Starity

Park Jae Sang "PSY"

Park Jae Sang Park Jae Sang nemzetisége 575. 838rajongó 135vélemény
 • Értékelés
 • tehetség: 62%
 • stílus: 62%
 • szimpátia: 61%
 • Születési név
 • Park Jae Sang
 • Becenév
 • PSY
 • Születési idő
 • 1977. december 31.
 • Születési hely
 • Gangnam, Szöul, Korea
 • Foglalkozás
 • Rapper, énekes, dalszerző, producer
 • Családi állapot
 • nős, 2 gyermek
 • Partner
 • nem publikus
 • Eredeti hajszín
 • Fekete
 • Szemszín
 • Barna
 • Csillagjegy
 • Bak
 • Linkek
 • IMDB-adatlap
 • Hivatalos weblap
 • Twitter-oldal
 • Facebook-oldal
 • Starity RSS-csatorna
 • Kapcsolódó sztárok
 • Chae-Rin Lee Park Bom Sandara Park Gong Min Ji TaeYang Choi Seung Hyun Kang Dae Sung G-Dragon Seung Ri Kim Hyun Ah Lee Hi Yoo Jae-Suk Ha Dong Hoon

Park Jae Sang életrajza

Korai évek

Park Jae Sang 1977. december 31-én született Szöul legelőkelőbb negyedében Gangnam-ban. Jae Sang gazdag családból származik édesapja Park Won Ho ügyvezető elnöke a DI Corporation-nek, édesanyja Kim Young Hee pedig étterem tulajdonos és több éttermet is nyitott Gangnam-ban.
Tanulmányait a Banpo általános iskolában kezdte, majd a Sehwa középiskolában érettségizett. Nem szerette az iskolát, de sokszor nevettette meg őket. A dél-koreai Seoul Broadcasting System egyik interjújában volt tanára fejtette ki róla a véleményét: „Emlékszem, PSY humora gyakran volt intim jellegű, de vicceire az egész osztály figyelt és így sokszor volt a figyelem középpontjában. Akkoriban nem kedveltem, de most visszatekintve, úgy látom sok energiát tett az osztályközösséghez.”

Jae Sang a tervek szerint a Bostoni Egyetem üzleti adminisztráció szakára ment volna tovább, hogy átvegye apjától a céget, ám mire Amerikába ért elment a kedve az egyetemtől és a tandíjból inkább hangszereket vett és egyéb zenével kapcsolatos dolgokat.
Ugyan elkezdte az egyetemet, de az első év után kiesett, majd a Berklee College of Music-on próbált szerencsét ahonnan hamar kiesett, így végül diploma nélkül ment haza, hoy otthon folytassa a karrierépítést.

2002 éa 2004 között több dél-koreai anti-amerikai tüntetésben és egyéb Amerika ellenes megmozdulásban vett részt (többek között dalai is be lettek tiltva ez miatt). Mivel nem igen volt még akkoriban híres tette semmilyen nemzetközi médiában nem jelentek meg, de persze miután híressé vált világszerte ez megváltozott, így 2012. december 7-én minden nyilvánosságra került. Nem sokkal később PSY kiadott egy bocsánat kérő nyilatkozatott melyben bocsánatot kért az amerikai hadseregtől és magától az egész néptől.
Annak ellenére pedig, hogy a hírek nyilvános felháborodást keltettek az amerikai elnök Barack Obama és felesége részt vettek PSY Christmas in Washington jótékonysági koncertjén.

Megjelenés
Koncertjein jól ismert humorával folyton híres énekesnőket parodizál, mint például Lady Gaga, Beyoncé, de a hazai énekesnőket sem kíméli így Lee hyo Ri és Park Ji Yoon szerepébe is átváltozik.
Beth Hong szerint PSY-ra nem illik a megszokott k-pop idol képe, hisz nem jó képű, nem fiatal és a szövegei sem tükrözik az általános melodráma stílust. De Beth Hong-on még sokan megjegyezték, hogy PSY nem azaz átlagos koreai előadó.

Karrier
Hazai sikerek és viták
PSY első megjelenése tv képernyőn 2000-ben volt, majd 2001. januárjában megjelent első debütáló stúdió albuma PSY from the Psycho World! Címmel. A dél-koreai korményzati hatóság bírsággal sújtotta az album tartalma miatt. PSY egy újonc hip-hop énekesként hamar felkeltette a figyelmet a számainak egyszerű szövege és az érdekes táncmozdulatok valamint szokatlan megjelenése miatt hamar ráragasztották a „The Bizarre Singer” becenevet.

A 2002-ben megjelent második albuma a Sa 2 civil mozgalmak tiltakozását váltotta ki, akik szerint az album rossz hatással van a gyerekekre és a tizenévesekre. Később az albumot be is tiltották.

Harmadik albuma a PSY 3 még 2002-ben megjelent a vezető kislemez a Champion pedig az első sikeres szerzeménye volt. A dalt előadta a Szöulban megtartott Világ kupán, valamint a minden évben megrendezésre kerülő Seoul Music Awards-on neki ítélték oda a legjobb dalszerző elismerést, annak ellenére, hogy még mindig megosztotta a közönséget és még mindig sok vita volt a zenéjével kapcsolatban, ám végül ez az elismerés segített neki betörni a hazai zenei iparba.

Kötelező katonai szolgálat, negyedik album és újra sorozás
2003-ban PSY-t besorozták a kötelező két éves katonai szolgálatra a dél-koreai hadsereghez, ám végül felmentést kapott mivel egy szoftverfejlesztő cégnél dolgozott (a kormány a műszaki szakértelmet vállalóknak felmentést adnak, mert szerintük ők ezzel szolgálják a hazájukat)
Később PSY kiadta negyedik albumát sa Jib címmel, mellyel újabb díjakat nyert 2006-ban az SBS Music Awards-on és az akkor Hong Kong-ban megrendezésre került Mnet Asia Music Awards-on is.
2007-ben pedig az államügyészség megvádolta azzal, hogy a koncertek, tv showkban való részvétele miatt hanyagolja a munkáját, végül 2008 elején újra besorozták és az 52. hadsereg hadosztályán teljesített egészen a 2009-es leszereléséig.

5. Stúdió album és Japán előre mozdulások
Pénzügyi gondjai miatt már nem tudta saját erőből megjelentetni dalait, így felesége bíztatására 2010-ben csatlakozott a YG Entertainment-hez, melynek Yang Hyun Suk az alapítója és vezérigazgatója és PSY-al már régi barátok.
2010-ben megjelent 5. stúdió albuma PSY Five címmel, melyről a vezető kislemez a Right Now volt. PSY pedig nem hazudtolta meg magát a dalt hamar betiltották ugyanis 19 év alatt nem volt megengedett a megtekintése mivel a dél-koreai esélyegyenlőségi és családügyi minisztérium szerint a dal obszcén utalásokat tartalmaz valamint a szöveget se találták megfelelőnek. Annak ellenére, hogy PSY Right Now száma tiltás alatt volt a 2011-es Melon Music Awards-ról és az Mnet Asia Music Awards-ról is díjjal távozott. Az elmúlt 12 éves karrierje során ez volt az első nagy sikerű slágere hazájában.

2012. január 7-én a Big Bang-el és a 2NE1-al együtt PSY is részt vett az Oszakában megtartott YG Family koncerten. A koncertet két helyi televízió is leadta (Mezamasha TV; Fiju Television), PSY ennek segítségével mutatkozott be a japán rajongóknak.

A Gangnam Style kirobbanása, világhírnév és nemzetközi áttörés
2012. júliusában megjelent 6. albuma PSY 6 (Six Rules) Part 1 címmel. Erről a lemezéről jelent meg a Gangnam Style című videója, mely rövid időn belül hatalmas sikert aratott és minden létező youtube rekordot megdöntött. A youtube-on nézettségben olyan sztárokat előzött meg, mint Justin Bieber vagy ép Katy Perry. Ő volt eddig az első olyan dél-koreai előadó akinek ez sikerült és persze a Gangnam Style rohamos terjedésével régebbi dalai is egyre nézettebbek lettek. A Gangnam Style őrület pedig a Hollywood-i sztárokat is elérte akik próbálták leutánozni a videóban látható „lovaglós” táncot és sorra posztolták ki twitter oldalukra.
2012. szeptember 14-én szerepelt az NBC The Today Show-jában ahol élőbe is bemutatta a jellegzetes táncmozdulatot, majd a Saturday Night Live-ban is megjelenését tette.

Szeptember elején Gangnam kerülete hivatalos nagykövetének nevezte ki PSY-t. Oktber 24-én pedig már az ENSz is nemzetközi szenzációról beszélt PSY-ról mikor az ENSz főtitkára Ban Ki Moon lejátszotta a találkozón a dalt.
A koreai The Ding-a Ilbo szerint pedig az Unicef jószolgálati nagykövetének is kinevezték.

November 7-én tartott egy beszédet Angliában az Oxford Union-ban ahol beszélt magáról a Gangnam Style-ról és következő albumáról. Elmondta, hogy a Gangnam Style sikerének köszönhetően ő most egy álomban él, de ugyan akkor fél, hogy a következő dala már nem lesz olyan sikeres, mint a Gangnam Style. PSY előtt az Oxford Union-ban olyan híres emberek tartottak beszédet, mind a Dalai Láma, Michael Jackson, Teréz anya és a korábbi elnök jelölt John McCain.

November 12-én PSY volt a második dél-koreai zenész aki részt vett az MTv Europa Music Awards-on.
November 24-én pedig Justin Bieber Baby-ét letolva megszerezte az első helyet a youtube-on, mint a legnézettebb videó. A Gangnam Style szinte rekord idő alatt ért fel a „csúcsra”.
November 30-án a Hong Kong-ban megrendezésre került Mnet Asia Music Awards-on pedig 4 díjat is oda ítéltek neki.
December 21-én pedig a Gangnam Style volt az első videó mely átlépte az 1 milliárdos nézettséget a youtube-on.

2013-2014
PSY töretlenül folytatja munkáját, hiszen már egy brazil hírműsorban a Fantástico-ban is megjelent és adott interjút.
Február 25-én pedig abban a megtiszteltetésben lehetett része, hogy részt vehetett a dél-koreai elnök beiktatási ünnepségén.

Márciusban újabb aggodalomra adott okot a koreai médiának PSY közelgő kislemezének címe, ugyanis az „Assarabi” félre értelmezhető, hiszen a koreai szlengben a szóval valami izgalmat, kielégítőt fejeznek ki. Valamint aggodalomra adott okot az is, hogy esetleg az arab származásúak sértőnek találhatják az album címét.
Végül az utóbbi aggodalmak hatására, hogy véletlen se sértsék meg az arabokat a dalt „Gentleman”-re nevezték át mely a tervek szerint április 12-én jelenik meg.

A Gentleman hivatalos megjelenését végül április 13-ra tervezték, ám a szám már egy nappal előbb megjelent. A klip végül a tervek szerint 13-án jelent meg, mely már a megjelenését követő 24 órán belül nézettségi rekordot döntött.
A klippel egy időben pedig megkezdődött Happening címet viselő koncertje, melyet több, mint 50 ezer ember kísérte figyelemmel élőben a youtube-on. A koncerten föl tűnt több más YG előadó is, mint pl. Lee Hi, a 2NE1 és G-Dragon is tiszteletét tette. 2013. április 29-én pedig PSY-t választották meg, Dél-Korea idegenforgalmi nagykövetének. 
2014. Június 9.-én megjelent új száma a Hangover, melyet nem mással, mint Snoop Dogg-gal énekelnek közösen.
Következő nagy durranása egy dupla comeback volt amikor is 2017.május 17.-én debütált New Face és I Luv It című száma amik kitörő sikert arattak.


Érdekességek

Jae Sang Alina Cho-nak a CNN-ben számolt be arról, hogy a zene iránti érdeklődése 15 éves kora körül kezdődött mikor is egy hazai tv adón látta a Queen britt zenekar koncertjének egy részét amikor is a Bohemia Rhapsody-t adták elő és ez a koncert felvétel volt az ami őt elindította a zene útján.

Művészneve a PSY a „psycho” szóból ered, amit egy BBc interjúban azzal magyarázott, hogy a zene, a tánc és a szerepléstől való pozitív megőrülést jelenti számára.

- 2001-ben marihuána birtoklásáért tartóztatták le aminek következtében nagyapja temetésén se tudott részt venni. Egy későbbi interjúban PSY pedig elmondta, hogy igen közel állt a nagyapjához és, hogy amiért nem tudott ott lenni a halálos ágyánál és a temetésén egész életében bánni fogja, mert tudja mennyire szerette a nagyapja.

- 2006. október 14-én pedig feleségül vette Yoo Hye Yeon-t, akitől azóta született két lánya, és jelenleg is boldog házasságban élnek. 

- PSY szerint a Gangnam Style élete eddigi legnagyobb eredménye. 

- PSY megtanította Sebastian Vettel és Mark Webber Forma-1 versenyzőknek a táncát.

- PSY elmondta, hogy nagyon szerette Freddie Mercury-t, a Queen zenéjét, amely inspirálta őt.

- A YouTube legnépszerűbb videó klipje lett a Gangnam Style, jelenleg több mint 1 700 000 000-en nézték meg.

Showműsorok
Saturday Night Live (2012)
Superstar K4 (2012)

Sorozatok
Dream High 2 (2012)

Filmek
Wet Dreams (2002)

Videó klipekben való megjelenései
Lexy – Novice beby Boy (2003)
HyunAh – ice Cream (2012)

Stúdió albumok
Untitled (2013)
Psy from the Psycho World! (2001)
Ssa2 (2002)
3 Mi (2002)
Ssajib (2006)
PsyFive (2010) 

Válogatás albumok
Remake & Mix 18 beon (2005)
PSY 6 (Six Rules) Part 1 (2010)
PSY’s best 6th Part 2 (2013) 

Kislemezek
Bird (2001)
The End (2001)
Hooray (2002)
Singosik (2002) 
Champion (2002) 
Paradise (2002) 
Home Run (2003) 
Someday (2005) 
Delight (2005) 
Father (2005) 
City Life (2005)
We Are the One (2006)
Entertainer (2006)
Beautiful Goodbye 2 (2006)
Because It’s Raining (2007)
In My Eyes (2010) 
Thank You (2010)
Right Now (2010) 
It’s Art (2011) 
Shake It (2011)
Father (2012)
Korea (2012)
Gangnam Style (2012)
Gentleman (2013)
Hangover (2014)
Daddy (2014)

Közreműködések
Casanova (ft. Cho PD) (1999)
I Love X (ft. Cho PD & Lee Jung hyun) (1999)
Novice (ft. Lexy) (2003)
Already Like This (ft. Lee Jae Hoon) (2004)
Blue Forg (ft. G-Dragon) (2012) 
Passionate Goodbye (ft. Sung Si kyung) (2012) 
Year of 77 (ft. LeeSsang & Kim Jin pyo) (2012) 
What Would Have Been (ft. Park Jung Min) (2012) 
Never Say Goodbey (Yoon Do Hyun) (2012)
Give It Up Tonight (Jencarlos Canela, featuring Psy & KC and the Sunshine Band) (2014)
  

Utolsó frissítés: 2017.06.11. 19:07 által


Oszd meg!   iwiw  facebook  twitter  myspace