Starity

Reese Witherspoon

Reese Witherspoon Reese Witherspoon nemzetisége 130. 2765rajongó 163vélemény
 • Értékelés
 • tehetség: 97%
 • stílus: 95%
 • szimpátia: 96%
 • Születési név
 • Laura Jeanne Reese Witherspoon
 • Becenév
 • Reese
 • Születési idő
 • 1976. március 22.
 • Születési hely
 • New Orleans, Louisiana, USA
 • Foglalkozás
 • színésznõ
 • Családi állapot
 • elvált, 3 gyermek
 • Partner
 • Jim Toth
 • Magasság
 • 157 cm
 • Eredeti hajszín
 • szõkésbarna
 • Szemszín
 • kék
 • Csillagjegy
 • Kos
 • Linkek
 • IMDB-adatlap
 • Hivatalos weblap
 • Twitter-oldal
 • Starity RSS-csatorna

Reese Witherspoon életrajza

Életrajz:

Reese Witherspoon amerikai színésznő és producer 1976. március 22-én a Southern Baptist Hospital-ban, New Orleansban, Louisianában született. A szülei New Orleansban élnek. Édesapja John Witherspoon, a Tulane University orvosi egyetem diákja volt. Az édesanyja Betty (Reese). Négy éves koráig Reese Wiesbadenben, Németországban élt. Miután visszaköltöztek az USA-ba, Nashvilleben Tennesseben telepedtek le, és Reese itt töltötte gyermekkorát. Hét évesen egy TV hirdetésben szerepelt. Ezután színjátszásórákra kezdett járni. A Harding Academy-re járt, majd a csak lányokból álló Harpeth Hall Schoolban érettségizett Nashville-ben, Tennessee-ben. Ezt követően a Stanford Egyetemre járt, de egy év tanulás után otthagyta a színjátszáskarrierje miatt.
1999-en házasodott össze a Cruel Intentions (Kegyetlen játékok) sztárjával, Ryan Phillippe-pel. Két gyermekük született, Ava és Deacon. 2008 októberében kimondták a válást. 2011-ben ment újra férjhez a magyar származású Jim Tothhoz, akitől megszületett harmadik gyermeke is.

Karrier/filmek:

1990-ben a The Man in the Moon (Holdember) nyitott meghallgatásán vett részt néhány barátjával. Reese, egy Dani Trant nevû 14 éves vidéki kislányt játszott, aki a szomszéd 17 évesen fiúba szerelmes. A filmben nyújtott alakításáért a Young Artist Awardon a Best Young Actress kategóriában jelölték. Ebben az évben, kicsit később a Wildflower (Vadvirágok) c. filmben szerepelt Diane Keaton és Patricia Arquette oldalán. 1992-ben a Desperate Choices: To Save My Child c. filmben egy beteg kislányként szerepelt. 
1993-ban egy fiatal feleséget játszott az CBS mini-sorozatában, a Return to Lonesome Dove-ban (Texasi krónikák - A vad vidék). A Far Off Place (Távol, ahol az elefántok...) c. Disney filmben Nonnie Parker-t játszotta. Még ebben az évben a Jack the Bear c. filmben is szerepelt. Ezért a Young Artist Award-on a Best Youth Actress Co-star kategóriában jelölték, és meg is kapta a díjat. A következő évben a S.F.W. (Mi a f... van?) c. filmben Wendy Pfistert alakította, a filmet Jefery Levy rendezte. 1996-ban két jelentős szerepet is felajánlottak neki. Mark Wahlberg és Alyssa Milano oldalán szerepelt a Fear (Rettegés) c. thrillerben, és a Freeway c. thrillerben Kiefer Sutherland és Brooke Shields oldalán tűnt fel. A karaktere Vanessa Lutz, egy szegény lány, aki Los Angelesben él. Vanessa a nagymamájához vezető úton találkozik egy sorozatgyilkossal. A film pozitív kritikákat kapott. A film befejeztével elkezdett randizni Ryan Phillippe-pel. 1998-ban három sikeres filmje is vászonra került. Ezek a Overnight Delivery (Óvszer módszer), Pleasantville és a Twilight (Rejtélyes alkony) voltak. 1999-ben szerepet kapott a Best Laid Plans (Ember tervez) c. filmben Alessandro Nivola oldalán. Majd a Cruel Intentions (Kegyetlen játékok) c. filmben szerepelt Sarah Michelle Gellar és Ryan Phillippe mellett.
A következő évben a kritikusok által is dicsért filmben, a Tom Perrotta novellája alapján készült Electionben (Gimiboszi) szerepelt, melyért a Golden Globe díjátadón jelölést kapott. Majd jött 2001-ben a Legally Blonde (Doktor Szöszi) c. film melyben a főszereplőt, Elle Woodsot alakította. Ez a szerep hozta meg Reese számára a hírnevet. 2003-ban elkészült ennek a folytatása. 2005-ben a Walk the Line (A nyughatatlan) c. filmben szerepelt, és ez a film hozta meg Reese számára a világhírnevet. Díjakat kapott az Academy Award, Golden Globe, BAFTA, és Screen Actors Guild Award díjátadókon a Legjobb Színésznő kategóriában. 2000-ben az American Psycho (Amerikai pszicho) c. filmben játszott. A Friends (Jóbarátok) c. sorozat hatodik évadában Rachel húgaként szerepelt. A következő évben a The Trumpet of the Swan (Hattyúherceg) c. animációs filmben kölcsönözte a hangját Serenának.

2001-ben Reese megkapta a Legally Blonde (Doktor Szöszi) c. film fõszerepét. Ezután úgy emlegették mint "az új Meg Ryan". 2002-ben a The Simpsons (A Simpson család) egyik epizódjában Greta Wolfcastle-nek kölcsönözte a hangját. Még ebben az évben a The Importance of Being Earnest c. komádiában Cecily-t alakította. Következő filmje a szintén 2002-es Sweet Home Alabama (Mindenütt nő). Josh Lucas és Patrick Dempsey mellett alakította Melanie Smootert. 2003-ban a Legally Blonde 2: Red, White & Blonde (Doktor szöszi 2.) c. filmben ismét õ játszotta a "szöszi" Elle Woodst. 2004-ben a Vanity Fair (Hiúság vására) c. filmben szerepelt, mely egy 19. századi novella alapján készült. A Just Like Heaven (Ha igaz volna...) c. filmben Mark Ruffalo oldalán szerepelt. Ebben az évben egy kicsit korábban a Walk the Line (A nyughatatlan) c. filmben June Carter Cash-t alakította. A filmben Joaquin Phoenix és Reese énekelnek egy számot mely a film soundtrackján is megtalálható. 2006 novemberében kezdte el forgatni a Rendition (Kiadatás) c. filmjét. Olyan sztárok szerepeltek még benne, mint Meryl Streep, Alan Arkin, Peter Sarsgaard, és Jake Gyllenhaal. 2007 végén a Four Christmases (Négy karácsony) c. filmjét kezdte forgatni, Kate-et alakította. 2009-ben a Monsters vs Aliens (Szörnyek az űrlények ellen) c. filmben Susan hangját kölcsönözte. A filmből videojáték is készül, itt is Reese Susan hangja. 2010-ben a Honnan tudod? című filmben szerepelt, majd 2011-ben Robert Pattinson partnere volt a Vizet az elefántnak című filmben. 2012-es filmje egy akció-vígjáték szerepe a Kémes hármas volt. 2013-ban a Devil's Knot című filmben szerepelt, majd 2014-ben két filmje is a mozikba került, a The Good Life és a Beépített hiba címekkel. 2015-ben a Csábítunk és védünk című akció-komédia készült el, melyben Sofía Vergara volt a másik főszereplő. 2017-ben a Big Little Lies című sorozatban vállalt főszerepet Laura Dern és Nicole Kidman mellett. Még ebben az évben három filmje készül biztosan, ezek a Home Again, a Wish List és a Tinker Bell című filmek, amit 2018-ban a A Wrinkle in Time című fantasy film követett, Chris Pine mellett. 2020-ban újra visszatér Doktor szöszi szerepében a sikerfilm 3. részében.

Érdekességek:
- Középiskolás évei alatt pom-pom lány volt.
- Bal oldalon a csípőjére egy kis kék szívet tetováltatott még régebben, de Reese nem engedi hogy lefilmezzék.

Kedvenc:
- Könyve: Graham Greene: A szakítás.
- Filmje: Splendour in the Grass (Ragyogás a fűben).
- Színésznője: Ava Gardner.


 

Little Fires Everywhere (TV Mini-Sorozat) (2020) .... Elena Richardson
Legally Blonde 3 - Doktor szöszi 3 (2020) .... Elle Woods
Sing 2 (2021) .... Rosita
A Wrinkle in Time - Időcsavar (2018) .... Mrs. Whatsit
Hatalmas kis hazugságok (2017-2019) TV Sorozat .... Madeline Martha Mackenzie
Home Again - Újra otthon (2017)
Sing! - Énekelj! (2016) .... Rosita (szinkronhang)
Nature Is Speaking (2016) TV Sorozat .... Home (angol szinkronhang)
- Home c. epizód
The Muppets (2015) TV Sorozat .... Reese Witherspoon
- Walk the Swine c. epizód
Hot Pursuit - Csábítunk és védünk (2015) .... Cooper
Inherent Vice - Beépített hiba (2014) .... Penny
The Good Lie - Kegyes hazugság (2014) .... Carrie Davis
Wild - Vadon ... Carrie
Devil's Knot (2012) .... Pam Hobbs
Mud - Mud (2012) .... Juniper
This Means War - Kémes hármas (2012) .... Lauren
Water for Elephants - Vizet az elefántnak (2011) .... Marlena Rosenbluth
How Do You Know? - Honnan tudod? (2010) .... Lisa
Monsters vs Aliens - Szörnyek az űrlények ellen (2009) (szinkronhang)  Susan Murphy / Ginormica
Four Christmases - Négy karácsony (2008) Kate
Rendition - Kiadatás (2007) Isabella Fields El-Ibrahimi
Penelope - Édes kis malackám (2006) Annie
Just Like Heaven - Ha igaz volna ... (2005) Elizabeth
Walk the Line - A nyughatatlan (2005) June Carter
Vanity Fair - A hiúság vására (2004) Becky Sharp
Legally Blonde 2: Red, White & Blonde - Doktor szöszi 2. (2003) Elle Woods
Freedom: A History of Us Factory Girl (2003) (3 epizód)
Sweet Home Alabama - Mindenütt nő (2002) Melanie Smooter
The Importance of Being Earnest - Bunbury (2002) Cecily Cardew
The Simpsons - A Simpson család (2002) (szinkronhang) Greta Wolfcastle (1 epizód)
Legally Blonde - Doktor szöszi (2001) Elle Woods
The Trumpet of the Swan - Trombitás hattyú (2001) Serena
Little Nicky - Sátánka - Pokoli poronty (2000) Holly
King of the Hill (2000) (szinkronhang) Debbie (2 epizód)
Friends - Jóbarátok (2000) Jill Green (2 epizód)
American Psycho - Amerikai pszicho (2000) Evelyn Williams
Best Laid Plans - Ember tervez (1999) Lissa
Election - Gimiboszi (1999) Tracy Flick
Cruel Intentions - Kegyetlen játékok (1999) Annette Hargrove
Pleasantville - Pleasentville (1998) Jennifer
Overnight Delivery - Óvszer módszer (1998) Ivy Miller
Twilight - Rejtélyes alkony (1998) Mel Ames
Fear - Rettegés (1996) Nicole Walker
Freeway - Pokolsztráda (1996) Vanessa Lutz
S.F.W. - Mi a f*** van? (1994) Wendy Pfister
Return to Lonesome Dove - Vad vidék (1993) Ferris Dunnigan
Jack the Bear - Jack, a mackó (1993) Karen Morris
A Far Off Place - Távol, ahol az elefántok (1993) Nonnie Parker
Desperate Choices: To Save My Child (1992) Cassie Robbins
Wildflower - Vadvirágok (1991) Ellie Perkins
The Man in the Moon - Holdember (1991) Dani Trant

 

Utolsó frissítés: 2019.06.10. 16:04 _ToTo_ által


Oszd meg!   iwiw  facebook  twitter  myspace