Starity

Mr. Lordi

Mr. Lordi Mr. Lordi nemzetisége 3271. 109rajongó 8vélemény
 • Értékelés
 • tehetség: 100%
 • stílus: 100%
 • szimpátia: 100%
 • Születési név
 • Tomi Petteri Putaansuu
 • Becenév
 • Lordi
 • Születési idő
 • 1974. február 15.
 • Születési hely
 • Rovaniemi, Finnország
 • Foglalkozás
 • énekes
 • Családi állapot
 • nős
 • Partner
 • Johanna Askola-Putaansuu
 • Eredeti hajszín
 • barna
 • Szemszín
 • barna
 • Csillagjegy
 • Vízöntő
 • Linkek
 • Hivatalos weblap
 • Starity RSS-csatorna
 • Kapcsolódó sztárok
 • Jussi Sydänmaa Sampsa Astala Leena Maria Peisa Samer el Nahhal

Mr. Lordi életrajza

Tomi Putaansuu 'Lordi' (Rovaniemi, 1974. február 15.)
Családjával 1982-ben költözött vissza szülővárosába, és ekkor ismerkedett meg a heavy metallal is. Nagyon szerette a képregényeket, és olyan képregényhősöket mint Hulk, Alf, Pókember és Batman. Hobbija ekkoriban a rajzolás volt, és tankönyveiben is megtalálhatóak voltak szörny karakterek. Később a horrorfilmke iránt is érdeklődni kezdett.

Putaansuu-t a rajzolás és a képregények mellett a zene is érdekelni kezdte. Kedvenc együttese a rocklegenda KISS lett. Miután megtetszett neki az amerikai rockcsapat, több ilyen stílusú zenekart, előadót is megismert, mint például Alice Cooper, a Twisted Sister, vagy a WASP. Ezek az előadók inspirálták a zenélésre, és barátaival több rövid életű zenekart hoztak létre. Egyik fő barátja Pete Riski, aki később ismert rendező lett és a Lordi számos klipjénél segít a zenekarnak.

Putaansuu számára a középiskolás évek nem hoztak jó tanulmányi eredményeket. A gimnáziumot már az első tanév végén otthagyta, és Tornio városba ment tanulni. Itt kapta a Lordi becenevet is, amelyet egy barátja anyja aggatott rá. A Lordi szó az angol Lord finn megfelelője, magyar jelentése: Úr, fenség. Ezt a művésznevet először egy 1993-as demókazettán használta. Ez volt a Napalm Market, a Lordi legrégebbi rögzített hanganyagja. Putaansuu beküldte demóját felülvizsgálatra, azonban nem kapott jobbnak mondható visszajelzéseket.

1994-ben szerzett diplomát Tornio városban, a művészeti és kommunikációs főiskolán. 1995-ben készített egy videót az "Inferno" nevű dalhoz, amely aztán a Lordi legelső közzétett felvétele lett.
Miután leszerelt a katonaságnál visszatért Rovaniemibe, ahol videóvágóként dolgozott. Munkája az volt, hogy a középiskolák számára oktatóvideókat állítsanak össze. Nem sokkal később Helsinkibe költözött.

Putaansuu 2006-ban házasodott össze Johanna Askolával, aki régóta volt már a barátnője. Az újságíróknak nem sikerült képet szerezniük sem Putaansuuról maszk nélkül, sem az esküvőről. Putaansuu nem enged betekintést magánéletébe a médiának, és sehol sem terjeszti, vagy ad ki információkat magánügyeiről.

2007. Dark Floors

Korai évek (1996-2002)
A zenekar énekese Tomi Putaansuu ugyan már 1992-től elindult zenei karrierben, ám csak 1994-1995 táján gondolta úgy, hogy zenekart kéne felállítania. Addig szólókarrierben próbálkozott. 1996-ban, Putaansuu KISS koncertre ment, ahol megismerkedett a zenekar következő két tagjával: G-Stealerrel, és Amennel.

Ez volt a Lordi eredeti felállása, majd 1997-ben Erna Siikavirta "Enary” néven beállt a zenekarba szintetizátorozni. Ugyanebben az évben szert tettek legelső menedzserükre. A zenekarnak először az volt az elképzelése, hogy dobos nélkül játsszon. Így vállalkoztak arra, hogy 1999-ben elkészítsék debütáló albumukat. Az albumot Sami Wolking stúdiójában vették föl, akit Putaansuu már 1995-ben hívott a csapatba basszusgitározni. Az album 17 dalt tartalmazott, és a Bend Over And Pray The Lord nevet kapta. Miután az albumot felvették, és kiadót nem találtak mellé, a lemezt soha nem adták ki, és a dallista is ismeretlen. Az album a tervek szerint az Anaconda Records gondozásában került volna a boltokba.

Még 1999-ben G-Stealer munkaügyi okokból távozott Angliába, és Putaansuu ismét Wolkingot kérte föl a basszusgitáros posztra. Wolking Magnum néven állt be a zenekarba basszusgitározni. A csapat még mindig dobos nélkül állt, és 2000-ben jött csak el az idő arra, hogy az egykor még bandatag G-Stealer unokaöccse Sampsa Astala legyen a zenekar dobosa, Kita néven. Kita unokatestvére volt jelmezét kapta meg.

2002-ben, a zenekar leszerződött a Sony BMG kiadóval, és kiadták maxi CD-n a csapat első dalát, a Would You Love A Monsterman?-t. Ehhez a dalhoz videoklip is készült, majd még ugyanebben az évben kiadták első nagylemezüket.

Áttörés (2002-2003)

A zenekar első albumát 2002-ben jelentette meg, T.T. Oksala producer közreműködésével. Az albumot Finnországban, és Németországban adták ki, Get Heavy névvel. A lemez borítóját a nagy példakép KISS, 1977-es albumának, a Love Gun borítójáról mintázták. Az album hatalmas sikereket hozott a zenekarnak, igaz csak ebben a két országban. Csak Finnország területén 67 000 példány talált gazdára. A zenekarban azonban változások történtek. Magnum kilépett, nappali munkájának fenntartása érdekében, mivel a Lordi ekkor még nem rendelkezett biztos jövedelemmel. Első igazán nagy koncertjüket 2002. december 8-án tartották, Helsinkiben. 2003 tavaszán egy németországi turné következett, a Wacken Road Show 2003, majd még nyár végén felléptek a Wackeni fesztiválon.

A sikereket csak növelte az, hogy 2003-ban új kislemez jelent meg, valamint egy videoklip is, mindez a "Devil Is A Loser" című dallal kapcsolatban. A dal már a Get Heavy-n is szerepelt. A dal nagy siker lett, köszönhetően pörgősségének, és a fülbemászó refrénnek. Az áttörést segítette az is, hogy a Get Heavy lett 2002 legjobb hard rock/heavy metal albuma, az Emma-gálán.[2] A Lordi valaha volt egyik legnagyobb koncertje, a 2003-as Rauma városban tartott fellépés volt. Itt előadták, a másik nagy példakép Alice Cooper "He's Back (The Man Behind The Mask)" című dalát.

Lassítás (2004-2005)

A zenekar 2003 kései szakaszában látott neki a következő stúdióalbum felvételeinek. A produceri teendőket ezúttal viszont nem Oksala, hanem Hiili Hilsema látta el, aki több HIM kiadványt is producerelt már. Az album felvezető kislemeze a "My Heaven Is Your Hell" március 31-én került a boltokba, majd április hónapban kijött az új album, The Monsterican Dream névvel. Az album igazán sikeres dala, a "Blood Red Sandman", amely kislemezként is megjelent, majd videoklip is készült a dalhoz. Az albumból mindössze 33 000 példány fogyott Finnország területén. Ez fele annyi értékesített példányt jelent, mint elődje, a Get Heavy.

A zenekar szerepet kapott egy filmben is. 2004-ben mutatták be a The Kin nevű filmet, amelyben a zenekar alakítja a szörnyeket. A filmben szerepel az a lány is, aki a zenekar első videoklipjében, a Would You Love A Monsterman?-ben is szerepel.

A zenekar azt az elismertséget, amelyet Finnországban kapott, megpróbálta kiterjeszteni más országokra is. 2005-ben a Sanctuary Records kötött velük szerződést Nagy-Britanniában. Így jelent meg 2005-ben a The Monster Show nevű válogatáslemez, amely a Get Heavy, és a The Monsterican Dream legjobb dalait tartalmazza. Eredetileg azt tervezték, hogy az albumot az Egyesült Államokban is kiadják, ám némi nehézségek akadtak, amelyek ezt megakadályozták. Az CD-t Finnországban a Sony adta ki.

Ezek után a zenekar egy európai turnéra indult, a már megjelent kettő lemez dalaival. Ez volt az Europen Monstour. Azonban a koncertkörút alatt kiéleződtek a tagok közötti ellentétek. Ennek következtében a turné végeztével Mr. Lordi kirúgta a zenekarból a szintetizátoros Enary-t. Helyére Awa került. A zenekar így látott hozzá a következő album előkészületeinek.

2006-os Eurovíziós Dalfesztivál (2006-2008)

Még Kalma társaságában készítették el a The Arockalypse című albumot. A zenekar számos sikerdala ezen a lemezen található. Ilyen felvétel például a Hard Rock Hallelujah, a Who's Your Daddy?, az It Snows In Hell, a They Only Come Out At Night, vagy a Bringing Back the Balls to Rock. Az albumon kevésbé van erőltetve a szintetizátor, és a billentyűs hangszerek. Ez érződik is a The Kids Who Wanna Play With The Dead, a Supermonstars (The Anthem of the Phantoms), és a The Deadite Girls Gone Wild nevű dalokban. Mindennek ellenére az album sikeres lett, és Finnországban az első helyre került a listákon. Hazájukban 97 149, Európában pedig 350 000 példányt sikerült értékesíteni. Ez volt a zenekar első albuma amely Finnország, és Németország mellett, még az USA-ban, Kanadában, és Japánban is a boltokba került, bár a Get Heavy-t a zenekar amerikai és kanadai kiadója 2008-ban Észak-Amerikában is megjelentette.

A zenekar számára az újbóli áttörést a 2006-os Eurovíziós Dalfesztivál jelentette. 2006 márciusában döntötték el a finnek, hogy őket indítják az Eurovíziós dalfesztiválon. A nemzeti döntőn a nézők szavazatainak 42,2%-át szerezték meg, tizenegy vetélytársukat megelőzve.

Az elődöntőt 2006. május 18-án Athénban rendezték, ahol sikerült az első tíz között végezniük, ezzel jogot nyertek arra, hogy a 3 nappal későbbi döntőben is előadhassák dalukat. 2006. május 20-án a döntőben 292 pontot szereztek, maguk mögé utasítva a 248 pontot kapó orosz Dima Bilant, és a bosnyák Hari Mata Hari együttest, akik 229 pontot értek el. Ezzel a győzelemmel a Lordi Finnország első győzelmét szerezte az Eurovíziós Dalfesztiválok történetében. A szabályok szerint a döntő után hozták nyilvánosságra az elődöntő eredményét, amit szintén a Lordi nyert a bosnyák és az orosz versenyzőt megelőzve.

A zenekar, miután megnyerte a fesztivált, Finnország fővárosában, Helsinkiben tartott egy koncertet, amelyből kijött egy DVD is, a Market Square Massacre. A koncertnek hatalmas sikere volt. A színpad a tengerpart mellett, a kikötőtől nem messze lett felállítva, és hatalmas tömeg gyűlt össze a koncertre. A koncertet a 2006-os album intrója az "SCG3 Special Report" nyitotta meg, majd a Bringing Back The Balls To Rock nevű dallal vette kezdetét a tényleges koncert. Ezen a koncerten a zenekar, a 2002-es kitörés óta elkészített legsikeresebb számait játszotta el (pl: "Devil Is A Loser"; "Would You Love A Monsterman?"; "It Snows In Hell" ). Azonban a koncertet a legnagyobb sikert elért dal, "Hard Rock Hallelujah" zárta le.

A verseny megnyerésével a zenekar nagyobb népszerűségre tett szert, mint korábban. A banda terve az volt, hogy csak a reklám kedvéért nevez be a versenybe, arra nem gondoltak, hogy nyerhetnek is. Mr. Lordi a Hammer World Magazin 2007. februári számában a következőket nyilatkozta:

"Pusztán a reklám kedvéért neveztünk be. Tudtuk, hogy így egy csomóan látni fognak minket a tévében, de arról nem is álmodtunk, hogy akár nyerhetünk is. A döntő környékén kezdte mindenki azt mondogatni, hogy akár nagy meglepetést is okozhatunk. 3-4 évnyi kemény munkát spóroltunk meg azzal az egyetlen éjszakával, amikor megnyertük a versenyt. Szerencsére már korábban is volt egy kisebb rajongói bázisunk, nem voltunk teljesen ismeretlenek. Ha nem nyerjük meg a versenyt, akkor is turnéznánk, csak éppen kisebb helyeken, és valószínűleg nem kapnánk meghívásokat olyan fesztiválokra, mint akár a Wacken is."

A Lordi 2006-ban és 2007-ben végig turnézott. A Bringing Back The Balls To Europe nevű európai turné nyitó estjéről egy DVD lemez is készült, a Bringing Back the Balls to Stockholm. 2007-ben Japánban is turnéztak, az oszakai koncertről pedig egy koncertlemez jött ki, a Who's Your Monster?. Ezen kívül felléptek az Ozzfest-en, és az USA több pontján. A 2007-es New York-i koncerten az It Snows In Hell című dalban megjelent a színpadon a Twisted Sister-t megalapító Jay Jay French, aki a gitárszólót játszotta el ez alkalommal (Jay Jay, a Lordi 2006-os, The Arockalypse nevű albumán is feljátszott egy gitárszólót, a Chainsaw Buffett nevű dalban.

Továbbá a Lordi 2006-ban új menedzserre tett szert. Arska Tainien-nel 9 év után 2006-ban szakítottak, és helyére Bill Aucoin került. Aucoin 1973 és 1981 között a Lordi nagy példaképének, a Kissnek volt a menedzsere.

Filmszerep, és a negyedik album (2008-2009)

2008 februárjában volt a Dark Floors nevű finn horrorfilm bemutatója. A film egy kórházban játszódott, ahol szörnyek garázdálkodnak. A zenekar kapta a szerepeket, és a tagok alakították a szörnyeket. A film főcímdala a Beast Loose In Paradise nevű dal volt, amely a Lordi első kislemeze is egyben 2008-ban. Január 9-én került a boltokba.

A dal nem új szerzemény. A zenekar már a '90-es évek végén elkészítette, ám akkor még Studs and Leather volt a címe, és a zenekar első, kinemadott albumán foglal helyet. A zenekar 2007 végén vette elő a demót, és elkészítette belőle a film főcímdalát. A dal felkerült a Deadache album japán kiadására is, mint bónuszfelvétel.

A zenekar május hónapban állt neki az album felvételeinek. Május 10-én került ki a hivatalos honlapra a hír, miszerint a Lordi stúdióba vonul, felvenni az új albumot. Júniusban végeztek a felvételekkel, és ezután egy európai turnéra indultak. A zenekar új jelmezeket is készített magának az albumhoz, amelyeket először az október 17-i berlini koncert alkalmával viseltek.

Az album első kislemeze szeptember 3-án került a boltokba. Ez volt a Bite It Like A Bulldog. Az album maga október 27-én jelent meg. Novemberben egy amerikai turnéra került sor, majd decemberben kijött a második kislemez, a címadó dallal. Az album európai turnéja 2009. január 29-től március 29-ig tartott. Ebben a koncertkörútban érintették Budapestet is, március 11-én.

Babez for Breakfast (2010-2012)
A zenekar 2010. szeptember 15-én jelentette meg 5. stúdióalbumát, amely a Babez for Breakfast nevet kapta. A CD első kislemeze a This Is Heavy Metal, a második pedig a Rock Police lett. Az album kiadása után a zenekar dobosa, Kita elhagyta a zenekart, utódja Otus lett.

2012. február 14-én, 38 éves korában, váratlanul elhunyt Otus (Tonmi Lillman), az együttes dobosa. A halál oka ismeretlen. A zenekar 2012. április 25-én jelentette be, hogy Otus megüresedett helyére egy új tag került. Jelenleg még csak alkalmi jelmeze van és még neve is ismeretlen. Igazi jelmezét és nevét az új album megjelenésekor fedik fel. Utólag kiderült róla, hogy nem ő a végleges új dobos, csupán a koncertek alkalmával segítette a zenekart, a jelmez Jimmy Hammer-t rejtette.

A zenekar 2012. június 25-i közleményében bejelentette, hogy Scarchives Vol.1 néven szeptember 3-án meg fog jelenni egy DVD-t és egy CD-t tartalmazó csomag. A CD-n a zenekar 1997-ben felvett, ezidáig kiadatlan albumuk, a Bend Over and Pray the Lord hallgatható meg, míg a DVD-n a zenekar legelső, 2002-es koncertje található.
Otus hirtelen távozása után újabb tagtól kell megválnia a zenekarnak. A csapat 2012. július 25-én, internetes oldalán bejelentette hogy billentyűsük, Lady Awa el kívánja hagyni őket.

Az új tagok, és a 6. nagylemez, a To Beast or not to Beast (2012- 2014)
2012. december 17-én a zenekar hivatalos honlapján bemutatta az új jelmezeket, valamint a két új tagot. A dobos Mana, míg az Awát pótló billentyűs a Hella nevet kapta. Az új jelmezekkel együtt az új album címét, és megjelenési dátumát is közzétette. A 6. stúdióalbum 2013. március 8-án fog megjelenni, To Beast Or Not To Beast címmel, első kislemeze a The Riff 2013. február 8-án jelenik meg. 2013. január 22-én a zenekar hivatalos Facebook oldalán, és weblapján közölte, hogy 6. stúdióalbumuk a vártnál előbb, március 1-jén fog megjelenni, míg az USA-ban március 19-én jelenik meg a lemez. A zenekar klipet is forgatott a The Riff című számhoz. A videó egy cseh szupermarketben játszódik egy playmate, Dominika Jandlova főszereplésével, akit vécépapír-vásárlás közben megtámadnak a zombik. A videoklip február 27-én jelent meg. A videó megosztotta a rajongókat, sokan hiányolták a történet és a dalszöveg közötti összefüggést.
A zenekar a lemezbemutató-turné második szakaszában Budapestre is ellátogat, 2013. december 17-én a Barba Negra Music Clubban lépnek fel.
2013 decemberének második felében a zenekar közös miniturnéra indult a Subway to Sally zenekarral.
2013 szilveszterén a zenekar hivatalos Facebook oldalán megjelent egy videó, melyben a tagok boldog új évet kívánnak, valamint bejelentik, hogy remélhetőleg 2014-ben kijön az új stúdióalbumuk, az album címében szereplő szavak kezdőbetűi pedig S, F és O.

Scare Force One, a hetedik nagylemez (2014-2016)
A zenekar 2014 májusában megkezdte a felkészülést a hetedik nagylemezük stúdiófelvételeire, 2014. június 2-án pedig elkezdődtek az album stúdiófelvételei. Az album producere Mikko Karmila. 2014. július 31-én közzétették, hogy a hetedik stúdióalbum címe Scare Force One lesz, és október végén, Halloweenkor jelenik meg. A Scare Force One első kislemezdalának Nailed By the Hammer of Frankenstein a címe, és 2014. szeptember 19-én jelenik meg.

2014. október 30-án megjelent az első klip az albumhoz, mely a címadó Scare Force One dalhoz készült.
2015. február 24-én a zenekar újra hazánkba látogat, ismét a pesti Barba Negra Music Clubban fognak fellépni.
2015 februárjában Hella a Facebook oldalán jelentette be, hogy terhes, de ennek ellenére a Scare Force One turnéját végigcsinálta a zenekarral. A terhes Hellát a nyári fesztiválkoncerteken egy ideiglenes billentyűs, Nalle helyettesítette, aki 2015. június 6-án debütált a színpadon Rovaniemi városában.
2015 szeptemberében Mr. Lordi egy ausztrál magazinnak adott interjúban elmondta, hogy a zenekar 2015 decemberében megkezdi a nyolcadik nagylemez stúdiómunkálatait, és az album 2016-ban lát majd napvilágot.[4] Ennek ellenére csak négy hónappal később, 2016. április 19-én vonultak stúdióba, hogy felvegyék az új nagylemezt.
2016. május 14-én Mr. Lordi, Amen és Mana vendégként feltűntek a 2016-os Eurovíziós Dalfesztivál döntőjében.

Nyolcadik nagylemez (2016-2017)
A cseh Metalfesten való június 4-i fellépés után Mr. Lordi egy interjúban erősítette meg, hogy az új album 2016. szeptemberében jelenik meg, melyet október 1-i kezdéssel turné is követ European Monstour 2016 névvel. A turnéban Budapestet érintik október 4-én, amikor ismét a Barba Negra Music Clubban lépnek fel.]
Mr. Lordi elmondása szerint az új album első fele klasszikus "lordis" dalokat fog tartalmazni, a második fele viszont progresszív hangzású dalokból fog állni, amik koncepciós jelleggel egy történetet mesélnek majd el.
2016. június 17-én ExtraLORDInary néven Lordi kiállítás nyílt Helsinkiben, az Eurovíziós Dalfesztivál megnyerésének tizedik évfordulója alkalmából.
2016. július 13-án bejelentették, hogy az új album Monstereophonic (Theaterror Vs. Demonarchy) címmel jelenik szeptember 16-án Európában, illetve szeptember 30-án az USA-ban, az új lemez első kislemezdala pedig a Hug You Hardcore című dal lett, augusztusi 26-i videoklipes megjelenéssel.
Az őszi European Monstrour 2016 turnén kívül egy 2017 februárjában induló észak-amerikai turnén is bemutatja a zenekar új albumát.
2017. májusában Hella ismét terhességet jelentett Facebook oldalán. Távolléte alatt, csak úgy, mint legutóbbi terhességi idején, Nalle helyettesítette a koncerteken.[10]
2017. szeptember 8-án Amen a hivatalos Instagram oldalára feltöltött egy videót, melyen a kilencedik Lordi albumhoz írt demokat hallgatta. Ezzel nyilvánosságra hozta, hogy megkezdődtek az új album munkálatai.

Sexorcism (2018- )
2018. március 8-án a zenekar hivatalos Facebook-oldalán nyilvánosságra hozta, hogy kilencedik nagylemezük a Sexorcism címet kapja, 2018. május 25-i megjelenéssel. Az albumot az eddigi legmegosztóbb lemezükként jellemezték.

2019. március 14-én a Lordi bejelentette hogy Ox elhagyja a zenekart hogy régi álmait megvalósíthassa, helyére Hiisi került. Ez az utolsó album amiben Ox munkálkodott.

A Tizedik Nagylemez, Killection (2020- )
2019. májusában a zenekar bejelentette az új album stúdiói munkálatait.

2019 szeptemberében a banda nyilvánosságra hozta az új album nevét, miszerint az új album neve Killection lesz. Ugyanekkor jelenették meg a KillecTour turné időpontjait, és helyszíneit. 2019 őszén mutatták be az új basszusgitárost Hiisi néven. Ugyanekkor lett nyilvánosságra hozva az új album albumborítója, a dallistája, és az új jelmezek, valamint az alapötlet, miszerint a Killection egy fikciós válogatásalbum, és amit hét különböző stúdióban vettek fel, ennek a célja pedig az, hogy az egész album emlékeztessen a retro 70-es, és 80-as évekre.

2019. október 27.-én a zenekar gitárosa, Amen kiadta első szólólemezét Stone And Stars címen.

Novemberben adta ki a banda a Killection három videóklipjét, az egyik Shake The Baby Silent, a másik az I Dug A Hole In The Yard For You, a harmadik a Like A Bee To The Honey. Az utóbbit még a 90-es években írta a KISS frontembere Paul Stanley, és a Lordit érte az a megtiszteltetés, hogy ezt a dalt a Lordi veheti fel, illetve kiadhatják az új albumukra a dalt, a dalban a szaxofonszólónál Michael Monroe működött közre.
Az albumot 2020. január. 31.-én adták ki az AFM Records gondozásában. 

Utolsó frissítés: 2020.11.16. 14:02 Lordi Angel által


Oszd meg!   iwiw  facebook  twitter  myspace