Starity

Nelly Furtado

Nelly Furtado Nelly Furtado nemzetisége 461. 1257rajongó 74vélemény
 • Értékelés
 • tehetség: 93%
 • stílus: 89%
 • szimpátia: 90%
 • Születési név
 • Nelly Kim Neto Furtado
 • Születési idő
 • 1978. december 02.
 • Születési hely
 • Victoria, British Columbia, Kanada
 • Foglalkozás
 • Énekesnõ
 • Családi állapot
 • férjezett, 1 gyermek
 • Partner
 • Demacio (Demo) Castellon
 • Magasság
 • 155 cm
 • Eredeti hajszín
 • Barna
 • Szemszín
 • Kék
 • Csillagjegy
 • Nyilas
 • Linkek
 • IMDB-adatlap
 • Hivatalos weblap
 • Twitter-oldal
 • Starity RSS-csatorna
 • Kapcsolódó sztárok
 • Justin Timberlake Timbaland Juanes

Nelly Furtado életrajza

A KEZDETEK
Nelly Kim Neto Furtado 1978. december 2-án látta meg a napvilágot a Kanadában található Victoria városában. Édesanyja Maria Manuela, édesapja António José Furtado. Két testvére van: Lisa Anne Furtado és Michael Anthony Furtado. Nevét az egykori szovjet Nellie Kim tornásznõ után kapta. A szülei portugálok, Sao Miguel-en születtek, s az Azori szigetekrõl emigráltak Kanadába a ’60-as éves végén. Nelly-nek szoros kapcsolata van a portugál kultúrával: már négy évesen portugál nyelven énekelt egy duettet édesanyjával, a Portugál Napon. Kilenc évesen kezdett hangszereken játszani: harsonán és ukulelén, majd pár évvel késõbb gitáron és szintetizátoron. 12 évesen már dalokat írt, s egy portugál nemzetiségû bandában játszott tiniként. Ekkoriban sikerült bebizonyítania a családjának a munka iránti erõs elkötelezettségét: nyolc nyarat dolgozott végig mint szobalány az édesanyjával, aki házvezetõnõ volt egy Victoria-i háztartásban.

Az elsõ zenészek, akik érdekelték a rapperek, és a DJ-k voltak, majd szép lassan megint változott az ízlése. Egy torontói nyári látogatás alkalmával találkozott Tallis Newkirk-kel, a Plains of Fascination nevû hip-hop banda egyik tagjával, majd 1996-ban a Join the Ranks c. albumukon található Waitin' 4 the Streets c. dalban közremûködött mint énekes. Miután elvégezte a Mount Douglas Secondary School-t 1996-ban, Toronto-ba költözött, majd a következõ években megalapította a Nelstar nevû duót Newkirk-kel. Késõbb kilépett a duóból, s azt tervezte, hazaköltözik.

Miután visszament Victoria-ba, 1997-ben fellépett a Honey Jam által szervezett All-female Urban Talent Show-ban, ahol az elõadására felfigyelt a The Philosopher Kings együttes énekese, Gerald Eaton, aki késõbb elhívta Nelly-t, s Brian West segítségével készítettek az énekesnõ számára egy demót. Ez után Nelly visszament Toronto-ba, majd ismét visszatért szülõvárosába, hogy Eaton-nal és West-tel dolgozhasson. 1999-ben elkezdõdtek az albuma munkálatai, melyet a DreamWorks Records finanszírozott, majd megjelent az elsõ kislemeze is, a Party's Just Begun (Again).

WHOA, NELLY! 
Elsõ albuma, a Whoa, Nelly! 2000. októberében jelent meg,s több mint 3 millió példányban fogyott Észak Amerikában. Ezen a korongon találhatóak Nelly elsõ sikerei is, melyeknek címe I'm like a bird, a Turn off the light, … On the Radio (Remember the Days) és a Hey, Man!. Nelly mukáját sok kritika érte, hiszen ekkor még nem volt divat ennyi különbözõ mûfaj összeolvasztása. Az amerikai Slant Magazin viszont elismerõen írt az albumról.

FOLKLORE
Második albuma Folklore címmel jelent meg 2003. novemberében. Az utolsó szám, a Childhood Dreams kislányához, Nevis-hez szól. Az albumon található még többek között a 2004-es Portugáliában rendezett futball EB (Euro 2004) hivatalos dala, a Forca is. A dalt élõben is elénekelte Lisszabonban, az EB döntõjében. Készült még klip a Powerless (Say What You Want) címû számhoz is: melyhez két verzió készült: az egyik, mely a „hivatalos”, s a másik, mely egy egyszerûbb változat, s a zenecsatornák nemigen játszották. Láthatjuk még kisfilmen a Try címû dalt is, mely egy ballada.
Érdekesség, hogy a Folklore-t is a DreamWorks Records adta ki, melyet ekkoriban vásárolt föl a Universal Music Group.
Késõbb a Powerless (Say What You Want) címû dalhoz készült egy remix is, melyet a kolumbiai rocker, Juanes jegyez.

LOOSE
Harmadik albuma, a Loose 2006. júniusában jelent meg, s a korong producere Timbaland volt. Nelly addigi karrierjének egyik legfontosabb momentuma a Loose, világszerte több országban, többek közt az USA-ban és Kanadában is number one lett. A lemezen olyan nagy slágerek találhatóak, mint például a Maneater, mely elõször jelent meg kislemezen, s a 2006-os nyár slágere lett, majd jött õsz elején kislemezen a Promiscious, mely egy ’’duett” Timbaland-del. Ezt követte az album második number one dala, a Say It Right, mely szintén sláger lett, s végül megjelent az All Good Things (Come To End) is kislmezenen, s természetesen klip is készült hozzá, ám nem ez volt az összes megklippesített dal az albumról: mérsékelt sikereket ért el a Do It, melyet azért játszottak a zenecsatornák, a YouTube-on megtalálható még a No Hay Igual klipje, melyet tv-ben nem láthattunk, s az In God Hands is látható a videómegosztó portálon.

2007-ben elindult a Get Loose Tour, mely kereteiben fellépett Victoria-ban, a Save-On Foods Memorial Centre-ben is, s azzal értékelték a fellépését, hogy a csillagászati tavasz elsõ napját, vagyis a március 21-ét Nelly Furtado nappá nyilvánították 2007-ben. A turné végén megjelentette az elsõ CD/DVD kiadványát a koncertfelvételekbõl, mely a Loose the Concert címet kapta.
Szintén 2007-ben Timbaland-del és Justin Timberlake-kel együttmûködve elkészítették a Give It To Me címû dalt. Ez volt Nelly harmadik number one dala. 2008-ban elkezdett James Morrison-nal dolgozni az énekes Songs for You, Truths for Me c. albumán, s a közös dal, a Broken Strings 2009. elején jelent meg kislemezen, ami szintén nagy siker lett.

MI PLAN
Legújabb albuma 2009. szeptember 15-én jelent meg Mi Plan címmel. A lemez spanyol nyelvû, egyetlen angol nyelvû dalt sem tartalmaz.
2009. elején jelentette be Perez Hilton blogjában, hogy az új, spanyol nyelvû albumának a címe Mi Plan lesz, s hogy az elsõ kislemezes dal a Manos Al Aire lesz, melyhez természetesen klip is készül. A kisfilm már látható a magyar zenecsatornákon is, ám a tengerentúlon több kislemez is megjelent: a Más július 21-én, a Mi Plan (ft. Aléx Cuba) augusztus 11-én, s a Bajo Otra Luz (ft. Julieta Venegas and La Mala Rodriguez) szeptember 1-jén.
Érdekesség, hogy a Manos Al Aire-t júlus 29-én mutatta be elõször, méghozzá az Alexa chung Show-ban.

Nelly továbbá közremûködik DJ Tiesto október 6-án megjelenõ albumán, a Kaleidoscope-on, s hangját hallhatjuk a Who Wants To Be Alone címû dalban. Ez mellett régi jó barátjának, Timbaland-nek Timbaland Presents Shock Value 2 c. új albumán a SoShy-al is közös Morning After Dark-ban is közremûködik. Továbbá a 2009. július elején jelent meg a kanadai énekes, k-os új albuma, a Yes!, melynek egyik dalában, az I Wish I Knew Natalie Portman-ban közremûködik.

2010. november 16-án jelent meg első greatest hits albuma, a The Best of Nelly Furtado. A duplalemezre három új dal került fel: a Night Is Young, a Girlfriend in the City, és a Stars.

THE SPIRIT INDESTRUCTIBLE
Ötödik nagylemeze The Spirit Indestructible címmel jelenik meg az Egyesült Királyságban június 18-án, 19-én pedig Amerikában. Nelly szerint a lemez leginkább a 2000-es Whoa, Nelly!-re hasonlít az összes közül, reagge és alternatív voallal. Az első kislemez, a Big Hoops (Bigger the Better) április 17-én jelent meg, ám nem aratott osztatlan sikert. Maga az album 2012 szeptemberében jelent meg.

2013 júliusában az egyik turnéállomáson elénekelte a Mystery című új dalának akkusztikus verzióját, amely egy új album előfutára. Eme korongról még semmit nem lehet tudni.

THE RIDE
2016. február 14-én Nelly énekelte el a kanadai nemzeti himnuszt a 2016-os NBA All-Star játékon Torontóban. Ugyanebben a hónapban kezdett információkat szivárogtatni készülő albumáról a közösségi oldalakon, mely arra utal, hogy az új albuma a texasi Dallashoz kötődik majd, ahol az albumot felvették. Közreműködött Dev Hynes egyik dalában, a "Hadron Collider"-ben, mely Hynes új albumán, a Freetown Soundon kapott helyet.

2016. július 18-án egy interjúban árulta el, hogy az új album kész van. Összesen 16 dalt vett fel John Congletonnal, melyből az album tizenkettőt tartalmaz majd, köztük a "Phoenix" címűt. Az új album számai közül a "Behind Your Back" címűt ugyanebben a hónapban tette elérhetővé Spotify-on, mintegy ízelítőként. 2016. szeptember 8-án jelentette be, hogy az album a The Ride címet viseli majd, két nappal később pedig egy újabb számot tett közzpé róla, "Islands of Me" címmel. November 8-án jelent meg az album első single-je SoundCloudon, amely a "Pipe Dreams" címet viseli. A telejs album 2017. március 31-én jelent meg Nelly saját lemezkiadó cége, a Nelstar Music gondozásában.

MAGÁNÉLETE
2003. szeptember 20-án életet adott elsõ gyermekének, Nevis-nek. A kislány édesapja Nelly akkori barátja, Jasper Gahunia [AKA DJ Lil' Jazz], akivel 2005-ben szakított. Nelly késõbb elmondta a Blender magazinnak, hogy Jasperrel továbra is jó barátok, s a férfi is részt fog venni Nevis nevelésében. 2006. júniusában a Genre magazin interjújában bevallotta, hogy biszexuális. 2006. novemberében visszautasította az amerikai Playboy magazin felkérését, miszerint 500.000 amerikai dollárt fizettek volna azért, hogy ruhában szerepeljen az újságban.
2007. júliusában bejelentette, hogy a kubai producer Demacio "Demo" Castellón eljegyezte, majd a People-ben jelent meg, hogy 2008. július 19-én összeházasodtak. A hírt személyesen erõsítette meg az Entertainment Tonight-ban.

ÉRDEKESSÉGEK
Folyékonyan beszél portugálul.
Lánya, Nevis Torontoban született, s nevét arról a szigetrõl kapta, ahol megfogant.
2002-ben a Stuff magazin 102 Sexiest Women In The World szavazásán 58. lett.
Tinédzserként erõs dohányos volt.
Imádja Kylie Minogue-ot, és Dannii Minogue-ot.
2007-ben a Maxim magazin Hot 100 listáján 26. lett.
2008-ban a Maxim magazin Hot 100 listáján 49. lett.

Whoa, Nelly! (2000)
Folklore (2003)
Loose (2006)
Mi Plan (2009)
The Best of Nelly Furtado (2010)
The Spirit Indestructible (2012) 
The Ride (2017)

Utolsó frissítés: 2018.09.22. 21:09 duracell által


Oszd meg!   iwiw  facebook  twitter  myspace