Starity

Michelle Dockery

Michelle Dockery Michelle Dockery nemzetisége 2005. 276rajongó 5vélemény
 • Értékelés
 • tehetség: 100%
 • stílus: 98%
 • szimpátia: 100%
 • Születési név
 • Michelle Suzanne Dockery
 • Születési idő
 • 1981. december 15.
 • Születési hely
 • London, UK
 • Foglalkozás
 • Színésznő, Énekesnő
 • Családi állapot
 • hajadon
 • Magasság
 • 173 cm
 • Eredeti hajszín
 • Barna
 • Szemszín
 • Barna
 • Csillagjegy
 • Nyilas
 • Linkek
 • IMDB-adatlap
 • Starity RSS-csatorna
 • Kapcsolódó sztárok
 • Maggie Smith Elizabeth McGovern Hugh Bonneville Tom Hiddleston Jessica Brown Findlay Joanne Froggatt Rose Leslie Dan Stevens Laura Carmichael Allen Leech

Michelle Dockery életrajza

KEZDETEK
Michelle Suzanne Dockery 1981. december 15-én született a londoni Rush Green Kórházban. Van két nővére, Louise Sarah (1976) és Joanne Michelle (1978). Édesapja, Michael Francis Dockery az ír Athlone-ban született és egy furgon vezetőjéből felügyelővé kütdötte fel magát. Édesanyja, Lorraine (született Witton) a kelet-londoni Stepney-ből jött. Michelle anyai dédnagymamája, Maud Malyon 1910-ben született Newham-ban (Kelet-London) és háztartásbeli szolgáló volt. Maus 17 éves volt, mikor a Nyugat Ham-i anyakönyvi hivatalban hozzáment Michelle dédnagyapjához, a 18 éves William Henry Oakman-hez, aki egy szatócs asszisztense volt.

Michelle először a Chadwell Health-i Chadwell Heath Általános Iskolába járt (ma Chadwell Heath Akadémia), majd a Finch Stage Iskola tanulója lett. Színjeles eredményeivel a Guildhall Zene- és Drámaiskolára ment, ahol 2004-ben végzett.

SZÍNÉSZI KARRIER
Színház

Michelle a National Youth Theatre tagja volt és a Guildhall zenei és színészi iskolába járt, ahol elnyerte az arany színészi medált. Profi debütálására a His Dark Materials című darabban került sor a Királyi Nemzeti Színházban, 2004-ben. 2006-ban a Nemzeti Színházban előadott darabban, a Pillars of the Community-ben nyújtott alakításáért (Dina Dorfként) Ian Charleson-díjra jelölték.

Szintén a Nemzeti Színházban feltűnt a Burnt by the Sun című tragédiában, melyért legjobb színésznőnek járó Olivier-díjra jelölték. Elnyerte a második díjat az Ian Charleson-gálán Eliza Doolittle megformálásáért Peter Hall Pygmalionjában a bathi Theatre Royal-ban, amivel körbeturnézták az egész Egyesült Királyságot, majd bemutatták az Old Vic Színházban is 2008-ban. Ugyanezen előadásért jelölték legjobb újoncként az Evening Standard-gálán 2008-ban. 2010-ben Opheliát alakította a Hamletben John Simm oldalán a Crucible Színházban.

Televízió
Tévés debütálására 2005-ben került sor, amikor Bettyt alakította A tolvajlányban. 2006-ban Susan Sto Helit volt Terry Pratchett kétrészes regényadaptációjában, a Varázskapuban. 2008-ban Kathrynt játsszotta a Channel 4 The Red Riding trilógiájában, valamint a megkínzott Gemma Morrisonként vendégszerepelt a BBC Kísért a múlt című sorozatában. 2008-ben a kétrészes karácsonyi speciális műsorban, a BBC Cranfordjában. Szintén a BBC adaptációjában, a The Turn of the Screw modernizált változatában alakította a főszereplőt, Annt.

Michelle a figyelem középpontjába került, amikor 2010-ben eljátszotta Lady Mary Crawleyt Julian Fellowes sorozatában, a Downton Abbey első évadában, melyet szeptembertől novemberig vetítettek. Januárban jelölték legjobb áttörő fellépésként Southbank-díjra. A Downton Abbey második évadát 2011-ben vetítették le, amit egy különleges karácsonyi epizód és legjobb színésznőnek járó Emmy-jelölés követett. A műsor harmadik évadát 2012. szeptember 16-án mutatták be az Egyesült Királyságban és 2013. január 6-án az USA-ban. A negyedik évadot 2013 februárjában kezdték el forgatni, majd ősszel vetítették le. Természetesen a harmadik és a negyedik évadhoz is készült különleges karácsonyi rész. Berendelték az ötödik évadot, mely a szokásokhoz híven 2014 februárjában került felvételre, ősszel pedig levetítették. A sorozat hatodik évadot is kap, mely 2015 őszén kerül adásba.

Első nagyképernyős szerepét Hamis Marissaként kapta a 2011-es Hanna - Gyilkos természetben, méghozzá Saoirse Ronan és Cate Blanchett oldalán. 2012-ben Myagkaya hercegnőt alakította az Anna Karnina filmadaptációjában, majd Charlotte Ramping oldalán láthattuk William Boyd a Restless című kémthrillerében a BBC One csatornán. 2014 januárjában Liam Neeson és Julianne Moore mellett tűnt fel a Non-stop című thrillerben. 2015-ben Lady Mary, vagyis a Michelle által játszott karakter a Downton Abbey-ből lett a legkeresettebb brit hang Amerikában.

2016 novemberétől kezdődően a főszereplő Letty Rainest alakítja a Good Behavior című amerikai drámasorozatban, ami Blake Crouch regényein alapul. Letty egy drogfüggő tolvaj és szélhámos, akit jó magaviselettel hamarabb kiengednek a börtönből, és szeretné rendbetenni életét. A helyzetet azonban bonyolítja találkozása a karizmatikus, Juan Diego Botto által alakított bérgyilkossal. A 10 epizódból álló első évad az amerikai TNT csatornán került levetítésre, a forgatás pedig az észak-karolinai Wilmingtonban zajlottak. 2017 januárjában berendelték a sorozat második évadát.

2017-ben Jim Broadbent, Charlotte Rampling, Harriet Walter és Emily Mortimer mellett szerepelt a The Sense of an Ending című brit filmben, a CBS Films gyártásában, ami Julian Barnes azonos című, díjnyertes regénye alapján készült. Michelle játssza Susie Websterts, Tony Webster (Jim Broadbent) lányát. A férfi csendes magányában él, míg szembesülnie nem kell múltjának titkaival. "A film gyönyörű adaptációja a könyvnek, amit imádok. És én rávetettem magam a lehetőségre, hogy Ritesh Batra rendezővel dolgozhassak, aki az Ezerízű szerelmet (2013) is leforgatta" - nyilatkozta Michelle. Ugyanebben az évben főszerepet kapott a Netflix western minisorozatában, a Godlessben.

2019-ben visszatért Lady Mary Crawley szerepébe, hogy a megszokott stáb, köztük Hugh Bonneville és Maggie Smith mellett szerepeljen a Downton Abbey filmben. A film pozitív fogadtatásban részesült, a kritikusok dicsérték, és hatalmas pénzügyi siker lett, átlépve a 192 millió dolláros bevételt. Szintén 2019-ben a Guy Ritchie által rendezett Úriemberekben is feltűnt, mint a Matthew McConaughey által alakított drogbáró felesége. A film széleskörben 2020-ban került bemutatásra, és vegyes fogadtatásban részesült, bár Michelle alakítását dicsérték, és több mint 100 millió dollárt kaszált világszerte. 

2020-ban Chris Evans oldalán tűnt fel a Jacob védelmében című sorozotban, ami az Apple TV+-pn debütált. 2022-ben Sienna Millet és Rupert Friend mellett volt látható az Egy botrány anatómiája című sorozatban, ezúttal a Netflixen. Ugyanebben az évben került bemutatásra a Downton Abbey: Egy új korszak, amely tovább követ a Crawley család életét. 2020-tól 2022-ig folyamatosan szinkronizált a Békaland című animációs Disney-sorozatban. 

2023-ban Melanie Van Der Koy szerepébe bújt a Bill Skargard főszereplésével készült Kinyírni a világot című akciófilmben, Moritz Mohr rendezésében. 2024-ben Estellát alakította a This Town című BBC-sorozatban. Szintén ebben az évben bejelentésre került, hogy készül a harmadik egészestés Downton Abbey film.  

ZENEI KARRIER
Michelle jazzénekes. Fellépett a Ronnie Scott Jazz Klub 50. évfordulója alkalmából Londonban és alkalmanként énekelt a Sadie and the Hotheads nevű együttesben, melyet Elizabeth McGovern alapított. (Ő játssza az édesanyját a Downton Abbey-ben.) Állítása szerint melankólikus hangulatában Peggy Lee, Melody Gardot és Billie Holiday inspirálják.

MAGÁNÉLET
Downton Abbey-beli kollégája, Allen Leech 2013 májusában bemutatta őt John Dineen ír származású PR igazgatónak. Az első nyilvános fotó 2013 augusztusában készült róluk, egy paparazzi az olaszországi Velencében kapta őket lencsevégre. Ezután számos eseményen jelentek meg együtt, bár Michelle sosem beszélt Johnról a nyilvánosságnak, egészen 2014-ig, amikor így nyilatkozott: „Van egy csodálatos ember az életemben, Írországból.” 2015. február 14-én a pár eljegyezte egymást, Michelle két nappal később, a Downton Abbey hatodik évadának első megbeszélésén és felolvasásán már viselte gyűrűjét.

2015 decemberében Michelle és még számos másik stábtag is az Egyesült Államokba utazott, hogy promotálja a sorozat utolsó évadát. December 9-én váratlanul hazautazott, december 10-én már a londoni reptéren kapták lencsevégre, amint egyedül érkezett meg hazájába. Kihagyott egy másnapi interjút is, mert mint kiderült, párja halálos ágya mellett ült. 2015. december 13-án John Dineen egy ritka fajtájú daganat következtében elhunyt. Kiderült, hogy a betegséget még abban az évben diagnosztizálták nála, és amíg Michelle a Downton Abbey-t forgatta, John különleges kezeléseken vett részt Németországban. A Marymount Hospice Házban halt meg, két nappal Michelle 34., valamint négy nappal a saját 35. születésnapja előtt. Temetésére a kettejük szülinapja közötti napon került sor, melyen Michelle elénekelte a "The Folks on the Hill" című dalt, valamint azt mondta a gyászolóknak, hogy John volt „a barátom, a hősöm, a királyom, a mindenem.”

2019-ben randevúzni kezdett Jasper Waller-Bridge tévés producerrel. A páros 2022-ben eljegyezte egymást, majd 2023. szeptember 22-én mondták ki a boldogító igent.  

ÉRDEKESSÉGEK
- Kedvenc TV-műsorainak a My So Called-Life-ot és a Mad Men - Reklámőrülteket tartja.
- Személyesen Elaine-nel, Julia Louis Dreyfus karakterével azonosul a legjobban a Seinfeldből.
- Először akkor jött rá, hogy a Downton Abbey tengerentúli siker, mikor felismerték Manhattanben a Greenwich Village kávézóban.
- Szereti a Totál szívás és a Trónik harca című sorozatokat.
- A színészi iskola előtt, fiatalként elvesztett szerepeket az essexi akcentusa miatt.
- A színészet mellett jártas a táncolásban és a gitározásban is.

FILMEK
2023 Kinyírni a világot / Boy Kills World ... Melanie Van Der Koy
2022 Downton Abbey: Egy új korszak / Downron Abbey: A New Era ... Lady Mary Crawley
2020 Úriemberek / The Gentleman ... Rosalind Pearson
2019 Downton Abbey ... Lady Mary Crawley
 2017 Levél a múltból / The Sense of an Ending ... Susie Webster
2015 Önkívület / Self/less ... Claire
2014 Text Santa 2014 ... Lady Mary Crawley (Downton Abbey szegmens)
2014 Non-stop / Non-Stop ... Nancy
2014 Tough Justice (rövidfilm)
2012 Restless ... Ruth Gilmartin
2012 Anna Karenina ... Princess Myagkaya
2012 Out of Time (rövidfilm) ... Woman
2011 Hanna - Gyilkos természet / Hanna ... False Marissa
2010 Shades of Beige (rövidfilm) ... Jodie
2010 Spoiler (rövidfilm) ... Goth Girl
2009 The Turn of the Screw ... Ann
2009 The Courageous Heart of Irena Sendler ... Ewa Rozenfeld
2009 Red Riding: In the Year of Our Lord 1974 ... Kathryn Tyler
2009 Red Riding: In the Year of Our Lord 1983 ... Kathryn Tyler
2008 Poppy Shakespeare ... Dawn
2007 Consent
2006 Varázsapu / Hogfather ... Susan

SOROZATOK
2024 This Town ... Estella (6 rész)
2022 Egy botrány anatómiája / Anatomy of a Scandal ... Kate Woodcroft
2020-2022 Békaland / Amphibia ... Lady Olivia (hang, 9 rész)
2020 Jacob védelmében / Defending Jacob ... (8 rész) 
2019 Tuca & Bertie ... Lady Netherfeld (1 rész)
2016-2017 A visszaeső / Good Behavior ... Letty Raines (20 rész)
2017 Godless (minisorozat) ... Alice Fletcher (7 rész)
2017 Angie Tribeca ... Victoria Nova (1 rész)
2010-2015 Downton Abbey ... Lady Mary Crawley (52 rész)
2013 Family Guy ... British Woman (1 rész, hang)
2012 Amerikai fater / American Dad! ... Narrator (1 rész, hang)
2012 The Hollow Crown (minisorozat) ... Kate Percy (2 rész)
2009 Cranford ... Erminia Whyte (2 rész)
2009 Kísért a múlt / Waking the Dead ... Gemma Morrison (2 rész)
2008 Heartbeat ... Sue Padgett (1 rész)
2007 Dalziel and Pascoe ... Aimee Hobbs (2 rész)
2005 A tolvajlány / Fingersmith (minisorozat) ... Betty

SOUNDTRACK
2011-2014 Downton Abbey (sorozat) (előadó - 2 rész)
- 5. évad 9. rész - A Moorland Holiday (2014) ... (előadó: "Silent Night)
- 2. évad 4. rész (2011) ... (előadó: "If You Were the Only Girl (In the World)")

Utolsó frissítés: 2024.05.31. 23:11 Lindsay019 által


Oszd meg!   iwiw  facebook  twitter  myspace