Starity

Lady Diana "Diána walesi hercegné"

Lady Diana Lady Diana nemzetisége 808. 683rajongó 55vélemény
 • Értékelés
 • tehetség: 96%
 • stílus: 96%
 • szimpátia: 98%
 • Születési név
 • Diana Frances Spencer
 • Becenév
 • The People's Princess, Princess Di, The Queen of Hearts, Lady Di, The Princess of Hearts
 • Élt
 • 1961.07.01 – 1997.08.31.
 • Születési hely
 • Sandringham, Norfolk, Anglia
 • Foglalkozás
 • hercegnő
 • Családi állapot
 • elvált, 2 gyermek
 • Partner
 • Dodi al-Fayed
 • Magasság
 • 178 cm
 • Eredeti hajszín
 • Szõkésbarna
 • Szemszín
 • Barna
 • Csillagjegy
 • Rák
 • Linkek
 • IMDB-adatlap
 • Hivatalos weblap
 • Starity RSS-csatorna
 • Kapcsolódó sztárok
 • Kate Middleton Prince William Prince Harry

Lady Diana életrajza

Diana walesi hercegné

Diana walesi hercegné (született Diana Frances Spencer; 1961. július 1. – 1997. augusztus 31.), Károly walesi herceg, brit trónörökös első felesége. Két fiuk, Vilmos és Henrik (Harry) herceg apjuk után a második illetve harmadik helyet foglalják el az Egyesült Királyság (és 15 további, úgynevezett nemzetközösségi királyság) trónöröklési rendjében.
Károly herceggel kötött házasságával egy csapásra nemzetközi hírességgé vált. Életét csaknem állandóan a média érdeklődése követte, ami főként királyi státusának vonzerejéből adódott. Károly herceg és Diana hercegné éveken át házassági problémákkal küzdöttek, végül elváltak. Ez az őt körülvevő közfigyelem lankadásához is vezethetett volna, ám az emberek Diana iránti rokonszenve mégis töretlen maradt, a hercegnő jótékonysági rendezvényei és szociális elkötelezettsége miatt. Halálos autóbalesetét követően mind az Egyesült Királyságban, mind világszerte gyászolták. A Diana életével és hagyatékával kapcsolatos korabeli reakciók vegyesek, de a hercegnő személye máig az emberek érdeklődésének középpontjában áll.


Családja és gyermekkora

Diana a brit arisztokrácia tagjaként, Edward John Spencer, Viscount Althorp (Althorp vikomtja, más néven Lord Althorp) és felesége (született Frances Burke Roche) legfiatalabb leányaként született Park House-ban (Sandringham, Norfolk grófság, Anglia). Percy Herbert, Norwich és Blackburn volt püspöke keresztelte meg a helyi Szent Mária Magdolna-templomban, keresztszülei egyike John Floyd, a Christie's elnöke volt. Dianának négy testvére volt:
* Sarah Spencer (* 1955. március 19.)
* Jane Spencer (* 1957. február 11.
* John Spencer (*/† 1960. január 12.)
* Charles Spencer (* 1964. május 20.)
Mivel szülei házasságtörés miatt elváltak, édesanyja, Lady Althorp Dianával és annak öccsével egy londoni lakásba költözött Knightsbridge-ben, ahol Diana a helyi iskolába járt. A karácsonyt a Spencer gyerekek apjuknál töltötték, aki ezek után nem engedte őket vissza anyjukhoz. Lady Althorp pert indított gyermekei felügyeleti jogáért, azonban Lord Althorp társadalmi helyzete és Lady Althorp anyjának a leányára nézve hátrányos vallomása is hozzájárult a bíróság elutasító döntéséhez: Diana és öccse felügyeletét apjuk kapta meg. Apai nagyapjának, Albert Spencernek, Spencer hetedik grófjának (Earl Spencer vagy Lord Spencer) halálakor (1975) Diana édesapja lett a következő Spencer gróf, ő pedig onnantól a Lady Diana Spencer nevet viselte. Gyermekkori lakóhelyéről családja 16. századi ősi otthonába, Althorpba költözött. (Édesapjuk 1992-ben bekövetkezett halála óta Charles Spencer a kilencedik Spencer gróf.)
Egy évvel később Lord Spencer feleségül vette Raine-t, Dartmouth grófnőjét, Barbara Cartland romantikus regényírónő egyetlen leányát. Ebben az időben Diana beutazta az országot, és hol egyik, hol másik szülőjénél élt: vagy apjánál a northamptonshire-i Spencer-kastélyban, vagy anyjánál, aki Északnyugat-Glasgowba (Skócia) költözött. Diana, testvéreihez hasonlóan, rossz viszonyban volt mostohaanyjával.


Királyi származás

Diana anyai részről ír, skót, angol és amerikai ősökkel rendelkezik. Apai részről II. Károly leszármazottja négy törvénytelen fiún keresztül:
* Henry Fitzroy (1663–1690), Grafton hercege, Barbara Villiers (Cleveland hercegnője) fia,
* Charles Lennox (1672–1723), Richmond és Lennox hercege, Louise de Kérouaille (Portsmouth hercegnője) fia,
* Charles Beauclerk (1670–1726), St. Albans hercege, Nell Gwyn fia,
* James Crofts-Scott (1649–1685), Monmouth hercege, Lucy Walter fia, az 1685-ös jakabista felkelés vezére, trónkövetelő
II. Jakab királyhoz is rokoni szálak fűzték, a király házasságon kívül született leányán, Henrietta FitzJames-en (1667–1730) keresztül, akinek édesanyja Arabella Churchill (1648–1730) volt, John Churchillnek, Marlborough hercegének nővére.
Egyéb jelentős felmenői: I. Róbert skót király; Stuart Mária, a skótok királynője; Mary Boleyn, Boleyn Anna királyné nővére; Lady Catherine Grey, Jane Grey királyné húga; Maria de Salinas, Lady Willoughby, Aragóniai Katalin királyné udvahölgye; John Egerton, Bridgewater grófja; James Stanley, Derby grófja.
A Spencer család évszázadok óta közel áll a brit királyi családhoz, a 17. században uralkodói támogatásban részesültek. Diana anyai nagyanyja, Ruth Roche, Lady Fermoy (1908–1993) sokáig volt Erzsébet anyakirályné (VI. György király felesége, II. Erzsébet édesanyja) udvarhölgye és barátnője.
Másodunokatestvérei között megtalálható Oliver Platt (1960–) színész és Frances Work (1857–1947) dédunokája is. Diana rokonságához tartozik egyik kedvenc színésznője, Audrey Hepburn (1929–1993), továbbá Humphrey Bogart (1899–1957), III. Rainier monacói herceg és II. Albert monacói herceg is.
2007 augusztusában a bostoni Új-Angliai Történelmi Származáskutató Társaság (New England Historic Genealogical Socitey, NEHGS) nyilvánosságra hozta a walesi hercegnő családfáját, mely egy széles körű lista a hercegnő családjáról, beleértve minden vérvonalat.


Tanulmányok

Diana és John Travolta tánca, 1985. november 9-én
Diana első iskolája a Kings Lynn-i Silfield School volt, Norfolkban, majd a szintén norfolki Riddlesworth Hall, később pedig a sevenoaksi West Heath Girls' School növendéke volt. Gyenge tanulmányi eredményei voltak, alapszintű vizsgái a második nekifutásra sem sikerültek. 1977-ben, 16 éves korában otthagyta a West Heath-t és rövid ideig az Alpin Videmanette Intézetbe járt, egy leányiskolába Rougemont-ban Svájc). Ebben az időben találkozott először későbbi férjével, aki akkoriban Diana testvérével, Lady Sarah-val randevúzott. Diana kiválóan úszott és ugrott, és balett-táncosnő szeretett volna lenni. Csak rövid ideig tanult balettezni, a maga 178 cm-ével túl magas volt ahhoz, hogy hivatásos táncos legyen.
Diana visszaköltözött Londoba, ahol előbb édesanyjának az év nagy részében üresen álló lakásában lakott, majd a 18. születésnapjára kapott új otthonában, a Kensington negyedben lévő Colehert Court-ban élt három lakótársával 1981-ig. Eközben tanult a Cordon Bleu diplomáért, bár nem szeretett főzni. Madame Vacani tánciskolájában oktatóként dolgozott Kensingtonban, de egy síbaleset miatt három hónapra kiesett. Ezek után nővérénél és barátnőinél takarított, partikon volt hostess, illetve egy óvodában lett kisegítő.


Diana és Károly esküvőjükön 1981. július 29-én


Házassága

Károly herceg szerelmi élete mindig is sajtótéma volt. A herceget rengeteg szép és előkelő nővel hozták kapcsolatba. Harmincas évei elején családja egyre nagyobb nyomást gyakorolt rá, hogy házasodjon meg. Az 1707-es trónutódlási törvény kimondta, hogy katolikussal való házasság az öröklésből kizáró ok. A család csak olyan menyasszony-jelöltet támogatott, aki hajadon, arisztokrata hátterű és protestáns vallású volt. Diana megfelelt ezeknek az elvárásoknak.


Eljegyzés és esküvő

Eljegyzésük 1981. február 24-én történt és a Szent Pál-bazilikában házasodtak össze 1981. július 29-én. A televízión át is közvetített esküvőt közel egymilliárd ember kísérte figyelemmel.


Diana és fiai: Vilmos és Harry


Problémák, különélés, válás

Wiki letter w.svg Ez a szakasz egyelőre erősen hiányos. Segíts te is a kibővítésében!
A 80-as évek végére Diana és Károly házassága megromlott. Ezt eleinte elhallgatták, de a média kiszimatolta és nyilvánosságra hozta problémáikat. A herceg és a hercegné állítólag barátaikon keresztül beszélt a sajtónak, mindketten egymást okolták a házasság tönkretételéért. Károly ismét viszonyt kezdett korábbi szeretőjével, Camilla Parker–Bowles-szal, míg Diana lovasoktatójával, James Hewitt-tal randevúzgatott. A hercegné e kapcsolatának tényét később megerősítette egy Martin Bashir által készített interjú során, Károly pedig már több mint egy évvel korábban beismerte viszonyát Jonathan Dimbleby televíziós műsorában. 1992. december 9-én szétköltöztek. 1993. december 3-án Diana bejelentette visszavonulását a nyilvánosságtól.


Diana utolsó útja 1997. szeptember 6.


Halála

Diana 1997. augusztus 31-én veszítette életét egy közlekedési balesetben, Párizsban, az Alma-rakpart közúti aluljárójában, szeretőjével, az egyiptomi Dodi al-Fayeddel és gépkocsijuk vezetőjével együtt. Az autót üldöző paparazzik közül senkit sem vontak felelősségre. A hivatalos vizsgálat a sofőr alkoholos befolyásoltságát és ebből eredő felelősségét állapította meg. A hercegnő halálának okait sokan a mai napig vitatják. Léteznek összeesküvés-elméletek, amelyek szerint Dianát a brit titkosszolgálat gyilkolta volna meg, erre azonban nincs ismert bizonyíték. Sokan valószínűtlennek tartják, hogy a brit titkosszolgálat a britek közkedvelt jelképének életére tört volna. Mások szerint legitimációs kockázatot jelenthetett volna, ha a jövendő király anyja férjhez megy egy muzulmán férfihez, és esetleg gyermeket is szül neki. Diana szeretőjének apja, Mohamed al Fayed továbbra is kitart a politikai gyilkosság feltevése mellett, és mindent megtesz ennek bizonyítása érdekében.

Írta: Glorita

Utolsó frissítés: 2017.10.08. 13:01 által


Oszd meg!   iwiw  facebook  twitter  myspace