Starity

Kurt Cobain

Kurt Cobain Kurt Cobain nemzetisége 332. 1343rajongó 120vélemény
 • Értékelés
 • tehetség: 99%
 • stílus: 98%
 • szimpátia: 98%
 • Születési név
 • Kurt Donald Cobain
 • Becenév
 • Kurt, Kurdt
 • Élt
 • 1967.02.20 – 1994.04.05.
 • Születési hely
 • Aberdeen, Washington, USA
 • Foglalkozás
 • énekes, gitáros, dalszövegíró, festő
 • Családi állapot
 • nős, 1 gyermek
 • Partner
 • Courtney Love
 • Magasság
 • 175 cm
 • Eredeti hajszín
 • szõke
 • Szemszín
 • kék
 • Csillagjegy
 • Vízöntő
 • Linkek
 • IMDB-adatlap
 • Starity RSS-csatorna
 • Kapcsolódó sztárok
 • Courtney Love Dave Grohl Frances Bean Cobain Krist Novoselic Chad Channing Dylan Carlson

Kurt Cobain életrajza

Kurt 1967. február 20-án született 3 kiló 40 dekával a Washington állami Aberdeenben Don és Wendy Cobain gyermekeként.  Apai oldalról francia és ír gyökerei, anyai oldalról pedig német, ír és angol gyökerei vannak. A kórházi ápolónők már születésekor megcsodálták különleges azúrkék szemét. 

Apja, Donald Cobain Hoquiamben dolgozott autószerelőként a Chevron autószerelő műhelyben. Szülei még a középiskolában ismerkedtek meg egymással és lettek szerelmesek. Alig pár héttel az érettségi letétele után Wendy teherbe esett, így Don kölcsönkérte apja autóját, hogy Idahóba utazhassanak, ahol szülői beleegyezés nélkül is összeházasodhattak. Kurt születésének idején egy aprócska házban éltek, bár így is igen nehezen boldogultak, ennek ellenére igyekeztek mindet megadni fiuknak. Érdekesség, hogy Kurt volt az első unoka a Cobain családban, így mint az első kicsit, mindenki körbezsongta őt, amit Kurt nagyon élvezett. 1968 májusában nagynénje, Mari iskolai dolgozatot írt az akkor 15 hónapos unokaöccséről ,melyben megemlíti, hogy Kurtre legtöbbször az anyja vigyáz, mindig mosolyog, ha meglátja az apját és hogy első foga 8 hónapos korában bújt ki. Mari még azt is feljegyezte, miszerint Kurt első szavai a következők voltak: cumi, mama, papa, labda, pirítós, pápá, szia, baba, én, szeret, hotdog és cica. Mari még azt sem hallgatta el, hogy Kurt kedvenc játékai a harmonika, a dob, a kosárlabda, az autók, a dömperek, az építőkockák, a játéktévé és a telefon voltak. 

Kurt 2 éves volt, amikor először mutatott érdeklődést a zene iránt. Anyja családja, a Frandenburgok eleve muzikális család volt, így mindig volt hely egy kis családi örömzenélésnek. (Érdekesség, hogy Wendy idősebbik bátyja, Chuck a Beachcombers nevű zenekarban játszott - később ő vette a fiúnak az első gitárt, amikor 14 éves lett Kurt -, emellett pedig Mari gitározott, Delbert nagybácsija pedig ír tenorként futott be és még A dzsessz királya című filmben is feltűnt.) Nem sokkal azután, hogy Kurt betöltötte a második életévét, kitalált magának egy képzeletbeli barátot, akit Boddahnak nevezett el, ám egy idő után szülei aggódni kezdtek Kurt miatt, amiért ő olyan nagyon ragaszkodott e képzeletbeli baráthoz, így amikor az egyik nagybácsit Vietnamba küldték, azt mondták Kurtnek, hogy Boddah is vele tartott. (Érdekesség, hogy később a búcsúlevelét is Boddahnak címezte.)

Kurt 3 éves volt, amikor húga, Kim megérkezett a családba. Eleinte nem szerette húgát, úgy érezte, hogy most már nem ő van a középpontban és ez mélyen felkavarta, ám később nagyon sok időt töltöttek együtt és valósággal rajongott a kislányért. Kurt élete első dalszövegét 4 éves korában írta, amikor is Mari nénje elvitte őt a parkba.
"Elmentünk a parkba és cukrot is kaptunk." - szólt a dalszöveg, melyet Kurt zongorakísérettel adott elő.

1972-t mutatott a naptár, amikor Kurt megkezdte az iskolai előkészítő évet a Robert Gray Általános Iskolában. Tanárai kedvelték, okos, ám kissé koraérett gyereknek tarották Kurtöt, aki elsősorban a művészeti tárgyakban mutatott kivételes érdeklődést és tehetséget. Nagymamája, Iris Cobain is a művészeti irányba szerette volna terelgetni unokáját. Iris és Kurt rajongtak egymásért, hisz mindketten művészeti beállítottságúak voltak, ám nagyapja, Leland gyakran elvette ezt az örömöt Kurttől, amikor Kurt egy-egy rajzáról azt találta mondani, hogy csak másolat és nem is ő készítette, ám Kurtnek mindig sikerült megmutatni az igazát.

Kurt elsősorban a zene iránt mutatott elhivatottságot, így nem is csoda, hogy szívesen ült a zongora vagy a dobok mögé, ám előszeretettel csépelte a kezébe kerülő gitárokat is. Ekkoriban vette meg első lemezét, amely Terry Jacks Seasons in the Sun-ja volt. (Különlegesség, hogy ezt a dalt később a Nirvanával is előadta, mely produkció keretein belül ő ült a doboknál.) Kim és Kurt olykor jól megértették egymást, így Kim 4 éves korában gyakran utánozta Mickey egeret és Donald kacsát, mely az akkor 7 éves Kurtöt nagy boldogsággal töltötte el. Wendy pedig arról álmodozott, hogy gyerekei majd Disneylandben dolgoznak, Kurt rajzol, Kim pedig hangokat utánoz - ám mint tudjuk: ez sosem valósult meg, ám Kurt végül 1975-ben mégiscsak eljutott Disneylandbe, mely nagy hatást gyakorolt rá.

Kitekintő: A Cobain család élete azonban sosem bizonyult könnyednek és gyakran előfordultak tragédiák is. Iris apját a Rayonier őrlőgépek által kibocsátott mérges gázok ölték meg, Leland apjával - aki megyei rendőrfőnök volt - saját, véletlenül elsülő puskája végzett. Apja halálakor Leland 15 éves volt és tengerésznek állt. Guadalcanalba küldték, ahonnan hazatérésekor feleségül vette Irist. Nehéz természete mellett az italt sem vetette meg, gyakran dühbe gurult, pláne akkor, amikor harmadik fiuk, Michael fogyatékosan született (később egy intézetben halt meg 6 éves korában.)

Kurt nagyon aktív, már-már hiperaktív gyerek volt, ennek ellenére, a család bármely tagja szívesen vállalta a felvigyázást, ha róla volt szó. Egyik alkalommal Don öccse, Gary vigyázott a fiúra és játék közben véletlenül eltörte Kurt kezét. Apja a baseball szeretetére bátorította, ám Kurt csak apja kedvéért volt hajlandó e sportágat űzni. Hiperaktivitása miatt a háziorvos úgy döntött, hogy Kurt étrendjéből ki kell vonni a Red Dye Number Two-t, mely főként cukorkák színesítésére használt piros életfesték volt, majd édességadagját is csökkentették, később pedig Ritalint írt fel neki az orvos, melyet 3 hónapig szedett. A Ritalin felírása talán nem a legjobb ötlet volt, ugyanis néhány tudós szerint az orvosság feltételes reflexet alakít ki a gyerekeknél, sőt növelheti  a későbbi függőségek kialakulásának kockázatát. (Érdekesség, hogy Courtney Love-ot is Ritalin-kúrára fogták gyerekkorában.)

1976 februárjában Wendy bejelentette, hogy el akar válni. Akkoriban ez nem volt szokás, így Dont mélyen megindította, hogy felesége el akarja szakítani a családi köteléket. Július 9-én kimondta a bíróság, hogy a családi házat Wendy-nek ítéli, Donnak pedig 6500 dollárt a ház eladása vagy Wendy újraházasodása esetén, illetve mikor Kim betölti a 18. életévét. Don kapta az 1965-ös évjáratú Ford kisteherautót, Wendy-é pedig az 1968-as családi Camaro lett. A bíróság Wendy-nek ítélte a gyerekeket, Dont pedig havi 150 dolláros gyerektartási díjra kötelezték, valamint arra, hogy finanszírozza a gyerekek orvosi költségeit.

Még alig mondták ki a válást, Wendy összejött egy jóképű dokkmunkással, Frank Franich-csel, aki ugyan kissé erőszakos és lobbanékony természetű volt, de Wendy boldogan nyugtázta, hogy mindez Don ellen irányul. Kurt érzelmileg már-már belerokkant a válásba, mely fájdalmait felnőttként is gyakran felemlegette. Kurt 10 évesen kórházba került az alultápláltsága miatt, ám az is lehet, hogy gyomorpanaszainak első tüneteit vélhették ekkor felfedezni, mely egész életén át kínozta őt. 

Három hónappal a válás kimondása után Kurt nagyszüleihez költözött, ahogyan az apja is, így ismét megvolt a családi idill, melyben ő volt a gyermek. Nem sokkal később pedig Don saját lábára állt és fiával egy kis lakókocsiba költözött. Don és Kurt végre igazán sok időt töltöttek egymással és jól mulattak a közös időtöltések során. 1976-ban Kurt átiratkozott a Montesanói Beacon Általános Iskolába, ahol rövid időn belül nagy népszerűségre tett szert. Apa és fia között a dolgok akkor romlottak el, amikor 1977 őszén Don elkezdett randizgatni. Ekkoriban ismerte meg Jenny Westby-t, aki szintén elvált volt és két gyereket nevelt. Mindy egy évvel volt fiatalabb Kurtnél, James öttel. Kurt barátságosan viselkedett Jenny-vel és a gyerekekkel, így Don azt gondolta nem állhat semmi a házasság útjába, így elvette Jenny-t. Kurt azt az elveszett anyai ideált látta Jenny-ben, ami immár kihunyt Wendy-ből, ám a dolgok mégsem úgy alakultak, ahogy tervezte és egyre inkább eltávolodott az apjától, már-már kívülállónak érezte magát új családjában. 1979 januárjában született meg Chad, Jenny és Don közös fia, ám még ő sem pótolhatta azt az űrt, melyet Kurt érzett.

Időközben Wendy rászokott az italra, ami szintén nem tette jobbá Kurt nála töltött óráit, sőt Frankkel sem volt épp felhőtlen a kapcsolata. A problémák csak tornyosulni látszottak a család feje föltött. Tavasszal Wendy édesapja, Charles Frandenburg 10 nappal 64. születésnapja előtt szívinfarktusban életét vesztette. Wendy nagyon aggódott, hogy e trauma után mi lesz anyjával, Peggy-vel és nem is ok nélkül. Peggy 10 éves volt, amikor apja, James Irving az egész család szeme láttára szúrta hasba magát, ám az öngyilkossági kísérlet sikertelen volt, ám később mégis eredeti sérüléseibe halt bele, amikor felszakította sebeit. 

1979. június 18-án Kurt hivatalosan is apja gyámsága alá került, szeptemberben pedig elkezdte a 7. osztályt a Montesano Junior High Schoolban, ahol hamarosan az iskolai együttes dobosa lett, sőt népszerűségének hála a Puppy Press diákújság portrét közölt róla A hónap húspogácsája címmel. Ekkoriban rengeteget ült a tévé előtt, kedvenc műsora pedig a Saturday Night Live volt, mely ugyan jóval lefekvési ideje után került adásba, ám soha nem mulasztott volna el egyetlen részt sem és gyakran mondogatta, hogy egy nap ő lesz a műsor sztárja. (Mely álma - mint tudjuk - valóra is vált 1992-ben.) Ebben az évben Kurt továbbra is gyakran szórakoztatta magát rajzolgatással és egy-egy művét neki is ajándékozta akkori barátnőjének, Roni Toyrának. 

Alig két évvel később, 14 éves korában Kurt rákapott arra, hogy saját kisfilmeket készítsen. Ekkoriban mutatkozott meg sötét oldala is, amikor Kurt véres öngyilkosságot követ el címmel készített magáról kisfilmet. Egy barátja, John Fields meg is jegyezte, hogy Kurtből remek művész válhatna, ám Kurt mereven elutasította ezt az ideát és bevallotta, hogy másmilyen álmot dédelget: "Zenész szupersztár leszek, aztán megölöm magam és a dicsőség tüzében égek el." - mondta Kurt, ám John csak megrökönyödve hallgatta és kijelentette, hogy ilyen butaságot még nem is hallott és kérte Kurtöt, hogy ne beszéljen így. "De igen. Gazdag akarok lenni és híres és megölni magam, mint Jimi Hendrix." - válaszolt Kurt. A Cobain családot azonban nem lepte meg, hogy az alig 14 éves Kurt ilyen nyíltan beszélt az öngyilkosságról, hiszen két évvel korábban Kurt nagybátyja, Burle Cobain egy 38-as rövid csövű pisztollyal előbb hasba, majd főbe lőtte magát. Holttestét Leland találta meg. Ám nem ez volt az egyetlen tragédia, mely akkoriban megrázta Lelandot. 1978-ban másik testvére, Ernest agyvérzésben vesztette életét, mely ugyan nem számított öngyilkosságnak, ám súlyos alkoholfogyasztása miatt többen figyelmeztették, hogy előbb-utóbb ez lesz a veszte. Ha valaki azt hinné, Kurt ennél közelebb nem kerülhetett volna az öngyilkosságokhoz, az nagyot téved! Nyolcadikos volt, amikor egy montesanói fiú, Bill Burghardt bátyja az iskola előtt akasztotta fel magát egy fára. Kurt, Bill és Rod Marsh fedezték fel a fiú holttestét, ám Kurtöt korántsem aggasztotta a dolog annyira, mint barátait, mert mint hangoztatta: neki öngyilkos génjei vannak.

Kurt droggal kapcsolatos tapasztalatai ekkor, nyolcadikos korában kezdődtek, amikor is alkalma nyílt marihuánát szívni és LSD-t szedni. Kilencedikre már igen gyakran élt a fű okozta élvezettel, mivel annak idején a marihuána igen olcsó volt Montéban. Eleinte olykor-olykor ellógtak a barátaival az iskolából, hogy füvet szívjanak, vagy alkoholt fogyasszanak, később Kurt egymaga is képes volt kerülni az iskolát. Kurt végül 1981-ben megkezdte az első évét a montesanói középiskolában. Érdekesség, hogy apró termetével szemben rögbizett, diszkoszt vetett és indult a kétszáz méteres futásban is, sőt a leggyorsabb futók egyike volt. Később elkezdett wrestlingelni ám hogy az apját bosszantsa, szándékosan elvesztett egy meccset, mely apját mélyen dühítette és ekkor írta meg Serve the servants című dalát Donról. 

Az év ferbruárjában Chuck bácsikája felajánlotta Kurtnek, hogy születésnapjára választhat egy bicikli és egy elektromos gitár között. Természetesen egy, a zene iránt elhivatott ifjú számára nem volt kérdés, hogy melyik ajándék felé húz a szíve. 1982 tavaszán elhagyta az apai házat, ezt követően pedig barátoknál húzta meg magát. Az elkövetkező négy év alatt feltehetően 10 különböző családnál lakott. Elsőként rokonainál húzta meg magát, többek között nagyszüleinél, Irisnál és Lelandnál; nagybátyjánál, Jim Cobainnál vagy Chuck bácsikájánál. Mikor Chuckkal élt együtt, akkor kóstolt bele igazán a zenei életbe, ugyanis Chuck egy Warren Mason nevű férfival játszott egy zenekarban. Warrent  kitűnő gitárosként tartották számon a környéken, így egy nap Chuck megkérte, fordítson egy kis időt arra, hogy tanítgassa Kurtöt gitározni, aki eleget is tett a kérésnek. Ezzel vette kezdetét Kurt zenei képzése. Elsőként a Led Zeppelin Stairway to Heaven-jét tanulta meg, majd az ACDC Back in Black-jét. 

Nem sokkal később Kurt átiratkozott az aberdeeni Weatherwax középiskolába, ezzel együtt pedig visszaköltözött édesanyjához. Wendy ekkoriban kapuzárási pánikban volt, Aberdeen minden kocsmájában törzsvendégnek számított, emellett pedig nála sokkal fiatalabb fiúkkal kezdett randizni, mely rendkívüli módon bosszantotta Kurtöt. Ebben az évben töltötte be Kurt a 16-ot és megszerezte a jogosítványt. 1983. március 29-én elérkezett élete egyik fontos mérföldkövéhez, ugyanis ekkor vett rész Seattle-ben élete első koncertjén. Aznap Sammy Hagart és a Quarterflash lépett fel a Center Coliseumban. Felnőttként ezt az élményt sosem említette, helyette azt hangoztatta, hogy első koncertjén a Black Flag punkegyüttest látta, bár ez nem volt igaz. 1983-ra azonban dobta e kisstílű bandákat és az imádatig rajongott a Melvinsért, akiket több alkalommal kísért roadként. Az 1983-as év nem igazán számított Kurt legjobbjai közé, olyannyira nem, hogy azon gondolkodott, hogy leugrik a tetőről, bár ezt addig nem akarta megtenni, míg el nem veszíti a szüzességét. 

Az új iskolaév azzal kezdődött, hogy Kurt romantikus kapcsolatba került a 15 éves Jackie Hagarával. Akkoriban Kurt annyira le volt maradva a matematika anyaggal, hogy az elsős osztályba kellett járnia, hogy felzárkózzon és ott találkozott a lánnyal. Egy nap Kurt egy rajzát ajándékozta a lánynak és bevallotta, hogy szeretne néha találkozgatni Jackie-vel, ám kapcsolatuk mindvégig ártatlan maradt. Míg korábban aranyosnak tartották megjelenését, addig ebben az évben lemondott erről a "pozícióról". Korábban selymes, szőke tincseit ritkábban mosta és a rögbipulcsit is saját készítésű feslőkre cserélte. Egyik kedvenc felirata az Organized Confusion volt és azt állította, hogy ezt a nevet adja majd leendő zenekarának. 

Családi életében ekkor ismét változás állt be ugyanis Wendy Pat O'Connor barátnője lett, aki a nővel egyidős volt. Rövid időn belül Pat beköltözött Wendy házába és újabb nehéz időszak várt Kurtre, ugyanis Pat előszeretettel szégyenítette meg a fiút. Leginkább azzal hencegett, hogy neki a Kurt korában több tucat csinos barátnője volt. E kijelentés mélyen bosszantotta Kurtöt és elindult egy buliba, ahol összefutott Jackie-vel, aki egy barátnőjével, Shannonnal mulatott.  Mikor a két lány szedelőzködni készült, Kurt azt javasolta, hogy menjenek hozzájuk. Shannon nagyon részeg volt, így egyik oldalt Kurt, a másikon Jackie támogatta, így jutottak el Wendy házáig, ahova óvatosan belopakodtak. Kurt érezte: eljött végre az ő ideje. Shannont lefektették a folyosón, Kurt pedig felajánlotta Jackie-nek, hogy aludjon nála. Végre eljött a nagy pillanat, levetkőztek Jackie-vel, ám Wendy rájuk nyitott és a legyottnak máris vége szakadt mielőtt igazán elkezdődhetett volna, ugyanis Wendy elzavarta a fiatalokat melegebb éghajlatra. Jackie jelenlegi barátja épp börtönben volt, ám valami csoda folytán sikerült meglépnie onnan és Jackie felkeresését épp aznapra időzítette, így azt hazudták neki, hogy Kurt Shannonnak a barátja. Jackie és barátja távozását követően Kurt Shannonnal maradt és még napfelkelte előtt elvesztette a szüzességét

Hamarosan Wendy és Pat kapcsolata is megromlani látszott, hiszen Kurttel sok probléma volt és ez rányomta a bélyegét kapcsolatukra is. Kurt magányosnak, reményveszettnek érezte magát, olyannak, akiről az anyja és az apja is lemondott. Olykor - mikor már nem volt hová mennie - egy kartondobozban vagy akár a közeli Wiskah folyó partján a híd alatt is húzta meg magát (bár ezt barátai vitatják, hogy így lett volna). Erről az időszakról szól szomorú Something in the way című dala. Ekkoriban találkozott először Krist Novoselic-kel. Kurt végül mégis visszaköltözött apjához, bár kapcsolatukat nem nagyon sikerült normalizálni. Akkoriban Kurt életében mindennél fontosabb szerepet játszott a zene, folyamatosan csépelte gitárját. Ezalatt azonban ismét egy borzalmas tragédia rázta meg a Cobain családot, ugyanis Kenneth Cobain, Leland egyetlen életben maradt testvére olyan mély depresszióba zuhant felesége halálát követően, hogy egy 22-es kaliberű pisztollyal főbe lőtte magát. 

Nem sokkal később Kurt rátalált Jézusra, keresztény hitre tért és megkeresztelkedett. Mindezt egy barátja, Jesse Reed családjának köszönhette. A Reed család igen vallásos volt és amikor tudomást szereztek Kurt hányatott sorsáról, befogadták otthonukba a fiút. A Reed házban találkozott először Kurt és Krist. Krist két évvel idősebb volt, mint Kurt, horvát családból származott és náluk is előfordultak a válások és egyéb ezzel járó problémák, így a két fiatal hamar egymásra talált. Eközben Kurt annyira lemaradt az iskolában, hogy később kénytelen volt biratkozni az aberdeeni Alternatív Továbbképző Iskolába, ám innen is kimaradt. Dave Reed, Jesse édesapja talált neki állást a Lamplighter nevű étteremben, ahol mossogatóként, konyhai előkészítőként, szakácsinasként és pincérként dolgozott.

1984-ben Wendy hozzáment Pathez, majd nem sokkal később várandós lett. Terhessége alatt Kurt egyetlen alkalommal látogatta meg, kapcsolatuk végérvényesen megromlott, ám Kurt kénytelen volt kiköltözni a Reed házból is, miután kitört egy ablakot. Ezt követően Jesse is ott hagyta szüleit, majd Jesse nagyszüleihez költöztek Aberdeenbe, később saját lakást béreltek, melyet Kurt előszerettel díszített illusztrációkkal. Ekkor jött el életében az Isten elleni korszak. Pár hónap múlva azonban Jesse-nek elege lett, visszaköltözött nagyszüleihez, Kurt pedig magára maradt, de mivel nem tudta fedezni a költségeit, így kitették a szűrét a lakásból. 1985 karácsonyán megszületett Wendy kislánya, Brianne, ekkor Kurt meglátogatta az anyját. Ez év decemberében pedig végre összehozta zenekarát Dale Croverrel és Greg Hokansonnal, melynek a Fecal Matter nevet adta. Ez volt az első igazi zenekara. Mari nénjének köszönhetően fel is vettek néhány szerzeményt. Krist ekkoriban jött össze későbbi feleségével, Shelli Dilly-vel. 

1987-ben kezdődött meg életében a zenei karrier, melyből ekkor még csak morzsákat csipegetett, ugyanis a Melvinst kísérte roadként a koncerteken. A zenekar melletti kitartása és hűsége meg is hozta jutalmát, ugyanis Buzz Osbourne, a zenekar frontembere megkérte, hogy az utolsó bulin kísérje gitárjával a zenekart Olympiában. Ekkoriban ismerkedett meg Kurt Tracy Maranderrel, aki élete végéig a szívén vislte Kurt sorsát.

Az öngyilkosság persze továbbra is terítéken maradt, sőt egy ismerőse, Ryan Aigner visszaemlékezése szerint Kurt kijelentette, hogy nem fél attól, mi lesz majd 30 éves korában, ugyanis nem éri meg a harmincat és lássuk be: sajnos igaza lett. Nemsokára azonban mélyebben vetette bele magát a zenélésbe: ontotta magából a dalokat, valamint Krist Novoselic-kel és Aaron Burckharddal zenekart alapítottak, melyben Kurt gitározott és énekelt, Krist basszusgitározott, Aaron pedig a dobok mögött foglalt helyet. Nevük még ekkor nem volt. Kurt életrajzi írója, Charles R. Cross meg is jegyezte könyvében, miszerint ez volt a Nirvana inkubációs szakasza. 

Kurt egy rövid ideig egyedül élt, majd csatlakozott hozzá későbbi legjobb barátja, Dylan Carlson, akit Olympiából ismert. Dylan szintén rajongott a zenéért, ő maga is frontemberként tevékenykedett a későbbiekben az Earth névre keresztelt formációban. 1987 egy vidámabb év volt Kurt számára, ugyanis ekkor lett Tracy hivatalosan is a barátnője. A lány egy évvel volt idősebb Kurtnél, tucatnyi koncerten megfordult már és rendkívül sokat tudott a zenéről, mellyel mélyen megérintette Kurtöt. Rengeteg mindenben különböztek Kurttel, ám mégis remekül megértették egymást. Mindketten odavoltak az állatokért, így mikor összeköltöztek, lakásuk egy kisállatkereskedéshez hasonlított leginkább. 

1987 márciusában került sor a zenekar első fellépésére. A bulit Ryan Aigner hozta össze a csapat számára, akit megválasztottak menedzsernek. Ryan egy furgont bérelt a munkahelyéről, azzal vitte el a fellépés helyszínére Kurtöt, Kristet, Aaront, Shellit és Tracy-t. Raymondba utaztak, ahol egy házibuliban játszottak, ám a közönség nem volt elragadtatva a játékuktól. Két hónappal a fellépés után Kurt és Tracy Olympiába költözött, ahol egy apró stúdiólakást béreltek. 1987 végére Aaron a Grays Harbori Burger King helyettes mendzsere lett, így munkája és a távolság miatt már nem játszhatott a zenekarral. Elkeseredésében - hogy dobos nélkül maradtak - Kurt hirdetést adott fel, miszerint dobost keresnek, de mivel nem akadt komoly érdeklődő, így Dale Croverrel kezdtek gyakorolni újra. 1987-ben Kurt igen termékenynek számított dalszerzés szempontjából és már alig várta, hogy felvegye azokat, így felvette a kapcsolatot Jack Endinóval, a feltörekvő producerrel. 

1988-ban végül sor is került arra, hogy a csapat meglátogassa a Jack Endino és Chris Hanszek vezette Reciprocal stúdiót és felvettek egy 10 számot tartalmazó kislemezt. Nem sokkal a felvétel után azonban Crover otthagyta a zenekart és visszatért a Melvishez, ám előtte még beajánlott maga helyett egy másik dobost, Dave Fostert. Kurt pedig nem sokkal ezután nevet talált a zenekarnak, amikor is a kezébe akadt egy szórólap a Nirvánáról és közölte, hogy ez lesz a banda neve. (Érdekesség: A Nirvana azt jelenti, a tökéletesség elérése. A buddhizmusban érdekelt maga a fogalom, ugyanis e vallás szerint csak az érheti el a Nirvánát, aki megszabadul a születés-halál-újjászületás háromszögétől, a végtelen körforgástól. Ennek érdekében az embernek le kell mondania a vágyakról, követnie kell a Nemes Nyolcrétű Ösvényt, valamint meditálnia kell. )

Folytatása következik!

Tonight with Jonathan Ross (1990) - önmaga

Top Of The Pops (1991) - önmaga

MTV Video Music Awards (1992) - önmaga

1991: The Year Punk Broke (1992) - önmaga

Raw Power (1992-1993) - önmaga

MTV Video Music Awards (1993) - önmaga

Saturday Night Live (1992-1993) - önmaga

Unplugged (1993) - önmaga

Freaks, Nerds & Weirdos (1993) - önmaga

Nirvana Live! Tonight! Sold Out! (1994) - önmaga

(This Is Known As) The Blues Scale (2004) - önmaga

The Work of Director Anton Corbijn (2005) - önmaga

Kurt Cobain About A Son (2006) - narrátor

Biography (2009) - önmaga

Nirvana: Live At The Paramount (2011) - önmaga

Kurt Cobain: Montage Of Heck (2015) - önmaga

 

Személyével kapcsolatos alkotások, melyekben ő maga nem szerepelt:

Kurt & Courtney (1998)

A zene prófétája (1998)

Last Days (2005)

Soaked In Bleach (2015)

Bleach (1989)


1.Blew
2. Floyd The Barber
3. About a Girl
4. School
5. Love Buzz
6. Paper Cuts
7. Negative Creep
8. Scoff
9. Swap Meet
10. Mr. Moustache
11. Sifting
12. Big Cheese
13. Downer


 

Nevermind (1991)

1. Smells Like Teen Spirit
2. In Bloom
3. Come As You Are
4. Breed
5. Lithium
6. Polly
7. Territorial Pissings
8. Drain You
9. Lounge Act
10. Stay Away
11. On A Plain
12. Something In The Way
13. Endless NamelessIncesticide (1992)

1. Dive
2. Sliver
3. Stain
4. Been A Son
5. Turnaround
6. Molly's Lips
7. Son Of A Gun
8. (New Wave) Polly
9. Beeswax
10. Downer
11. Mexican Seafood
12. Hairspray Queen
13. Aero Zeppelin
14. Big Long Now
15. AneurysmIn Utero (1993)

1. Serve The Servants
2. Scentless Apprentice
3. Heart-shaped Box
4. Rape Me
5. Frances Farmer Will Have Her Revenge On Seattle
6. Dumb
7. Very Ape
8. Milk It
9. Pennyroyal Tea
10. Radio Friendly Unit Shifter
11. Tourette's
12. All Apologies

MTV Unplugged In New York (1994)

1. About a Girl
2. Come As You Are
3. Jesus Don't Want Me For A Sunbeam
4. The Man Who Sold The World
5. Pennyroyal Tea
6. Dumb
7. Polly
8. On A Plain
9. Something In The Way
10. Plateau
11. Oh, Me
12. Lake Of Fire
13. All Apologies
14. Where Did You Sleep Last Night

Montage Of Heck: The Home Recordings (2015)

 1. The Yodel Song
2. Been a Son
3. The Happy Guitar
4. Clean Up Before She Comes
5. Reverb Experiment
6. You Can't Change Me / Burn My Britches / Something in the Way
7. Scoff
8. Desire
9. And I Love Her
10. Sappy
11. Letters to Frances
12. Frances Farmer Will Have Her Revenge on Seattle
13. She Only Lies

--------------------------------------------------------------------------------

Válogatások, koncertlemezek:


MTV Unplugged In New York 1994
Singles Box Set 1995
From The Muddy Banks Of Wishkah 1996
Nirvana 2002
With The Lights Out (Boxset) 2004
Sliver-The Best Of The Box 2005

Kislemezek, EP-k:


Love Buzz 1988
Blew 1989
Sliver EP 1990
Molly's Lips 1991
Smells Like Teen Spirit 1991
Hormoaning EP 1992
Come As You Are 1992
Nevermind-It's An Interview Promo 1992
Lithium 1992
On A Plain Promo 1992
In Bloom 1992
Oh,The Guilt 1993
Heart-Shaped Box 1993
All Apologies/Rape Me 1993
Pennyroyal Tea 1994
About A Girl 1994
The Man Who Sold The World Promo 1995
Aneurysm Promo 1996
Drain You Promo 1996
You Know You're Right Promo 2002

Utolsó frissítés: 2018.01.30. 18:06 LexiCobain által


Oszd meg!   iwiw  facebook  twitter  myspace