Starity

Király Linda

Király Linda Király Linda nemzetisége 582. 936rajongó 79vélemény
 • Értékelés
 • tehetség: 76%
 • stílus: 70%
 • szimpátia: 65%
 • Születési név
 • Király Linda
 • Becenév
 • Lindus
 • Születési idő
 • 1983. február 28.
 • Születési hely
 • New York City, New York, USA
 • Foglalkozás
 • énekesnő
 • Családi állapot
 • hajadon
 • Partner
 • nem publikus
 • Magasság
 • 165 cm
 • Eredeti hajszín
 • szőke
 • Szemszín
 • barna
 • Csillagjegy
 • Halak
 • Linkek
 • IMDB-adatlap
 • Hivatalos weblap
 • Twitter-oldal
 • Facebook-oldal
 • Starity RSS-csatorna
 • Kapcsolódó sztárok
 • Király Viktor Király Benjámin

Király Linda életrajza

Linda New York-ban, Bronxban született 1983. február 28-án.
Édesapja, Király Tamás az Universal együttes (Kovács Kati kísérőzenekara) dobosa volt 1972 és 1982 között, de feltűnt a Color nevű formációban is. Egy ideje pedig az EMI lemezkiadó kreatív igazgatójaként és Linda európai menedzsereként tevékenykedik. Édesanyja, Király Gabriella a Cini és a tinik nevű együttes énekesnője volt. A család miatt felhagyott énekesnői karrierjével, Lindának segít stylistként. Egyik öccse, Király Viktor szintén énekes, a Megasztár 2008-as szériájának győztese. Másik öccse, Király Benjamin hobbi szinten foglalkozik zenéléssel.


Az énekes családban felnövő kislány hangjára először az iskolai kórusban figyeltek fel, a karvezető javasolta a szüleinek, hogy feltétlen képezzék a hangját. 8 éves korától énekel, már az iskolában már számos Broadway-siker adaptációban kapott szerepet (42nd Street, Annie). Klasszikus zenei tanulmányait tizenkét évesen kezdte a Dr. Bador Pally Music Institute-ban 1995-ben. Ettől kezdve növendék hangversenyeken, és több tv-műsorban is fellépett (Long Island Tillys Center, Carnegie Hall, Warner Channel 11 TV Show).

New Yorkban járt középiskolába, a Fame című amerikai filmmusicalben szereplő művészeti iskolához hasonló rendszerű Boces Cultural Arts Center 600 énekesi babérokra törő jelentkezőből választotta ki Lindát, aki itt énekelt először szólót.

1999-ben a Király család hazaköltözött Magyarországra. Linda tanulmányait a Bartók Béla zenei középiskolában, és a Budapesti Nemzetközi Gimnáziumban folytatta. 2001-től Komlóssy Erzsébet, a Magyar Állami Operaház Kossuth-díjas művészének tanítványa volt.

2000-ben, tizenhét évesen a Dívák éjszakája című produkcióban kapott szerepet a Budai Parkszínpadon és a Pesti Vigadóban. Két film betétdal feléneklésére is felkérték (Vademberek és Szerelem utolsó vérig). Az utóbbit és a Két szív című dalt Presser Gábor készítette el és kizárólag csak Linda hangjára hangszerelte fel. A Szerelem utolsó vérig nagy sikereket aratott az országban. Innentől kezdve Magyarországon befutott sztárként kezelték. Nem sokkal ezután Linda felénekelte a Big Brother főcímdalát, mely két hét alatt dupla platinalemez lett. Megkapta az Andrew Lloyd Webber által írt Az Operaház Fantomja c. musical főszerepét, Christine-t.

2001. november 24-én Linda fellépett a Queen Audiencia elnevezésű koncerten. A Queen együttes alapításának 30. évfordulója alkalmából a Petőfi Csarnokban rendezték meg a koncertet, napra pontosan 10 évvel Freddie Mercury halála után. A magyar könnyűzene fiatal tehetségeinek és örökifjú sztárjainak előadásában szólalt meg a Queen 24 dala.

2002. június 1-jén Linda is szerepelt az ún. Popfesztivál-koncerten. Az LGT fennállásának 25. évfordulója alkalmából egész napos fesztivált rendeztek a Hajógyári szigeten, melynek keretében egy popkoncerten ismert színészek és zenészek adták elő a "Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról" című Presser-Adamis musical dalainak egy részét. Linda mellett fellépett Roy, Bíró Eszter, Lovasi András és Kaszás Attila.

2003 decemberében jelent meg első albuma mely a #1 címet kapta, angol és magyar nyelvű dalokkal. Linda olyan producerekkel dolgozott együtt mint például Mousse T. (aki Tom Jones Sexbomb című dalát írta), Errol Rieds és Denzel Foster. Presser Gábor is írt dalt az albumra. Két kislemez jelent meg az albumról: a Holla és az És mégis.


Ugyanebben az évben felkérték Lindát, hogy énekelje el egy kosárlabda-mérkőzésen a himnuszt, de a sikeres énekesnő elfelejtette a szöveget. Ez után sok utálója lett, később bocsánatot kért.

2004-ben a magyarországi Disney megkérte, hogy énekelje fel az A legelő hősei című animációs film magyar változatú betétdalát, ezt követően Gáspár Lászlóval énekelt az athéni olimpia tiszteletére duettet.

Ebben az évben Londonba költözött, hogy elkészítse első teljesen angol nyelvű albumát. Livingstone Brownnal kezdett el először dolgozni, akinek annyira megtetszett Linda hangja és személyisége, hogy felhívta Jonathan Shali figyelmét a lány tehetségére, aki, miután hallotta énekelni Lindát, lemezszerződést ajánlott neki. A demo felvételek hallatán az amerikai Universal Music ötéves lemezszerződést ajánlott Lindának. Első nemzetközi nagylemeze elkészítésében olyan producerek segédkeznek, mint például Rodney Jerkins és D'Mile. Az első kislemezdal, a Can’t Let Go 2007 júliusában került az amerikai rádiókhoz.

2008-ban Iminluvwichoo címmel duettet énekelt fel az amerikai R&B és soul énekes Eric Benét-vel. A dal A legjobb R&B album kategóriában Grammy-díjra jelölt Love & Life című Eric Benét-albumon jelent meg.

2009-ben két kiváló dzsesszmuzsikus, Csepregi Gyula szaxofonművész és Rátonyi Róbert zongoraművész Szomorú vasárnap című albumán Linda a címadó dalt énekli magyar és angol nyelven (Gloomy Sunday).

2010-ben Mága Zoltán hegedűvirtuóz nagy sikerű újévi koncertjén lépett fel a Papp László Budapest Sportarénában.


2011 végén az SOS Love! Az egymillió dolláros megbízás c. romantikus vígjáték filmzenéje lett Linda vadonatúj slágere, az Untried. A filmben kulcsszerepet kap a dal. Az igazi romantikus komédia egy társkereső ügynökségről szól, akik a hazai pályáról egy külföldi munkával rögtön a mélyvízbe csöppennek, amikor megbízást kapnak egy orosz vállalkozótól egy hollywoodi sztár behálózására. Az SOS Love! c. filmben Linda dalain kívül Király Viktor és az Irie Maffia számait is hallhatjuk.

Linda új albumon dolgozik, amin híres amerikai zenészek dalait énekli, ebben olyan művészek vesznek részt, mint az ex-Fugees-os Pras Michel, és BB King keresztfia, Roy Hamilton. Megjelent hozzá az első kislemez, a Can’t Let Go ami hazánkban és Amerikában is nagy sikert aratott.

 2013-ban elindult a Nagy duett műsorban Szabó Győzővel, harmadik helyen végeztek! 

2014-ben újra elindult a Dalban de testvérei nélkül, sajnos kiesett. 

ÉRDEKESSÉGEK:


- Nyolcéves korától énekel
- Szeret snowboardozni
- Édesapja a menedzsere
- A család jó barátja, Presser Gábor számokat ír neki
- Boksszal vezeti le a feszültségét.
-Linda rendelkezik egy nagyon speciális tulajdonsággal: koloratúr szoprán hangja a - operaénekesnőkre jellemző, de ő rendkívül otthonosan mozog a Rhytm and Blues, Hip-Hop és a Gospel világában is – azt mondják rá, hogy azon ritka fehér énekesnők egyike, akiknek „fekete” hangjuk van
- Példaképei: Whitney Houston, Mariah Carey, Missie Elliot, Tupac, Notorius B.I.G..
- 17 évesen a Dívák éjszakája című produkcióban együtt lépett fel Magyarország legnépszerűbb énekesnőivel a Budai Parkszínpadon és a Pesti Vigadóban.
- A "Szerelem az utolsó vérig", valamint a "Két szív" című dalt Presser egyenesen Linda hangjára formálta.
- Linda rendkívül intenzív és komoly érdeklődést váltott ki külföldön is - U.S.A., Anglia, Németország. Néhány felvétel elkészült már amerikai-német koprodukcióban is.
- Linda visszatért a Madách Színház Az Operaház Fantomja című darab 600. előadására, amiben az első között alakíthatta Christine karakterét.
- Kisgyerek kora óta lámpalázas a fellépések előtt, de megtanulta, hogyan lehet legyűrni ezt. Alapvetően nem a koncertezés, a magamutogatás, a színpad vonzotta a pályára, hanem a zene szeretete és az éneklés imádata. Az előadóművészet számára eleinte a szükséges rosszat jelentett, ami az énekléshez társult. Az elején a szó szoros értelmében majdnem elájult a színpad gondolatától is, de a zene iránt érzett feltétlen szeretet miatt összeszedte minden akaraterejét és önfegyelmét és legyőzte a félelmeit.
- Mindig is maximalista volt, a tökéletességre törekedett és törekszik ma is. Elmondása szerint voltak időszakok az életében, amikor különböző, főleg lelki okok miatt meghízott és semmi kedve nem volt kiállni az emberek elé. Többször elérte az álomsúlyt, de folytonos harcban áll saját súlyának megőrzéséért. Legutóbb Norbival próbált lefogyni, de az edzéseket abbahagyta.
- Legutóbb Linda beallotta, nem azért szedi fel a felesleges kilókat, mert hizlaló ételeket eszik és egész napját henyéléssel tölti, hanem mert felborult hormonháztartás és pajzsmirigy-elégtelenség keseríti meg az életet. Amióta bekerült a köztudatba, tehát 16 éves kora óta küzd a súlyával. Elmondása szerint mindig érték kritikák, de most már tudja és rajongót is szeretné erre bíztatni, hogy nem a külső a legfontosabb, hanem a belső kisugárzás, ami szépé teszi az embert.
- Linda elmondása szerint, amikor gyerekkorában énekesnő akart lenni, nem az volt a célja, hogy híres legyen, hanem csak egy duci kislány volt, akit csúfoltak és nem volt sok barátja. A mostanra Magyarország egyik leghíresebb énekesnője csak azért énekelt, hogy kiadja magából azokat az érzelmeket, amik benne voltak.


MAGÁNÉLETE:
Linda nyolc évig járt együtt egy Amerikai zenésszel. Kapcsolatuk végéről az énekesnő azt nyilatkozta, hogy exe nem bírta elviselni, hogy a Magyar-Amerikai énekesnő sikeresebb nála és nagy volt a versengés köztük, így véget kellet vetniük a kapcsolatuknak. Linda három éve van együtt új barátjával, Gáborral, aki építészmérnökként dolgozik, de gyakran segít Lindának a videoklipekben is. Az énekesnő elmondása szerint, párjának elképesztő kézügyessége van, gyönyörűen rajzol. Linda 18 éves kora óta szeretne gyereket és az éneklés mellet legnagyobb álma, hogy családot alapítson, ezt mindéképpen Gáborral képzeli el. Gábór már is jegyezte kedvesét.

 

Nataural.

2012- A Dal

2013- Nagy Duett II.

Kislemezek:
2000-Szerelem utolsó vérig
2003-Clubsong
2003-Holla
2003-És mégis
2003-Játszom, ahogyan lélegzem feat. Charlie
2004- Olimpiai dal feat. Gáspár László
2007- Can’t Let Go
2011- Untried
2011- Love Is Overrated (2011)
2011- Move Faster feat. Király Viktor

Díjak és jelölések:
Az Év Énekesnője, Popcorn magazin (2002)
Az Év Felfedezettje, Bravo magazin (2002)
VOX díj (2002)
Az Év Magyar Énekesnője, Pesti Est (2002)
Te vagy a legjobb! COSMO Nagydíj (2003)
Az Év Énekesnője, Danubius Rádió (2004)
II. Európai Arany Művész Díj.

Albumok:
2003-#1

Utolsó frissítés: 2015.01.08. 16:04 Nattie által


Oszd meg!   iwiw  facebook  twitter  myspace