Starity

Kovács Kati

Kovács Kati Kovács Kati nemzetisége 3110. 97rajongó 19vélemény
 • Értékelés
 • tehetség: 97%
 • stílus: 95%
 • szimpátia: 93%
 • Születési név
 • Kovács Katalin Anna Sarolta
 • Becenév
 • Kati
 • Születési idő
 • 1944. október 25.
 • Születési hely
 • Verpelét, Magyarország
 • Foglalkozás
 • énekesnő-előadóművész, dalszerző, színművésznő
 • Családi állapot
 • elvált
 • Magasság
 • 160 cm
 • Eredeti hajszín
 • barna
 • Szemszín
 • kék
 • Csillagjegy
 • Skorpió
 • Linkek
 • IMDB-adatlap
 • Hivatalos weblap
 • Facebook-oldal
 • Starity RSS-csatorna
 • Kapcsolódó sztárok
 • Presser Gábor Demjén Ferenc Horváth Charlie

Kovács Kati életrajza

Kovács Kati Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas magyar énekesnő, előadóművész, színművésznő, dalszövegíró.  Ő a magyar könnyűzene legkiemelkedőbb éneskesnője.

Minden idők egyik legsikeresebb magyar énekesnője, sok siker fűződik nevéhez, több ezer sikeres nagykoncert, több millió lemezét adták el. Az énekesnő közismert jellegzetes rekedtes énekhanjáról, hosszantartó pályafutásáról és sokuldalúságáról. Énekhangja mezoszoprán, négy és fél oktávos hangterjedelemmel. Összesen 118 magyar és 25 külföldi önálló lemeze jelent meg, ebből 49 album. Több mint háromszáz (328) gyűjteményes albumon jelentek meg felvételei, valamint több mint 500 dal van a repertoárjában. Diszkográfiája szerint összesen több mint négyszáz (487)  hazai és külföldi hanghordozó őrzi dalait. A magyarországi hanglemezkiadás történetében neki jelent meg a legtöbb lemeze. Első magyar lemezfelvétele 1965-ban, első külföldi lemeze 1969-ben jelent meg. Külföldön is az egyik legismertebb, elismert könnyűzenei énekesnő. Eddig 5 kontinensen (Afrika, Ázsia, Amerika, Ausztrália és Európa szinte minden országában) adott koncertet. Külföldön hat nyelven (magyar, angol, német, japán, orosz, lengyel), 11 országban 80 kiadásban felvételei. Az év énekesnének választották többek között Angliában és Németországban is.

A zenei eredmények mellett sikereket ért el a dalszövegírásban és a filmművészetben is, eddig több mint 20 filmben és színházi darabban szerepelt, valamint több tucat film betétdalát is ő énekli. Több mint ötven dalának ő a szerzője. Kovács Kati az egyik legsokoldalúbb magyar énekesnő mivel a könnyűzene legtöbb ágában otthonosan mozog.

Művészi pályája:

Gimnazista korában kezdett igazán megismerkedni a zenével, ekkor már mindenhol énekelt, ahol csak lehetett. 15 évesen az egri Szilágyi Erzsébet Gimnáziumban volt az első fellépése, ahol egy tiroli dalt adott elő. A középiskolát a Gárdonyi Géza Ciszterci Gimnáziumban fejezte be, ahol az iskolai amatőr zenekarával főként dzsesszt énekelt. Ella Fitzgerald, Janis Joplin, Tina Turner előadásmódját próbálta utánozni. 1962-ben a gimnázium elindította az első Ki mit tud?-on. Egerben a megyei selejtezőn még megosztott első helyezett lett, de a döntőbe már nem került be. Egy Little Richard dalt adtak elő, de a zsűri eltanácsolta „üvöltözésnek” titulált előadásmódja miatt. 1963-ban Egerben érettségizett és az éneklés mellett orvosírnokként kezdett dolgozni. Néhány televíziós műsorban szerepelt, például 1963-ban az Egri Park Hotel megnyitó alkalmából rendezett műsorban, amiben többek között Koós János is részt vett, vagy 1964-ben Magyar Televízió által közvetített városok közötti amatőr vetélkedőműsorban, ahol Eger városát képviselte.

Áttörés:

Az igazi sikert a 1965-ben a második Ki mit tud? hozta meg számára, amire az édesanyja adta be a jelentkezést. A versenyt hosszú fordulókon, sok-sok dalon át végül is megnyerte, és Ő lett az „Év hangja”. Egy csapásra országos hírű sztár lett. Kovács Katalin néven megjelent első lemezfelvétele, Sóhaj (1965). 1966-ban a sikerszéria tovább folytatódott, a magyar Táncdalfesztiválok történetének első győztese lett, Nem leszek a játékszered c. dalával négy díjat is elhozott a fesztiválról. Kovács Kati ezzel dallal az Illés együttes mellett szintén nagy feltűnést keltett, a dal stílusában inkább a kemény rockhoz, mintsem akkoriban elfogadott hagyományos tánczenéhez hasonlított.

Tanulmányait a Bartók Béla Zeneművészeti Iskola dzsessz tanszakán folytatta, többek között Vukán György tanítványa ként.

A 60-as évek közepétől jelentek meg lemezei, rádióban rengeteg felvétele készült. A beatkorszak egyik legsikeresebb énekesnője lett. Számos koncerten kísérték, valamint dalt és lemezt készített a három korszakalkotó együttessel: az Illéssel, a Metróval és az Omegával. Kovács Kati az 1960-as évek végétől egyre többet járt külföldre, nemzetközi dalversenyeken képviselte az országot, valamint 1969-ben határon túl is megjelentek első lemezei.

Siker:

A 70-es évekre már elismert előadóművésznek sorra jelentek meg nagylemezei. 1971-ben az NSZK-ban jelentek meg kislemezei és Bulgáriában az Arany Orfeusz Nemzetközi dalversenyen harmadik helyezett lett. 1972-ben ismét táncdalfesztivált nyert, az Add már, uram, az esőt! c. dallal. Ugyanezzel a dallal pár hónappal később megnyerte Drezdában is a Nemzetközi Dalfesztivált. Ugyanebben az évben a Van jó minden rosszban c. dallal a Yamaha Fesztiválon szerepelt, amely a következő évben japán nyelvű lemezén is megjelent. A fesztiválsikereket a Tolcsvay Trio együttessel készített Autogram helyett című jazz-rock album megjelenése követte. 1973–tól az évtized egyik meghatározó együttesével, az LGT-vel készítette albumait. A következő évben jelent meg első közös lemezük: Kovács Kati és a Locomotiv GT, amely 2011-ben bekerült a magyar könnyűzene 30 legjelentősebb albuma közé.

Ezzel a lemezzel a külföldi munkák miatt itthon kissé háttérbe szorult énekesnő ismét az élvonalba került. Ebben az évben megjelent első német nyelvű nagylemeze is: Kati Kovács, amit több országban is kiadtak. 1974-ben Nálad lenni újra jó lenne c. dalával Írországban első helyet ért el a Castlebar Song Contest nemzetközi dalverseny country kategóriájában. Külföldi munkáit elismerve

Németországban a „legnépszerűbb külföldi énekesnőnek” választották. Ebben az évben főszereplője a Holnaptól nem szeretlek c. rádiós musicalnek, valamint együtt játszott a hazalátogató világhírű magyar dzsesszgitárossal, Szabó Gáborral. Ez az időszak volt Kati legnagyobb sikereinek ideje. Az év énekesnője díjat is többször elnyerte. 1975-ben az angol Music Week popzenei szaklap tudósítója által vezetett zsűritől a Music Week Star of the Year (az év [nemzeti] sztárja) díjat kapta, melyet minden évben a európai országok között a legjobb énekesi teljesítményének ítéltek oda.[11] Számtalan televíziós műsor készült vele a kettévágott Németországban, Lengyelországban, és koncertezett egész Európában és a Szovjetunióban.

Kovács Katitól nem állt messze a humor, a kabaré műfaja sem, így sokat dolgozott Hofi Gézával és Koós Jánossal. 1976-ban elkészítették a Kell néha egy kis csavargás c. zenés rádiós musicalt és 1979-ben animációs zenés filmjük, a Megalkuvó macskák is óriási siker volt. Ők hárman alkották a zenés paródia műfaj első trióját. Ez idő alatt is folyamatosan jelentek meg nagylemezei. 1975-ben elkészítette következő német nyelvű albumát is (Kati), ami 1976-ban jelent meg a nemzetközi zenei piacon. A következő évben megjelent 9. nagylemeze, Csendszóró címmel, amiből több mint háromszázezer példány kelt el.

1978-ban különleges szerzőpárossal: az Illés-együttes egykori tagjával, Szörényi Leventével és az Omega (együttes) szövegírójával, Adamis Annával készítette új albumát. A lemez igen kalandos úton készült, hiszen Szörényi Levente eddig az albumig szinte kizárólag Bródy Jánossal dolgozott együtt, és egyetlen énekesnőnek, Koncz Zsuzsának írt dalokat. Ez az énekesnő egyetlen úgymond „betiltott” lemeze, amit a Magyar Hanglemezgyártó Vállalat levett a polcokról. (Szörényi Levente többször nyilatkozta, hogy a közhiedelemmel ellentétben nem Koncz Zsuzsa, hanem Kovács Kati volt mindig az, akivel szívesen dolgozott volna).

Új időszak kezdete:


Az 1970-es évek végétől pályafutásában egy új időszak kezdődött, mivel albumait a V’Moto-Rockkal készítette, dalait Demjén Ferenc írta és Lerch István hangszerelte. Kísérő zenekara pedig a Universal együttes lett, közel tíz év alatt 2300 közös koncertjük volt itthon és külföldön.[14]

1979-től ismét az LGT-vel dolgozott, a Rádióban fellépett Presser Gábor szerző estjén, 1980-ban az együttes kíséretében kislemezre énekelte az Ennyi kell c. filmdalt, valamint ez év decemberében a Pop-Meccs gáláján Presser Gábor (dob) és Lerch István (zongora) kíséretében lépett fel. 1979-ben Münchenben adott koncertet, és Dean Reed, ismert amerikai énekes német nagylemezén, illetve koncertjén volt vendég, melyet a tv is közvetített. 1979 decemberében jelent meg a külföldi rendelésre készített Disco Party c. album a Neoton Família együttessel, melyen angol nyelvű diszkósikereket dolgoztak fel. A lemez rövid időn belül aranylemez példányszámban fogyott el, s a későbbiekben még több hasonló lemezt is készítettek (1982, 1983, 1989). 1980-ban Drezdában és Berlinben adott önálló koncertet a Universal együttes kíséretében, valamint még ebben az évben két hónapos turnéja volt Kubában is. 1981. július 11-én szombaton este egyedülálló felkérésnek tett eleget: élő televíziós adásban egyórás koncertet adott a győri Kisfaludy Színházban. Vendégei Sztevanovity Zorán, Lerch István és Bródy János voltak. Egy hónappal később az Újra otthon c. dallal harmadszorra is megnyerte a Tánc- és popdalfesztivált, ami egyedül neki sikerült.

1981-ben a Kaláka együttessel Tamkó Sirató Károly Zórád c. versének megzenésített változatát adta elő a Terefere c. tévéműsorban.

1982-ben duettet, Presser Gábor – Sztevanovity Dusán nagysikerű szerzeményét énekelte Zoránnal Játssz még! címmel. A dal az Ifjúsági Magazin és a Magyar Rádió slágerlistáján is első helyen végzett. 1983-ban két hónapot turnézott a Szovjetunióban. Még ebben az évben a V'Moto Rockkal készített Érj utol c. albumán szereplő Így legyen c. dala (Lerch–Demjén) országos sláger volt egész évben, mint ahogy 1984-ben az Elfutok is, amelyet több nyelven is előadtak külföldi énekesek, például Dalida francia énekesnő. 1984-ben Zoránnal turnézott. Az Érj utol c. albumról 1984 szilveszterén mutatták be a Szép szavak c. dalból készült első videoklipjét. 1985 decemberében részt vett a Budapest Sportcsarnokban rendezett magyar Live Aid / Élő segély Afrikáért két napos óriáskoncerten, ahol a hazai rock- és popzene legjelentősebb alakjai léptek fel. 1985-ben Kikivel (az Első Emelet énekesével), 1986-ban Karácsony Jánossal, 1988-ban Balázs Fecóval, 1989-ben Takáts Tamással énekelt duettet. Még 1988-ban megnyerte a Tessék választani! könnyűzenei fesztivált. 1989-ben nagylemezen jelent meg a Kell néha egy kis csavargás c. produkció. Az év nyarán Hofi Gézával turnézott.

A 90-es években:


Kovács Kati a 90-es években továbbra is keményen dolgozott, turnézott, bár a külföldi koncertek száma csökkent. Két-három évente jelentkezett nagylemezzel, de folyamatosan jelen volt a médiában és a színpadokon is. 1990-ben műsorvezetője volt a Siker Kovácsa c. televíziós műsornak, valamint megjelent első CD-je Szólj rám, ha hangosan énekelek címmel. 1991-ben a „Nagy Generáció” tagjaként közreműködött a Várj, míg felkel majd a nap, majd 1992-ben a Fújom a dalt c. dal feldolgozásában és videoklipjében. 1992 nyarán második helyezést ér el a Jobb ez így nekem c. dallal az Egri Táncdalfesztiválon. Ez év őszén új stúdióalbummal jelentkezett Forgószél címmel. Ezekben az években is számos gyermekrajzfilm betétdalát énekelte (Robin Hood, A két tukán, Tekeregér stb.) 1995-ben újra siker robban: Vangelis 1492 c. művére írt az akkori magyarországi valóságról szóló, sokakat szíven ütő magyar szöveget, melyet több kereskedelmi rádió is rendszeresen játszott. Újra tömegek figyeltek fel rá, fiatalok is megismerték, szerették. Még mindig igazi sztárnak számított, akit a múltjáért és jelenéért is szerettek. 1996-tól saját hanglemezkiadójában (Eurovoice) készíti lemezeit, CD-in régi dalai feldolgozásai mellett új magyar szerzemények is szerepeltek. A 90-es évek második felében ismét megjelent a német zenei életben, 1996-ban és 1998 is fellépett Berlinben. 1999-ben megjelent 25. nagylemeze: Édesanyámnak szeretettel.

2000-től napjainkig:

Az évezred fordulóján 1999–2002 között Haumann Péterrel tévéműsort vezetett (Slágertévé), és rendszeresen látható volt a tévécsatornákon. 2006-ban állandó szereplője volt az MTV Szenes-turné c. műsorának. Dalainak örökérvényűsége, a számaiból sugárzó erő és energikus előadásmódja több nemzedéket, generációt vonzott magával, mivel 2006-ban, 2007-ben és 2008-ban is teltházas koncertet adott az ország legnagyobb koncerttermében, a Művészetek Palotájában. 2007 márciusában német nyelvű felvételeiből Németországban válogatásalbuma jelent meg. 2009-ben magas színvonalú énekesi pályáján a legizgalmasabb fordulatot vette, amikor a fiatalokból álló Qualitons funk-beat együttessel kezdett dolgozni, elsősorban a progresszív dalait helyezték előtérbe. Az énekesnő és a zenekar kapcsolata ősszel indult, az A38 Hajón bemutatott koncerten, melyet a következő évben nagy sikerű országos turné követett. Koncertet adtak többek között az EFOTT-on, a VOLT- és a Sziget Fesztiválon is.

Ezt követően az énekesnő állandó fellépője lett a legnagyobb fesztiváloknak. 2011-ben a Smile Zenekarral ismét az EFOTT-on koncertezett. 2012-ben a huszadik, jubileumi Sziget Fesztiválon a Csík zenekar kíséretében lépett színpadra. A különleges alkalomra készítettek egy feldolgozást Daloskönyv címmel, melyben a zenekar és a magyar rockzene legendás képviselői (Kovács Katin kívül Presser Gábor, Szörényi Levente, Bródy János és Földes László (Hobo)) népzenei köntösben adták elő dalaikat.[17][18][19] A következő évben az EFOTT nyitónapján a Nemzedéki Hangadó címmel rendezett koncerten, valamint ismét a Csík zenekarral a CAMPUS és a SZIGET fesztiválon lépett fel. 2013 őszétől a No Commerce zenekarával koncertturnéra indult, ami 2014-ben is folytatódott. Ez utóbbi évben az M1 A Dal című eurovíziós nemzeti dalválasztó műsor zsűrijének, illetve a 2014-es Eurovíziós Dalfesztivál nemzetközi szakmai zsűrijének egyik tagja volt.

Rövid összefoglaló:


Kovács Kati a magyar könnyűzene legismertebb együtteseivel dolgozott együtt és készítette albumait, így az Illés, Metro, Omega, LGT, V’Moto-Rock, Fonográf együttessel. Dalait pedig olyan élvonalbeli szövegírók és zenészek munkája teszi teljessé, mint Presser Gábor, Szörényi Levente, Demjén Ferenc, Koncz Tibor, Lerch István, Adamis Anna és Szenes Iván.

Magas színvonalú zenei munkásságát számos díjjal és állami kitüntetéssel elismerték. 1980-ban kapta az első állami elismerést, a SZOT-díjat. 1986-ban átvehette a magyar állam által adományozható legmagasabb zenei kitüntetést, a Liszt Ferenc-díjat. 1994-ben művészi pályája elismeréseként a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjével ismerték el. 2006-ban a magyar zeneművek bemutatása és megismertetése érdekében végzett kimagasló tevékenységéért Artisjus Életmű-díjat kapott. 2011-ben határainkon túl is nagy népszerűségnek örvendő előadóművészete, sokoldalú művészi munkássága elismeréseként a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztje állami kitüntetést kapta meg. Még ebben az évben a hazai könnyűzenei kultúra megteremtésében és népszerűsítésében betöltött kiemelkedő szerepéért, életművének elismeréseként Budapest Főváros Díszpolgárának választották. 2013-ban Eger Díszpolgára címmel tüntették ki. 2014-ben pedig magyar könnyűzenei kultúrában játszott műfajteremtő szerepéért, határainkon túl is nagy népszerűségnek örvendő, páratlanul gazdag előadóművészi tevékenységéért, több évtizedes művészi pályafutása elismeréseként átvehette a kultúra és a művészet területén adható legmagasabb rangú elismerést, a Kossuth-díjat.

Kovács Kati jelenleg is folyamatosan koncertezik, és új lemezen dolgozik, mert hisz abban, hogy tud még újat mutatni a közönségnek.

Színésznőként:

Kovács Kati sokrétű tehetségét mi sem bizonyítja jobban, hogy pályája során nem csak a zene számtalan műfajában, hanem film és színpadi prózai szerepekben, valamit szinkronhangként kipróbálta magát.

Táncdalfesztivál-győzelmét követő években olyan neves rendezők kérték fel filmszerepere, mint Jancsó Miklós, Mészáros Márta vagy Bacsó Péter. Első filmszerepét Kardos Ferenc Ünnepnapok című filmében játszotta, amelyben Koncz Gábor partnereként jelent meg a filmvásznon. Néhány év leforgása alatt több mint tíz filmben szerepelt, a legtöbbjükben főszereplőként. 1968-ban a Filmszemlén, a Mészáros Márta rendezte Eltávozott nap és a Bacsó Péter rendezte Fejlövés című filmekben nyújtott alakításáért [23] az „év legjobb női alakítása” díjat is megkapta. Filmjeiben olyan színészekkel játszhatott együtt, mint Törőcsik Mari, Ruttkai Éva, Kállai Ferenc, Horváth Teri. A 70-es évek elején szinkronszínészként is kipróbálhatta magát az Elza kölykei c. filmben. 1974-ben az Örökzöld fehérben-feketében c. tévéfilmben is prózai-zenei szerepet kapott: egy riporternőt alakított, aki énekel is. 1977-ben pedig Mészáros Márta Ők ketten c. filmjében jelent meg alakja a mozivásznon. A 70-es és 80-as években összesen öt filmben szerepelt, valamint számos gyermekrajzfilm betétdalát énekelte el, mint például Dot és kenguru, Hugó a víziló vagy az Álmodik az állatkert stb. A 90-es években kivételes előadói képességét, színes egyéniségét olyan színházi darabokban kamatoztatta, mint az Attila, Isten kardja, az István, a király vagy a Mechanikus narancs. Legutóbb alakját a mozivásznon, 2000-ben a Rosszfiúk és 2003-ban a Boldog Születésnapot c. filmekben láthattuk.

Szövegíróként:

Az éneklés és a színészet mellett dalszövegeket is írt. Eddig több mint ötven zenére írt verset. Egyik legismertebb dalszövege Vangelis 1492 c. zenéjéhez íródott. A dalhoz és a szöveghez a zeneszerző levélben gratulált az énekesnőnek.

Nemzetközi sikerek:


Kovács Kati nemcsak itthon, hanem külföldön is sikereket ért el. Bejárta az egész világot kivételes hangjával, a 60-as évek végétől számos nemzetközi versenyen kápráztatta el a közönséget. 1972-ben Drezdában megnyerte a Nemzetközi Dalfesztivált, 1974-ben Írországban győzött az európai Castlebar Song Contesten. Az első külföldi lemeze 1969-ben jelent meg The Park City címmel. Első külföldi albuma 1974-ben jelent meg az NDK-ban (Kati Kovács), majd 1976-ban (Kati) és 2007-ben (Die großen Erfolge). Öt önálló műsora volt Németországban. Külön TV-show-t rendeztek neki még Lengyelországban, Bulgáriában is. 1974-ben a „legnépszerűbb külföldi énekesnő”, majd 1975-ben a Music Week Star of the Year Award (az év sztárja) díjat vehette át Angliában. Hamburgban egy stúdióban dolgozhatott a Led Zeppelin együttessel egy külföldi TV-show-ban az énekesnőt a Who együttes kísérte, és duettet énekelt például Gianni Morandival vagy Dean Reeddel is. Dalait pedig olyan világhírű előadók dolgozták már fel, mint a többszörös Grammy-díjas Christina Aguilera és Nicki Minaj (Woohoo – Add már, uram, az esőt!) vagy Block McCloud (Rainfall - A festő és a fecskék). Bejárta az egész világot, koncertezett az Egyesült Államokban, Kanadában, Angliában, Ausztráliában, Ausztriában, Bulgáriában, Írországban, Kubában, Japánban, Lengyelországban, Németországban, Norvégiában, Olaszországban, Spanyolországban, Svédországban, az egykori NDK-ban, NSZK-ban, Csehszlovákiában és a Szovjetunióban, valamint ma is gyakran ad koncertet a szomszédos országokban: Romániában, Szerbiában és Szlovákiában. Az énekesnőnek összesen 24 önálló külföldi lemeze jelent meg, többek között Angliában, Japánban, Németországban, Ausztriában, Lengyelországban és Bulgáriában, de jelentek meg dalai és felvételei albumokon az Egyesült Államokban, Csehországban, Olaszországban, Oroszországban.

Külföldi versenyeken való szereplései:

1970 - Berlini Fesztivál – Csapat kategóriában – Sajtódíj
1971 - Bulgária – Arany Orfeusz Nemzetközi Dalverseny – III. helyezés
1972 - Drezda – Nemzetközi Dalfesztivál (Add már, uram, az esőt) – I. helyezés
1972 - Japán – Yamaha Fesztivál (Van jó minden rosszban c. dal)
1974 - Írország – Castlebar Song Contest (Nálad lenni újra jó lenne) – I. helyezés
1977 - Lengyelország – Sopot (Elégia, Ha legközelebb látlak)
1978 - Szovjetunió – Meldiji Druzej (Elégia) – helyezés nélkül, a dal megjelent nagylemezen oroszul
1979 - Ausztria – (Elégia) II.–III. helyezés, holtverseny

 

Díjak, kitüntetések:

 Ki mit tud? – Országos tehetségkutató verseny – I. díj (1965)
Év hangja (1965)
Táncdalfesztivál – Nemzetközi Dalfesztivál – Előadói-díj (1966)
Táncdalfesztivál – Nemzetközi Dalfesztivál – I. díj (1966)
Év énekesnője (1966)
1968-as Filmszemlén – Év legjobb női színésznek járó díj (1968)
Made in Hungary '69 fesztiválon – Nemzetközi Dalfesztivál – Előadói-díj (1969)
Arany Mikrofon-díj (1971)
Táncdalfesztivál – Nemzetközi Dalfesztivál – Előadói-díj (1972)
Táncdalfesztivál – Nemzetközi Dalfesztivál – I. díj (1972)
Drezdai Nemzetközi Fesztivál – I. díj (1972)
Év énekesnője (1974)
Németország - A legnépszerűbb külföldi énekesnő díja (1974)
Castlebar Song Contest - Nemzetközi Dalfesztivál (Írország) – Első helyezés a country kategóriában (1975)
Made in Hungary '75 fesztivál - Nemzetközi Dalfesztivál – Előadói-díj (1975)
Music Week Star of the Year Award – (Az Év Sztárja)-díj (Anglia) (1975)
Made in Hungary '76 fesztivál - Nemzetközi Dalfesztivál – Előadói-díj (1976)
Pop-Meccs - Év énekesnője (1976)
Év énekesnője - Németortszág (1976)
Tessék választani! '77 fesztivál - Nemzetközi könnyűzenei fesztivál – I. díj (1977)
Tessék választani! '78 fesztivál - Nemzetközi könnyűzenei fesztivál – Előadói-díj (1978)

Állami Ifjúsági-díj (1978) - állami kitüntetés
Tessék választani! '79 fesztivál - Nemzetközi könnyűzenei fesztivál – I. díj (1979)
Ausztriai Nemzetközi Dalfesztivál - II. díj (1979)
SZOT-díj – állami kitüntetés (1980) kimagasló munkásságáért
Tessék választani! '80 fesztivál - Nemzetközi könnyűzenei fesztivál – Előadói-díj (1980)
Táncdalfesztivál - Nemzetközi Dalfesztivál – I. díj (1981)
Tánc- és popfesztivál - Nemzetközi Dalfesztivál – Előadói-díj (1981)
Liszt Ferenc-díj – állami kitüntetés (1986) kimagasló előadó-művészeti tevékenységéért
Victory Díj (1987)
Tessék választani! '88 fesztivál - Nemzetközi könnyűzenei fesztivál – I. díj (1988)
Táncdalfesztivál - Nemzetközi Dalfesztivál – Előadói-díj (1992)
Táncdalfesztivál - Nemzetközi Dalfesztivál – II. díj (1992)
Danubius Rádió különdíja (1992)
a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztje /polgári tagozat – állami kitüntetés (1994) kimagasló művészi munkásságáért
Záray-Vámosi-emlékdíj (2002)
Artisjus Életmű-díj (2006) A magyar zeneművek megismertetése érdekében végzett kimagasló tevékenységéért
Európai Aranyművész Életműdíj - jelölés (2006)
a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztje /polgári tagozat - állami kitüntetés (2011) magas fokú igényességgel tolmácsolt előadóművészetéért
MSZP Közéleti-díj (2011, nem vett át)
Budapest Főváros Díszpolgára (2011)
Eger Díszpolgára (2013)
KOSSUTH-DÍJ (2014)
Heves Megye Nagykövete-díj (2015)
Budajenő díszpolgára (2015)

Dobó kardja-díj (2015)
Győr Megyei Jogú Város - Győr Ezüst Emlékérem (2017)
„Egri Csillag” - Eger Hírességek Sétányán (2018) 

Fonogram Életműdíj (2020)

Pepita Arany Oroszlán-díj (nagy példányszában eladott lemeze után)
Hatszor kapta meg a Magyar Televízió és a Magyar Rádió elnökének Nívódíját
Öt alkalommal tartották az év legjobb előadójának
Több arany, dupla arany, platina és gyémántlemez.
A Magyar Tenisz Szövetség Tiszteletbeli Tagja 

A keszthelyi „Könnyűzenei Pantheonban” többek között Kati mellszobra is megtalálható.

Filmszerepek

1966: Ünnepnapok (prózai szerep, r. Kardos Ferenc)
1967: Fejlövés (prózai főszerep, r. Bacsó Péter)
1968: Eltávozott nap (prózai főszerep, r. Mészáros Márta)
1968: A hamis Izabella (prózai főszerep, r. Bácskai Lauró István)
1968: Holdudvar (prózai főszerep, r. Mészáros Márta)
1968: A tűzön nincs átkelés (szovjet film, prózai szinkron)
1969: Fényes szelek (prózai szerep, r. Jancsó Miklós)
1972: Elza kölykei (szinkron, ének)
1974: Örökzöld fehérben-feketében (tv-film, prózai és énekes szerep, r. Szász Péter)
1975: Hugó, a víziló (énekes szinkron, r. Gémes József)
1977: Ők ketten (énekes epizódszerep, r. Mészáros Márta)
1988: Miss Arizona (énekes szinkron, r. Sándor Pál)
1990: Kártyaaffér hölgykörökben (tv-film, énekes epizódszerep)
1993: Atilla, Isten kardja (tv-film, főszerep, r. Koltay Gábor)
1993: Árnyakkal csatázva (Sombras en una batalla) (spanyol film, prózai szinkron)
1999: Rosszfiúk (énekes epizódszerep, r. Sas Tamás)
2003: Boldog születésnapot (prózai és énekes szerep r. Fazekas Csaba)
2006: Ha egy pianínó beszélni tudna... (prózai és énekes szerep r. Kalmár László)

 

Színházi szerepek


 1993 - Attila, Isten kardja
1992 - István a király
1991 - Mechanikus narancs
2005 - Ilyenek voltunk
?        - Hair
 

MAGYAR ÉS KÜLFÖLDI ALBUMOK

 Suttogva és kiabálva (stúdióalbum, 1970)
Autogram helyett (stúdióalbum, 1972)
Kovács Kati és a Locomotiv GT (stúdióalbum, 1974)
Kati Kovács (album) (német nyelvű stúdióalbum, 1974)
Intarzia (album) (stúdióalbum, 1975)
Közel a Naphoz (stúdióalbum, 1976)
Kati (album) (német nyelvű stúdióalbum, 1976)
Rock and roller (válogatásalbum, 1976)
Csendszóró (stúdióalbum, 1977)
Életem lemeze (stúdióalbum, 1978)
Szívemben zengő dal (stúdióalbum, 1979)
Kovács Kati Tíz (stúdióalbum, 1980)
Érj utol (stúdióalbum, 1983)
Szerelmes levél indigóval (stúdióalbum, 1985)
Kívánságműsor (Kovács Kati-album) (válogatáslemez, 1986)
Kell néha egy kis csavargás (duettalbum, 1989)
Szólj rám, ha hangosan énekelek (CD-válogatás, 1990)
A Kovács Kati (album) (CD-válogatás, 1992)
Megtalálsz engem (Kovács Kati-album) (CD-válogatás, 1992)
Forgószél (album) (stúdióalbum, 1992)
Love Game / Vangelis 1492 (stúdióalbum, 1996)
Különös utakon (maxi CD válogatás, 1997)
A magyar tánczene csillagai 2. (CD-válogatás, 1999)
Édesanyámnak szeretettel (CD-válogatás, 1999)
Kincses sziget (album) (stúdióalbum, 2000)
Gyere, szeress! (stúdióalbum, 2002)
Die großen Erfolge (német nyelvű CD-válogatás, 2007)
Keresd meg a dallamot (CD-válogatás, 2009)
Találkozás egy régi szerelemmel (válogatás CD 1. , 2011)
Rock and Roller (Kovács Kati-album) (válogatás CD 2. , 2011)
Mammy blue (válogatás CD 3. , 2011)
Átmentem a szivárvány alatt (válogatás CD 4. , 2011)
Nem leszek a játékszered (válogatás CD, 2014)
Van jó minden rosszban (válogatás CD 1, 2015)
Ennyi kell (válogatás CD 2, 2015)
Éjszakáról éjszakára (válogatás CD 3, 2015)

 

MAGYAR KISLEMEZEK

A magyar hanglemezkiadás történetében Kovács Katinak jelent meg a legtöbb kislemeze. Több mint kilencven kislemeze jelent meg Magyarországon, valamint Angliában, Ausztriában, Bulgáriában, Japánban, Lengyelországban, Nyugat-Németországban, a Német Demokratikus Köztársaságban és a Szovjetunió köztársaságaiban.


1966 - Nem leszek a játékszered
1966 - Szeretném
1967 - Többé ne telefonálj
1967 - Bolond az én szívem / Veszíteni tudni kell
1967 - Csak az igazat / Ráz a villamos
1967 - Tedd boldoggá / Majd ha beszél a jég
1967 - Neked se jó
1968 - Ne lépd át a küszöbömet többé
1968 - Egy pesti vasárnap
1968 - Itt van a világ vége / Nem születünk százszor
1968 - Ne akard őt elrontani / Szerelemben soha nincsen igazság
1968 - Hol parkoljak?
1969 - Babák / Hazudik a drága
1969 - Hull a hó a kéklő hegyeken
1969 - Jaj, de hideg van
1969 - Dalmát elégia
1969 - A festő és a fecskék
1969 - Jó szerencsét
1969 - Katicabogár / Keserű a méz
1970 - Mégis ő / Még van időnk
1970 - Átmentem a szivárvány alatt
1970 - Szívkirály / A szerelem
1970 - Jaj, nem vigyáztam!
1970 - Rézkilincs / Ezt az egyet akarom
1970 - Mini vagy maxi?
1970 - A régi ház körül / Most kéne abbahagyni
1971 - Fekete madár / Mond, mi bajod van ?
1971 - Ninna, nanna
1971 - Rózsák a sötétben /Mit remélsz?
1971 - Vihar után /A pesti férfi
1971 - Csúzlis Tom / Akkor, bizony, furcsa világ lesz
1971 - Love story ! Free again
1972 - Kifulladásig / Álom, mutasd meg nekem
1972 - Hintáslegény / Elmúlás
1972 - Mammy blue / Te kékszemű
1972 - Hogy vagy, pajtás?
1972 - Merre mentél tőlem / Menjünk világgá
1972 - Egy mákszemnyi szerencse / Soha többet
1972 - Add már, uram, az esőt!/ Aranyhídon mentem
1973 - Voltam már jó, rossz / Miért nem sikerül?
1973 - Úgy, mint ő
1973 - Arcok a sötétben / Bolond pár
1974 - Szomorú ló / Ugyanez az utca ez
1974 - De furcsa ez a világ / Csupasz hold
1974 - Holnaptól nem szeretlek / Nézlek, amíg alszol
1974 - Felesleges esték / Minden út érdekes
1974 - Egy nagy szerelem / Ugye, szép?
1975 - Találkozás egy régi szerelemmel
1975 - Akinek nincs baja / Én igazán szerettelek
1976 - Egy hamvas arcú kisgyerek / Légy mással boldogabb
1976 - Hogyha elhagysz / Egy nyáron át…
1977 - Ha legközelebb látlak / Indián nyár
1977 - Nem leszek a játékszered / Most kéne abbahagyni
1978 - Megtalálsz engem / Rock tanóra
1978 - Óh, ha rajtam múlna / Kötődés
1979 - Bár itt lehetnél / Elmúlt a nyár
1979 - Fogsz te a fox helyett
1979 - Jó lenne, ha táncolnál velem / Aludnod kéne már
1979 - Úgy szeretném meghálálni / Isten hozzád, kedves városom
1980 - Menetjegy / Ne aludj el
1980 - Mama Leone / Nem tudjuk még
1980 - Ennyi kell
1981 - Újra otthon
1982 - Hol vagy, Józsi? / Napfényes álom
1982 - Így legyen / Ne vedd fel a telefont
1983 - Hívlak / Ne gondolj rám
1984 - Gyere el, ha bántanak
1984 - Where you Gonna Run / Take me Home
1985 - Álmodj, kiskölyök / Johnny és Mary
1987 - Mindig ami új, az az érdekes
1987 - Nyújtsd a két kezed
1988 - Keringő (Magány) / Árnyék

KÜLFÖLDI KISLEMEZEK 

1969 - When the gypsies sing and dance tonight / The park in the city (Ausztria)
1969 - Zigeunerliebe (Ausztria)
1971 - Jaj, nem vigyáztam (Bulgária)
1971 - Solang' es Liebe gibt / Ein Tag im September (NSZK/Ausztria)
1971 - Jahr für Jahr / Wenn ich wüsste, dass es Liebe (NSZK)
1973 - Sunday, Sunday / 悲しみに光さして (Van jó minden rosszban) (Japán)
1973 - Wind, komm, bring den Regen her / Komm und laß uns gehn (NDK)
1973 - Alles, was du gern hast / Sechnsucht (NDK)
1974 - Dzisiejszy świat to (De furcsa ez a világ) (Lengyelország)
1975 - Rock and roller (Lengyelország)
1975 - I’m Free / Rock and roller (Lengyelország)
1975 - Male mir, Sonne /Rock 'n Roller (NDK)
1975 - Hej, finger weg / Es requet immerzu (NDK)
1976 - Ha a dobs megengede (Lengyelország)
1978 - You don't bring me flowers / Sweet little sixteen
1980 - You don't bring me flowers / Sweet little sixteen (NDK)
1983 - Где ты, Ёжи? /Солнечный сон (Szovjetunió)

1984 - Where You Gonna Run/ Take Me Home (Franciaország)

2008 - Add már, Uram, az esőt! (Egyesült Királyság)

Kovács Katinak dalai és felvételi jelentek meg, illetve közreműködött még 234 magyar, 32 német, 2 angol, 2 japán, 2 orosz és egy-egy amerikai, osztrák, bolgár, lengyel, olasz és cseh albumon.

Utolsó frissítés: 2021.10.17. 20:08 sebi18 által


Oszd meg!   iwiw  facebook  twitter  myspace