Starity

Madonna

Madonna Madonna nemzetisége 186. 1922rajongó 256vélemény
 • Értékelés
 • tehetség: 86%
 • stílus: 79%
 • szimpátia: 75%
 • Születési név
 • Madonna Louise Ciccone
 • Becenév
 • M, Mad, Maddie, Madge, Her Madgesty, The Queen of Pop, The Material Girl
 • Születési idő
 • 1958. augusztus 16.
 • Születési hely
 • Bay City, Michigan (USA)
 • Foglalkozás
 • énekesnõ, színésznő
 • Családi állapot
 • elvált, 6 gyermek
 • Partner
 • Brahim Zaibat
 • Magasság
 • 163 cm
 • Eredeti hajszín
 • barna
 • Szemszín
 • kék
 • Csillagjegy
 • Oroszlán
 • Linkek
 • IMDB-adatlap
 • Hivatalos weblap
 • Twitter-oldal
 • Facebook-oldal
 • Starity RSS-csatorna
 • Kapcsolódó sztárok
 • Lourdes Leon

Madonna életrajza

KORAI ÉVEK & CSALÁDI TRAGÉDIA (1958-1981)

Madonna, teljes nevén Madonna Louise Veronica Ciccone katolikus szülők gyermekékén látta meg a napvilágot Bay City-en, 1958. augusztus 16-án. Édeasapja (mérnök), Silvio Anthony Ciccone, édesanyja (táncos), Madonna Louise Fortin olasz bevándorlók voltak. Két bátyja van, Anthony és Martin, illetve három fiatalabb testvére, Paula, Christopher és Melanie. Hat gyermek között Madonnának meg kellett tanulnia érvényesülni, amit később úgy jellemzett, ő volt a család hercegnője.

Szigorú keresztény hitben nevelkedtek fel a gyermekek, így ez határozta meg Madonna gyerekkorát. „Anyám vallási fanatikus volt. A házunk körül folyton volt egy pap vagy egy apáca” – mondta. Édesanyja megszokásai és értékei, mint a Szent Szív, apácák, vallási iskola, oltár, családi ereklyék pedig később elemei lettek Madonna legvitatottabb munkáinak.


Madonna tablóképe

Édesanyja 1963. december 1-jén hunyt el mellrákban (ekkor az énekesnő még csak 5 éves volt). A kis Madonna észrevette a változásokat anyja körül, de még nem értette, mi történik körülötte. „Magányos lány lettem, aki folyton keresett valamit. Nem voltam lázadó, jó akartam lenni. Nem borotválkoztam, nem viseltem sminket, mint a legtöbb lány. Tanultam, jó jegyeket szereztem... Lenni akartam valaki” – mesélte a Vanity Fairnek. Rettegett édesapja, Tony, elvesztésétől, így legtöbb éjjel közel aludt hozzá, különben rémálmok gyötörték.

1966-ban Tony újraházasodott: feleségül vette a házvezető nőt, Joan Gustafsont, akivel két közös gyermeke született, Jennifer és Mario. Madonna ekörül kezdett lázadó jeleket mutatni. „Sosem fogadtam el őt. Visszanézek, és most már úgy látom, szörnyen nehéz lehetett neki velem...”

Édesanyja elvesztése lett karrierjének legnagyobb befolyása. „Szerintem azért mertem félelmek nélkül kifejezni magam, mert nem volt édesanyám. Az anyák jó modorra nevelnek, értékeket adnak neked. Én semmit nem tanultam ezekről a szabályokról és megtagadtam bárki segítségét” – mondta.

Legjobban mostohaanyja ellen küzdött, aki keményen akarta fogni a gyerekeket és minden házi munkát rájuk bízott. „Úgy fogtam fel magam, mintha Hamupipőke lennék. Ez is alapozta azt az érzésemet, hogy el akarok innen szakadni, tenni akarok valami maradandót.”

A St. Frederick's és St. Andrew's általános iskolába járt, később pedig a West Middle Schoolba is. Hamar kitűnt érdekes, megbotránkoztató viselkedésével. Bár jegyei az átlagosnál sokkal jobbak voltak, szünetben a folyosón cigánykerekezett és mászókáról lógott le úgy, hogy a szoknyája felcsúszott, így a fiúk láthatták az alsóneműjét.


Testvérei elmondása szerint „nőiességét” használta fel arra, hogy elérje, amit akar

Madonna később a Rochester Adams középiskolába járt, ahol kitűnő tanulóként a pompon lányok élére került. Érettségije uátn ösztöndíjat kapott a University of Michigan School of Music, Theatre & Dance iskolába. Kikönyörögte ezután apjától, hogy balett leckéket vehessen. A tanára, Christopher Flynn meglátta a tehetségét, s bátorította, hogy üldözze álmait a táncban.

1978-ban kibukott az egyetemből, s New Yorkba költözött. Nagyon kevés pénze volt, így állást vállalt eladóként a Dunkin' Donutsban. A táncot azonban nem hagyta fel, leckéket vett az Alvin Ailey American Dance színházban, s fellépett alkomról-alkalomra. „Ez volt az első, hogy repülőre ültem és taxit fogtam. 35 dollár volt a zsebemben, így úgy látom, ez volt életem legbátrabb döntése”.

Háttértáncosként egyre több munkát kapott előadóktól. A leghíresebb talán Patrick Hernandez volt, akivel 1979-ben turnézott. Itt megismerkedett első nagy szerelmével, a zenész Dan Gilroy-jal. Vele alapította meg első rockbandáját, a Breakfast Clubot, ahol Madonna énekelt, dobolt és gitározott. 1980-ban otthagyta a bandát, s újat alapított Stephen Bray-jel. Ez volt az Emmy. Ketten írtak dalokat, s énekeltek. Ez idő alatt Madonna rájött, hogy szólóban akar dolgozni, s a demói pedig lenyűgözték a DJ és producert, Mark Kaminst, aki elintézett számára egy találkozót a Sire Records alapítójával, Seymour Steinnel.

KARRIER KEZDETE & ELSŐ HÁZASSÁG (1982-1985)


Immáron szőkén: Amerika hamar felkapta a fejét

Madonna aláírta első szerződését a Sire-ral, s megjelent velük debütáló kislemeze, az Everybody 1982 októberében. Ezt követtem 1983 márciusában a Burning Up. Mindkettő nagy sikert ért el az Államokban: harmadikként nyitottak a Hot Dance Club listán, és a Billboard magazin is felkapta rá a fejét. Az áttörése után szólólemezén kezdett dolgozni, a Madonnán, amit Reggie Lucas producált a Warner Bros.-tól. Ennek ellenére Madonna nem volt elégedett Lucas munkájával, így egyéb segítségek után nézett.

Összeköltözött pasijával, John 'Jellybean' Benitezzel, akivel segítséget kért a lemezével kapcsolatban. Benitez turbózta fel íg a Holiday dalát, ami az első top 10-es slágere lett az orszáhban. A Madonna hangzásvilága eltért a normától, felhasználva szintetikus diszkót, és pár új technológiát, mint a Linn-féle dobszerkezet, a Mogg basszus és a OB-X szintetizátor.

Az album 1983 júliusában jelent meg, s nyolcadik helyre küzdötte fel magát a Billboard Hot 200 listáján nyolc hónappal később. Két további top 10-es dalt adtak ki róla: Borderline és Lucky Star.

Randizni kezdett az előadó Sean Pennel, akivel születésnapján, 1985-ben házasságot kötött Kaliforniában. A karrierje virágzott: a Like a Virgin gyémánt minősítést ért el 21 millió eladott példánnyal.

Madonna megjelenése, öltözködése, előadása és klipjei inspirálni kezdték a lányokat, s nőket. Ő lett a 80-as évek legnagyobb divatikonja merész húzásaival. Stylistja Maripol volt, akivel együtt álmodták meg a csipke topos, capri nadrágos, ékszerekkel felruházott, szőkített haj imázst.


Madonna nem másolt, alkotott: évtizedes stílusikonná nőtte ki magát, amivel megteremtette a korunk női popsztárjainak alapját

Madonna második lemezével, a Like a Virginnel nemzetközi sikert és figyelmet ért el 1984 márciusában. Ez lett az első No1 lemeze a Billboard 200-on. Ezzel együtt azonban a kritikák és bannek is megjelentek: több helyről kitiltották a klipjeit a szex megjelenítése és erkölcsi elvek sértése végett.

Madonna rengeteg kritikát kapott az MTV VMA-n előadott Like a Virgin fellépése miatt. Egy hatalmas esküvői tortából lépett ki esküvői ruhában és fehér kesztyűben. Később az MTV ikonikusnak nevezte az előadást, amivel beírta magát a VMA-történelmébe.

Madonna legnagyobb stílusikonja Marilyn Monroe volt, aki a következő dalának, a Material Girlnek is inspirálta a videoklipjét.

Madonna mindezek mellett betört 1985 februárjában a filmiparba is: megjelent a Vision Questben egy rövid szerepben, mint klubénekes. A filmzenéhez két dallal és kislemezzel járult hozzá: Crazy for You és Gambler. Mindkettő áttörő siker volt az USA-ban. Ugyanebben az évben szerepet kapott a vígjáték, Kétségbeesve keresem Susant-ben. Ehhez írta az Into the Groove slágerét, ami az első No1 dala lett a UK-ben. A film is siker volt, a The New York Times az egyik legjobbnak nevezte 1985-ben.

Az év áprilisában első turnéjára indult Észak-Amerikában, a The Virgin Tourral. Az előzenekara az út folyamán a Beastie Boys volt. Ez idő alatt megjelent két újabb dala: Angel és Dress You Up. Sikere után a Penthouse és a Playboy magazin megjelentette meztelen képeit, amit még New Yorkban készített 1978-ban, mert szüksége volt a pénzre. A fotózásokért 25 dollárt kapott. A magazin 100 ezer dollárt keresett a publikálásával. Madonna később erről a Live Aid jótékonysági eseményen beszélt: „Gondold meg, hogy leveszed-e a kabátodat, mert 10 évvel később a média felhasználhatja ellened a saját érdekében”.

TRUE BLUE, MADONNA – KI EZ A LÁNY? & LIKE A PRAYER (1986-1991)


Dalaival és fellépéseivel az emberek jogaiért küzdött: korában még nem volt elfogadott a női szexualitás megjelenítése, a feketék vagy az LMBTQ-személyek

1986 júniusában megjelent a harmadik stúdiólemeze, a True Blue, amit Sean Penn ihletett. Három top 100-as dal jelent meg róla: Live to Tell, Papa Don't Preach és Open Your Heart, emellett kettő másik top 5-ös: True Blue és La Isla Bonita. Az album 28 országban került fel a slágerlistákra, és szédületes rekordokat döntött meg: közel 25 millió darab kelt el belőle. Az évben emellett szerepet vállalt a Sanghaji meglepetés filmben, ami borzalmas kritikákat kapott, s elnyerte vele az Aranymálnát a Legrosszabb színésznő kategóriában. Színészi babérait azonban ezzel nem adta fel: szerepet vállalt egy színházi darabban, a Goose és Tom-Tomban. Következő évben megkapta a Madonna – Ki ez a lány? szerepét, ahol felénekelte a Causing a Commotion dalt is.

1987 júliusától útnak indult a Who's That Girl turnéval, ami egészen szeptemberig eltartott. Rengeteg rekordot megdöntött a turnéval: több mint 130 ezer ember előtt lépett fel Párizsban, ami a történelem legnagyobb közönsége eddig.

1987 decemberében bejelentette szétválását Sean Penn-nel, akivel 1989 januárjában vált el, kibékíthetetlen ellenfelekre hivatkozva.

Az évben aláírta első reklámszerződését a Pepsivel, amelynek keretein belül megjelentette a Like a Prayer dalát. Ennek a videoklipje rengeteg katolikus szimbólumot tartalmazott: szégyenbélyeg és égő kereszt, többek között. Emellett egy álom is megjelenik, amiben egy szenttel szeretkezik. A klip a Vatikánhoz is eljutott, akik nyilvánosa ítélték el az énekesnőt, s több vallási csoport is bojkottálni kezdte a Pepsi terméket. A Pepsi így felbontotta a szerződést, a dal azonban maradt a negyedik stúdiólemezen, a Like a Prayeren, amit Patrick Leonard és Stephen Bray producált. A zenei kritikusok imádták az albumot, a Rolling Stone például a következőket írta róla: „Sosem állt még a pop ennél közelebb a művészethez”.


Égő kereszt a háttérben: Madonna így dolgozta fel édesanyja elvesztését

A Like a Prayer No1 lett a Billboard 200 listáján, s az első héten 15 millió darab fogyott el belőle. Hat kislemez jelent meg róla – legsikeresebbek pedig : Like a Prayer, Express Yourself, és Cherish. Madonna ezzel az anyagával megkapta az Évszázad előadója címkét az MTV-től és a Billboardtól egyaránt.

„A hitem akkor megrezgett, amikor elvesztettem édesanyámat. Tényleg van Isten, ha ilyen szőrnyűséget megenged?” – nyilatkozta vitatott klipjéről az MTV-nek.

Szerepet kapott a Dick Tracy-ben (1990) Warren Beatty oldalán. A Saturn-díjátadón jelölték a Legjobb színésznő kategóriában szerepe után. A film emellett olyan dalokat tartalmazott Madonnától, mint az I'm Breathless, Vogue és Sooner or Later. Ezeket a Sptehen Sondheim és az Oscar-díj is jelölte a Legjobb filmzene kategóriában 1991-ben. A forgatáson megismerkedett akkori partnerével, Beattyvel. Madonna botrányai mellett megkapta az emberjogoki harcos címet is. Dalszövegeivel az elfogadást hirdette. Vogue dalában feltűnik például a következő versszak: „Teljesen mindegy, hogy fekete vagy-e, vagy fehér / Fiú, vagy lány / A dübörgő zene majd új életet lehel beléd / Szupersztár vagy, igen, az vagy, és ezt te is tudod”.

1990 áprilisában elindult a Blond Ambition világ körüli turné. „Formabontó koreográfia, szexuálian provokatív extravaganza” – jellemezte a Rolling Stone. Ez lett 1990 legjobb turnéja. A vallási csoportok azonban továbbra is tüntettek a Like a Virgin előadása miatt, hiszen két férfi táncos kényeztette a testét, miközben Madonna maszturbációt stimulált a színpadon. „A turné nem bánt senkit. A koncertjeim a nyitott elméjű embereknek vannak, akik nem zárkóznak el a szexualitás elől, ami egy teljesen normális. Mi testünk, mi döntésünk” – válaszolta Madonna. A turné klipjével megnyerte az első Grammy-díját 1992-ben.


A popkirály, Michael Jackson és popkirálynő, Madonna jó kapcsolatot ápolt

Megjelent az első válogatás albuma, a The Immaculate Collection 1990 novemberében. Ezen két új dal is feltűnt: Justify My love és Rescue Me. Az elsőnek a videoklipje történelmet írt és az egyik legikonikusabb, legmegbotránkoztatóbb popklipként tartják számon. Megjelenik benne néhány sz&m elem, meleg csók és meztelenség is. A LMBT-téma akkoriban még teljesen tabu volt, Madonna pedig magas sarkús, csókolózó férfiakkal és nőkkel emelte fel őket. A klip olyannyira szexuálisan túlfűtött volt, hogy az MTV letiltotta a sugárzását. „Az emberek fizetnek azért, hogy valakit szarrá lőjenek indok nélkül a filmben, de kiakadnak azon, ha két nő vagy férfi csókolózik és szeretik egymást. Nem értem” – nyilatkozta az énekesnő.

Vanilla Ice-szal 1990 decemberében randizott nyolc hónapig. Az énekes otthagyta őt, miután megjelent Madonna „Sex” könyve. Az első dokumentum filmje Madonna: Truth or Dare néven jelent meg 1991 májusában.

MAVERICK, EROTICA, SEX, EVITA ÉS ANYASÁG (1992-1997)


A szex természetes, s ezt még tovább vitte az Erotica lemezével – túl messzire ment?

1992-ben A micsoda csapat! filmben tűnt fel, amiben a főcímdalt is felnékele: This Used to Be My Playground. Ebben az évben megalapította emellett a saját szórakoztatóipari cégét, a Mavericket, ami magába foglalta a Maverick kiadót és a Maverick filmirodát is. A cég foglalkozott zenekiadással, műsorsugárzással és könyvkiadással is. Betársult mellé a Time Warner 60 millió dollárt fizetve az énekesnőnek, amivel bekerült a pop-uralkodók közé – egyetlen ember állt felette: Michael Jackson, aki a Sonyval dolgozott együtt. Első könyve a Sex címet kapta. Ebben felnőtt képek voltak megtalálhatók az énekesnőről, s már akkoriban egy darab 50 dollárba került belőle. Ezzel egy időben kiadta ötödik albumát, az Eroticát, ami No2-ként debütált a Billboard 200-on. A címadó dala pedig No3-ként. A lemezről öt további kislemez jelent meg: Deeper and Deeper, Bad Girl, Fever, Rain és Bye Bye Baby.

Szerepet vállalt az erotikus thriller, A tanú testében. A film sz&m elemeket tartalmazott, és a kritikusok sem fogadták a legpozitívabban. Emellett feltűnt a Kockázatos játékban is, ami már jobb kritikát kapott. 1993 szeptemberében a Girlie Show turnéval bejárta a világot ismét, azonban megbotránkoztatta embereket a domina bőrjelmezével, amiben ostort csattogtatott, s mellett félmeztelen táncosok szórakoztatták a közönséget. Izraeli koncertje előtt ortodox zsidók tüntettek ellene.

Még ebben az évben szerepelt a Late Show with David Letterman című talk show-ban, amelyben Madonna nemzeti TV-ben káromkodott, majd megkérdezte Lettermant, hogy megszagolja-e az alsóneműjét. A dokumentumfilmje, a Sex könyv, az Erotica album, a Tanú teste és a Letterman show-ban való fellépése mind arra késztette a kritikusokat és a médiát, hogy Madonnát szexuális botrányhősnek tekintse. Emellett egyre több rajongója is elfordult tőle, mivel úgy tekintették, az énekesnő túl messzire ment, s megölte ezzel a karrierjét...


Madonna sokkolta a közönségét megjelenésével – rögös volt út a mai popkultúra felé, amit ő taposott ki

1994-ben megjelent az I'll Remember balladája, amivel a kritikusok szerint csitítani akarta az imázsa körüli botrányokat. Ismét megjelent Letterman oldalán, majd a Tonight Show with Jay Lenóban előadta a dalt. A hatodik lemeze, a Betime Stories sokkal finomabb hangvételű volt, így tovább ügyködött karrierje kiegyenlítésén és a publikus imázsának visszaépítésében. A lemez No3-ként nyitott a Billboard 200-on, s kettő top 10-es slágert produkált vele: Secret és Take a Bow. Mindeközben a fitnesz edző Carlos Leonnal randizott. A Something to Remember válogatásalbum a balladákat fogta össze, három új felvétellel: You'll See, One More Chance és I Want You (utóbbi Marvin Gaye dalának feldolgozása).

1996-ban egy musicalben tűnt fel, az Evitában, amiről később azt nyilatkozta, hogy ennek a szerepére született meg és azonosulni tud a karakterével. A kritikusok rendkívül pozitívan fogadták az elkészült művet. Madonna a szereppel Golden Globe-díjat vihetett haza. Az Evitáról három dala jelent meg, ebből kettő hatalmas sikereket ért el: You Must Love Me (Oscar- és Golden Globe-díjas betétdal) és Don't Cry for Me Argentina (Billboard-díjas betétdal).

1996. október 14-én megszületett első gyermeke, Carlos Leonnal közös kislánya, Lordes Maria Ciccone Leon.

RAY OF LIGHT, MUSIC & MÁSODIK HÁZASSÁG (1998-2002)


Az imázsváltás vörös hajszínt, s nagy mosolyt hozott magával: családbarát lett Madonna

Lánya, Lourdes születése utána Madonna a keleti misztika és a Kabbala iránt kezdett el érdeklődni. Ebben az időszakban, 1998-ban jelent meg hetedik stúdióalbuma, a Ray of Light, ami híven tükrözte az új változást mind megjelenésében, mind személyiségében, s végleg levetkőzte a szexuális botrányhős imázst. A kritikusok nagy örömmel fogadták a változást. Erről a lemezről olyan slágerek születtek, mint a Frozen, Beautiful Stranger és a The Power of Good-Bye. Emellett három további Grammy-díjat is begyűjtött (az egyiket ráadásul az Év albuma kategóriában). Az album 363.-ként helyet kapott a Rolling Stone magazin minden idők 500 legjobb albumának listáján.
A Music 2000-ben debütált, a hangzás pedig visszatért az elektronikus pop/diszkó világához. Ebben az évben szerepelt A második legjobb dolog filmben is, s két új dalt adott ki vele: Time Stood Still és American Pie. A Music címadó dala No1 lett az USA-ban, de további slágerek jelentek meg róla: Don't Tell Me What It Feel Like For a Girl.
Megismerkedett a rendező Guy Ritchie-vel, aki egy brit rendező volt. Az újonnan családbarátként emlegetett Madonna világra hozta fiúkat, Rocco John Ritchie-t 2000. augusztus 11-én, majd az év decemberében össze is házasodott Guy-jal Skóciában.

2001 májusában elindult a Drowned turné. A koncertsorozat az év legnagyobb bevételt hozó koncertturnéi közé került: 75 millió dolláros bevételt hozott. Emellett debütált második válogatáslemeze, a GHV2. Az év James Bond filmjéhez írt dala, a Die Another Day az esztendő egyik legsikeresebb felvétele lett.

Ebben az időben a világ legnagyobb előadójává nőtte ki magát: annyi aranylemeze és minősítése volt, hogy a The Beatlest is kiütötte a nyeregből.

AMERICAN LIFE, CONFESSION ON A DANCE FLOOR (2003-2006)


Poptörténelem: Britney Spears, Madonna és Christina Aguilera az MTV VMA 2003-as színpadán

2003-ban megjelent kilencedik lemeze, az American Life, amivel az amerikai értékeket dolgozta és bírálta, így nem meglepő módon változó értékeléseket kapott vele. A címadó dal no37 lett a Hot 100 listáján és karrierjének legkeresetlenebb dala lett. A dal eredeti videoklipje felvételeket tartalmazott az Irakkal való háborúról, azonban a korámány ezt betiltatta.

Ugyanebben az évben fellépett az MTV VMA-n előadva a Hollywoodot Christina Aguilera, Britney Spears és Missy Elliott oldalán. Itt elcsattant a híres csók Spearsszel és Aguilerával, ami az egyik legikonikusabb jelenet most már a pop történelmében. 2003 októberében Madonna feltűnt Spears Me Against the Music dalán.

Emellett leszerződött egy gyermekkönyv kiadóval, ahol megjelent az első ilyen típusú könyve, a The English Roses címmel 2003 szeptemberében. Ez lett minden idők leggyorsabban fogyó gyermek könyve az Államokban.

2004 közepén elindult a Re-Invention turné, ami az év legtöbb bevételét hozó koncertsorozata lett 120 millió dollár kaszálással. Eközben leforgatta újabb dokumentumfilmjét, az I'm Going to Tell You a Secretet. 2004 novemberében bekerült a UK Music Hall of Fame-be a The Beatles, Elvis Presley, Bob Marley és U2 mellé.

10. stúdiólemeze a Confessions on a Dance Floor címmel jelent meg 2005 novemberében. A lemez Grammy-díjat nyert a Legjobb elektronikus/dance lemez kategóriában. A Hung Up világszerte hatalmas siker lett, s többen az ABBA Gimme! Gimme! Gimme! felvételéhez hasonlították. A Sorry-val további sikereket ért el.

A Confession turné 2006 májusában startolt, és a globális közönség elérte a 1,2 milliót. Ők csaknem 200 millió dolláros bevételt hoztak, ez pedig a legsikeresebb turnévá tette a történelemben. Madonna ismét vallási szimbólumokat használt fel a Live to Tell dala közben. Ezzel további vallási szervezeteket borított ki, többek között az orosz ortodox templom és az orosz zsidók szervezete is bojkottot hirdetett ellene.

HARD CANDY & FILMRENDEZÉSEK (2007-2010)


Madonna a pop legkiváltágosabb személyeivel ápol jó kapcsolatot – a business elismeri őt királynőként

Ingyenes dala jelent meg 2007 elején, a Hey You, ami Live Earth kampánydala volt. Különvált az évben a Warner Bros. Recordstól, s aláírt egy 10 évre szóló szerződést a Live Nationnel 120 millió dollár értékben. Ugyanebben az évben a Rock and Roll Hall of Fame bejelentette, hogy Madonna csillagot kap 2008-ban. A ceremóniára az év márciusában került sor. Ezt követően az énekesnő malawi emberek életkörülményeit mutatta be saját rendezésű doku filmjével. A filmet az énekesnő egykori kertésze, Nathan Rissman rendezte. A The Guardian azt írta Madonnáról, hogy „Jött, látott és meghódította a világ legnagyobb filmfesztiváljait”. Ugyanekkor elkészítette első nagyjátékfilmjét is Mocsok és bölcsesség címmel, ami vegyes kritikákat kapott.

Megjelent 2008 áprilisában 11. nagylemeze, a Hard Candy. Ez R&B és urban pop vonalakat hozott magával, s olyan művészekkel dolgozott együtt, mint Justin Timberlake, Timbaland, Pharell Williams és Nate Danja Hills. Az album hihetetlen sikereket ért el: No1 lett 37 országban, beleértve a Billboard 200 listáját is. A Rolling Stone öt csillaggal jutalmazta az anyagot, s kifejtették, alig várják a hozzá érkező turnét.

A 4 Minutes lett a lemez első kislemeze, ezzel együtt pedig Madonna 37. top 10-es dala. A helyezéssel lekörözte Elvis Presleyt. Az albuma népszerűsítése érdekében, 2008 nyarán elindult a Sticky & Sweet nevű turnéjára, ami az első Live Nationnel szervezett koncertsorozatának első fejezete volt. A turné minden idők legjövedelmezőbb turnéja lett amit női szóló énekes valaha is nyújtott, felülmúlva ezzel korábbi, saját rekordját, amit a Confessions Tour-ral állított fel még 2006-ban. A turné keretein belül Budapestre is ellátogatott 2009-ben. Az énekesnő a Kincsem parkban lépett fel mintegy 40 ezer ember előtt.


Gyermekeivel együtt küzd az emberekért a harmadik világban

Az öccsével megromlott a viszonya, miután Christopher Ciccone által írt könyv, az Íme a nővérem, Madonna, az év nyarán került a boltokba. A könyvhöz Madonna nem adta beleegyezését és viszályt váltott ki közöttük. Emellett még ezen év októberében bejelentette, hogy közel nyolc év házasság után külön folytatják Guy Ritchievel. A válást hivatalosan decemberben mondták ki. Az okok összetettek voltak: a házaspár már régóta viszályban élt, emellett Madonna megunta a korábban imádott nagy-britanniai életet, férje pedig úgy érezte, hogy az ő karrierje háttérbe szorul feleségéével szemben.

2009-ben adoptálás mellett döntött, azonban ez nem volt egyszerű. Végül 2009. június 12-én Malawi legfelsőbb bírósága engedélyezte Mercy James örökbefogadását. 2009 szeptemberében Madonna kiadta harmadik válogatásalbumát, Celebration címmel. A lemezen két új dal kapott helyet, a Celebration és a Revolver. Madonna emellett szerződést írt alá a Glee – Sztárok leszünk! sorozattal, miszerint szabadon felhasználhatják teljes repertoárját.
Ez év júniusában a Forbes magazin a harmadik legbefolyásosabb hírességnek választotta.

TÖRETLEN SIKER: SUPER BOWL XLVI & MDNA (2011-2013)


Ikonikus: a leglátványosabb félidei show-t hozta el Madonna 2012-ben

A 12. stúdiólemeze az MDNA elnevezést kapta és 2012 márciusában jelent meg. Több együttműködés is megtalálható rajta, és olyan producereket tud a háta mögött, mint William Orbit és Martin Solveig. Az anyag jó kritikát kapott. A vezető kislemeze a Give Me All Your Luvin' együttműködésként született meg Nicki Minaj-zsal és M.I.A.-val. A dal a 38. top 10-es dala lett a Billboard Hot 100-on.

2012 februárjában az énekesnőt érte a megtiszteltetés: fellépett a Super Bowl XLVI félidei show-jában, melyhez segítségül volt számára a Cirque du Soleil és Jamie King kreatív rendező, valamint a show alatt vendég volt mellette az LMFAO, Nicki Minaj, M.I.A. és Cee Lo Green. Többek között a leglátványosabb félidei show-ját hozta magával. Ezt igazolja a mintegy 114 millió néző is, ami minden idők legnézettebb félidei show-ja lett a Super Bowl történetében. Emellett többen nézték az énekesnő produkcióját, mint magát a játékot. Az albummal ismét sikerült felülmúlnia Elvis Presley rekordját, így ő lett a legtöbb listavezető albumot kiadott énekes az Egyesült Királyságban.

Az MDNA turné 2012 májusában indult útnak, s a zenei kritikusok éltették a show-t. Ennek ellenére több megosztó elemet is tartogatott: háborúelemek, erőszak, emberi jogok, meztelenség. 2012-ben a legjövedelmezőbb turné lett 305 millió dolláros bevétellel és 88 sold-out show-val.


Az MDNA turné hatalmas siker volt: hozzánk legközelebb Bécsbe látogatott el

2013-ban a Billboard zenei díjátadón három szoborral gazdagodott a Forbes pedig a legjobban kereső sztárok közé sorolta. Madonna negyedik koncertlemezeként jelent meg az MDNA World Tour 2013 szeptemberében.
Madonna Raising Malawi szervezete mindeközben 10 iskolát épített fel Malawiban, ezzel mintegy 4000 gyermeknek biztosítottak taníttatást. Az énekesnő 400 ezer dollárral támogatta ezt.

Steven Klein rendezővel leforgattak egy 18 perces filmet, a secretprojectrevolutiont. 2013. szeptember 24-én megjelent. Az alkotás a szólásszabadságot és további emberi jogokat népszerűsítette.

Az évben több befolyásos popsztár barátságát is elnyerte, többek között Katy Perryét is, akivel később együtt dolgozott. Lady Gagát bár többször hasonlították a pop királynőjéhez, mivel szemmel láthatóan inspirációt merített Madonna régebbi munkásságából, 2013-as Born This Way dala megbotránkoztatta a hallgatókat. A dal ritmikailag teljesen megegyezett Madonna Express Yourself felvételével, így Gagát többen plágiumváddal bojkottálni kezdték. Madonna csalódott volt, hogy Gaga nem kért tőle engedélyt és véleménye szerint „kirabolták a dalát”. Az MDNA turnén így előadta az Express Yourself / Born This Way egyvelegét.

Az év végén Adam Lambert fellépett a VH1 Divasban Ray of Light dalával, ami vegyes fogadtatást kapott. Ennek ellenére a pop királynője imádta az előadást, s mivel Lambert híres rajongója, teára invitálta a házára. Az énekesnő nem zárkózott el a későbbi együttműködéstől: „Lambert birtokolja korunk legnagyobb hangját” – nyilatkozta a Timesnak.

Girl Gone Wild kislemeze vegyes fogadtatásban részesült, azonban ezzel újabb top 10-es dalt tudott a háta mögött.

REBEL HEART & EMBERJOGI / POLITIKAI KÜZDELMEK (2014- napjainkig)

Madonna az Art for Freedom projektje után dolgozni kezdett 13. stúdiólemezén. Ebben olyan előadók segítették, mint Avicii, Diplo és Kanye West. 2014 decemberében három demó kiszivárgott az internetre.

2014 januárjában fellépett az 56. Grammy-gálán, ahova kisfiával, Daviddel érkezett. A show utolsó harmadában Macklemore, Ryan Lewis, Mary Lambert és Queen Latifah társaságában előadták az énekesnő Open Your Heart című dalt, amely alatt harminchárom meleg és heteroszexuális pár kelt egybe. Nem sokkal ezután szerepelt Miley Cyrusszal az MTV Unplugged című műsorban, melynek keretein belül közösen adták elő Madonna Don't Tell Me és Miley We Can't Stop dalait. Madonna szerint Cyrus az évtized nagy ígérete.

2014 márciusában megjelent a Rebel Heart, pozitív kritikákat bezsebelve. A Rebel Heart bár az USA-ban nem ért el top 10-es helyezést, a világ többi pontján listavezető volt. 2014 májusában három további detroiti szervezetet támogatott.

Az első kislemeze a Living for Love lett, s ezzel többek között az 57. Grammy-díjátadón is fellépett. Következő single-je a Ghosttown lett, amivel egy időben megjelent Adam Lambert Max Martin által producált Ghost Town dala is. A szerencsétlen névegybeesés, s időzítés miatt Madonna dala háttérbe került.

Fellépett a Coachella-fesztiválon is, ahol megismételte a 2003-as csókját, csak ezúttal a rapper Drake-kel. A rapper furcsa fejet vágott a csók után, így hamar mém lett belőle. Drake azonban hamar tagadta a vádakat: „Megtisztelés volt megcsókolni a királynőt, s ezért örökké büszke leszek magamra”.

2015 szeptemberében elindult a Rebel Heart turné, s 2016 márciusáig eltartott. Bejárta vele Észak-Amerikát, Európát, Ausztráliát és Ázsiát is. A turné hatalmas siker volt ismét: 168 millió dolláros bevételt hozott, 82 sold-out show-val, mintegy 1,1 millió eladott jeggyel. A turné közben magánéletében problémák akadtak: Ritchie teljes felügyeletért küzdött a fia érdekében. Rocco Angliában akart maradni édesapjával, Madonna azt akarta, hogy hazatérjen vele az Államokba. Végül közös felügyeletben egyeztek meg.


Popikon és emberjogi aktivista: Madonna beírta magát a történelembe

2016 októberében a Billboard az Év nőjének nevezte ki brutális őszintesége végett. A díjátadón beszédet mondott, ahol a női jogokért szólalt fel, s ezáltal hatalmas médiavisszhangot váltott ki.

Következő projektjei között szerepel Andrew Sean Greel novellájának, a The Impossible Lives of Greta Wells filmadaptációjának cselekményírása és rendezése.

2016 novemberében kiállt Hillary Clinton mellett az elnökválasztáson, s beszédet mondott a Washington Square parkban. Donald Trump nyerte végül az elnökséged, s ellene szólalt fel a történelembe bekerült Women's March felvonuláson. Itt kijelentette, hogy fel akarja robbantani a Fehér-házat, ami negatív kritikákat kapott. Madonna szerint félreértették a konzervatív pártiak a mondandóját, mert ő metaforikusan értette, s állítása szerint nem egy erőszakos ember.

2017-ben folytatta a Malwiban élő gyermekekért való küzdelmet, s több hetet töltött az országban, hogy ránézzen, rendben megy-e az általa támogatott kórház építése. Az út során két újabb gyermeket fogadott örökbe, egy ikerpárt. A hírt Instagram-oldalán erősítette meg.

Új év, új projekt: 2018 januárjában bejelentette, hogy 14. stúdióalbumán dolgozik. A MET gálán előadott egy új számot, amelynek a címe Beautiful Game. Emellett felcsendült a klasszikus Like a Prayer is. Augusztusban, a VMA-n, Aretha Franklin † előtt tisztelgett egy beszéddel.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

TURNÉK

» The Virgin Tour (1985)
» Who's That Girl World Tour (1987)
» Blond Ambition World Tour (1990)
» The Girlie Show World Tour (1993)
» Drowned World Tour (2001)
» Re-Invention World Tour (2004)
» Confessions Tour (2006)
» Sticky & Sweet Tour (2008–09)
» The MDNA Tour (2012)
» Rebel Heart Tour (2015–16)

Írta: Kozma Vivien
Másolni a szerző beleegyezése nélkül tilos!
Kapcsolat: viviennkozma@gmail.com

Színésznőként:

1979. A certain sacrifice
1985. Kétségbeesve keresem Susant
1985. Vision Quest
1986. Sanghaji meglepetés
1987. Ki ez a lány?
1989. A Brodway vérszopói
1990. Dick Tracy
1992. Árnyék és köd
1992. Micsoda csapat
1993. A tanú teste
1993. Kockázatos játék
1995. Egy füst alatt- beindulva
1995. Négy szoba
1996. Girl 6 (A hatodik hang)
1996. Evita
1999. A második legjobb dolog
2001. The Hire: Star (rövidfilm)
2002. Hullámhegy
2002. Halj meg máskor
2006. Artúr és a villongók (hang)
2008. Mocsok és bölcsesség

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Rendezőként:

2008. Mocsok és bölcsesség
2008. Malawi AIDS-árvái - Madonna szemével
2011. W.E.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Dokumentumfilmek:

1991. Madonnával az ágyban
2005. I'm Going to Tell You a Secret

NAGYLEMEZEK

»» Madonna (1983)

»» Like a Virgin (1984)

»» True Blue (1986)

»» Like a Prayer (1989)

»» Erotica (1992)

»» Bedtime Stories (1994)

»» Ray of Light (1998)

»» Music (2000)

»» American Life (2003)

»» Confessions on a Dance Floor (2005)

»» Hard Candy (2008)

»» M.D.N.A. (2012)

»» Rebel Heart (2015)

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

VÁLOGATÁSALBUMOK

»» You Can Dance (1987)

»» The Immaculate Collection (1990)

»» The Holiday Collection (1991)

»» Something to Remember (1995)

»» GHV2 (2001)

»» Remixed & Revisited (2003)

»» Celebration (2009)

Utolsó frissítés: 2018.09.23. 00:12 Glamster által


Oszd meg!   iwiw  facebook  twitter  myspace