Starity

Olivia Cooke

Olivia Cooke Olivia Cooke nemzetisége 5920. 64rajongó 1vélemény
 • Születési név
 • Olivia Kate Cooke
 • Becenév
 • Oliv, Livy
 • Születési idő
 • 1993. december 27.
 • Születési hely
 • Oldham, Greater Manchester, Anglia, Egyesült Királyság
 • Foglalkozás
 • színésznő
 • Magasság
 • 166 cm
 • Eredeti hajszín
 • barna
 • Szemszín
 • barna
 • Csillagjegy
 • Bak
 • Linkek
 • IMDB-adatlap
 • Starity RSS-csatorna
 • Kapcsolódó sztárok
 • Vera Farmiga Freddie Highmore Sam Claflin Thomas Mann Jared Harris Riz Ahmed

Olivia Cooke életrajza

KORAI ÉVEK

Olivia Catherine Cooke Wilde 1993. december 27 – án született Oldhamban. Édesanyja Lindsay Wilde értékesítő, édesapja a valahai rendőrtiszt John Cooke. Szülei fiatal korában elváltak, Cooke pedig felnőttkoráig az anyjával élt. A Royton and Cromptom Academy – re járt, majd az Oldham Sixth Form College – re ahol drámát hallgatott, azonban az utóbbit egy szerepe kedvéért otthagyta. A egy kollégiumi projekt keretein belül a West Side Story c. musicalben szerepelt mint Maria. Az Oldham Theatre Workshop Prom : The Musical c. darabjában megkapta élete első és egyben utolsó vezető színpadi szerepét. Tizennégy évesen szerződött le egy casting ügynökkel, aki legfőképpen reklám szerepeket szerzett Cooke számára. Később benyújtotta jelentkezését a Royal Academy of Dramatic Art nevezetű drámaiskolába, azonban jelentkezését elutasították.

KARRIER

Mindössze nyolc évesen kezdett el színészkedni az Oldham Theatre Workshop- ban. Legelső filmszerpe a Blackout c. sorozatban 2012 – ben volt ahol három részben láthattuk Meg Demoys szerepében. Cooke otthagyta épp a vizsgák előtt az Oldham Sixth Form College – et azért, hogy elvállalhassa a szerepet a Blackout – ban. Szintén 2012 – ben megkapta a The Secret of Crickley Hall c. minisorozatban Nancy Linnet szerepét. 2014 – ben került bemutatásra a The Quiet Ones c. horrorfilm, amiben Sam Claflin és Jared Harris mellett kapott főszerepet. Cooke ekkor már eldöntötte, hogy jobban illik hozzá a filmekben való színészkedés mint a színházban, és a The Quiet Ones elhozta számára a nagyobb körű ismertséget. Ebben az évben még The Signals, az Ouija és a Ruby’s Skin c. rövidfilmben láthattuk.

2012 – ben miután megkapta a The Quiet Ones – ban játszott szerepét, Cooke Los Angeles – i ügynököt szerzett, majd 2013 – ban megkapta Emma Decody szerepét a Bates Motel : Psycho a kezdetektől c. sorozatban, ami az 1960 – as Psycho előzménye. Maga a sorozatban egészen 2017 – ig láthattuk. 2015 – ben az Én, Earl és a csaj aki meg fog halni c. filmben szerepelt Nick Offerman és Thomas Mann oldalán. Ugyanebben az évben még az Axe Cop c. sorozatban kölcsönözte a Loch – nessi szörny hangját, szintén Nick Offerman oldalán. 2016 – ban két főszerepben is láthattuk : a Katie búcsút int c. drámában, ahol a címszereplő Katiet alakította, a fiatal pincérnőt, aki, hogy pénzügyileg kisegítse anyját és elérhesse álmáit prostitúcióba veti magát. A másik film a The Limehouse Golem misztikus horror, amiben karakterét, Elizabethet meggyanúsítják férje meggyilkolásával ugyanazon az éjszakán, amikor a Golemnek elkeresztelt sorozatgyilkos utoljára lecsapott. Egy nyomozó elhatározza, hogy kideríti ki a gyilkos, mielőtt Elizabethet felakasztják.

2017 – ben a Telivérek c. fekete komédiában szerepelt, olyan színészek mellett mint Anya Taylor – Joy és Anton Yelchin. 2018 a többszörösen Oscar – díjas Steven Spielberg Ready Player One c. fimjében.  A filmben Smantha / Art3mis szerepét játssza. Ugyanebben az évben még Az élet maga drámában és a Follow the Roses rövidfilmben láthattuk, valamint a Vanity Fair c. minisorozatban Becky szerepében játszott. 2019 – ban Riz  Ahmed mellett A fém hangja c. drámában tűnt fel, szerepéért San Diego Film Critics Society – díjra jelölték Best Supporting Actress kategóriában. 2019 – be még a Modern Love sorozat két epizódjában láthattuk.
2020 – ban két főszerepben láthattuk : a Pixie és a Kis hal c. filmekben. 2021 – ben A meztelen egyediség c. fekete komédiában tűnt fel mint Lea, John Boyega és Bill Skarsgard oldalán. 2021 – ben még a Soft Voice c. podcast sorozatban kölcsönözte a hangját.

2022 – ben a Fireheart c. mesében kölcsönözte hangját, valamint az Utolsó befutók c. sorozatban kapta meg Sid Baker szerepét. 2022 – ben kerül majd bemutatásra a Trónok harca előzménysorozata, a House of Dragon. Cooke Alicent Hightower, Viserys Targaryen második feleségének szerepét kapta meg. Karaktere később konfliktusba került Viserys első feleségétől született lányával, Rhaenyra Targaryennel, akit Viserys személyes jelölt ki mint örököse. Viserys halála után Alicent saját fiát koronázza meg, amikor ez pedig Rhaenyra tudtá ra kerül kirobban a Targaryen polgárháború, a Sárkony tánca. A sorozat 2022 augusztus 21 – én debütált az HBO MAX - on.

MAGÁNÉLETE
Cooke 2014 – ben támogatta a Save the Children kampányt az által, hogy bolgár reklámokban tűnt fel. 2020 januárjában Londonba költözött.
 

ELNYERT DÍJAK

2014 Eerie Horror Film Festival Awards : Best Actress ( Ruby’s Skin )
2014 Scree International : UK Stars of Tommorow
2017 Manchester Film Festival : Festival Prize : Best Actress ( Katie búcsút int )
2017 Newport Beach Film Festival : Jury Award : Best Actress ( Katie búcsút int )
 

SOROZATOK

2022 House of Dragon / Sárkányok háza .... Alicent Hightower
2022 Slow Horses / Utolsó befutók .... Sid Baker
2021 Soft Voice ( Podcast ) .... Dark Voice (hang)
2019 Modern Love / Modern Szerelem .... Carla
2018 Vanity Fair .... Becky Sharp
2013 - 2017 Bates Motel / Bates Motel : Psycho a kezdetektől .... Emma Decody
2015 Axe Corp .... Loch - Ness Monster / Loch - Nessi szörny (hang)
2012 The Secret of Crickley Hall .... Nancy Linnet
2012 Blackout .... Meg Demoys
 

FILMEK

2022 Fireheart .... Georgia / Joe (hang)
2021 Naked Singularity / A meztelen egyediség .... Lea
2020 Pixie .... Pixie
2020 Little Fish / Kis hal .... Emma
2019 Sound of Metal / A fém hangja .... Lou
2018 Life Itself / Az élet maga .... Dylan
2018 Follow the Roses .... Angie ( rövidfilm)
2018 Ready Player One .... Samantha/Art3mis
2017 Thoroughbreds/ Telivérek .... Amanda
2016 Katie Says Goodbye / Katie búcsút int .... Katie
2016 The Limehouse Golem .... Elizabeth
2015 Me and Earl and The Dying Girl / Én, Earl és a csaj, aki meg fog halni .... Rachel
2014 Oujia .... Laine Morris
2014 The Quiet Ones / Az elnémultak .... Jane Harper
2014 Ruby's Skin .... Ruby (rövidfilm)
2014 The Signal .... Haley
  

  

Utolsó frissítés: 2023.02.09. 19:07 daenera. által


Oszd meg!   iwiw  facebook  twitter  myspace