Starity

Lorde

Lorde Lorde nemzetisége 585. 665rajongó 201vélemény
  • Értékelés
  • tehetség: 75%
  • stílus: 67%
  • szimpátia: 65%

Lorde életrajza

Ella Marija Lani Yelich-O'Connor - művésznevén Lorde - Aucklandben látta meg a napvilágot 1996. november 7-én, egy építőmérnök apa és egy díjnyertes költő anya gyermekeként. Három testvére van: Jerry, Angelo és India. Az ír és horvát felmenőkkel is rendelkező énekesnő Devonport külvárosában nőtt fel. 5 évesen kezdett érdeklődni a szórakoztatóipar iránt, és végül már 12 évesen fel is fedezték, amint énekelt egy iskolai tehetségkutatóban. Egy évre rá, 13 évesen már le is szerződtették az Universalnál, ahol rögtön elkezdtek dolgozni azon, hogy megtalálja saját hangját és művészi látásmódját. Több dalszerző és producer is segítette munkáját, ő maga pedig tizenhárom-tizennégy éves kora körül kezdte el írni saját számait gitárjával.

PURE HEROINE (2013 - 2016)

Hivatalosan 2013. március 8-án adták ki Lorde első munkáját, a The Love Club EP-t, mely öt dalt tartalmazott, köztük a Royalst is, mely rögtön be is indította karrierjét, és hamar hatalmas slágerré vált. Új-Zélandon első helyen debütált, majd helyezését három hétig meg is tartotta. Az EP hasonló sikernek örvendett, hazájában a második lett a legmagasabb pozíciója. A Royals az Egyesült Államokban is kiadásra került, ahol szintén óriási népszerűségretett szert. A Billboard Hot 100-on az első helyig  jutott, és külön az alternatív szerzeményeket összesítő listát is hetekig uralta. Előbbi azért érdekes, mert nála fiatalabb előadó 1987-ben vezette utoljára a listát az USA-ban, utóbbi pedig azért, mert legutóbb csupán 1996-ban volt arra példa, hogy az alternatív listán egy nő legyen az első. Az énekesnő ezenkívül az első új-zélandi szóló előadó lett, aki valaha vezette az Egyesült Államok slágerlistáját. A kritikusok is meglehetősen pozitívan fogadták Lorde minimalista debütáló dalát, sokan az év egyik legjobb felvételének találták, valamint Kanye West, Adele és Lana Del Rey számaihoz hasonlították többek közt.

Új-Zélandon június 8-án jelent meg az énekesnő második kislemeze Tennis Court címmel, és ahogyan az előző, ez is első helyen nyitott. Mivel a héten másik három száma is a top 20-ban szerepelt, ő lett az első olyan előadó hazájában, akinek négy dala is egyidejűleg a legjobb 20 között tartózkodott.

2013 augusztusában Twitteren írta meg Lorde, hogy debütáló albuma szeptember 30-án érkezik majd, Pure Heroine címmel. Ezzel egyidejűleg bemutatta a borítót, és a dallistát is, melyen tíz szerzemény szerepelt. A Royalst és a Tennis Courtot követő harmadik kislemez a - Billboard magazin szerint  „sötéten dallamos" - Team lett, melyet szeptember 13-án mutattak be. A számmal az énekesnő a második top 10-es dalát szerezte meg az USA-ban.

Az album egyöntetűen pozitív kritikai fogadtatásban részesült, a Rolling Stone magazin ötből négy csillagot, a Billboard magazin pedig 100-ból 94 százalékot adott a lemeznek. A korong első helyen kezdett Új-Zélandon és Ausztráliában, míg az USA-ban eddig a harmadik a legjobb helyezése.

Az énekesnő Everybody Wants to Rule the World c. Tears for Fears-feldolgozása szerepelt Az Éhezők Viadala: Futótűz c. film betétdalai között.

Lorde négy jelölést is begyűjtött a 2014-es Grammyre, melyek közül kettőt végül sikeresen díjra váltott: a Royals kapta az év dalának és az év popfelvételének járó elismerést is. Az énekesnő nem mellesleg fel is lépett a gálán első nagy slágerével. A nem sokkal később tartott BRIT Awardson szintén tiszteletét tette Lorde, ahol megkapta a legjobb nemzetközi női előadónak járó trófeát.

2014 szeptemberében mutatták be az énekesnő Yellow Flicker Beat című felvételét, mely Az éhezők viadala-sorozat harmadik felvonásának soundtrackjéhez készült, és annak első kislemezként jelent meg. A dalt remekül fogadták a kritikusok, a top 40-be került az USA-ban, a videoklip pedig 2014 novemberétől elérhető Lorde hivatalos VEVO-csatornáján. A videót egyébként több ízben is elismerő szavakkal illették, ugyanis a dalszövegen túlmutató, rejtett jelentéssel bír: az énekesnő életét mutatja be, a magányt, amit karriere során megtapasztalt, illetve a másságot, egyediségét, amit egyik korosztály sem ért és nem is igazán képes befogadni. Mindezt a film összes eszközével igyekszik bemutatni a rendező, Emily Kai Bock, a mozgással, a fényekkel és a helyszínekkel is egyaránt játszik. Lorde mindenki számára groteszk tánca utal például az egyediségre, amit az énekesnő megtestesít, a helyszínek pedig kifejezik, hogy sehova nem illik igazán: például a videóban megjelenő üres tornaterem arra utal, hogy gyerekkori barátaitól teljesen elszigetelődött karriere miatt, az úri társadalmat felvázoló képek pedig azt sugallják, hogy a showbiznisz szupersztárjai befogadják ugyan, de nem érzi otthon magát közöttük - éppen ezért siet el a társaságtól a jelenet végén.

2015-ben a Disclosure Magnets című dalában közreműködött, mely az elektronikus zenét játszó páros második stúdióalbumán, a Caracalon kapott helyet. A hozzá készült kisfilm szeptemberben jelent meg.

MELODRAMA (2017 - )

Lorde 2013 decemberében jelentette be, hogy dolgozik következő stúdióalbumán. 2014 júniusában úgy nyilatkozott, hogy a korong még csak a kezdeti fázisban van, de annyit elárulhatott, hogy teljesen más, mint debütálóalbuma. A dalokat Új-Zélandon, az énekesnő hazájában vették fel, nagy részüket pedig eredetileg zongorára írták. Lorde olyan klasszikusokból merített ihletet, mint Paul Simon 1986-os albuma, a Graceland, illetve a Simon & Garfunkel lemezei, valamint olyan legendák munkásságát vette alapul, mint Tom Petty, Phil Collins és Joni Mitchell. A második album létrejöttében nagy szerepet játszott Jack Antonoff zenei producer - aki egyben a Bleachers énekese és a fun. gitárosa is -, pénzügyileg támogatta az énekesnőt, valamint a dalok egy részét New York-i stúdiójában vették fel. Emellett a dalszövegek írásába is besegített, az ő nevéhez is köthető többek között a lemez első kislemeze, a Green Light, illetve a Liability.

Hivatalosan 2017. március 1-jén jelentette be Twitter-profilján, hogy első kislemezét - mely a Green Light címet kapta - március 2-án hallhatják a rajongók. A dal a hozzá készült kisfilmmel együtt az énekesnő VEVO-csatornáján debütált. Még ezen a napon bejelentette, hogy legújabb nagylemeze, mely a Melodrama címet viseli, még 2017-ben a boltok polcaira kerül. 2017. március 9-én újabb dalt hozott nyílvánosságra az új korongról, mely a Liability címet viseli. Mindkét szerzeményét először március 11-én adta elő élőben a nagysikerű amerikai szkeccskomédiában, a Saturday Night Live-ban.

2017. június 2-án jelent meg az album második kislemeze, a Perfect Places, melynek videoklipje augusztusban került fel Lorde hivatalos VEVO-csatornájára. A Melodrama 2017. június 16-án került a boltok polcaira. Szeptemberben ismét egy kislemezt dobott piacra, a szóban forgó dalhoz, a Homemade Dynamite-hoz azonban nem készült kisfilm.

Melodrama névre keresztelt világturnéja 2017 szeptemberében kezdődött Angliában, majd az európai állomásokat követően Ausztráliában és Új-Zélandon, valamint Észak-Amerikában is fellépett. A turné, mely egyébként 2018 nyarán ér véget, összesen 69 fellépést ölel fel.

INSPIRÁCIÓ, STÍLUS

Az énekesnő többek közt Etta James és Otis Redding zenéjén nőtt fel, de kiemelkedő hatással volt rá Burial és The Weeknd is. Úgy gondolja, jobb ha titokzatos és kiismerhetetlen marad a nagyközönség előtt, saját bevallása szerint ebben segítette őt a két említett előadó munkássága. Zenei stílusára hatással volt még többek közt Lana Del Rey, James Blake, a Yeasayer, az Animal Collective, Bon Iver, a Radiohead, Jamie Woon, az Arcade Fire, Kurt Vonnegut, Laurie Anderson, Kanye West és Prince is.

Lorde szerint a popzenének nem feltétlenül kell ostobának lennie, ahogyan az alternatívnak sem unalmasnak, így próbál a kettő között valamiféle egyensúlyt találni elmondása szerint. Továbbá kifejtette már azt is, hogy sokallja, hogy napjaink legtöbb slágerét a „nevetséges, felfoghatatlan és elérhetetlen gazdagság" kíséri végig, erről is írta meg első saját, rekordokat döntő sikerszámát.

Szerzeményeit  sorolták már elekropop, art pop és inide pop kategóriába is, jellemző rá a minimalizmus, mely a fél óra alatt megírt slágerében, a Royalsben is kicsúcsosodik. A „rendkívül éles", sokszor a mainstream popkulturát bíráló dalszövegeivel a kritikusokat is könnyedén megvette. Munkájában olyan novellaírók inspirálják mint Raymond Carver, Wells Tower, Tobias Wolff és Claire Vaye Watkins.

A fiatal énekesnőt többek közt olyan előadók és zenészek méltatták már, mint David Bowie, Dave Grohl, Katy Perry és Elthon John.

MAGÁNÉLET

2014 januárjában a média arról cikkezett, hogy Lorde a 24 éves, új-zélandi születésű fotóssal, James Lowe-val van kapcsolatban, akivel még karrierje komolyra fordulása előtt ismerkedett meg. A páros 2016 januárjában úgy döntött, külön utakon folytatják.

ÉRDEKESSÉGEK

Iskolai évei alatt ráragadt a Casper becenév, amit sápadt arca ihletett.
Nagy hatással van rá Kanye West zenéje, akinek egyébként Hold My Liquor című dalát gyakran feldolgozza a koncertjein.
Nem szeret interjúkat adni és nem szívesen áll kamera elé.
Karriere kezdetén Katy Perry felkérte, hogy legyen az előzenekara világkörüli turnéján, azonban Lorde elutasította.
Elmondása szerint táncolás közben úgy néz ki, mint Gollam a Gyűrűk ura filmsorozatból.
Közeli barátok Taylor Swifttel.

írta: ismeretlen; kiegészítette és korrigálta: Lady Suzy

STÚDIÓALBUMOK
2013: Pure Heroine
( - 2013. szeptember 27.)

2017: Melodrama
( - 2017. június 16.)

EP-LEMEZEK
2013: The Love Club EP
2013: Tennis Court EP
2013: Live in Concert

KISLEMEZEK
2013: Royals
2013: Tennis Court
2013: Team 
2013: No Better 
2014: Glory and Gore 
2014: Yellow Flicker Beat
2017: Green Light
2017: Perfect Places
2017: Homemade Dynamite

VIDEOKLIPEK
2013: Royals
2013: Tennis Court
2013: Team
2014: Yellow Flicker Beat
2015: Magnets (Disclosure, közreműködésben Lorde)
2017: Green Light
2017: Perfect Places

Utolsó frissítés: 2021.01.21. 18:06 Noora által


Oszd meg!   iwiw  facebook  twitter  myspace