Starity

Kelly Clarkson

Kelly Clarkson Kelly Clarkson nemzetisége 130. 2940rajongó 241vélemény
 • Értékelés
 • tehetség: 98%
 • stílus: 94%
 • szimpátia: 95%
 • Születési név
 • Kelly Brianne Clarkson
 • Becenév
 • Kellbelle
 • Születési idő
 • 1982. április 24.
 • Születési hely
 • Fort Worth, Texas, USA
 • Foglalkozás
 • énekesnõ, dalszerző
 • Családi állapot
 • férjezett, 2 gyermek
 • Partner
 • Brandon Blackstock
 • Magasság
 • 163 cm
 • Eredeti hajszín
 • barna
 • Szemszín
 • barna
 • Csillagjegy
 • Bika
 • Linkek
 • IMDB-adatlap
 • Hivatalos weblap
 • Twitter-oldal
 • Starity RSS-csatorna
 • Kapcsolódó sztárok
 • Avril Lavigne Christina Aguilera John Legend Josh Groban Reba McEntire

Kelly Clarkson életrajza1982-2002: Korai évek; American Idol
Kelly Clarkson a texasi Fort Worthban született, 1982. április 24-én. Édesanyja, Jeanne Ann tanár, édesapja Stephen Michael Clarkson mérnök. Kelly a család három gyermeke közül a legkisebb: egy bátyja van, Jason és egy nővére, Alyssa, valamint van egy féltestvére is édesapja második házasságából. Hat éves volt, amikor szülei elváltak, míg Kelly az édesanyjával maradt, addig bátyja az édesapjához, nővére pedig egyik nagynénjükhöz költözött. Kelly egy baptista közösségben nevelkedett,

Clarkson a Pauline Hughes Iskolába járt. Hetedikes volt, amikor az iskola énektanára, Cynthia Glenn hallotta őt énekelni és felkérte, hogy csatlakozzon az iskolai kórushoz. Kelly végül a Burleson Középsikolában érettségizett le 2000-ben, ahol több musicalben is színpadra állt, szerepelt például az Annie Get Your Gun, a Seven Brides for Seven Brothers valamit a Birgadoon című darabokban is. Kelly az egyik iskolai tehetségkutatóban is részt vett, amely után a közönség egyik tagja bíztatta arra, hogy foglalkozzon az énekléssel.

Clarkson ennek hatására folytatta az éneklést, később pedig énekórákat is vett, remélve, hogy a zenével sikerül egyetemi ösztöndíjat szereznie. Miután leérettségizett, a Texasi Egyetem, az Észak- Texasi Főiskola és a Berklee Zeneiskola is ösztöndíjat ajánlott fel neki, amit Kelly visszautasított.

„Ekkora már írtam egy csomó dalt, és saját karriert akartam építeni. Nem mellesleg úgy gondoltam, sosem leszek öreg ahhoz, hogy egyetemre járjak.”

Ezután Kelly több helyen is dolgozott, hogy finanszírozni tudja elkészült anyagainak felvételeit, valamint tervezett bemutatkozó lemezét, amiket később több kiadónak is elküldött ám kevés választ kapott. A Jive Records valamint Interscope Records is ajánlatott tett neki, ám ezeket Kelly visszautasította.

„Teljesen a fejemre nőttek volna, úgy kezeltek, mint egy "rágógumi" előadót. De én elég magabiztos voltam ahhoz, hogy tudjam, valami sokkal jobb vár rám.”

2001-ben Los Angelesbe utazott, hogy beindítsa karrierjét. A kezdetekben sorozatokban tűnt fel, szerepelt például a Sabrina, a tiniboszorkány valamit a Dharma és Greg című szériákban is, ez idő alatt kezdett együtt dolgozni Gerry Goffin zenésszel, akivel öt dalt vettek fel annak reményében, hogy Kelly hozzájut egy lemezszerződéshez. Reményei azonban szertefoszlottak, miután több amerikai kiadó is visszautasította, zenéjét „túl sötét” hangulatúnak jellemezték. Ennek és a lakásában történt tűznek hatására Kelly úgy döntött, hogy visszaköltözik Burlesonbe, ahol egy színházban, később telemarketingesként dolgozott, majd koktél pincérnőként kereste kenyerét. Később barátai bátorítására jelentkezett az akkor induló tehetségkutató, az American Idol meghallgatására.

2002. május 7-én jelentkezett az American Idolba, ahol „arany jeggyel” azonnal tovább jutott a Hollywoodban otthont kapó fordulóba. Egy későbbi, 2012-es interjúban így mesélt az itt szerzett élményekről: 

„Olyanok voltunk, mint a gyerekek egy táborban. Senki sem tudta, mit csináljon, a show napról napra változott. Ekkor Angliában már volt egy évada a Pop Idolnak, de az amerikai piac teljesen más. Volt, hogy kitettek minket egy bevásárlóközpont közepén, hogy találjunk magunknak ruhát, ami megfelelő egy nemzetközi televíziós szerepléshez. Tudjátok, én mit választottam? Egy fehér nadrágot és fekete felsőt. Pont úgy néztem ki, mint egy pincérnő.”

Az első évad 2002. szeptember 4-én végül Kelly győzelmével zárult, aki 58%-os arányban kapta a szavazatok többségét versenytársa, Justin Guarini ellen, ez a győzelem pedig kikövezte az utat Kellynek a zeneipar felé: Simon Fuller, tehetségkutató ügynök által jutott hozzá az RCA Records-szal, a 19 Records-szal valamint az S Records-szal is lemezszerződéshez. 2002 szeptember 17-én meg is jelent két dalt (Before Your Love / A Moment Like This) tartalmazó debütáló lemeze, amely a 60 helyen startolt a Billboard 100-as listáján, a következő hétre az 52. helyig tornázta fel magát végül pedig az élre repítette az énekesnőt, ezzel megdöntve a The Beatles 38 éves rekordját, és 2002-ben a legkelendőbb korong lett Amerikában.
 

2003-2006: Az első album, új menedzsment és Breakaway
Az énekesnő bemutatkozó lemeze, 2003. április 15-én jelent meg, Thankful címmel. A korongon szereplő dalok a pop, az R&B és más kortárs zenei műfajok elemeit vegyítik. Olyan előadók működtek közre elkészítésében, mint Rhett Lawrence, Diane Warren, valamint a zenei producer, Clive Davis. Az album a kritikusok körében igen nagy sikernek örvendett: az AllMusic kritikusa, Stephen Thomas Erlewine például így írta le az albumot: hallgatása közben Kelly mindvégig könnyednek és elbűvölőnek tűnik, dúdolhat vagy teljes torokból énekelhet, tud szexi és pimasz lenni, mégis olyan „lány a szomszédból” típus.

Az album első kislemeze, a Miss Independent lett, mely egyben első nemzetközi sikerdala is lett: öt nemzetközi listán is a TOP 10-ben landolt, és a RIAA által arany minősítést kapott, valamint meghozta Kelly számára az első Grammy-jelöltést is. Ezt két kevésbé sikeres dal követte: a Low illetve a The Trouble With Love is, ez utóbbi végül az Igazából szerelem (Love Actually) egyik betétdala lett. Első kisfilmje sikerdalához, a Miss Independenthez 2003. november 18-án jelent meg. 2004-ben pedig el is indult első Independent Tour elnevezésű, amerikai turnéjára.

A bemutatkozó lemez után Kelly egyre inkább arra törekedett, hogy levetkőzze magáról American Idolos imázsát, ezért úgy döntött, befejezi a közös munkát Simon Fullerrel és a 19 Management-tel, és új kiadóhoz, a The Firm-höz szerződött le, menedzsere pedig Jeff Kwatinetz lett. A kiadó gondozásában jelent meg második stúdióalbuma, a Breakaway. Az előzőtől eltérően a korong sokkal vagányabb, rockosabb stílusú lett. Clive Davis most is producerként segítette Kelly munkáját, míg a dalszövegek megírásában, az Evanescence két tagja, Ben Moody és David Hodges, valamint Kara DioGuradi, Dr. Luke és Max Martin voltak segítségére.

Az album végül 2004. november 30-án jelent meg, a Billboard 200-as listáján a harmadik helyen nyitott, és 2005-ben Amerika harmadik legtöbb példányszámban elkelt albuma lett, és hatszoros platina minősítést ért el. Az album meghozta Kelly számára a nemzetközi elismerést is: a holland és az ír listák élén nyitott, ezáltal pedig 2005 a maga 12 milliós eladott példányával a hetedik legkeresettebb album lett világszerte. Nem csak az elismerést, de az első Grammy-díjat is meghozta az énekesnőnek a Legjobb Pop Album kategóriában.
 

2007-2009: My December & All I Ever Wanted
A My December című harmadik stúdióalbuma 2007. június 22-én jelent meg. Az album egésze a korábbiaktól eltérően sokkal sötétebb hangulatú lett, és műfajilag sokkal inkább a rockzenére támaszkodott. Kelly producerként Clive Davis helyébe lépett, és a korábbi producerekkel és munkatársakkal való közös munka helyett a zenekar tagjaival való együttműködést helyezte előtérbe. 

Az album kiadása és az abból származó bevételek vita tárgyát képezték Kelly valamint az RCA Records, leginkább Clive Davis között, aki szerint az album nem elég profi, és a dalok újrafelvételét kérte sokkal poposabb, hagyományosabb stílusban, ám Kelly ezt megtagadta.

„Világszerte több mint 15 millió lemezt adtam el, de még mindig nem hallgatták meg azt, amit mondani akartam. Soha nem fogom megtagadni azt, aki vagyok. Mindig csak dalokat írni és énekelni akartam.”

Az album pozitív visszajelzést kapott, ám a kiadó vonakodása miatti promóció hiánya arra kényszerítette Kelly-t, hogy megváljon Kwatinetztől. Később Kelly nyilvánosan kért bocsánatot Davistől.

Clarkson ezek után Narvel Balckstock-kal, a Starstruck Managment ügynökével folytatta a munkát. (Blackstock a country énekesnő, Rebe McEntire férje, aki Kelly közeli barátja.) Újra elkezdett dalokat írni, visszatért a hagyományosabb pop stílushoz, ezzel újra egyesítette korábbi munkatársait: ismét Dr. Luke, Max Martin és DioGuardi voltak segítségére a lemez előkészületeiben, illetve munkáját segítette még többek között Ryan Tedder és Howard Benson is. Negyedik stúdióalbuma, 2009. március 10-én jelent meg. All I Ever Wanted címmel. Az albumot a kritikusok ismét pozitívan fogadták könnyedebb stílusa miatt. A korong olyannyira sikeres lett, hogy a Billboard 200-as listájának élén nyitott és két hétig tanyázott ott. Több mint egymillió példányban kelt el Amerikában és újabb Grammy-jelölést hozott az énekesnőnek.

Első kislemezként a My Life Would Suck Without You jelent meg. A dal a Billboard 100as listjának 97. helyén nyitott, ám a következő héten megkaparintotta az első helyet, ezzel pedig Kelly ismét rekordot döntött: a legnagyobb ugrás rekordját, és nem mást, mint Britney Spearst taszította le a képzeletbeli trónról. Ezt két másik dal követte az albumról: az I Do Not Hook Up valamint az Already Gone című dalok is kislemezként kerültek ki a korongról. 2009-ben pedig elindult a lemezt bemutató, All I Ever Wanted elnevezésű turnéjára.


2010-2012: Stronger & Greatest Hit: Chapter One
Clarkson készülő albumáról a Mr. Know It All című dal által kaptunk ízelítőt 2011 szeptemberében. A dal az első helyen nyitott az ausztrál és a koreai listákon, valamint hét másik országban a Top 10-ben debütált. Az énekesnő negyedik stúdióalbuma végül 2011 október 21-én jelent meg, Stronger címmel. Az album a Billboard listájának második helyén nyitott, a RIAA által pedig platina minősítést kapott, valamint újabb Grammy-díjat hozott Kelly-nek: az 53. Grammy díjátadón a Legjobb Pop Album kategóriában ismét győzelemhez vezette az énekesnőt, így Kelly lett az első, akinek ez kétszer is sikerült (2006. Breakaway).

2012. januárjában újabb kislemez került ki az albumról, Stronger (What Doesn’t Kill You) címmel. A 16 országban az első helyen nyitott, ezenkívül szinte minden listán a TOP 10-ben végzett, így ez lett Kelly legsikeresebb kislemeze a maga 4,9 milliós eladott példányával. A dal ismét Grammy-jelölést hozott az énekesnőnek: Az év felvétele, Az év dala valamint a Legjobb Pop Solo Előadás kategóriában is jelölt volt. A harmadik és egyben utolsó kislemez 2012. júniusában a Dark Side című dal lett, ami az előzőhöz képest szerényebb sikereket ért el.

Karrierjének tizedik évfordulójára Kelly kiadta első válogatásalbumát, Greatest Hits – Chapter One címmel, ami 2012. november 19-én jelent meg. Az albumon a jól ismert slágerek mellett három új szerzemény is helyet kapott: a Catch My Breath, a Don’t Rush valamint a People Like Us című dalok. A válogatásalbum Ausztráliában, az Egyesült Királyságban és Amerikában is arany minősítést ért el.
 

2013-2015: Wrapped in Red & Piece by Piece
Kelly hatodik stúdióalbuma, egyben első ünnepi albuma, Wrapped in Red címmel jelent meg 2013. október 25-én jelent meg, és Greg Kurstin volt a producere. Az albumon 16 dal kapott helyet: 11 hagyományos karácsonyi dal feldolgozás, illetve 5 Kelly által írt szerzemény. A korong a Billboard listájának első helyén nyitott, a 200-as listán pedig a harmadik helyet kaparintotta meg. Decemberre platinaminősítést ért el, és a legtöbbet eladott ünnepi album lett az évben. A lemez első kislemeze az Underneath the tree lett, ami Amerikában és Kanadában is első helyen végzett.

2015 februárjában pedig megjelent hetedik stúdióalbuma, a Piece by Piece, amely egyben az utolsó albuma is az RCA Records gondozásában. Zeneileg az elektropop és a dance stílus jellemzi, amelyen helyet kapott egy Kurstinnel, Jesse Shatkinnel, Siával és John Legenddel készült kollaboráció is. A lemez leginkább pozitív fogadtatásban részesült a kritikusok körében, és Kelly harmadik albuma lett, amely a listák első helyén nyitott. Az album promotálása végett Kelly számtalan tv-műsorban jelent meg, többek között az American Idol 14. évadában is fellépett. Ez évben indult útjára lemezbemutató koncertje is, mely a folyamatos egészségügyi problémák miatt a tervezettnél rövidebb idő alatt ért véget.

A Piece by Piece albumról összesen három kislemez jelent meg: a Heartbeat Song, amely a Billboard Hot 100 listán a 21. helyen nyitott; Angliában, Ausztriában, Lengyelországban és Dél-Afrikában a top10-ben landolt, a második, Invincible című kislemez viszont nem hozta a várt sikert. Harmadik kislemezként a címadó dal került ki, mely a Hot 100 lista nyolcadik helyén nyitott, miután debütált az American Idol tizenötödik évadában.


2016-2017: Új kiadó & Meaning Of Life
2016. júniusában bejelentette, hogy lemezszerződést írt alá az Atlantic Records-szal, azzal a szándékkal, hogy 2017-ben piacra dobja nyolcadik stúdióalbumát. Az első ízelítőre egészen 2017 szeptember negyedikéig kellett várni, ekkor jelent meg ugyanis az album beharangozó dala, a Love So Soft, melyet szeptember hetedikén a Move You című dal követett. A Meaning of Life című, nyolcadik stúdióalbuma végül 2017. október 27-én jelent meg.


Egyéb tevékenységek
A zene mellett Kelly színésznőként is kipróbálta magát: 2002-ben az Amercan Idol mentorai, Paula Abdul és Randy Jackson, valamint a műsorvezető, Ryan Seacrest mellett szerepelt a MADtv nyolcadik évadának két epizódjában is, majd 2003-ban korábbi versenytársával, Justin Guiranival karöltve szerepelt a From Justin to Kelly romantikus komédiában.

2016 februárjában bejelentette, hogy a HarperCollins gondozásában kiadásra kerül egy könyve, melyet gyermekek számára írt. A River Rose and the Magical Lullaby című kötet 2016. október 4-én került a boltok polcaira, majd 2017. október 24-én a River Rose and the Magical Christmas című könyv is kiadásra került.

2017-ben a The Star című animációs filmben kölcsönözte hangját egy karakternek és olyan hírességekkel dolgozott együtt, mint Oprah Winfrey, Steven Yeun, Tyler Perry. Ugyanebben az évben a Netflix Home: Adventures with Tip&Oh című animációs sorozatában a róla mintázott karakternek kölcsönözte hangját, 2019-ben pedig az UglyDolls-ban Moxy-nak kölcsönözte hangját.

2012-ben Kelly az ABC Duets című sorozatának mentorjai között kapott helyet John Legend, Robin Thicke és Jennifer Nettles mellett. Utolsó versenyzője, Jason Farol a második helyen végzett a versenyben. Ugyanebben az évben az amerikai The Voice tehetségkutatóban Blake Shelton versenyzőinek vendégmentora volt.
2018 májusában a The Voice tizennegyedik évadában Kelly mentorként tért vissza, versenyzője, Brynn Cartelli győzedelmeskedett a versenyben, ahogy a következő évben Chevel Shepherd is megnyerte a versenyt, így Kelly lett az első női mentor, akinek sikerült két egymást követő évben is nyerni. 2019. február 25-én a tehetségkutató tizenhatodik évadában ismét mentorként tért vissza az énekesnő. 2019 szeptemberében elindult saját beszélgetős műsora is, The Kelly Clarskon Show címmel, melyet az NBC sugároz.

Inspiráció
Kelly legfőbb inspirációjának a soul énekesnőt, Aretha Franklint tartja. Nagy hatással van még rá Mariah Carey, Etta James, Stevie Wonder és Whitney Houston munkássága valamint a Radiohead, a Garbage, az Aerosmith és Jimi Hendrix továbbá Reba McEntire, Bette Midler és Rosemary Clooney zenéje is.


„Három teljesen különböző zenei ízlésű ember mellett nőttem fel. A mostohaapám Willie Nelson, Elvis és ehhez hasonló zenék rajongója volt, édesapám Mariah, Whitney és Aretha Franklin zenéjét szerette, édesanyám pedig Celine Diont, Barbra Streisandot és Bette Midlert szerette. Aztán ott van a bátyám, aki nagy hatással van rám. Majdnem tíz évvel idősebb nálam, és mindig a menő bátyámmal akartam lógni, szóval Guns N’ Roses-on nőttem fel. De nagyon szeretem a Metallicát, az Aerosmith és a No Doubt-ot is. És a country-t. Szeretem Reba McEntire-t, egész nap tudnám hallgatni.”


Magánélet
2012-ben kezdett el randevúzni korábbi menedzsere, Narvel Blackstock fiával, Brandonnal. 2013. október 20-án a tennessee állambeli Wallandban mondták ki a boldogító igent. Első gyermekük, River Rose 2014. június 12-én; fiúk Remington Alexander 2016. április 12-én született.
Kelly és Brandon együtt nevelik a férfi korábbi házasságából született két gyermekét is.
  


ALBUMOK


► Meaning of Life (megjelenés dátuma: 2017. október 27.)
► Piece by Piece (megjelenés dátuma: 2015. február 27,)
► Wrapped in Red (megjelenés dátuma: 2013. október 25.)
► Greatest Hits - Chapter One (megjelenés dátuma: 2012. november 16.)
► Stronger (megjelenés dátuma: 2011. október 21.)
► All I Ever Wanted (megjelenés dátuma: 2009. március 6.)
► My December (megjelenés dátuma: 2007. június 22.)
► Breakaway (megjelenés dátuma: 2004. november 30.)
► Thankful (megjelenés dátuma: 2003. április 15)

KÖZREMŰKÖDÉSEK

► Ben Haenow feat. Kelly Clarkson - Second Hand Heart (2015)
► Trisha Yearwood feat. Kelly Clarkson – PrizeFighter (2014)
► Reba McEntire feat. Kelly Clarkson - Pray for Peace (2014)
► Martina McBride feat. Kelly Clarkson - In the Basement (2014)
► Robbie Williams feat. Kelly Clarkson - Little Green Apples (2013)
► Jewel feat. Kelly Clarkson - Foolish Games (2013)
► Blake Shelton feat. Kelly Clarkson - There's a New Kid in Town (2012)
► Ashley Arrison feat. Kelly Clarkson - Trying to Help You Out (2010)
► Justin Guarini feat. Kelly Clarkson – Timeless (2003)


EGYÉB DALOK

► Silent Night (feat. Reba & Trisha Yearwood) (2013)
► White Christmas (2013)
► Tie It Up (2013)
► Get Up (A Cowboys Anthem) (2012)
► I'll Be Home for Christmas (2011)
► Up to the Mountain (feat. Jeff Beck) (2007)

Utolsó frissítés: 2019.12.29. 16:04 madeleine. által


Oszd meg!   iwiw  facebook  twitter  myspace