal, ezután 180 fokos fordulatot véve egészen mást próbálnak ki – szerintem ez eléggé rossz lépés. Úgy érzem, hogy ebből kell táplálkozni és bár belekóstolhatunk másba, azért maradjunk az eredeti receptnél bizonyos formában. Pár ember úgy el van telve magától, hogy azt hiszi bármihez nyúl, arannyá változik, pedig egyetlen oka annak, hogy valaki híres az, hogy van aki rajong a zenéjéért, érdemes tehát figyelni arra, hogy ezek az emberek mit mondanak" - majd folytatta - "mindenképpen maradok a popnál. A Cardigans 'Lovefool'-ja találkozik Madonna 'Into the Groove'-jával, de egy kicsit több lesz a hús a csonton, a dalszöveget tekintve. Nemcsak az ütemről és a táncról beszélek, tényleg tartalmat akarok." Az énekesnő 2009. október 13-án kezdte el felvenni albumát és megjegyezte: "van egy pár réteg amin át kell jutni, szerencsére Greg Wells itt van, hogy kihámozza a lényeget". Perry olyan neves művészekkel és producerekkel dolgozott együtt, mint Greg Wells, Guy Sigsworth, Dr. Luke, Max Martin, Ryan Tedder, Rivers Cuomo, Thaddis "Kuk" Harrell, Greg Kurstin, Benny Blanco, Darkchild, Cathy Dennis, Ester Dean, The-Dream és Christopher "Tricky" Stewart, aki a Rap-Up magazinnak elmondta, hogy a második album az elsőhöz hasonlóan szintén pop/rock jellegű lesz. Hozzátette: "Ez egy másféle dolog lesz nekem. Nagyon fontos projekt számomra, mert az emberek várják, hogy mit fogok csinálni."

SZÁMLISTA

01. Teenage Dream
02. Last Friday Night (T.G.I.F.)
03. California Gurls (feat. Snoop Dogg)
04. Firework
05. Peacock
06. Who Am I Living For?
07. The One That Got Away
08. E.T.
09. Circle The Drain
10. Pearl
11. Hummingbird Heartbeat
12. Not Like The Movies 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

»» Teenage Dream: The Complete Confection (2012. március 23.)

Teenage Dream bővített, extra kiadása.

SZÁMLISTA:
01. Teenage Dream
02. Last Friday Night (T.G.I.F.)
03. California Gurls feat. Snoop Dogg
04. Firework
05. Peacock
06. Circle The Drain
07. The One That Got Away
08. E.T.
09. Who Am I Living For?
10. Pearl
11. Hummingbird Heartbeat
12. Not Like The Movies
13. The One That Got Away (Acoustic)
14. Part Of Me
15. Wide Awake
16. Dressin’ Up
17. E.T. feat. Kanye West
18. Last Friday Night (T.G.I.F.) feat. Missy Elliot
19. Tommie Sunshine’s Megasix Smash-Up 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

»» Prism (2013. október 22.)

Hivatalos dallista - deluxe lemez, extra dalokkal:

01. Roar
02. Legendary Lovers
03. Birthday
04. Walking On Air
05. Unconditionally
06. Dark Horse (ft Juicy J)
07. This Is How We Do
08. International Smile
09. Ghost
10. Love Me
11. This Moment
12. Double Rainbow
13. By the Grace of God
14. Spiritual
15. It Takes Two
16. Choose Your Battles

»» WITNESS (2017. június 9.)

Hivatalos dallista - deluxe lemez, extra dalokkal:

1. Witness
2. Hey Hey Hey
3. Roulette
4. Swish Swish feat. Nicki Minaj
5. Déjà Vu
6. Power
7. Mind Maze
8. Miss You More
9. Chained to the Rhythm feat. Skip Marley
10. Tsunami
11. Bon Appétit feat. Migos
12. Bigger Than Me
13. Save as Draft
14. Pendulum
15. Into Me You See

 --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

KISLEMEZEK

»» One of the Boy lemezről:

– I Kissed a Girl
– Hot n' Cold
– Thinking of You
– Waking Up In Vegas

»» Teenage Dream lemezről:

–  California Gurls ft Snoop Dogg
– Teenage Dream
– Firework
– E.T. ft Kanye West
– Last Friday Night (T.G.I.F.)
– The One That Got Away

»» Teenage Dream: The Complete Confection lemezről:

– Part of Me
– Wide Awake

»» Prism lemezről:

– Roar
– Unconditionally
– Dark Horse ft Juicy J
– Birthday
– This Is How We Do

»» Egyéb: 

– Roar (Olimpia 2016)

»» Witness lemezről:

–  Chained to the Rhythm feat. Skip Marley
– Bon Appétit feat. Migos

KÖZREMŰKÖDÉSEK

– If We Ever Meet Again – Timbaland & Katy Perry
– Starstrukk – 3OH!3 & Katy Perry
– Who You Love – John Mayer & Katy Perry
– Legends Never Die – Ferras & Katy Perry

Utolsó frissítés: 2017.08.31. 01:01 Glamster által


Oszd meg!   iwiw  facebook  twitter  myspace