Starity

Patrick Stewart

Patrick Stewart Patrick Stewart nemzetisége 4171. 185rajongó 1vélemény
 • Értékelés
 • tehetség: 100%
 • stílus: 100%
 • szimpátia: 100%
 • Születési név
 • Patrick Hewes Stewart
 • Becenév
 • Old Baldy
 • Születési idő
 • 1940. július 13.
 • Születési hely
 • Mirfield, Yorkshire, Anglia
 • Foglalkozás
 • színész
 • Családi állapot
 • nős, 2 gyermek
 • Partner
 • Sunny Ozell
 • Magasság
 • 178 cm
 • Eredeti hajszín
 • Barna
 • Szemszín
 • Barna
 • Csillagjegy
 • Rák
 • Linkek
 • IMDB-adatlap
 • Twitter-oldal
 • Starity RSS-csatorna
 • Kapcsolódó sztárok
 • Famke Janssen Halle Berry Marina Sirtis Hugh Jackman Ian McKellen Jonathan Frakes Brent Spiner LeVar Burton Michael Dorn

Patrick Stewart életrajza

Korai élete

Patrick Stewart 1940. július 13-án született Mirfield-ben, Yorkshire nyugati részén, Gladys (szül. Barrowclough) szövőnő és textilipari munkás és Alfred Stewart, a második világháború alatt a brit hadseregben szolgált törzsőrmester, aki később általános munkásként és postásként dolgozott, fiaként. Két idősebb testvére van, Geoffrey (született 1925-ben) és Trevor (született 1935-ben). Gyermekkora nagy részét szegényes háztartásban töltötte Jarrow-ban, ahol apja részéről családon belüli erőszakot tapasztalt. A dunkerque-i evakuálás során teljesített háborús szolgálat következtében apja harci fáradtságtól szenvedett, ami a ma PTSD-ként ismert betegséggel áll összefüggésben. Stewart 2008-ban így nyilatkozott: "Az apám egy nagyon erős egyéniség volt, egy nagyon erős ember, aki megkapta, amit akart. Azt mondták, hogy amikor a felvonulási területre lépett, a madarak abbahagyták az éneklést. Sok-sok évbe telt, mire rájöttem, hogy apám hogyan szólt bele a munkámba. Macbeth miatt bajuszt növesztettem. Apámnak nem volt, de amikor a színpadra lépés előtt belenéztem a tükörbe, apám arcát láttam, amint egyenesen rám nézett". 

Stewart a Crowlees Junior and Infant School-ba járt, egy egyházi anglikán iskolába Mirfield-ben. Színészi karrierjét később az ottani angoltanárának, Cecil Dormand-nak tulajdonította, aki "Shakespeare egy példányát adta [Stewart] kezébe", és azt mondta neki, hogy álljon fel és lépjen fel. 1951-ben, 11 évesen lépett be a Mirfield Secondary Modern School-ba, és ott folytatta a drámatanulmányait. 1951-ben találkozott és összebarátkozott színésztársával, Brian Blessed-del egy Mytholmroyd-ban tartott drámatanfolyamon. 15 évesen otthagyta az iskolát, és egyre többet vett részt a helyi színházban. Újságírói és gyászjelentés-írói munkával tartotta fenn magát a helyi újságnál, de egy év után kilépett, amikor főnöke ultimátumot adott neki, hogy a színészetet vagy az újságírást válassza. Egyik testvére szerint Stewart akkor is részt vett színházi próbákon, amikor dolgoznia kellett volna, majd kitalálta a történeteket, amelyekről tudósított. Stewart egy bútorboltban kapott munkát, ami nemcsak azt tette lehetővé, hogy kevés időbeosztási konfliktus nélkül járhasson próbákra, hanem azt is tapasztalta, hogy színészi tehetsége alkalmazható, aminek eredményeképpen az értékesítésben lett eredményes, miközben színészi technikáját gyakorolta, mivel minden egyes vásárlóra szabta az eladási beszédét. Bokszolni is elkezdett. Azt mondta, hogy a színészet az önkifejezés eszközeként szolgált fiatalkorában. Stewart és Blessed később ösztöndíjat kapott a Bristol Old Vic Theatre School-ba. 

 

Karrier

Stewart első profi színpadi szereplése 1959. május 19-én volt a bristoli Theatre Royal-ban (a Bristol Old Vic Company számára), ahol a John Hale által rendezett Cyrano de Bergerac-ban Cutpurse-t (egy tolvaj a közönség között a darab a darabban) játszotta. A manchester-i Library Theatre-nél töltött időszakot követően Stewart 1966-ban a Royal Shakespeare Company tagja lett, és 1982-ig maradt velük. 1967-ben a társulat társult művésze lett. 1967-ben olyan színészekkel lépett fel, mint Ben Kingsley és Ian Richardson. 1967 januárjában a Coronation Street című sorozatban debütált a televízióban, mint egy tűzoltótiszt. 1969-ben rövid televíziós cameószerepet játszott Horatio-ként, Ian Richardson Hamlet-jével szemben, Sir Kenneth Clark Civilisation című televíziós sorozatának hatodik epizódjában, a sírásójelenet előadásában. Az 1970-es évek elején az UCSB professzora, Homer Swander toborozta őt, hogy segítsen amerikai egyetemi hallgatóknak Shakespeare-t tanítani, ami meghozta számára az áttörést Hollywood-ban. A Broadway-n debütált Snout szerepében Peter Brook legendás Szentivánéji álom (A Midsummer Night's Dream) című produkciójában, majd az 1980-as évek elején a Royal National Theatre-hez került. 

Az évek során Stewart számos nagy televíziós sorozatban vállalt szerepet, anélkül, hogy valaha is ismertté vált volna. Feltűnt Vlagyimir Lenin szerepében a Fall of Eagles-ben; Sejanus volt az Én, Claudius-ban (I, Claudius), Karla Az áruló (Tinker Tailor Soldier Spy) és a Smiley népe (Smiley's People) című filmekben; Claudius a Hamlet 1980-as BBC-adaptációjában. Ő játszotta a romantikus férfi főszerepet Elizabeth Gaskell North & South című művének 1975-ös BBC-adaptációjában. Ugyancsak ő játszotta a főszerepet, mint Dr. Edward Roebuck pszichiátriai tanácsadó a BBC Maybury című sorozatában 1981-1983 között. Továbbra is játszott kisebb filmszerepeket, például Leondegrance királyt John Boorman Excalibur című filmjében (1981),Gurney Halleck karakterét David Lynch Dűne (Dune) című filmjében (1984), Dr. Armstrong-ot Tobe Hooper Életerő (Lifeforce) című filmjében (1985) és Henry Grey-t, Suffolk hercegét, a Lady Jane Grey angol királynő történetét feldolgozó Lady Jane-ben (1986). 

 

Star Trek

Stewart a klasszikus színházat részesítette előnyben más műfajokkal szemben, és megkérdezte a Doctor Who színésznőjét, Lalla Ward-ot, hogy miért dolgozik sci-fiben vagy a televízióban. 1987-ben mégis beleegyezett, hogy Hollywood-ban dolgozzon a Star Trek felújításán, miután Robert H. Justman meglátta őt egy irodalmi felolvasáson a UCLA-n. Stewart semmit sem tudott a Star Trek kulturális hatásáról vagy ikonikus státuszáról az amerikai kultúrában. Vonakodott aláírni a szokásos hatéves szerződést, de megtette, mivel ő, az ügynöke és mások, akikkel Stewart konzultált, mind úgy vélték, hogy az új sorozat gyorsan megbukik, és hogy némi pénzkeresés után visszatér londoni színpadi karrierjéhez. Ettől függetlenül Stewart megbízható kollégája, Ian McKellen különösen hangosan tanácsolta Stewart-nak, hogy ne dobja el a színházi karrierjét ezért a televíziós karrierért, amit Stewart-nak a lehetőséget figyelembe véve figyelmen kívül kellett hagynia. 18 hónapig Hollywood-ban a "Patrick Hewes Stewart" szakmai nevet használta, miközben az eredeti nevének jogairól tárgyalt egy amerikai színésztől, aki már bejegyeztette azt a Screen Actors Guild-nél.  

Amikor Stewart-ot kiválasztották Jean-Luc Picard kapitány szerepére a Star Trek: Az új nemzedékben (1987-1994, Star Trek: The Next Generation), a Los Angeles Times "ismeretlen brit Shakespeare-színésznek" nevezte. Még mindig a bőröndjéből élt, mivel szkeptikus volt a sorozat sikerével kapcsolatban, és nem volt felkészülve a televíziós forgatás hosszú menetrendjére, amely minden nap hajnali 4:45-kor kezdődött. Kezdetben nehezen illeszkedett be kevésbé fegyelmezett stábtagjaihoz, és kínosnak tartotta, amikor behívta a főszereplőket, hogy leszidja őket, amiért a szemében szakszerűtlenül viselkedtek, különösen, amikor szidta őket, mondván: "Nem azért vagyunk itt..., hogy jól érezzük magunkat!" Továbbá Stewart felidézte, hogy "a lelke elsüllyedt", amikor memorizálni és szavalni kellett a technoblablát. Végül jobban megértette a színpad és a televízió közötti kulturális különbségeket, és bizonyos fokig megnyugodott a munkában, és kedvenc technikai mondata a "téridő-kontinuum" lett. Közeli barátságban maradt Star Trek-beli színésztársaival, és szükség esetén szószólójuk lett a producereknél. Marina Sirtis Stewart-nak tulajdonította a sorozat sikerének "legalább 50%-át, ha nem többet", mert mások utánozták az ő profizmusát és a színészi munka iránti elkötelezettségét. Jonathan Frakes azt mondta, hogy míg "Néhány sorozatban, amelyben részt vettem, olyan színészek jelentek meg, akik még a forgatókönyvet sem olvasták", Stewart "olyan magasra tette a lécet a felkészüléshez. Mindannyian teljesen felkészülten jöttünk reggel a munkába. Ismertük a szövegünket, és ismertük a forgatókönyvet". 

 

"Igazából csak az első évad végeztével mentem el az első Star Trek találkozómra... [Azt] vártam, hogy néhány száz ember előtt fogok állni, de kiderült, hogy két és fél ezer ember volt ott, és máris többet tudtak rólam, mint amit valaha is hittem volna."

- Patrick Stewart, amikor rájött, hogy híres lett

 

Stewart váratlanul meggazdagodott a sorozat sikere miatt. 1992-ben, egy forgatási szünetben Stewart kiszámolta, hogy többet keresett a szünet alatt, mint 10 hét Woolf-előadás alatt Londonban. 994 és 2002 között ő alakította Jean-Luc Picard kapitányt a Star Trek: Nemzedékek (Star Trek: Generations, 1994), a Star Trek: Kapcsolatfelvétel (Star Trek: First Contact, 1996), a Star Trek: Űrlázadás (Star Trek: Insurrection, 1998) és a Star Trek: Nemezis (Star Trek: Nemesis, 2002) című filmekben is; valamint a Star Trek: Deep Space Nine pilot epizódjában, az "Emissary"-ben. 1995-ben Screen Actors Guild Award jelölést kapott Kiváló férfi színészi alakítás egy drámai sorozatban kategóriában. 

Amikor 2011-ben megkérdezték, hogy mi volt karrierje csúcspontja, a Star Trek: Az új nemzedéket választotta, mert "mindent megváltoztatott [számomra]." Azt is elmondta, hogy nagyon büszke a sorozatban végzett munkájára, mert az társadalmi üzeneteket közvetített és nevelő hatással volt a fiatal nézőkre. Amikor arról kérdezték, hogy a szerepe mennyire fontos a kiemelkedő Shakespeare-karrierjéhez képest, azt mondta: "Az a tény, hogy a Royal Shakespeare Company-ban eltöltött évek - amikor királyokat, császárokat, hercegeket és tragikus hősöket játszottam - nem voltak mások, mint felkészülés arra, hogy beüljek az Enterprise kapitányi székébe." Az őt ért elismerések között szerepel, hogy a TV Guide olvasói 1992-ben Cindy Crawford-dal együtt, akiről még sosem hallott, a televízió "legdögösebb" férfijének és nőjének választották őt. Egy Michael Parkinson-nak adott interjúban háláját fejezte ki Gene Roddenberry válaszáért egy riporternek, aki azt mondta: "A 24. századra biztosan meggyógyították volna a kopaszságot", mire Roddenberry azt válaszolta: "A 24. században nem érdekelné őket."

2018. augusztus 4-én a CBS és Stewart közösen bejelentették, hogy egy új Star Trek-sorozatban újra Jean-Luc Picard szerepét fogja játszani. Egy előkészített nyilatkozatban Stewart azt mondta, hogy ő és az új sorozat producerei "arra fognak törekedni, hogy ismét egy friss, váratlan és idevágó történetet keltsenek életre". A Star Trek: Picard első epizódját 2020-ban láthatták először a nézők, Stewart 2023-ig 30 epizódban alakította Picard kapitány szerepét.

 

X-Men

A Star Trek: Az új nemzedék tévé- és filmfranchise sikere tipizálta Stewart-ot Picard-ként, és más szerepek elnyerése nehézzé vált. A színpadra való visszatérés is nehéznek találta a hosszú távollét miatt. Megjegyezte, hogy soha nem csatlakozott volna Az új nemzedékhez, ha tudja, hogy az hét évig lesz műsoron: "Nem, nem. NEM. És most visszagondolva még mindig megrémít egy kicsit a gondolat, hogy az életem oly nagy részét teljesen a Star Trek-nek szenteltem, és szinte semmi másnak". 

 

"Eljutottam egy olyan pontra, amikor fogalmam sem volt, hol kezdődik Picard, és hol végződik én. Teljesen átfedtük egymást. Az ő hangja az én hangommá vált, és voltak más elemei is, amelyek az enyémekké váltak." [...] Hollywood-ban egyetlen rendező sem akarta ezt a nagyszerű, mély hangú, kopasz angol fickót szerepeltetni, mert mindenki tudta, hogy ő Picard, és nem lehet más. Az X-Men-filmekben végül Charles Xavier professzorként - egy nagyszerű, mély hangú, kopasz angol fickóként - gyakorlatilag újra eljátszotta ezt a szerepet.

- Interjú, The Times 

 

Az 1990-es évek végén azonban elfogadta a nagy költségvetésű X-Men filmsorozat kulcsszerepét, mint Charles Xavier professzor, a szuperhőscsapat alapítója és mentora, amely sok tekintetben Picard-hoz hasonló szerep. Eleinte vonakodott egy újabb filmes franchise-hoz aláírni, de a Bryan Singer rendezővel való együttműködés iránti érdeklődése meggyőzte. Stewart mellé csatlakozott Ian McKellen, aki ekkorra már elismerte, hogy barátja megfontoltan döntött a népszerű vászon sci-fiben való szereplés mellett, ő alakította Xavier barátját és ideológiai nemezisét, a szupergonosz Magneto-t. Stewart hét játékfilmben játszotta el a szerepet: X-Men - A kívülállók (X-Men, 2000), X-Men 2. (X2, 2003), X-Men: Az ellenállás vége (X-Men: The Last Stand, 2006), X-Men kezdetek: Farkas (X-Men Origins: Wolverine, 2009), Farkas (The Wolverine, 2013), X-Men: Az eljövendő múlt napjai (X-Men: Days of Future Past, 2014) és a Logan - Farkas (Logan, 2017), illetve több videojátékban is megszólaltatta a szerepet: ilyen többek között az X-Men Legends (2004), az X-Men Legends II: Rise of Apocalypse (2005) és az X-Men: Next Dimension (2002). Stewart a Logan - Farkas után bejelentette, hogy elhagyja az X-Men filmes franchise-t. 

2022-ben Stewart alakította a Föld-838-as Xavier professzort a Marvel Cinematic Universe Doctor Strange az őrület multiverzumában (Doctor Strange in the Multiverse of Madness) című filmjében.

 

További filmek és televíziós műsorok

Stewart további filmes és televíziós szerepei közé tartozik az 1995-ös Jeffrey - Valami más (Jeffrey) című filmben a meleg Sterling, valamint II. Henrik király a 2003-as Az oroszlán télen (The Lion in Winter) című filmben, színészi munkájáért Golden Globe-díjra, míg produceri munkájáért Emmy-díjra jelölték.. Ő alakította Ahab kapitányt a Moby Dick 1998-as televíziós filmváltozatában, és Emmy-díj-jelölést, valamint Golden Globe-díj-jelölést kapott alakításáért. Szerepelt az 1998-as Az otthon biztonsága (Safe House) című filmben. Ebenezer Scrooge szerepét is eljátszotta Charles Dickens Karácsonyi ének (A Christmas Carol) című művének 1999-es televíziós filmváltozatában, alakításáért Screen Actors Guild Award jelölést kapott. 

2003 végén, az NBC Frasier - A dumagép (Frasier) című sorozatának 11. és egyben utolsó évadában, Stewart egy meleg seattle-i társasági ember és operarendező szerepében tűnt fel a sorozatban, aki összetéveszti Frasier-t egy potenciális szeretővel. 2003 júliusában szerepelt a Top Gear 2. szériájában (09. epizód) a Star in a Reasonably-Priced Car szegmensben, ahol 1:50-es időt ért el a Liana-ban. 2005-ben szerepet kapott Ian Hood professzor szerepében az ITV 4 epizódos thriller sorozatában, az Eleventh Hour-ban, amelyet Stephen Gallagher készített. Az első epizódot 2006. január 19-én sugározták. Szintén 2005-ben ő játszotta Nemo kapitányt A rejtelmes sziget (Mysterious Island) kétrészes adaptációjában. Stewart szerepelt még Ricky Gervais és Stephen Merchant Futottak még... (Extras) című tévésorozatában, mint önmaga meztelenkedő karikatúrája. Ő alakította John Bosley-t a 2019-ben bemutatott Charlie angyalai (Charlie's Angels) című akcióvígjátékban, amelyet november 15-én mutattak be. 

Emellett szinkronszínész volt az Egyiptom hercege (The Prince of Egypt, 1998), a Jimmy Neutron, a csodagyerek (Jimmy Neutron: Boy Genius, 2001), a Csodacsibe (Chicken Little, 2005), a Reszkessetek, nem hagyom magam! (The Pagemaster, 1994), Az Emoji-film (The Emoji Movie, 2017) a Hayao Miyazaki által készített A szél harcosai (Kaze no tani no Naushika, 1984) és a Katsuhiro Otomo által készített Gőzfiú (Suchîmubôi, 2004) című japán animefilmek angol szinkronjaiban. Támogatta szülővárosát, a nyugat-yorkshire-i Dewsbury-t azzal, hogy 1999-ben a hangját kölcsönözte egy, a városról szóló videósorozathoz. Ő adta a Napóleon nevű disznó hangját George Orwell Állatfarmjának (Animal Farm, 1999) televíziós adaptációjában, és vendégszerepelt A Simpson család (The Simpsons)  "Nagy Homer" című epizódjában, mint Number One. Stewart felvette a Tim Burton Karácsonyi lidércnyomás (The Nightmare Before Christmas, 1993) című filmjének prológusához és epilógusához tervezett narrációt is, de a végleges filmben más hangot használtak (az eredeti narráció csak a filmzene első kiadásán jelenik meg). Visszatérő szerepet játszik Avery Bullock CIA igazgatóhelyettesként, akinek a képmását és a hangját is kölcsönzi az Amerikai fater (American Dad!) című animációs sorozatban. A Family Guy-ban is többször vendégszerepelt különböző szerepekben. Stewart narrátorként is feltűnik Seth MacFarlane 2012-es filmrendezői debütálásában, a Ted-ben. 2006-ban Stewart adta Bambi apjának, az Erdő Nagy Hercegének a hangját a Disney Bambi 2: Bambi és az erdő hercege (Bambi II) című direkt videós folytatásában. 

 

Dokumentumfilmek 

2011-ben Stewart szerepelt a The Captains című dokumentumfilmben William Shatner (aki a Star Trek kapitányát, James Kirk-et alakította) oldalán - a filmet Shatner írta és rendezte is. A filmben Shatner olyan színészekkel beszélget, akik a Star Trek-franchise-ban kapitányokat alakítottak. A film nagy figyelmet szentel Shatner interjúinak, amelyeket Stewart-tal készített az oxfordshire-i otthonában, valamint egy Star Trek-kongresszuson a nevadai Las Vegas-ban; Stewart feltárja a félelmeket és a személyes kudarcokat, amelyek a Csillagflotta kapitányaként töltött idővel jártak együtt, és azokat a nagy diadalokat is, amelyek szerinte Picard szerepét kísérték.

2016-ban ő volt a Connected Universe, egy Malcolm Carter által rendezett, crowdfunded dokumentumfilm narrátora, amely Nassim Haramein önjelölt fizikus gondolatairól szólt. 

 

Színház

 

"A [londoni színházi] kritikusok ... talán a legnagyobb bókkal halmozták el, amit csak elő tudnak idézni. Azt mondják, túljutott azon a technikát pusztító megaláztatáson, hogy egy nagy amerikai televíziós sztár [lett belőle]."

- The New York Times, 2008 

 

Miután a Star Trek: Az új nemzedék elkezdődött, Stewart hamarosan rájött, hogy hiányzik neki a színpadi színészet. Bár továbbra is kapcsolatban maradt a Royal Shakespeare Company-val, a sorozat hosszas forgatása miatt a legtöbb más munkában nem tudott részt venni, így Shakespeare-színészként sokéves "tátongó lyuk" maradt az önéletrajzában, ami miatt olyan neves szerepek eljátszásának lehetőségét hagyta ki, mint Hamlet, Rómeó és III. Richárd. Ehelyett Stewart egyszemélyes előadásokat kezdett írni, amelyeket kaliforniai egyetemeken és színésziskolákban adott elő. Ezek egyike - Charles Dickens Karácsonyi ének (A Christmas Carol) című művének egy változata, amelyben mind a több mint 40 karaktert ő alakította - a korlátozott előadási idő miatt színészként is ideálisnak bizonyult számára. 

1991-ben Stewart előadta a darabot a Broadway-n, és ebben az évben jelölték a Drama Desk-díjra. 1992-ben és 1994-ben ráadás Broadway előadásokat rendezett, az 1993-as előadást London-ban, az 1996-os produkciót pedig Los Angeles-ben tartották. Stewart 2001-ben visszahozta a műsort a Broadway-re, amelynek minden bevételét jótékonysági célokra fordították - konkrétan a december 28-i előadás bevételét az Actors Fund of America szeptember 11-i kampányára. 2005 decemberében egy 23 napos előadás újraindult a londoni West End-en. A darabban nyújtott alakításaiért Stewart 1992-ben megkapta a Drama Desk-díjat a Legjobb egyéni alakításért, 1994-ben pedig a Laurence Olivier-díjat a Legjobb szórakoztató egyéni alakításért. Az előadás társproducere is volt, az általa erre a célra alapított Camm Lane Productions nevű cégen keresztül, utalva szülőhelyére, a mirfield-i Camm Lane-re. 

Ebben az időszakban Shakespeare-szerepeket játszott, többek között 1995-ben a Broadway-n Prospero-t Shakespeare A vihar (The Tempest) című darabjában, és ezt a szerepet Rupert Goold 2006-os, a Royal Shakespeare Company Complete Works Festival-jának részeként bemutatott A vihar című produkciójában is újra eljátszotta. 1997-ben a washington-i Shakespeare Theatre Company-val Othello szerepét vállalta el egy "fotónegatív" produkcióban, amelyben egy fehér Othello szerepét játszotta el egy egyébként teljesen fekete színészgárdával. Stewart 14 éves kora óta szerette volna eljátszani a címszerepet, ezért Jude Kelly rendezővel megfordították a darabot, így Othello a fekete társadalomba belépő fehér ember kommentárja lett. 

2007-ben a londoni Novello Theatre-ben ismét Antonius-t játszotta Harriet Walter Kleopátrájával szemben az Antonius és Kleopátrában (Antony and Cleopatra), és kiváló kritikákat kapott. 2007-ben Stewart ebben az időszakban a Durham Union Society előtt is beszélt a filmes és színházi életéről. Amikor Stewart 2007-ben elkezdte játszani a Macbeth-et a West End-en, egyesek szerint túl öreg volt a szerephez; ő és az előadás ismét kiváló kritikákat kapott, az egyik kritikus "az egyik legjobb Shakespeare-színészünknek" nevezte Stewart-ot. 2007 januárjában kinevezték az oxfordi St Catherine's College-ban működő kortárs színház következő Cameron Mackintosh vendégprofesszorának. 2008-ban Stewart játszotta Claudius királyt a Hamlet-ben David Tennant mellett. A szerepért elnyerte a Legjobb mellékszereplőnek járó Laurence Olivier-díjat. A díj átvételekor a díjat "részben" David Tennant-nek és Tennant beugrójának, Edward Bennett-nek ajánlotta, miután Tennant hátsérülése és az azt követő négy hetes hiányzása a Hamlet-ből kizárta őt az Olivier-jelölésből. 

2009-ben Stewart Ian McKellen mellett a Godot-ra várva (Waiting for Godot) című előadásban főszerepet alakított. Stewart korábban csak egyszer lépett fel McKellen mellett színpadon, de a páros szoros barátságot kötött, miközben az X-Men-filmeket forgatták. Stewart azt nyilatkozta, hogy a darabban való szereplés egy 50 éves ambíció beteljesülése volt, miután látta Peter O'Toole-t a Bristol Old Vic-ben játszani, amikor Stewart még csak 17 éves volt. A kritikusok szerint az ő interpretációja jól érzékeltette a humor és a kétségbeesés közötti egyensúlyt, ami a művet jellemzi. 

2014-ben Stewart és McKellan két produkcióban felváltva játszott a Broadway-n - ezek voltak a Godot-ra várva és a No Man's Land. A darabok népszerűsítése érdekében Stewart és McKellan, Stewart felesége javaslatára egy Twitter-kampány keretében New York-ot járta be, amelyben a színészek szabadnapjukon játékos fotókat készítettek magukról, amelyeken Godot karakterük bowler-kalapját viselve különböző turisztikai helyszíneket látogatnak meg. Bár a darabok marketingosztálya helytelenítette az ötletet, a színészek folytatták az olcsó reklámkampányt, amely nagy sikert aratott. Ráadásul ez a kampány megváltoztatta Stewart komoly színész imázsát, mivel hangsúlyozta humorérzékét, ami gyakori vendégszereplésekhez vezetett különböző vígjátéki műsorokban. 

Stewart eredményes színész volt a Royal Shakespeare Company előadásaiban, több mint 60 produkcióban szerepelt. 1966-ban lépett először színpadra The Investigation-ben, és az azt követő években a társulat alaptagjává vált, minden évadban három-négy főszerepet vállalt. 2012. november 18-án Stewart a West End St Martin's Theatre színpadán lépett fel Agatha Christie Egérfogó (The Mousetrap) című darabjának 60. évfordulós előadásán, amely a világ leghosszabb ideig játszott darabja. 

 

Hangmunka 

Az erős és tekintélyes hangjáról ismert Stewart számos projekthez kölcsönözte a hangját. Ő narrálta például Prokofjev Péter és a farkas (Peter and the Wolf), melyért Grammy-díjat nyert, Vivaldi A négy évszak (The Four Seasons), amelyet korábban William Shatner is narrált, C. S. Lewis A végső ütközet (The Last Battle), mely a Narnia krónikái sorozat befejezése, Rick Wakeman Return to the Centre of the Earth című művét; valamint számos televíziós műsorban is hallható, ilyen például a High Spirits with Shirley Ghostman. Stewart szolgáltatta a narrációt a Nine Worlds-höz, a Naprendszert bemutató csillagászati túrához, valamint olyan természetfilmekhez, mint a The Secret of Life on Earth és a Mountain Gorilla. A Disneyland élő showműsorában, a Snow White – An Enchanting Musical-ben a Varázstükör hangjaként is hallható. Ő volt a Dragons: A Fantasy Made Real amerikai kiadásának narrátora is. Ő a narrátora a Loch Ness Productions által gyártott és forgalmazott két fulldome videóműsornak, a MarsQuest-nek és a Voyager Encounters-nek. 

Az Activision által gyártott Star Trek számítógépes játékokhoz, a Star Trek: Armada, Star Trek: Armada II, Star Trek: Starfleet Command III, Star Trek: Invasion, Star Trek: Bridge Commander és Star Trek: Elite Force II című játékokhoz kölcsönözte a hangját, ahol Picard szerepét alakította. Stewart a PC-re és Xbox 360-ra is megjelent Star Trek: Legacy című játékban ismét eljátszotta Picard szerepét, a különböző Star Trek-sorozatok négy másik "nagy" Csillagflotta-kapitányával együtt. 

Amellett, hogy a Star Trek és az X-Men karaktereit számos kapcsolódó számítógépes és videojátékban is megszólaltatta, Stewart mindkét franchise-hoz nem kapcsolódó játékokban, például a Castlevania: Lords of Shadow, Forgotten Realms: Demon Stone, Lands of Lore: The Throne of Chaos és a The Elder Scrolls IV: Oblivion című játékban is dolgozott szinkronszínészként, utóbbiért 2006-ban Spike TV Video Game Award-ot nyert. A Compton's Interactive Encyclopedia több kiadásához is kölcsönözte a hangját. 

Ő adta a hangját az Electronic Arts számítógépes játékának, a The Sims Medieval narrátorának a 2011. március 22-én megjelent játék bevezető mozifilmjéhez és traileréhez. Ő adta a hangját a LEGO Universe című MMOG történetplakátjainak és trailerének, valamint a My Memory Of Us narrátorának is. 


Díjak és elismerések 

Miután Stewart hosszú évekig Los Angeles-ben élt, 2004-ben visszaköltözött Angliába, részben azért, hogy visszatérjen a színházi munkához. 2008 júliusában Stewart-ot kinevezték a Huddersfield-i Egyetem kancellárjává, majd az előadóművészetek professzorává. Ezekben a szerepkörökben Stewart rendszeresen részt vett diplomaosztó ünnepségeken az Egyesült Királyságban és Hongkong-ban, és mesterkurzusokat tart a drámatagozatos hallgatóknak. 2015 júliusában lemondott a kancellárságról, és utódja, András herceg, York hercege beiktatási ünnepségén emeritus kancellárnak nevezték el. 2016 augusztusában az egyetem egyik épületét "Sir Patrick Stewart Building"-re keresztelték át. 

Stewartot a 2001-es újévi kitüntetési listán a színészet és a filmművészet terén tett szolgálataiért a Brit Birodalom Rendjének tisztjévé (Officer of the Order of the British Empire, OBE), a 2010-es újévi kitüntetési listán pedig a színészet terén tett szolgálataiért lovaggá ütötték. Stewart lovagi címét II. Erzsébet királynő adományozta a Buckingham-palotában 2010. június 2-án tartott beiktatási ünnepségen. 1996. december 16-án Stewart csillagot kapott a Hollywood Walk of Fame-en.1993-ban a TV Guide az 1980-as évek legjobb drámai televíziós színészének választotta. 

2001 júliusában Stewart tiszteletbeli ösztöndíjat kapott a cardiff-i University of Wales-től. 2011-ben a Kelet-Angliai Egyetem díszdoktori címet (D.Litt.) adományozott neki. 2014 júliusában a Leeds-i Egyetem díszdoktori címet (D.Litt.) adományozott neki. 2015 májusában a Vrije Universiteit Brussel díszdoktori címet (Dr.h.c.) adományozott neki. Az oxfordi St Catherine's College professor emeritusa. 

Stewart 2012 júliusában vitte az olimpiai fáklyát a 2012-es londoni nyári olimpiai játékok hivatalos váltójának részeként, és azt nyilatkozta, hogy ez egy olyan élmény volt, amelyet "soha nem fog elfelejteni", hozzátéve, hogy jobb volt, mint bármelyik filmbemutató. A Yorkshire Day 2018-as szavazásán Stewart-ot a Monty Python komikusa, Michael Palin és színésztársa, Sean Bean mögött a harmadik legnagyobb yorkshire-i embernek választották. 

Stewart Hugh Jackman-nel megosztva tartotta a leghosszabb élőszereplős Marvel-szuperhős karrier Guinness-rekordját X professzor megformálásáért, egészen 2021 decemberéig, amikor Tobey Maguire és Willem Dafoe háttérbe szorította őket. 2022 májusában Stewart visszavette a rekordot, amikor a karaktert a Doctor Strange az őrület multiverzumában című filmben alakította. A Guinness figyelmeztetett mindenkit arra, hogy a közeljövőben újabb változásra kerülhet sor, és vagy Jackman egyedül, vagy, Jackman és Stewart közösen valószínűleg a Deadpool 3 várhatóan 2024-es megjelenése után fogja tartani a díjat.

 

Jótékonysági tevékenység és aktivizmus 

2006-ban Stewart az Amnesty International számára készített egy rövid videót a családon belüli erőszak ellen, amelyben felidézte apja fizikai támadásait az anyja ellen, és azt, hogy ez milyen hatással volt rá gyerekkorában. Azt mondta: "A fizikai bántalmazás ... [sokkoló fájdalom volt]. De az erőszaknak vannak más aspektusai is, amelyek lelkileg tartósabb hatást gyakorolnak a családtagokra. Ez romboló és beszennyező hatású. Gyermekként, aki szemtanúja ezeknek az eseményeknek, egyszerűen nem tehetünk róla, hogy valahogyan felelősnek érezzük magunkat értük; a fájdalomért, a sikoltozásért és a nyomorúságért." Ugyanebben az évben a nevét adta egy ösztöndíjhoz a Huddersfieldi Egyetemen, ahol kancellár volt (2004-2015), a családon belüli erőszakkal kapcsolatos posztgraduális tanulmányok finanszírozására. Stewart gyermekkori élményei miatt lett a Refuge, a bántalmazott nőket segítő brit jótékonysági szervezet védnöke is.

2009-ben Stewart beszédet mondott a Created Equal című, a nők jogairól szóló könyv bemutatóján, és ismét beszélt a családon belüli erőszakkal kapcsolatos személyes tapasztalatairól és azok rá gyakorolt hatásairól. Azt mondta: "Az erőszak egy választás, és ezt a döntést egy férfi hozza meg... az anyámra... és valójában magamra... gyakorolt tartós hatása rendkívüli volt. Annak a férfi sztereotípiának a leckéinek a leküzdése, amit nekem mutattak, küzdelem volt." Most azt reméli, hogy példát tud mutatni arról, "milyen volt egy ilyen erőszakos környezetben lenni, és hogy ez elmúlhat, és hogy az ember túlélheti, és bár néha még mindig küzdelem." Emellett 2011 októberében a Refuge nevében bemutatta a BBC Lifeline felhívását, amelyben a családon belüli erőszakkal kapcsolatos saját tapasztalatairól beszélt, és interjút készített egy nővel, akinek a lányát a volt férje meggyilkolta. 

Stewart támogatja a fegyveres erők Combat Stress nevű jótékonysági szervezetét, mióta megismerte apja poszttraumás stresszbetegségét, amikor családi genealógiáját kutatta a Who Do You Think You Are? című dokumentumfilm-sorozat számára. Az Egyesült Nemzetek Szövetségének védnöke, és 2012. július 14-én beszédet mondott az UNA-UK 2012-es ENSZ-fórumán, ahol apja második világháborús élményeiről beszélt, és arról, hogy szerinte az ENSZ volt annak az időszaknak a legjobb öröksége. 

2018. április 15-én Stewart részt vett a People's Vote kampánycsoport indító rendezvényén, amely nyilvános szavazást követel az Egyesült Királyság és az Európai Unió közötti végleges Brexit-megállapodásról.

2019-ben a Nemzetközi Mentőbizottság szóvivőjeként tevékenykedett.

Stewart lelkes szószólója a pitbulloknak. Több kutyát is nevelt a Los Angeles-i Wags and Walks kutyamentő szervezeten keresztül, és 2018-ban kitüntették a mentőszervezet éves gáláján. 2017-ben az ASPCA-val működött együtt a Nemzeti Kutyaviadal Felvilágosító Nap kampányukban. Gyakran tweetel magáról képeket a nevelt kutyáival. 2021-ben az ASPCA neki adta a Pit Bull Advocate & Protector Award-ot.  

 

Magánélet 

Stewart 1966-ban vette el első feleségét, Sheila Falconer-t; 1990-ben váltak el. Egy fiuk, Daniel és egy lányuk, Sophia született. Daniel színész, és apja mellett szerepelt a Halálvonat című filmben, a Blunt Talk című sitcomban és a Star Trek: Az új nemzedék "A belső fény" című epizódjában, az utóbbiban a fiát játszotta. 

1997-ben Stewart eljegyezte Wendy Neuss amerikai producert, a Star Trek: Az új nemzedék egyik producerét. 2000. augusztus 25-én házasodtak össze, majd három évvel később elváltak. Négy hónappal Neuss-szal való válása előtt Stewart együtt szerepelt Lisa Dillon angol színésznővel Solness építőmester (The Master Builder) című produkcióban, és a két színész 2007-ig romantikus kapcsolatban állt egymással.

Stewart 2008-ban kezdett randizni Sunny Ozell amerikai énekesnővel és dalszerzővel, akivel a Macbeth című darabban való fellépése során ismerkedett meg a Brooklyn Academy of Music-ban. 2012 augusztusában vásárolt egy házat Brooklyn Park Slope negyedében, majd ezt követően ott kezdett élni Ozell-lel. 2013 márciusában jelentették be, hogy eljegyezték egymást, 2013 szeptemberében pedig Ian McKellen szertartásával összeházasodtak. 2020-ban Stewart elárulta, hogy az Ozell-lel Nevada-ban kötött házassága nem volt jogilag kötelező érvényű, mivel McKellen házassági bizonyítványa nem volt érvényes az államban. A pár ezt követően rögtönzött és hivatalos második szertartást tartott McKellen-nel egy Los Angeles-i mexikói étteremben, nem sokkal a nevadai ceremónia után. 

 

Meggyőződések, ügyek és érdeklődési körök 

Stewart kijelentette, hogy politikája a "méltányosságba" és az "egyenlőségbe" vetett hitben gyökerezik. Szocialistának tartja magát, és a Munkáspárt tagja. Kijelentette: "Apám nagyon erős szakszervezeti aktivista volt, és a Munkáspárt alapvető kérdései belém ivódtak." Kritikusan nyilatkozott az iraki háborúról és az Egyesült Királyság kormányának a polgári szabadságjogok területén hozott jogszabályairól, különösen a terrorizmussal gyanúsítottak vád nélküli fogva tartásának 42 napra való meghosszabbítására vonatkozó terveiről. Ezzel a javaslattal szemben 2008 márciusában nyílt levélben tiltakozott. 2018 augusztusában többek között a Daily Telegraph széles körben félreidézte, és bejelentette, hogy a Jeremy Corbyn vezetésével kapcsolatos aggodalmak miatt kilépett a Munkáspártból. 2018 augusztusában a Twitteren megerősítette, hogy félreidézték, és tagadta, hogy kilépett volna a pártból.  

Stewart ateista és a Humanists UK védnöke. Emellett feministának vallja magát. Nyilvánosan kiállt az asszisztált öngyilkossághoz való jog mellett. 2011 januárjában a Dignity in Dying védnöke lett, és kampányol az asszisztált haldoklásról szóló törvényért az Egyesült Királyságban.

2014 augusztusában Stewart egyike volt annak a 200 közéleti személyiségnek, akik aláírtak egy levelet a The Guardian című lapnak, amelyben kifejezték reményüket, hogy Skócia az Egyesült Királyságban maradás mellett szavaz a szeptemberi népszavazáson ebben a kérdésben.

2016-ban Stewart Benedict Cumberbatch színésszel együtt a művészvilág több mint 280 olyan személyiségének élére állt, akik az EU-ban maradás mellett szavaztak az erről szóló népszavazás kapcsán.

2017. március 2-án Stewart azt mondta, hogy amerikai állampolgárságot fog kérvényezni, hogy szembeszálljon a Trump-kormányzattal. 2017. október 3-án azonban a British Film Institute Luminous Fundraising gáláján a Press Association-nek adott interjújában azt mondta, hogy reméli, hogy az USA szigorúbb fegyvertörvényeket fog elfogadni, de nem említette, hogy ennek a reménynek az előmozdítása érdekében amerikai állampolgárrá kíván válni.

Stewart egész életében helyi futballklubjának, a Huddersfield Town A.F.C.-nek a szurkolója volt. 2017-ben ott volt a Wembley Stadionban, amikor a klub 1972 óta először nyert feljutást az első osztályba. 2010 óta a Huddersfield Town Academy elnöke, amely a klub fiatal tehetségek felkutatására és fejlesztésére irányuló projektje.

Az American Theatre-nek adott interjújában a következőket mondta: "Időről időre arról fantáziálok, hogy koncertzongorista leszek. Az évek során volt szerencsém nagyon szorosan együtt dolgozni a nagy Emanuel Ax-szel. Mondtam neki, hogy ha bárkivel helyet cserélhetnék, az ő lenne".  

2015-ben Stewart védelmébe vette azokat a belfast-i keresztény pékeket, akiket diszkrimináció miatt megbüntettek, miután megtagadták egy olyan torta sütését, amelyen a "Támogassuk a melegházasságot" felirat szerepelt. Stewart a Facebook-profilján azt mondta, hogy bár továbbra is ellenzi a szervezett vallást, "nem azért tiltakoztak, mert egy meleg párról volt szó, nem azért, mert valamilyen házasságot vagy megállapodást ünnepeltek közöttük. A tortán lévő tényleges szavakat kifogásolták. Mert sértőnek találták a szavakat. Támogatnám a jogukat, hogy azt mondhassák: "Nem, ez személy szerint sérti a hitemet, nem fogom megcsinálni". A keresztény cukrászok végül győztek az Egyesült Királyságban a Legfelsőbb Bíróság mérföldkőnek számító döntésében, szinte egy időben egy hasonló üggyel az Egyesült Államokban.

Stewart lelkes autórajongó, és a Forma 1-es Brit Nagydíj hétvégéin rendszeresen látják Silverstone-ban. A 2017-es Kanadai Nagydíj első három helyezettjével ő vezette a dobogós interjút. 2003-ban a Top Gear-ben való szereplése során 1 perc 50 másodperces köridőt futott. Rendelkezik Motorsport UK versenyengedéllyel, és részt vett a 2012-es Silverstone Classic Celebrity Challenge versenyen, ahol a kilencedik helyen végzett. 2012 folyamán Stewart találkozott versenyző hősével, Stirling Moss-szal a BBC Two Racing Legends című dokumentumfilmje kedvéért.

Stewart rajong Mike Judge Beavis és Butt-Head című televíziós sorozatáért. 

 

Írta és fordította: Lil98

1964 - Story Parade - Jack (1 epizód)

1966 - Theatre 625 - Mr. Hardcastle, Sir Charles Marlow (1 epizód) 

1967 - Coronation Street - Tűzoltótiszt (1 epizód)  

 

1973 - BBC Play of the Month - Gurvich (1 epizód)  

1973 - Play for Today - a férfi (1 epizód)  

1974 - 2nd House - Anton (1 epizód)  

1974 - Fall of Eagles - Lenin (3 epizód)

1974 - Antonius és Kleopátra / Antony and Cleopatra - Enobarbus 

1970-1974 - Omnibus - Joseph Conrad, Cyrus Redding (2 epizód)

1974 - The Gathering Storm - Clement Attlee 

1975 - Joby - Reg Weston (2 epizód) 

1975 - Churchill's People - Wulfric (1 epizód)  

1975 - Hennessey - Tilney 

1975 - Hedda - Lovborg 

1975 - North & South - John Thornton (4 epizód)

1976 - The Madness - Largo Caballero 

1976 - Én, Claudius / I, Claudius - Sejanus (4 epizód) 

1977 - Drama - Oedipus (1 epizód)  

1978 - BBC2 Play of the Week - Janos (1 epizód)  

1979 - Az áruló / Tinker Tailor Soldier Spy - Karla (1 epizód)  

1979 - A Question of Faith - Sergei 

 

1980 - Hamlet / Hamlet, Prince of Denmark - Claudius 

1980 - The BBC Television Shakespeare - Claudius (1 epizód)  

1980 - The Anatomist - Dr. Robert Knox 

1980 - A kis lord / Little Lord Fauntleroy - Wilkins 

1981 - Excalibur - Leondegrance 

1981 - The English Programme - narrátor (1 epizód)  

1982 - A pestises kutyák / The Plague Dogs - Major (hang)

1982 - Smiley népe / Smiley's People - Karla (1 epizód)

1981-1983 - Maybury - Dr. Edward Roebuck (20 epizód) 

1984 - A szél harcosai / Kaze no tani no Naushika - Lord Yupa (angol változat, hang) 

1984 - Pope John Paul II - Wladyslaw Gomulka párttitkár 

1984 - Uindii - Mr. Duffner 

1984 - Dűne / Dune - Gurney Halleck 

1985 - The Holy Experiment - Lorenzo Querini 

1985 - Vadlibák 2: Rudolf Hess elrablása / Wild Geese II - Orosz tábornok 

1985 - Életerő / Lifeforce - Dr. Armstrong 

1985 - Az Overlord hadművelet / Code Name: Emerald - Peters ezredes 

1985 - A doktor és az ördögök / The Doctor and the Devils - Macklin professzor

1986 - Lady Jane - Henry Grey, Suffolk hercege 

1986 - Screenplay - Antonio Salieri (1 epizód)

1987 - Theatre Night - Anthony Anderson (1 epizód) 

 

1991 - L. A. Story - Az őrült város / L.A. Story - Mr. Perdue, a L'Idiot főpincére

1992 - Nova - narrátor (1 epizód)  

1993 - Star Trek: Deep Space Nine - Jean-Luc Picard kapitány, Locutus (1 epizód)  

1993 - Halálvonat /  Death Train - Malcolm Philpott 

1993 - Fenegyerekek / Gunmen - Loomis 

1993 - Robin Hood, a fuszeklik fejedelme / Robin Hood: Men in Tights - Richard király 

1987-1994 - Star Trek: Az új nemzedék / Star Trek: The Next Generation - Jean-Luc Picard kapitány, Locutus, Michael Williams (176 epizód)

1994 - In Search of Dr. Seuss - Mulvaney őrmester 

1994 - Star Trek: Nemzedékek / Star Trek: Generations - Jean-Luc Picard kapitány 

1994 - Reszkessetek, nem hagyom magam! / The Pagemaster - Kaland (hang) 

1994 - Lands of Lore: The Throne of Chaos - Richard király  

1995 - 500 Nations - (3 epizód, hang)

1995 - Star Trek: The Next Generation - A Final Unity - Jean-Luc Picard kapitány (hang)  

1995 - Jeffrey - Valami más / Jeffrey - Sterling 

1995 - Oltári tánc / Let It Be Me - John

1996 - The Canterville Ghost - Sir Simon de Canterville  

1996 - Star Trek: Kapcsolatfelvétel / Star Trek: First Contact - Jean-Luc Picard kapitány 

1997 - Star Trek: Generations - Jean-Luc Picard kapitány (hang)  

1997 - Összeesküvés-elmélet / Conspiracy Theory - Dr. Jonas

1997 - Lángelmék / Masterminds - Bentley  

1998 - Star Trek: The Experience - The Klingon Encounter - Jean-Luc Picard kapitány (hang)  

1997 - Moby Dick - Ahab kapitány (2 epizód)

1998 - Maffiás leszámolás / Dad Savage - Dad Savage 

1998 - Az otthon biztonsága / Safe House - Mace Sowell 

1998 - Wayfinders - Cook kapitány

1998 - Star Trek: Űrlázadás / Star Trek: Insurrection - Jean-Luc Picard kapitány 

1998 - Egyiptom hercege / The Prince of Egypt - Seti (hang) 

1999 - Állatfarm / Animal Farm - Napóleon (hang) 

1999 - Star Trek: Hidden Evil - Jean-Luc Picard kapitány (videójáték, hang)  

1999 - Karácsonyi ének / A Christmas Carol - Mr. Ebenezer Scrooge 

 

2000 - Star Trek: Armada - Jean-Luc Picard kapitány, Locutus klón (videójáték, hang)  

2000 - Star Trek: Invasion - Jean-Luc Picard kapitány (videójáték, hang)  

2000 - X-Men - A kívülállók / X-Men - Charles Xavier professzor

2001 - Jimmy Neutron, a csodagyerek / Jimmy Neutron: Boy Genius - Goobot király (hang) 

2001 - Star Trek: Armada II - Jean-Luc Picard kapitány (videójáték, hang)  

2002 - Star Trek: Bridge Commander - Jean-Luc Picard kapitány (videójáték, hang)  

2002 - Lear főnök: Texas királya / King of Texas - John Lear 

2002 - X-Men: Next Dimension - Charles Xavier professzor (videójáték, hang) 

2002 - Star Trek: Starfleet Command III - Jean-Luc Picard kapitány (videójáték, hang)  

2002 - Star Trek: Nemezis / Star Trek: Nemesis - Jean-Luc Picard kapitány 

2003 - X2 - Wolverine's Revenge - Charles Xavier professzor (videójáték, hang)  

2003 - X-Men 2. / X2 - Charles Xavier professzor 

2003 - Star Trek: Elite Force II - Jean-Luc Picard kapitány (videójáték, hang)  

2003 - Water for Tea - Narrátor 

2003 - Frasier - A dumagép / Frasier - Alistair Burke (1 epizód)

2003 - Az oroszlán télen / The Lion in Winter - Henry 

2004 - Az elveszett kristály nyomában /  Back to Gaya - Albert Drollinger (angol változat, hang) 

2004 - Gőzfiú / Suchîmubôi - Dr. Lloyd Steam (angol változat, hang) 

2004 - Forgotten Realms: Demon Stone - Khelban 'Blackstaff' Arunsun (videójáték, hang) 

2004 - X-Men Legends - Charles Xavier professzor (videójáték, hang)  

2004 - Sárkányok birodalma / The Last Dragon - narrátor

2005 - High Spirits with Shirley Ghostman - narrátor (8 epizód)

2005 - A foci hőskora / The Game of Their Lives - Idősebb Dent McSkimming 

2005 - Futottak még... / Extras - Patrick Stewart (1 epizód) 

2005 - A rejtelmes sziget / Mysterious Island - Nemo 

2005 - X-Men Legends II: Rise of Apocalypse - Charles Xavier professzor (videójáték, hang)  

2005 - Csodacsibe / Chicken Little - Mr. Woolensworth (hang) 

2005 - Hókirálynő / The Snow Queen - A holló (hang) 

2006 - Bambi 2: Bambi és az erdő hercege / Bambi II - A nagy herceg (hang) 

2006 - Eleventh Hour - Ian Hood professzor (4 epizód)

2006 - The Elder Scrolls IV: Oblivion - Uriel Septim VII császár (videójáték, hang) 

2006 - X-Men: The Official Game - Charles Xavier professzor (videójáték, hang)  

2006 - X-Men: Az ellenállás vége / X-Men: The Last Stand - Charles Xavier professzor 

2006 - Borg War - Jean-Luc Picard kapitány (hang)  

2006 - The Audition 

2006 - Star Trek: Legacy - Jean-Luc Picard kapitány (videójáték, hang)  

2007 - TMNT - Tini nindzsa teknőcök / TMNT - Winters (hang) 

2009 - X-Men kezdetek: Farkas / X-Men Origins: Wolverine - Charles Xavier professzor  

2009 - Hamlet - Claudius, Szellem 

 

2010 - Castlevania: Lords of Shadow - Zobek, Halál (angol változat, hang) 

2010 - Great Performances - Macbeth (1 epizód)

2010 - Lego Universe - narrátor (videójáték)

2011 - Gnómeó és Júlia / Gnomeo & Juliet - Bill Shakespeare (hang) 

2012 - Epithet - John 

2012 - Jégkorszak 4: Vándorló kontinens / Ice Age: Continental Drift - Ariscratle (hang) 

2012 - Ted - narrátor 

2012 - Hollow Crown - Koronák harca / The Hollow Crown - Genti János lancasteri herceg (1 epizód) 

2012 - The Olympic Ticket Scalper - Ticket-Tooth Philip 

2012 - Futurama - Vadászmester (hang, 1 epizód) 

1995-2013 - A Simpson család / The Simpsons - több karakter (2 epizód)

2013 - Visszatérés Óz birodalmába / Legends of Oz: Dorothy's Return - Tugg (hang) 

2013 - Hunting Elephants - Lord Michael Simpson 

2013 - Farkas / The Wolverine - Charles Xavier professzor  

2014 - The Daily Show - Jade Rabbit (1 epizód)  

2014 - Sinbad: The Fifth Voyage - narrátor

2014 - Castlevania: Lords of Shadow 2 - Zobek (hang) 

2014 - Kozmosz: Történetek a világegyetemről / Cosmos: A Spacetime Odyssey - William Herschel (hang, 1 epizód) 

2014 - Family Guy: The Quest for Stuff - Patrick Stewart, Jean-Luc Picard (videójáték, hang) 

2014 - Match - Tobi Powell 

2014 - X-Men: Az eljövendő múlt napjai / X-Men: Days of Future Past - Charles Xavier professzor  

2014 - Hogyan rohanj a veszTEDbe / A Million Ways to Die in the West - álomhang 

2015 - Zöld szoba / Green Room - Darcy 

2015 - Ted 2 - narrátor 

2015 - Oscar's Hotel for Fantastical Creatures - Albert (hang, 1 epizód) 

2012-2015 - Robotcsirke / Robot Chicken - több karakter (hang, 3 epizód)

2015 - Christmas Eve - Harris 

2016 - "A megtörhetetlen Kimmy Schmidt" / Unbreakable Kimmy Schmidt - Patrick Stewart (hang, 1 epizód) 

2016 - Spark: A Space Tail - A kapitány (hang) 

2016 - What Has the ECHR Ever Done for Us? - Miniszterelnök 

2015-2016 - Blunt Talk - Walter Blunt (20 epizód)

2016 - National Theatre Live: No Man's Land - Hirst 

2017 - Logan - Farkas / Logan - Charles Xavier professzor  

2017 - Dragonheart: Battle for the Heartfire - Drago (hang) 

2017 - Az Emoji-film / The Emoji Movie - Poop (hang)

2017 - Vad esküvő / The Wilde Wedding - Harold 

2017 - Dear Satan - narrátor

2018 - My Memory of Us - narrátor (videójáték)

2005-2018 - Family Guy - több karakter (16 epizód)

2019 - Király ez a srác! / The Kid Who Would Be King - felnőtt Merlin 

2019 - Charlie angyalai / Charlie's Angels - John Bosley 

2019 - Coda - Henry Cole 

2019 - Felix the Reaper - narrátor (videójáték) 

 

2020 - A sárkánylovas / Dragon Rider - Nettlebrand (hang) 

2022 - Doctor Strange az őrület multiverzumában / Doctor Strange in the Multiverse of Madness - Charles Xavier professzor  

2020-2023 - Star Trek: Picard - Jean-Luc Picard (30 epizód)

2005-2023 - Amerikai fater / American Dad! - Avery Bullock (117 epizód, hang)

Utolsó frissítés: 2023.12.03. 13:01 Lil98 által


Oszd meg!   iwiw  facebook  twitter  myspace