Starity

Nicolas Winding Refn

Nicolas Winding Refn Nicolas Winding Refn nemzetisége 19825. 1rajongó 0vélemény
 • Születési név
 • Nicolas Winding Refn
 • Becenév
 • Jang
 • Születési idő
 • 1970. szeptember 29.
 • Születési hely
 • Koppenhága, Dánia
 • Foglalkozás
 • filmrendező, producer, forgatókönyvíró
 • Családi állapot
 • nős, 2 gyermek
 • Partner
 • Liv Corfixen
 • Magasság
 • 189 cm
 • Csillagjegy
 • Mérleg
 • Linkek
 • IMDB-adatlap
 • Starity RSS-csatorna
 • Kapcsolódó sztárok
 • Kristin Scott Thomas Ryan Gosling Ron Perlman Carey Mulligan Tom Hardy

Nicolas Winding Refn életrajza

KORAI ÉVEK

Winding Refn Koppenhágában látta meg a napvilágot, de részben New Yorkban nőtt fel. Édesapja a dán filmrendező, Anders Refn, édesanyja pedig az operatőrként tevékenykedő Vibeke Winding. Féltestvére az énekes Kasper Winding.

Nicolas filmes karrierjének elindítására nagy hatással volt az 1974-es A texasi láncfűrészes mészárlás c. horror:

„Filmes családban nőttem fel. A szüleimre nagy hatással volt a francia új hullám, istenítették, míg nekem magát az antikrisztust jelentette, és úgy gondoltam, a lehető legjobb mód a lázadásra, az amerikai horrorfilmek nézése. Amikor láttam A texasi láncfűrészes mészárlást, rájöttem: nem akarok rendező lenni, de se író, se producer, se fotós, se vágó, se zeneszerző sem. Én egyszerre akartam lenni mindegyik. És ez a film bebizonyította nekem, hogy meg tudom csinálni."

KARRIER

Debütáló filmje a dán bűncselekmény-dráma első része, az Elátkozott város volt 1996-ban. Az alkotás a legjobb férfi mellékszereplőnek (Zlatko Burić) járó díjat később el is vitte a Bodil Awardson. Refn két folytatást is készített a filmhez, az első a 2004-es Elátkozott város II, az ezt követő, pedig a 2005-ös Elátkozott város III - A halál angyala volt. A második epizódban nyújtott alakításával Mads Mikkelsen a legjobb férfi főszereplő kategóriában győzedelmeskedett a Bodil Awardson. A trilógia után, 2012-ben a britek remakeelték az első filmet, és ezen a változaton - a rendező, Luis Prieto mellett - dolgozott maga Refn is.

1999-ben jelent meg a rendező Vérveszteség című thrillere, melyet nagyrészt az Elátkozott város-filmek stábjával forgatott le. 2003-ban mutatták be a Fear X-et, mely annak ellenére, hogy hatalmas kereskedelmi bukás lett (csődbe vitte a Jang Go Star filmgyártó céget), díjat nyert a legjobb forgatókönyv kategóriájában a 2004-es Fantasporto Filmfesztiválon.

2008-ban Refn visszatért az európai művészfilmek gyártásához, mivel első hollywoodi vállalkozása (Fear X) bebukott, és elkészítette a Bronson c. filmet. A Tom Hardy főszereplésével készült dráma a hírhedt angol fogoly, Charles Bronson életét eleveníti fel. Az alkotás a 2009-es Sydney Filmfesztiválon a legjobb film kategóriában nyert díjat, Hardy pedig a British Independent Film Awardson kapta meg a legjob férfi főszereplőnek járó trófeát.

2009-ben érkezett meg Winding Refn következő produkciója, A vikingek felemelkedése, mely egy szürreális kosztümös film a vikingek brutális korszakáról.

2011-ben jelent meg a rendező eddigi legsikeresebb filmje, a Drive című neo-noir bűnügyi dráma. A Cannes-i Filmfesztiválon mutatták be, ahol Winding Refn megkapta a legjobb rendezőnek járó díjat. A film főszerepeit Refn két Oscar-jelölt színészre, Ryan Goslingra, és Carey Mulliganre bízta, mellékszerepekben pedig feltűnt többek között Albert Brooks, Ron Perlman és Oscar Isaac is. A Drive hatalmas népszerűségre tett szert, 2011 egyik legtöbbet emlegetett mozija volt, mára pedig már igazi kultuszfilmként tartják számon. 

A filmet - mindezek ellenére - meglepő módon mellőzte az Amerikai Filmakadémia, csupán egyetlen Oscar-jelölést kapott a legjobb hangvágás kategóriájában. A Brit Filmakadémia ezzel szemben BAFTA-díjra jelölte a legjobb film, a legjobb rendező, a legjobb női mellékszereplő (Carey Mulligan) és a legjobb vágás kategóriájában is.

2013-ban érkezett meg Winding Refn Csak Isten bocsáthat meg c. thrillere, mely Bangkok alvilágába kalauzol el minket. A főszerepet ismét Ryan Gosling kapta meg, mellette feltűnik még Kristen Scott Thomas, Vithaya Pansringarm és Tom Burke is. A film a Cannes-i Filmfesztiválon került bemutatásra, ahol igen vegyes fogadtatásban részesült.

Refn 2011 szeptemberében elárulta, hogy a Csak Isten bocsáthat meg után kezdik majd meg az I Walk with the Dead című filmjének forgatását. A főszerepben a Drive sztárja, Carey Mulligan lesz látható, maga a mű pedig műfajában a horror és a thriller sajátosságait fogja felvonultatni, erős szexuális töltettel. A színhely Tokió vagy Los Angeles lesz.

RENDEZŐI STÍLUS

Winding Renf a karakterek kidolgozásáról, kialakításáról:

„Mindig is imádtam a karakterek kidolgozását, a körülmények hatására történő változásukat, majd a szembesülésüket az elkerülhetetlen végzetükkel. Vegyük például az Elátkozott város második részét, melyen a fiú (Mads Mikkelsen) egész életében az apja szeretetére vágyott, de végül rájött, hogy meg kell ölnie őt ahhoz, hogy megszabadulhasson a bűneitől. És a történet vége – hiába sötét - bizonyos értelemben mégis happy end, hiszen a karakter elérte a célját, átment a változásokon. És ott van a Drive is, melyben a sofőrnek hőssé kellett válnia, de ez a magánéletébe, és a társas kapcsolataiba került. És miért vállalta ezt mégis? Azért mert egy jóval magasabb célt szolgált vele, és ezt ő jól tudta.”

MAGÁNÉLET

Winding Refn felesége a színésznő, Liv Corfixen, kivel két közös lánya is van.

A Fear X után a rendező súlyosan eladósodott, talpraállásának történetét dokumentumfilmben rögzítették, melyet Phie Ambo készített.

Refn beceneve - a Jang - az egykori filmgyártó cég, a Jang Go Star nevéből ered.

Elátkozott város / Pusher (1996) - rendező, író, színész

Vérveszteség / Bleeder (1999) - rendező, író, producer

Fear X (2003) - rendező, író

Elátkozott város II / Pusher II (2004) - rendező, író

Elátkozott város III - A halál angyala / Pusher III (2005) - rendező, író

Kinamand (2005) - színész

Bronson (2008) - rendező, író

Miss Marple - Nemezis / Agatha Christie's Marple: Nemesis (2009) (TV-film) - rendező

A vikingek felemelkedése / Valhalla Rising (2009) - rendező, író

Drive - Gázt! / Drive (2011) - rendező

Pusher (2012) - producer

Black's Game (2012) - producer

Csak Isten bocsáthat meg / Only God Forgives (2013) - rendező, író

I Walk with the Dead (2015) - rendező, író, producer

Utolsó frissítés: 2016.03.27. 13:01 Aiden által


Oszd meg!   iwiw  facebook  twitter  myspace