Starity

Matthew McConaughey

Matthew McConaughey Matthew McConaughey nemzetisége 611. 1162rajongó 29vélemény
  • Értékelés
  • tehetség: 95%
  • stílus: 92%
  • szimpátia: 95%

Matthew McConaughey életrajza

 KEZDETEK, CSALÁDJA, TANULMÁNYOK:

Matthew David McConaughey 1969. november 4-én született a texasi Uvalde városában, az Amerikai Egyesült Államokban. Édesanyja, Mary Kathleen McCabe óvodai tanárnő és írónő, édesapja pedig James Donald McConaughey, Louisiana-i olajcső kereskedő volt, aki nem mellesleg a Kentucky Wildcats amerikai futballcsapatában is játszott. Szülei háromszor kötöttek házasságot. Matthewnak két bátyja van, Michael és Patrick, az utóbbit szülei örökbe fogadták. Michael testvére milliomos, aki a West Texas Investors Club című műsorban is látható volt. Felmenői között brit, német, ír, skót és svéd származásúak találhatóak meg. Matthew Metodista vallásban nőtt fel.

Édesanyja, Mary otthon, magántanulóként tanította fiát egészen általános iskolás koráig. A gimnáziumi éveit a Longview-i High Schoolban töltötte. 1988-ban részt vett a Rotary egyik önkéntes csereprogramjában, melynek keretein belül egy évig Warnervaleben élt, Ausztráliában. Miután hazatért Ausztráliából 1989. őszén beiratkozott a texasi Austin Egyetemre, ahol rádió, televízió és filmszakon tanult. 1993. tavaszán megszerezte diplomáját, ezután jogot akart elkezdeni tanulni, azonban rájött, hogy mégsem érdekelni az ügyvédi hivatás, így végül nem folytatta tanulmányait. 

SZÍNÉSZI KARRIER:

Karriere kezdete – Tökéletlen idők és A texasi láncfűrészes (1991-1995):

Egyetemi évei alatt, 1991-től kezdve látható televíziós reklámokban. Első munkája az Austin American-Statesman c. újsággal volt, ahol első nyilvános beszédét is megtartotta. Később Matthew egy helyi bárban, a Radissonban megkörnyékezte Don Phillips producert – aki éppen a Tökéletlen idők c. filmhez castingolt Austinban – miszerint megpróbálná magát a képernyőkön is. Végül a színész megkapta David Wooderson szerepét, a film pedig 1993. szeptemberében a mozikba is került, ezzel Matthew debütáló szerepévé válva. Ezt követték a kisebb filmszerepek az elkövetkezendő két évben: 1993-ban még láthattuk A barátom a halálom c. horrorban, míg 1994-ben két produkcióban szerepelt: először az Angyalok a pályán c. filmben, ahol Ben Williamst, később pedig Vilmert alakította A texasi láncfűrészes gyilkos visszatérben láthatták a nézők. 1995. februárjában mutatták be a Bárhol, bármit, bármikor c. filmjét, melyben Drew Barrymoreral, Whoopi Goldberggel és Mary-Louise Parkerrel játszott együtt. Ezt követte a Glory Daze c. produkció, melyben kisebb szerepben láthattuk a színészt. A Scorpion Spring c. thrillerben El Rojót alakította, ezután pedig két rövidfilmben kapott lehetőséget a kibontakozásra: a Submissionben Joe-t alakította, a Judgement-ben pedig Sam Taylor őrmestert.

Nagyobb szerepek hálójában – Lone Star, Ha ölni kell, Kapcsolat (1996-1997):

1996-ban főszerepet játszott a Lone Star – Ahol a legendák születnek c. kalandfilmben játszott Chris Cooper oldalán. Később Sandra Bullock és Samuel L. Jackson mellett láthattuk Joel Schumacher legújabb krimijében, a Ha ölni kell-ben. A szerep hatalmas áttörést hozott a színésznek, alakításáért MTV Movie Awards díjat is bezsebelt. Az év folyamán utolsó bemutatott filmje egy vígjáték, a Hatalmas aranyos volt. 1997-ben Jodie Foster volt a partnere a Kapcsolat című science-fiction filmben. Az Amistad című Steven Spielberg produkcióban a színész Roger Sherman Baldwin szerepében tér vissza az 1839-es év Amerikájába, ahol a rabszolgafelszabadításért harcolnak a kolóniák.

Főszerepek és vendégszerepek – Newton fiúk, Szex és New York (1998-2000):

1998-ban összesen négy produkcióban látható a színész: A Newton fiúk c. filmben a főszereplő Willis Newtont alakítja, míg az Isten hozta Hollywoodban cameo szerepben tűnik fel. Ezután két rövidfilmje jelenik meg – először a Making Sandwichesben látható, mint Bud Hoagie, illetve később a The Rebelben játszik. 1999. elején vendégszerepben látható a Texas királyai c. sorozatban, majd az Ed TV vígjátékban kelti életre Edet, akinek élete minden percét kamerák követi egy televíziós műsorhoz. A Bonne Nuitban Nathan szerepét alakítja. 2000-ben mutatják be Jonathan Mostow legújabb háborús akciófilmjét, melyben Matthew Bill Paxton oldalán játszik főszerepet. A filmben nyújtott alakításáért Matthewt Blockbuster díjért jelölték a Legjobb színész kategóriában. Szintén 2000-ben egy epizód erejéig feltűnik a népszerű drámasorozatban, a Szex és New Yorkban.

Új korszak, romantikus vígjátékokban való szereplések (2001-2004): 

A 2001-es évtől kezdve számtalan romantikus vígjátékban kap szerepet a színész: 2001-ben mutatják be Jennifer Lopez és Matthew főszereplésével a Szeretném, ha szeretnél című romantikus drámát, mely McConaughey egyik legnépszerűbb alakítása is egyben. Ezt követi a Kavalkád az élet c. produkciója, mely egy csapat New York-i ember életét mutatja be. Az Isten haragja c. thrillerben ismét Bill Paxton oldalán látható, itt egy Adam nevű férfit alakít. 2002-ben debütál Rob Bowman akciófilmje, a 2020: A tűz birodalma, melyben Matthew karaktere – Denton Van Zan – egy tűzokádó sárkánytól menti meg a világot. 2003-ban visszatérő szerepet kap a Freedom: A History of Us című dokumentum sorozatban. 2003. januárjában kerül mozikba a Hogyan veszítsünk el egy pasit 10 nap alatt? című romantikus vígjátéka, melyben partnere Kate Hudson színésznő. A film manapság is Matthew egyik legismertebb és legkedveltebb produkciója, a film nem kevesebb, mint 177 millió dolláros bevételt hozott a készítőknek. Az év végén mutatták be Kisördögök c. produkcióját, ahol olyan színészekkel játszott együtt, mint Gary Oldman, Peter Dinklage és Kate Beckinsale. 2004-ben egy bosszúszomjas színészt alakított a Paparazzi című filmjében, aki családja elveszése után saját kezébe veszi az igazságszolgáltatást.

Sikerek – dokumentum, thriller és vígjátékfilmekben (2005-2006):

2005-ben került sor a Szahara c. filmjének premierére, ahol Dirk Pitt szerepét játszotta el. Ezután egy rövid dokumentumfilmhez, a Magnificent Desolation: Walking on the Moon 3D-hez adta Al Bean szinkronhangját. Végül, de nem utolsó sorban a Pénz beszél című thrillerben láthatták a nézők Al Pacino oldalán, ahol egy egykori futballsztár alakít, aki belekeveredik a maffia hálójába. 2006-ban Sarah Jessica Parker volt partnere az Anyám nyakán c. vígjátékban. Később a Több, mint sport című drámában mutatta meg tehetségét, amint a Marshall University futball edzőjét keltette életre.

Bolondok aranya, Trópusi vihar, Excsajok szelleme és Hullámok ördöge (2008-2009):

2008-ban ismét Kate Hudson oldalán játszott főszerepet, ezúttal a Bolondok aranya című komédiában. Ezután a Ben Stiller rendezésében megjelent akciófilmben láthattuk Robert Downey Jr. és Jack Black oldalán, a Trópusi viharban. Az év során megjelent utolsó filmje egy újabb vígjáték volt, a Hullámok ördöge, ahol egy érzelmi krízisen áthaladó szörföst alakított, partnere pedig Woody Harrelson volt. 2009-ben Charles Dickens nagysikerű karácsonyi énekének egy újfajta feldolgozásában játszott főszerepet, az Excsajok szellemében Connor Meadet, a hatalmas nőcsábászt keltette életre.

Díjak filmekben nyújtott alakításért – Oscar & Golden Globe – avagy név a szakmában (2011-2012):

2011-ben mutatták be Az igazság ára c. filmjét, melyben Mick Hallert alakította. A Börni, az eszelős temetős című önéletrajzi krimiben Danny Buck szerepét játszhatta el. Alakításáért elnyerte a New York Film Critics és a National Society of Film Critics Legjobb mellékszereplőjének járó díjat. A Gyilkos Joe c. thrillerben egy bérgyilkos, Joe Cooper szerepét öltötte magára. Pár epizód erejéig az Egyszer fent, ... inkább lent c. sorozatban is feltűnt 2010 és 2012 között, mint Roy McDaniel. 2012-ben többek között Oscar és Golden Globe díjat zsebelhetett be alakításáért Az újságos fiú c. horrorfilmben. A produkcióban McConaughey mellett Nicole Kidman, John Cusack és Zac Efron is főszerepet játszik, Matthew pedig egy kisvárosi újságírót kelt életre a produkcióban. A Mud c. drámában Reese Witherspooen, Tye Sheridan és Jacob Lofland volt partnere, a filmben Matthew pedig a címszereplő Mudot, egy menekülő gyilkost alakít. Végül az év folyamán még a Magic Mike c. filmben volt látható, mint Dallas. A filmben többek között Channing Tatummal, Alex Pettyferrel és Matt Bomerrel játszott a színész.

Munka neves színészekkel, főszerepe a legújabb krimisorozatban (2013-2014):

A 2013-as évet rögtön egy rövidfilmmel, a Synthesizersszel indította. 2013. októberében debütált a mozikban a Mielőtt meghaltam c. életrajzi produkciója. Itt egy HIV vírussal megfertőzött férfit, Ron Woodrofot kelti életre, aki a betegségben szenvedőknek létrehoz egy klubot (Dallas Buyers Club, ami a film eredeti címe egyben), hogy állapotukat gyógyszerekkel tudják javítani. McConaughey játéka annyira meggyőzte a közönséget, hogy élete első Oscar díját is bezsebelte a Legjobb színész kategóriában. 2013. decemberében került mozikba a Wall Street Farkasa c. igaz történeten alapuló drámafilm, melyben Jordan Belfort (amerika legnagyobb Wall Street-i csalója) mentorát, Mark Hannát alakította. 2014-ben újra lehetőséget kapott Woody Harrelsonnal a közös munkára, akivel a True Detective (A törvény nevében) főszerepeit ölthették magukra. A széria nagyon sikeres lett, nem is volt kérdés a folytatás, azonban Matthew ebben már nem kíván részt venni, hiszen az ő szálukat már lezárták. 2014. végén került bemutatásra Christopher Nolan legújabb science-fiction drámája, a Csillagok között, melynek főszerepét McConaughey kapta. Az itteni alakítását is csak dícsérni tudták a kritikusok, több díjra is jelölték a színészt.

Újabb korszak – avagy szinkronszerepek és Arany (2015-2016):

2015-ben vendégszerepelt a Jimmy Kimmel Live! egy epizódjában, később pedig A fák tengere c. produkcióban mutatta meg tehetségét, mint Arthur Brennan. 2016-ban jelent meg a Kubo és a varázshurok c. animációs film, melyhez Beetle szinkronhangját adta. Később szintén elvállalt egy szinkronszerepet, az Énekelj! c. produkcióban Buster Moon hangját kölcsönözte. Ezt egy egyperces rövidfilm követte, a Lincoln: Crafted, melyben a Lincoln’s Continental autóját promotálta. 2016. végén debütált az Arany c. filmje, ahol partnere Edgar Ramirez és Bryce Dallas Howard volt. A produkcióban Matthew Kenny Wellst alakitja, aki útra kel az Indonéz dzsungelbe, hogy aranyat találjon.

Sötét torony, White Boy Rick és Serenity, Túltolva (2017-2019):

2017. nyarán mutatták be a mozikban a Stephen King által irt bestseller könyvsorozat, a Sötét Torony a első részét, mely ugyanezen a cimen debütált. A produkcióban Matthew a széria főgonoszát, Walter o’Dimet keltette életre, a filmen pedig Idris Elbával és Tom Taylorral dolgozott együtt. 2018. szeptemberére van tervezve legújabb filmjének, A kokainkölyköknek a premiere. A produkció igaz történeten alapszik, mely Richard Wershe Jr. FBI titkosügynökének bukását mutatja be az 1980-as években. Szintén szeptemberben debütál majd a Vihar előtt c. drámája, melyben partnere Anne Hathaway szinésznő lesz ismét. 2019. márciusában mutatták be Túltolva c. filmjét. Szeptemberben debütált Két páfrány között c. produkciója, mely egy celebekből álló interjú sorozatot mutat be.

Új projektek: Guy Ritchie film, mini-sorozat, készülő filmek (2020-jelenleg):

2020. januárjában került sor az Úriemberek cimű filmje bemutatójára, melyet Guy Ritchie rendezett. A filmben McConaughey egy brit drogbárót keltett életre. A Hank the Cowdog c. animációs sorozatban  Hank hangját kölcsönözte. 2021-ben a nagysikerű Sing c. animációs mese folytatásában, a Sing 2. részében hallhatjuk hangját. Illetve a Come Home rövidfilmben is szinkronszerepet vállalt, mint Buster Moon.

 

PUBLIKÁCIÓ:

2020. október 20-án a színész kiadta első önéletrajzi kötetét, melyet Greenlights (magyarul Zöldlámpa) címen publikált. A kötetben McConaughey élete legfontosabb eseményeit meséli el részletesen, a könyv egyfajta memoirként tekinthető a színész elmondása szerint. A kötetet vegyes fogadtatás ötvözi, egyesek szerint fantasztikus, a Washington Post szerint viszont nem lehet azonosulni vele.

 

KÖZÖSSÉGI MÉDIA:

2021-ben új szintre emelte közösségi média szereplését, ugyanis márciusban elindította első YouTube csatornáját. McConaughey azóta is aktívan jelen van a YouTube platformján, videóit már több mint 6,5 millióan tekintették meg, májusban pedig csatornája elérte a 665 ezer követőt. A színész számos témában posztol videókat és beszélgetéseket, Texas egyik legnagyobb népszerűsítőjeként az állam is egyik legkedvesebb témája. 

A 2021-es évben nemcsak a YouTube-ot hódította meg a színész, de a politikai élet egyik meghatározó alakjává is vált a texasi Austin államban. Márciusban bejelentette, nem áll tőle messze a hivatás, illetve azt is elárulta, hogy megfordult a fejében hogy a következő kormányfő választáson is indulni fog. A politikai élet mellett a sport világa sem áll messze tőle, az Austin FC focicsapat egyik fő szponzora McConaughey, aki közösségi média oldalain gyakran népszerűsíti a szívéhez közel álló csapatot.


MAGÁNÉLETE:

2006-ban ismerkedett meg a brazil származású modellel, Camila Alvesszel. Matthew 5 év után, 2011. karácsonyán feltette a nagy kérdést kedvesének, hozzá megy-e feleségül, Camila pedig igent mondott. A pár 2012. június 9-én ki is mondta a boldogító igent egy meghitt katolikus ceremónia keretein belül Austinban. Camilával 3 közös gyermeke van a színésznek: első gyermekük Levi Alves McConaughey 2008. nyarán született meg, második gyermekük egy kislány, Vida Alves lett, aki 2010. januárjában jött világra, a legifjabb McConaughey, Livingston Alves pedig 2012. decemberében született meg. A család – Matthew oldaláról – katolikus, így ebben a hitben is nevelik gyermekeiket. A család Austin városában él, Texasban, ahol McConaughey az Austin Texas University egyetemén gyakran lektorál.


JÓTÉKONYKODÁS ÉS ÁLLATVÉDELEM:

Matthew aktív támogaja a Just Keep Living nevű szervezetnek, mely elhivatottan segíti a tinédzserek döntéseit abban, hogy később sikeres felnőttek lehessenek. Matthew-t 2016-ban kitüntették a szervezetnél végzett munkájáért a Creative Conscience („kreatív tudat”) díjjal.

A jótékonykodás mellett a színész szívén viseli az állatok sorsát is. A Katrina hurrikán 2005-ös csapása után számos kóbor állatnak talált új otthont, illetve 2006-ban megmentett egy macskát két fiataltól, akik az állatot épp felakarta gyújtani.


ÉRDEKESSÉGEK:

- Tanulmányai során cserediák volt egy évig Ausztráliában
- 1999-ben letartóztatták marihuana birtoklásért
- Esélyes volt James Cameron Titanic c. filmjének ikonikus főszerepéért
- Texasban saját földje van, mely 1600 hektárt ölel fel
- Első hivatalos munkája során egy sör reklámarca volt
- Imádja John Mellencamp zenéjét
- Nem szeret és nem is hord parfümöt  

Az életrajzot írta: missdaisy

FILMEK:

1992: Unsolved Mysteries / Megoldatlan rejtélyek – Larry Dickens
1993: My Boyfriend’s Back / A barátom a halálom – Guy2
1993: Dazed and Confused / Tökéletlen idők – Wooderson
1994: Angels int he Outfield / Angyalok a pályán – Ben Williams
1994: The Return of the Texas Chainsaw Massacre / A texasi láncfűrészes gyilkos visszatér - Vilmer
1995: Boys ont he Side / Bárhol, bármit, bármikor (… ha akarod) – Abe
1995: Glory Daze – Rental Truck Guy
1995: Scorpion Spring – El Rojo
1995: Submission – Joe
1995: Judgement – Deputy Sam Taylor
1996: Lone Star / Lone Star – Ahol a legendák születnek – Buddy Deeds
1996: A Time to Kill / Ha ölni kell – Jake Tyler Brigance
1996: Larger Than Life / Hatalmas aranyos – Tip Tucker
1997: Contact / Kapcsolat – Palmer Joss
1997: Amistad – Roger Sherman Baldwin
1998: The Newton Boys / A Newton fiúk – Willis Newton
1998: Welcome to Hollywood / Isten hozta Hollywoodban – Matthew McConaughey
1998: Making Sandwiches – Bud Hoagie
1998: The Rebel
1999: Ed TV – Ed
1999: Bonne Nuit – Nathan
2000: U-571 – Lt. Andrew Tyler
2001: The Wedding Planner / Szeretném, ha szeretnél – Steve Edison
2001: Thirteen Conversations About One Thing / Kavalkád az élet – Troy
2001: Frailty / Isten haragja – Adam Meiks
2002: Reign of Fire / 2020: A tűz birodalma – Denton Van Zan
2003: How to Lose a Guy in 10 Days / Hogyan veszítsünk el egy pasit 10 nap alatt? - Ben Barry
2003: Kisördögök – Steven Bedalia
2004: Paparazzi – Matthew McConaughey
2005: Sahara / Szahara – Dirk Pitt
2005: Magnificent Desolation: Walking on the Moon 3D – Al Bean (szinkronhang)
2005: Two for the Money / Pénz beszél – Brandon
2006: Failure to Launch / Anyám nyakán – Tripp
2006: We Are Marshall / Több, mint sport – Jack Lengyel
2008: Fool’s Gold / Bolondok aranya – Finn
2008: Tropic Thunder / Trópusi vihar – Rick Peck
2008: Surfer, Dude / Hullámok ördöge – Steve Addington
2009: Ghosts of Girlfriends Past / Excsajok szelleme – Connor Mead
2011: The Lincoln Lawyer / Az igazság ára – Mich Haller
2011: Bernie / Börni, az eszelős temetős – Danny Buck
2011: Killer Joe / Gyilkos Joe – Killer Joe Cooper
2012: The Paperboy / Az újságos fiú – Ward Jensen
2012: Mud – Mud
2012: Magic Mike – Dallas
2013: Synthesizers – Wooderson
2013: Dallas Buyers Club / Mielőtt meghaltam – Ron Woodroof
2013: The Wolf of Wall Street / A Wall Street farkasa – Mark Hanna
2014: Interstellar / Csillagok között – Cooper
2015: The Sea of Trees / A fák tengere – Arthur Brennan
2016: Free State of Jones / Harc a szabadságért – Newton Knight
2016: Kubo and the Two Strings / Kubo és a varázshurok – Beetle
(szinkronhang)
2016: Sing / Énekelj! – Buster Moon (szinkronhang)
2016: Lincoln: Crafted (videojáték)
2016: Gold / Arany – Kenny Wells
2017: The Dark Tower / A Setét Torony – Walter
2018: White Boy Rick – Richard Wershe Sr.
2019: The Beach Bum / Túltolva - Moondog
2019: Serenity / Vihar előtt - Baker Dill
2019: Between Two Ferns: The Movie / Két páfrány között - A film - Matthew McConaughey
2020: Gentlemen / Úriemberek - Michael Pearson
2021: Sing 2 - Buster Moon

SOROZATOK:

1999: King of the Hill / Texas királyai – Rad Thibodeaux
2000: Sex and the City / Szex és New York – Matthew McConaughey
2003: Freedom: A History of Us – Andrew Jackson / Mark Twain / John Swinton
2010-2012: Eastbound & Down / Egyszer fent, … inkább lent – Roy McDaniel / Texas Scout
2014: True Detective / A törvény nevében – Detective Rust Cohle
2015: Jimmy Kimmel Live! – Vulcan Video Clerk 

Utolsó frissítés: 2022.08.30. 20:08 missdaisy által


Oszd meg!   iwiw  facebook  twitter  myspace