Starity

Naomi Campbell

Naomi Campbell Naomi Campbell nemzetisége 1970. 248rajongó 21vélemény
 • Értékelés
 • tehetség: 97%
 • stílus: 96%
 • szimpátia: 84%
 • Születési név
 • Naomi Campbell
 • Születési idő
 • 1970. május 22.
 • Születési hely
 • Streatham, Dél-London, Anglia
 • Foglalkozás
 • szupermodell, színésznő, divattervező
 • Családi állapot
 • hajadon, 1 gyermek
 • Partner
 • Vladislav Doronin
 • Magasság
 • 177 cm
 • Eredeti hajszín
 • fekete
 • Szemszín
 • barna
 • Csillagjegy
 • Ikrek
 • Linkek
 • IMDB-adatlap
 • Hivatalos weblap
 • Facebook-oldal
 • Starity RSS-csatorna
 • Kapcsolódó sztárok
 • Cindy Crawford Claudia Schiffer Christy Turlington Linda Evangelista

Naomi Campbell életrajza

Naomi Campbell (született 1970. május 22-én) brit szupermodell.

 

Kezdetek

1970. május 22-én született a londoni Streatham kerületében, a jamaikai születésű táncosnő, Valerie Morris gyermekeként. Biológiai apjával soha nem találkozott, mert 4 hónapos terhesként elhagyta az édesanyját - a férfi egyébként Naomi születési anyakönyvi kivonatán sem lett megnevezve. A rokonai között található afrikai és jamaikai, valamint kínai felmenő is - a nagyanyja vezetékneve például 'Ming' volt.

A 'Campbell' nevet édesanyja második házasságakor vette fel, ez volt ugyanis a nevelőapjának a vezetékneve. 1985-ben megszületett öccse, Pierre, akivel édestestvérként szerették egymást. Nem sokkal később a Campbell család Rómába költözött, ahol édesanyja revütáncosként dolgozott. Egy év múlva újból London lett Naomi otthona, ahol a nevelőapja nevelte mindaddig, amíg édesanyja Európában turnézott a Fantastica nevű táncklubbal.

Naomi már három éves korától járt színjátszókörbe, tíz éves korában pedig az Italia Conti Academy of Theatre Arts művészeti iskolában tanult balettet.

15 éves korában fedezte fel a Covent Garden-ben Beth Boldt, a Synchro modellügynökség vezetője, aki azonnal szerződést kötött vele: pár hónappal a 16. születésnapja előtt már a brit ELLE címlapján szerepelt. 

 

Modellkarrier

1978-ban, 8 éves korában Bob Marley - Is This Love című videoklipjében bukkant fel - ez volt Naomi első publikus szereplése.

1982-ben a  Culture Club - I'll Tumble 4 Ya videoklipjében láthattuk.  

1986-ban robbant be a köztudatba, mikor a brit ELLE címlapján szerepelt

1987-ben a Pitti Trend arca lett. Később elbocsátotta az ELITE Model Management, mivel a vezetőségnek nézeteltérései voltak Naomival. Ebben az évben szerepelt élete első címlapján, ami az olasz Taxi magazin borítója volt, pár hónappal később pedig élete első Vogue-címlapját is megkapta: a brit kiadás decemberi lapszámán pózolt. 

1988-ban az Enrico Coveri arca lett. Ebben az évben szerepelt először a francia Vogue címlapján - borítófotózását nagy botrány övezte, mert a szerkesztőségben sokan nem akartaka froamerikai modellt látni a címlapot, ám Yves Saint Laurent reklámblokkolási lobbija után szabad utat kapott a címlap - ezzel Naomi lett a francia Vogue első színesbőrű modellje. Ebben az évben a német Cosmopolitan címlapján, valamint a párizsi és az olasz Vogue címlapján szerepelt. 

1989-ben a Rifat Ozbek arca lett. Ebben az évben kapta meg élete első amerikai Vogue címlapját: a brit Vogue szeptemberi számának kiadásán szerepelt a magazin történetének első afroamerikai modelljeként, melyhez Anna Wintour segítette hozzá. Mindezek után szerepelt még az olasz és a párizsi Vogue címlapján is. 

1990-ben a Versace arca lett, majd szerepet George Michael - Freedom című videoklipjében a kor legnagyobb szupermodelljeivel együtt. Ebben az évben az olasz, a párizsi és a brit Vogue címlapján pózolt.

1991-ben a Spiegel és a Robert Rupley arca lett. A 'Kaliforniába jöttem' című filmben Helen szerepét alakította. Ebben az évben a spanyol és a párizsi Vogue címlapján pózolt. 

1992-ben a GAP és a Fendi arca lett. Ebben az évben az amerikai és a párizsi Vogue és a Harper's & Queen címlapján, majd a Sports Illustrated Swimsuit kiadványában szerepelt.

1993-ban a Versace arca lett. Ebben az évben a Lui, az Ocena's Drive, valamint az olasz és az amerikai Vogue címlapján pózolt.

1994-ben a Swish Jeans, az Iceberg és a Prada arca lett. Ebben az évben szerepelt élete első GQ címlapján, melyhez pucér fenékkel pózolt Richard Avedon kamerája előtt - a címlap hatalmas siker lett. Ebben az évben az amerikai Harper's Bazaar; valamint az ausztrál, az olasz és a német Vogue címlapján pózolt.

1995-ben a Swish Jeans arca lett. Később a 'Veszélyes küldetés' című sorozatban alakította Simone szerepét. Ebben az évben a német Cosmopolitan, valamint a The FACE magazin címlapján szerepelt Linda Evangelistaval együtt.  Ebben az évben a spanyol és a német Vogue címlapján pózolt. 

1996-ban a PUPA Makeup és a Chanel arca lett. Az év végén fellépett a Victoria's Secret Fashion Shown. Ebben az évben az amerikai, a brit és a spanyol Vogue; a német Cosmopolitan és az Ocean's Drive címoldalán láthattuk. 

1997-ben a Versace és a Versace Atelier arca lett. Barátnői, Linda Evangelista és Christy Turlington visszautasították a Dolce&Gabbana reklámkampányát, amiért a tervezők nem voltak hajlandóak az afroamerikai Naomi Campbellel fotózni. Bár a fotózást végül egyik modell sem kapta meg, a három nő azóta is rendkívüli kapcsolatot ápol egymással. Az év végén fellépett a Victoria's Secret Fashion Shown. Ebben az évben az olasz Photography magazin; valamint az olasz, a koreai, a német és a spanyol Vogue címlapján pózolt. 

1998-ban Az év végén fellépett a Victoria's Secret Fashion Shown. Ebben az évben az indiai ELLE, a brit Vogue és a német Cosmopolitan címlapján pózolt. 

1999-ben a Vitamina Buenos Aires, valamint a Cosmopolitan Cosmetics by Wella arca lett, akivel hét parfümöt dobott a piacra. Az év végén fellépett a Victoria's Secret Fashion Shown. Ebben az évben az El Pais Semanal; az amerikai és a japán Vogue; a német Cosmopolitan és a Playboy címlapján pózolt.

2000-ben a Phil Treacy arca lett. Ebben az évben pucéran pózolt a GQ áprilisi számának címlapján - a közönség imádta a lapszámot. Az év végén fellépett a Victoria's Secret Fashion Shown.Ebben az évben az argentin és az orosz Vogue címlapján pózolt.

2001-ben a Ferré arca lett. Ebben az évben a német, a koreai, az olasz és a brit Vogue címlapján pózolt - az utóbbin kétszer is, az egyiken P. Diddyvel. 

2002-ben a Yigal Azrouel arca lett, majd a híres Wurth kalendáriumban is szerepelt. Az év végén fellépett a Victoria's Secret Fashion Shown. Ebben az évben a brit és a brazil Vogue; valamint a brit Marie Claire címlapján pózolt. 

2003-ban a H&M Underwear, a Dsquared2, a Roca Wear, a Sunset Swimwear és a D&G arca lett, később pedig a 'Halálos Iramban' című moziban szerepelt. Az év végén részt vett a Victoria's Secret Fashion Shown.  Ebben az évben az i-D, valamint a német, a görög és a spanyol Vogue címlapján pózolt. 

2004-ben a Valentino és a NARS arca lett, később pedig a 'Fat Slags' című moziban kapott egy rövid szerepet. Ebben az évben a Victoria's Secret Holiday katalógusán, a W, a brit ELLE, valamint a német és a spanyol Vogue borítóin láthattuk.

2005-ben a Pinko és a Roc for Life arca lett, de a Victoria's Secret katalógusaiban is szerepelt. Ettől az évtől kezdve a Fashion For Relief jótékonysági divatesemény arca lett.

2006-ban a Pinko arca lett Eva Herzigova-val együtt.. Ebben az évben a brazil Vogue címoldalán pózolt.

2007-ben az Iceberg, a Tsum és a Pinko arca lett. Ebben az évben az orosz Vogue, a W, az i-D és a brit GQ borítóján szerepelt.

2008-ban az Yves Saint Laurent, a Blackgama és a Louis Vuitton arca lett, majd a berlini Mercedes-Benz Fashion Week nagyköveteként tündökölt. Később a Miss Ukraine 2008 szépségversenyen zsűrizett, majd saját ruhakollekciót tervezett a Daslu márkának, ami a Naomi 284 nevet viselte. Mindezek után a 'Ki ez a lány?' (Ugly Betty) című sorozatban alakította önmagát. Nem sokkal később részt vett a brit GQ februári kiadásának szerkesztésével, mint közreműködő főszerkesztő. Ebben az évben az i-D; az orosz,  a brazil, az olasz és az párizsi Vogue, a POP, a Mixte és a Numéro címlapján pózolt.

2009-ben a Philipp Plein, a Dsquared, a Dunkin Donuts és az Yves Saint Laurent arca lett. Ebben az évben a V, a Giant, a Chocolate; valamint kínai és a koreai Vogue és az arab Harper's Bazaar címlapján láthattuk. 

2010-ben a Dennis Basso, a Morena Rosa, az Ann Taylor és a Dsquared arca lett. Később részt vett a Fashion for Relief Haiti jótékonysági divatbemutatón. Ebben az évben az i-D, a LOVE, az orosz GQ, az orosz Vogue, a brit ELLE, az Interview, a VS magazin és az Essence címlapján szerepelt.

2011-ben a Givenchy, a Barney's NY, a Dolce&Gabbana Eyewear és a Shell Helix arca lett. Ebben az évben a Lurve, a japán Vogue, a spanyol V, az orosz ELLE, a brit GQ és a brit Harper's Bazaar címlapján szerepelt. 

2012-ben a Roberto Cavalli és a Pinko arca lett. Később az Oxygen nevű csatornán elindította a "The Face" nevű modellkereső realityshowját, melyben Karolina Kurkova és Coco Rocha szupermodellek voltak a segédmentorai. Ebben az évben az Interview,az orosz Harper's Bazaar, az Antidone és a Schön magazinok borítóján láthattuk.

2013-ban a Tommy Hilfiger Breast Health International jótékonysági reklámjában szerepelt. Ebben az évben a spanyol és az orosz Harper's Bazaar, az orosz Numéro, a brazil, az olasz és a thai Vogue és a Stiletto #39 címlapján láthattuk. 

2014-ben szerepelt a Rankin által készített Dr. Dre - Golden! videoklipjében. Ebben az évben az olasz, a japán, a német és a török Vogue; a mexikói Harper's Bazaar, a THE Edit, a W és a spanyol Vanity Fair címoldalán láthattuk. 

2015-ben a Burberry, a La Perla, a Yamamay és az Agent Provocateur arca lett. Később megjelentette a 'Private' nevű parfümjét. valamint az 'Empire' című sorozatban alakította Camilla Marks szerepét. Ebben az évben a szingapúri L'Officiel, a Prestige, a brazil Vogue és a Lui címoldalán pózolt.

2016-ban a Balmain, az I.AM + BUTTONS, a #KnotOnMyPlanet és a Puma by Rihanna arca lett, később pedig saját fehérnemű kollekciót tervezett a Yamamay számára. Februárban a Yeezy showján, a 2017-es tavaszi/nyári divatheteken pedig a Versace kifutóján vonult végig. Ezek után Anohni - Drone Bomb Me videoklipjében, valamint a Zoolander 2. című moziban is láthattuk. Ebben az évben a Remix, a brazil és a portugál Vogue, a Fashion&Arts, az olasz Grazia, a Zeit, a Paper, az Attitude, az Allure, a Pop és az Another magazinok címlapján szerepelt.

2017-ben a Givenchy Jeans, a Swarovski, a H&M és a GAP Generation arca lett, majd egy 14 darabos körömlakk-kollekciót dobott a piacra a Starlite Shop márkával. Később a DIESEL márkával együtt saját kollekciót tervezett a Fashion For Relief gálára, a Lady Gardennek pólót készített, de a Havainas számára is tervezett cipőket. Ezek után piacra dobta Pret-a-Porter nevű parfümjét, valamint a 'Kegyetlen csillogás' című sorozatban alakította Rose Crane szerepét. A 2017.18-as őszi/téli divatheteken a La Perla és a Tod's kifutóján, májusban a Fashion For Relief kifutóján, a párizsi haute couture divathéten az Azzedine Alaia showján vonult végig. A Versace 2018-as tavaszi/nyári showjának fináléjában Cindy Crawforddal, Carla Brunival, Claudia Schifferrel és Helena Christensennel együtt vonult végig a kifutón, de az Off-White kifutóján is pózolt. Ebben az évben a svájci L'Officiel, a holland Vogue, az ES Magazine, a Town&Country, a német GQ, a Madame Figaro, a G2, a Sorbet és a King Kong magazin címlapján szerepelt.  

2018-ban a Versace, a Tiffany & Co. Holiday, a Burberry Holiday és a Moschino arca lett. Januárban, őszi/téli Menswear divathéten a Louis Vuitton kifutóján láthattuk fellépni.  Áprilisban az ARISE divathéten lépett fel Nigériában, de a Dolce&Gabbana Alta Moda showján, a Fashion for Relief jótékonysági bemutatóján, valamint a Dolce&Gabbana Men S/S 2019 és a H&M x Moschino kifutóján is láthattuk. Később az Túl szexi lány című filmben alakított egy marketingügynököt. Decemberben létrehozta a #BeingNaomi nevű YouTube csatornáját, ahová saját maga tölti fel a videókat. Ebben az évben szerepelt a Tim Walker fotózta Pirelli kalendáriumban, valamint az S Moda, a német, az arab és a párizsi Vogue, az Essence magazin, a Numéro, a brit GQ  és a LOVE címlapján is.

2019-ben a Valentino, a Calvin Klein Underwear és a Chanel arca, valamint a NARS szépségnagykövete lett. Januárban a Valentino Haute Couture showján, szeptemberben pedig a Fashion for Relief és a Saint Lauren Paris bemtuatóján lépett fel. lépett fel. Ebben az évben az amerikai ELLE, a brazil Vogue, a WSJ, az i-D, valamint a brit és a japán Vogue címlapján szerepelt.

2020-ban az Andreas Kronthaler for Vivienne Westwood, a Path McGrath Labs Divine Rose és a Valentino arca lett. A februári divathetek alatt a Tommy Hilfiger és a Kenneth Ize márkák showjain láthattuk. Ebben az évben a CR Fashion Book SS 2020, a francia ELLE, az Essence, a The Sunday Times Style, valamint az amerikai, a spanyol és a kínai Vogue címlapján szerepelt.

2021-ben a Dsquared és a Hood by Air Show 01 Prologue kampány arca lett. A párizsi haute couture fashion weeken a Fendi kifutóján, áprilisban pedig a Michael Kors showján láthattuk. Ebben az évben az i-D, Madame Figaro, az Interview és V Magazine #130 címlapján pózolt.


Jelenlegi kampányai

      

Naomi jelenleg a NARS szépségnagykövete, valamint a Dsquared, a Hood by Air Show 12 Prologue, a Chanel, a Sant Laurent Le Smoking, a Calvin Klein Underwear, a Valentino és a saját parfümjének a Pret-a-Porter-nek az arca.

 

Címlapjai

 

Díjai

2004 - Golden Camera Awards - Legjobb reklámszereplő "H&M"

2006 - Glamour Women Of The Year (WOTY) - Életműdíj 

2010 - ELLE Style Awards - Legstílusosabb női híresség 

2014 - Glamour Women Of The Year (WOTY) - Legjobb televíziós személyiség

2016 - Gala Spa Awards - Legnagyszerűbb szépségikon

2016 - GQ Men Of The Year - Legszexisebb nő

2018 - CFDA Fashion Awards - Divatikon

2018 - GQ Men of The Year - Divatikon

2019 - British Fashion Awards - Divatikon 


Magánélet

Soha nem találkozott a biológiai apjával - állítása szerint ez az oka annak, hogy a szerelmi élete nem szerencsés. Nelson Mandela (korábbi dél afrikai elnök) ugyanakkor olyan jó kapcsolatot ápolt Naomi-val, hogy tiszteletbeli unokájává fogadta.

1993-ban a U2 basszusgitárosával, Adam Clayton-nal jegyezték el egymást, de alig egy év alatt végetért a kapcsolatuk. 1995-ben a lesifotósok lencsevégre kapták Leonardo DiCaprioval, ám a kapcsolatot egyik fél sem vállalta fel. 1999-ben Flavio Briatore olasz üzletemberrel (Heidi Klum lányának apjával) randizott három évig, 2002-ben azonban szétváltak az útjaik a férfi kielégíthetetlen szenvedélyei miatt. 2002-ben rövid ideig randizott P. Diddyvel. 2008-ban jött össze Vladimir Doronin orosz milliárdossal, akivel az eljegyzésük után, 2013-ban szakítottak. 

2017 júliusában kezdett el randizni a 62 éves Louis C. Cammileri egyiptomi milliárossal, ám októberben már a 35 éves  brit rapperrel, Skepta-val volt együtt. A pár a brit GQ 2018 márciusi kiadásának borítóján együtt szerepelt, ám áprilisban már arról cikkeztek a lapok, hogy különváltak az útjaik. 2018 szeptemberében Naomit aztán egy Wizkid nevű rapperrel kapták kéz a kézben lencsevégre, ám ez a románc is hamar véget ért.

Naomi 2018 decemberében kezdett el találkozgatni a nála 25 évvel fiatalabb Liam Payne-nel (az egykori One Direction énekesével), akivel a nem hivatalos források szerint egészen 2019 márciusáig randizgatott - a pár kapcsolata rendkívül népszerű témakör volt a pletykamagazinok hasábjain.

 

Jótékonyság 

1993-ban kezdett el jótékonykodni, mikor megismerte Nelson Mandelát, a Dél-afrikai Köztársaság első fekete bőrű elnökét. 1997-ben már világraszóló barátság kötötte össze a szupermodellt és az aktivisát, aki többször is "tiszteletbeli keresztlányaként" emlegette Naomit. Nelson biztatta a topmodelt saját alapítványa, a Fashion for Relief megalapításához is.

2005-ben alapította meg a Fashion for Relief nevű jótékonysági alapítványát, mely minden év májusában, a Cannesi Filmfesztivál ideje alatt jótékonysági divatbemutatót tart. A divatbemutatón felvonultatott darabokat hírességek, milliárdosok és divatházak fejei bocsátják aukcióra, a bevétel 100%-át pedig az éppen aktuális közügy megsegítésére ajánlja fel Naomi.   Az első jótékonyság fashion shown befolyt összeget a Katrina-hurrikán áldozatainak ajánlotta fel, 2009-ben az indiai terrortámadás áldozatait támogatta, 2010-ben a Haiti földrengés, 2011-ben pedig a Japán földrengé súlytotta övezetnek adakozott. Az elmúlt évek alatt az alapítvány több, mint 6 millió fontot (kb. 2.5 milliárd forint) gyűjtött össze. 

Naomi szintén 2005-ben alapította meg We Love Brazil nevű másik nonprofit alapítványát, mely a helyi brazilok által készített textilanyagokat forgalmazza nagy világmárkák számára.

2016-ban 100 000 dollárt adományozott a brit Save the Childeren és UNAIDS nevű alapítványoknak - a szupermodell nem titkolt célja, hogy az AIDS 2030-ig eltűnjön a Földről. A szupermodell ebben az évben beszédet mondott a Times Squaren a Worlds AIDS Dayen és meglátogatta a beteg gyermekeket Lesothoban is. Saját hashtagje, a #NaomiAfrica világszerte elterjedtté vált.

2019-ben a  Forbes Woman Africa Leading Woman Summit nevű jótékonysági program egyik nagykövete lett.

Naomi mindezek mellett mellrák-megelőző aktivista, éves bevételének 5%-át pedig egykori jóbarátja, Nelson Mandela politikai programjainak és örökségének népszerűsítésére fordítja. 

 

Érdekességek

Rendszeresen jógázik, zumbázik és pilatesezik, súlyokkal viszont nem edz 

Az amerikai Vogue híres főszerkesztőjével, Anna Wintourral legendás barátságot ápol: a két legenda karrierje jóformán egyszerre kezdődött, hiszen Anna volt az, aki élete első szeptemberi kiadásának címlapjára az afroamerikai származású Naomit rakta, mellyel történelmet írt a divatvilágban. 

Ha reggelenként nincs fotózása vagy kifutós munkája, általában 9-kor kel fel

Imádja  szérumokat, a szemránckrémeket és ha a körmei rendben vannak - hetente jár manikűröshöz, pedikűröshöz

Imádja a Zitomer nevű drogériát és a mini kiszerelésű utazási termékeket

Szépségikonjai közé Jo Baker és Dorothy Dandridge tartozik

Nem iszik alkoholt, az édességeket viszont nagyon is szereti

Imádja a cipőket - márkától és ártól függetlenül bármit megvesz, ami tetszik neki és kényelmes a lábának

Ha otthont ölti az estéit, bekapcsolja a TV-t és realityműsorokat néz

Eklektikus zenei ízléssel rendelkeizk:  szereti a deep houset, a rappet, a rockot, a poppot és punkot is

Nagyon szeret koncertekre járni: legutóbb Barbra Streisand londoni koncertjét fordult meg 

A mai napig izgul, ha a kifutóra kell lépnie

Hetente kétszer-háromszor jár masszőrhöz

Utálja a kávét, a teákat viszont nagyon kedveli

Két telefonja van: egy BlackBerry és egy iPhone

Két kutyája van: egy Milo nevű morkija, valamint egy Winson nevű bulldogja 

Zuhanyzás közben babaszappant használ - ki nem állhítja az illatosított tusfürdőket 

2010-ben tanult meg úszni, búvárkodni és síelni is, valamint áttért a gluténmentes életmódra is

Kedvenc dizájnerei: Azzedine Alaïa, Alexander McQueen, Dolce & Gabbana, Givenchy, Louis Vuitton, Roberto Cavalli, Versace, Marc Jacobs és Zac Posen

A '80-as években barátnői, Christy Turlington és Linda Evangelista csak akkor vállaltak közös munkát, ha a márkák Noami-t is leszerződtették harmadik modellnek

Az 1987-es decemberi brit Vogue címlapján ő volt a második fekete bőrű modell, aki a címlapon szerepelt (az első 1966-ban volt). 

1988 augusztusában ő volt az első fekete bőrű modell, aki a francia Vogue címlapján szerepelt - ezt jó barátjának, Yves St. Laurent divattervezőnek köszönhette

1990-ben ő volt az első fekete bőrű modell, aki az amerikai Vogue legfontosabb, szeptemberi kiadásának címlapján szerepelt.

1991-ben ő volt az első fekete bőrű modell, aki a híres TIME gazdasági lap címlapján pózolt

1992 áprilisában a brit Vogue 100. fennállásának alkalmából együtt pózolt a szupermodell legendákkal

2000 novemberében a világ legkeresettebb modelljeivel együtt pózolt az amerikai Vogue Millenium kiadásának borítóján

1991 Ice Baby Cool as Ice 
1993 The Night We Never Met 
1994 Prét-a-Porter
1995 Miami Rhapsody 
1995 To Wong Foo Thanks for Everything lány
1995 Miami Rhapsody Kaia
1996 Girl 6
1996 Invasion of Privacy
1998 An Alan Smithee Film: Burn Hollywood Burn
1999 Prisoner of Love Tracy
1999 Trippin' Naomi
2002 Ali G Indahouse
2004 Fat Slags
2006 The Call
2009 Confessions and Holi

Utolsó frissítés: 2021.06.20. 12:12 LaTasha által


Oszd meg!   iwiw  facebook  twitter  myspace