Starity

Miguel Ferrer

Miguel Ferrer Miguel Ferrer nemzetisége 8651. 20rajongó 3vélemény
 • Értékelés
 • tehetség: 100%
 • stílus: 100%
 • szimpátia: 100%
 • Születési név
 • Miguel José Ferrer
 • Élt
 • 1955.02.07 – 2017.01.19.
 • Születési hely
 • Santa Monica, USA
 • Foglalkozás
 • színész
 • Családi állapot
 • nős, 3 gyermek
 • Partner
 • Lori Weintraub
 • Magasság
 • 183 cm
 • Eredeti hajszín
 • sötétbarna
 • Szemszín
 • sötétbarna
 • Csillagjegy
 • Vízöntő
 • Linkek
 • IMDB-adatlap
 • Starity RSS-csatorna
 • Kapcsolódó sztárok
 • Chris O'Donnell Jerry O'Connell Kevin Costner LL Cool J Samuel L Jackson Jill Hennessy Kathryn Hahn Daniela Ruah Eric Christian Olsen James Belushi Steve Valentine Linda Hunt Barrett Foa Renée Felice Smith Rosemary Clooney José Ferrer

Miguel Ferrer életrajza

Miguel José Ferrer, amerikai film- és szinkronszínész 1955. február 7-én született a kaliforniai Santa Monicában.
Édesapja, a puerto ricói Oscar-díjas színész, José Ferrer, édesanyja az ír-német énekesnő Rosemary Clooney. Négy testvére közül ő a legidősebb: Maria (1956); Gabriel (1957); Monsita (1958) és Rafael (1960).
Édesapja és unokatestvére emlékezetes rekordot állított fel a spanyol nyelvű világban: José Ferrer volt az első spanyol nyelvű színész, aki Oscart nyert (Cyrano de Bergerac (1950), míg Carlos Campo lett a Regent University első spanyol anyanyelvű elnöke.

Unokatestvére a színész George Clooney.

Hollywoodban nőtt fel és tinédzserként zenei karrierről álmodott. Ő dobolt Keith Moon Two Sides of the Moon című albumán és saját zenekart is alapított - a The Jenerators-ban énekelt és dobolt egyik barátja, a színész Bill Mumy társaságában. Mumy beválogatta őt a Sunshine című sorozatban, ahol először debütált színészként - egy dobos szerepében.

Színészi karrierjét 1981-ben kezdte. Először kisebb szerepeket alakított olyan televíziós sorozatokban, mint a Magnum, P.I. / Magnum (1981), Trapper John, M.D. (1982 és 1985 között három epizódban játszott), CHiPs (1983) és olyan filmekben, mint a Truckin' Buddy McCoy (1982), And They're Off (1982) és a Heartbreaker (1983).
1983-ban pincérként tűnt fel a The Man Who Wasn't There című filmben, majd a következő évben a Lovelines, a Flashpoint, a Cagney & Lacey és a Hill Street Blues egy-egy epizódja mellett a Star Trek III: The Search for Spock című filmben kapott egy kisebb szerepet (az elsőtisztet alakította).
1985-ben epizódszerepet kapott a T.J. Hooker című akciósorozatban.
1986-ban nem forgatott, a következő év viszont nemcsak zsúfoltnak, de jelentősnek is bizonyult a karrierje szempontjából.
Egy kisebb filmszerep (Downpayment on Murder) és öt kisebb epizódszerep után (CBS Summer Playhouse (Kung Fu: The Next Generation), Hotel, Houston Knights, Ohara, Miami Vice) fontos szerepet kapott a RoboCop (Robotzsaru) című, Paul Verhoeven rendezte, mára kultikussá vált akciófilmben. Ő játszotta a robot tervezőjét, az önfejű és arrogáns Bob Mortont.
1988-ban két TV-filmben (Badlands 2005, C.A.T. Squad: Python Wolf) és egy epizódszerepben (Hooperman) láthatta a közönség.
1989-ben olyan filmekben szerepelt, mint a Valentino Returns, DeepStar Six, Shannon's Deal és Guts and Glory: The Rise and Fall of Oliver North (ez utóbbi kettő TV-film), valamint újra feltűnt a Miami Vice-ban egy epizód erejéig. 1987-ben kerületi ügyészt alakított, a későbbi epizódban pedig a gyilkos hajlamú maffiavezért, Ramon Pendroza-t.

A kilencvenes években megszaporodtak a felkérései.
1990-ben kezdett el játszani a Broken Badges és a Shannon's Deal című sorozatokban (öt, valamint hét epizódban), feltűnt a Tales from the Crypt egy-egy epizódjában is, majd hatalmas lehetőséget kapott, amikor az halottkém Albert Rosenfield bőrébe bújhatott a kultikus Twin Peaks című David Lynch-sorozatban. Nyolc epizódban mutatta meg, hogyan fejlesztette tovább a már Bob Mortonként is látott nagyképű szakember karakterét.
Minisorozatban (Drug Wars: The Camarena Story (1990), és filmekben is kapott kisebb szerepeket: Arduous Moon (1990), Revenge (1990 - Kevin Costner oldalán), The Guardian (1990), Murder in High Places (1991).
1992-ben az In the Shadow of a Killer és a Cruel Doubt című TV-filmben, a The Harvest című filmben, majd az On the Air című TV-sorozat egyik epizódjában játszott. Ugyanebben az évben megismételte Albert Rosenfield karakterét a Twin Peaks: Fire Walk with Me című filmben.
1993-ban a Cigarettes & Coffee, Another Stakeout, Scam, Hot Shots! Part Deux és a Point of No Return egy-egy kisebb szerepében láthatta a közönség.
Karakterszínészként egyre több lehetőséget kapott.
1994-ben olyan filmekben szerepelt, mint A Promise Kept: The Oksana Baiul Story, Jack Reed: A Search for Justice, Incident at Deception Ridge, Blank Check és a Royce című filmekben - az utóbbiban Jim Belushi oldalán alakított "rosszfiút". Emellett a narrátornak kölcsönözte a hangját a Biography című TV-dokumentumsorozat egyik epizódjában (Bruce Lee: The Immortal Dragon), majd apró szerepben tűnt fel az ER (Vészhelyzet) bevezető epizódjában, és főszerepet kapott a kedvenc írójának, Stephen Kingnek egyik regényéből (The Stand) készült filmváltozatban.
1995-ben a Fallen Angels című TV-sorozat egyik epizódjában narrátorként hallhatta a hangját a közönség, majd kisebb szerepet alakított az In the Line of Duty: Hunt for Justice és a The Return of Hunter: Everyone Walks in L.A. című TV-filmekben.
1996-ban két szerep várt rá a Death in Granada és az Alf című filmekben.
1997-ben a Weatherman nevű szupergonoszt alakította a Justice League of America című filmben. Ugyanabban az évben hasonló karakternek, a Weather Wizardnek kölcsönözte a hangját a Superman: The Animated Series animációs sorozatának "Speed Demons" című epizódjában. Aquaman is az ő hangján szólalt meg, egy másik epizódban ("A Fish Story").
Szerepet vállalt a The Shining című, szintén Stephen King-regény televíziós feldolgozásában (csak a hangját lehetett hallani Mark James Torrance szerepében), majd a Mr Magoo és a The Night Flier című filmekben tűnt fel.
1998-ban leginkább szinkronszínészként dolgozott (Men in Black: The Series, Mulan, Hercules), de filmekben is kisebb szerepekhez jutott (Brave New World, Where's Marlowe?) Ugyanebben az évben Vic Karp-ot alakította a rövid életű "Lateline" című sorozatban.
1999-ben a legjobb gyermek-hangoskönyvnek járó Grammy-díjra jelölték az Oroszlánkirály második részében (The Lion King II: Simba's Pride Read-Along) nyújtott teljesítményéért. Ebben az évben egy epizód erejéig játszott a Will & Grace című népszerű sorozatban - ismét egy arrogáns, ám ezúttal homoszexuális publicistát alakított.

2000-ben a Traffic című monumentális alkotásban Eduardo Ruiz szerepében tűnt fel a filmvásznon, majd a 3rd Rock from the Sun című TV sorozat egyik epizódjában jelent meg.
2001-ben újabb jelentős csúcspontra ért a karrierje. Megkapta Dr. Garret Macy orvosszakértő szerepét a gyorsan népszerűvé vált Crossing Jordan / Bostoni halottkémek című televíziós drámasorozatban. A sorozat 2007-ig futott.
Ugyanebben az évben a Matisse & Picasso: A Gentle Rivalry című TV-filmben Pablo Picasso-ként szólalt meg.
2002-ben három TV-filmben (Sightings: Heartland Ghost, Shadow Realm, Sunshine State) és egy TV-sorozat egyetlen epizódjában (Night Visions) láthatta a közönség.
2003-ban az L.A. Sheriff's Homicide című TV-filmben Drazin őrmestert alakította, majd két évadon át nyolc epizódban kölcsönözte a hangját a Jackie Chan Adventures című TV-sorozat két karakterének. A new yorki színházi világban is bemutatkozott, amikor a The Exonerated című off-Broadway darabban debütált.
2004-ben a Halo 2 videojátékában Heretic Leader az ő hangján szólalt meg. A szinkronmunkálatok mellett forgatott is: kisebb szerepekben tűnt fel a Silver City és a The Manchurian Candidate (A mandzsúriai jelölt) című mozifilmekben.
2005-ben különleges ügynököt alakított a The Man / Ki a f*szagyerek? című vígjátékban Samuel L. Jackson oldalán.
2006-ban a Robot Chicken című TV-sorozat egyik epizódjában két karakternek is ő kölcsönözte a hangját.
2007-ben ismét szinkronszínészként dolgozott egy-egy epizód erejéig (The Batman, American Dad!), majd főszerepet kapott a Bionic Woman című televíziós drámasorozatban. Egy videón Bob Morton szerepében tért vissza (Robocop: Villains of Old Detroit).
2008-ban és 2009-ben olyan sorozatok epizódszereplőjeként láthatta a közönség, mint a Law & Order: Criminal Intent, Medium (Médium) (ebben kettős szerepben a Carmichael-ikreket alakította), Justice League: The New Frontier (szinkronszínészként), CSI: Crime Scene Investigation, The Spectacular Spider-Man (szinkronszínészként), Kings és a Lie To Me (Hazudj, ha tudsz), valamint kisebb szerepet kapott a Wrong Turn at Tahoe című filmben.

2010-ben egyaránt játszott filmben (Edgar Floats, Hard Ride to Hell) és sorozatban (Psych, Young Justice - ez utóbbiban három évadon át tizenegy epizód erejéig kölcsönözte a hangját három karakternek.)
2011-ben a legjelentősebb munkája a Desperate Housewives / Született feleségek című népszerű sorozatában kapta, amikor a művész-tanár Andre Zellert alakította öt epizódban Teri Hatcher oldalán. Emellett játszott még a The Protector című sorozatban (Lieutenant Felix Valdezként főszerepben), a hangját kölcsönözte a Thundercats, a Ben 10: Ultimate Alien, az Adventure Time (2011 és 2014 között négy epizódban) és a Beverly Hills Chihuahua 2 egy-egy szereplőjének (az első kettő animációs sorozat, az utóbbi élőszereplős film kutyákkal).
2012-ben Pepper Ferrer nyomozót alakította az Applebaum című filmben, kegyetlen bérgyilkost a The Courier című akciófilmben, majd szinkronszínészként dolgozott a Noah és a Beverly Hills Chihuahua 3: Viva La Fiesta! című filmeken.
Ugyanebben az évben először csak epizódszereplőként tűnt fel a népszerű NCIS: Los Angeles című akciósorozatban. 2013. február 6-tól, az ötödik évadtól kezdve az általa alakított Owen Granger igazgatóhelyettes főszereplőként lépett elő. A sorozat jelenleg (2016) is tart.
2013-ban Rodriguez alelnököt elevenítette meg az Iron Man 3 / Vasember 3-ban, ismét egy bérgyilkos bőrébe bújt a Hong Kongban játszódó Four Assassins-ben, és az Adventure Time: Explore the Dungeon Because I Don't Know! nevű videojátékban az ő hangján szólalt meg a Halál.
2014-ben a Rio 2-ben a Nagyfőnöknek kölcsönözte a hangját, majd a Bald című film narrátoraként szólalt meg. Ugyanebben az évben Albert Rosenfield FBI ügynök szerepében tért vissza a Twin Peaks: The Missing Pieces című filmben.
2016-ban az NCIS: Los Angeles hetedik évadában játszott, de a Twin Peaks új sorozatában - a híresztelések ellenére - már nem szerepelt. 2017. január 19-én hunyt el gégerákban.

Magánélete

1991-ben összeházasodott a színésznő Leilani Sarelle-lel, akitől két gyermeke született, Lucas (1993) és Rafael (1996). 2003-ban elváltak.
2004-ben fia született Kate Dornantól: Jose Robert Ferrer.
2005. szeptember 2-én feleségül vette a producer Lori Weintraub-ot, akivel haláláig együtt élt.

Érdekességek

Közeli barátja volt a színésznő Dominique Dunne-nak és a színész Brandon Lee-nek. A temetésükön ő volt az egyik koporsóhordozó.
Jóbarátja Carrie Fishernek, akit ő bátorított és segített, amikor a színésznő a Star Wars: Episode IV - A New Hope (1977) meghallgatására készült.
Lelkes képregénygyűjtő. Kedvenc hőse Batman.
Nagy rajongója Stephen Kingnek és három regényének televíziós adaptációjában is játszott (The Night Flier (1997), The Shining (1997) The Stand (1994)
 

2017 Twin Peaks (TV sorozat) - Albert Rosenfeld (epizód: #1.1)
2012-2016 NCIS: Los Angeles (TV sorozat) - Owen Granger (84 epizód)
2014 Bald - narrátor
2014 Twin Peaks: The Missing Pieces - Albert Rosenfield FBI ügynök
2011-2014 Adventure Time (TV sorozat) - Halál / Grod / Csontváz #2 (hang) (epizód: Wake Up (2014) Betty (2014) Sons of Mars (2012) Death in Bloom (2011)
2014 Rio 2 - Big Boss (hang)
2013 Four Assassins - Eli
2013 Adventure Time: Explore the Dungeon Because I Don't Know! (Videojáték) – Halál (hang)
2013 Iron Man 3 / Vasember 3 - Vice President Rodriguez
2010-2013 Young Justice (TV sorozat) - Vandal Savage / L-1 / Tribune (hang) (11 epizód)
2012 Beverly Hills Chihuahua 3: Viva La Fiesta! (Video) - Delgado (hang)
2012 The Courier - Mr. Capo
2012 Noah - Kabos (hang)
2012 Applebaum (TV film) - Pepper Ferrer nyomozó
2011 Desperate Housewives / Született feleségek (TV sorozat) - Andre Zeller (epizód: Suspicion Song, Always in Control, Witch's Lament, The Art of Making Art,School of Hard Knock)
2011 The Protector (TV sorozat) - Lieutenant Felix Valdez
2011 Thundercats (TV sorozat) – párbajozó (hang) (epizód: The Duelist and the Drifter)
2011 Ben 10: Ultimate Alien (TV sorozat) - Magister Hulka / Alpha #4 (hang) (epizód: Basic Training)
2011 Beverly Hills Chihuahua 2 (Video) – Delgado (hang)
2011 This Is Not a Movie - Hang
2010 Edgar Floats (TV film) - Bob
2010 Hard Ride to Hell (Video) - Jefé
2010 Psych (TV sorozat) - Fred Collins Boyd (epizód: Think Tank)

2009 Lie to Me (TV sorozat) - FBI ASAC Bill Steele (epizód: Tractor Man)
2009 Wrong Turn at Tahoe - Vincent
2009 Kings (TV sorozat) - General Mallick (epizód: Prosperity)
2009 The Spectacular Spider-Man (TV sorozat) - Silvio Manfredi / Silvermane (hang) (epizód: Opening Night (2009) Gangland (2009)
2009 CSI: Crime Scene Investigation (TV sorozat) - Defense Attorney Whitten (epizód: Miscarriage of Justice)
2008 Law & Order: Criminal Intent (TV sorozat) - Gus Kovak (epizód: Ten Count)
2008 Medium (TV sorozat) - Joey / Teddy Carmichael (epizód: Being Joey Carmichael)
2008 Justice League: The New Frontier (Video) - J'onn J'onzz / Martian Manhunter (hang)
2007 The Batman (TV sorozat) – Sinestro (hang) (epizód: Ring Toss)
2007 Bionic Woman (TV sorozat) - Jonas Bledsoe
2001-2007 Crossing Jordan (TV sorozat) - Dr. Garret Macy
2007 Robocop: Villains of Old Detroit (Video) - Robert Morton
2007 American Dad! (TV sorozat) - Agent Hopkins (hang) (epizód: American Dream Factory)
2006 Robot Chicken (TV sorozat) - Danny Ocean / Basher Tarr (hang) (epizód: 1987)
2005 Ki a faszagyerek? – Peters ügynök
2004 Halo 2 (Videojáték) - Heretic Leader (hang)
2004 Silver City - Cliff Castleton
2004 The Manchurian Candidate - Colonel Garret
2003-2004 Jackie Chan Adventures (TV sorozat) - Tarakudo / Shadowkhan King (hang) (8 epizód)
2003 L.A. Sheriff's Homicide (TV film) - Sgt. Walter Drazin
2002 Sightings: Heartland Ghost (TV film) - Allen
2002 Night Visions (TV sorozat) - Dr. Dan Critchley (epizód: Patterns)
2002 Shadow Realm (TV film) - Dr. Daniel Critchley
2002 Sunshine State - Lester
2001 Matisse & Picasso: A Gentle Rivalry (TV film) - Pablo Picasso (hang)
2000 Traffic - Eduardo Ruiz
2000 3rd Rock from the Sun (TV sorozat) – Jack (epizód: Youth Is Wasted on the Dick)

1997-1999 Superman (TV sorozat) - Aquaman / De'Cine / Weather Wizard (hang) (epizód: A Fish Story (1999) ... Aquaman, Warrior Queen (1997) ... De'Cine, Speed Demons (1997) ... Weather Wizard / Mark Mardon)
1999 Will & Grace (TV sorozat) - Nathan Berry (epizód: Saving Grace)
1998-1999 LateLine (TV sorozat) - Victor 'Vic' Karp
1998 Mulan Story Studio (Videojáték) - Shan-Yu (hang)
1998 Hercules (TV sorozat) – Antaeus (hang) (epizód: Hercules and the Hostage Crisis)
1998 Where's Marlowe? - Joe Boone
1998 Mulan - Shan-Yu (hang)
1998 Men in Black: The Series (TV sorozat) - Dr. Lupo / Lupo Clone (hang) (epizód: The Take No Prisoners Syndrome)
1998 Brave New World (TV film) – igazgató
1997 Mr. Magoo - Ortega Peru
1997 The Night Flier - Richard Dees
1997 The Shining (TV Minisorozat) - Mark James Torrance (hang) (epizód: Episode #1.2)
1997 Justice League of America (TV film) - The Weather Man (Dr. Eno)
1996 Death in Granada - Centeno
1996 Alf (TV film) - Dexter Moyers
1995 Fallen Angels (TV sorozat) – narrátor / Abbazzia
1995 In the Line of Duty: Hunt for Justice (TV film) - Thomas Manning
1995 The Return of Hunter: Everyone Walks in L.A. (TV film) - Jack Valko
1990-1994 Tales from the Crypt (TV sorozat) - Gary / bérgyilkos / Mitch Bruckner (epizód: In the Groove (1994) ... Gary, As Ye Sow (1993) ... bérgyilkos, The Thing from the Grave (1990) ... Mitch Bruckner)
1994 A Promise Kept: The Oksana Baiul Story (TV film) - Stanislav
1994 Jack Reed: A Search for Justice (TV film) - Win Carter
1994 ER (TV sorozat) - Mr. Parker (epizód: 24 Hours)
1994 Incident at Deception Ridge (TV film) - Ray Hayes
1994 The Stand (TV Minisorozat) - Lloyd Henreid
1994 Royce (TV film) - Gribbon
1994 Blank Check - Quigley
1994 Biography (TV dokumentumsorozat) – narrátor (hang) (epizód: Bruce Lee: The Immortal Dragon)
1993 Cigarettes & Coffee - Bill
1993 Another Stakeout - Tony Castellano
1993 Scam (TV film) - Barry Landers
1993 Hot Shots! Part Deux - Harbinger
1993 Point of No Return - Kaufman
1992 The Harvest - Charlie Pope
1992 Cruel Doubt (TV film) - Lewis Young
1992 Twin Peaks: Tűz, jöjj velem! - Albert Rosenfeld
1992 In the Shadow of a Killer (TV film) - Dist. Atty. Steven Walzer
1992 On the Air (TV sorozat) - Bud Budwaller
1990-1991 Broken Badges (TV sorozat) - Beau Jack Bowman (7 epizód)
1991 Murder in High Places (TV film) - Wilhoite
1990-1991 Shannon's Deal (TV sorozat) - D.A. Todd Spurrier (epizód: Trouble, Matrimony, The Inside Man, Greed, The Bad Beat)
1990-1991 Twin Peaks (TV sorozat) - FBI Agent Albert Rosenfield (8 epizód)
1990 The Guardian - Ralph Hess
1990 Revenge - Amador
1990 Drug Wars: The Camarena Story (TV Minisorozat) - Tony Riva
1990 Arduous Moon

1989 Valentino Returns
1989 Shannon's Deal (TV film) - Todd Spurrier
1989 Guts and Glory: The Rise and Fall of Oliver North (TV Movie)
1987-1989 Miami Vice (TV sorozat) - Ramon Pendroza / District Attorney (epizód: To Have and to Hold (1989) ... Ramon Pendroza, Death and the Lady (1987) ... District Attorney)
1989 DeepStar Six - Snyder
1988 Badlands 2005 (TV film) - Rex
1988 C.A.T. Squad: Python Wolf (TV film) - Paul Kiley
1988 Hooperman (TV sorozat) (epizód: Chariots of Fire)
1987 Downpayment on Murder (TV film) - Martin
1987 Ohara (TV sorozat) – Kramer (epizód: Artful Dodgers)
1987 RoboCop / Robotzsaru - Bob Morton
1987 CBS Summer Playhouse (TV sorozat) – Mic (epizód: Kung Fu: The Next Generation)
1987 Hotel (TV sorozat) – Brian (epizód: All the King's Horses)
1987 Houston Knights (TV sorozat) – Virgilio (epizód: Scarecrow)
1982-1985 Trapper John, M.D. (TV sorozat) - Trauma Team Doctor / Dr. Austin / Darby Thud (epizód: All the King's Horses... (1985) ... Trauma Team Doctor, Hear Today, Gone Tomorrow (1983) ... Dr. Austin, - A Piece of the Action (1982) ... Darby Thud)
1985 T.J. Hooker (TV sorozat) - Sonny Unger (epizód: Love Story)
1984 Hill Street Blues (TV sorozat) – Carlos (epizód: Ewe and Me, Babe)
1984 Lovelines - Dragon
1984 Flashpoint - Roget
1984 Star Trek III: The Search for Spock – első tiszt
1984 Cagney & Lacey (TV sorozat) – Nunzio (epizód: Choices)
1983 The Man Who Wasn't There - pincér
1983 Heartbreaker - Angel
1983 CHiPs (TV sorozat) – Bean (epizód: Firepower)
1982 And They're Off
1982 Truckin' Buddy McCoy - Pete
1981 Magnum, P.I. (TV sorozat) - Ensign Robert 'Bobby' Wickes, USN (epizód: Lest We Forget)

Utolsó frissítés: 2024.05.04. 21:09 Jolie_77 által


Oszd meg!   iwiw  facebook  twitter  myspace