Starity

Penélope Cruz

Penélope Cruz Penélope Cruz nemzetisége 277. 1917rajongó 96vélemény
 • Értékelés
 • tehetség: 97%
 • stílus: 93%
 • szimpátia: 93%
 • Születési név
 • Penélope Cruz Sánchez
 • Becenév
 • Pe
 • Születési idő
 • 1974. április 28.
 • Születési hely
 • Madrid, Spanyolország
 • Foglalkozás
 • színésznõ
 • Családi állapot
 • férjezett, 2 gyermek
 • Partner
 • Javier Bardem
 • Magasság
 • 168 cm
 • Eredeti hajszín
 • Barna
 • Szemszín
 • Barna
 • Csillagjegy
 • Bika
 • Linkek
 • IMDB-adatlap
 • Starity RSS-csatorna

Penélope Cruz életrajza

Penélope Cruz Sánchez 1974. április 28-án született Madridban. Apja, Eduardo kiskereskedõ, anyja, Encarna fodrász. A szülõk egy Joan Manuel Serrat-dal emlékére nevezték el lányukat Penélopénak. Két testvére van, Mónica és Eduardo, az elõbbi flamenco táncosnõ lett, bátyja pedig futballista. A Pe becenévre hallgató kislány már gyermekkorában imádott szerepelni, a família szórakoztatására otthon eljátszotta a tévéreklámokat. De nem színésznõnek készült, hanem a tánc vonzotta. Kilenc évig tanult klasszikus balettet a nemzeti konzervatóriumban, majd 15 évesen egy tehetségkutató versenyen háromszáz leányzó közül õ lett a nyertes, így kapott szerepeket több spanyol tévé-show-ban, és videoklipekben is feltûnt. A filmesek is felfigyeltek a szép, magas lányra, s 1991-ben szerepet kapott az El laberinto griego címû moziban. Majd Timothy Dalton partnere volt a Framed címû tévéthrillerben.

Harmadik filmje, a Belle époque címû Oscar-díjas alkotás volt, amelyben a jóképû dezertõr szerelméért epekedõ négy nõvér egyikét alakította. Ezután a rendezõk szinte versengtek Cruzért, évente három-négy filmben játszott. 1997-ben Pedró Almodóvárral forgatta a Carne trémula címû mozit, egy évvel késõbb a Nyisd ki a szemed! címû misztikus sci-fi-thriller fõszerepe nagy népszerûséget hozott számára Spanyolországban: a mozi nyolc Goya-díjat kapott, az Oscar spanyol megfelelõjét, de Penélopénak egy sem jutott belõle... De csak egy évet kellett várnia, ugyanis a La nina de tus ojos címû vígjáték elhozta neki ezt az elismerést. De még mindig csak hazájában volt sikeres. Elsõ angol nyelvû szerepét 1999-ben kapta Stephen Frears Hi-Lo Country címû modern westernjében. Az ezért kapott fizetséget felajánlotta Teréz anya gyermekalapítványának.

Pedro Almodóvar Mindent anyámról címû filmjének köszönhetõen Hollywood is felfedezte az ebben az alkotásban laza erkölcsû, de jó szándékú apácát játszó Pénelopét. A mozira szinte záporoztak a különbözõ díjak, s Cruz is alig gyõzte lapozgatni a felajánlott forgatókönyveket. Nehezen tudott választani közülük, ezért egy idõre szabadságolta magát, és barátjával, Faiz Ahmaddal két hónapot Ugandában töltött önkéntes jótékonysági munkával. Cruz részt vesz a Sabera magánalapítvány programjaiban is. Kedvesével, Nacho Cano rockzenésszel és a könnyû mûfaj más spanyol képviselõivel együtt otthont, kórházat és iskolát alapított az indiai Kalkuttában tuberkulózisban szenvedõ, elhagyott gyermekek számára.

Nicolas Cage oldalán a Corelli kapitánybanAztán visszatért a filmezéshez, a sok ajánlat közül a Terítéken a nõ címû komédiát választotta, amelyben szakácsnõt játszott, majd Johnny Depp partnereként a Betépvében szerepelt. Billy Bob Thornton All the Pretty Horses címû mozijában Matt Damon volt a partnere. A film forgatása után Penélope vegetáriánus lett. Damon pont akkor szakított Winona Ryderrel, de a kapcsolatukról szóló híreszteléseket Cruz pletykának minõsítette, s diplomatikusan csak annyit mondott, hogy nagyon közel kerültek egymáshoz Matt-tal. Hasonló volt a helyzet Nicolas Cage-dzsel, a Corelli kapitány mandolinja címû film szerelmespárja azonban csak a moziban ölelgeti egymást. A Corelli kapitány mandolinja után Cruz hazatért Madridba, ahol Agustín Díaz Yanes Bokszmeccs a lélekért címû bizarr vígjátékában a multinacionális cégként mûködõ pokol egyik angyalát játszotta, aki a fentrõl érkezett angyallal versengett egy kiöregedõfélben lévõ bokszoló maradék agyáért és lelkéért. A másik angyalt Victoria Abril alakította.

Penélope értesült róla, hogy Cameron Crowe rendezõ és Tom Cruise Vanília égbolt címmel készül filmet forgatni, amelynek alapötlete Alejandro Amenábar 1997-es Nyisd ki a szemed! címû filmjébõl származott. A színésznõ saját bevallása szerint kijárta magának a szerepet, hiszen az eredetiben is õ volt Sofia, aki elbûvöli a fõhõst. Cruznak ez a valóságban is sikerült, Cruise Nicole Kidmannal való házassága ugyanis ekkor már romokban hevert. Bár a pár még egy Fidzsi-szigeti luxusvakációra készült, lemondták az utat, s Cruise Penélopéval karibi túrára indult. Aztán egy Jay Leno Show-ban Cruz kinyilatkoztatta, hogy együtt járnak.

A színésznõ tengerentúli népszerûsége ezzel csak növekedett, ráadásul Londonban, Madame Tussaud panoptikumában is kiállították a viaszfiguráját, amely a Tom Cruise-t formázó bábu mellé került. Meg az amerikai rendezõk látókörébe, ugyanis két vígjátékban is szerepet kapott, majd a francia Gérard Krawczyk - aki az 1952-es Királylány a feleségem remake-jét tervezte - kereste meg, hogy felkérje Adeline, a cigánylány szerepére. Cruz szívesen vállalta a feladatot, amúgy is régen szeretett volna Vincent Pérezzel szerepelni, ugyanis a népszerû francia színész alakította az új mozi címszereplõjét, Tulipános Fanfant.

A romantikus vígjáték után Penélope a Gothika címû thrillerben játszott, a gyilkosságért elítélt Chloét keltette életre, aki a nõi fegyház pszichiátriai osztályára kerül. - Ez az a fajta szerep, amilyet korábban még nem próbáltam, és színészként nagy kockázatot jelent nekem. Chloe a maga poklában él, amely számára nagyon valóságos, ám senki sem hiszi el, amit mond… Sergio Castellitto olasz színész-rendezõ sem hitte el, hogy valaha Penélopéval fog forgatni, ám amikor felesége regényébõl megírta a Non ti muovere szüzséjét, az egyik producer rögtön Cruzt javasolta Italia szerepére. Castellitto találkozott Penélopéval, és hamar meggyõzõdött róla, hogy megtalálta a nehéz sorsú fiatal nõ alakítóját.

John Duigan rendezõ is így vélekedett, amikor Nézz az égre! címû produkciójában Charlize Theron (Gilda), Stuart Townsend (Guy) mellett Penélope Cruzra osztotta a spanyol menekült, Mia szerepét. A múlt század 30-as-40-es éveiben játszódó történet romantikus és különös szerelmi háromszög, amelynek kapcsán kiderült, hogy Cruz filmes csókjai közül a legjobb egy lánnyal történt, nevezetesen Charlize Theronnal. Tom Cruise nem nyilatkozott ez ügyben, de már nem is volt illetékes, ugyanis elmulasztotta megkérni barátnõje kezét, ráadásul a pár szinte állandóan a világ ellenkezõ részein forgatott, és ritkán találkoztak, a hároméves kapcsolat véget ért.

Penélope azonban nem búslakodott, hiszen máris új feladat várta: egy kalandfilm, amelyben orvosnõt alakított. - A Szaharában dr. Eva Rojas nem valami ijedt és aggodalmaskodó leányka - állapította meg Cruz. - Sõt egy nagyon aktív nõrõl van szó - valójában õ az, aki több alkalommal is Dirk megmentõjének bizonyul. És természetesen, pontosan ez az a típusú nõ, aki Dirk számára érdekes és vonzó - óriási a kettejük közötti vonzás. Dirket Matthew McConaughey játssza, és a színész hamar rájött, hogy nemcsak a kamera elõtt vonzódik szép partneréhez. De csak a forgatás befejezése után kezdtek randevúzni, és úgy tûnik, tartós kapcsolatra számíthatnak. Cruznak persze a szerelem mellett marad ideje a munkára is. Már befejezte a napjaink Londonjában játszódó dráma, a Chromophobia forgatását, Martha Fiennes drámájában Ralph Fiennes, Kristin Scott Thomas, Ian Holm és Ben Chaplin a partnerei.

Aztán más mûfajra váltott. A Luc Besson forgatókönyvébõl készült, az 1800-as évek végén Mexikóban játszódó Las Bandidas címû westernvígjátékban Salma Hayek volt a partnere, aki a mûvelt és beképzelt Sarát játszotta, míg Penélope a szegény parasztlányt, Mariát keltette életre. Mindkettõjük apja áldozatul esik a kapzsi amerikai földvásárlónak, ám több sem kell a tûzrõl pattant leányzóknak, egy profi bankrabló, Bill Buck - a marcona Sam Shepard - segítségével kiképzik magukat, kifosztják a bankokat és visszavásárolják a mexikóiak földjét a jenkiktõl…
A forgatás befejezése után a munkamániás sztár alig pihent egy keveset - kedvesével sátorozott -, de hamarosan igent mondott Pedro Almodóvar felkérésére. A Volver napjainkban játszódik Madridban, Penélope egy keményen dolgozó, vonzó anya szerepét kapta. Cruz karaktere nagyon erõs, egy született harcos, ugyanakkor érzelmileg nagyon is törékeny. A színésznõ nagyszerû alakítást nyújtott, de partnerei sem maradtak el mögötte, Penélope Cruz, Carmen Maura, Lola Duenas, Blanca Portillo, Yohana Cobo, Chus Lampreave 2006-ban a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon a legjobb nõi alakításért járó díjat kapta. Ez nagy örömet szerzett neki, amire szüksége is volt, ugyanis “idõlegesen szakított” Matthew McConaugheyvel, mivel a munka miatt sok idõt töltöttek távol egymástól, és ez nem tett jót a kapcsolatuknak.

Cruz munkakedve viszont nem lankadt, Gwyneth Paltrow öccse, Jake elsõ nagyjátékfilmjét rendezte The Good Night címmel, amelyben epizódszerepet vállalt. Ezután Meno Meyes Manolete címû filmje következett, amely a legendás spanyol matadorról szól, Penélope Lupe Sino színésznõ, a szerelmét alakítja. A szóbeszéd szerint a matadort játszó Adrian Brody és Cruz a kamerán túl is összejött, de ezt mindkét érintett cáfolja. Az még kérdéses, hogy S. R. Bindler rendezõ ragaszkodhat-e The Loop címû filmje tervezett szereposztásához, ugyanis a történet középpontjában egy egy magányos országúti járõr és egy szexis könyvtárosnõ szerelme áll, és Bindler Penélope Cruz és Matthew McConaughey párosát képzelte el. Majd meglátjuk, mit hoz a jövõ, a hírek szerint a színésznõt most a Javier Moro regénye alapján készülõ La Pasión India foglalkoztatja, amelyet részben szülõhazájában, részben Indiában forgatnak majd, és a színésznõ rendezõ, producer és szereplõ is lesz a szuperprodukcióban, amely egy andalúziai flamencótáncos lányról szól, aki miután két országban is általános megbotránkozást vált ki, végül egy indiai maharadzsa házassági ajánlatát fogadja el. Penélope Cruz viszont egyelõre nem törte a fejét frigyen. Elismeréseken sem kell törnie, jön az magától. 2006 decemberében a Volverért besöpörhette az Európai Filmakadémia legjobb európai színésznõ 2006 díját.

2007 februárjában drukkolhattunk neki a Volver-ben nyújtott Oscar jelöléséért, melyet sajnos nem sikerült díjra váltania - de ez semmit nem von le Penelope alakításából sem a film értékébõl. 2008-ban Woody Allen filmjében a Vicky Christina Barcelona című filmben játszott főszerepet, a film számos kritikai elismerést hozott a rendezőnek és szereplőinek is. Egy évvel késöbb a Kilenc című musiclaban egy másik oldaláról is megismerhette a közönség a színésznőt. 2011-ben pedig Johnny Depp oldalán a Karib tenger kalózai negyedik részében kalandozott. 2012-ben készült új filmje a Rómának szeretettel, melyet Woody Allen rendezett. 2013-ban két filmje került bemutatásra, a Szeretők, utazók és a Jogász. Első 2015-ben készült következő filmjének címe: Ma ma, melyben Louis Tosar a partnere. 2016-ben előreláthatólag 4 filmje kerül bemutatásra, köztük a Zoolander 2 és a Grimsby. 2018-ban a Gyilkosság az Orient Expresszen és az American Crime Story cím sorozat szerepel, míg 2019-ben többek közt a 355 és a Wasp Network című thriller kerül bemutatásra a mozikban.


Madres paralelas (2021)
Competencia oficial (2021) .... Lola Cuevas
The 355 (2021) .... Graciela
Home Movie: The Princess Bride TV Sorozat (2020) .... Princess Buttercup / Prince Humperdink
- Have Fun Storming the Castle! c. epizód
Wasp Network - Wasp Network: Az ellenállók (2019) .... Olga Salanueva
El Hormiguero: Vacaciones en el Titanic Rövidfilm (2019) .... Penélope Cruz
Dolor y gloria - Fájdalom és dicsőség (2019) .... Jacinta
Todos lo saben - Mindenki tudja (2018) .... Carolina
American Crime Story (2018) TV Sorozat .... Donatella Versace
Murder on the Orient Express - Gyilkosság az Orient expresszen (2017) .... Pilar Estravados
Loving Pablo - Escobar (2017) .... Virginia Vallejo
¿Qué fue de Jorge Sanz? Buena racha (2017) TV Sorozat .... Penélope Cruz
2016 La reina de España (2016) .... Macarena Granada
Grimsby - Agyas és agyatlan (2016) .... Rhonda George
Zoolander 2 - Zoolander 2. (2016)
La reina de España (2016) .... Macarena Granada
Ma ma - Mama (2015) .... Magda
The Counselor - A jogász (2013) .... Laura
Los amantes pasajeros - Szeretők, utazók (2013) .... Jessica
Venuto al mondo (2012) .... Gemma
To Rome with Love - Rómának szeretettel (2012) .... Anna
Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides  - A Karib-tenger kalózai: Ismeretlen vizeken (2011) ....Angelica
Sex and the City 2 - Szex és New York 2. (2010) .... Carmen Garcia Carrion
Nine - Kilenc (2009) .... Carla
G-Force - Rágcsávók (2009) (szinkronhang) .... Juarez
Los abrazos rotos - Megtört õlelések (2009) .... Lena
La concejala antropófaga (2009) .... Pina
Vicky Cristina Barcelona - Vicky Cristina Barcelona (2008) .... Maria Elena
Elegy - Elégia (2008) .... Consuela Castillo
Manolete - Az arénában Isten (2007) .... Lupe Sino
The Good Night - Az álomnõ (2007) .... Anna / Melodia
Volver - Volver (2006) .... Raimunda
Bandidas - Las bandidas (2006) .... Maria Alvarez
Chromophobia - Kromafóbia (2005) .... Gloria
Sahara - Szahara (2005) .... Eva Rojas
Head in the Clouds - Nézz az égre (2004) .... Mia
Noel - Karácsony (2004) .... Nina Vasquez
Non ti muovere - Ne menj (2004) .... Italia
Gothika - Gothika (2003) .... Chloe Sava
Fanfan la tulipe - Tulipános Fanfan (2003) .... Adeline La Franchise
Masked and Anonymous (2003) .... Pagan Lace
Waking Up in Reno - Négyen résen (2002) .... Brenda the Call Girl
Vanilla Sky - Vanília égbolt (2001) .... Sofia Serrano
Sin noticias de Dios - Bokszmeccs a lélekért (2001) .... Carmen Ramos
Captain Corelli's Mandolin - Corelli kapitány mandolinja (2001) .... Pelagia
Blow - Betépve (2001) .... Mirtha Jung
All the Pretty Horses - Vad lovak (2000) .... Luisa
Woman on Top - Terítéken a nõ (2000) .... Isabella Oliveira
Volavérunt - A meztelen Maya (1999) .... Pepita Tudó
Todo sobre mi madre - Mindent anyámról (1999) .... Sister María Rosa Sanz
The Hi-Lo Country - Hi Lo country (1998) .... Josepha O'Neil
La Niña de tus ojos (1998) .... Macarena Granada
Talk of Angels - Angyalok beszéde (1998) .... Pilar
The Man with Rain in His Shoes - Vissza a jelenbe (1998) .... Louise
Don Juan (1998) .... Mathurine
Abre los ojos - Nyisd ki a szemed (1997) .... Sofía
Carne trémula - Eleven hús (1997) .... Isabel Plaza Caballero
Hjørne af paradis, Et (1997) .... Doña Helena
El Amor perjudica seriamente la salud (1996) .... Diana
Más que amor, frenesí (1996)
La Celestina (1996) .... Melibea
Brujas - Boszorkányok (1996) .... Patricia
El Efecto mariposa (1995) (nem szerepel a stáblistán) .... Party guest
Entre rojas (1995) .... Lucía
Todo es mentira (1994) .... Lucía
Alegre ma non troppo (1994) .... Salomé
La Ribelle (1993) .... Enzal
El Laberinto griego (1993) .... Elise
Per amore, solo per amore (1993) .... Mary
Belle epoque (1992) .... Luz
Framed (1992) (TV) (mint Penelope Cruz Sánchez) .... Lola Del Moreno
Jamón, jamón - Sonka, sonka (1992) .... La hija de puta

Utolsó frissítés: 2020.11.01. 19:07 _ToTo_ által


Oszd meg!   iwiw  facebook  twitter  myspace