Starity

Lee Ji Eun "IU"

Lee Ji Eun Lee Ji Eun nemzetisége 753. 732rajongó 21vélemény
 • Értékelés
 • tehetség: 98%
 • stílus: 97%
 • szimpátia: 96%
 • Születési név
 • Lee Ji Eun (이지은)
 • Becenév
 • IU (아이유), Ji Eun (지은)
 • Születési idő
 • 1993. május 16.
 • Születési hely
 • Szöul, Dél-Korea
 • Foglalkozás
 • Énekesnő, Színésznő, Műsorvezető, Szövegíró, Zeneszerző
 • Családi állapot
 • hajadon
 • Magasság
 • 165 cm
 • Eredeti hajszín
 • Fekete
 • Szemszín
 • Barna
 • Csillagjegy
 • Bika
 • Linkek
 • Hivatalos weblap
 • Twitter-oldal
 • Facebook-oldal
 • Starity RSS-csatorna
 • Kapcsolódó sztárok
 • Yang Yo Seob Goo Ha Ra Jung Nicole Hwang Kwang Hee Kim Soo Hyun Lee Hyun Woo

Lee Ji Eun életrajza

Nem sokkal általános iskolai éveit megkezdve IU családja nehéz anyagi helyzetbe került, így őt és öcsét szülei Uijeongbu-ba küldték, ahol nagymamája élt. IU ebben az időszakban nagy szegénységben élt és bár a következő másfél évben alig volt alkalma látni szüleit, nagymamája gondoskodása ezt a hiányérzetet némiképp felejtette vele.
Ebben az időszakban részt vett egy iskolai énekversenyen, ahol nagyon boldoggá tette a nézőtér tapsa és ez volt az a pont mikor eldöntötte, hogy szeretne énekesnő lenni.
El is kezdett járni meghallgatásokra, a több mint 20 meghallgatás közül viszont nem kevés volt, ahol hamis ígéretbe és álcégbe botlott.
2007-ben végül bekerült a Good Entertainmenthez gyakornoknak, de később végül a LOEn Entertainment-el írt alá szerződést. Ugyan pedig úgy gondolta, hogy talán 3-4 éves képzés után, majd debütál egy lány csapattal a cég végül 10 hónapos képzés után 2008-ban szóló énekesként dobta a mélyvízbe. Így hivatalosan szeptember 24-én Lost and Found címet viselő stúdió albumával indult el karrierje.

IU 2020. január 6-án szerződést írt alá az EDAM Entertainmenttel, melynek igazgatója Bae Jong Han, akit korábbi menedzsereként már 12 éve ismer.

 

 >> Kapcsolata Jang Kiha-val

2015 októberében derült fény IU és az énekes Jang Kiha már évek óta tartó kapcsolatára. A páros először 2013 vége felé találkoztak Kiha rádióműsorában és nem sokkal később már randiztak. Ugyan pedig IU 11 évvel fiatalabb Kiha elmondta, hogy nagyon egy hullámhosszon vannak és nem érzik a köztük lévő korkülönbséget. Szerinte ennek leküzdésének egyik legjobb eszköze, hogy kölcsönösen tanulnak egymástól. 
2017. január 23-án IU hivatalán keresztül jelentette be, hogy Jang Kihával véget ért a kapcsolatuk.

 

ZENEI KARRIER

2008-2009: Debütálás, első stúdió album és hazai sikerek
Zenei karrierje 2008. szeptember 24-én kezdődött mikor kiadta első mini albumát Lost and Found címmel. Ugyan az album megjelenése után csupa pozitív visszajelzést kapott a szakmától a várva várt siker elmaradt és az album kereskedelmileg se volt jelentős.
2009. április 16-án kiadta első teljes albumát Growing Up címmel mely végre meghozta neki az áttörő sikert. Az album vezető kislemezeként a Boo jelent meg, mellyel kétszer is első helyet ért el az SBS Inkigayo showjában.

2009-ben felkérték, hogy énekelje el a hazánkban is levetített Queen Seon Duk (A Shilla királyság ékkövei) záró dalát az Araro-t. A dal elénekléséhez maga a rendező Sam Kim javasolta IU-t, a lány tiszta hangjára és lírai érzékenységére hivatkozva.
Ám ebben az évben IU szerepet vállalt a Mighty Mouth hip-hop duó Love Class albumán, valamint MC Mong-al és a SHINee rapperével Key-el is énekelt duettet.

2010-2011: Közreműködések, 3. mini album és 2. stúdió album
2010-ben IU is szerepelt a We Got married show-ban ahol hírességeket házasítanak össze. IU párja a 2AM egyik tagja Im Seulong volt, akivel ekkor énekelte el Nagging című közös dalukat, mellyel június 27-én megnyerték az Inkigayo első díját.
IU-t később felkérték, hogy a Road No. 1 című sorozatnak énekelje el a főcímdalát a Because I’m Woman-t.
Majd újabb duetteket énekelt először Yoo Seung Ho-val (Belive in Love), majd még Sung Shi Kyung-al (It’s You) és a Big Bang egyik tagjával SeungRi-val (I Know) is énekelt együtt.

Az egész éves kemény munkáját pedig 2010. decemberében harmadik mini albumával a Real-el koronázta meg, melyen több híres dél-koreai zenész és producer is dolgozott. Az album vezető kislemezeként a Good Day jelent meg, mely rekord mennyiségű díjat szerzett az énekesnőnek. Háromszor nyerte el az Inkigayo Mutizen díját, háromszor volt első a Music Bank show-ban és egy díjat az M! Countdown-ból is hazavihetett.

A Good Day hatalmas népszerűsége pedig még 2011-ben is tovább tartott ugyanis a Soribada online lejátszási listán az első negyedévben továbbra is uralta IU az első helyet dalával. Valamint február 17-én megjelent Real+ névvel következő mini albuma, melyről a Dreaming dal a Dream High sorozatban is hallható volt.
Június 18-án pedig megtartotta első rajongó találkozóját az AX-Koreában ahol egy kisebb koncerttel is készült rajongóinak. Ez jelezte, hogy IU már 1004 napja van a köztudatban.

2011. november 29-én pedig megjelent második stúdió albuma Last Fantasy címmel, melynek vezető kislemezeként a You & I jelent meg elsőként ám az albumnak mind a 13 száma hatalmas sikert aratott és a legtöbb dal rangos helyezéseket ért el a különböző zenei listákon.

2012: Japán tér hódítás és Spring of a Twenty Year Old
 2012. január 24-én Tokióban megrendezésre került élő kirakatban IU is modellt állt, így ő a legfiatalabb koreai énekesnő aki ezen részt vett.
Március 1-én pedig megjelent Good Day című számának japán nyelvű változata, melyhez klip is készült. Március 21-én pedig megjelent egy DVD-vel kiegészített albuma.

2012. május 11-én egy különleges mini albumot adott ki IU Spring of a Twenty Year Old. Az album három dalt tartalmaz mely mind IU saját munkái valamint az albumon megtalálható az Every End of the Day címre hallgató 26 perces dokumentumfilm stílusú zenés MV, de tartalmazza azt a filmet is mely IU olaszországi (velencei) látogatásáról készült.

Júniustól pedig kezdetét vette IU első önálló turnéja Real Fantasy címmel, mely hat nagyobb dél-koreai várost érintett köztük Szöult és Busant is.

Július 18-án pedig japán rajongói legnagyobb örömére megjelent IU következő kislemeze a You & I japán nyelvű változata.
Később decemberben IU hivatala a Loen Enttertainment jelentette be, hogy 2013. márciusában vagy áprilisában egy eredetileg japán nyelven írt mini albuma fog megjelenni. Végül 2013. március elején megjelentek az album hivatalos fotói, 20-án pedig az album is napvilágot látott "Can Your Hear Me?" címmel.

A 2012. december 29-én megtartott SBS Gajo Daejeon éves zenei show műsornak a Miss A énekesnője Suzy és Jung Gyu Woon színész mellett IU volt a show harmadik műsorvezetője, mivel az SBS Inkigayo műsorát már évek óta vezeti sikerrel így a csatorna ebből kifolyólag bízta IU-ra ezt a nagy szerepet.

2013: Japán megjelenések és Modern Times
IU az év első felében főleg a japán piacon volt aktív, kislemezei pedig szinte egymást követték.
Április 1-én pedig hivatalosan is az EMI Records Japan felügyeli a japán tevékenységeit, ugyanis au EMI Music Japan teljesen beleolvadt az Universal Music Japanba, így létrejőve egy teljesen újszerű ám mégis régi cég.

Szeptember 16-án a LOEN kiadott két teaser fotót, mely IU közelgő hazai visszatérését hírdette, majd rendhagyó módon 7 teaser videót is kiadtak, míg végül a vezető kislemez The Red Shoes október 8-án látott napvilágot, valamint ugyan ezen a napon megjelent 3. Modern Times névre hallgató teljes albuma. Az albumon számos neves előadóval dolgozott együtt, aminek az eredménye is meglett hisz a legtöbb dal már a megjelenést követően hamar lista vezetők lettek. Az album egyik legnagyobb különlegessége pedig, hogy számos műfajt foglal magában a jazztől egészen a latin popig.

December 20-án IU kiadta Modern Times stúdió albumának újra csomagolt változatát Modern Times - Epilogue címmel, melyen az eredeti szám lista mellett két új dalt is tartalmaz: a Crayons-t és a Friday-t, melyet a History-s Jang Yi Jeong-al énekel együtt és amihez az album megjelenésével egy napon egy klip is kikerült. 

2014: Flower Bookmark és együtt működések
IU 2014-ben egy újabb LOEN csapat debütálásánál működött közre, ugyanis a High4 bandának nem csak a klipjében, de debütáló dalukban a Not Spring, Love, or Cherry Blossoms-ban is közreműködött. Neki köszönhetően pedig az újonc csapat dala több helyen is lista vezető lett.
Május 16-án viszont megjelent legújabb speciális mini albuma az A Flower Bookmark, amely továbbra is a régi korok stílusát idézte vissza. Az album vezető kislemezeként a My Old Story jelent meg, mely három nappal a megjelenését követően már lista vezető volt. Közben viszont május 22 és június elseje között tartott egy kisebb koncert sorozatot "Just One Step… That Much More" címmel. Maga a koncert hangulata igen családias légkörben telt és IU-nak ez is volt a célja, valamint a koncert sorozat teljes bevételét a Sewol komp áldozatok családjainak ajánlotta fel.

Július 1-én pedig az Ulala Seisson két éves halasztás után adta Summer Love című dalát, melynél IU is közreműködik. Augusztus 9-én pedig először vett részt a KCON-on, amit minden évben Los Angeles-ben tartanak meg.
Október 2-án Seo Tai Ji legújabb dalának a Sogyeokdong-nak jelent meg az ún. IU verzió, amiben az énekesnő énekli a dalt. Október 31-én pedig Yoo Hyun Sang debütáló dalában a When Would It Be-ben működött közre.

2015: Heart, szerződés újítás a LOEN-el & Chat-Shire
Nem sokkal új drámájának elindulását követően május 17-én IU Heart címmel kiadta legújabb dalát, melyet ajándékként szánt rajongóinak. A dal először úgy került a köztudatba, hogy a The Producers dráma egyik dala, mivel ott hangzott el először, de utóbb kiderült nem szerepel a hivatalos OST albumon. Ám a drámához kiadtak egy speciális kiadású OST albumot is, amin plusz dalként szerepel a Heart is.

Emellett június 4-én kiderült, hogy IU már április óta tárgyalásokat folytatott lejáró szerződéséről eddigi kezelő ügynökségével a LOEN-el. Végül apróbb szerződési módosításokat követően IU újabb 3 évre írt alá az ügynökséggel.

Október 23-án pedig megérkezett 7. mini albuma a Chat-Shire, majd 27-én fizikailag is megjelent. Az album vezető kislemezeként pedig a Twenty-Three jelent meg. IU ezen az albumán már sokkal nagyobb részben szerepet vállalt, mind a 7 dal szövegírásában és öt dalnál még a hangszerelésben is részt vett. Illetve az albumot produceri munkával is figyelemmel kísérte. Annak ellenére, hogy IU rengeteg pozitív elismerést kapott, az album egyik dala a Zezé miatt még is magyarázkodásra kényszerült. Ugyanis Zezé dalát sokan két értelműnek érezték túlzott szabadértelmezése pedig szexuális utalásokat éreztetett ami miatt IU végül közleményben kért bocsánatot, bár ő nem értette miért látnak a dalba olyat amihez tényleg semmi köze. Emellett pedig The Shower dala is kereszttűzbe került, mert Britney Spears – Gimme More című dalának hangmintáit tartalmazzák, amikhez nem volt engedélyük. Mind ezek ellenére IU mini albuma a 2015-ös évben a 6. legjobb K-pop album lett. Egy kritikus így vélekedett az énekesnő albumáról: „IU tudja azt, hogy a régi zenéket hogyan frissítse és így hozva egy lenyűgöző eredményt.”

2017: Palette &  Kkot-Galpi #2: A Flower Bookmark 
Egy éves szünet után IU április 21-én dobta piacra immáron 4. stúdió albumát, mely a Palette címet kapta. Az album felvezetéseként először március 24-én a Through The Night majd április 7-én a Can’t Love You Anymore dalát is kiadta. Az elő megjelenéseket követően pedig április 21-én az album címadó dala a Palette is napvilágot látott, melynél az énekesnő a Big Bang-ből jól ismert G-Dragonnal dolgozott együtt.
Az album persze megjelenését követően végig söpört a slágerlistákon és szinte mindenhol első helyre került. Illetve IU először ezzel az albumával felkerült a Billboard World Album chartjára is. Ugyan pedig sokan dolgoztak az albumon még is IU a lemez elsődleges szövegírója és dalszerzője, így az énekesnő igazán magáénak tudhatja az albumot.  

A tavaszt követően IU legújabb mini albuma szeptember 22-én látott napvilágot. Az album a Kkot-Galpi #2: A Flower Bookmark címet kapta, ami nem véletlen. Ugyanis a 2014-ben azonos címmel kiadott speciális albuma három évet követően folytatást kapott. Vezető kislemeznek a Last Night jelent meg, maga az album pedig látványban és hangzásban is hozott vissza a korábbi albumból, de ezt remekül igazították IU jelenlegi hangzásvilágához. 

2018 – 2019: BBIBBI & Love Poem
Hosszú idő után IU első zenei visszatérésére október 10-én került sor, mikor is BBIBBI címmel kiadta legújabb kislemezét. Mind a dal, mind a szöveg a fiatal énekesnő keze munkáját dícséri, a szerzeményhez pedig egy videó klip is készült.

Ugyan IU jelenleg sokkal nagyobb szerepet szán színésznői fejlődésére, azért zenei karrierjét 2019-ben sem hanyagolja el. Ugyan november 1-jére volt betervezve új lemeze, ám még október közepén történt Sulli tragikus halála IU-t is nagyon megviselte. Ezt követően sokszor elnézést kérve rajongóitól néhány hetet csúsztatott az albumon, így 5. mini albumja november 18-án jelent meg hivatalosan. Love Poem címet viselő lemeze összesen hat dalt tartalmaz, melyből kettőhöz is videó készült. 

2020: Eight
Május 6-án jelent meg IU legújabb digitális kislemeze az Eight, melynél a BTS rappere Suga is közreműködött, illetve ő a dal producere is.
IU elárulta azért május 6-án adta ki a dalt, mert Suga és ő is 28 évesek, amit ha összead 56 jön ki belőle, ami megfelel a 05.06-nak. Ezzel el is árulta az énekesnő, hogy mikor kislemezt vagy albumot ad ki szeret játszani így a számokkal.

2021: LILAC & Strawberry Moon
Január 27-én megjelent IU legújabb kislemeze a Celebrity. Az új dal kapcsán ügynöksége elárulta, hogy az énekesnő jelenleg 5. stúdió albumán dolgozik és a Celebrity is szerepel a dal listán. Illetve azt is elárulta a cég, hogy IU egy teljesen új, tőle még nem hallott hangzásvilágot hoz majd el nem csak az új kislemezzel, de az albummal is.

A bejelentéshez hűen március 25-én az énekesnő Lilac címmel megjelentette 5. stúdió albumát. Az album egy színes és egy fekete-fehér verzióban is kiadásra került, vezető kislemezeként pedig két dalt is kiadtak. Így az albummal egy napon megjelent a címadó dalhoz a Lilac-hoz forgatott videó, majd másnap Coin című dalához készült videóklip is napvilágot látott.

A tavaszt követően az énekesnő október 19-én megjelentette legújabb kislemezét, mely a Strawberry Moon címet kapta.
 

 

SZÍNÉSZI KARRIER

2011-ben debütált, mint színésznő is a Dream High című sorozatban, melyben rajta kívül sok más fiatal híresség is szerepel. A sorozatban IU Kim Pil Suk szerepét alakítja, akit később a második évadban is láthatunk még néhány rész erejéig.

2013-ban újabb sorozat szerepben láthatjuk még pedig a You’re the Best, Lee Soon Shin vezető szerepében, ahol egy látszólag ügyetlen lányt alakít, de sorozatbeli karaktere soha nem adja fel.
Az év vége felé október 21-én viszont megerősítést kapott a hír miszerint IU is részt vesz a KBS legújabb alkotásában a Pretty Man-ben. A sorozat november 20-tól egészen 2014. január 8-ig fog tartani, amiben az énekes-, színésznő Jang Geun Suk mellett játssza a főszerepet.

Egy éves szünet után Ji Eun 2015-ben elfogadta a The Producers új KBS2 dráma egyik főszerepét. A sorozat forgatása március 23-án kezdődött, majd a 12 részes sorozatot május 15-én már műsorra is tűzte a csatorna.
A sorozatban főszerepet kapott Cha Tae Hyun, Gong Hyo Jin valamint Kim Soo Hyun, akivel immáron másodjára került IU egy sorozatba. 
2015 év végén újabb sorozat szerepet fogadott el, ugyanis az SBS készülő új drámájában a Scarlet Heart: Ryeo-ban megkapta a női főszerepet. A sorozat egy 2005-ös kínai regényt dolgoz fel, aminek 2011-ben már volt egy netes sorozat feldolgozása.  Az SBS 2016. augusztus 29-én indította útjára a sorozatot. 

Egy éves szünetet követően az énekesnőnek 2018. március 21-én indult útjára legújabb sorozata a My Mister. A tvN legújabb romantikus komédiájában Lee Ji Ahn karakterét kelti életre. Férfi főszereplő társa pedig ezúttal Lee Sun Kyun színész lett. 

2019-ben sem marad szerepek nélkül hiszen április 11-én visszatért a filmvászonra Persona című dráma filmjével. A filmben négy különböző személyt játszik el, melyekhez négy különböző történet is tartozik.
Valamint ő játssza a tvN július 13-án elindított új dráma sorozatának a Hotel Del Lunának a női főszereplőjét. Így Yeo Jin Goo mellett Jang Man Wol szerepében láthatjuk.  

Két éves csendet követően 2021. március 31-én a mozikba került legújabb filmje a Shades of the Heart, melyben Mi Yeong karakterét kelti életre

Az énekesnő 2020. május 7-én kezdte meg Dream című filmjének forgatását, ahol Park Seo Joon és Lee Hyun Woo mellett alakítja majd a női főszereplőt Lee So Mint.
A film várhatólag 2021-ben kerül mozikba.


>> Műsorvezetői megjelenései

IU 2011. március 20-án debütált, mint műsorvezető ugyanis GiKwang mellett ő lett a másik házigazdája az Inkigayo zenés show-nak. Majd később az f(x)-es Sulli-val és Jo Kwon-al is vezetett műsort egészen november 13-ig, ugyanis 20-tól már Goo Ha ra és Jung Nicole voltak IU műsorvezető társai. A két lánnyal közel fél évig vezette együtt a műsort, ám 2012. május 27. után Lee Jong Suk helyettesítette IU-t egészen augusztus 19-ig. Végül IU augusztus 26-án visszatért, ám ekkor Nicole és Ha Ra már nem voltak láthatóak a Kara promóciói miatt, így Lee Jong Suk maradt a két lány helyett és ketten vezették tovább a show-t egészen december 2-ig. December 16-tól Jong Suk helyét a ZE:A-s Kwang Hee és a színész Lee Hyun Woo vette át. IU a két fiúval egészen 2013. július 28-ig vezette a Showt, ám végül lemondott posztjáról közelgő visszatérése miatt. IU helyét a Girl's Day-ből ismert Min Ah vette át.  


ÉRDEKESSÉGEK

~ Imádja az édesburgonyát és a nyershalat.
~ Kedvenc napja a hétfő.
~ Kedvenc évszaka a tél.
~ Nem csak remek énekes, de jó példa is szeretne lenni.
~ Sok kritikus és rajongói is a második BoA-ként emlegetik, mert szerintük IU sokban hasonlít az énekesnőre.
~ Sokan főleg IU-ként ismerik, ami a You (U) and I-ból jött létre.
~ Hobbijai: olvasás, éneklés, tánc.
~ Mivel debütálása előtt IU szegénységben élt nagyon élvezte a gyakornoki létet. Szeretett a stúdióban lenni, ahol annyit ehetett amennyit akart és volt egy hely ahol aludhat.
~ Miután debütált egyre kevesebb ideje volt iskolába járni, így miután leérettségizett IU úgy döntött, hogy karrierje mellett nem kezd bele felső oktatási tanulmányokba.
~ Kedvenc színei a sárga és a piros.
~ Család: szülei, öcse, nagy szülei
~ Oktatás: Eonju Middle School; Dongduk Girls High School 

 

DÍJAK, ELISMERÉSEK
2021: 35th Goldin Disc Awards – Digital Song Bonsang (Blueming)
2021: 35th Goldin Disc Awards – Song of the Year (Digitale Deasang) [Bleuming]
2021: 10th Gaon Chart Music Awards – Music Steady Seller of the Year [Blueming]
2021: 10th Gaon Chart Music Awards – Lyricist of the Year
2021: 10th Gaon Chart Music Awards – Artist of the Year (digital music -may-) [Eight]
2021: Brand Customer Loyalty Awards – Female Vocalist
2021: Brand of the Year Awards – Best CF Model (female)
2021: Brand of the Year Awards – Best Solo Artist (female)
2020: 9th Gaon Chart Music Awards – Artist of the Year (digital music november) [Love Poem]
2020: Brand of the Year Awards – Female Ad Model
2020: BreakTudo Awards – Global Artist
2020: APAN Music Awards – Popularity Award (korean female solo)
2020: 12th Melon Music Awards – Top10 Award
2020: 12th Melon Music Awards – Best Rock Award (Eight)
2020: 22nd Mnet Asian Music Awards – Best Female Artist
2020: 22nd Mnet Asian Music Awards – Best Vocal Performance (solo) [Bleuming]
2020: 22nd Mnet Asian Music Awards – Best Collaboration (Eight)
2020: Asian Pop Music Awards – Best Lyricist
2020: Asian Pop Music Awards – Song of the Year (Eight)
2019: KBS World Awards
2019: 8th Gaon Chart Music Awards – Song of the Year (October) [Bbibbi]
2019: 55th Baeksang Arts Awards – Most Popular Actress
2019: 14th Annual Soompi Awards – Best Female Solo
2019: 2020 Korean First Brand Awards – Female Actress
2018: 8th Gaon Chart Music Awards – Producer of the Year
2018: 7th Gaon Chart Music Awards – Lyricist of the Year
2018: 7th Gaon Chart Music Awards – Song of the Year (April) [Palette]
2018: 7th Gaon Chart Music Awards – Song of the Year (March) [Through the Night]
2018: 7th Gaon Chart Music Awards – Long-Run Song of the Year [Through the Night]
2018: 32nd Golden Disc Awards – Digital Daesang [Through the Night]
2018: 32nd Golden Disc Awards – Digital Bonsang [Through the Night]
2018: 15th Korean Music Awards – Best Pop Album [Palette]
2018: 10th Melon Music Awards – Best R&B/Soul Award [Bbibbi]
2018: 27th Seoul Music Awards – Record of the Year (album) [Palette]
2018: APAN Star Awards – Top Excellence Award (Actress in a Miniseries [My Mister]
2018: 3rd Asia Artist Awards – Popularity Award (Actress)
2018: 3rd Asia Artist Awards – Artist if the Year
2018: 3rd Asia Artist Awards – Asia Hot Artist
2018: 3rd Asia Artist Awards – Best Actor Award
2018: Journalists Federation of Korea – Donation Angel Award
2018: KBS Wold Awards – Best Solo
2017: 9th Melon Music Awards – Album of the Year [Palette]
2017: 9th Melon Music Awards – Top 10 Artist
2017: 9th Melon Music Awards – Best Songwriter
2016: Korean Music Awards – Netizen’s Choice: Female Artist
2016: SBS Drama Awards – Best Couple Award (with Lee Jun Ki) [Moon Lovers: Scarlet Heart Ryeo]
2016: SBS Drama Awards – Idol Academy Award, Heart-wrenching Award [Moon Lovers: Scarlet Heart Ryeo]
2015: Korean Popular Culture and Arts Awards – Prime Minister’s Award
2014: Mnet Asian Music Awards – Best Female Artist
2014: Mnet Asian Music Awards – Most Popular Vocalist
2014: Melon Music Awards – Top 10 Artist
2014: Melon Music Awards – Artist of the Year
2013: Korean Entertainment 10th Anniversary Awards In Japan – Best Female Solo Singer
2013: KBS Drama Awards – Best Couple Award (with Jo jung Suk) [You’re The Best, Lee Soon Shin]
2013: KBS Drama Awards – Best New Actress [You’re The Best, Lee Soon Shin]
2013: 5th Melon Music Awards – Top 10 Artist
2013: 27th Japan Gold Disk Awards – Best 3 New Artists (Asia)
2013: Gaon Chart Music Awards – Song of the Year (October) [The Red Shoes]
2013: SBS MTV Best of the Best – Best Solo (Female)
2013: Sona Awards – Best Artist (Female)
2012: 14th Mnet Asian Music Awards – Best Female Artist
2012: Nickelodeon Korea Kids' Choice Awards – Favorite Female Singer
2012: Cyworld Digital Music awards – Song of the Month (May) [Peach]
2012: 24th Korean PD Awards – Singer Award
2012: 21st Seoul Music Awards - Legjobb album elismerés [Last Fantasy]
2012: 21st Seoul Music Awards - Bonsang díj
2012: 9th Korean Music Awards – Best Korean Pop Song [Good Day]
2012: 9th Korean Music Awards – Song of the Year [Good Day]
2012: 9th Korean Music Awards – Female Musician of the Year Netizen Vote
2012: 7th Asia Model Festival Awards – BBF Pop Singer Award
2012: Melon Music Awards – Top 10 Artist
2012: Gaon Chart Awards - Az év dala elismerés (február, december)
2011: Gaon Chart Music Awards – Song of the Year (February) [Only I Didn’t Know]
2011: Gaon Chart Music Awards – Song of the Year (December) [You and I]
2011: 13th Mnet Asian Music Awards – Best Vocal Performance (Solo) [Good Day]
2011: Nickelodeon Korea Kids 'Choice Awards – Favorite Female Singer
2011: 2011 Soompi gayo Awards - Top női szólóelőadók 2011-ben (arany díj)
2011: Style Icon Awards – Top 10 Style Icon
2011: TVCF Awards – Model of the Year
2011: Korea Advertising Association Awards – Good Model Award
2011: Cyworld Digital Music Awards - Artist of the Year [You and I]
2011: Cyworld Digital Music Awards – Song of the Month (December) [You and I]
2011: Cyworld Digital Music Awards – Best Top Seller Artist [You and I]
2011: 20th Seoul Music Awards – Record of the Year [You and I]
2011: 20th Seoul Music Awards – Bonsang Award
2011: 5th Mnet 20's Choice Awards – Hot CF Star
2011: 3rd Melon Music Awards – Song of the Year (Digital Daesang) [Good Day]
2011: 3rd Melon Music Awards – Top 10 Artist
2010: SBS Entertainment Awards – Variety New Star Award [Heroes]
2010: Cyworld Digital Music Awards – Song of the Month (December) [Good Day]
2010: Cyworld Digital Music Awards – Song of the Month (June) [Nagging]
2010: 25th Golden Disk Awards - Digital Music Bonsang [Nagging]
2010: 17th Republic of Korea Entertainment Arts Awards Ceremony - Új generációs énekes díj
2010: 11th Korea Visual Arts Festival – Photogenic Award
2010: 2nd Melon Music Awards – Top 10 Artist
2010: Seoul Music Awards – Bonsang Award
2010: Seoul Music Awards – Record of the Year in Digital Release [Good Day]
2008: Ministry of Culture, Sport and Tourism - Power Rookie Award 

Írta: BeJoyful

Sorozatok   
2019: Hotel Del Luna – Jang Man Wol
2018: My Mister – Lee Ji Ahn
2016: Scarlet Heart: Ryeo –
Go Ha Jin / Hae Soo
2015: The Producers –
Cindy
2013: Pretty Man –
Kim Bo Tong
2013: You’re the Best, Lee Soon Shin –
Lee Soon Shin
2012: Dream High 2 –
Kim Pil Suk (vendég szerep)
2012: Salamander Guru and The Shadow –
Pickpocket Jieun (vendég szerep)
2011: Welcome to the Show –
önmaga
2011: Dream High –
Kim Pil Suk


Filmek
 
2021: Dream – Lee So Min (forgatás alatt)
2021: Shades of the Heart
– Mi Yeong
2019: Persona
2017: Real –
cameo  


Műsorvezetői munkái
2011.03.20 - 07.28.: Inkigayo
2012: Gayo Daejeon
2012: Quiz Show Q 


Videó Klipekben való megjelenései
2019: Lovedrunk (feat. Epic High & Crush)

 Koreai diszkográfia

Mini albumok
2008:
Lost And Found
2009:
IU…IM
2010:
Real
2011:
Real+
2012:
Spring of a Twenty Year Old
2014:
Kkot-Galpi: A Flower Bookmark [Special Album]
2015: Chat-Shire
2017:Kkot-Galpi #2: A Flower Bookmark [Special Album]
2019:
Love Poem

Stúdió albumok
2009:
Growing Up
2011:
Last Fantasy
2013:
Modern Times
2017: Palette
2021:
Lilac

Újra csomagolt albumok
2013:
Modern Times - Epilogue

Egységes digitális kislemezei
2012:
Peach
2014:
Sogyeokdong
2015:
Heart
2017:
Through the Night
2017:
Can’t Love You Anymore
2017:
Autumn Morning
2018:
BBIBBI
2020:
EIght
2021:
Celebrity
2021: Strawberry Moon 

Együtt működések  
2021: Nakka (with. Akmu)
2019: God (feat. Henry Lau, Haeter Cho, Yang Da Il)
2019: Fairy Tale (feat. Kim Dong Ryul)
2018: SoulMate (feat. Zico)
2017:
C A T (with. Sunwoo Jung A)
2017:
Love Story (with. Epik High)
2016:
Choice (feat. Hyungdon & Daejun)
2015: Leon (with. Park Myung-soo)
2014:
When Would It Be (feat. Yoon Hyun Sang)
2014:
Sogyeokdong (feat. Seo Tai Ji)
2014:
Summer Love (feat. Ulala Session)
2014:
Not Spring, Love, or Cherry Blossoms (feat. High4)
2012:
Sea Of Moonlight (ft. Fiestar)
2011:
Ice Flower (Kim Yuna)
2011:
I know (fr. Seung Ri)
2010:
It’s First Love (ft. Na Yoon Know)
2010:
Nagging (ft. Seulung-2PM-)
2010:
I Believe In Love (Yoo Seung Ho)
2010:
It’s You (ft. Sung Si Kyung)
2010:
Let’s Go (G20)
2009:
Suga Luv (ft. Bizniz)
2009:
All You Need Is Love (Zitten and Run)
2009:
I Hope (ft. Mighty Mouth)

Sorozat, film dalok
2020:
I Give You My Heart (Crash Landing on You OST)
2015:
Heart (The Producers OST)
2015:
Take Care of My Dad (Take Care of My Dad OST)
2013:
Beautiful Song (with Cho Jung Seok - You're The Beaóst, Lee Soon Shin OST-)
2012:
Atreia (Aion: The Tower of Eternity OST)
2012:
Stranded (korean ver. -Sammy's Great Escape OST)
2011:
Someday (Dream High OST)
2011:
Hold My Hand (The Greatest Love OST)
2010:
Danny Boy (Telecinema 7 OST)
2010:
Pinkie Swear (Very Best Telecinema 7 OST)
2010:
Because I’m Woman (Road No. 1 OST)
2010:
My Dream Patissiere (Yumeiro Patissiere OST)
2009:
Meanwhile Thou (Strike 2009 OST)
2009:
Araro (Queen Seondeok OST)
2009:
Wind Flower (Queen Seondeok OST)
 

Japán diszkográfia

Mini albumok
2011:
I □ U
2013:
Can Your Hear Me?

Kislemezek
2012:
Good day
2012:
You & I
2013:
The Age of the Cathedrals
2013:
New World
2013:
Beautiful Dancer
2013:
Monday Aftermoon

Utolsó frissítés: 2021.10.22. 15:03 BeJoyful által


Oszd meg!   iwiw  facebook  twitter  myspace