Starity

Natalie Portman

Natalie Portman Natalie Portman nemzetisége 158. 2434rajongó 165vélemény
 • Értékelés
 • tehetség: 96%
 • stílus: 93%
 • szimpátia: 94%
 • Születési név
 • Natalie Hershlag
 • Becenév
 • Nat
 • Születési idő
 • 1981. június 09.
 • Születési hely
 • Jeruzsálem, Izrael
 • Foglalkozás
 • Színésznő
 • Családi állapot
 • férjezett, 2 gyermek
 • Partner
 • Benjamin Millepied
 • Magasság
 • 160 cm
 • Eredeti hajszín
 • Barna
 • Szemszín
 • Barna
 • Csillagjegy
 • Ikrek
 • Linkek
 • IMDB-adatlap
 • Starity RSS-csatorna
 • Kapcsolódó sztárok
 • Mila Kunis Scarlett Johansson Winona Ryder Ashton Kutcher Ewan McGregor Hayden Christensen Jean Reno Tobey Maguire Vincent Cassel Jake Gyllenhaal Eric Bana Dustin Hoffman James Franco Kat Dennings Chris Hemsworth Carey Mulligan Darren Aronofsky Benjamin Millepied

Natalie Portman életrajza

KEZDETEK
Natalie Portman, eredeti nevén Natalie Hershlag 1981. június 9-én született Jeruzsálemben. Az amerikai Shelley (született Stevens) és az izraeli Avner Herschlag egyetlen gyermeke. Apja termékenységi szakértő és nőgyógyász, anyja pedig háztartásbeli. Natalie annyira idegenkedik ettől a kifejezéstől, hogy az interjúkban inkább művésznek nevezi őt, mondván, hogy a háztartás zökkenőmentes vezetése és a főállású anyaság is művészet. Anyai felmenői zsidók voltak, akik Ausztriából és Oroszországból emigráltak az USA-ba (vezetéknevüket Edelstein-ről Stevens-re változtatták). Apai felmenői szintén zsidók voltak, ők Lengyelországból és Romániából költöztek Izraelbe. Apai nagyapja, akinek szülei meghaltak Auschwitzban, közgazdaságtani professzor volt, Romániában született dédnagyanyja pedig brit kém volt a második világháború alatt.

Natalie szülei a zsidó diákközpontban találkoztak az Ohio State Egyetemen, ahol édesanyja jegyeket árult. Miután apja hazatért Izraelbe, folyamatosan leveleztek, majd néhány évvel később, mikor anyja meglátogatta apját, össze is házasodtak. 1984-ben, mikor Natalie három éves volt, a pár az USA-ba költözött, ahol az apa orvosi képzésben részesült. Nat, aki Izrael és az USA kettős állampolgára, azt mondta, hogy habár "nagyon imádom az Államokat... a szívem Jeruzsálemben van. Ott érzem magam otthon." A család először Washington D.C.-ben élt, 1988-ban Connecticutba költöztek, majd 1990-ben New Yorkban kötöttek ki. Natalie könnyen kötött barátságokat, de sehol sem tudott gyökeret ereszteni, az állandóságot csakis a családja jelentette számára, máig igen szoros a kapcsolata szüleivel.

OKTATÁS
Washingtonban Natalie a Charles E. Smith Zsidó Nappali Iskola tanulója volt. Megtanult héberül és később egy zsidó elemi iskolába, a Solomon Schechter Nappali Iskolába járt Nassau Countyban. A Long Island-i Syosset Középiskolából ballagott 1999-ben. Natalie nem ment el a Star Wars első részének bemutatójára, így rengeteget tudott tanulni érettségijére.

2003-ban kitűnő diplomával végzett a Harvardon, amit pszichológia szakon szerzett. "Nem érdekel, ha az egyetem tönkreteszi a karrieremet" - mondta a New York Postnak. "Inkább okos leszek, mint filmsztár." A Harvardon Alan Derschowitz kutatási asszisztense volt. Tanulmányai alatt a Lowell Ház állandó lakója volt és egyszer levelet írt az egyetem újságjának (Harvard Crimson). Ez egyfajta válasz volt egy korábbi cikkre, ami egy kritikai esszé volt az izraeli akciókról Palesztína ellen.

2004 tavaszán posztgraduális képzésen vett részt a Jeruzsálemi Héber Egyetemen. 2006 márciusában felkérték előadónak a Columbia Egyetemen, hogy beszéljen a terrorizmusról és a terrorelhárításról. Natalie a V mint vérbosszú című filmjéről mesélt. Bevallottan érdeklődik az idegen nyelvek iránt, tanult franciát, japánt, németet és arabot is.

Diákként két kutatói tanulmány társszerzője is volt, amik tudományos lapokban is megjelentek. 1998-ban Ian Hurleyvel és Jonathan Woodwarddal írtak egy cikket "Egy egyszerű módszer arra, hogy produkál a hidrogén enzimeket cukorból" címmel, ami részt vett egy versenyen, az Intel Tudományos Tehetségkutatón is. 2002-ben a Harvardon született meg a "Homloklebeny aktiválása tárgyi állandóságon keresztül: Adatok az infravörös-közeli spektroszkópiából" nevű tanulmány. Ez a publikáció Nataliet a profi színészek egy olyan csoportjába helyezte, amibe csak nagyon kevesen tartoznak és Erdős-Bacon számmal rendelkeznek.

KARRIER
Korai évek

Natalie négyévesen kezdett táncórákat venni és helyi társulatokkal lépett fel. Tíz éves volt, amikot a Revlon egyik ügynöke egy pizzériában meglátta és ajánlatott tett neki, hogy legyen gyerekmodell, de Natalie elutasította az ajánlatot, hogy a színészetre fókuszálhasson. Egy interjúban azt mondta, hogy "más voltam, mint a többi gyerek. Sokkal törekvőbb. Tudtam, hogy mit szeretek és mit akarok és nagyon keményen dolgoztam. Nagyon komoly gyerek voltam."

Iskolai szünetekben drámatáborokba járt, ahol olyan darabokban szerepelt, mint az Oklahoma és a Szentivánéji álom. Tíz éves volt, amikor jelentkezett egy Off-Broadway műsorba, a Ruthless!-be, ami egy musical, melyben egy lány gyilkosságot követ el, hogy övé lehessen a főszerep egy iskolai darabban. Nataliet és a későbbi popsztárt, Britney Spearst választották ki Laura Bell Bundy beugró színészének. 1994-ben és 1995-ben a drámatáborban Anna szerepét játszhatta az Anna Zöld Oromból című adaptációban (L. M. Montgomery regénye alapján) és szerepelt a Tapestryben is.


Natalie a Léon, a profi című filmben

1994-ben jelentkezett egy gyerek szerepére, aki összebarátkozik egy középkorú emberrel Luc Besson filjmjében, a Léon, a profiban. Kicsivel azután, hogy megkapta a szerepet, Natelie felvette nagymamája leánykori nevét színpadi névként, ezzel a család identitását és magánéletét védve. A forgatás során olyan színészekkel dolgozhatott együtt, mint Jean Reno vagy Gary Oldman. A Léon, a profi 1994. november 18-án került bemutatásra, ez a nap volt Natalie filmes debütálása. A filmnek köszönhetoen a világ felfigyelt a tehetséges kislányra: Natalie korát meghazudtolóan érett játéka elbűvölte a nézoket. Ugyanebben az évben feltűnt még a Developing című rövidfilmben is, ezt a televízióban mutatták be.

1995-től 1999-ig
A '90-es évek közepétől olyan filmekben láthattuk, mint a Szemtől szemben, A varázsige: I love you, vagy a Támad a Mars!, de ő játszotta a főszerepet a Gyönyörű lányokban is. Először őt választották ki a címszereplő Júlia szerepére a Rómeó és Júliába, ám a producerek nem találták megfelelőnek a korát. Ekkor felajánlották neki a Lolita címszerepét is, ezt a fiatal színészek szexjelenetei miatt nem vállalta. A Jégvihar-beli Wendy szerepét pedig a film túlzott sötétsége miatt utasította vissza. 1997-ben ő játszhatta Anne Frank szerepét a The Diary of Anne Frank Broadway-adaptációjában. A szerep kedvéért egyébként visszautasított egy szerepet A suttogóban.


Pillanatkép a Baljós árnyakból

Szintén 1997-ben kiválasztották Padmé Amidala szerepére a Star Wars előzmény-trilógiában. Az első filmet, a Baljós árnyakat 1997 júniusától 1999 májusáig forgatták. A Baljós árnyak után először elutasított egy főszerepet a Mindenütt jóban, miután rájött, hogy a filmben lenne egy szexjelenet is, ám Wayne Wang rendező és Susan Sarandon színésznő (aki Natalie karakterének anyját játssza a filmben) elérték a forgatókönyv átírását. Miután mutattak neki egy új tervezetet, úgy döntött, hogy elfogadja a szerepet. A filmet 1999 végén mutatták be és Ann August szerepéért Golden Globe díjra jelölték Legjobb női mellékszereplő kategóriában. A Salon írnoka, Maty Elizabeth Williams Natalier "megdöbbentőnek" nevezte, és azt mondta, hogy "más korabeli színészekhez képest ő sem túl érzelgős, sem túl merész." Ezután leszerződött az Ahol a szív lakik című filmre, melyben egy tinimamit alakított. A filmet 2000 áprilisában mutatták be.

2000-től 2005-ig
Az Ahol a szív lakik leforgatása után Natalie a Harvard Egyetem kollégiumába vonult, hogy folytathassa diplomáját pszichológiából. 1999-ben egy interjú során azt mondta a Star Wars filmekkel kapcsolatban, hogy nem szeretne színészkedni a következő négy évben annak érdekében, hogy a tanulása koncentrálhasson. 2000 júniusától szeptemberig a nyári szünet alatt forgatta a Star wars II. részét, A klónok támadását Sydneyben, valamint Londonban.

2001 júliusában Natalie is szerepelt a New York City's Public Theater produkciójában, A sirály-ban, Chehov drámájában, amit Mike Nichols rendezett; Ninát játszotta Meryl Streep, Kevin Kline és Philipp Seymour Hoffman oldalán. A darabot a Delacorte Színházban mutatták be a Central Parkban. Ugyanebben az évben sok más sztár mellett ő is feltűnt a 2001-es Zoolander, a trendkívüliben. Ezután kapott egy kisebb szerepet a Hideghegyben, amiben feltűnt még Jude Law, Nicole Kidman és Renée Zellweger is.


Rózsaszínű parókában a Közelebb című filmben

2004-ben szerepelt két független filmben, A régi környékben és a Közelebb-ben. A régi környék a Sundance Filmfesztivál hivatalos választása lett és Legjobb első nagyjátékfilm kategóriában nyert az Independent Spirit Awardson. A Közelebb című filmben Aliceként nyújtott alakításáért Legjobb női mellékszereplő kategóriában Golden Globe díjat kapott és Oscar-díjra is jelölték.

Az utolsó Star Wars előzmény, a Star wars III. rész: A Sith-ek bosszúja 2005. május 19-én került bemutatásra. A befejezés az év legtöbb bevételt hozó filmje lett és Kedvenc mozifilm lett a People's Choice Awardson. Szintén 2005-ben leforgatta a Free Zonet és Miloš Forman filmjét, a Goya kísérteteit. Forman korábban Natalie egyik munkáját sem látta, de úgy gondolta, hogy a lány hasonlít egy Goya festményre, így találkozót kért.

2006-tól 2009-ig
Natalie volt a 2006. március 4-én vetített Saturday Night Live házigazdája. Egy SNL rövidfilmben önmagát alakította, de mérges gangsta rapperként (társa Andy Samberg volt, aki viking ruhában jelent meg) egy Chris Parnell álinterjú során, mondván, csalt a Harvard Egyetemen, miközben kokainnal és marihuánával volt belőve. A dal, mely a "Natalie's Rap" címet viselte, több másik dallal együtt 2009-ben debütált az Incredibad című Lonely Island albumon. Egy másik epizódban Natalie tanulóként tűnik fel Rebecca Herschlag (ez eredeti vezetékneve) néven, aki épp egy bármicvón vesz részt. Megint másik epizódban, mely a visszatárő Needlers házaspárral foglalkozik (Sally és Dan, a Pár, Akiknek El Kellett Volna Válniuk) egy termékenységi szakértőt alakít (mely édesapja szakmája).

2006 elején jelent meg a V, mint vérbosszú. A filmben Evey Hammondot alakította, egy fiatal nőt, akit a főszereplő, V ment meg a titkos rendőrségtól. A szerephez egy hangedzővel készült fel, hogy angol akcentussal beszélhessen, és megtörtént híres hajleborotválása is.

Natalie nyilatkozott is a film politikai vonatkozásáról és megemlítette, hogy a főszereplő, aki meggyőzi Evey-t, hogy csatlakozzon egy földalatti, kormányellenes csoporthoz, "gyakran rossz, és olyan dolgokat csinál, amik nem tetszenek", illetve "az, hogy Izraelből jöttem, volt az egyik oka annak, hogy meg akartam csinálni ezt a filmet, mert a terrorizmus és az erőszak a beszélgetéseim nagy részét kiteszik, mióta az eszemet tudom." Szerinte a film "nem teszi világossá a jó és a rossz dolgokat. Tiszteletben tartja a közönséget ahhoz, hogy saját véleményük legyen."


A V, mint Vérbosszúban, még hosszú hajjal

A Goya kísértetei és a Free Zone limitált bemutatót kapott 2006-ban. Ezután a Mr. Magorium meseboltja következett, amit 2006 áprilisában kezdtek el forgatni és 2007 novemberében mutattak be. Natalie elmondása szerint nagyon izgatott volt, hogy egy gyerekfilmet készítsen. 2006 végén leforgatta A másik Boleyn lányt, egy történelmi drámát, amiben Boleyn Annát alakítja Eric Bana (Tudor Henrik) és Scarlett Johansson (Boleyn Mária) mellett. A Blender magazin a TV és a film egyik legdögösebb nőjének nevezte.

2006-ban leforgatta Wong Kar-wai road movieját, a My Blueberry Nights - A távolság ízét. Szerencsejátékos szerepét, Lesliet elismerték, mert "nem lelencet vagy egy gyermek hercegnőt, hanem érett, testes nőt alakít... de nem veszit a kinézetén... vonzerejét arra használja, hogy egyszerre flörtöljön és gúnyolja ki a játékost az asztalon keresztül." Ezután leszinkronizálta Bart Simpson barátnőjét, Darcyt A Simpson család 18. évadának egy részében.

Feltűnt Paul McCartey videóklipjében, a "Dance Tonight"-ban a 2007-es Memory Almost Full című albumról, Michael Gondry rendezésében. Ezután Wes Anderson rövidfilmje, a Hotel Chevalier következett, Jason Schwartzman oldalán. 2008 májusában a 61. Cannes-i Filmfesztivál legfiatalabb zsüritagja lett, 2009-ben pedig Tobey Maguire és Jake Gyllenhaal oldalán szerepelt a Testvérek című drámában, ami a 2004-es azonos nevű dán film remake változata. 2008-ban, 27 évesen rendezőként is debütált a Velencei Filmfesztiválon. Az Eve egy rövidfilm egy fiatal nőről, akit nagyanyja elcipel randijára. A kisfilmet a versenyen vetítették le. Natalie azt nyilatkozta, hogy mindig is lenyűgözte őt az idősebb generáció és a karakterhez saját nagymamája adott ihletet.

2010-től napjainkig
Natalie egy fiatal balerinát alakított Darren Aronofsky 2010-es Fekete hattyújában, az általa alakított karakterről Kurt Loder kritikus azt írta: "Portman egyik leginkább lenyűgöző alakítását nyújta ebben a filmben, ami mond valamit." A szerepre való felkészüléshez naponta 5-8 táncórán vett részt hat hónapig, valamint leadott 10 kilót. Alakításáért 2011-ben a Golden Globe és az Oscar-díjat is elnyerte.

Miután Natalie megnyerte az Oscart, vita alakult ki akörül, hogy ki is végezte a tánc nagyrészét a képernyőn. Sarah Lane, Natalie egyik táncdublőre úgy nyilatkozott, a filmben látható teljes alakos táncfelvételek körülbelül 5%-ában látható Natalie, valamint megjegyezte, a film producerei arra kérték, ne beszéljen erről az Oscar-szezon alatt. Aronofsky egy általa kiadott nyilatkozatban védte Natalie-t, melyben ragaszkodott ahhoz, hogy a táncjelenetek 80%-ában maga a színésznő látható. Filmbeli szerepére Mary Helen Bowers hivatásos balerina segítségével edzett, később pedig ő maga írt előszót Bowers Gyönyörű balett című könyvéhez.


Kitartó balerinaként volt látható a Fekete hattyúban, melyért végül Oscar-díjat kapott

Szóba került Natasha Romanoff megformálása kapcsán a Vasember 2.-ben, miután Emily Blunt kiesett a projektből, ám helyette Scarlett Johanssonra esett a választás. Eredetileg őt választották ki Catherine Earnshaw szerepére az Üvöltő szelek 2011-es változatához, ám lecserélték Gemma Artertonra, majd végül Kaya Scodelariora. 2011-ben Ashton Kutcher oldalán tűnt fel a Csak szexre kellesz című filmben. Ő volt a film egyik executive producere is. Ezután a Király! című filmben láthattuk James Franco és Danny McBride oldalán, valamint ő játszotta Jane Fostert a 2011-es szuperhős-filmadaptációban, a Thorban. Bár a filmet követő Bosszúállókban (melyben Thor is látható volt) nem tűnt fel, annál fontosabb szerepet kap az idén ősszel bemutatásra kerülő folytatásban, a Thor: Sötét világban.

Az első színésznők közt volt, akiknek felajánlották Lisbeth Salander szerepét A tetovált lányban, ám kimerültségre hivatkozva visszautasította a szerepet. 2010-ben visszamondta Elizabeth Bennet szerepét is a Büszkeség és balítélet meg a zombik című filmben, de továbbra is ő lett a film producere. Ugyanebben az évben szerződést kötött a Diorral, és a cég több különböző kampányában is megjelent. 2012 októberében a Brit Hirdetési Szabványügyi Hivatal betiltotta azt a Dior reklámot, melyben Natalie Dior szempillaspirált viselt, miután a cég versenytársa, a L'Oréal panaszt tett. Az ASA azzal indokolta döntését, hogy Natalie képei "félrevezetően eltúlzott várható hatást keltettek a termékről."

2012 februárjában jelentették be, hogy két Terrence Malick filmre is aláírt, az egyik a Knight of Cups, a másik Daltól dalig címet a viseli, eredetileg mindkettőt a bejelentést követő 2 éven belül tervezték bemutatni. 2012 áprilisában Natalie és Johnny Depp feltűntek Paul McCartney videóklipjében, melyet a "My Valentine" című számhoz készítettek. Főszerepet kapott Lynne Ramsy westernjében, a Jane Got a Gun-ban, melyet 2014-ben mutatnak majd be.

2013 júliusában Natalie bejelentette, hogy az izraeli Amos Oz önéletrajzi regényét - mely az A Tale of Love and Darkness címet visel -, választotta ki rendezői debütálásának. Natalie nemcsak rendezőként, hanem színészként és forgatókönyvíróként is részt vett az elkészülésében. A film bemutatójára a 2015-ös Cannes-i Filmfesztiválon került sor. 2015 májusában leszerződött Pablo Larrain Jackie című filmjére, ami egy életrajzi dráma az 1960-as évek amerikai First Ladyjéről, Jacqueline Kennedyről. A film a nő férje, John F. Kennedy halála utáni boldogulását követi nyomon, és bemutatójára 2016. szeptember 7-én került sor a Velencei Filmfesztiválon. Alakításáért jelölték a SAG, Golden Globe, BAFTA, valamint Oscar-díjra is, mint legjobb színésznőt.

2018-ban szerepelt az Expedíció című sci-fi horrorban, amiben egy biológust és egyben egykori katonát alakított. Benjamin Lee a The Guardiannál az alábbiakban foglalta össze alakítását: "erős, lenyűgöző jelenség, beavat minket a küldetésébe és összekapcsolt házasságába is (az Isaac-kel való kapcsolatára történő visszaemlékezések meglepően édesek, szellemesek és szexisek), érzelmi központot biztosít a szentimentalitás szüksége nélkül." Ezután Xavier Dolan első angol nyelvű filmjében, a The Death and Life of John F. Donovanben szerepelt, amit Eric Kohn az IndieWire-nél "sokkoló ballépésként" jelemzett. Következő filmje a Vox Lux volt, amiben Raffey Cassidyt, a problémás popsztárt alakította. Vonzotta a gondolat, hogy bemutassa a hírnév negatív hatását, és az forgatás előkészületeként zenészekról szóló dokumentumfilmeket nézett és Sia zenéit hallgatta, aki a fim zenéjét szerezte. A tetőponton látható táncjelenetekhez férjével, Benjamin Millepieddel gyakorolt, aki a jelenet koreográfusa is volt egyben. A film vegyes fogadtatásban részesült, de Natalie alakítását dicsérték a kritikusok. Alakítását a Fekete hattyúhoz és a Jackiehez hasonlítva, Robbie Collin a The Daily Telegraphnál a következőket írta: "ez a szerep hasonló merészséggel és extravaganciával bír, amit csupán néhány színésznő merne megkísérelni, arról nem beszélve, hogy könnyen meg is bírkózzon vele."

A Thor: Sötét világból használt jelenettel és újraszinkronizálással röviden a 2019-es Bosszúállók: Végjátékban is feltűnt. Ezután a pszichológiailag balhés asztronautatát (Lisa Nowakon alapulva) alakította a Noah Hawley által rendezett Lucy in the Sky című drámában. Leváltotta Reese Witherspoont producerként, aki időmenedzselési gondok miatt kihátrált a projektből. Habár Natalie alakítását dicsérték, a film kedvezőtlen kritikát kapott. A következő évben a Disney+ természetfilmjét, a Dolphin Reefet narrálta. Legközelebb Jane Fosterként láthatjuk majd viszont, a Thor: Love and Thunderben, aminek bemutatója 2021-ben várható. 

TÁRSADALMI ÉS POLTIKAI ÜGYEK
Natalie, aki az állatjogok szószólója, már kiskora óta vegetáriánus. Nyolc éves volt, amikor elkísérte apját egy orvosi konferenciára, ahol tanúja volt egy csirkén bemutatott műtétnek. Az élmény annyira sokkolta, hogy ettől kezdve nem volt hajlandó húst enni. 2009-ben pedig áttért a vegán életmódra, miután elolvastta Jonathan Safran Foer könyvét, az Eating Animalst. Nem eszik állati eredetű ételeket, nem visel szörmét, tollakat vagy bőrt. "Minden cipőm Target vagy Stella McCartney" - mondta. 2007-ben létrehozta saját vegán cipőmárkáját is. 2011-ben a terhességének ideje alatt visszatért a vegetarianizmushoz, hogy minden tápanyagot megkapjon gyermeke.

2007-ben Jack Hannaval Ruandába utazott, hogy leforgassa a Gorillas on the Brink című dokumentumfilmet. Később egy névadó ceremónián egy bébi gorillát Gukinának nevezett el, ami azt jelenti, hogy "játszani". Gyerekkora óta a környezettel kapcsolatos ügyek támogatója, amikor is csatlakozott egy környezeti dal- és tánccsapathoz, a World Patrol Kidshez. Mindemelett a One Voice mozgalom tagja.

Natalie a szegénység elleni tevékenységek támogatója is. 2004-ben és 2005-ben Ugandába, Guatemalába és Ecuadorba utazott a FINCA International Remény Nagyköveteként, ami egy mikro-hitelezést támogató szervezet, hogy a nők vállalatait segítse a fejlődő országokban. Egy interjúban a Live8 koncert színfalai mögött Philadelphiában és egy PBS programban, a Foreign Exchange-ben a mikrofinanszírozást tárgyalta. Fareed Zakaria azt mondta, hogy ő "általában óvatos a divatos hírességekkel", de mindeközben szívesen beszélgetett Natalieval, mert "ő igazán értette a dolgát."

2007. április 29-én az ABC vasárnap reggeli műsorában, a This Week with George Stephanopoulos-ban Natalie az FINCA-ről beszélt és arról, hogyan támogatja a nőket és gyerekeket a harmadik világ országaiban. 2007 őszén meglátogatott néhány egyetemi kampuszt, köztük a Harvardot, USC-t, UCLA-t, a UC Berkeleyt, a Stanfordot, a Princetont, a New York Universityt és a Columbiát, hogy megihlesse a diákokat a mikrofinanszírozás erejével és hogy a Village Banking Campaign-hez való csatlakozásra buzdítsa őket, ami családokat és közösségeket segít a szegénységük leküzdésében. Natalie a Demokrata Párt támogatója és a 2004-es elnöki verseny idején a demokrata jelöltnek, John Kerry szenátornak kampányolt. A 2008-as választások idején Hillary Clintont támogatta. Később az aktuális demokrata jelöltnek, Barack Obama szenátornak kampányolt az általános választásokon. 2008-ban egy interjú során kijelentette, hogy "Kedvelem John McCaint is. Nem értek egyet a háborús álláspontjával - ami tényleg fontos ügy -, de szerintem ő egy igazán erkölcsös ember."

2010-ben aktivista munkája és népszerűsége miatt jelölték a VH1 Do Something díjára, ami jót cselekvő egyéneket díjaz. 2011-ben ő és vőlegénye, Benjamin Millepied aláírtak egy elnökhöz szóló petíciót, ami az azonos neműek házasságának engedélyezését szorgalmazta. 2012-ben támogatta Obama újraválasztási kampányát. 2011 januárjában a Free The Children nagykövete lett, ami egy nemzetközi alapítvány, élén a Power of a Girl kampánnyal. Vezetett egy észak-amerikai versenyt is, amiben egy kenyai iskola alapításához gyűjtöttek pénzt. Ösztönzésként a nyertesnek felajánlotta Rodarte ruháját, amit a Fekete Hattyú egyik premierjén viselt, valamint jegyeket a következő premierre.

Natalie a Christian Dior termékek arca és az általa reklámozott rúzsok Nude Grege #169 árnyalatából származó bevételt is a Free The Children iskolája kapta. 2012 májusában bejelentésre kerül, hogy Natalie Richard Mille dizájnerrel dolgozik majd egy limitált kiadású órán, melynek bevételeivel szintén a Free The Childrenhez járulnak hozzá.

MAGÁNÉLET
Natalie szülei végig vele voltak a forgatásokon, egészen 18 éves koráig, az egyikük mindig elutazott vele a forgatásokra, a másik pedig rendszeresen látogatta. A szülői gondoskodás nagyon jót tett neki: ellentétben sok más fiatal színésznovel, neki nyugodt kamaszkora volt, nem siklott félre az élete, megvédték és segítették őt.

2006-ban azt nyilatkozta, hogy Izraelben sokkal inkább zsidónak érezte magát és hogy gyerekeit nagyon szeretné zsidónak nevelni: "Nálam mindenképpen elsőbbséget élvez, hogy a gyermekeimet zsidónak szeretném nevelni, de a végső dolog az, hogy legyen valakim, aki jó ember és társ."

Miután szerepelt a "Carmensita" nevű dal klipjében, elkezdett járni Devendra Banhart amerikai népdalénekessel, de a kapcsolat 2008 szeptemberében véget ért.

Natalie 2009-ben kezdett el randizni Benjamin Millepied balett-táncossal. A pár a Fekete hattyú forgatásán ismerkedett össze, hiszen Benjamin volt a film koreográfusa. 2010 decemberében Natalie bejelentette eljegyzésüket és megerősítette a terhességéről szóló pletykákat. A pár első gyermeke egy kisfiú lett, Natalie 2011. június 14-én adott életet Aleph Portman-Millepiednek. 2012 februárjában az Oscar gálán mindketten jegygyűrűt viseltek, de nem válaszoltak a családi állapotuktól szóló kérdésekre. 2012. augusztus 4-én Natalie és Bejamin egy meghitt zsidó ceremónia keretein belül kötöttek házasságot Big Sur-ban, Kalifornia államban.

2013-ban bejelentették, hogy Benjamen elfogadta a felajánlást, hogy legyen ő a Párizsi Balettopera rendezője. A pár azt tervezi, hogy Párizsba költöznek, amint Benjamin megkezdi új állását, tehát 2014 őszén. Natalie azt nyilatkozta, hogy ha elköltözne, szívesen lenne francia állampolgár is. 2016-ban a család Párizsból visszaköltözött Los Angelesbe. 2016 szeptemberében bejelentésre került, hogy Natalie második gyermekükkel várandós. Lányuk, Amalia 2017. február 22-én jött világra Los Angelesben.

ÉRDEKESSÉGEK
- Édesanyja 29. születésnapján született.
- Angolul és héberül folyékonyan beszél, ezeken kívül még franciául, németül, japánul és spanyolul tud társalogni.
- Egy napon született Johnny Depp színésszel.
- Imád utazni.
- Kedvenc színésze Ben Kingsley, színésznője Audrey Hepburn, Jane Fonda, Meryl Streep, Lily Tomlin és Diane Keaton.
- Részt vett az 1994-es Kisasszonyok meghallgatásán.
- 2002-ben a PETA a legszebb vegetáriánusnak választotta.
- David Letterman azt mondta, hogy Natalie "az új Audrey Hepburn".
- Mielőtt beválogatták a Star Wars előzmények stábjába, sosem látta az eredeti filmeket, nem tudott különbséget tenni a Star Wars és a Star Trek között sem.
- Sosem szerepelne horrorban vagy bármilyen "Jennifer Love Hewitt típusú" filmben.
- Egyszer azt nyilatkozta, hogy ha nagyobb lesz, akkor szeretne orvos lenni, mint apja.
- Büszke arra, hogy sokan tartják példaképének, ezért pozitív szerepeket vállal, hogy olyan ember lehessen, akire érdemes felnézni.
- A Stila nevű sminkmárka egy szájfényt róla nevezett el.
- Zac Posen divattervező a múzsájaként tekint rá.
- Legjobb barátja Rashida Jones.
- Közeli barátok Jake Gyllenhaallal, Mila Kunisszal, Robert Pattinsonnal és Bryce Dallas Howarddal.
- Jó barátai még Zac Posen, Jeanine Lobell, Anthony Edwards, Jonatham Safran Foer, Isaac Mizrahi, Mike Nichols és Diane Sawyer is.
- A Mr. Magorium meseboltja miatt megtanult zongorázni.
- Búvárórákat vett az izraeli Eilat-ban. A búvárkodás az egyik kedvenc hobbija.
- A Fekete hattyú miatt még önállóan is vett balettórákat, amikért fizetett.
- Zene terén főként az R&B az old-school hip-hop és a '90-es évek alternatív rockzenéje hozza lázba. Kedvenc együttesei és előadói az A Tribe Called Quest, a Radiohead, Stevie Wonder, a Portishead, Wu Tang Chan és a Nirvana.
- Részt vett Zooey Deschanel és Benjamin Gibbard esküvőjén (2009. december 13.)
- Nem volt bármicvója, mert szülei inkább világi, mint vallásos zsidók.

Színésznő
202? We Are All Completely Beside Ourselves (TV minisorozat) (bejelentve) - Rosemary Cooke
2020 Dolphin Reef (bemutatásra vár) - Narrátor (hang)
2019 Dolphin Reef (bemutatásra vár) - Lucy Cola
2019 Bosszúállók: Végjáték / Avengers: Endgame - Jane Foster
2018 The Death and Life of John F. Donovan - Sam Turner
2018 Vox Lux - Celeste
2018 Expedíció / Annihilation - Lena
2018 Saturday Night Live: Cut For Time (sorozat) - Mother (1 rész)
2018 The Lonely Island: Natalie's Rap 2.0 - önmaga
2017 Dior: Miss Dior - What would you do for love? (rövidfilm) - Miss Dior
2017 Angie Tribeca (sorozat) - Christina Crafz (1 epizód)
2017 James Blake: My Willing Heart - önmaga
2017 Daltól dalig / Song to Song - Rhonda
2016 Planetarium - Laura Barlow
2016 Jackie - Jacqueline Kennedy
2016 Jane Got a Gun - Jane Hammond
2015 A Tale of Love and Darkness -  Fania Klausner né Mussman
2014 Knight of Cups - Elizabeth
2014 The Heyday of the Insensitive Bastards - Laura
2013 Thor: Sötét világ / Thor: The Dark World - Jane Foster
2013 Illusions & Mirrors (rövidiflm)
2011 Thor - Jane Foster
2011 Király! / Your Highness - Isabel
2011 Csak szexre kellesz / No Strings Attached - Emma
2010 Fekete hattyú / Black Swan - Nina Sayers
2010 Hesher - Nicole
2009 Testvérek / Brothers - Grace Cahill
2009 A másik nő / The Other Woman - Emilia Greenleaf
2009 GREED, a New Fragrance by Francesco Vezzoli (rövid)
2009 New York, I Love You - Rifka (segment "Mira Nair)
2008 A másik Boleyn lány / The Other Boleyn Girl - Anne Boleyn
2007 Mr. Magorium meseboltja / Mr. Magorium's Wonder Emporium - Molly Mahoney, the Composer
2007 Hotel Chevalier (rövidfilm) - Jack barátnője
2007 Utazás Darjeelingbe / The Darjeeling Limited - Jack exbarátnője
2007 My Blueberry Nights - A távolság íze / My Blueberry Nights - Leslie
2007-2012 A Simpson család / The Simpsons (sorozat) - Darcy hangja (2 rész)
2006 Goya kísértetei / Goya's Ghosts - Inés / Alicia
2006 Párizs, szeretlek! / Paris, je t'aime - Francine (segment "Faubourg Saint-Denis")
2006 V mint vérbosszú / V for Vendetta - Evey
2005 Free Zone - Rebecca
2005 Star wars III. rész: A Sith-ek bosszúja / Star Wars: Episode III - Revenge of the Sith - Padmé
2005 Domino One - Dominique Bellamy
2004 Közelebb / Closer - Alice
2004 True (rövidfilm) - Francine
2004 A régi környék / Garden State - Sam
2004 Sesame Street (sorozat) - Natalie (1 rész)
2003 Hideghegy / Cold Mountain - Sara
2002 Star wars II. rész - A klónok támadása / Star Wars: Episode II - Attack of the Clones - Padmé
2001 Zoolander, a trendkívüli / Zoolander - önmaga
2000 Ahol a szív lakik / Where the Heart Is - Novalee Nation
1999 Mindenütt jó / Anywhere But Here - Ann August
1999 Star Wars I. rész: Baljós árnyak / Star Wars: Episode I - The Phantom Menace - Queen Amidala / Padmé
1996 Támad a Mars! / Mars Attacks! - Taffy Dale
1996 A varázsige: I love you / Everyone Says I Love You - Laura Dandridge
1996 Gyönyörű lányok / Beautiful Girls - Marty
1995 Szemtől szemben / Heat - Lauren Gustafson
1994 Leon, a profi / Léon: The Professional - Mathilda
1994 Developing (rövidfilm) - Nina

Producer
202? We Are All Completely Beside Ourselves (minisorozat) (bejelentve) - executive
2018 Vox Lux - executive
2017 Eating Animals (dokumentumfilm) 
2016 Büszkeség és balítélet meg a zombik / Pride and Prejudice and Zombies
2016 Jane Got a Gun
2015 A Tale of Love and Darkness
2015 The Seventh Fire - executive
2012 Scruples - executive
2011 Csak szexre kellesz / No Strings Attached - executive
2010 Hesher
2009 A másik nő / The Other Woman - executive

Rendező és író
2015 A Tale of Love and Darkness
2009 New York, I Love You - Natalie Portman rész
2008 Eve (rövidfilm)

2016 The Tonight Show Starring Jimmy Fallon (TV sorozat)
– Natalie Portman/John Oliver/Sia (2016) (előadó: "Iko Iko")
2008 Rage (TV sorozat)
– Rage 'Ready for My Close Up' Special (2008) (előadó: "Carmensita")
2006 Saturday Night Live (TV sorozat)
– Natalie Portman/Fall Out Boy (2006) (előadó: "Natalie Raps")
1996 A varázsige: I love you (előadó: "I'm Thru With Love" 1931)
1994 Léon, a profi / Léon: The Professional (előadó: "Like a Virgin")

Utolsó frissítés: 2020.05.04. 22:10 Lindsay019 által


Oszd meg!   iwiw  facebook  twitter  myspace