Starity

Oláh Ibolya

Oláh Ibolya Oláh Ibolya nemzetisége 2431. 167rajongó 24vélemény
 • Értékelés
 • tehetség: 74%
 • stílus: 59%
 • szimpátia: 56%
 • Születési név
 • Oláh Ibolya
 • Becenév
 • Ibi
 • Születési idő
 • 1978. január 31.
 • Születési hely
 • Nyíregyháza
 • Foglalkozás
 • énekesnő,dalszerző
 • Családi állapot
 • hajadon
 • Magasság
 • 160 cm
 • Eredeti hajszín
 • fekete
 • Szemszín
 • fekete
 • Csillagjegy
 • Vízöntő
 • Linkek
 • Hivatalos weblap
 • Starity RSS-csatorna
 • Kapcsolódó sztárok
 • Tóth Vera Novák Péter Puskás Peti Caramel Presser Gábor Kern András

Oláh Ibolya életrajza


1978. január 31-én született Oláh Ibolya Nyíregyházán.
A szülei lemondtak róla, így csecsemõotthonba került, majd különbözõ gyermekotthonokban és nevelõszülõknél nevelkedett Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében.
1995. augusztus 27-én került a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei önkormányzat fenntartásában működõ, gyermeknek és fiatal felnõttnek otthont adó tiszadobi intézetbe.


Az intézet szakiskolájában zöldség- és fûszernövény-termesztõ szakmunkás-képesítést szerzett, közben autodidakta módon tanult gitározni és énekelni.
A tiszadobi gyermekváros vezetője Illésné Áncsán Aranka nemcsak szakemberként, hanem fogadott anyaként is vigyázott Ibolyára. Ibolya Anyácskának hívja.Fontos ember az életében

 


1999-ben részt vett a TV2 Kifutó  tehetségkutató versenyén, ahol Toni Braxton „In the late of
 night” c. számával 2. helyezést ért el.
2000-ben beiratkozott egy budapesti zeneművészeti iskolába, hogy az elõadómûvészi mûködési engedélyhez szükséges zenei szakképesítést szerezzen, de tanulmányait – megalapozott zeneelméleti ismeretek hiányában – abba kellett hagyni.
2003-ban jelentkezett a TV2 Megasztár  tehetségkutató versenyére. 2004. április 3-án a tehetségkutató verseny végsõ döntõjében a 2. helyen végzett Tóth Vera mögött.
2004. április 24–én a Rádió 1 Közönségdíj nyerteseként 5 millió Ft értékû reklámtámogatást kapott, mely az A38 hajón rendezett megakoncert keretében került kihírdetésre és átadásra.
2004. június 5-én több neves magyar mûvész között Ibolya is felléphetett Sting előtt a T-Mobile kapcsolatkoncerten.
2004. október 8-án megjelent Ibolya első önálló albuma "Egy sima egy fordított" címmel, amelynek elkészítésében Presser Gábor és Novák Péter is közremûködött. Október 28-án a Veszprémi koncerttel kezdetét vette a lemezbemutató koncertkörút. A zenekar tagjai: Gajdacsi Gábor (szólógitár), Apró Károly (basszusgitár), Majnár Levente (billentyûk), Oláh Gábor (dob).
December 4-én a Millenáris koncerten átvehette az ”Egy sima ,egy fordított” platinalemez minõsítését is, valamint ugyanezen a napon megkapta a 2004-es év Story  Értékdíját.
2005 elején új menedzserrel folytatta pályáját . 2005. március 2-án Brüsszelben az Európa Parlamentben politikusok és diplomaták elõtt képviselte hazánkat a „Hazám” c. számmal.
2005. május 7-én Polgárjogi díjat  kapott Gáspár Lacival és Caramellel együtt, melyet a Petõfi Csarnokban adtak át, Ibolya azonban úgy döntött ,hogy nem veszi át.
2005. június 16-án a VIVA COMET Gálán jelölést kapott  A Legjobb énekesnő kategóriában.
A díjat a legjobb nõi elõadó kategóriában végül Zséda nyerte el, a közönség meghallgathatta a Roy & Ádám formációval közös duettjüket élõben is a helyszínen.
2005-2006-os idényben két alkalommal szerepelt az MTK élvonalbeli focicsapatában kezdőjátékosként, és ezzel az ezüstérmes csapat tagja volt.
2005. november 12-én megjelent Ibolya 2. önálló albuma, "Édes Méreg" címmel, amely az elsõ lemezhez hasonlóan viharos gyorsasággal aranylemez, majd karácsony körül platinalemez lett.
Idõközben az első lemeze eladási mennyisége a dupla platina minõsítést is elérte.
2005. november 23-án Törőcsik Mari színésznő  70. szülinapján a Nemzeti Színházban rendezett gálaesten Ibolya a „Hamvadó cigarettavég” c. dallal köszöntötte kedvenc színésznõjét.
2006. február 18-án a Gyöngyösi koncerttel kezdetét vette a 2. lemezbemutató koncertsorozat.
Új zenekarral: Locsmándi Bence (szólógitár), Herr Attila (basszusgitár), Milosevits Mirkó (billentyûk), Delov Jávor (dob).
2006. novemberében ismét menedzserváltásra került sor. Ifj. Frankl Gáborral barátságban váltak el, helyére Trunkos András lépett, de sajnos a vele való közös munka csak pár hétig tartott.. Ezután Ibolya maga vette kézbe az irányítást Anyácska segítségével.
2007-ben a hírek szerint párja István eljegyezte Ibolyát.Sajnos nem működött a kapcsolat
2008 -ban szakítottak.
2007. márciusában felkérték Elton John-Tim Rice Aida című musicaljének címszerepére.
A darabot Szurdi Miklós és Szomor György rendezésében a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon láthatjuk elõször, majd Székesfehérváron a Vörösmarty Színházban és Szegeden is.

  

2007. június 11-én Ibolya átmenetileg Budapestre költözött, ahol elkezdõdött a Casting című film forgatása, melynek fõszerepére még 2006-ban kérték fel. A Megasztár és Oláh Ibolya személye ihlette filmet Tímár Péter rendezi, producere Losonczi Gábor, Kern András játsza a másik fõszerepet.  A filmbéli "Sztárhangár" nevű tehetségkutató verseny döntõseit Ibolya mellet további 6 ifjú tehetség alakítja: Puskás Péter, Vágó Zsuzsi, Pataki Szilvia, Szente Vajk, Fekete Linda, Csórics Balázs. 2009 Budapestre költözött albérletbe ,hogy elkezdje a lemeze munkálatait
2010-ben négy év után visszatért a zenei életbe El merem mondani című lemezével.
A 2010-es T-Mobile Kapcsolat koncerten Rod Stewart előtt Megasztárosok lépnek fel. Ibolya mellett énekel Molnár Ferenc Caramel, Tóth Gabi, Gáspár Laci és Király Viktor.
2010 decemberében megnyerte a pert amit a Casting című film után elmaradt gázsiért indítottak.Sajnos ezt még 2011 nyaráig nem fizették ki. Mivel a gázsi elmaradása miatt nem tudott 2010-ben adót fizetni az adóhatóság megszüntette a cégét. Egy időre számlaképtelen lett.
Ennek ellenére több jótékonysági rendezvényen lépett fel mint fizetősön.
2011-ben egy fotó miatt színt kellett vallania.Bejelentette, hogy egy lány mellett találta meg a boldogságot. Akivel a nyilvánosság érdeklődése miatt szakítania kellett. Nem sokkal később egy kávéházban fizikailag inzultálták.

Decemberben Szegeden lépett fel az Aida főszerepében, s már ötödik lemeze anyagán kezdett  dolgozni. Megjelent egy új dal amit a Children of Distance együttessel vett fel.

Annyi minden történt vele az utóbbi években,hogy Ibolya most segítséggel igyekszik összeszedni magát, miután az elmúlt időszakban sok baj érte
,felerősödött a pánikbetegsége.
2012 őszén New Yorkba utazott egy jótékonysági koncertre.A befolyó összeg a mentőszolgálaté lett.
2012 Blikk:"A
menedzsere szerződést bontott velet, úgy látta ugyanis, hogy öntörvényűsége miatt képtelen tovább együtt dolgozni az énekesnővel. Hasonló okok miatt az Aida címszerepét is másnak adták. Jelenleg Ibolyának semmilyen bevétele nincs. Adósságai egyre csak nőnek, amely miatt információink szerint közel áll a teljes összeomláshoz: anyagilag és lelkileg egyaránt."

Menedzsere Hajnal Gábor bontotta vele a szerződését. 2013 elején Ibolya cáfolta,hogy ilyen rossz a helyzete,nem volt pszichiátrián.Egyedül az zavarta terveit,hogy a tehetségkutató-áradat miatt nem jelenhetett meg lemeze a legjobb körülmények között, hiszen a kiadók a frissen kitermelődött sztárokat reklámozták és részesítették előnyben.2013 őszén egy nyilatkozatából kiderül hogy élő fellépéseket vállal,nem akar bevásárló központokban fellépni.
December 22-én mutatják be a Magyar Színházban a Vérnász című Federico García Lorca-darabot amit Horgas Ádám rendez.Őt szánta volna Hold szerepére de Ibolya már az első próbára sem ment el egy cikk szerint.
Ibolya Nyíregyházára költözött és a Karmapirin nevű nyíregyházi blues-rockcsapatban énekel.
2014-ben bekerült a Dal 2014 eurovíziós nemzeti dalválasztó show elődöntőjébe. A tévénézők sms-szavazataival Oláh Ibolya az 1 percig sztár című dallal  jutott tovább a középdöntőbe, amelyet február 15-16-án rendeznek.
2014 nyarán kivált a Karmapirin zenekarból. Önálló estje az Ibolyántúl nagy siker a klubbokban.
A 2015-ös évben nem igazán került amédia nyilvánossága elé.A Ibolyántúl zenés estre folyamatosan kaphatóak a jegyek.
 A Kőrösi Csoma Kultúrális Központban vannak az előadások.

2016-ban új produkció készül Balázsovits Edittel. Egy színházi ekőadást szerkesztenek aminek lesz egy koncert változata.

Oláh Ibolya klubkoncertje a Fesztiválkatlan Teátrumában kerül megrendezésre.
 "A zongora, a cajon és az akusztikus gitár egyvelege Oláh Ibolya egyedi hangjával fűszerezve egy különleges világba repíti a közönséget, melyben elhangzanak ismert slágerek, valamint Zoohacker & Furák szerzőpárossal együtt alkotott közös szerzeményeik is."

2017 Szeptemberében fellépett a Tatán megrendezett Szenes Iván Show-n.

2018 -ban szerepelt Anyácskával a Vigyázat szülővel vagyok első műsorában a TV2 csatornán.


Érdekességek:

- Nagyon szereti a focit.A Real Madrid a kedvenc focicsapata
- 2004. május 1-én Magyarország EU-s csatlakozásának napjának elsõ perceiben „a csatlakozás
   himnuszaként”  Ibolyától hallhatta az egész ország – a Millenárison vagy élõ egyenes adásban
  a TV képernyõk elõtt - a „Hazám” c. számot. 2004. május 29-én az Olimpikonok eskütételén a
  Nemzeti Színházban is elénekelte a „Hazám” c. számot.
- 2004. október 18-án átvehette Geszti Margittól az aranylemez minõsítését az
  Operettszínházban. Ezen a napon megjelent Illésné Áncsán Aranka Ibolyáról/Ibolyának szóló
   könyve Oláh Ibolya naplója anyácskától címmel.
- 2005. április 2-án a Megasztár 2. Duett estjén hallhattuk Ibolyát Palcsó Tamás partnereként a
  „Cosa Della Vita” címû számmal.
- 2007. július 27-én került sor az Aida hivatalos premierjére a Margitszigeti Szabadtéri
  Színpadon. A darab és a szereplõk óriási sikert arattak. Az Ibolyás változatot Freddie Gershon
  is megnézte élõben, aki az MTI vezetõje, és Elton John jóbarátja. A közönséghez hasonlóan
  õt is lenyûgözte Ibolya és az egész magyar verzió, olyannyira,hogy megígérte Elton Johnnak
  is megmutatja majd.
- 2009 szeptember 21-25 az RTL Klub Reggeli - Csak csajok - című műsorában Peller Mariann
  oldalán kipróbálta a műsorvezetést.
- 2009 Hollandiában fellépett a Culture Europe Festival-on
- Részt vett a Sztárok a fejükre estek TV2 produkcióban
- 2009 - Részt vett a Vacsoracsata című RTL-es műsorban.Vendégei:
Szabó Patrícia ,Roy , 
  Székhelyi József,Barabás Évi

 


Díjak, elismerések
- 1998 - TV2, Kifutó, 2. helyezés
- 2004. április 3. - TV2, Megasztár I.  2. helyezés
- 2004. április 3. - "Megasztár I. válogatás" aranylemez (Ibolya is közremûködõ az albumon)
- 2004. április 8. - Esélyegyenlõségi díj Gáspár Lacival
- 2004. április 24. - Rádió1 Megasztár Különdíj (5 millió Ft reklámtámogatás)
- 2004. május 4. - Szabolcs megyei közgyûlés ezüst emlékérme
- 2004. május 5. - Gundel Mûvészeti díj, a "Sztár lett" kategóriában
- 2004. június 13. - "Tiszadobért Ibolyának" kitüntetés (gyûrû)
- 2004. október 18. - "Egy sima egy fordított" aranylemez (15.000 példány)
- 2004. december 4. - "Egy sima egy fordított" platinalemez (30.000 példány)
- 2004. december 4. - Story értékdíj
- 2005. május 7. - Polgárjogi díj (aranygyûrû) - Ibolya nem vette át
- 2005. június 16. - VIVA Comet jelölés a "Legjobb énekesnõ" kategóriában
- 2005. augusztus 19. - A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztérium elismerése
- 2005. november 12. - "Édes méreg" aranylemez
- 2005. december - "Édes méreg" platinalemez
- 2005. - "Egy sima, egy fordított" dupla platinalemez
- 2006. január 21. - Fonogram jelölés, az "Év legjobb albuma" kategóriában
- 2010  február Kornay Mariann Alapítvány művészeti díj(Szenes Iván felesége volt)

 Film:

2008 - Casting minden - Ormos Kati


Színház

Aida - Aida ,etióp királylány

Album:

2004 - Egy sima, egy fordított

2005 - Édes méreg

2010 - El merem mondani

2011 - Nézz vissza

 

Dalok:

2014 - 1 percig sztár
2016 - Amióta elszakadtál - filmdal a Gondolj rám c. filmben

 

Közreműködött:

2004 - Best of Megasztár - Ez itt az én hazám

2004 - Megasztár Best of - Csillagdal, What's up?

2004 - Presszer Gábor Legszínházabb dalai - Válogatás

2005 - Roy és Ádám Trio:Fullánk -Valamit valamiért

2006 - G. Dénes György (Zsüti) Emlékgála

2007 - Aida - Musical az örök szerelemről - A múlt távolba tűnt világ, Ismeretlen ismerős, Az ég áld Núbia, Könnyű, Bonyolult élet

2007 - Lányok főcímdal - Innen vigyél el!

2007 - -Presszer Gábor válogatás - Zeneszerző 5

2007 - Megasztár All Star  Válogatás

2008 - Casting minden - Volt egyszer egy lány, El kell hogy engedj

2008 - Aroma - Válogatás

2008 - Megasztár parádé Válogatás

2009 - Dívák és szerelmek - Válogatás

2010 - Szenes Iván: Hosszú az a nap - Hosszú az a nap, Lehet, hogy túlságosan szerettelek, Ott fogsz majd sírni, Ki nem volt soha még

2010 - Casting sorozat főcímzene Fehér Adriennel

2011 - Balázs Fecó - Csak az évek múltak el...

Utolsó frissítés: 2020.08.15. 16:04 Gold_Star által


Oszd meg!   iwiw  facebook  twitter  myspace