Starity

Richard Ayoade

Richard Ayoade Richard Ayoade nemzetisége 10512. 14rajongó 1vélemény
 • Értékelés
 • tehetség: 100%
 • stílus: 100%
 • szimpátia: 90%
 • Születési név
 • Richard Ellef Ayoade
 • Születési idő
 • 1977. június 12.
 • Születési hely
 • Whipps Cross, London, Anglia
 • Foglalkozás
 • színész, rendező, forgatókönyvíró, író
 • Családi állapot
 • nős, 3 gyermek
 • Partner
 • Lydia Fox
 • Magasság
 • 188 cm
 • Eredeti hajszín
 • fekete
 • Szemszín
 • barna
 • Csillagjegy
 • Ikrek
 • Linkek
 • IMDB-adatlap
 • Twitter-oldal
 • Starity RSS-csatorna
 • Kapcsolódó sztárok
 • Noel Fielding Chris O'Dowd Katherine Parkinson Matt Berry

Richard Ayoade életrajza

KORAI ÉLETE ÉS TANULMÁNYAI
Richard Ellef Ayoade 1977. május 23-án, Hammersmith-ben született, édesanyja norvég, édesapja nigériai származású, aki elektromos mérnökként dolgozott. Fiatal korában a család Ipswich-be költözött. 15 évesen érdeklődni kezdett a Csillagok háborúja (Star Wars) és a Vissza a jövőbe (Back to the Future) filmek iránt, valamint elkezdte felkutatni Woody Allen, Ingmar Bergman és Federico Fellini munkásságát is.
Az ipswich-i St Joseph College-re járt (magyar oktatás szerint ez a gimnáziumi korszak), ahol elmondása szerint megszállottja volt J.D. SallingerZabhegyező” című könyvének, olyannyira, hogy elkezdett úgy öltözködni, mint Holden Caulfield karaktere. 1995 és 1998 között a St. Catharine Főiskolán tanult, ahol megnyerte a Martin Steele díjat színdarab produkcióért. Ugyanitt elnöke volt egy amatőr színházi klubnak, a Footlights-nak 1997 és 1998 között. Ő és a klub alelnöke, John Oliver (színész, late night show host) számos produkciót írtak együtt és szerepeltek is azokban. Szülei nem voltak elragadtatva színészi elfoglaltságaitól, nem tartották elég komolynak. Richard végülis jogot végzett, de elmondása szerint már nem menne semmire vele, teljesen elölről kellene kezdenie tanulmányait.


KARRIER
2000-ben társíró volt a Garth Marenghi’s Fright Knight című színpadi darabban Matthew Holness színész, íróval együtt. Vele is a Footlights drámaklubban ismerkedett meg. A darab az Edinburgh Fringe művészeti fesztiválon debütált és ugyanitt jelölték egy Perrier díjra is. Holness játszotta Garth Marenghi szerepét, aki egy fikcionális horror író, Ayoade pedig az ő kiadója volt. 2001-ben megnyerte a Perrier Comedy díjat társírói szerepéért és előadásáért.

2004-ben Richard és Matthew a Channel 4 tv csatornához mentek Marenghi karakterével, ahol útjának indult a darab sorozat változata Garth Marenghi’s Darkplace néven. Richard írt, rendezett és szerepelt a sorozatban. 2004 decemberében Matt Berry-vel közösen megalkották és főszerepet is játszottak az AD/BC: A Rock Opera című paródia filmben, ami a Jézus Krisztusról szóló rock-operákat kívánta kifigurázni. Szintén ebben az évben feltűnt egy riporter szerepében a Peter Sellers élete és halála című HBO filmben.

2004 és 2007 között a The Mighty Boosh című sorozatban tűnt fel Noel Fielding oldalán. A sorozat rádiós szériaként kezdte mielőtt a tv képernyőkre került. Richard eredetileg egy veszélyes antihős, Dixon Bainbridge szerepét kapta volna, azonban a show akkor került át rádióból tévére és Richard ekkor már a Channel 4-ral állt szerződésben. Emiatt csak az első epizódban szerepelhetett, mielőtt a show rádiós változatát otthagyta. Dixon szerepét végül Matt Berry kapta, akivel Richard korábban a Garth Marenghi’s Darkplace-ben és kicsit később a Kockafejekben (The IT Crowd) szerepelt együtt.
Később visszatért a 2. évadban a harcias sámán, Saboo szerepében. A 3. évadban is feltűnt ebben a szerepben, valamint itt már forgatókönyv szerkesztőként is közreműködött.
2005-ben Ned Smanks szerepét alakította a Nathan Barley című sorozatban. 2006-ban a Time Trumpet-ben saját magát alakította. A sorozat 2031-ben játszódik és Richard és egyéb hírességek visszatekintését mutatja be a 2007-es évtől kezdve.


2006
-ban jött a nagyobb áttörés nemzetközi szinten is, hiszen megkapta Maurice Moss szerepét a Kockafejekben. Moss egy technikai zseni, de az emberekkel való viszonya kissé fura. A sorozat kreátora, Graham Linehan kifejezetten Richardnak írta Moss szerepét. 2008-ban megnyerte a kiemelkedő színész díjat a Monte-Carlo-i televíziós fesztiválon. 2009-ben Richard szerepelt a sorozat amerikai változatának pilot epizódjában Joel McHale oldalán, azonban a remake sosem valósult meg és a pilot sem került tévére.

A kockafejek 4 évadot ért meg, 2013-ig tartott. Ebben az évben egy különleges epizóddal zárult a sorozat és az ebben való alakításáért Richard kapott egy BAFTA díjat Legjobb Férfi Vígjáték Előadás kategóriában.

2007-ben ő rendezte az Arctic Monkeys “Fluorescent Adolescent” videóklippjét, valamint a Super Furry Animals együttes “Run-Away” videóját, amiben Matt Berry volt a főszereplő. Előbbi egy UK Music Video Award jelölést is bezsebelt.
Gyakori résztvevő volt, mint vitatag a The Big Fat Quiz of the Year kvíz showban, gyakran Noel Fieldinggel együtt.


2008-ban ő rendezte a Vampire Weekend 2 dalát is: az Oxford Comma-t és a Cape Cod Kwassa Kwassa-t. Ugyanebben az évben a The Last Shadow Puppets 2 dalát is rendezte, a Standing Next to Me-t és a My Mistakes Were Made for You-t. Az Arctic Monkeys élő koncert DVD-jén is ő volt a rendező.
2009-ben szerepelt a Bunny and the Bull filmben, amiben egy borzasztóan unalmas múzeumi túravezetőt játszott. Ebben az évben újabb 2 videóklippet rendezett, ezúttal ismét az Arctic Monkeys-nak. Az egyik a Crying Lightning, a másik pedig a Cornerstone volt. A Kasabian együttesnek ő rendezte a Vlad the Impaler dalhoz való videóklippjét, amiben Noel Fielding volt a főszereplő. Ezidei utolsó rendezése a Yeah Yeah Yeahs “Heads Will Roll’ dalához készült.
2010-ben debütált, mint filmrendező a Submarine című filmben, aminek főszereplője Ben Stiller és az azonos című regényen alapul. A film pozitív kritikát kapott, Richard pedig egy BAFTA jelölést szerzett a Kiváló Debütáló Brit Író, Rendező vagy Producer kategóriában.


2011-ben, a Balfékek (Community) sorozatban rendezett egy epizódot a sorozat 2. évadában (Critical Film Studies). Ebben az évben rendezte meg Tommy TIernan komikus stand-up turnéját, ami azév novemberében jelent meg.
2012-ben a Kertvárosi kommandó (The Watch) című filmben szerepelt Ben Stiller, Vince Vaugh és Jonah Hill oldalán. A film nem kapott jó kritikákat, de RIchard alakítását éljenezték, sőt a film fénypontjának is mondták. Ebben az évben és az ezt követő 2 évben is különböző aniimációs sorozatokban kölcsönözte karaktereknek a hangját.

2013 szeptemberében átvette a Gadget Man című széria házigazda szerepét Stephen Fry-tól a 2. évadban. Ő vezette a 3. és 4. évadot is. A sorozat Ayoade-t követi, aki a legújabb és legérdekesebb készülékeket és technikai újdonságokat mutatja be.
Szintén ő vezette a Travel Man-t, amiben minden epizódban Richard 48 órát tölt egy országban egy meghívott sztárvendéggel. A széria 5. évadában Richard Budapestre is ellátogatott Aisling Bea színésznővel együtt.                                                                                                                     

Szintén 2013-ban egy gyermekkönyv hangoskönyv változatát ő olvasta fel, valamint egy Usain Bolt jamaikai futó szereplésével készült reklámfilmben is hallható volt a hangja.
2014-ben az iPhone 6 angol reklámfilmjein szerepelt a hangjával és Chris O’Dowd-dal együtt, akivel a Kockafejekben játszott.
Második filmbeli rendezése a The Double, brit feketekomédia-thriller volt, általánosságban pozitív kritikákat kapott.
Első könyve 2014 októberében jelent meg, Ayoade on Ayoade: A Cinematic Odyssey néven. A könyv egy paródia a Directors on Directors könyvsorozat alapján, amiben elismert filmkészítők beszélgetnek a munkásságukról. Richard ugyanezen az elven készített kitalált interjúkat saját magával, amiben beszél a munkásságáról és a mozivilág iránti rajongásáról.
2016-ban újabb videóklippet rendezett, a Radiohead "Tinker Tailor Soldier Sailor Rich Man Poor Man Beggar Man Thief” dalához.
2017-ben a The Crystal Maze játékshow házigazda szerepét vette át Stephen Merchanttól. A műsorbeli “szereplését” egy még agyasabb és felfokozott Kockafejekbeli Maurice Moss-hoz hasonlították.
Szintén ebben az évben feltűnt egy kisebb szerepben a Paddington 2 című filmben, mint törvényszéki nyomozó.

Második könyve is ebben az évben jelent meg, a The Grip of Film. A teljesen tudatlan filmfanatikus Gordy LaSure szemszögéből olvashatjuk a történetet, egy A-tól Z-ig tartó filmlistát és lábjegyzetben azt, hogy mi teszi őket jó filmekké.
2018-ban az angol HSBC bank reklámjában szerepelt, ami más országok kulturális hatásait nézte meg az Egyesült Királyság felé, a Brexit előtt. 2018 februárja óta Hagyma hangját adja az Alma és Hagyma című Cartoon Network animációs sorozatban. Ebben az évben megint visszatért a zenei rendezéshez és ő rendezte a The BreedersSpacewoman” című videóklippjét. Feltűnt a 2 részes drámában, a The Souvenirben, egy nagyképű művész szerepében.
2019-ben a Lego-kaland 2-ben a beszélő jégkrém hangja volt.
Harmadik könyve is megjelent, az Ayoade on Top. A könyv egy újabb humorbomba, ugyanis egy gúnyos óda a kritikailag kárhoztatott filmnek, a Flört a fellegekbennek, Gwyneth Paltrow főszereplésével. A Financial Times a könyvet a 2019-es év legjobb könyveinek listájára is betette. Egy a The Guardian által kiadott, a legjobb 50 komikus a 21. században listán Richard a 33. helyet kapta meg.
2020 májusában kiderült, hogy ő lesz a házigazdája az online Bafta TV díjátadónak. Az eseményt július 31-én tartották és a YouTube is közvetítette élőben. Az átadót zárt ajtók mögött rendezték meg, közönség nélkül, a koronavírus miatt.
2021-re várható negyedik könyve, a 'The Book That No One Wanted To Read', ami ezúttal gyerekeknek készül.


Akik hatással voltak rá
Ayoade nagy rajongója a francia új hullám mozivilágának és egy interjúban elmondta, hogy Louis Malle “Zazie dans le Métro” keltette fel az érdeklődését a filmkészítés iránt. Kedvenc filmkészítői Malle, Woody Allen, Ingmar Bergman, Orson Welles, Jean-Luc Godard, Jean-Pierre Melville and Paul Thomas Anderson.
Tíz kedvenc filmje: Legénylakás, Sivár vidék, Barry Lyndon, Bűnök és vétkek, Make Way for Tomorrow, Contempt, Ordet, Persona, Raging Bull és a Tokyo Story.


Magánélete
2007-ben összeházasodott Lydia Fox színésznővel. Három gyermekük született és East Dulwich-ban, dél-kelet Londonban élnek.   

Könyvei
2014 Ayoade on Ayoade: A Cinematic Odyssey
2017 The Grip of Film
2019 Ayoade On Top
2021 The Book That No One Wanted to Read
TBD The Fairy Tale Fan Club

FILMSZEREPEK
?       The Souvenir Part II - Patrick
2020 Lelki Ismeretek (Soul) - Soul Sorter hangja
2019 A Lego-kaland 2 (The Lego Movie 2: The Second Part) - Fagyitölcsér hangja
2019 The Souvenir - Patrick
2018 Early Man - Treebor hangja
2017 Paddington 2 - törvényszéki nyomozó
2014 Doboztrollok (The Boxtrolls) - Kópé Úr (Mr. Pickles) hangja
2013 The Double  - Forgatókönyvíró és rendező
2012 Kertvárosi kommandó (The Watch) - Jamarcus
2010 Submarine - forgatókönyvíró, rendező
2009 Bunny and the Bull - múzeumi kurátor
2008 At the Apollo (Arctic Monkeys koncertfilm) - rendező
2005 Festival Dwight Swan
2004 Peter Sellers élete és halála (The Life and Death of Peter Sellers) - esküvői fotós
2003 Hello Friend - számítógépes férfi (rövidfilm)


TELEVÍZIÓS SZEREPEK
2019–jelenleg Moominvalley - The Ghost hangja
2019 The Mandalorian - ZERO hangja Epizód: "The Prisoner"
2018–jelenleg Alma és hagyma (Apple & Onion) - Hagyma hangja
2017–jelenleg The Crystal Maze - műsorvezető
2017–2018 Neo Yokio - többféle karakter hangja
2015–2019 Travel Man - műsorvezető
2015–2016 Danger Mouse - The Snowman hangja
2015 The Vicar of Dibley - Bernard, Epizód: "The Bishop of Dibley"
2013–2015 Gadget Man - műsorvezető
2013–2014 Fura suli (Strange Hill High) - Templeton hangja
2013 Was It Something I Said? - saját maga
2012–2014 Noel Fielding's Luxury Comedy - többféle karakter
2012 Full English - Edgar hangja
2011 Balfékek (Community) Általa rendezett epizód: "Critical Film Studies"
2011 Crooked Man (Stand-up) - rendező
2007–jelenleg The Big Fat Quiz - sajátmaga
2006–2013 Kockafejek (The IT Crowd) - Maurice Moss
2006 Man to Man with Dean Learner  - Dean Learner
2006 Time Trumpet - saját maga
2006 Snuff Box - zenei műsorvezető
2005 Nathan Barley  - Ned Smanks
2004–2007 The Mighty Boosh - Saboo
2004 Garth Marenghi's Darkplace  - Dean Learner / Thornton Reed (valamint társalkotó, forgatókönyvíró, rendező)
2004 AD/BC: A Rock Opera - Joseph (valamint forgatókönyvíró, rendező)
2000 Bruiser - forgatókönyvíró


VIDEÓKLIPPEK, AMIKET RENDEZETT
2018 The Breeders - "Spacewoman"
2016 Radiohead - "Tinker Tailor Soldier Sailor Rich Man Poor Man Beggar Man Thief"
2009 Kasabian -  "Vlad the Impaler"
2009 Arctic Monkeys  - "Crying Lightning"
2009 Arctic Monkeys -  "Cornerstone"
2009 Yeah Yeah Yeahs -  "Heads Will Roll"
2008 Vampire Weekend -  "Oxford Comma"
2008 The Last Shadow Puppets -  "Standing Next to Me"
2008 The Last Shadow Puppets -  "My Mistakes Were Made for You"
2008 Vampire Weekend - "Cape Cod Kwassa Kwassa"
2007 Arctic Monkeys -  "Fluorescent Adolescent"
2007 Super Furry Animals -  "Run Away"  

Utolsó frissítés: 2021.02.06. 03:03 Kata159 által


Oszd meg!   iwiw  facebook  twitter  myspace