Starity

Mia Wasikowska

Mia Wasikowska Mia Wasikowska nemzetisége 1214. 421rajongó 40vélemény
 • Értékelés
 • tehetség: 93%
 • stílus: 89%
 • szimpátia: 93%
 • Születési név
 • Emilia Wasikowska
 • Becenév
 • Mia
 • Születési idő
 • 1989. október 14.
 • Születési hely
 • Canberra, Ausztrália
 • Foglalkozás
 • Színésznõ
 • Családi állapot
 • hajadon
 • Magasság
 • 162 cm
 • Eredeti hajszín
 • Barna
 • Szemszín
 • Barna
 • Csillagjegy
 • Mérleg
 • Linkek
 • IMDB-adatlap
 • Starity RSS-csatorna
 • Kapcsolódó sztárok
 • Anne Hathaway Helena Bonham Carter Julianne Moore Nicole Kidman Annette Bening Glenn Close Johnny Depp Jamie Bell Shia LaBeouf Josh Hutcherson Matthew Goode Michael Fassbender

Mia Wasikowska életrajza

KEZDETEK
Emilia Wasikowska 1989. október 14-én született az ausztrál Canberrában. Három gyerek közül ő a középső, van egy nővére, Jess és egy öccse, Kai. Édesanyja, Marzena Wasikowska lengyel származású fotós, míg apja, John Reid ausztrál fotós és kollázskészítő. 1998-ban, amikor Mia nyolc éves volt, a család egy évre elköltözött a lengyel Szcecinbe, miután az anyja támogatást kapott egy saját tapasztalaton alapuló gyűjtemény készítéséhez. (Mia édesanyja 11 éves volt, mikor családjuk Ausztráliába vándorolt.) Mia és testvérei is részt vettek a készítésben, amiről 2010 júliusában Johanna Schnellernek, a Toronto Globe and Mail újságírójának mesélt: „Sosem kellett mosolyognunk vagy fellépnünk. Sosem pózoltunk tudatosan. Csak tettük a dolgunkat és anya képeket készített rólunk.”

Mia kilenc éves volt, mikor balettórákra kezdett járni és szeretett volna profi balerinává válni. 13 éves korától spicctechnikát is használt és heti 35 órát edzett, amellett, hogy rendesen járt iskolába is. Napi rutinja abból állt, hogy kora délután, miután végzett az iskolában, egyből a stúdióba ment és egészen este kilencig táncolt. Szenvedélye a balett iránt azonban egyre gyengült, ahogyan egyre nagyobb nyomás nehezedett rá amiatt, hogy elérje a fizikai tökéletességet. Emelett általánosságban is egyre elégedetlenebb lett az iparral, így 14 éves korában otthagyta a műfajt. Akárhogy is, állítása szerint a mai napig balettel vezeti le a feszültséget a meghallgatások után.

Ugyanebben az időben kezdett az európai és az ausztrál moziknak is ismerőssé válni, főleg Krzysztof Kieślowski Three Colors trilógiájának és Gillian Armstrong My Brilliant Careerjének köszönhetően. Habár félénk volt és az iskolai éveiben idegenkedett a szerepléstől, elkezdte érdekelni a színészet, miután látta Holly Huntert a Zongoraleckében és Gena Rowlandset az Egy hatás alatt álló nőben amellett, hogy tökéletlenséget keresett a filmekben. Annak ellenére, hogy nem volt előzetes színészi tapasztalata, Mia a Googlen keresztül talált tizenkét ausztrál tehetségkutató ügynökséget, amikkel fel is vette a kapcsolatot. Bár közülük csak egy válaszolt neki, a rendszeres hívásaival sikeresen elért egy találkozót.

KARRIER
►Korai munkák
Első szerepét 2004-ben kapta, amikor a Szentek kórháza című szappanopera két részében szerepelt. Csak 15 éves volt, mikor megkapta első filmes szerepét. A 2006-ban bemutatott Külvárosi ámokfutás nem csak ismertséget hozott neki, hiszen a fiatal színészek AFI-díjára is jelölték miatta. Ugyanebben az évben feltűnt egy rövidfilmben is, a Lens Love Storyban, bár beszélnie nem kellett benne.

2007-ben egy krokodilos horror, A fenevad következett, melyben Radha Mitchell és Sam Worthington oldalán látható. A forgatáson csendes megfigyelő volt – ahogyan Stephen Curry megjegyezte: „Három hétig egy nyikkanást sem hallottunk tőle, így azt a becenevet adtuk neki, hogy »Lármás«.” Közel 200 másik színésznőt utasított maga mögé, amikor megkapta Amelia szerepét a September nevű drámában. A rendező, Peter Carstairs rögtön a meghallgatása után őt választotta. Ezután Spencer Susser elismert rövidfilmje, az I Love Sarah Jane következett, amit a 2008-as Sundance Filmfesztiválon mutattak be.

►2008-2009: Első lépések az USA-ban
17 éves korában elérte első áttörését az USA-ban is, mikor megkapta Sophie, egy öngyilkos tornászlány szerepét az HBO elismert drámasorozatában, az In Treatmentben, miután egy videófelvétellel jelentkezett. A szerep megkövetelte tőle, hogy otthagyja a canberrai iskolát és Los Angelesbe költözzön három hónapra, így áttért levelező tagozatra. Kritikailag elismerték, ahogyan megformálta a Paul Weston (Gabriel Byrne) pszichoterapeuta által kezelt problémás tinédzsert, köztük amerikai akcentusát is dicsérve. Mia ezt azzal magyarázta a Varietynek egy 2008 októberében adott interjú során, hogy gyerekként sokat utánzott másokat és hogy az amerikai TV műsorok és filmek tömkelege, ami beáramlik Ausztráliába, megkönnyíti az amerikai akcentus felvételét.

A műsor levetítése lehetővé tette Miának, hogy megkapja első amerikai filmes szerepeit is. Az Ellenállókban Asael Bielsi (Jamie Bell) fiatal feleségét, Chayát alakította. Edward Zwick anélkül választotta ki, hogy látta volna az In Treatmentben, mesélte az ausztrál Vogue-nak: „A belső élete olyan élénk, hogy akkor is látod benne, amikor mozdulatlan.” Következő szerepét Mira Nair 2009-es Amelia - Kalandok szárnyán című életrajzi filmjében kapta, amiben Elinor Smitht formálhatta meg. 2008 júniusában az In Treatmentben nyújtott alakításáért átvehette a Film Breaktrough Awardot.

A 2009-es déli gótikus független filmben, Az életem farmjában Pamela Choat mellékszereplőt alakította Hal Holbrook mellett. Scott Teems rendező olyan színésznőt keresett, aki hasonlít Sissy Spacekre, így először nem akarta elfogadni a castingoló javaslatát Miára, mert hajthatatlanul őshonos délieket akart látni a filmjében. Akárhogy is, miután más színésznők meghallgatása sikertelenül zajlott, Teems engedett és meghívta Miát a meghallgatásra. Csupán két órája volt a felkészülésre, amit azzal töltött, hogy A szénbánász lányából nézett jeleneteket az interneten és ezáltal próbálta magára venni a déli akcentust. Ez bizonyára eredményes volt, hiszen olyan benyomást keltett Teemsben, amivel megkapta a szerepet és ezzel ő lett az egyedüli nem-amerikai színész a filmben. Jelölték a 2009-es Independent Spirit Awardra Legjobb mellékszereplőnő kategóriában, amit végül Mo'Nique (Precious - A boldogság ára) kapott meg. A film azért kapott egy South by Southwest díjat a legjobb stábért.

►2010-2011: Az siker útján
2008 júliusában, hosszas keresés után Mia kapta meg a címszerepet Tim Burton Alice Csodaországban című filmjében, melyben feltűnik még Johnny Depp, Helena Bonham Carter és Anne Hathaway is. Egy videóra vett jelentkezést küldött a casting ügynököknek Londonba és Los Angeles-i meghallgatására ugyanazon a napon került sor, mikor Az életem farmja miatt is meghallgatták. Három további meghallgatást követően, amikre Londonban került sor – és ami miatt sokszor ingázott Ausztrália és Anglia között –, megkapta a szerepet. Tim Burton Mia "öreg lelki minőségét" hozta fel indokként, amiért őt választotta: „Az egészet láthatod a szemeiben, szükség volt arra, hogy valaki ezt finoman ábrázolja.” Mia a filmben a 19 éves Alicet alakítja, aki kiskora óta először tér vissza Csodaországba, miután elmenekül egy kínos lánykérés elől. Mia nagyon szerette volna a szerepet, hiszen gyerekként olvasta Lewis Carroll könyveit és rajongója volt Jan Švankmajer 1988-as stop-motion filmjének, az Alice-nek. Emellett Burton történetét jó esélynek látta arra, hogy sokkal többet mutasson Alice karakteréből, akihez szerinte a fiatal nők könnyen tudnak kötődni és akihez személyes tapasztalatok is fűzik. „Alice bizonyos kellemetlenséget érzett önmagában, a társadalomban és társai között; Én határozottan hasonlóan éreztem mindennel kapcsolatban, így tökéletesen meg tudtam érteni, amiért nem tud beilleszkedni. Alice is egy megfigyelő, aki sokat gondolkodik és ez hasonlít ahhoz, amilyen vagyok.”

Lisa Chodolenko indie vígjátékában, A gyerekek jól vannakban Jonit, a leszbikus házaspár (Anette Bening és Julianne Moore) könyvkedvelő lányát játssza, aki mesterséges megtermékenyítéssel fogant. Öccse (Josh Hutcherson) kérésére felkeresi biológiai apjukat (Mark Ruffalo). A forgatás alatt sikeresen elérte, hogy Joni pizsamát viseljen több otthoni jelenetnél, ami egy utalás arra, hogy otthon, Ausztráliában Mia is szeretett pizsamában flangálni. „Joni nagyon kellemesen érzi magát a helyén, jól érzi magát. Szóval elértem, hogy amikor otthon van, olyankor pizsama lehessen rajta. Nagyon kényelmes! Ez valami olyasmi, amit én is teszek” – mondta az Orlando Sentinel filmkritikusának, Roger Moore-nak.

Október 25-én kitüntették a Hollywood Awards Áttörő színésznőnek járó díjával, amit Bryce Dallas Howard adott át neki. December 12-én pedig az Alicért elnyerte az Australian Film Institute International díjat Legjobb színésző kategóriában. Szerepelt a Forbes magazin 2010-es legtöbbet kereső színészeket felsorakoztató listáján, amin 1,03 millió dollárral holtversenyben második lett Johnny Depp-pel. Egyedül Leonardo DiCaprio előzte meg őket, aki 1,1 millió dollárt keresett abban az évben.

2010 márciusától májusig Cary Fukunaga Jane Eyre adaptációját forgatta, amiben Michael Fassbender (Mr. Rochester alakítója) oldalán a címszereplőt játszotta. A regényt az Alice Csodaországban befejezése után kezdte el olvasni, így megkérdezte ügynökét, hogy tervez-e valaki filmet készíteni belőle. Két hónappal később kézhez is kapta a forgatókönyvet és felkérték egy találkozóra Fukunagával. Akárhogy is, Fukunaga nem ismerte előző munkáit és ezért bizonytalan volt azzal kapcsolatban, hogy beválogassa-e, így megkérdezte Gus van Saint-et, akivel Mia 2011-ben A nyugtalanság kora kapcsán dolgozott együtt. 2011 februárjában a BlackBook magazinnak így nyilatkozott: „Gus csak annyit írt vissza, hogy »válogasd be«.” A forgatás azonban ütemezési gondokhoz vezetett, ami arra kényszerítette, hogy visszautasítsa Julia Leigh 2011-es ausztrál független filmjének, a Sleeping Beautynak főszerepét, melyet végül Emily Browning kapott meg. Meryl Streep a 2012-es Golden Globe díjátadón átvevő beszédében kijelentette: „Mit szólnátok Mia Wasikowskához a Jane Eyreből?”

Mia visszautasított egy szerepet Robert Redford 2011-es A cinkos című filmjében, hogy eljátszhassa a női főszerepet A nyugtalanság korában, amit 2009 novemberétől decemberéig forgatott. A karakter megformálása, aki egy tizenhat éves halálosan beteg lány, megkövetelte, hogy levágassa hosszú haját. Habár sok más név mellett ő is az esélyesek között volt, hogy szerepeljen a 2011-es David Fincher A tetovált lány adaptációjában, elutasította a meghallgatást időbeni elkötelezettségei miatt. 2010 decemberétől 2011 februárig Rodrigo Garcia filmjét, az Albert Nobbsot forgatta, amiben szerepét az utolsó pillanatban vette át Amanda Seyfriedtől.

2011. április 21-én szerepelt a Time 100 listán, ami a világ legbefolyásosabb embereit sorolja fel. A cikkben szerepelt egy rövid esszé is, amit Albert Nobbs-beli kolléganője, Glenn Close írt. Júniusban meghívták, hogy csatlakozzon az AMPAS-hez (Academy of Motion Picture Arts and Sciences). Decemberben néhány más sztárral együtt részt vett egy rövidfilm-sorozat forgatásában, amit a The New York Times készített. A Touch of Evil címet viselő kisfilmek a filmes gonoszok művészetét szerette volna kitüntetni.

►2012-től napjainkig: Fékezhetetlen & jövőbeni projektek
2011-ben részt vett a John Hillcoat Fékezhetetlen című fimjének forgatásán, amiben egy kisebb mellékszerepet, Shia Labeouf karakterének szerelmét alakította. Később ugyanebben az évben főszerepet alakított Park Chan-wook első angol nyelvű filmjében, a Vonzásokban, amit augusztus 31-től október 23-ig forgattak. A Fékezhetetlen 2012 májusában került bemutatásra a Cannes-i Filmfesztiválon, míg a Vonzások 2013-ban került sora a Sundance Filmfesztiválon. Feltűnt a Miu Miu 2012 tavaszi divatkampányában. 2012-ben másodszor szerepelt a Vanity Fair Hollwoodi kiadásán, ezúttal a címlapon.

2012 májusában Angliában elkezdte forgatni Richard Ayoade filmjét, A hasonmást. Júlisban Jim Jarmusch vámpíros drámáját, a Halhatatlan szeretőket forgatta, amiben Tilda Swinton húgát formálja meg. 2012 októberében elkezdődtek a Tracks felvételei is, melyet John Curran rendező Robyn Davidson azonos című feljegyzései alapján visz filmre. A film, melyben Mia főszerepben játszik, a 2013-as Velencei Filmfesztiválon versenyzett.

Mia rendezőként is debütált a The Turning című film két szegmensénél, ami az ausztrál szerző, Tim Winton rövid történeteinek gyűjteménye. A film 2013 augusztusában a Melbourne-i Nemzetközi Filmfesztiválon került bemutatásra. 2013 júliusában megkezdődött David Cronenberg filmje, a Térkép a csillagokhoz forgatása is Torontóban. Ő játssza a címszereplőt Sophie Bartless Bovaryné adaptációjában, aminek forgatását 2013. szeptember 30-án kezdték el Normandiában.

2013-ban átvette Emma Stone helyét a közelgő Guillermo Del Toro horroban, a Bíborhegyben. A filmben feltűnik még Charlie Hunnam, Tom Hiddleston és Jessica Chastain is. A forgatás 2014 februárjában vette kezdetét, hazai bemutatójára pedig 2015. október 15-én került sor.  2015 májusában csatlakozott Cédric Jimenez filmjének, a HHhH című történelmi thriller stábjához, mely az azonos című regényen alapul, és szerepel benne még Jason Clarke, Rosamund Pike, Jack O'Connell és Jack Reynor is. A forgatás 2015. szeptember 14-én vette kezdetét Prágában és Budapesten, a munkálatokat pedig 2016. február 1-jén fejezték be. Mindemelett ismét Alice bőrébe bújt az Alice Tükörországban című filmben, melynek bemutatójára 2016 májusában (hazánkban júniusban) került sor. Térkép a csillagokhoz-beli kollégája, Robert Pattinson oldalán tűnik majd fel a Damsel című David Zellner-westernben. 2017 februárjában bejelentésre került, hogy részt vett a Piercing című thriller forgatásán, amelyet Nicolas Pesce rendezett, és Ryu Murakami 1994-es regényén alapul.  A film bemutatójára 2018. december 7-én kerül sor az Egyesült Államokban.

MAGÁNÉLET
Szabadidejében Mia lelkes fotós, gyakran megörökíti utazásait és képeket készít a forgatásokról egy Rolleiflex kamerával. A Jane Eyre forgatása alatt az egyik kosztümébe varrtak egy titkos zsebet is, hogy abban elrejthessen egy kisebb digitális kamerát, amit a felvételek között tudott használni. Az egyik forgatáson készített képét, amin Fukunaga és Jamie Bell láthatóak, beválasztották a 2011-es National Photographic Portrait Prize döntőjébe 2011. február 24-én.
Jelenleg Brontében, New South Wales-ben él. 2013-ban összejött Jesse Eisenberg színésszel, akivel A hasonmás forgatásán ismerkedett meg. A páros 2015-ben szakított.

Filmek
The Devil All the Time (előkészületek) (2020)
Bergman Island (előkészületek) (2019) .... Amy
Blackbird (előkészületek) (2019)
Judy and Punch (utómunkálatok) (2019)
Damsel (2018) .... Penelope
Piercing (2018) .... Jackie
HHhH - Himmler agyát Heydrichnek hívják / HHhH (2017) .... Anna Novak
Alice Tükörországban / Alice in Wonderland: Through the Looking Glass (2016) .... Alice Kingsleigh
Bíborhegy / Crimson Peak (2015) .... Edith Cushing
Madame Bovary (2014) .... Emma Bovary
Térkép a csillagokhoz / Maps to the Stars (2014) .... Agatha Weiss
A hasonmás / The Double (2013) .... Hannah
Tracks (2013) .... Robyn Davidson
Halhatatlan szeretők / Only Lovers Left Alive (2013) .... Ava
Vonzások / Stoker (2013) .... India Stoker
Fékezhetetlen / Lawless (2012) .... Bertha Minnix
Albert Nobbs (2011) .... Helen Dawes
A nyugtalanság kora / Restless (2011) .... Annabel Cotton
Jane Eyre (2011) .... Jane Eyre
Alice Csodaországban / Alice in Wonderland (2010) .... Alice Kingsleigh
A gyerekek jól vannak / The Kids Are All Right (2010) .... Joni
Amelia - Kalandok szárnyán / Amelia (2009) .... Elinor Smith
Életem farmja / That Evening Sun (2009) .... Pamela Choat
Ellenállók / Defiance (2008) .... Chaya Dziencielsky
A fenevad / Rogue (2007) .... Sherry
September (2007) .... Amelia Hamilton
Külvárosi ámokfutás / Suburban Mayhem (2006) .... Lilya

Rövidfilmek
Oscar Wilde's the Nightingale and the Rose (2015) .... Nightingale
Touch of Evil (2011)
Summer Breaks (2008) .... Kara
I Love Sarah Jane (2008) .... Sarah Jane
Cosette (2007) .... Cosette
Lens Love Story (2006) .... Girl
Skin(2007) .... Emma
Eve (2006) .... Eve

Sorozatok
In Treatment (9 rész, 2008) .... Sophie
Szentek kórháza / All Saints (2 rész, 2004-2005) .... Lily Watson

Rendezőként
Madly ("Afterbirth") (2016)
The Turning ("Long, Clear View") (2013)

Utolsó frissítés: 2018.09.09. 21:09 Lindsay019 által


Oszd meg!   iwiw  facebook  twitter  myspace