Starity

Raúl Esparza

Raúl Esparza Raúl Esparza nemzetisége 11262. 8rajongó 4vélemény
 • Értékelés
 • tehetség: 100%
 • stílus: 100%
 • szimpátia: 100%
 • Születési név
 • Raúl Eduardo Esparza
 • Születési idő
 • 1970. október 24.
 • Születési hely
 • Wilmington, Delaware, USA
 • Foglalkozás
 • színész, énekes
 • Családi állapot
 • elvált
 • Magasság
 • 174 cm
 • Eredeti hajszín
 • barna
 • Szemszín
 • zöld
 • Csillagjegy
 • Skorpió
 • Linkek
 • IMDB-adatlap
 • Twitter-oldal
 • Starity RSS-csatorna
 • Kapcsolódó sztárok
 • Mariska Hargitay Mads Mikkelsen Hugh Dancy Richard Armitage Laurence Fishburne Christopher Meloni Tamara Tunie Danny Pino Ice-T Eddie Izzard Caroline Dhavernas Lara Jean Chorostecki

Raúl Esparza életrajza

Raúl Eduardo Esparza kubai származású amerikai színpadi színész.

Esparza családja Kubából menekült az Egyesült Államokba még a '60-as években. Szülei már itt ismerkedtek meg, egyetlen gyermekük, Raúl Wilmingtonban látta meg a napvilágot 1970. október 24-én. A család később Miamiba költözött, Esparza itt végezte középiskolai tanulmányait a Belen Jesuit Preparatory Schoolban. Ekkoriban még jogi pályára készült, de érdekelte a színészet is. Középiskolai spanyoltanárával színjátszókört szervezett az iskolában, ahol játszott és rendezett is. Spanyol nyelvű előadásaikkal nemzetközi fesztiválokon is szerepeltek.

Esparza a középiskola utolsó évében szerencsét próbált egy színházi tehetségkutató programon, ahol ugyan bekerült az utolsó körbe a legjobb 20 közé, ám ott eltanácsolták a pályától, mondván, hogy rendező talán lehet belőle, de színész semmiképp. Legalábbis nem olyan, aki a helyi színházakon kívül máshol is karriert tudna csinálni. Erre az ítéletre a későbbiekben fényesen rácáfolt.

Első profi színházi munkáját 19 évesen kapta Miamiban (Mixed Blessings), ez után döntött úgy, hogy mégis megpróbálkozik komolyan a színészettel.

22 évesen nősült, felesége, Michele Esparza ügyvéd, 2000 óta külön élnek. 2006 óta nyilvánosan vállalja biszexualitását.

Színház

A New York Universityn tanult színészetet, angol irodalmat és pszichológiát. A főiskola után egyik tanára tanácsára neves chicagói prózai társulatoknál (Goodman illetve Steppenwolf) kezdte színészi pályafutását. Itt figyelt fel rá későbbi menedzsere, Elin Flack, illetve az egyik legkeresettebb New York-i casting director, Bernie Telsey, akik már ekkor szorgalmazták, hogy amint lehet, menjen át a Broadwayre. New York előtt azonban bemelegítésképpen még jött egy nagy lehetőség: hétfordulós meghallgatás végén megkapta az Evita 1999-es amerikai turnéjában Che szerepét. Jó tapasztalatszerzés volt ez a Broadway előtt, hiszen ez alatt az egy év alatt megtanulta, milyen megterhelést jelent heti 7-8 alkalommal eljátszani egy musical főszerepét.
Az Evita-turné végeztével New Yorkba költözött, és elkezdett meghallgatásokra járni. Hamarosan meg is kapta első New York-i szerepét: ő lett a Rocky Horror Show Riff-Raffje. Kezdőként olyan musical-sztárok mellett kellett bizonyítania estéről estére, mint Daphne Rubin-Vega vagy Alice Ripley.

2001-ben otthagyta a sikerrel futó Broadway-musicalt, hogy eljátszhassa az off-Broadwayn Jonathan Larson önéletrajzi musicalének (tick, tick… BOOM!) főszerepét.

2001 ősze újabb nagy szerepet hozott számára: felajánlották neki az éppen futó, Sam Mendes rendezésében bemutatott Kabaré konferansziéjának szerepét. Közel fél éves kihagyással 2002 végéig játszott a Kabaréban. A fél éves szünet oka egy különleges színházi esemény volt. Washingtonban egy hat hónapos fesztivált szerveztek Stephen Sondheim tiszteletére, melynek során a szerző művei közül hatot állítottak színpadra és játszottak folyamatosan fél évig. Esparza egyedülálló módon két musical főszerepét is megkapta: a Sunday In The Park With George-ban a címszerepet, a Merrily We Roll Alongban Charley szerepét játszotta óriási sikerrel.

A 2003-mas év két rövidebb játszási sorozattal és egy nagy bemutatóval telt. Először egy prózai szerep következett az off-Broadwayn (Comedians, Gethin Price), majd egy zenés – ezúttal vidéken, Pennsylvaniában (Green Violin, Mikhoels). Ősszel pedig jöhetett a nagy bemutató: Boy George önéletrajzi musicale, a Taboo, amelyben a narrátort, Philip Sallont alakította. A darab ugyan érdekes körülmények között megbukott, Philip Sallon szerepe azonban kritikai elismerést és Drama Desk díjat hozott Esparza számára.

2004-ben ismét az off-Broadway és egy prózai szerep következett. Larry Kramernek az AIDS-krízisről szóló drámájában (The Normal Heart) játszotta Ned Weeks szerepét egy színészlegenda, Joanna Gleason oldalán.

Eddigi szerepeit látva meglepő döntésnek tűnhetett, amikor 2005-ben elvállalta a Chitty Chitty Bang Bang című filmből készült családi mese-musical főszerepét. A darab egy évig ment a Broadwayn, de pénzügyileg nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket – és Esparza reményeit sem, aki csak kitérőnek tekintette a Chitty-t az egyszerűbb, könnyedebb szerepek világába.

A következő év eleje ismét egy rövid kitérővel indult: Esparza eddigi egyetlen filmszerepét hozta Sidney Lumet Find Me Guilty (Védd Magad) című maffia-filmjében.

2006 áprilisában egy igen különleges feladat miatt hagyta el ismét New Yorkot. A Cincinnati Playhouse In The Park meghívására a 2006-os év Tony-díjas rendezője, John Doyle állította színpadra Ohio állam fővárosában Stephen Sondheim Company című musicalét. Az előadás különlegessége az azóta már fogalommá vált, Doyle által kitalált színész-zenész koncepció, ami gyakorlatilag azt jelenti, hogy a színészek saját magukat kísérik hangszeren, és nincs külön zenekar. Az egy hónapos cincinnati sorozat akkora sikert hozott, hogy a producerek úgy döntöttek, átviszik az előadást Broadwayre is. A 2006 novemberében megtartott premier Esparza talán eddigi legnagyobb szakmai sikerét hozta. Az előadás hanganyaga megjelent CD formájában, sőt az amerikai PBS tv-csatorna hamarosan műsorára tűzi a júliusban rögzített előadást. Esparza szempontjából az év egyetlen kudarcának a Tony-díj elvesztése tekinthető. A júliusi díjkiosztó legnagyobb meglepetése volt, hogy nem neki, hanem a tv-sorozatokból is ismert David Hyde Pierce-nek adták a díjat.

Esparzát 2007 őszétől újra prózai szerepben láthatta a közönség, Harold Pinter The Homecoming (Hazatérők) című darabjának Broadway-felújításában az egyik testvért, Lennyt játszotta.

2008-ban Charlie Fox-ot játszotta David Mamet Speed-the-Plow c. darabjában a Broadway-en. Ez a szerep egy Tony jelölést hozott számára.

2009-ben Shakespeare Twelfth Night művében kapott szerepet a Delacorte Theater-ben Anne Hathaway mellett.

2011-ben Tom Stoppard Arcadia c. darabjában játszott, az Ethel Barrymore Theatre-ben.

Feltűnt a Leap of Faith előadásában is, mint Jonas Nightingale. 2012-ben Drama Desk Award jelölést kapott Kiváló musical színész kategóriában.

2018 februárjában a Kennedy Center Chess (Sir Tim Rice) című előadásában Freddie Trumper szerepét játszotta. Ez év októberétől decemberig főszerepet játszott a Classic Stage Company The Resistible Rise of Arturo Ui című darabjában. Ezért a szerepért ismét megkapta a Drama Desk Award jelölését legjobb színész kategóriában.

Televízió és egyéb munkák

2007-ben kapott egy szerepet a Halottnak a csók (Pushing Daisies) sorozatban, mint egy utazó kereskedő, Alfredo Aldarisio.

2009-ben hangoskönyvet készített Stephen King A Búra alatt c. könyvéből. Korábbi narrációi: Nancy Farmer A skorpió ház és Elle Newmark The Book of Unholy Mischief c. könyvek.

2010-ben feltűnt Wes Craven My Soul to Take-jében, mint Abel Plenkov.

2012-ben kapott szerepet az NBC régóta játszott drámasorozatában, az Esküdt ellenségek: Különleges ügyosztályban (Law & Order: Special Victims Unit), mint a manhattani ügyészhelyettes Rafael Barba. A 14. évad 3. epizódjától (Twenty-Five Acts) szerepel. Korábban is kapott már szerepet a Különleges ügyosztályban. 2009-ben a Criminal Intentben és 2010-ben az eredeti Különleges ügyosztályban.

2013-2015 Dr. Frederick Chiltont alakította az NBC Hannibal című horror-és bűnügyi sorozatában.

2018 február 7-én hat évad után fejezte be munkáját a Különleges ügyosztályban, hogy több időt szentelhessen színházi munkáinak. Egy hónappal később szerepet kapott a szintén NBC által forgalmazott Suspicion című drámasorozatban.

Suspicion (TV Movie) (2018)
BoJack Horseman (TV Series) (2016-2018)
The Path (Tv Series) (2018)
Különleges ügyosztály (TV Series) (2012-2018)
Custody (2016)
Hannibal (TV Series) (2013-2015)
Dora and Friends: Into the City! (TV Series) (2014)

Park Sugárút 666 (TV Series) (2012)
Szellemdoktor (TV Series) (2011)
G.W.B. (2011)
Georgetown (TV Movie) (2011)
Médium (TV Series) (2010)
Vedd a lelkem! (2010)
Esküdt ellenségek (TV Series) (2010)
Esküdt ellenségek: Bűnös szándék (TV Series) (2009)
Halottnak a csók (TV Series) (2007)
Great Performances (TV Series) (2007)
Védd magad! (2006)
Kerge város (TV Series) (1997)
South Beach (TV Series) (1993)

Utolsó frissítés: 2019.09.07. 16:04 Vanus94 által


Oszd meg!   iwiw  facebook  twitter  myspace