Starity

Orlando Bloom

Orlando Bloom Orlando Bloom nemzetisége 63. 4069rajongó 269vélemény
 • Értékelés
 • tehetség: 94%
 • stílus: 91%
 • szimpátia: 93%
 • Születési név
 • Orlando Jonathan Blanchard Bloom
 • Becenév
 • Orli, Orly
 • Születési idő
 • 1977. január 13.
 • Születési hely
 • Canterbury, Egyesült Királyság
 • Foglalkozás
 • színész
 • Családi állapot
 • elvált, 1 gyermek
 • Partner
 • Katy Perry
 • Magasság
 • 180 cm
 • Eredeti hajszín
 • barna
 • Szemszín
 • sötétbarna
 • Csillagjegy
 • Bak
 • Linkek
 • IMDB-adatlap
 • Starity RSS-csatorna

Orlando Bloom életrajza

Orlando Jonathan Blanchard Bloom 1977. január 13-án látta meg a napvilágot az angliai Canterbury-ben. Nevét a 16. században élt zeneszerzőről, Orlando Gibbonsról kapta. Van egy nővére, Samantha Bloom, aki 1975-ben született. Születése óta úgy hitte, hogy édesapja édesanyja néhai férje volt - a zsidó, dél-afrikai születésű regényíró, Harry Saul Bloom -, aki életét vesztette 1981-ben, mikor Orlando négyéves volt. Azonban kilenc évvel Harry halála után, mikor Orlando épphogy betöltötte a 13. életévét, édesanyja elárulta neki, hogy biológiai apja Colin Stone volt, akivel a még házas Sonia rövid ideig viszonyt folytatott. Harry Bloom halálát követően Colint - ekkor a Concorde Nemzetközi Nyelviskola igazgatója - nevezték ki törvényes gyámként.

Édesanyja, Sonia Constance Josephine Bloom (lánykori nevén Constance Josephine Copeland) Kalkuttában, Indiában született Francis John Copeland, orvos és sebész, illetve Betty Constance Josephine gyermekeként. Orlando anyai ágon unokatestvére a fotós Sebastian Copelandnek. Sonia családja eredetileg angol származású, ennek ellenére éltek Ausztráliában, Japánban és Indiában is.

Orlando az anglikán egyház követője, tanulmányait pedig a St. Peter's Methodist Primary Schoolban kezdte. Általános iskolás évei alatt többször is iskolát váltott, a St. Peter's Methodist után a The King's School Canterbury, majd a St Edmund's School tanulója volt. Ezekben az években derült ki, hogy Orlando diszlexiás. Ezt követően édesanyja arra bátorította, hogy próbáljon szerencsét művészet és drámaórákon. 1993-ban Londonba költözött, hogy részt vegyen egy kétéves dráma tanfolyamon a Fine Arts Collegeban, Hampsteadben. Tanulmányai után csatlakozott a National Youth Színház színészei közé, ahol két szezon alatt ösztöndíjat szerzett, mellyel bejuthatott a British American Drama Academy-ra. Hamarosan a tévé és filmek világába is belekóstolt, eleinte statisztaként láthattuk, majd pár szerep után felvették a Guildhall Zene- és Drámaiskolába, ahol színészetet tanult.

KARRIER

Első szerepét 1994-ben a Baleseti sebészet (Casualty) című sorozatban kapta, ahol egészen 1996-ig összesen három epizódban láthattuk. 1997-ben az Oscar Wilde szerelmei (Wilde) című életrajzi drámában tűnt fel pár perc erejéig, 2000-ben pedig a Kisvárosi gyilkosságok (Midsomer Murders) című krimisorozatban kapott vendégszerepet.

1999-ben megkapta Legolas szerepét J. R. R. Tolkien azonos című regényei alapján készült filmtrilógiában, A gyűrűk urában, mely máig is leghíresebb filmjének számít. Eredetileg Faramir szerepére jelentkezett, aki csak a második és harmadik filmekben jelenik meg, azonban a rendező, Peter Jackson felfigyelt a benne rejlő lehetőségre és beválogatta, mint Legolas. A forgatások 1999 októberében kezdődtek Új-Zélandon, majd 2000 decemberében értek véget. Annak ellenére, hogy a forgatásokra szánt időkeretet így is túllépték, 2001-ben a rendező újból összehívta a színészeket és további jeleneteket vettek filmre, egészen 2004-ig (beleértve a később rendezpi változatként kiadott 3-4 órás filmeket). Az első film, A Gyűrűk Ura: A gyűrű szövetsége (The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring) 2001 decemberében került mozikba. A film az év második legtöbbet hozó produkciója volt az első Harry Potter-film után, valamint a 2002-es Oscar-díjátadón négy aranyszobrocskát zsebelhetett be. 2002 decemberében debütált a trilógia második része, A Gyűrűk Ura: A két torony (The Lord of the Rings: The Two Towers), mely az első filmnél is többet hozott a konyhára - ugyan így is csak a második legmagasabb bevétellel rendelkező filmnek számít az évben a Pókember után. A 2003 decemberében megjelent A Gyűrűk Ura: A király visszatér (The Lord of the Rings: The Return of the King) ezzel szemben az év legsikeresebb filmjének számított, 2004-ben pedig összesen 11 Oscar-díjat zsebelt be.

A Gyűrűk Ura mellett 2001-ben láthattuk A sólyom végveszélyben (Black Hawk Down) című történelmi drámában Josh Hartnett és Ewan McGregor oldalán. 2003-ban a Ned Kelly - A törvényen kívüli (Ned Kelly) című életrajzi drámában kapott jelentősebb szerepet Heath Ledger, Geoffrey Rush és Naomi Watts mellett. Még ugyanebben az évben megkapta második ikonikus szerepét, mint Will Turner A Karib-tenger kalózai: A Fekete Gyöngy átka (Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl) című Disney produkcióban, ahol rajta kívül főszereplőként láthattuk Johnny Deppet és Keira Knightleyt. A film kasszasikernek számított 2003 nyarán a több mint 300 millió dolláros bevételével. Ezt követően 2004-ben a Trója (Troy) című kalandfilmben bújt Paris bőrébe. 2005-ben az Elizabethtown című vígjáték mellett főszerepet kapott a Mennyei királyság (Kingdom of Heaven) című filmben, ahol rajta kívül olyan neves színészek tűntek fel, mint Eva Green, Liam Neeson, Jeremy Irons és Edward Norton.

2006-ban elküszült a Karib-tenger kalózai folytatása, a A Karib-tenger kalózai: Holtak kincse (Pirates of the Caribbean: Dead Man's Chest). Annak ellenére, hogy a kritikusok között nem örvendett nagy sikereknek, a bevételeket tekintve 2006 legtöbbet hozó filmjének számított több mint 400 millió dollárral. Egy évvel később, 2007-ben érkezett a harmadik rész is A Karib-tenger kalózai: A világ végén (Pirates of the Caribbean: At World's End) címmel. Harmadik nekifutásra a film jóval kevesebbet hozott a konyhára, valamint a kritikusokat továbbra sem szórakoztatta annyira a produkció, mint azt beharangozták. Ennek ellenére a franchise folytatódott 2011-ben, azonban ebben a részben már nem kapott szerepet sem Orlando, sem Keira Knightley.

2008-ben szerepet kapott a sztárparádét felvonultató New York, I Love You vígjátékban, 2010-ben pedig Colin Firth oldalán láthattuk a Fő utca (Main Street) című drámában. 2011-ben A jó orvos (The Good Doctor) című dráma főszereplője volt, illetve ugyanebben az évben megkapta Buckingham hercegének szerepét az ikoniuks regény alapján készült A három testőr (The Three Musketeers) című filmben.

Peter Jackson rendező A Gyűrűk Ura óta tervezte, hogy megfilmesíti a trilógia előzményeit, 2011 májusában pedig bejelentették, hogy Orlando visszatér a filmsorozatba, mint Legolas. Testvérsorozatához hasonlóan a trilógiaként futó Hobbit első része 2012-ben jelent meg - bár ebben még nem találkozhatunk Legolas karakterével. A folytatás A hobbit: Smaug pusztasága (The Hobbit: The Desolation of Smaug) 2013 decemberében jelent meg, majd a trilógiát lezáró A hobbit: Az öt sereg csatája (The Hobbit: The Battle of the Five Armies) 2014-ben debütált. A filmsorozat A Gyűrűk Ura árnyékában felnővén sokkal kisebb sikernek örvendett, azonban a rajongók és egyben a kritikusok is elégedetten követték figyelemmel Peter Jackson legújabb művét.

2015-ben Az eltűnt tűz nyomában (Digging for Fire) című filmben kapott szerepet, majd 2016-ban mindössze egy vendégszerepben láthattuk, az Easy című Netflix-sorozat első évadában tűnt fel. 2017-ben ismét Will Turner szerepében láthattuk A Karib-tenger kalózai: Salazar bosszúja (Pirates of the Caribbean: Dead Men Tell No Tales) című filmben, mely immáron az ötödik felvonása a Karib-tenger kalózai filmsorozatnak. A produkció a kritikusok körében megbukott, azonban a bevételt tekintve remekelt, ugyanis világszerte majdnem 800 ezer dollárt hozott a konyhára. 2017-ben jelent meg A gyógyszer útja (Tour de Pharmacy) című tévéfilmje, valamint ebben az évben debütált S.M.A.R.T. Chase című akciófilmje is. 2019-ben a Carnival Row című horror-fantasy sorozatban tűnt fel Cara Delevingne oldalán.

MAGÁNÉLET

2003-ban kezdett el találkozgatni a szintén színész Kate Bosworth-tel, akivel kisebb-nagyobb hullámvölgyek után 2006 szeptemberében végleg szakított. 2007 végén kezdett el randizgatni Miranda Kerr ausztrál modellel, akivel eljegyzését 2010 júniusában jelentette be. A páros 2010 júliusában házasodott össze, 2011. január 6-án pedig megszületett első közös gyermekük, Flynn Christopher Blanchard Copeland Bloom. 2013. október 25-én bejelentették, hogy hónapokkal azelőtt különváltak, és szeretnének véget vetni házasságuknak. 

2009-ben a Bling Ring néven ismert tolvajbanda betört Orlando és Miranda közös Los Angeles-i otthonába, és több millió dollár értékű ékszert és ruhát loptak el.

2016 januárjában röppentek fel a pletykák, miszerint egy párt alkot Katy Perry énekesnővel, a találgatásoknak pedig a 2016 márciusában megjelent fotók vetettek véget, melyeken a páros kézenfogva sétál Hawaii-on töltött vakációjuk alatt. Kapcsolatuk egy év után, 2017 márciusában ért véget. A szakítást mindkét fél szóvivője megerősítette, valamint a kiadott nyilatkozatban szót ejtettek arról is, hogy továbbra is közeli barátok maradtak. Ennek az énekesnő is hangot adott Twitter-profilján ("Mit szólnátok, ha 2017 lenne az új felfogások éve? Szeretheted és lehetsz jó barátja a korábbi partnerednek, senki sem áldozat és nem is rosszfiú."), miután a sajtó ügyet kreált az esetből. 2018-ban ismét felmelegítették kapcsolatukat; 2019-ben, Valentin-napon Orlando megkérte Katy kezét.

írta: Lady Suzy | kiegészítés: Éowyn

FILMEK

1997: Wilde / Oscar Wilde szerelmei . . . férfi prostituált
2001: The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring / A Gyűrűk Ura: A gyűrű szövetsége . . . Legolas
2001: Black Hawk Down / A sólyom végveszélyben . . . Blackburn
2002: The Lord of the Rings: The Two Towers / A Gyűrűk Ura: A két torony . . . Legolas
2003: Ned Kelly / Ned Kelly - A törvényen kívüli . . . Joseph Byrne
2003: Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl / A Karib-tenger kalózai: A Fekete Gyöngy átka . . . Will Turner
2003: The Lord of the Rings: The Return of the King / A Gyűrűk Ura: A király visszatér . . . Legolas
2004: The Calcium Kid / A kalcium kölyök . . . Jimmy 'The Calcium Kid' Connelly
2004: Troy / Trója . . . Paris
2004: Haven / Menedék . . . Shy
2005: Kingdom of Heaven / Mennyei királyság . . . Balian de Ibelin
2005: Elizabethtown . . . Drew Baylor
2006: Pirates of the Caribbean: Dead Man's Chest / A Karib-tenger kalózai: Holtak kincse . . . Will Turner
2006: Love and Other Disasters / Szerelem és egyéb katasztrófák . . . Hollywood Paolo
2007: Pirates of the Caribbean: At World's End / A Karib-tenger kalózai: A világ végén . . . Will Turner
2008: New York, I Love You . . . David
2010: Sympathy for Delicious . . . The Stain
2010: Main Street / Fő utca . . . Harris Parker
2011: The Good Doctor / A jó orvos . . . Dr. Martin Blake
2011: The Three Musketeers / A három testőr . . . Buckingham hercege
2013: Zulu . . . Brian Epkeen
2013: The Hobbit: The Desolation of Smaug / A hobbit: Smaug pusztasága . . . Legolas
2014: Romeo and Juliet . . . Romeo
2014: The Hobbit: The Battle of the Five Armies / A hobbit: Az öt sereg csatája . . . Legolas
2015: Digging for Fire / Az eltűnt tűz nyomában . . . Ben
2017: Romans . . . Malky
2017: Unlocked / Élesítve . . . Jack Alcott
2017: Tour de Pharmacy / A gyógyszer útja . . . Juju Pepe (tévéfilm)
2017: Pirates of the Caribbean: Dead Men Tell No Tales / A Karib-tenger kalózai: Salazar bosszúja . . . Will Turner
2017: Ji zhi zhui ji / S.M.A.R.T. Chase . . . Danny Stratton
2020: The Outpost . . . Benjamin Keating főhadnagy
????: Needle in a Timestack

 

SOROZATOK

1994 - 1996: Casualty / Baleseti sebészet . . . Noel Harrison (3 epizód)
1998: The Ben Elton Show (1 epizód)
1999: Smack the Pony / Majmold a muffot! (1 epizód)
2000: Midsomer Murders / Kisvárosi gyilkosságok . . . Peter Drinkwater (1 epizód)
2006: Extras / Futottak még... . . . Orlando Bloom
2011: LA Phil Live . . . Romeo
2016: Easy . . . Tom (1 epizód)
2019: Carnival Row . . . Rycroft Philostrate

Utolsó frissítés: 2020.07.13. 23:11 Éowyn által


Oszd meg!   iwiw  facebook  twitter  myspace