Starity

Marc Anthony

Marc Anthony Marc Anthony nemzetisége 1440. 371rajongó 23vélemény
 • Értékelés
 • tehetség: 94%
 • stílus: 93%
 • szimpátia: 89%
 • Születési név
 • Marco Antonio Muñiz
 • Becenév
 • Papi, Papito
 • Születési idő
 • 1968. szeptember 16.
 • Születési hely
 • New York, Egyesült Államok
 • Foglalkozás
 • énekes, dalszerző, színész, producer
 • Családi állapot
 • nős, 6 gyermek
 • Partner
 • Shannon de Lima Muñiz venezuelai modell
 • Magasság
 • 170 cm
 • Eredeti hajszín
 • fekete
 • Szemszín
 • barna
 • Csillagjegy
 • Szűz
 • Linkek
 • IMDB-adatlap
 • Hivatalos weblap
 • Twitter-oldal
 • Facebook-oldal
 • Starity RSS-csatorna
 • Kapcsolódó sztárok
 • Jennifer Lopez Shakira Christopher Walken Denzel Washington Will Smith Dakota Fanning Pitbull Sandra Echeverría Natalia Jiménez Chayanne Alejandro Fernández

Marc Anthony életrajza


Gyermekkor

Marco Antonio Muñiz New Yorkban született 1968. szeptember 16-án puerto-ricoi szülők gyermekeként. Édesanyja, Guillermina háztartásbeli, édesapja, Felipe zenész és kórházi alkalmazott. Nevét Marco Antonio Muñiz mexikói énekesről kapta.
New York egy kevésbé tehetős részén, az ún. spanyol Harlemben nőtt fel, ahol a családi hagyományoknak megfelelően római katolikus nevelésben részesült. 
Származása nagy hatással volt életére, büszkén vallja, amellett, hogy amerikai állampolgár, ő egy igazi „puertoriceno”.

A kis Marco vékony testalkatú, alacsony, szemüveges fiúcska volt, aki ráadásul dadogott. Zenei tehetsége azonban már korán megnyilvánult, és arra is rájött, hogy miközben énekel, nem lehet észrevenni beszédhibáját sem. Ezért hét évesen arra kérte apját, olyan iskolába írassa, ahol zenét tanulhat.

 

Zene és film

12 évesen már „dolgozott”: több reklámban szerepelt, majd különféle produkcióban háttér-énekesként jelent meg. Egy idő után felvette a Marc Anthony nevet, hogy ne keverjék össze névrokonával.
Egészen fiatalon nyilvánvalóvá vált, hogy tehetséges dalszerző, és közreműködött több album elkészítésében is. Első saját korongját (még bakelit!), a „Rebel"-t 1988-ban adták ki, majd ezt követte a Little Luie Vega-val közös lemeze 1991-ben. Ekkor még kizárólag angol nyelven énekelt, freestyle és new yorki undergrand stílusban. Barátaival különböző klubokban és szórakozó-helyeken lépett fel.
Közben megkapta első filmszerepét is az East Side Story-ban.

1991 novemberében Tito Puente, a nagy zenész-legenda felkérte, legyen az elő-énekese a Madison Square Gardenben tartott koncertjén. Marc itt érezte meg először, milyen mámorító érzés nagy tömeg előtt fellépni.
Bár korábban eszébe se jutott, hogy spanyol nyelvű dalokat énekeljen, 1992-ben történt valami, ami gyökeresen megváltoztatta hozzáállását. Egy napon autóvezetés közben a rádióban hallotta Juan Gabriel „Hasta Que Te Conocí” című dalát, ami annyira megérintette, hogy ösztönösen tudta: ez a dal, és ez a stílus az ő sorsa. (A szám egyébként a mai napig elhangzik minden egyes koncertjén, és a rajongók egyik kedvence.)

Amikor 1993-ban kiadta első spanyol nyelvű albumát, az „Otra Nota”-t, nem csak az Egyesült Államokban élő latin közösség fogadta kitörő lelkesedéssel azt, de sorra érkeztek a külföldi felkérések is. Nagyot fordult vele a világ, szinte egy csapásra népszerű, keresett és híres ember vált belőle.
Közben folytatta a filmezést is, alkalmanként kisebb-nagyobb szerepet vállalt különböző produkciókban. 1997-ben felkérést kapott, hogy játsszon Paul Simon Broadway-musicalében, a „The Capeman”-ben. Bár a darab csak 68 előadást ért meg, a kritikusok kifejezetten dicsérték Marc alakítását.
2000-ben a salsa énekesek közül ő volt az első, aki teltházas koncertet adhatott a Madison Square Gardenben, az eseményről az HBO koncertfilmet is forgatott.

Az évek során több filmhez írt zenét, illetve énekelte annak betétdalát.

Duettet készített többek között , La Indiaval, Ednita Nazarióval, Glória Estefannal, Thaliával, Jennifer LopezzelAlejandro Fernandezzel, Tina Arenaval, Jessica Simpsonnal, Sandra Echeveriával, Pitbullal, Sara Evansszal, vagy ha a közelmúltat nézzük: Tony Bennettel, Robi Draco Rosaval  és Tito el Bambinoval is.

Eddigi pályafutása alatt 11 önálló studió-albumot adott ki (itt most nem számítom a válogatásokat), ezek közül több arany és platina lemez lett. 2 Grammy, 6 Latin Grammy és számos egyéb neves zenei díj tulajdonosa. A Guiness Rekordok könyve szerint eddig ő adta el a világon legtöbb trópusi salsa lemezt.

Érzékeny, kivételes tehetségű művész, a latin zene és kultúra igazi nagykövetének tartják. Átszellemült, energikus és magával ragadó előadásmódjával pedig kivívta magának "a salsa koronázatlan királya" címet.

 

Karitatív tevékenység

Marc Anthony évek óta jelentős karitatív tevékenységet folytat, szívügye a nehéz körülmények között élő gyerekek támogatása. 2011 őszén például ő volt az egyik fő arca a Goya Foods üzletlánc jótékonysági koncertsorozatának, amelynek bevételéből élelmiszer-adományokat juttattak a rászorulóknak. A Maribel Alapítványnál végzett munkája elismeréseként pedig (ez az alapítvány a szegénységben élő nőket és gyermekeket szeretné megfelelő színvonalú orvosi ellátáshoz juttatni) 2011 nyarán megkapta a VABC (Voices Against Brain Cancer) díját.

A sztár 2012 januárjában hatalmas lépésre szánta el magát. Barátjával, Henry Cardenas producerrel együtt létrehozták saját alapítványukat, a Maestro Cares - t. Az alapítvány célja : jobb egészségügyi és oktatási körülményekhez segíteni a Latin-Amerika fejlődő országaiban és a Karib-térségben élő árva és hátrányos helyzetű gyerekeket. Ennek érdekében együttműködnek különböző nonprofit szervezetekkel és folyamatosan gyűjtik az adományokat az évente többször megrendezésre kerülő jótékonysági esteken ill. Marc koncertjein is.

Az első két project, a Niños de Cristo ( Dominikai Köztársaság) és a Victor Tamayo árvaház ( Columbia) már átadásra került, jelenleg pedig két másik árvaház építését kezdték meg Mexicóban és Puerto Ricoban.


 

Család, magánélet

Három feleség, öt+1 gyerek

Egy New Yorkban élő rendőrnő, Debbi Rosado volt az első olyan barátnő, aki mérföldkövet jelentett Marc életében. A kapcsolatból ugyan nem lett házasság, de született egy gyermekük, Ariana (1994). Marc mindig igyekezett jó apja lenni a kicsinek, és a lehetőségekhez képest minél több időt tölteni vele. Imádta a lányát, neki írta „My Baby You” című dalát. Debbi-nek előző kapcsolatából volt már egy fia: Alex Chase, akit Marc adoptált, és bár Debbivel a kapcsolat régen kihűlt, a mai napig úgy bánik vele, mintha sajátja lenne.

Több kisebb-nagyobb románc után a boldogító igent először 2000. május 9-én mondta ki Marc Anthony: az egykori szépségkirálynőt, Dayanara Torrest vette feleségül. 2001. február 5-én megszületett első fiúk, Cristian Marcus. Házasságukban azonban jócskán akadtak problémák, így 2002-ben a pár külön költözött egy időre. Később - még ugyanezen év decemberében - úgy döntöttek, nekifutnak még egyszer. Ez alkalomból megújították házassági fogadalmukat is.
2003. augusztus 16-án megszületett második fiúk, Ryan Adrian. Sajnos elég hamar nyilvánvalóvá vált, hogy még ő sem tudja befoltozni a repedéseket omladozó kapcsolatukon. Dayanara 2004. januárjában beadta a válókeresetet.

Marc nem sokáig maradt egyedül. Felbukkant az életében régi szerelme, Jennifer Lopez, akit a válás kimondása után viharos gyorsasággal (négy nap!) egy titkos esküvő keretében feleségül is vett 2004. június 5-én.
Úgy tűnt, mindketten révbe értek végre. Házasságuk hollywoodi mércével mérve szokatlanul tartósnak bizonyult, 2008. február 22-én pedig megszülettek ikreik: Emme Maribel és Max David. Bár akadtak pletykák velük kapcsolatban, ezeket Jennifer mindig mosolyogva cáfolta, és - talán ezt bizonyítandó - 2009-ben megerősítették házassági fogadalmukat. Valóban elégedettnek és boldognak tűntek együtt, igazi álompárnak számítottak. Ezért robbant bombaként a hír 2011. júliusában: válnak.
Marc augusztus 26-án adott interjút az ABC News televíziónak, amelyben elmondta: házasságuk egy ideje már nem működött jól. A két kicsi érdekében megpróbáltak ugyan együtt maradni, de egy idő után be kellett látniuk, hogy ez így nem folytatható tovább.
Szétköltöztek tehát és mindketten megpróbálták újjáépíteni az életüket.

Marcot nagyon megviselte a szakítás, bezárkózott, hosszú hetekig küzdött a depresszióval. Közel fél évnek kellett eltelnie, hogy újra randizni kezdjen. Ezután két komolyabb kapcsolata volt: először egy venezuelai modellel, Shannon de Limaval, majd a "Topshop örökösnő"-vel, Chloe Greennel járt. 2014 február végén megint visszatért 2012-es szerelméhez, Shannon de Lima-hoz, akivel 2014. november 11-én össze is házasodtak.

Marc igyekszik minél több időt tölteni gyermekeivel is, miközben a munkában megállás nélkül pörög. 2013-ban kiadott spanyol nyelvű salsa albumához már három videoklipet készített, emellett folyamatosan koncertezik az USA-ban és latin amerikában.

 

 
A zárójelben megjelenő magyar cím jelzi, hogy melyek azok a filmek, amelyeket nálunk is játszottak.

Que Viva! The Chosen - 2012 Tehetségkutató TV Show, 12 epizód

Hawthorne - 2011 Tv-sorozat, 9 epizód
Hawthorne (Trinity kórház) - 2010 TV-sorozat, 2 epizód
The Angie Martinez Show - 2008 TV
El cantante (A tánc szenvedélye) - 2006
Man on Fire (Tűzben edzett férfi) - 2004
In the Time of the Butterflies (Ha eljõ a Pillangók ideje) - 2001 TV-film
Bringing Out the Dead (Holtak útja) - 1999
Con la música por dentro - 1999
The Substitute (A félelmek iskolája) - 1996
Big Night (Olasz módra) - 1996
Al compas de un sentimiento - 1996
Hackers (Adatrablók) - 1995
Natural Causes - 1994
Carlito's Way (Carlito útja) - 1993
East Side Story - 1991

Emellett számos filmhez írt zenét, illetve énekelte annak betétdalát.
Filmes díjai:

ALMA AWARDS 1999 - Zorro álarca
ASCAP AWARDS 2001 - Oltári nő
ALMA AWARDS 2002 - Christmas in Rockefeller Center

 

A 2011-ben forgatott Hawthorne című kórház-sorozatnak ő volt a zenei producere is.

 Eddig kiadott studio-és válogatás albumai

1988 - Rebel
1991 - When the Night is Over (közös album Little Luie Vega-val)
1993 - Otra Nota
1995 - Todo a Su Tiempo
1997 - Contra la Corriente
1999 - Marc Anthony
1999 - Desde Un Principio: From The Beggining (válogatás)
2001 - Libre
2002 - Mended
2002 - Just For You (7 dalos lemez)
2003 - Exitos Eternos (válogatás, DVD-s változat is!)
2004 - Amar Sin Mentiras
2004 - Valio la Pena
2006 - Sigo Siendo Yo:Grandes Exitos (válogatás)
2007 - El Cantante
2010 - Iconos

2013 - 3.0

 

Eddig elnyert legnevesebb zenei díjai:

"Premio a la Exelencia" - Premio Lo Nuestro 2014

"Hall of Fame Award" - Latin Music Billboard 2012

"ASCAP Founders Award" - (Az Amerikai Zeneszerzők és Kiadók Szövetségének Alapítói Díja)     2012

 

2 Grammy Awards:
1999 - „Contra La Corriente” - A legjobb trópusi latin album
2005 - „Amar Sin Mentiras” - A legjobb latin pop album

6 Latin Grammy Awards:
2000 - „Dimelo” - Az év dala
2005 - „Valio La Pena” - A legjobb salsa album
2008 - „El Cantante” - A legjobb salsa album
2013 - "Vivir Mi Vida" - Az év felvétele 

2014 - "3.0" - Az év salsa albuma 

2014 - "Cuando Nos Volvamos a Encontrar" (Carlos Vives - Marc Anthony) - Az év trópusi dala

American Music Awards: 

2013 Favorite Latin Artist

23 Billboard LatinMusic Awards:
1994, 1996 (2x), 1998 (2x), 2000, 2001, 2002 (2x), 2003, 2005, 2007, 2008, 2014 (10x), 2015

 

27 Premio Lo Nuestro Awards (ezzel a mai napig csúcstartó):
1994, 1996, 1997 (2x), 1998, 2001 (2x), 2003 (2x), 2004 (3x), 2005 (4x),
2007 (2x), 2008, 2014 (5x), 2015, 2016 (2x)Utolsó frissítés: 2016.10.21. 15:03 által


Oszd meg!   iwiw  facebook  twitter  myspace