Starity

Milla Jovovich

Milla Jovovich Milla Jovovich nemzetisége 439. 1086rajongó 86vélemény
 • Értékelés
 • tehetség: 96%
 • stílus: 92%
 • szimpátia: 95%
 • Születési név
 • Milica Bogdanovna Jovovich
 • Születési idő
 • 1975. december 17.
 • Születési hely
 • Kijev, Ukrajna
 • Foglalkozás
 • Színésznő
 • Családi állapot
 • férjezett, 3 gyermek
 • Partner
 • Paul W.S. Anderson
 • Magasság
 • 173 cm
 • Eredeti hajszín
 • Barna
 • Szemszín
 • Kék
 • Csillagjegy
 • Nyilas
 • Linkek
 • IMDB-adatlap
 • Hivatalos weblap
 • Twitter-oldal
 • Starity RSS-csatorna
 • Kapcsolódó sztárok
 • Ali Larter Sienna Guillory Bruce Willis Oded Fehr

Milla Jovovich életrajza

KORAI ÉVEK & CSALÁD
Milla Natasha Jovovich 1975. december 17-én született Kijevben, Ukrajnában. Bogdan Bogdanović Jovović orvos és Galina Mikhaylovna Loginova színésznő egyetlen gyermeke. Családjának apai ágról Zlopekben volt birtoka, Metohija Valley észak-nyugati részében, ami ma Koszovoban fekszik. Apai dédapja, Bogić Camić Jovović a Vasojevići klán zászló-birtokosa volt, valamint I. Nicholas király egyik tisztviselője Montenegróban. Felesége neve Milica volt, róla nevezték el Millát.

Apai nagyapja, Bogdan Jovović a Pristina hadesereg terülei parancsnoka volt, később pedig Skopje és Szarajevó katonai területeinek pénzügyeit vizsgálta, ahol egy hatalmas aranysikkasztást fedezett fel. Megbüntették, mert nem ítélte el egy barátját a bűntett elkövetése miatt. Később a kormány Goliotokban bebörtönözte őt, mert nem tanúskodott. Mikor kiszabadult, félt, hogy később újra rács mögé csukják, így előbb Albániába szökött, majd Kijebve költözött. A történet egy másik verziója szerint viszont pontosan ő volt az, aki ellopta az aranyat. Milla apja, Bogich (később Bogdan) Kijevben született, ahol később a nővérével diplomázott orvosként. Nagyapja, Bogdan Jovović 2000-ben halt meg Kijevben. Édesanyja Tuapse-ban (ma Oroszországban) született, de a gyerekkorát Dnipropetrovsk-ban (ma Ukrajnában) töltötte.

1980-ban, mikor Milla mindössze öt éves volt, a család politikai okokból elhagyta a Szovjetuniót és Londonba költözött. Ezután Sacramentoban, Kaliforniában éltek, mielőtt 7 hónappal később Los Angelesbe költöztek volna. Milla szülei hamarosan elváltak.

1988-ban az apja új kapcsolatából született féltestvére, Marco Jovovich Argentínában. Milla anyja színészi szerepekkel próbálta eltartani a családot, de mivel nem ért el nagy sikereket, így más házak takarításával kereste a pénzt. Az apja és az anyja is dolgoztak Brian De Palma rendezőnél. Az apját 1994-ben 20 évnyi letöltendő börtönbüntetésre ítélték, amiért részt vett egy illegális opercáióban. 1999-ben kiéngették, miutén öt évet töltött el egy amerikai börtönben. Milla szerint: "A börtön jót tett neki. Sokkal jobb emberré vált. Adott neki egy lehetőséget, hogy megálljon és elgondkodjon."

Mután megérkeztek az Egyesült Államokba és Milla három hónapon belül megtanult folyékonyan angolul, magániskolákban folytatta tanulmányait. Az iskolában sokan piszkálták, mert a hideg háború alatt vándoroltak be a Szovjet Unióból:"Kommunistának és orosz kémnek neveztek. Soha, soha, de soha nem fogadtak be maguk közé." 12 évesen, a hetedik osztálynál hagyta ott az iskolát, hogy a modellkarrierjére koncentráljon. Állítása szerint korai tiniéveiben belebonyolódott a droghasználatba, keveredett bevásárlóközponti vandalizmusba, sőt még hitelkártya-csalásba is. 1994-ben kapta meg az amerikai állampolgárságot.

MODELL KARRIER
Kilenc évesen kezdett el modell meghallgatásokra járni, Gene Lemuel fotós és költő fedezte fel először. Ő készített róla először különböző tesztfotózásokat, amiket megmutatott Herb Ritts-nek Los Angelesnek. Másnap Ritts előjegyezte egy olasz magazin, a Lei címlapjára. Miután szerepelt az újságban, a Prima Modeling Agency-vel kötött szerződést. Később Richard Avedon szerződtette Mademoiselle-hez. Avedon abban az időben a Revlon marketinges vezetője volt, így Milla-t kérte fel, hogy két másik modell, Alexa Singer és Sandra Zatezalo társaságában szerepeljen a "Most Unforgettable Women in the World" kampányban. Első volt azok között a modellek között, akik már nagyon fiatal korukban elismertté és híressé váltak.

Később Milla a The Face címlapjára került, ami további felkéréseket, valamint a Vogue és a Cosmopolitan címlapját eredményezte. Azóta már több, mint 100 címlapon kapott helyett, többek között a Seventeen, a Mademoiselle, a Glamour, a Harper's Bazaar és az InStyle címoldalain is szerepelt. Modellkarrierje során több kampányban is szerepelt a Banana Republic, a Christian Dior, a Damiani, a Donna Karan, a Gap, a Versace, a Calvin Klein, a DKNY, a Coach, a Giorgio Armani, a H&M, és a Revlon alkalmazásában. 1998 óta Milla a L'Oréal kozmetikumok nemzetközi szóvivője és kampányarca. Volt egy kisebb kameója Bret Easton Ellis szépségről és hírességekről szőtt társadalmi rögeszmékről szóló regényében, a Glamorama-ban.

Egy 2002-ben publikált cikkben Miuccia Prada múzsájának titulálták, egy 2003-as cikkben a Harpers & Queen magazin Gianni Versace "kedvenc szupermodelljének" nevezte. 2004-ben évei 10 és fél millió dolláros keresetének köszönhetően felkerült a Forbes magazin "A világ leggazdagabb szupermodelljei" nevezetű listájára. 2006-ban a spanyol ruházati cég, a Mango felkérte új szóvivőjének és azóta több reklámkampányukban is szerepel, valamint az Etro reklámjaiban is feltűnt már. Nyilatkozata szerint "a modellkedés sosem jelentett előnyt", illetve igyekszik "válogatós lenni mikor kreatív döntéseket hoz."

SZÍNÉSZKARRIER

KORAI MUNKÁSSÁG (1985-1993)
Milla édesanyja "filmsztárnak nevelte" és 1985-ben beíratta őt egy professzionális színésziskolába Kaliforniában.
1988-ban kapta meg első szerepét Lily McLeod szerepében az A nepáli herceg című filmben. Később, ugyanebben az évben kisebb szerepben debütált a mozivásznon Samantha Delongpre-ként a Vágyak találkozásában. Feltűnt még a Paradise (1988), az Egy rém rendes család (1989) és a Parker Lewis sohasem veszít (1990) című sorozatokban is. Főszerepet kapott az 1991-es Visszatérés a kék lagúnába című filmben, melyben Lilli Hargrave-ként Brian Krause oldalán láthattuk. A Visszatérés a kék lagúnába miatt Milla-t még sokáig hasonlítgatta a sajtó Brooke Shields-hez (aki az eredetiben játszott főszerepet) - gyakran a "szláv Brooke Shields"-nek titulálták. A szerep sok vitát alakított ki a fiatal kori meztelenkedés miatt, pont úgy, mint annak idején ez Brooke Shields szereplésénél is előfordult. Lilli Hargrave megformálásáért legjobb színésznőnek jelölték az 1991-es Young Artist Awards-on és legrosszabb új csillagnak az Arany Málna-díjátadón.

1992-ben Christian Slater oldalán játszott a Kuffs, a zűrös zsaru című vígjátékban. Később, ugyanebben az évben Mildred Harris megformálója volt Charlie Chaplin életrajzi filmjében, a Chaplinben. 1993-ban Richard Linklater kultuszfilmjében, a Tökéletlen időkben láthattuk Michelle Burroughs, Pickford (akit akkori való élet-beli barátja, Shawn Andrews játszott) barátnőjének szerepében. Milla aktívan részt vett a film promotálásban, mégis mérges volt a kész film láttán, hiszen az eredeti forgatókönyvön rengeteget változtatva több jelenetét is kivágták a filmből. Milla szerepének legtöbb felvétele a forgatás utolsó napján zajlott volna, de mivel rosszul informálták a dátumról, így csak egy sor volt a filmben a "No", illetve a "The Alien Song" című számaiból a "The Divine Comedy" című albumáról. Emiatt teljesen lecsüggedt és pár évig szüneteltette a színészkedést, ez idő alatt pedig Európába költözött és elkezdett zenei karrierjére koncentrálni. 

ÁTTÖRÉS (1997-2001)
Milla 1997-ben tért vissza a filmezéshez, méghozzá a Luc Besson által rendezett sci-fi film egyik főszerepében, Az ötödik elemben Bruce Willis és Gary Oldman oldalán. Ő volt Leeloo, egy földönkívüli, a "legfőbb lény". Milla úgy nyilatkozott, "úgy dolgozott, mint a pokol: se gyakorlás a bandával, se klubok, se szórakozás, se semmi", hogy megszerezhesse a szerepet és Besson tetszését is elnyerje, aki később, 1997. december 14-én feleségül is vette, ám később elváltak. Milla társszerzője és mestere volt a filmhez készített, több, mint 400 szóból álló földönkívüli nyelvnek. A filmben egy "ACE-kötés" néven ismertté vált jelmezt viselt, egy orvosi kötszerekből álló ruhadarabot, melyet maga Jean-Paul Gaultier tervezett. Az ötödik elemet választották az 1997-es Cannes-i Filmfesztivál nyitófilmjének, az egész világon pedig több, mint 263 millió dolláros volt a bevétel, ami háromszor több volt a film elkészítésének kölcségeinél (80 millió dollár). Az ötödik elemben főként a vizuális stílust és az egyéni jelmezeket dicsérték, James Berardineli filmkritikus pedig azt írta: "Jovovich benyomást kelt, bár hatékonyabban kéne színészkednie és kicsit visszavennie a dialógusokból."
Milla-t "Legjobb Női Felfedezett" kategóriában jelelöték Blockbuster Entertainment Awards-ra és "Legjobb harc" kategóriában MTV Movie Awards-ra is. Milla képére készült el Leeloo karaktere a videójátékhoz, valamint terveztek akciófigurákat is, melyet azonban később szerződési problémák miatt mégsem készítettek el. 2003-ban Milla azt nyilatkozta, Leeloo volt a kedvenc karaktere azok közül, akiket addigi élete során eljátszott. 

1998-ban Dakota Burns prostituált szerepében tűnt fel Spike Lee drámájában, az A játék ördögében. A filmben Denzel Washington és Ray Allen is szerepeltek. 1999-ben Lenny Kravitz "If You Can't Say No" című dalához készített klipjében láthattuk. 1999-ben visszatért az akció műfajához a Jeanne d'Arc, az Orleans-i szűz című filmben, melyen ismét Luc Bessonnal dolgozott. Több nagyméretű harci jelenetben is ő maga szerepelt és a haját is rövidre vágatta a szerep kedvéért. A filmért többynire jó kritikákat kapott, mégis jelölték "Legrosszabb színésznő" kategóriában az Arany Málna díjátadón. A Jeanne d'Arc, az Orleans-i szűz világszerte 66 millió dollárt kaszált. 2000-ben Eloise szerepében tűnt fel a Millió dolláros hotel című filmben, mely a U2-ból megismert Bono és Nicholas Klein vázlatai alapján készült. Wim Wenders rendezésében Milla olyan színészekkel játszott együtt, mint Jeremy Davies és Mel Gibson, ő maga pedig a film zenei CD-jén is vokálozott. Ezután feltűnt az Aranybánya című brit westernben, melyben Lucia-t, a bártulajdonost alakította. 2001-ben a gonosz Katinkat alakította a Zoolander, a trendkívüliben

NEMZETKÖZI SIKEREK (2002-2006)
2002-ben szerepet kapott A kaptár című akcióhorrorban, melyet 2002. március 5-én mutattak be az Egyesült Államokban. A CAPCOM által forgalmazott, azonos című videójáték alapján készült filmben Alice-t, a film főhősnőjét alakította, aki egy légiónyi zombi ellen harcol. Milla azért fogatta el Alice szerepét, mert nem csak testvére, hanem ő is odáig volt a videójátékért. "Már az is izgalmas volt, ha néztem ahogy játszik, 5 órán keresztül ott tudtam ülni mellette, de akár naphosszat is képesek lettünk volna a videójáték előtt tölteni." - nyilatkozta. Egy kivételével az összes mutatványt ő hajtotta végre a filmben, ez pedig az a rész, mikor Alice egy betonfelületre ugrik, ezt ugyanis menedzsmentje túl veszélyesnek ítélte. Milla a film miatt karatézni és kickboxolni is megtanult, valamint harci kiképzésben is részesült. A film sikeres promotálásának köszönhetően 17 millió dollárt hozott a nyitó hétvégén, 40 milliót csak az USA-ban és 102 milliót világszerte. Erin szerepében tűnt fel az A csapda mélyénben, Nadine-ként a Papagájok - Szerelem második látásra című romantikus vígjátékban, Fangoraként a Bábuban, valamint szinkrohangként vendégszerepelt a Texas királyai című sorozatban. Fangora szerepe a Bábuban lehetővé tette számára, hogy az Oscar-díjas Adrien Brody oldalán játszhasson, akivel már a forgatás előtt barátságot kötöttek. Milla azért kedvelte Fangora szerepét, mert korábbi karaktereivel ellentétben voltak az ő életéhez hasonló tulajdonságai. 

2004-ben Milla visszatért Alice szerepéhez a Kaptár folytatásában, a Kaptár 2. - Apokalipszisben. A szerep megkívánta a forgatás előtti három hónapban a napi 3 órányi harc-edzést, melynek keretében "pisztolyhasználatot, harcművészetet, egyszerűen mindent" elsajátított. Az Apokalipszis sokkal rosszabb kritikákat kapott az első filmnél, promotálása azonban sikeresebb volt, hiszen első helyre küzdötte magát a box office-on, ellentétben az első filmmel. A film megjelenését követően Milla elégedetlen volt a kritikusok véleményével és a rendező, Alexander Witt erőfeszítéseivel. Egy későbbi interjú során megjegyezte, hogy a nagy akciófilmek promotálása vigyáz a karrierjére, míg ő "olyan független, alacsony költségvetésű filmekben színészkedik, melyeket sosem adnak ki", így megőrzi művészi oldalát és "ez egy jó egyensúly". A következő évben Drusillaként láthattuk Gore Vidal előzetesében, melyet a Caligula című film remake-jéhez készítettek. 2006-ban a sci-fi/akcióthriller Ultraviolában tűnt fel, mely március 3-án került a mozikba. A filmben Milla a címszereplőt, Violet Song Jat Shariff-et alakította, így koreografált harcokban kellett résztvennie. A filmet nem vetítették a kritikusoknak, akik a megjelenés után lehúzták a mozit, mely 33 millió dolláros bevételt hozott világszerte. Ugyanebben az évben szerepelt a .45 - A bosszú íze című filmben, melyben egy illegális fegyver- és kábítószerárusító (akit a skót színész és DJ, Angus Macfadyen alakított) bosszú által vezérelt barátnőjét, Kat-et alakította. 

JELENLEGI ÉS JÖVŐBELI SZEREPEI (2007-napjainkig)
2007-ben ismét Alice szerepébe bújt A kaptár 3. - Teljes pusztulás című filmben, a Kaptár-sorozat harmadik tagjában. A film körülbelül 24 millió dollárnyi bevételt hozott és 2828 moziban játszották csak a nyitó hétvégén, elnyerve ezzel az első helyet a heti box office-on. Jobban nyitott, mint elődje, a Kaptár 2. - Apokalipszis, mely 23 millióval nyitott 3283 moziban (tehát több, mint 450 moziban játszották, mint a Teljes pusztulást). Egy 2006 márciusi interjúban Milla kifejtette, hogy egy akciófilmhez sem szeretne hosszú ideig leszerződni és inkább változatos szerepekben szeretne feltűnni, de egyúttal azt is megjegyezte, hogy már megkezdték a tárgyalásokat egy lehetséges Kaptár-folytatással kapcsolatban, hisz ez a film "valódi lehetőségeket" jelentett számára. 

2009-ben Kiele Sanchez, Timothy Olyphant, és Steve Zahn oldalán játszott David Twohy filmjében, a Pokoli édenkertben. A film egy thriller és egy frissen házasodott párról (Milla és Zahn) szól, akik nászútjukat töltik Hawaii-on. A forgatás 2008 márciusában zajlott.

Milla alakította Lucetta-t, egy bebörtönzött gyújtogató (Edward Norton alakításában) feleségét a Stone című pszichológiai thrillerben, főszerepben Robert De Niroval. A forgatás 2009 májusában kezdődött a korábban bezárt Dél-Michigan-i Büntetésvégrehajtási Intézményben Jacksonban, Michigan államban.

Dr. Abigail Tyler-t alakította a Negyedik típusú találkozások című sci-fiben és szerepelt az Arcmás című pszichológiai thrillerben, melyet Julien Magnat írt és rendezett; utóbbiban egy sorozatgyilkos támadásának túlélőjét játssza, ám a támadás miatt a prosopagnosia nevű állapotba kerül, ami azt jelenti, hogy nem képes felismerni az embereket arcukról. 

2010-ben Alice-ként tért vissza a negyedik Kaptár filmben, a Túlvilágban, melyet ezúttal férje, Paul W. S. Anderson rendezett. Szerepelt a Dirty Girl című filmben is, melyet 2010. szeptember 12-én mutattak be a Torontoi Nemzetközi Filmfesztiválon. A moziban feltűnt még Juno Temple, William H. Macy, Mary Steenburgen, és Tim McGraw is. 2011-ben, ismét férje rendezésében játszott A három testőr feldolgozásában, Milady de Winter szerepében. Ugyanebben az évben feltűnt a Vykrutasy című orosz filmben is.

Feltűnt Famke Janssen rendezői debütálásában, a Bringing Up Bobby-ban, Marcia Cross oldalán. 2007-ben vállalta el Amalia Bezhetskaya szerepét a The Winter Queen-ben, ám mikor Milla bejelentette terhességét, a film felvételeit elhalasztották. 2011 tavaszán a Seven Arts & GFM Films bejelentette, hogy elkészítik a filmet, melynek rendezői munkálatait Fyodor Bondarchuk látja majd el.

2012-ben visszatért régi karateréhez, Alice-hez a Kaptár-sorozat ötödik részében, A kaptár: Megtorlásban, melyet 2012. szeptember 14-én mutattak be külföldön. A filmsorozat befejező része, A kaptár: Utolsó fejezet című filmet már hivatalosan is bejelentették, a bemutató 2016-ra várható.

2014-ben a Cymbeline című drámában láthattuk Ethan Hawke és Ed Harris oldalán. 2015-ben A túlélő című akció-thriller főszerepében tűnt fel, valamint ő kölcsönözte a főszereplő hangját egy orosz mese angol szinkronjában, a Száva - A szív harcosában. 2016-ban rövid szerepet kapott a Zoolander 2. részében, majd utolsó alkalommal bújt Alice bőrébe A Kaptár: Utolsó fejezet című filmben, melynek magyar bemutatójára 2017 januárjában került sor. 2017-ben a Shock and Awe című, valós eseményeken alapuló drámában láthattuk. 2018-ban a Future World című sci-fiben láthatjuk.
2019-ben a megbukott Hellboy-ban alakítja a főgonoszt, Nimuét, valamint a Paradise Hills és a The Rookies című filmekben is feltűnik.
2020-ban a Monster Hunter - Szörnybirodalom című filmben szerepelt.

2023-ban az In the Lost Lands című filmben fog szerepelni, amelyet a férje írt és rendezett.

Hummingbird (????)
In the Lost Lands (2023) - Gray Alys
Breathe (????) - Tess
Monster Hunter - Szörnybirodalom (2020) - Artemis
The Rookies/Su ren te gong (2019) - Bruce
Hellboy (2019) - Nimue / The Blood Queen
Paradise Hills (2019) - The Duchess
Future World (2018) - Drug Lord
Robot Chicken (2018, 1 epizód, hang) - Nanny McPhee / Megan Hipwell / Mintie
Háborúra készülve (2017) - Vlatka Landay
A Kaptár: Utolsó fejezet (2016) - Alice / Alicia Marcus
Zoolander 2. (2016) - Katinka
Száva - A szív harcosa (2015, hang) - Savva
A túlélő (2015) - Kate Abbott
Barely Famous (2015, 1 epizód) - Milla Jovovich
Cymbeline (2014) - The Queen
A kaptár: Megtorlás (2012) - Alice
Arcmás (2011) - Anna Marchant
Bringing Up Bobby (2011) - Olive
A három testőr (2011) - Milady de Winter
Vykrutasy (2011) - Nadya
Dirty Girl (2010) - Sue-Ann
Stone (2010) - Lucetta
A kaptár: Túlvilág (2010) - Alice
Negyedik típusú találkozások (2009) - Abbey Tyler / Herself
Pokoli édenkert (2009) - Cydney
A kaptár 3. - Teljes pusztulás (2007) - Alice
A bosszú íze (2006) - Kat
Ultraviola (2006) - Violet Song Jat Shariff
Toribia no izumi: Subarashiki muda chishiki (2004, 1 epizód)
Kaptár 2. - Apokalipszis (2004) - Alice
Cirque du Soleil: A nap teremtményei (2004, 1 epizód) - Most Alluring Princess in Any Galaxy
Texas királyai (2002, 1 epizód) - Serena Shaw
Papagájok - Szerelem második látásra (2002) - Nadine
A csapda mélyén (2002) - Erin
A kaptár (2002) - Alice
Bábu (2002) - Fangora
Zoolander, a trendkívüli (2001) - Katinka
Aranybánya (2000) - Lucia
Millió dolláros hotel (2000) - Eloise
Jeanne d'Arc, az Orleans-i szűz (1999) - Joan of Arc
A játék ördöge (1998) - Dakota Burns
Az ötödik elem (1997) - Leeloo
Tökéletlen idők (1993) - Michelle
Chaplin (1992) - Mildred Harris
Kuffs, a zűrös zsaru (1992) - Maya Carlton
Visszatérés a kék lagúnába (1991) - Lilli Hargrave
Parker Lewis sohasem veszít (1990, 1 epizód) - Robin Fecknowitz
Egy rém rendes család (1989, 1 epizód) - Yvette
Paradise (1988, 1 epizód) - Katie
A nepáli herceg (TV, 1988) - Lily McLeod
Vágyak találkozása (1988) - Samantha Delongpre

2011 Prozhektorperiskhilton
–  "Ti Zh Mene Pidmanula" (nem megerősített)

2002 A vonzás szabályai
- "The Gentleman Who Fell"

2002 Bábu
- "Shein Vi Di L'Vone"
- "Yo Slut"
- "Makheteyneste"
- "Metzinka"

1996 Búcsúmulatság 
- "It's Your Life"

Utolsó frissítés: 2023.05.21. 11:11 RubySaw által


Oszd meg!   iwiw  facebook  twitter  myspace