Starity

Kevin Costner

Kevin Costner Kevin Costner nemzetisége 1624. 355rajongó 14vélemény
 • Értékelés
 • tehetség: 98%
 • stílus: 92%
 • szimpátia: 94%
 • Születési név
 • Kevin Michael Costner
 • Születési idő
 • 1955. január 18.
 • Születési hely
 • Lynwood, Kalifornia, USA
 • Foglalkozás
 • színész
 • Családi állapot
 • nős, 7 gyermek
 • Partner
 • Christine Baumgartner
 • Magasság
 • 185 cm
 • Eredeti hajszín
 • barna
 • Szemszín
 • azúrkék
 • Csillagjegy
 • Bak
 • Linkek
 • IMDB-adatlap
 • Hivatalos weblap
 • Starity RSS-csatorna

Kevin Costner életrajza

KEZDETEK
Kevin Michael Costner 1955. január 18-án született Lynwoodban, Kaliforniában, Bill Costner és Sharon Costner harmadik gyermekeként. Idõsebb bátyja, Dan 1950-ben született, másik testvére születése után nem sokkal meghalt. Édesanyja, Sharon Rae (született Tedrick) jóléti munkavállaló, apja, William Costner villanyszerelő, majd később közművi végrehajtó a Southern California Edisonnál. Costner apai származásvonala egészen 1700-ig visszanyúlik, amikor ősei német bevándorlókként érkeztek Dél-Karolinába. Rendelkezik angol és ír felmenőkkel is, valamint egyszer azt nyilatkozta, hogy egyik őse egy cherokee nőt vett feleségül. Baptistaként nevelték. A Cabrillo Középiskolába és a Villa Park Általános Iskolába járt. Nem igazán érdekelték a tudományok, inkább sportolt, zongoraleckéket vett, verseket írt és az Első Baptista Kórusban énekelt. Állítása szerint hétévesen látt A vadnyugat hőse című filmet, ami átformálta gyerekkorát.

Gyerekkorát Kalifornia különböző részein töltötte, ahogyan apja karrierje megkívánta. Ez az idő nagyon nehéz volt számára, hiszen folyton új barátokat kellett találnia, emiatt sokat vesztett önbizalmából. Lakott Orange Countyban, aztán Venezuelában, ahol a Mt. Whitney Középiskolába járt, majd visszatért Venezuelába, ahol a Buena Középiskolában végzett 1973-ban.

A főiskolán nem volt megelégedve magasságával, kicsinek tartotta magát, ennek ellenére baseballozott és focizott. A baseball-ban nagy sikereket ért el, sztár lett belőle. 1973-ben a fullertoni Kaliforniai Állami Egyetemre iratkozott be, majd itt szerzett diplomát 1978-ban, marketing szakon. A szakmában azonban mindössze egyetlen hónapot dolgozott, mielőtt felcsapott színésznek. Az iskolai évek alatt elhatározta, hogy színészi órákat vesz heti öt alkalommal.

Egy mexikói repülőút során teljesen megváltozott az élete, amikor teljesen véletlenül összetalálkozott Richard Burton-nel. Burton azt tanácsolta neki, hogy nyugodtan vágjon bele a filmezésbe, ha tényleg, igazán akarja. Nem sokkal később Costner ott hagyott csapot-papot, feladta a munkáját és elköltözött Hollywood-ba. Először kamionsofőrként dolgozott, majd egy mélytengeri halászhajón, és buszos túrákat vezetett a sztárok házaihoz, míg végül nagy nehezen beindult filmes karrierje.

KARRIER
Színészet
Filmes debütálása állítólag a Hot Malibu Summer című filmmel következett be. Egy életrajz szerint a filmet 1978-79-ben forgatták, bár 1986-ig nem jelent meg. 1982-ben kapott egy igen kicsi szerepet Ron Howard filmjében, az Éjszakai szolgálatban, amiben egy fiút alakít, aki egy házibuli tetőpontján tűnik fel, sörrel a kezében.

1983-ban szerepelt az Apple Lisa és a Table for Five reklámjaiban, valamint ugyanezen évben feltűnt a Testamentum című, holokauszt-témájú filmben. Később beválasztották A nagy borzongás stábjába, amiben néhány jelenetet le is forgatott, de a múltba való visszapillantásnak szánt jeleneteket később kivágták. Costner Lawrence Kasdan rendező barátja volt, aki szerepet ígért neki következő filmjében. Ez 1985-ben be is következett, a Silveradoval ugyanis bekövetkezett az áttörés karrierjében. Szintén feltűnt még a Fandangóban és a Hegyek poklában.

A mindent elsöprő filmes szerepet 1987-ben kapta meg, amikor Eliot Ness szövetségi ügynököt alakította az Aki legyőzte Al Caponét című műben és főszerepet kapott a Nincs kiút nevű thrillerben. A Baseball bikák és Baseball álmok című filmekben való teljesítéséért kiérdemelte az A-kategóriás színész megnevezést.

Costner következő sikere a Farkasokkal táncoló volt. Nem csak színészként, hanem rendezőként és társproducerként is közreműködött a filmben. A filmet 12 Oscar-díjra jelölték, ebből hetet el is nyert, köztük a Legjobb kép és Legjobb rendező kategóriákat. Ugyanebben az évben látható volt a Revansban Anthony Quinn és Madeleine Stowe oldalán. Eredetileg ő akart lenni a rendező, de végül Tony Scottra esett a választás.

Mindezeket a Robin Hood, a tolvajok fejedelme (1991), az Oliver Stone által rendezett JFK - A nyitott dosszié(1991), a Több mint testőr (1992), és Clint Eastwood Tökéletes világa (1993) követte, melyek mindegyike jól teljesített a box office listákon és kritikailag is.

Ezután a Kasdan által rendezett Wyatt Earp című életrajzi filmben volt látható 1994-ben. Ez a film már megbukott a box office-on és vegyes kritikai fogadtatásban részesült. Az ezt követő két film, a Waterworld - Vízivilág és A jövő hírnöke - melyek közül utóbbit Costner is rendezte -, kereskedelmi csalódás lett és a kritikusok művészeti bukásnak nevezték őket. Így A jövő hírnőke később öt Arany Málna-díjat is kapott, köztük a legrosszabb színész és rendezőét is.

Karrierje valamennyire újjáéledt 2000-ben a Tizenhárom nap - Az idegháborúval, melyben John F. Kennedy elsőszámú tanácsadóját alakította. A 2003-as Fegyvertársak című westernnek nem csak szereplője, hanem rendezője is volt, és a film kritikai elismerésben részesült és kereskedelmileg is meglepően sikeres lett. Az apátlany anyátlanokban egy Denny Davies nevű baseball-játékost alakított és a szerepért a legjobb értékelést kapta, valamint két díjat is elnyert mellékszereplő kategóriában.

Ezek után szerepelt a Hullámtörőkben és a Mr. Brooksban, amiben egy sorozatgyilkost játszott. 2008-ban látható volt A döntő szavazatban. 2006. szeptember 6-án abban a kitüntetésben részesült, hogy kéz- és lábnyomát más színészekkel a Grauman Kínai Színháza előtt hagyhatta.

2010-ben szerepelt a The Company Men-ben Ben Affleck, Tommy Lee Jones és Chris Cooper mellett. A film a Sundance Filmfesztiválon debütált és jó értékelést kapott. Világszerte 2011 januárjában került a mozikba. Sokak esélyesnek vélték az Oscar-díjra, de még a jelöltek közé sem került be.

Costner bejelentette, hogy hét év után újra rendezői székbe ül, méghozzá 2011-ben az A Little War of Our Own című film miatt. A film egy helyi seriff életét mutatja be, aki próbálja megvédeni városát a kitörő erőszakkal szemben a második világháború alatt. A másik főszereplő egy német tengeralattjáró kapitánya. A forgatókönyvet Dan Gordon írta, aki az 1994-es Wyatt Earp egyik társszerzője is volt. 2012 januárjában Costnernek el kellett ismernie, hogy nem sikerült elég pénzt gyűjtenie a filmhez és így abban reménykedik, hogy a film 2013-ban majd elkészül.

Arról is szóltak a hírek, hogy újra egy csapatba áll Kevin Reynolds rendezővel a Learning Italian-ben, melyben Costner egy CIA ügynököt alakított volna, aki azért van Olaszországban, hogy egy KGB hadműveleten tartsa a szemét. A film azonban nem tud túljutni az előkészületeken, Reynolds és Costner ugyanis nem hozták még össze az elkészítéséhez szükséges pénzt.

A Warner Bros. bejelentette, hogy Costner játszhatja Jonathan Kentet készülő Suparmenes filmükben, Az acélemberben, melyet Zack Snyder rendez. 2011-ben Costner bejelentette, hogy szerepelni fog Quentin Tarantino Django Unchained című filmjében. Később kiderült, hogy ütemezési problémák miatt ott kellett hagynia a filmet.

2012. május 28-án bemutatásra került a History Channel három részből álló minisorozata, A Hatfield-McCoy viszály, melyben ő is feltűnik. A sorozat rekordot döntött, ugyanis majdnem 14 milliós nézettséget ért el. A sorozat egy valóban megtörtént amerikai történetet mesél el, egy legendás családi viszályt mutat be. A viszály majdnem háborút indított Kentucky és Nyugat-Virginia között. A szerepért Costner Emmy-díjban részesült.

2014-ben szerepelt egy új kémfilmben, a Jack Ryan: Árnyékügynökben, amiben William Harpert, a címszereplő mentorát alakítja. A 3 nap a halálig című thrillerben egy titkosügynököt játszik, aki rájön, hogy haldoklik. Újabb sportos filmet, az Újoncok napja vígjátékot szintén 2014-ben mutatták be. 2015. január 30-án debütált a Black or White című dráma, februárban pedig a MacFarland, USA, amiben az atlétacsapat vezetőjét alakította.

2016-ban az új Superman-filmben visszatért Jonathan Kent szerepére. 2017-ben Jessica Chastain oldalán szerepelt Aaron Sorkin rendezői debütálásában, az Elit játszmában. 2018-ban szerepet kapott a Yellowstone című televíziós sorozatban, ezzel első visszatérő szerepét kapta a tévében.

Country zene
Costner egy country rockot játszó banda, a Kevin Costner & Modern West énekese, amelyet felesége, Christine ösztönzésére alapított. 2007 októberében világkörüli turnéra indultak, melynek keretein belül felléptek Isztambulban és Rómában is. A csapat fellépett már a NASCAR Tavaszi Kupájának két futamán is, a Daytona International Speedwayen és a Lowe's Motor Speedway-en Concordban.

A banda country albuma 2008. november 11-én jelent meg a Universal South Records vezetése alatt, méghozzá Untold Truths címmel. Az album 61. lett a Billboard Top Country Albums listáján és 35. a Top Heatseekers listáján. Három single, a "Superman 14", a "Long Hot Night" és a "Backyard" a rádióban kerültek bemutatásra, több a listákra is felkerült. A "Superman 14" egy élő zenei videót is kapott.

2009-ben a The Alternate Routes előzenekarral indultak turnézni. Augusztusban, a camrose-i Big Valley Jamboree-ban éppen Costner és bandája léptek volna fel következőnek, amikor hatalmas vihar tört ki, megrongálta a színpadon és kárt tett a nagyszínpadon tartózkodókban is. Egy ember meghalt, további negyven pedig megsérült. Később egy aukció is indult, hogy a meghalt nő két fiát pénzzel támogassák. Egy vacsora Costnerrel 41 ezer dollárért kelt el. Két gitár, melyből egyet Costner dedikált, további 10 ezer dollárt hozott a családnak.

A második Kevin Costner & Modern West album, a Turn It On 2010 februárjában jelent meg Európában és egy európai turné is követte. 2011 szeptemberében jelent meg a harmadik album, From Where I Stand címmel, a csapat pedig továbbra sem unatkozott: 2012. május 22-én kiadták negyedik albumukat, Famous for Killing Each Other: Music from and Inspired By Hatfields & McCoys címmel.

2012 júliusában a banda Halifax-ben lépett fel a 20. Telus World Skins Game-en, ezzel az IWK Health Centre Alapítványt támogatva. Costner egy dedikált gitárt is adományozott, hogy annak eladásával is pénzhez jusson a szervezet. Azóta nem jelent meg új albumuk, de 2014-ben és 2017-ben is jelentettek meg kislemezt, előbb Alive in the City, majd Love Shine címmel.

MAGÁNÉLET
Kapcsolatok
A főiskola alatt Costner a Delta Chi testvériesség tagja volt. 1975 márciusában kezdett randizni Cindy Silva hallgatóval, későbbi házasságukból pedig három gyermek született: Anne Clayton (1984), Lily McCall (1986) és Joseph (1988). 16 év házasság után 1994-ben váltak el. Válása után volt egy rövid kapcsolata Bridget Rooney-val, akitől született egy fia, Liam (1996). 1996-ban együtt élt Elle Macpherson szupermodellel.

2004. szeptember 25-én aspeni ranchén, négy évnyi kapcsolat után feleségül vette a német-amerikai modellt és táskatervezőt, Christine Baumgartnert. A ceremónia után Costner újdonsült feleségét kenuzni vitte a közeli tóra. Nászútjukra Skóciában került sor. Első gyermekük, Cayden Wyatt Costner 2007. május 6-án született Los Angelesben. Második gyermekük, Hayes Logan 2009. február 12-én születet, a harmadik, Grace Avery pedig 2010. június 2-án.

Sport
Costner rendszeresen játszik hírességekkel golfversenyeken, többek között a PGA Turnén évente a kaliforniai Pebble Beach-en, valamint a BMW éves játékain Greenville Countyban. A kaliforniai Birnam Wood Golfklub tagja.

Costner a londoni Arsenal F.C. futballcsapat rajongója. Még a Robin Hood forgatásán ment el az egyik meccsükre és azóta is nagy rajongójuk.

POLITIKAI AKTIVIZMUS
1992 óta több demokrata párt politikusát is támogatja pénzügyileg, köztük Al Goret és Tom Daschlet, de a republikánus párthoz is hozzájárult, támogatta például Phil Grammet 1995-ben. 2008-ban nyílvánosan kijelentette, hogy nincs ambíciója ahhoz, hogy politikai életet vezessen.

A 2008-as választások utolsó napján Costner Barack Obamáz támogatta, amikor is több helyet meglátogatott Coloradoban, ahol ő otthon van. Beszédeiben azt mondta, szükség van a fiatal szavazókra és lelkesedésre. "Meg akartuk változtatni a világot, de nem tettük." - mondta a Colorado Egyetemen. "Az én generációm nem tette meg, ezért szükségünk van rátok."

Hogy mit csinál a női szívek megdobogtatója, amikor éppen nem forgat?
„Szeretek horgászni és a traktorommal furikázni az utakon, talán azért, mert ezekhez a programokhoz az agyamnak csak nagyon kis részét kell használnom, de szeretem a kétkezi munkákat is.”

FILMEK
Let Him Go (2020)
The Art of Racing in the Rain (2019)
The Highwaymen (2019)
Elit játszma (2017)
A számolás joga (2016)
Beépített tudat (2016)
Batman Superman ellen - Az igazság hajnala (2016)
Black or White (2015)
Terepfutás (2015)
Újoncok napja (2014)
3 nap a halálig (2014)
Jack Ryan: Árnyékügynök (2013)
Az acélember (2013)
The Company Man (2010)
A másik lány (2009)
A döntő szavazat (2008)
Mr. Brooks (2007)
Hullámtörõk (2006)
Azt beszélik (2005)
Apátlan anyátlanok (2005)
Fegyvertársak (2003)
Szitakötõ (2002)
Milliókért a pokolba (2001)
Tizenhárom - Idegháború (2000)
Ilyen a boksz (1999)
A pálya csúcsán (1999)
Üzenet a palackban (1999)
A jövő hírnöke (1997)
Fejjel a falnak (1996)
Waterworld - Vízivilág (1995)
Háború (1994)
Wyatt Earp (1994)
Háború (1994)
Tökéletes világ (1993)
Több mint testõr (1992)
JFK - A nyitott dosszié (1991)
Robin Hood, a tolvajok fejedelme (1991)
Farkasokkal táncoló (1990)
Revans (1990)
Löj, hogy ölj (1989)
Baseball álmok (1989)
Baseball bikák (1988)
Nincs kiút (1987)
Aki legyõzte Al Caponét (1987)
Shadows Run Black (1986)
Hegyek pokla (1985)
Silverado (1985)
Fandangó (1985)
Testamentum (1983)
A nagy borzongás (1983)
Stacy's Knights (1983)
Asztal öt személyre (1983)
Frances (1982)
Éjszakai szolgálat (1982)
Álmok nyomában (1982)
Malibu Hot Summer (1981)

SOROZATOK
Yellowstone (2018-2019)
A Hatfield-McCoy viszály (2012)
Amazing Stories (1985)

RÖVIDFILMEK
The People of the Standing Stone: the Oneida Nation, the War for Independence, and the Making of America (2017)
Field of Dreams 2: The Lockout (2011)
The Road to Graceland (2001)

RENDEZŐ
Fegyvertársak (2003)
A jövõ hírnöke (1997)
Waterworld - Vízivilág (1995)
Farkasokkal táncoló (1990)

PRODUCER
Black and White (2014)
A Hatfield-McCoy viszály (sorozat) (2012)
A döntő szavazat (2008)
Mr. Brooks (2007)
Fegyvertársak (2003)
Tizenhárom nap - Az idegháború (2000)
Üzenet a palackban (1999)
A jövõ hírnöke (1997)
Waterworld - Vízivilág (1995)
500 Nations (1995)
Wyatt Earp (1994)
Rapa Nui - A világ közepe (1994)
Több mint testőr (1992)
Robin Hood, a tolvajok fejedelme (1991)
Farkasokkal táncoló (1990)
Revans (1990)

SOUNDTRACK
2012 - A Hatfield-McCoy viszály (író: "I Know These Hills")
2009 - Hit and Run (író és előadó: "90 Miles An Hour")
2008 - A döntő szavazat (író: "Don't Lock'em Away Song for Molly" és "Backyard")
1997 - A jövő hírnöke (előadó: "You Didn't Have To Be So Nice")

KEVIN COSTNER & MODERN WEST ALBUMOK
Untold Truths (2008)
Turn It On (2010)
From Where I Stand' (2011)
Famous for Killing Each Other: Music from and Inspired By Hatfields & McCoys (2012)

Utolsó frissítés: 2019.05.25. 10:10 Lindsay019 által


Oszd meg!   iwiw  facebook  twitter  myspace