Starity

Mark Ruffalo

Mark Ruffalo Mark Ruffalo nemzetisége 868. 669rajongó 27vélemény
 • Értékelés
 • tehetség: 97%
 • stílus: 87%
 • szimpátia: 95%
 • Születési név
 • Mark Alan Ruffalo
 • Születési idő
 • 1967. november 22.
 • Születési hely
 • Kenosha, Amerikai Egyesült Államok
 • Foglalkozás
 • Színész, producer, rendező
 • Családi állapot
 • nős, 3 gyermek
 • Partner
 • Sunrise Coigney
 • Magasság
 • 173 cm
 • Eredeti hajszín
 • Barna
 • Szemszín
 • Barna
 • Csillagjegy
 • Skorpió
 • Linkek
 • IMDB-adatlap
 • Twitter-oldal
 • Starity RSS-csatorna
 • Kapcsolódó sztárok
 • Scarlett Johansson Robert Downey Jr. Samuel L Jackson Chris Evans Jeremy Renner Chris Hemsworth

Mark Ruffalo életrajza

KEZDETI ÉVEK

Mark Alan Ruffalo 1967. november 22.-én született az Egyesült Államok északi részén fekvő Wisconsin államban található Kenosha városában. Olasz, francia és kanadai felmenőkkel büszkélkedhet. Édesanyja Marie Rose (fodrász és stylist), édesapja Frank Lawrence Ruffalo, Jr (szobafestõ). Három testvére van Tania, Nicole és Scott. Gyerekkorát későbbiekben így írta le: "boldog gyerek voltam egy szeretettben gazdag nagy olasz családban". Virginia államban található Virginia Beach városában nőtt fel, iskolába is ott járt. A középiskolai tanulmányait a First Colonial Gimnáziumban fejezte be, majd ezt követően családjával San Diegoba, később Los Angelesbe költöztek, ahol eleinte csaposként dolgozott. Későbbiekben színész képző előadásokra járt, amelyet a Stella Adler Studio of Acting cég szervezett, majd társalapítójává vált az Orpheus Theatre Company-nek, számos színdarabot írt és rendezett valamint szerepeket játszott. Ennek a cégnek szentelte következő éveit, és azt a pénzt, amit csaposként keresett.


KARRIER

Mark karrierje az 1990-es évek elején indult, kisebb szereppekkel. Első komolyabb filmje a Mindent bele, srácok! című vígjáték volt, mely az 1960-as években játszódik és egy csapat középiskolásról szól, akik érettségit követően nekivágnak a nagybetűs életnek. Két évvel később, 1996-ban a Dr. Halál horror-thrillerben kapott egy kisebb szerepet, majd a visszafogott bûnügyi vígjáték a Széf fiúk című film következett karrierjében. A kilencvenes évek végén találkozott Kenneth Lonergan íróval, majd szerepet kapott a Számíthatsz rám címû drámában, melyet két Oscar díjra is jelöltek. Mark alakítását a kritikusok pozitívan értékelték, a fiatal Marlon Brandohoz hasonlították. 2001-ben a Life/Drawing romantikus vígjátékban, valamint Az utolsó erőd című akciófilmben játszott, utóbbiban Robert Redford és James Gandolfini mellett. 2002-ben és 2003-ban újabb jelentős szerepeket kapott: játszott az XX/XY romantikus filmben, A fegyverek szava háborús filmdrámában, Az élet nélkülem című drámában, Sarah Polley partnereként. Karrierje ezután kezdett felfelé ívelni. 2004-ben négy filmben is szerepelt: a Collateral - A halál záloga thrillerben egy nyomozót alakított, aki Tom Cruise által megformált bérgyilkos után nyomoz. A Hirtelen 30 vígjátékban Jennifer Garner partnerét alakította, a Se barátság, se szerelem című drámában egy házas férfit játszott, aki viszonyba keveredik barátjának feleségével, valamint még láthattuk az Egy makulátlan elme örök ragyogása című filmben is. 2005-ben két vígjátékban játszott: a Ha igaz volna... romantikus filmben és az Azt beszélik moziban, Kevin Costner és Jennifer Aniston mellett. 2007-ben a Zodiákus thrillerben kapott fõszerepet, egy nyomozót alakított, a Cserbenhagyás filmdrámában Joaquin Phoenix-szel játszott együtt, és egy válóperes ügyvédet alakított, aki hazafelé vitte fiát, és eközben egy baleset következtében elgázolt egy kisfiút. Szintén 2007-ben az Awake and Sing! színházi darabban nyújtott alakításáért Tony díjra jelölték. 2008-ban a Vakság drámában egy orvost, a Szélhámos fivérek vígjátékban egy szélhámost játszott, valamint feltűnt a What Doesn't Kill You című krimiben is. 2009-ben egy kalandfilmben, az Ahol a vadak várnak című alkotásban láthattuk viszont. 2010 fontos év volt Mark számára: először is ebben az évben jelent meg első saját maga által rendezett filmje a Sympathy for Delicious. Leonardo DiCaprio mellett, játszott a Viharsziget thrillerben, egy kisebb szerep erejéig feltűnt a Párterápia vígjátékban, valamint láthattuk A gyerekek jól vannak drámában, mely alakításáért legjobb férfi mellékszereplőknek járó Oscar díjra jelölték.

2011-ben Matt Damon mellett főszerepet játszott a Margaret filmdrámában. 2012-ben több műfajú filmben is szerepet vállalt. Ilyen volt a Vágyak szerelmesei című vígjáték-dráma, ahol Gwyneth Paltrow és Tim Robbins voltak a partnerei, valamint a Bosszúállók című képregény adaptáció, melyben Mark Bruce Banner-t / Hulk-ot formálta meg. A Marvel stúdió tehát lecserélte Edward Nortont, aki korábban a Hihetetlen Hulk című filmben alakította Dr. Banner-t és Hulkot. Ruffalo teljesítményét elismerő kritikák követték. 2013-ban a Vasember 3 című filmben feltűnt egy rövid cameo erejéig, ugyanebben a szerepben,  Robert Downey Jr. partnereként. Szintén 2013-hoz köthető a Szemfényvesztők című filmje, amelyben egy különleges ügynököt alakított, aki egy szélhámos csapat után nyomoz. Ugyanebben az évben jelent meg a Szerelemre hangszerelve és a Foxcatcher című filmje is. Utóbbiért 2015-ben másodszor is jelölték Oscar-díjra, szintén a legjobb férfi mellékszereplő kaztegóriában. Az Igaz szívvel című drámában meleg aktivistát alakított, aki az 1980-as évek kezdetén próbálta felhívni a figyelmet az AIDS megelőzésének fontosságára.

2015-ben bemutatásra került a Bosszúállók második része, az Ultron kora. Ugyanebben az évben egy kétgyermekes családapát formált meg az Életünk Apuval című vígjátékban, melyért Arany Glóbusz díjra jelölték. Michael Rezendes újságírót alakította a Spotlight: Egy nyomozás részletei című filmben, ezzel kiérdemelve harmadik Oscar-jelölését, melyet sajnos a 2016-os gálán sem sikerült díjra váltania. 2013. augusztus 9-én bejelentették, hogy lesz Szemfényvesztők 2, melynek bemutatójára 2016. június 9-én került sor hazánkban. 2017-ben ismét Bruce Banner, illetve Hulk bőrébe bújt, ezúttal a Thor: Ragnarökben. 2018-ban jelent meg a harmadik Bosszúállók-film, a Végtelen háború, majd 2019-ben egy jelenet erejéig beugrott a Marvel Kapitányba is. A Bosszúállók-filmek záró darabja, a Végjáték 2019 áprilisában kerüt bemutatásra.


POLITIKAI NÉZETEK

Mark 2006 októberében részt vett a Democracy Now! című műsorban, ahol is ellenezte az iraki háborút, valamint támadta a Bush kormányzatot. Továbbá bejelentette, hogy részt vesz azon a tüntetésen, amelyet az Egyesült Államok kormánya általi bűncselekmények elkövetése ellen való tiltakozásul szerveztek, a tüntetéssorozat a The World Can't Wait néven vált ismertté. 2008-ban részt vett Mike Gravel Alaszka korábbi kormányzójának kampányában, amely a demokrata elnökjelöltségért zajlott. 2012-ben Kathleen Kane-t támogatta, és később megválaszották Pennyslvania államügyészévé.


MAGÁNÉLET

Mark 2000. június 11.-én vette feleségül Sunrise Coigney francia-amerikai színésznőt. Házasságukból három gyermek született: Keen (2001), Bella Noche (2005) és Odette (2007). 2009-ben eladták Los angelesi házukat, a család jelenleg New York városában él. Mark számára a 2002-es év rendkívül nehéz volt: az orvosok agydaganatot diagnosztizáltak nála, ami részleges arcbénuláshoz vezetett, meg is műtötték. Szerencsére a daganat jóindulatú volt, teljesen felgyógyult a betegségből, és jó egészségnek örvend, visszatérhetett a filmek világába. 2008-ban testvérét, Scott-ot egy beverly-hillsi társasházban tarkónlőtték, az incidens után egy héttel, a kórházban belehalt sérüléseibe. Holtestét elhamvasztották.


DÍJAK ÉS JELÖLÉSEK

Academy Awards

2016 - Best Actor in a Supporting Role - Spotlight - Nominated
2015 - Best Actor in a Supporting Role - Foxcatcher - Nominated
2011 - Best Actor in a Supporting Role - The Kids Are All Right - Nominated

BAFTA Awards

2016 - Best Supporting Actor - Spotlight - Nominated
2015 - Best Supporting Actor - Foxcatcher - Nominated
2011 - Best Supporting Actor - The Kids Are All Right - Nominated

Screen Actors Guild Awards

2016 - Outstanding Performance by a Cast in a Motion Picture - Spotlight - Won
2015 - Outstanding Performance in a Television Movie or Miniseries - The Normal Heart - Nominated
2015 - Outstanding Performance in Supporting Role - Foxcatcher - Nominated
2011 - Outstanding Performance by a Cast - The Kids Are All Right - Nominated
2011 - Outstanding Performance in Supporting Role - The Kids Are All Right - Nominated

Egyéb díjak

2014 Primetime Emmy Awards - Outstanding Television Movie - The Normal Heart
2014 BAFTA/LA Britannia Awards - Humanitarian Award
2013 MTV Movie Awards - Best Fight - The Avengers
2010 Sundance Film Festival - Special Jury Prize - Sympathy for Delicious
2000 Montréal World Film Festival - Best Actor - You Can Count On Me

Írta: Boscorelli & Lindsay019

FILMEK
2019: Avengers: Endgame / Bosszúállók: Végjáték - Bruce Banner / Hulk
2018: Avengers: Infinity War / Bosszúállók: Végtelen háború - Bruce Banner / Hulk
2017: Thor: Ragnarok /  Thor: Ragnarök - Bruce Banner / Hulk
2016: Now You See Me 2 / Szemfényvesztők 2. - Dylan Rhodes
2015: Spotlight / Spotlight: Egy nyomozás részletei - Michael Rezendes
2015: The Avengers: Age of Ultron / Bosszúállók: Ultron kora - Bruce Banner / Hulk
2014: The Normal Heart / Igaz szívvel - Ned Weeks
2014: Foxcatcher - David Schultz
2014: Infinitely Polar Bear / Életünk Apuval - Cameron
2013: Begin Again / Szerelemre hangszerelve - Dan
2013: Now You See Me / Szemfényvesztők - Dylan Rhodes
2013: Iron Man 3 / Vasember 3 - Bruce Banner
2012: The Avengers / Bosszúállók - Bruce Banner / Hulk
2012: Thanks for Sharing / Vágyak szerelmesei - Adam
2011: Margaret - Maretti
2010: Date Night / Párterápia - Brad Sullivan
2010: Shutter Island / Viharsziget - Chuck Aule
2010: The Kids Are All Right / A gyerekek jól vannak  - Paul
2010: Sympathy for Delicious  - Father Joe
2009: Where the Wild Things Are / Ahol a vadak várnak - The Boyfriend
2008: What Doesn't Kill You - Brian Reilly
2008: The Brothers Bloom / Szélhámos fivérek - Stephen
2008: Blindness / Vakság - Doctor
2007: Reservation Road / Cserbenhagyás - Dwight Arno
2007: Zodiac / Zodiákus - Inspector David Toschi
2006: All the King's Men / A király összes embere - Adam Stanton
2005: Rumor Has It... / Azt beszélik - Jeff Daly
2005: Just Like Heaven / Ha igaz volna - David
2004: Collateral / Collateral - A halál záloga - Fanning
2004: 13 Going on 30 / Hirtelen 30 - Matt Flamhaff
2004: Eternal Sunshine of the Spotless Mind / Egy makulátlan elme örök ragyogása - Stan
2004: We Don't Live Here Anymore / Se barátság, se szerelem - Jack Linden
2003: In the Cut / Nyílt seb - Detective Giovanni A. Malloy
2003: View from the Top / Flört a fellegekben - Ted Stewart
2003: My Life Without Me / Az élet nélkülem - Lee
2002: Windtalkers / A fegyverek szava - Private Pappas
2002: XX/XY - Coles
2001: The Last Castle / Az utolsó erőd - Yates
2001: Life/Drawing - Alex
2000: Committed / Férjfogó - T-Bo
2000: You Can Count on Me / Számíthatsz rám - Terry Prescott
1999: Ride with the Devil / A pokol lovasai - Alf Bowden
1999: A Fish in the Bathtub - Joel
1998: Houdini / Houdini-A halál cimborája - Theo
1998: 54 - Ricko
1998: Safe Men / Széf fiúk - Frank
1997: On the 2nd Day of Christmas / Kényelmetlen karácsony - Bert
1996: The Last Big Thing - Brent Benedict
1996: The Dentist / Dr. Halál - Steve Landers
1996: The Destiny of Marty Fine - Brett
1996: Blood Money - Attorney
1995: Mirror, Mirror III: The Voyeur - Joey
1994: There Goes My Baby / Mindent bele, srácok! - J.D.
1994: Mirror, Mirror 2: Raven Dance - Christian
1993: A Song for You - Gus Davison


EGYÉB SZEREPEK
2016: Team Thor - Bruce Banner / Hulk (rövidfilm)
2008: Independent Lens - Jerry Rubin (dokumentumfilm, 1 Epizód)
2000: The Beat - Zane Marinelli (sorozat, 8 Epizód)
1999: How Does Anyone Get Old? - Johnnie (rövidfilm)
1994: Due South / Fraser és a farkas - Vinnie Webber (sorozat, 1 Epizód)
1992: Rough Trade - Hank (rövidfilm)
1989: CBS Summer Playhouse - Michael Dunne (sorozat, 1 Epizód)

Filmzene:

2010: A gyerekek jól vannak

♦ All I Want

Utolsó frissítés: 2019.05.15. 22:10 Lindsay019 által


Oszd meg!   iwiw  facebook  twitter  myspace