Starity

Mark Wahlberg

Mark Wahlberg Mark Wahlberg nemzetisége 730. 800rajongó 35vélemény
 • Értékelés
 • tehetség: 91%
 • stílus: 90%
 • szimpátia: 91%
 • Születési név
 • Mark Robert Michael Wahlberg
 • Becenév
 • Marky Mark
 • Születési idő
 • 1971. június 05.
 • Születési hely
 • Boston, Massachusetts, USA
 • Foglalkozás
 • színész, zenész, producer
 • Családi állapot
 • nős, 4 gyermek
 • Partner
 • Rhea Durham
 • Magasság
 • 175 cm
 • Eredeti hajszín
 • barna
 • Szemszín
 • barna
 • Csillagjegy
 • Ikrek
 • Linkek
 • IMDB-adatlap
 • Hivatalos weblap
 • Starity RSS-csatorna
 • Kapcsolódó sztárok
 • Donnie Wahlberg

Mark Wahlberg életrajza

Élete

1971. június 5-én született Dorchesterben, Boston egyik szomszédságában. Kilenc testvérből ő a legfiatalabb. Édesanyja, Alma Elaine (született: Donnelly) banki ügyintéző, s egyben elsősegélynyújtó nővér volt, édesapja, Donald Edmund Wahlberg Sr. pedig egy szállítmányozási cégnél dolgozott. Szülei házassága megromlott, s 1982-ben elváltak. A kis Mark mindkét szülőjével egyaránt töltött időt. Édesapja veterán volt, aki harcolt a koreai háborúban. A férfi 2008. február 14-én hunyt el. 

Ereiben svéd, ír, angol és francia-kanadai vér is csörgedezik. Édesanyja által távoli rokona Nathaniel Hawthorne írónak. Római katolikus neveltetésben részesült, a Copley Square High School-ban végezte tanulmányait, azonban otthagyta az iskolát, s érettségi bizonyítványát csak 2013 júniusában szerezte meg. 

A '90-es évek végén Soleil Hold Frye színésznővel randevúzott. 2001-ben ismerkedett meg Rhea Durham modellel, akit 2009. augusztus elsején vett feleségül a Good Shepherd katolikus templomban, Beverly Hills-ben. A párnak négy gyermeke született.

2012-ben egy interjú során mesélte el, hogy jegye volt a 2001. szeptember tizenegyediki repülőgépre, azonban tervei megváltoztak és lemondta a foglalását.

Elkötelezett katolikus, azonban támogatja az azonos neműek házasság kötését. A Demokrata Párt támogatója.

Donnie, Paul és Mark a tulajdonosai a Wahlburgers étteremláncnak.

2018. július 20-án, Mark és üzleti partnere, Jay Feldman nyilvánosságra hozták, hogy megvették az Ohio államban található Bobby Layman Chevrolet-et, melynek neve már Mark Wahlberg Chevrolet.  

 

 Bírósági ügyek és bűncselekmények 

Mark rossz társaságba keveredett, s 13 évesen már súlyos kokain függőséggel küzdött. 1986 júniusában három barátjával együtt afro-amerikai gyermekeket kergetett, miközben rasszista kifejezésekkel illették őket. 1986 augusztusában az ügy bíróságra került, s egy hónappal később zárult le. 1988 áprilisában megközelített egy középkorú vietnami férfit, akinek a fejét bottal ütötte, míg el nem ájult. Ugyanazon a napon egy másik vietnami férfit is megtámadott. Bírósági papírok szerint, mikor aznap este letartóztatták, Mark azt mondta, hogy "Nem kell engednetek neki, hogy azonosítson, most is elmondhatom, hogy ez az a k*baszott ember, akinek szétvertem a fejét." A rendőrök azt is elmondták, hogy több ázsiai származású állampolgárt is rasszista megjegyzésekkel illetett.

Cselekedeteiért gyilkossági kísérlet és bántalmazás vádjával - melyben bűnösnek vallotta magát - két év börtönre ítélték, amit a Suffolk megyei fegyházban kellett volna letölteni, azonban jó magaviselete miatt 45 nap után kiengedték.

1992 augusztusában, az akkor 21 éves Mark összeverekedett a szomszédjával, akinek eltörte az állkapcsát. Nem sokkal később korábbi élete felhagyása mellett döntött, ebben segítette a helyi plébánia papja. Otthagyta az utcai bandáját és jó útra tért.

2016-ban elmondta, hogy találkozott a vietnami férfivel, akinek betörte a fejét és bocsánatot kért tetteiért.

 

 Karrier 

Zene

Hírnévre először Donnie Wahlberg kisöccseként tett szert, aki a sikeres New Kids on the Block formáció tagja volt. 13 évesen Mark is a csapat tagja volt, azonban pár hónap múltán kilépett. 1990-ben több sikeres táncossal és zenésszel is alkotott, mint Marky Mark and the Funky Bunch, s a Good Vibrations című dalával sikeres lett. A dal, mely Donnie produceri munkájával készült, első helyezést ért el a Billboard Hot 100-on, s később platinum lett. Második felvétele, a Wildside, ötödik helyezést ért el és arany album lett. Marky Mark nyitotta a New Kids on the Block koncertjeit a csapat utolsó turnéján. Saját videó játékot is adtak ki, melynek neve 'Marky Mark and the Funky Bunch: Make My Video' volt.

Együtt működött a raggea énekes Prince Ital Joe-val a Life in the Streets albumon. A project vegyítette a rap, a ragga és az elektronikus zene elemeit. A dalok közül több is hallható Wahlberg és Danny DeVito közös filmjében, a Renaissance Man-ben.

1995-ben kiadta No Mercy kislemezét, mellyel a kilencvenes évek elején megismert Dariusz Michalczewski-t támogatta. Dariusz látható a dal kisfilmjében is. Szintén 1995-ben újabb albumot adott ki Prince Ital Joe-val, az album a 'The Remix Album' címet kapta.

1996-ban kiadta Hey DJ kislemezét, melyet 1997-ben a Feel the Vibe és a Best of my Love követtek. Ezek a dalok megtalálhatók az 1997-es 'Here with Me' nevezetű albumon.  

Reklámok

1992-ben a Calvin Klein alsóneműk modellje lett, több reklámban is látható volt.. A Vanity Fair is készített róla egy fotósorozatot. Készített egy edzés videót, melynek címe a 'The Marky Mark Workout: Form... Focus... Fitness...' lett. 2012-ben kiadta saját sport táplálékkiegészítőjét, mely a Marked nevet kapta. 2017 márciusában az AT&T szószólója lett.  

Filmek

Színészi munkásságát 1993-ban kezdte, első szerepét a The Substitute TV filmben kapta, ezt követően elhagyta a Marky Mark becenevet. A mozivásznon egy évvel később debütált a Renaissance Man című filmben Danny DeVito oldalán. A kritikusok figyelmét 1995-ben keltette fel, miután szerepelt a The Basketball Diaries-ben Leonardo DiCaprio oldalán. Első főszerepét 1996-ban kapta James Foley thrillerjében, a Fear-ben.

Ezt követő filmjei - például a Boogie Nights, Three Kings, The Perfect Storm, Four Brothers - után pozitív kritikákat kapott, elismerték munkásságát. A 2000-es évek elejét több remake-ben is feltűnt, ilyen volt a Planet of the Apes, The Truth About Charlie és a The Italian Job. Az I Heart Huckabees-ben való teljesítménye lett a 2004-es The Village Voice Critics Poll 'Legjobb mellékszereplői' díj nyertese.

Eredetileg ő lett volna Linus Caldwell az Ocean's Eleven-ben, azonban a szerepet Matt Damon kapta. Esélyes volt a Brokeback Mountain egyik főszerepére, Joaquin Phoenix mellett, azonban a két színész kínosnak érezte a szexjeleneteket és nem fogadták el az ajánlatot. Érdekesség, hogy a két szerep miatt Jake Gyllenhaal-t és Heath Ledger-t is Oscar-díjra jelölték.

Szerepelt az Invincible című filmben, mely Vince Papale igaz történetén alapult. Ügyvezető producere volt a 2004-2011 között futó HBO sorozatnak, az Entourage-nek, mely részben hollywoodi élményein is alapult.

2006-ban szerepet kapott Martin Scorsese The Departed című thrillerjében, amiért Oscar- és Golden Globe-díjra jelölték a Legjobb férfi mellékszereplő kategóriában.
Annak ellenére, hogy bírósági ügyei miatt nem foghatna a kezében fegyvert, Shooter című filmjére a Nevada államban található Front Sight Firearms Training Institute-ban készült fel. Több interjúban is elmondta, hogy 40 éves korára szeretne visszavonulni, hogy a családjával lehessen és golfozhasson. 2007-ben azonban ezt visszavonta, mert állítása szerint rosszul golfozik.

Főszerepet kapott Peter Jackson filmjében, a The Lovely Bones-ban. 2007-ben Joaquin Phoenix partnere volt a We Own the Night-ban. 

Elliot Moore karakterét játszotta M. Night Shyamalan The Happening című filmjében, mely 2008 júniusában került a mozikba. Ugyanebben az évben főszerepet kapott a videó játékon alapuló Max Payne-ben. 2012-ben szerepet kapott Seth MacFarlane Ted-jében, majd visszatért szerepéhez a film 2015-ös folytatásában. A SEAL Marcus Luttrell szerepét öltötte magára a 2013-as háborús filmben, a Lone Survivor-ben, mely Luttrell 2007-es könyvén alapult. 2014-ben szerepelt a The Gambler remake-jében. 

2015-ben Will Ferrell mellett főszerepet játszott a Daddy's Home-ban. 2016-ban két Peter Berg filmben is láthattuk, a Deepwater Horizon-ban és a Patriots Day-ben. 2017-ben látható volt a Transformers: The Last Knight-ban, mint Cade Yeager. Szintén 2017-ben szerepelt a Daddy's Home második részében. 2018-ban jött ki Mile 22 című filmje, melynek producere is volot. Magyarországon 2019 januárjában kezdik vetíteni az Instant Family-t, melyben Pete karakterét játssza. 

2017-ben ő volt a legjobban kereső színész. 2018-ban 1.5 millió dolláros fizetése felháborodást keltett, ugyanis ugyanannyi napért Michelle Williams kevesebb, mint 1000 dollárt kapott. Wahlberg fizetését a Time's Up-nak adta, melyet Williams társ alapított. 2020-ban a Netflix Wonderland című filmjében lesz látható, illetve a Scoob-ban is hallható lesz - mely egyébként az első szinkronszínészi munkássága lesz. 2021-ben szerepelni fog a Végtelenben. 2022-re várható az Uncharted című filmje. 

 

 Jótékonyság 

2001-ben alapította a Mark Wahlberg Youth Foundation-t, a mai tinédzserek segítésére. Aktív támogatója a The Good Shepherd Center for Homeless Women and Children-nek. 


 


1993 - The Substitute - Ryan Westerberg

1994 - Reneszánsz ember / Renaissance Man - Pvt. Tommy Lee Haywood

1995 - Egy kosaras naplója / The Basketball Diaries - Mickey

1996 - Rettegés / Fear - David McCall

1997 - Az átverés mesterei / Traveller - Pat

1997 - Boogie Nights - Eddie Adams / Dirk Diggler

1998 - Robbanófejek / The Big Hit - Melvin Smiley

1999 - Mocskos zsaruk / The Corruptor - Danny Wallace

1999 - Sivatagi cápák / Three Kings - Troy Barlow

2000 - A bűn állomásai / The Yards - Leo Handler

2000 - Viharzóna / The Perfect Storm - Bobby Shatford

2001 - A majmok bolygója / Planet of the Apes - Leo Davidson kapitány

2001 - Rocksztár / Rock Star - Chris 'Izzy' Cole

2002 - Charlie kettős élete / The Truth About Charlie - Lewis Bartholamew

2003 - Az olasz meló / The Italian Job - Charlie Croker

2004 - Multik haza! / I Heart Huckabees - Tommy Corn

2005 - Négy tesó / Four Brothers - Bobby Mercer

2006 - Legyőzhetetlen / Invincible - Vince Papale

2006 - A tégla / The Departed - Dignam

2007 - Orvlövész / Shooter - Bob Lee Swagger

2007 - Az éjszaka urai / We Own the Night - Joseph Grusinsky

2008 - Az esemény / The Happening - Elliot Moore

2008 - Max Payne - Egyszemélyes háború / Max Payne - Max Payne

2009 - Komfortos mennyország / The Lovely Bones - Jack Salmon

2010 - Párterápia / Date Night - Holbrooke

2010 - Pancser police / The Other Guys - Terry Hoitz

2004-2010 - Törtetők / Entourage - Mark Wahlberg (4 epizód)

2010 - The Fighter - A harcos / The Fighter - Micky Ward

2012 - Csempészek / Contraband - Chris Farraday

2012 - Ted / Ted - John Bennett

2013 - Megtört város / Broken City - Billy Taggart

2013 - Pain & Gain / Pain & Gain - Daniel Lugo

2013 - 2 kaliber / 2 Guns - Stig

2013 - A túlélő / Lone Survivor - Marcus Luttrell

2014 - Transformers: A kihalás kora / Transformers: Age of Extinction - Cade Yeager

2014 - Hazárdjáték / The Gambler - Jim Bennett

2015 -  Mojave - Norman

2015 - Törtetők / Entourage - Mark Wahlberg

2015 - Ted 2 / Ted 2 - John Bennett

2015 - Megjött apuci! / Daddy's Home - Dusty Mayron

2016 - Mélytengeri pokol / Deepwater Horizon - Mike Williams

2016 - A hazafiak napja / Patriots Day - Tommy Saunders

2017 - Transformers: Az utolsó lovag / Transformers: The Last Knight - Cade Yeager

2017 - Megjött apuci! 2. / Daddy's Home Two - Dusty Mayron

2017 - A világ összes pénze / All the Money in the World - Fletcher Chace

2018 - 22 mérföld / Mile 22 - James Silva

2018 - Instant család / Instant Family - Pete

2020 - Wonderland - Spenser

2020 - Good Joe Bell - Joe Bell

2020 - Scoob - Blue Falcon (hang)

2020 - Spenser az igazság nyomábanSpenser Confidential - Spenser 

2021 - Végtelen / Infinite - Evan Michaels

2022 - Uncharted - Victor Sullivan

202? -The Six Billion Dollar Man - Steve Austin 

202? - Stu - Stuart Long 

202? - Arthur the King - ?

 

Produceri munkásság 

2004 - Juvies 

2007 - Az éjszaka urai / We Own the Night 

2010 - The Fighter - A harcos / The Fighter 

2004-2011 - Törtetők / Entourage (83 epizód) 

2010-2011 - Kergetjük az amerikai álmot / How to Make It in America (16 epizód) 

2011 - Home Game 

2012 - Csempészek / Contraband 

2013 - Megtört város / Broken City 

2013 - Fogságban / Prisoners 

2013 - A túlélő / Lone Survivor 

2013 - The Missionary 

2013 - Teamsters 

2014 - Wahlburgers (1 epizód) 

2010-2014 - Gengszterkorzó / Boardwalk Empire (56 epizód) 

2014 - Hazárdjáték / The Gambler 

2015 - Törtetők / Entourage 

2015 - Ifjú bűnök / Stealing Cars 

2016 - Mélytengeri pokol / Deepwater Horizon 

2016 - A hazafiak napja / Patriots Day 

2017 - Megjött apuci! 2. / Daddy's Home Two 

2016-2018 - Shooter 

2018 - 22 mérföld / Mile 22 

2018 - Instant család / Instant Family

2015-2019 - Nagypályások / Ballers (15 epizód) 

2019 - Wonderland 

2019 - 40 Days: GGG vs. Steve Rolls (2 epizód)

2020 - Spenser az igazság nyomábanSpenser Confidential 

2020 - McMilliókMcMillions (6 epizód)

2020 - Run This City (10 epizód)

2020 - The Lost Lincoln 

2008-2021 - Titkok nélkül / In Treatment (114 epizód) 

2021 - Végtelen / Infinite 

2021 - Wahl Street 

202? - The Six Billion Dollar Man 

202? - The Roman 

202? - Untitled Basketball Project 

202? - Stu Önálló szóló albuma

1997 - All Around the World

Marky Mark and the Funky Bunch

1991- Music for the People
1992 - You Gotta Believe 

Prince Ital Joe feat. Marky Mark

1994 - Life in the Streets 
1995 - The Remix Album 

Album nélküli kislemezei

1995 - No Mercy 
1996 - Hey DJ 
1997 - Feel the Vibe 
1997 - Best of my Love 

Utolsó frissítés: 2021.07.13. 16:04 Lil98 által


Oszd meg!   iwiw  facebook  twitter  myspace