Starity

Liam Hemsworth

Liam Hemsworth Liam Hemsworth nemzetisége 164. 3185rajongó 163vélemény
  • Értékelés
  • tehetség: 81%
  • stílus: 79%
  • szimpátia: 79%

Liam Hemsworth életrajza

KEZDETEK
Liam Hemsworth 1990. január 13-án született az ausztrál fővárosban, Melbourne-ben. Édesanyja, Leonie (született van Os) angoltanárnő, édesapja, Craig Hemsworth pedig társadalombiztosítási tanácsadó. Van két bátyja, Chris és Luke Hemsworth, akik szintén színészként keresik a kenyerüket. Anyai nagyapja holland bevándorló volt, de rendelkezik angol, ír, skór és német felmenőkkel is. Liam egy interjú során elárulta, hogy bár vannak szerepek, melyekért mindhárman versenybe szállnak, a versengés mindig barátságos: „Fivérek vagyunk, és mindig versengünk, de ez egy jó dolog, ez hajt minket, és mindig boldogok vagyunk, akármikor valamelyikünk leszerződik valamire.”

Liam nyolcadik osztályos volt, amikor ő és családja a Melbourne-től Dél-Keletre fekvő kis ausztrál szigetre, a Fülöp-szigetre költöztek. Liam elmondása szerint az idejét itt főként a bátyjaival történő közös szörfözéssel töltötte. 2009 márciusában az Egyesült Államokba költözött, hogy ott építsen karriert magának. Ő, és Chris eleinte Chris menedzserének, William Wardnak a vendégházában laktak, majd kibéreltek maguknak egy saját Los Angeles-i lakást.

KARRIER
2007-2009: Karrierje kezdetén
Mielőtt színésszé vált volna, hat hónapig padlóburkolással foglalkozott. Komolyan fontolóra vette, hogy bátyja nyomát kövesse a középiskolában azzal, hogy részt vett iskolai darabokban. Végül felfogadott egy ügynököt. 16 éves korában ment el az első meghallgatására, karrierje pedig 2007-ben kezdett beindulni, amikor vendégszereplőként tűnt fel az Otthonunk és a McLeod lányai című televíziós műsorokban. 2007. július 8-ának hetén csatlakozott a Neighbours című ausztrál szappanopera forgatásához, melyben korábban bátjya, Luke is feltűnt. Karaktere, Josh Taylor két éven át, 2007-ben és 2008-ban is állandó szereplője volt a műsornak. Egy atletikus testalkatú, deréktól lefelé lebénult fiút alakított, aki a Bridget Parker nevű karakter támogatója, majd szerelme volt, aki egy autóbalesetet követően deréktól lefelé a fél oldalára lebénult. 2008-tól feltűnt a gyerekek számára készült Elefánthercegnő című sorozatban, melyben Marcus bőrábe bújt, aki a főszereplő együttes gitárosa. Később szerepet kapott a Bordélyház című televíziós sorozatban, majd a brit Háromszög című filmben volt látható. Egy kis szerepben feltűnt a Nicolas Cage főszereplésével készült Képletben is, mint a Massachusettsi Technológiai Intézet hallgatója.

2010-2011: Áttörés Az utolsó dallal
2009-ben szerepet kapott Sylvester Stallone oldalán The Expendables - A feláldozhatókban, de karakterét végül kiírták a szövegkönyvből. (Ezt kárpótolandóan később mellékszereplőként tetszelgett a The Expendables - A feláldozhatók 2.-ben.) Bátyja, Chris egy interjú során elmondta a Movieline-nak, hogy pár órával azután, hogy kiderült, Liam nem szerepelhet A feláldozhatóban, Kenneth Branagh rendező felhívta őt, hogy készítsenek próbafelvételeket a 2011-es Thor című film főszerepéhez. Így 2009 márciusában az Államokba költözött, hogy próbafelvételeket készítsenek. Habár a szerepet végül bátyja, Chris kapta meg májusban, a Disney egy héttel később bejelentete, hogy Liam megkapta az egyik főszerepet, Will Blakelee karakterét a 2010-es Az utolsó dal című drámában, ami Nicholas Sparks azonos című regényén alapul. A filmben Miley Cyrus karakterének szerelmét alakítja. Nikki Finke hírt adott arról, hogy Liam csak három hetet töltött akkor az Egyesült Államokban, és még nem talált ügynököt, amikor kiválasztották a szerepre. Ezután feltűnt Miley Cyrus "When I Look At You" című dalának hivatalos videóklipjében is, amit 2009. augusztus 16-án vettek fel.

2009 szeptemberében Liam részt vett egy gálaesten, hogy a Foxtel nevű ausztrál prémium csatornát promótálja. 2010 márciusában a Deadline magazin a "Hollywood Főszereplő Férfijainak Következő Generációja" című cikkjében Liamet is szerepeltette. Ugyanebben a hónapban bejelentésre került, hogy Liam tárgyalásokat folytat az Arabian Nights című 3D-s akciófilmmel kapcsolatban, amit Chuck Russell rendez majd az Inferno Entertainment számára. Később megerősítésre került hogy szerepelni fog a filmben. Mindemellett felajánlották neki a Northern Lights című film főszerepét, miután Taylor Lautner kihátrált a David Ellison által finanszírozott projektből.

2010-ben ő volt a Nickelodeon Australian Kids' Choice Awards gála műsorvezetője, ahol egyébként Miley Cyrusszal közösen elnyerték a legjobb csókjelenetért járó díjat. Ezután a Zac Brown Band "Colder Weather" című dalához készült videóklipben volt látható.

2012-től napjainkig: Világhírnév Az Éhezők Viadalával
2011. április 4-én a Lionsgate bejelentette, hogy Liam lesz az egyik főszereplő, Gale Hawthorne Az Éhezők Viadala című filmben, mely Suzanne Collins azonos című regényén alapul. A történet a távoli jövőben játszódik, ahol az Egyesült Államok területén megmaradt Panemben gyerekek vesznek részt egy halálig tartó televíziós gladiátorjátékban. A címhez is méltóan Liamnek keményen kellett edzenie a szerep miatt, amihez motivácot bátyja szolgáltatta: „A forgatás előtt a legnagyobb inspirációm a bátyámtól eredt, aki a következőt írta nekem: »Hé, dagi, a címe Az Éhezők Viadala és nem A Zabálók Viadala.« Úgyhogy elkezdtem sokkal többet edzeni és kevesebbet enni.”

A filmet 2012 márciuásban mutatták be az Egyesült Államokban, Jennifer Lawrence főszereplésével, és hatalmas siker lett, több mint 690 millió dollárt hozott a jegypénztáraknál. Liam állítása szerint nagy hatással volt rá a film: Az Éhezők Viadala határozottan megváltoztatta az életem. Annyi különböző kérdést hozott fel a saját személyiségemmel kapcsolatban, és arról, merre tartok. Úgy értem, mielőtt ez az egész elkezdődött volna, tényleg úgy éreztem, hogy már megoldottam. Mint, tudod, minden rendben lesz, én ez a személy vagyok és tudom, mi akarok lenni és tudom, merre akarok menni. De aztán elért arra a pontra, amikor azt hiszem elkezdtem duplán megkérdőjelezni mindent. Olyan volt, mint hogy miért csinálom ezt? Hová juttat ez engem? Mi van, ha most ezt teszem, utána tehetem ezt? Nem a pillanatban éltem.”

2011 júniusában csatlakozott a Szerelem és becsület című háborús dráma stábjához is, Aimee Teegarden és Teresa Palmer oldalán, melyben egy a vietnámi háborúból hazatérő katonát alakít. 2013-ban Emma Roberts mellett tűnt fel a Tuti szajréban, majd Harrison Ford, Gary Oldman és Amber Heard oldalán volt látható a Paranoiában. Ezután ismét Gale bőrébe bújt az Az éhezők viadala: Futótűzben, melyet 2013. november 21-én mutattak be hazánkban. A könyves trilógia összesen négy filmben került feldolgozásra: Az éhezők viadala: A kiválasztott - 1. rész 2014. november 20-án, Az éhezők viadala: A kiválasztott - Befejező rész pedig 2015. november 19-én került bemutatásra Magyarországon.

2012. június 11-én a Los Angeles-i székhelyű non-profit szervezet, az Ausztrálok Filmekben bejelentette, hogy 2012. június 27-én kitüntetést adnak át Liamnek egy exklúzív vacsora keretein belül, Hollywoodban. Liam részt vett a kizárólag meghívottak számára rendezett eseményen, amit a Century Cityben található Intercontinental Hotelben tartottak, oldalán menyasszonyával, Miley Cyrusszal. Ez volt a páros első nyilvános megjelenése, mint jegyespár. 2015-ben Liam Kate Winslet szerelmét alakította az ausztrál regényen alapuló A ruhakészítőben, amit 2014 nyarán Victoriában forgattak. Mivel a filmben van egy jelenet, amiben karaketere alsóneműre vetkőzik, hogy a varrónő feljegyezhesse méreteit egy új öltönyhöz, Liam alaposan készült a szerepre: „Hetekig nem ettem, és a felvétel előtt csináltam pár fekvőtámaszt. Bármikor, amikor az embernek le kell vetkőznie, jó ha csinál belőle párat.” 2016-ban fontos szereplőként tűnt fel Roland Emmerich A függetlenség napja: Feltámadás című kalandos sci-fijében. Ezután Az Éhezők Viadala filmekből is ismert Woody Harrelson oldalán szerepelt A párbaj című westernben, amit 2016. június 24-én mutattak be az Egyesült Államokban.

2018. február 4-én jelent meg a Tourism Australia: Dundee - The Son of a Legend Returns Home című három perces rövidfilm, amiben Liam és bátjya, Chris is láthatók, néhány más híres színész mellett. 2019-ben az egyik férfi főszereplőt alakította az Hát nem romantikus? című romantikus vígjátékában, aminek főszereplője, akit Rebel Wilson alakít, egy baleset következtében egy romantikus vígjátékban találja magát. Ugyanebben az évben került bemutatásra a Killerman című akciófilm, amiben az amnéziában szenvedő főszereplőt alakítja.

2020-ban feltűnt a Most Dangerous Game című horror-sorozatban, a Quibi gyártásában. Liam alakítja a főszereplőt, egy halálos beteg férfit, aki próbálja biztosítani várandós felesége jövőjét, mielőtt meghal. Szintén 2020-ban szerepelt Az arkansasi drogfutárokban, amiben egy rosszul sikerült drogügylet után a két főszereplő az életéért küzd egy végezetsnek tűnő hajszában. 

MAGÁNÉLET
Az utolsó dal forgatása alatt ismerkedett meg Miley Cyrusszal, akivel 2009 júniusában összejöttek. Miután három évig "se veled, se nélküled" kapcsolatban éltek, 2012 júniusában bejelentették eljegyzésüket. Ugyanebben a hónapban közös tetoválást is villantottak: mindketten Theodore Roosevelt 1910. április 23-án a párizsi Sorbonne Egyetemen tartott beszédének egy-egy részletét varratták karjukra. Liamé az alábbi részlet: „If he fails, at least fails while daring greatly”, míg Miley karján ennek hosszabb folytatása olvasható.

Együtt éltek Los Angelesben, de 2013 szeptemberében felbontották jegyességüket. 2014 júliusában Liam azt nyilatkozta, hogy ő és Miley „mindig is legjobb barátok” lesznek, és hogy „egy pillanatnyi és erőteljes kapcsolat” volt közöttük. 2016 elején szárnyra kaptak olyan híresztelések, mely szerint a párost együtt látták Liam malibui otthonában, és hogy Miley ujján ismét megjelent az eljegyzési gyűrű. Miley később, 2016 októberében az Ellen DeGeneres Showban erősítette meg a híreket, miszerint újra együtt vannak, és jegyben járnak. Az esküvőre végül 2018. december 23-án került sor, Nashville-ben, az otthonukban.

Liam az Ausztrál Gyermekkor Alapítvány egyik nagykövete. Beszélt a szervezethez fűződő kapcsolatáról: „Nekem vannak a legjobb szüleim, akiket csak kívánhatsz magadnak. Húsz évig dolgoztak a gyermekvédelemben és mindig is csak bátorítást és támogatást kaptam tőlük. A világ önmagában is elég ijesztő egy gyermek számára. Fontos, hogy az otthon mindig egy biztonságos hely legyen nekik.” Amikor arról kérdezték, hogy elhiszi-e, miszerint a gyerekek hősként tekintenek rá, Liam azt válaszolta, hogy erről még nem tudott, de szeretne jó példakép lenni.

2016-ban több férfi színész is kifestette a mutatóujján a körmét, ezzel felhívva a figyelmet a gyermekkori bántalmazás fontosságára. A mozgalomhoz Liam is csatlakozott, aki neonzöld színű körömmel fotózkodott, emellett pedig természetesen pénzbeli adománnyal is hozzájárult a Polished Man kampányhoz.

Liam vegán életmódot folytat, és azt nyilatkozta a Men's Fitness magazinnak, hogy „nem találtam negatívumot az így történő étkezésben. Csakis pozitívumot érzek, mentálisan és fizikailag is.” A PETA 2016-ban kinevezte őt a legszexibb vegetáriánus hírességnek.

ÉRDEKESSÉGEK
- Elsa Pataky a sógornője (Chris felesége).
- Kedvenc filmje többek között a Kincsvadászok (1985), a James Dean (2001), az Őranygallal, védtelenül (2006), A tégla (2006) és a Tesó-Tusa (2008).
- Kedvenc színésze többek között Leonardo DiCaprio, Heath Ledger és Paul Newman.
- Unokatetsvére, Rob Hemsworth egy oszrtiga-farmer, aki versenyzett a My Kitchen Rules hatodik évadában, Victoriát képviselve.
- Nagybátyja, Ros Ansell inspirálta a Krokodil Dundee (1986) című filmet. Rod felesége Liam nagynénje (édesanyja testvére), Joanne van Os volt, aki íróként dolgozik.
- Gyerekként odavolt Alyssa Milanóért, akit kedvenc heti műsorában, a Bűbájos boszorkákban látott.
- Ő volt az első celebritás, aki a "Diesel Only The Brave" parfüm arca lett (2016-ban).
- Mielőtt színészkedni kezdett volna, számos különleges munkát kipróbált: volt parkőr, pékségben segéd, és egy bowling terem alkalmazottja is.

DÍJAK ÉS JELÖLÉSEK
2010 - Az utolsó dal - Young Hollywood - Az év áttörő színésze - Díj
2010 - Az utolsó dal - Nickelodeon Australian Kids' Choice Awards - Kedvenc csókjelent - Díj
2010 - Az utolsó dal - Teen Choice Awards - Áttörő férfi színész - Díj
2010 - Az utolsó dal - Teen Choice Awards - Legjobb csókjelenet - Jelölés
2010 - Az utolsó dal - Teen Choice Awarda - Legjobb dráma - Jelölés
2010 - Az utolsó dal - Teen Choice Awards - Legjobb filmes kémia - Jelölés
2012 - Az Éhezők Viadala - Teen Choice - Jelenetet ellopó férfi - Jelölés
2012 - Az Éhezők Viadala - People's Choice Awards - Legjobb kémia (megosztva Jennifer Lawrence-szel és Josh Hutchersonnal) - Díj
2012 - Az Éhezők Viadala - MTV Movie Award - Legjobb áttörő előadás - Jelölés
2012 - Az Éhezők Viadala - MTV Movie Award - Legjobb stáb - Jelölés
2012 - Az Éhezők Viadala - Teen Choice Award - Legdögösebb pasi - Jelölés
2014 - Az éhezők viadala: Futótűz - Teen Choice Award - Legjobb színész sci-fi/fantasy filmben - Jelölés
2015 - Az éhezők viadala: A kiválasztott - 1. rész - Teen Choice Award - Legjobb színész sci-fi/fantasy filmben - Jelölés
2017 - A függetlenség napja: Feltámadás - People's Choice Awards - Kedvenc színész akciófilmben - Jelölés

Filmek
2023 Russell
2022 Poker Face
2020 Az arkansasi drogfutárok / Arkansas... Kyle
2019 Killerman ... Moe
2019 Hát nem romantikus? / Isn't It Romantic ... Blake
2018 Tourism Australia: Dundee - The Son of a Legend Returns Home (rövidfilm) ... Wes Windsong
2016 A párbaj / The Duel ... David Kingston
2016 A függetlenség napja: Feltámadás / Independence Day: Resurgence ... Jake Morrison
2016 United World News Special: The War of 1996, a Special Report (rövidfilm) ... Jake Morrison
2015 Az éhezők viadala: A kiválasztott - Befejező rész / The Hunger Games: Mockingjay – Part 2 ... Gale Hawthorne
2015 A ruhakészítő / The Dressmaker ... Teddy McSwiney
2014 Az éhezők viadala: A kiválasztott - 1. rész / The Hunger Games: Mockingjay – Part 1 ... Gale Hawthorne
2014 Cut Bank ... Dwayne McLaren
2013 Az éhezők viadala: Futótűz / The Hunger Games: Catching Fire ... Gale Hawthorne
2013 Paranoia ... Adam Cassidy
2013 Tuti szajré / Empire State ... Chris Potamitis
2013 Szerelem és becsület / Love and Honor ... Mickey Wright
2012 The Expendables - A feláldozhatók 2. / The Expendables 2 ... Billy "The Kid" Timmons
2012 Az Éhezők Viadala / The Hunger Games ... Gale Hawthorne
2010 Az utolsó dal / The Last Song ... Will Blakelee
2009 Háromszög / Triangle Victor
2009 Képlet / Knowing ... Spencer

Sorozatok
2020 James and the Giant Peach with Taika and Friends (minisorozat) ... Aunt Spiker (1 epizód)
2020 Most Dangerous Game ... Dodge Tynes (15 eoizód)
2016 A munka hősei / Workaholics ... Cushing Ward (1 epizód)
2015 The Muppets. ... Liam Hemsworth (1 epizód)
2015 Saturday Night Live ... Liam Hemsworth (1 epizód)
2008-2009 Elefánt hercegnő / The Elephant Princess ... Marcus (26 epizód)
2009 Bordélyház / Satisfaction ... Marc (2 epizód)
2007-2008 Neighbours ... Josh Taylor (25 epizód)
2007 McLeod lányai / McLeod's Daughters ... Damo (1 epizód)
2007 Otthonunk / Home and Away (1 epizód)

Utolsó frissítés: 2021.10.02. 11:11 Lindsay019 által


Oszd meg!   iwiw  facebook  twitter  myspace