Starity

Macaulay Culkin

Macaulay Culkin Macaulay Culkin nemzetisége 757. 867rajongó 82vélemény
 • Értékelés
 • tehetség: 93%
 • stílus: 79%
 • szimpátia: 80%
 • Születési név
 • Macaulay Carson Culkin
 • Becenév
 • Mack
 • Születési idő
 • 1980. augusztus 26.
 • Születési hely
 • New York City, New York, USA
 • Foglalkozás
 • színész
 • Családi állapot
 • elvált
 • Magasság
 • 170 cm
 • Eredeti hajszín
 • szõke
 • Szemszín
 • barna
 • Csillagjegy
 • Szűz
 • Linkek
 • IMDB-adatlap
 • Twitter-oldal
 • Starity RSS-csatorna

Macaulay Culkin életrajza

KEZDETEK

Macaulay Carson Culkin 1980. augusztus 26-án született Manhattan-ben, New York City-ben. Szülei Patricia Brentrup és Kit Culkin, akit a Broadway-on való szerepléséből is ismerhetünk. Ő a harmadik legidősebb hét testvér közül. Öt fiú, és két lány testvére van: Shane, aki 1976-ban, Dakota aki 1978-ban született, 2008-ban meghalt, Kieran, aki 1982-ben született, Quinn, aki 1984-ben született, Christian, aki 1987-ben szültett és Rory, aki 1989-ben született. A Culkin testvéreket kezdetben római katolikus hitben nevelték. Macaulay unokaöccse Bonnie Bedelia színésznőnek, aki az apjának a lánytestvére. Fiatalabb korában egy kis lakásban éltek, az édesanyja telefonközpontosként dolgozott, az édesapja pedig egyházfi volt egy katolikus templomban. Macaulay a St. Joseph's School of Yorkville Iskolába járt 5 évig, majd a Professional Children's School-ban folytotta a tanulmányait. A School of American Ballet iskolába balettozni tanult. A szülei sosem voltak házasok, akik így 21 évig éltek együtt(1974-1995-ig), s 1997 áprilisábaban elkezdtek harcolni a felügyeletéért, amit az édesapja kapott meg.

SZÍNÉSZI KARRIER

Egészen kics kora óta színészkedik, 4 évesen már a világot jelentő deszkákat koptatta, amikor szerepelt a Bach gyermekek címû színpadi produkcióban, mely a a New York-i Filharmonikusokkal készült. A '80-as években folytatta a szereplést színpadon, TV-ben és filmekben. Ebben az idõszakában fontos szerepet játszott egy népszerû sorozat, az Equalizer, melynek egyik részében egy gyermekrablás áldozatát játszotta. Szerepelt még a Belevaló papapótló c. filmben, amiben az általa megformált karakter John Candy címszerepkaraktere után nyomozott, azzal az alappal, hogy: "Gyerek vagyok, ez a dolgom!". 
Culkin nemzetközi hírnévre tett szert, mikor 1990-ben John Hughes író átadta a Reszkessetek betörõk immár befejezett forgatókönyvét Chris Colombus rendezõnek, azzal a javaslattal, hogy gondolja meg Culkin szerzõdtetését a fõszerepre. Noha Macaulay volt az elsõ, akit Colombus látott, szkeptikus volt, hogy neki adja-e a szerepet, így meg is nézte a többi 200 lehetséges színészt, de belátta, hogy egyik sem játszik olyan jól, mint Culkin. A következõ meghallgatáson Mack-nek két jelenetet kellett memorizálnia, és Colombus biztos volt abban, hogy megtaláta a kis Kevin McCallistert. A film több mint 285 millió dollárt keresett csak az Egyesült Államokban. Így vált a legjövedelmezõbb mozifilmek egyikévé, és így emelte az akkor még csak 10 éves Culkin-t a legnagyobb mozisztárok közé. Visszatért Kevin szerepébe, az 1992-es folytatásban, az Elveszve New Yorkban-ban, ami szintén nagy siker lett. Ebben az idõben kötött barátságot Michael Jacksonnal Black or White (Fekete vagy fehér) címû klipjének forgatása közben. A Reszkessetek, betörõk! és a My girl - Az elsõ szerelem sikerei ellenére, a többi film, amiben Culkin szerepelt, nem váltak híressé. A Palira vettem a papát, a Richie Rich, Reszkessetek, nem hagyom magam ('94-es rendezések) mind csak kis hasznot hoztak a jegypénztáraknak. Fõszerepet játszott még a Diótörõ megfilmesített változatában is, mely az 1954-es New York-i balett rendezés alapján készült.
Pár év pihenõ után 2000-ben tért vissza egy a Madam Melville-beli szereppel, melyet londoni West End színházban adtak elõ. 2003 tavaszán vendégszerepet vállalt az NBC egyik tévékomédiájában, a Will&Grace-ben. Karen Walker válási ügyvédjének szerepe ígéretes meghallgatásokat hozott számára. 2003-ban ismét a mozgókép felé fordult: a Party szörnyekben egészen más szerepet játszik, mint amikrõl megismerhettük, név szerint egy party reklámozót, aki drogozik, és elítélték gyilkosságért. Hamarosan egy mellékszereppel folytatta a Rosszak jobbak c. filmben, ahol egy tolószékes ateista tanulót játszik, egy konzervatív keresztény iskolában. Habár a film csak mérsékelt sikert aratott a jegypénztárakban Culkin mégis pozitív visszajelzéseket kapott, és jó következtetéseket vonhatott le felnõtt színészi pályájának jövõjérõl. Culkin elkezdett egy kommentári karriert is, amikor megjelent Seth Green Robot csirke c. sorozatában. 2006-ban kiadott egy önéletrajzi regényt, amiben többek közt szót ejt a sztárságának jó és rossz oldalairól, valamint apjával való ingatag kapcsolatáról. Fõszerepet játszott még a Sex and Breakfast c. vígjátékban is, melyet Miles Brandman írt és rendezett. Alexis Dziena, Kuno Becker és Eliza Dushku játszák a csoport többi tagját, akiknek a terápia-vezetõjük csoportos szeretkezést javasolt gyógymódként. Culkin a Rosszak jobbak utáni elsõ filmjének forgatására 2006-ban került sor. A film 2007. november 30-án debütált Los Angelesben, és a First Look Pictures 2008. január 22-én ki adta DVD-n is. Culkin következõ munkája az NBC-nél várható, a Királyok c. sorozat szereplõjeként.

MOSTANI MUNKÁLATAI

Az elmúlt években, hónapokban leginkább a média a "drogos Macaulay Culkin"-tól volt hangos, sokan jósoltak neki korai halált, de 2013 őszére teljesen kivirulni látszik a fiatalember, ugyanis jelenleg a Mila Kunis hasonmással, Jordan Lane Price-szal van együtt, sőt olyannyira teljesen önmaga lett újra, hogy még a drogokkal is leállt. Van egy zenekara, a Pizza Underground, és a tagokkal együtt lelkesen gyakorol a fellépéseikre.

Több éves szünet után, 2015-ben három filmes munkát is kapott: láthatjuk majd a Wrestling Isn't Wrestling-ben, a The Jim Gaffigan Show-ban két epizód erejéig, illetve az Adam Green's Aladdin-ban is.

DÍJAK

1991: American Comedy Award - Legviccesebb férfi főszereplő a Motion Picture-nél - Reszkessetek, betörők!
1991: CFCA Award - Legígéretesebb színész- Reszkessetek, betörők!
1992: MTV Movie Award - Legjobb csók - My Girl - Az első szerelem (Anna Chlumsky-val)
1995: Razzie Award - Legrosszabb színész - Palira vettem a papát!, Reszkessetek, nem hagyom magam! és Richie Rich - Rosszcsont beforr

JELÖLÉSEK

1991: Young Artist Award - Golden Globe - Reszkessetek, betörők!
1992: MTV Movie Award - Legjobb duó a tévében - My Girl - Az első szerelem (Anna Chlumsky-val)
1994: MTV Movie Award - Legjobb gonosz - A jófiú

MAGÁNÉLET

15 éves volt, amikor a szülei elkezdtek harcolni a felügyeletéért, ami ahhoz vezetett, hogy Culkin legálisan függetlenedhetett a családjától. Az apja lett a managere. 1998-ban feleségül vette Rachel Minert, akitõl 2000-ben el is vált. Habár egy ideig római katolikus hitben nevelkedett, késõbb az apja kitiltotta a templomból, és Macaulay most leginkább spiritisztának vallja magát. A 2004-es Rosszak jobbak c. filmje sok mindent megmutatott az amerikai keresztény társadalombeli ellentétekbõl. 2002 óta randevúzgat Mila Kunis-szal, és 2006 eleje óta beszélik, hogy tervezik a házasságot, eddig azonban ez még nem történt meg. 2004 szeptemberében letartóztatták kábítószerbirtoklás miatt, de hamarosan kiengedték 4000 dollár óvadék ellenében. Nem sokkal ezután azonban ismét vádat emeltek ellene különbözõ kabítószer-visszaélések miatt. Az ügyvédeinek sikerült lefaragnia a büntetését 3 évrõl 1-re, valamint részt kellett vennie egy intenzív elvonókúrán. Jelenleg Los Angelesben él, de még mindig sok idõt tölt New York-ban. Imádja a profi birkózást, számos eseményen megjelenik. Nyolc év után, idén szakított barátnőjével, Mila Kunis színésznővel.

2015 - Adam Green's Aladdin
Ralph

2015 - The Jim Gaffigan Show
Macaulay Culkin

2015 - Wrestling Isn't Wrestling
DX Fan #2

2005-2010 - Robot Chicken
Bastian Bux / Billy / Co-Anchor /

2009 - A királyság
Andrew Cross

2007 - Sex and Breakfast
James

2004 - A rosszak jobbak!
Roland

2003 - Party szörnyek 
Michael Alig

1994 - Richie Rich - Rosszcsont beforr 
Richie Rich

1994 - Palira vettem a papát 
Timmy

1994 - Reszkessetek, nem hagyom magam! 
Richard Tyler

1993 - Diótörő
Diótörő

1993 - Jófiú 
Henry Evans

1992 - Reszkessetek, betörők! 2. - Elveszve New Yorkban 
Kevin McCallister

1991 - My Girl - Az első szerelem 

1991 - Mama pici fia 

1990 - Reszkessetek, betörők! 
Kevin

1989 - Reggel találkozunk 

1989 - Belevaló papapótló 
Miles Russell

1988 - Rocket Gibraltar

Utolsó frissítés: 2017.08.27. 19:07 LexiCobain által


Oszd meg!   iwiw  facebook  twitter  myspace