Starity

Polgár Judit

Polgár Judit Polgár Judit nemzetisége 9165. 16rajongó 2vélemény
  • Értékelés
  • tehetség: 55%
  • stílus: 55%
  • szimpátia: 55%

Polgár Judit életrajza

Polgár Judit 1976. július 23-án született Budapesten. Két nővére, Zsuzsanna és Zsófia szintén sakkoznak, előbbi nagymester, utóbbi pedig nemzetközi mester. Szüleik, László és Klára már korai gyermekkoruktól kezdve taníttatták őket, a sakk mellett pedig az eszperantó nyelvet is elsajáttítatták velük.

Ahogy a Polgár nővérek sakktehetsége fejlődött, idővel több hivatásos edzőt is felkértek melléjük, többek között Flórián Tibor nemzetközi mestert, valamint olyan nagymestereket, mint Benkő Pál vagy az orosz Alexander Chernin. Judit, legfiatalabb testvérként, eleinte kimaradt ezekből a megbeszélésekből, ez viszont csak tovább növelte a kislány kíváncsiságát. Miután megtanulta a szabályokat, elkezdett ő maga is besegíteni, és megoldásokkal szolgálni a felvetett problémákra. Egy alkalommal Zsuzsa egy nemzetközi mesterrel épp egy végjátékot tanulmányozott sikertelenül, ezért felkeltették Juditot, aki az elmondások szerint még mindig félálomban mutatta meg nekik a megoldást.

Bár a sakkban létezett és létezik ma is külön női kategória, a lányok apjuk tanácsára ragaszkodtak ahhoz, hogy a férfiakkal együtt versenyezhessenek mondván, hogy az intellektualitásban nincs különbség a két nem között. Ezt eleinte ellenezte a Magyar Sakkszövetség, akiknek szabályzata egyértelműen kimondta, hogy a nőknek a női ligában kell részt venniük. A legidősebb Polgár nővér, Zsuzsanna ennek az ellentétnek tudja be, hogy bár már 15 évesen teljesítette a normát, ekkor még nem nyerte el a nagymesteri címet (ez csak 6 évvel később, 1991-ben történt végül meg).

Judit már csak nagyon ritkán vett csak részt női versenyeken, és soha nem indult a női világbajnokságon. Hitt abban, hogy egy női játékosnak nem szabad kételkednie abban, hogy ugyanúgy képes teljesíteni, amennyiben hajlandó elég keményen dolgozni a sikerért. Legidősebb nővére, Zsuzsanna, aki eleinte sokat foglalkozott vele is alátámasztja, hogy bár Judit eleinte lassan tanult, hihetetlenül szorgalmas volt.

Első versenyén 6 évesen vett részt, három évre rá pedig már az első pontozott versenyén játszhatott az Egyesült Államokban, amelyet meg is nyert a rangsorolás nélküli kategóriában. Az itteni győzelme rengeteg figyelmet vont magára, mivel bár a kategóriájában sok volt a gyenge játékos, akadtak olyan profiknak számító sakkozók is, akik csupán külföldi státuszuk miatt nem lettek még rangsorolva.

10 évesen győzte le az első nemzetközi mester ellenfelét, Dolfi Drimert, és mindössze 11 éves volt, amikor a nagymester Lev Gutman ellen nyert játszmát.

1988-ban a Polgár-nővérek Mádl Ildikóval kiegészülve képviselték Magyarországot a 28. sakkolimpián a női szekcióban, miután a Nemzetközi Sakkszövetség elutasította, hogy a férfiakkal együtt szálljanak versenybe. A magyar csapat végül az első helyen végzett, legyőzve ezzel a szovjeteket, akik a korábbi években zsinórban nyerték ezt a kategóriát. Judit maga a verseny legerédményesebb játékosa lett, és a Pavlina Angelova elleni játszmájáért különdíjban is részesült.

Ugyanebben az évben Judit nyert a 12-éven aluli "fiúk" mezőnyében a Temesváron tartott ifjúsági sakkvilágbajnokságon, illetve a londoni körversenyen is első helyen végzett, többek között Yair Kraidman izraeli nagymester előtt. Novemberben, 12 évesen megkapta a nemzetközi mester rangot, akkoriban a valaha volt legfiatalabbként. Ekkoriban már több ponttal rendelkezett, mint a női világbajnok, és még 13 éves kora előtt sikerült betörnie a legjobb 100 közé. David Norwood, brit nagymester úgy írta le az akkoriban még mindig tinédzser kor előtti lányt, mint egy "aranyos kis aranybarnahajú szörnyeteg, aki eltipor".

Nem ő volt az egyetlen nagymester, aki elismerően nyilatkozott a fiatal tehetségről, Nigel Short a valaha élt 3-4 legkiemelkedőbb csodagyerek egyikének nevezte a sakkban. Kasparov ezzel szemben bár elismerte Judit tehetségét, kifogásolta a nemét, mondván, hogy egy női játékos nem képes egy hosszas csatában ugyanúgy helyt állni. Kasparov visszavonulásával együtt viszont ezt a kijelentését is visszavonta, és végül úgy nyilatkozott, hogy "a Polgárok bebizonyították, hogy rátermettségük nem ismer határokat - ami egy olyan gondolat, amit a férfi játékosok mindaddig nem voltak képesek elismerni, míg egy 12 éves copfos kislány le nem mosta őket a pályáról."

1989-ben Judit holtversenyben végzett a harmadik helyen az amsterdami OHRA tornán. A Polgár-nővérek ekkoriban már hatalmas ismertségnek örvendtek, olyannyira, hogy az Egyesült Államok akkori elnöke, George Bush maga is találkozott velük Magyarországon tett látogatásakor.

1990-ben Judit ismét nyert az ifjúsági világbajnokságon, ezúttal a 14 év alatti kategóriában, a 29. sakkolimpián pedig a magyar női csapat két évvel azelőtti összeállításában ugyancsak megszerezték az aranyérmet. Ez volt az utolsó kizárólagosan női torna, amiben Judit részt vett.

1991-ben ismét a harmadik helyen végzett hármas-holtversenyben, ezúttal a bécsi sakktornán. Decemberben, 15 évesen szerezte meg nagymesteri rangját, miután megnyerte a magyar sakkbajnokságot. Akkoriban ő számított a legfiatalabbnak, aki valaha elérte ezt a címet.

1992-ben Judit a madridi nemzetközi tornán végzett holtversenyben a második helyen, majd júliusban a Reshevsky-emléktornán is második lett. Ugyanezen év szeptemberében részt vett egy tornán, ahol idősebb férfi játkosok küzdöttek meg a legjob női sakkozókkal. Bár utóbbiak vesztettek, összesítésben Judité lett a második legjobb eredmény a résztvevők között.

A Hastings-tornán, amit újévkor rendeztek Judit már az első helyen osztozott, februárban pedig a korábbi világbajnokkal, Boris Spasskyval mérközött meg. Az összecsapást végül 5½–4½ eredménnyel zárva nyerte, ami mintegy 110 ezer dollárnyi juttatással járt. Nem sokkal később Monacóba utazott, ahol a Melody Amber tornán vett részt, amelyen belül 12 nagymester vakjátszmában küzd meg egymással. Itt negyedik helyen végzett, több komoly ellenfelet is maga mögé utasítva.

1993-ban Judit lett az első női játékos, aki kvalifikálta magát a férfi Interzonal bajnokságra. Márciusban négyszeres-hotversenyben végzett a budapesti zónán belül, majd megnyerte a holtversenyt eldöntő tornát. Végül éppen hogy csak lecsúszott a Candidates Tournamentről, ahol a világbajnoki kihívó kilétét határozzák meg. Ebben az évben Bobby Fischer sok időt töltött a Polgár családnál, és felvetődött egy villámsakkjátszma lehetősége Judit és közte. Fischer végül visszalépett, állítólag a Polgárok zsidó származása miatt.

1994-ben fölényesen byert a madridi nemzetközi tornán, amit egy Buenos Aires-i torna követett, amit a betegeskedő Lev Polugaevsky tiszteletére rendeztek. A verseny rendhagyó volt, mivel minden versenyzőnek szicíliai védelemmel kellett indítania, ami Polgár előnyére szolgált. Egy hihetetlen erős mezőny mellett, akik mind világbajnoki esélyeseknek számítottak, harmadik helyen végzett holtversenyben.

Ugyanebben az évben került sor a Kasparov elleni vitatott mérkőzésére a Linaresben rendezett tornán. Az akkor 17 éves nagymestert ekkor első alkalommal hívták meg, hogy a világ legjobbjai ellen játsszon. A Kasparov elleni játszmája közben az akkori világbajnok viszont szabálytalanságot követett el, és azután változtatott lépést, miután már megérintett egy bábút. Polgár ezt a verseny közben nem jelentette, egyrészt félve attól, hogy elutasítják a fellebezését és ezzel időt veszít, másrészt pedig mert nem akart kellemetlenségeket okozni a versenyen való első részvételekor. Mindazonáltal az incidens után láthatóan veszített lendületéből, és a torna hátralévő részén sem tudta hozni a legjobb formáját.

95-ben harmadikként végzett Amsterdamban a Donner-emlékversenyen, Arubán pegid egy barátságos mékőzésen fölényes győzelmett aratott az akkori egyik legjelentősebb európai sakkozó, a holland Jeroen Piket ellen. Ugyanebben az évben Nigel Short ellen játszott és nyert.

1996-ban Bécsben egy hihetetlenül erős mezőny gyűlt össze, hogy összemérje tudását. Polgár hármas holtversenyben végzett a negyedik helyen, miután az első helyet szintén hárman osztották, Sao Pauloban pedig a brazil bajnok, Gilbert Milos ellen játszott, ahol négy meccsből kettőt nyert és egy döntetlent szerzett.

Linaresben 1997-ben ötödikként végzett a 12 nagymester között folyó versenyen. A mezőnyt figyelembe véve Polgár eredménye felé mindenki elismeréssel adózott, és dicsérték taktikai érzékét, a Dos Hermananes sakkversenyen, ahol a világ 10 legjobb játékosa mérkőzött meg, hatodikként végzett, ugyanebben az évben pedig Madridban is megállta a helyét egy 10 nagymester közt zajló tornán, Dortmundban ötödik, Hoogeveenben pedig holtversenyben második lett.

A 21 éves Polgár Juditot ekkor már minden kétséget kizáróan a valaha élt legjobb női sakkozóként emlegették.

98-ban további versenyeken vett részt, Hollandiában a középmezőnyben végzett a 14 nagymester közt zajló versenyen. és ő volt az egyetlen, aki megverte a torna győztesét. Ugyanebben az évben Budapesten az akkori világelső, Anatoly Karpov ellen játszott, és 5-3-ra megverte az oroszt. Ezév augusztusára ő lett az első női sakkozó, aki megnyerte a U.S. Open sakkversenyt, holtversenyben végezve Boris Gulkóval. Később a Hoogeveenben rendezett 4-nagymester tornán is első helyen végzett, akár csak a Wydra-emlékversenyen Israelben, ahol Viswanathan Ananddal osztották az első helyet.

Az eredményei ellenére ekkor, két évvel azután, hogy sikerült betörnie a legjobb tízbe, csökkenni kezdett a rangja, ami miatt kevesebb rangosabb versenyre kapott meghívást.

1999-ben Jan Timmannal osztották a hoogeveeni négy nagymester közti verseny első helyét, 2000-ben viszont egy - számára legalábbis - gyengébb eredménnyel végzett egy spanyolországi tornán, ahol hatodik lett, amit egy újabb csalódás követett, amikor tizenegyedik lett a 14 nagymester közt tartott versenyen. Nem sokkal később viszont a Batumiban rendezett európai találkozóról már aranyéremmel távozott.

2000 tavaszán megnyerte az Ázsiában valaha rendezett egyik legerősebb tornát, a Japha Classicot Denpasarban, amit egy malmöi győzelem, és egy méridai második hely követett az ott zajló nagymesteri tornán, szeptemberben a Najdorf-emlékversenyen pedig holtversenyen osztotta az első helyet. A 34. sakkolimpián tagja volt a magyar csapatnak, akik éppen lecsúsztak a dobogóról.

2001-ben a linaresi bajnokságon Kasparov mögött második helyen végzett az összes többi résztvevővel együtt, ugyanakkor ő maga mindkét Kasparov elleni meccsét döntetlenre hozta ki. Márciusban a Cannes-ban megrendezett rapid világkupán az elődöntőig jutott, júniusban pedig az ohridi EB-n negyedik lett. Októberben Hoogeveenben holtversenyben első lett.

2002-ben az Oroszország-Világválogatott mérkőzések alatt rapid meccsben megverte Kasparovot, ezzel csatlakozva azon játékosok elitjéhez, akiknek ez sikerült. A 35. sakkolimpián ezüstéremhez segítette a válogatottat, míg ő maga a 2. táblán bronzérmet szerzett.

2003-ra ismét a legjobb 10-ben volt a ranglistán. Ebben az évben a Wijk aan Zee-i szuperversenyen tiszta második helyet szerzett, egyik mérkőzésén csúnyán rávert Anatoly Karpovra. A budapesti tornán második, Franciaországban holtversenyben harmadik, Hoogevenben pedig első helyen végzett. Ebben az évben még egy 8-fordulós versenyen megmérkőzött Viswanathan Ananddal, akitől végül az utolsó két játszmában kapott ki.

Polgár terhessége miatt átmeneti szünetet tartott 2004-ben, ami miatt ekkor inaktívként könyvelték el, és így nem volt jelen a FIDE 2005-ös rangsorában.

2005-ben visszatérését követően Szófiában 3-4. helyen zárt az ottani szuperversenyen, 8. volt a San Luis-i világbajnokségon, és 3. lett a Rishon le Zion-i snell világbajnokságon. Ekkoriban 8. volt a világranglista összesítésében.

2006-ban született meg második gyermeke, és ugyanebben az évben ért el 3. helyezést a zürichi snell versenyen, illetve osztotta az első helyet a Hoogevensben. Ezt követően 2007-ben Vitoriában 3-4. helyet szerzett a Bajnokok Ligájában.

Ezt követően a sakkozó egy időre visszavonult a versenysakktól, hogy aztán 2010-ben ismét visszatérjen. Ekkor mint a mexikovárosi rapid szuperversenyen, mind pedig Rocca di Papában megrendezett rapid versenyen az 1. helyen végzett.

2011-ben az Aix-les-Bains- Európa-bajokságon négyes holtversenyben végzett az élen, majd a holtverseny feloldását követően bronzéremmel távozhatott. Ugyanebben az évben részt vett a Khanty-Mansziszkban rendezett Világ Kupán, ahol egészen a negyeddöntőig jutott. Nem sokkal később, 2012-ben a Caxias do Sul-i rapid meghívásos versenyen első helyen végzett.

2013-ban Nigel Short ellen játszott a Chess.com 18. alkalommal megrendezett "Death Match"-e alkalmából, ahol 17½-10½ arányban verte ellenfelét.

2014-ben a rapid- és villámsakk-világbajnokságon 26. helyen végzett a villám és 56. helyen a rapid kategóriában.

2014 augusztusában bejelentette visszavonulását az aktív sakkversenyzői pályától. Ekkor az összesített világranglista 65. helyén áll. A női vilángranglista első helyét még ezután is, egészen 2015 márciusáig tartotta.

Legmagasabb Élő-pontszámát 2005-ben érte el, amikor is a vilángranglista 8. helyén állt. Pályája során összesen tizenegy sakkvilágbajnokot győzött le: Kaszparovot, Karpovot, Kramnikot, Anandot, Szpasszkijt, Topalovot, Khalifmant, Kaszimdzsanovot, Ponomarjovot, Szmiszlovot és Carlsent.

2015-ben kinevezték a magyar férfi sakkválogatott szövetségi kapítányának. Ezentúl főképp alapítványával illetve az iskolai sakkoktatás népszerűsítsével szeretne foglalkozni.

2013-ban a Magyar Köztársaság Érdemrendjével tüntették ki. Ugyanebben az évben nyerte el a Caissa-díjat, amit a sakkozók Oscarjaként is emlegetnek.

Polgár nagy hangsúlyt fektet a sakk emberi oldalára, egyszer a számítógépes sakkprogramokkal kapcsolatban így nyilatkozott: "A Sakk 30-40%-ban pszichológia. Ez nincs meg, amikor egy számítógép ellen játszol. Azt nem tudom megzavarni."

Magánélet:

2010 óta házas, férje Font Gusztáv állatorvos. Két gyermekük született, Olivér és Hanna.

Utolsó frissítés: 2015.08.28. 01:01 mse90 által


Oszd meg!   iwiw  facebook  twitter  myspace