Starity

Marie Fredriksson

Marie Fredriksson Marie Fredriksson nemzetisége 5028. 44rajongó 12vélemény
 • Értékelés
 • tehetség: 98%
 • stílus: 98%
 • szimpátia: 93%
 • Születési név
 • Gun-Marie Fredriksson
 • Élt
 • 1958.05.30 – 2019.12.09.
 • Születési hely
 • Össjö, Svédország
 • Foglalkozás
 • énekesnő, dalszövegíró, zenész
 • Családi állapot
 • férjezett, 2 gyermek
 • Partner
 • Mikael Bolyos
 • Magasság
 • 167 cm
 • Eredeti hajszín
 • szőke
 • Szemszín
 • barna
 • Csillagjegy
 • Ikrek
 • Linkek
 • IMDB-adatlap
 • Hivatalos weblap
 • Starity RSS-csatorna
 • Kapcsolódó sztárok
 • Per Gessle

Marie Fredriksson életrajza

Gun-Marie Fredriksson - művésznevén Marie Fredriksson - 1958. május 30-án született a svédországi Össjö városában, az ötgyermekes család legfiatalabb tagjaként.
A szerény anyagi helyzetű család később Östra Ljungby-ba költözött. Marie már kisgyerekként szeretett énekelni.  17 évesen beiratkozott egy zenei főiskolára és a helyi színházban lépett fel.
Miután Halmstadba költözött, még inkább belevetette magát a helyi zenei életbe. Csatlakozott a barátja, Stefan bandájához, a Strul-hoz, és a koncertek közben még egy kislemezt is készítettek.
Miután a Strul feloszlott, Marie az új barátjával, Martin Sternhuvsvud-dal megalakította a MaMas Barn-t. Egy albumot is készítettek.
Egy stúdiófelvétel alatt Per Gessle (akkoriban a híres Gyllene Tider énekese) felfigyelt Marie-ra és barátok lettek. Mivel túl tehetségesnek tartotta ahhoz, hogy kocsmákban szintetizátorozzon, szerzett Marie-nak egy meghallgatást a producerénél, a jól ismert Lasse Lindbom-nél, aki azonnal szerződést ajánlott a lánynak.

A félénk Marie először Lasse bandájához ("The Lasse Lindbom Band") csatlakozott, majd Per bátorítására szólókarrierbe kezdett. A Het vind 1984-ben jelent meg.
Lindbom, Marie, Per és Mats "MP" Persson bandát alapított "Spännande Ostar" ("Izgalmas Sajtok") néven, majd Marie és Lindborn a Kanári-szigetekre utazott, hogy a lány második szólóalbumára dalokat írjon. 1986-ban meg is jelent a Den sjunde vågen. Ezután Marie turnéra indult.

Per és Marie évekig ábrándozott arról, hogy kettesben dolgozzanak - addig Marie vokálozott a Gyllene Tiderben, a Spännande Ostar-ban és egyéb projectekben pedig másokkal dolgoztak együtt.
Marie csillaga felfelé emelkedett, míg Peré leáldozóban volt, az ismerőseik szkeptikusak voltak abban, hogy ők kettesben sikeresek lehetnének. Per ötlete, hogy duóban dolgozzanak és angolul énekeljenek, a nyolcvanas évek Svédországában szokatlannak tűnt.  

1986-ban mégis megszületett a Roxette – a Gyllene Tider ezt a nevet használta, amikor az USA-ban kiadták a The Heartland Café című albumukat.
Az első kislemez, a "Neverending Love" nagy siker lett és a debütáló albumuk, a Pearls of Passion új életet lehelt Per karrierjébe, Marie-ból pedig igazi sztárt alkotott.
1987-ben Marie elkészítette a harmadik szólólemezét (Efter stormen).
1989 februárjában a Sparvöga című TV-sorozat címadó dalát énekelte fel, amely az egyik legnagyobb slágere lett.
1988-ban megjelent a Look Sharp! - a svéd sikerek mellett meglepetés is érte őket, amikor a "The Look" az USA-ban felkerült a slágerlisták élére és immár nemzetközi sztárokká váltak. A "Listen to Your Heart" 1989-ben ismét listavezető lett, a "Dangerous" 1990-ben pedig két hetet töltött a második helyen. 
1990-ben Pert felkérte a Touchstone Pictures, hogy írjon egy dalt a Pretty Woman című filmhez. Időhiány miatt csak feldolgozott egy régi karácsonyi dalt és ebből született a mára klasszikussá vált "It Must Have Been Love".

1991-ben megjelent a harmadik Roxette-album, a Joyride, folytatva az eddigi sikerhadjáratot, amit egy kétéves világkörüli turnéval ünnepeltek. Ausztráliában Marie megismerkedett Mikael Bolyossal, a svéd énekes-dalszövegíróval, aki zongoristaként és gitárosként is hírnevet szerzett magának.

1992-ben Marie elkészítette a Den ständiga resan című szólóalbumát, amely naplószerűen mutatta be az életét, az érzéseit és a gondolatait.
1993-ban Marie és Mikael eljegyezték egymást, 1993. április 29-én pedig megszületett első gyermekük,  Inez Josefin. Egy évvel, 1994 májusában Marie és Mikael összeházasodott. 

1996-ban a Roxette spanyol nyelvű ballada-albummal jelentkezett, Marie pedig elkészítette I en tid som vår című szólóalbumát.
1996. november 26-án megszületett marie második gyermeke, Oscar Mikael.

1999-ben megjelent a Roxette új albuma, a Have A Nice Day, majd a következő évben a Marie legnagyobb szólóslágereit tartalmazó Äntligen – Marie Fredrikssons bästa 1984–2000, amit egy nyári turné és egy koncertalbum követett.

2002. szeptember 11-én Marie elájult a fürdőszobájában, beütötte a fejét és agyrázkódást kapott. A scan kimutatta, hogy agytumorban szenvedett.  El kellett halasztani a Roxette tervezett Night of the Proms koncertsorozatát.
Miután néhány hétig várniuk kellett, hogy Marie agyában a vérömlény felszívódjon, végül sikeres műtéten esett át és eltávolították a rosszindulatú daganatot. Hónapokig tartó kemoterápia és besugárzás következett, egy ideig az énekesnő alig tudott írni, olvasni és számolni. Maradandó károsodást is szenvedett: jobb szemére örökre megvakult.
2003 januárjában a Roxette megkapta a Királyi Kék Szalag kitüntetést, magától a svéd királytól, XVI Károly Gusztávtól. Ez volt az első alkalom, hogy Marie megjelent a nyilvánosság előtt a műtéte óta, majd újabb két évre eltűnt.
2005. október 21-én bejelentette, hogy teljesen meggyógyult.

Hat hónappal a diagnózis után Marie és férje elkezdett dolgozni az énekesnő első angol nyelvű szólóalbumán. A 2004-ben megjelent The Change a svéd listák első helyén nyitott és hazájában aranylemez lett.
A házaspár egyúttal saját kiadót alapított MaryJane Music néven.

2006-ban megjelent a Min bäste vän svéd feldolgozás-dalokkal.

Betegsége alatt Marie rajzolni kezdett, de a munkáit csak később mutatta be a nagyközönségnek az "After The Change" című kiállítás keretében (Doktor Glas Gallery). A bemutatott 24 szénrajz később  az After the Change című könyvben jelent meg.

2009. október 23-án Marie fellépett Per oldalán a Roxette at the Night of the Proms-on - ez volt a második fellépése a rák elleni kezelése óta (az elsőre május 7-én került sor Amsterdamban).
2010-ben a Roxette miniturnéra indult, majd 2011 márciusában 15 év elteltével az első világkörüli turnéjukra.  
Kislemezük, a "She's Got Nothing On (But The Radio)" 2011. januárjában jelent meg, amit a Charm School című album követett február 11-én. A hatalmas siker miatt egészen 2012 végéig koncerteztek.
2012. márciusában jelent meg a 'Travelling' című album, az  "It's Possible" című kislemezt és videoklipet követően.

2014. februárjában a Roxette bekerült a svéd Zenei Hírességek Csarnokába, majd október 30-án a Roxette-tel világkörüli turnéra indult, amely 2016 nyaráig tartott volna, de áprilisban meg kellett szakítani Marie egészségi állapota miatt.
2016 június 3-án megjelent a legújabb Roxette stúdióalbum, a Good Karma, amit azonban nem követett turné.
2019. december 9.-én hunyt el a visszatért agydaganat következtében.

Szólóalbumok

Het vind (1984)
Den sjunde vågen (1985)
Efter stormen (1987)
Den ständiga resan (1992)
I en tid som vår (1996)
The Change (2004)
Min bäste vän (feldolgozások) (2006)
Nu! (2013)

Roxette-albumok

Pearls of Passion (1986)
Look Sharp! (1988)
Joyride (1991)
Tourism (1992)
Crash! Boom! Bang! (1994)
Have A Nice Day (1999)
Room Service (2001)
Charm School (2011)
Travelling (2012)

Utolsó frissítés: 2023.07.29. 20:08 Jolie_77 által


Oszd meg!   iwiw  facebook  twitter  myspace