Starity

Robert Plant

Robert Plant Robert Plant nemzetisége 4391. 66rajongó 5vélemény
 • Értékelés
 • tehetség: 100%
 • stílus: 100%
 • szimpátia: 100%
 • Születési név
 • Robert Anthony Plant
 • Becenév
 • Percy
 • Születési idő
 • 1948. augusztus 20.
 • Születési hely
 • West Bromwich, Egyesült Királyság
 • Foglalkozás
 • énekes, dalszövegíró
 • Családi állapot
 • elvált, 4 gyermek
 • Magasság
 • 186 cm
 • Eredeti hajszín
 • szőkésbarna
 • Szemszín
 • kék
 • Csillagjegy
 • Oroszlán
 • Linkek
 • IMDB-adatlap
 • Hivatalos weblap
 • Starity RSS-csatorna
 • Kapcsolódó sztárok
 • Jimmy Page John Bonham John Paul Jones

Robert Plant életrajza

Korai évei

Robert Anthony Plant 1948. augusztus 20-án született West Bromwich-ban. Később a család innen Kidderminsterbe költözött. Édesapja már hamar eldöntötte, hogy egyetlen fiát a birminghami gimnáziumba járatja majd.

Robert Plant már korán eldöntötte, hogy zenész akar lenni. Szülei nem igazán támogatták ezt az ötletet, mivel fiuk emiatt egyáltalán nem koncenrált a tanulásra.

"Az volt a tanáraim véleménye, hogy intelligens fiú vagyok, de nem akartam igazán koncentrálni semmire. Úgy emlékszem magamra ezekből az időkből, amint rövidnadrágos kisgyerekként állok a tükör előtt és éneklem a "Hound Dog"-ot. 13 éves voltam, amikor hirtelen megkedveltem a lányokat, és rájöttem, mit kell tennem, hogy ők is vonzónak találjanak. Először is megnövesztettem a hajamat. Amint leért a fülem alá, azonnal nyert ügyem volt náluk. Eszembe sem jutottak a leckék a következő 5 évben. Csak egy popzenekarhoz akartam csatlakozni. De apám azt mondta: visszamész a gimnáziumba, vagy nem látod többet felkelni a Napot! Így aztán villámgyorsan letettem az 11+ vizsgát (A középiskolai vizsgák magasabb fokozata, megfelel az egyetemi előkészítőnek), és részemről ezzel be is fejeződött! Tudtam, hogy nagyon neheztelni fognak rám a szüleim, de megmondtam nekik, hogy zenész akarok lenni. Ekkor távolodtunk el egymástól apámmal, és ez később még csak tovább mélyült. 16 éves voltam, amikor eljöttem otthonról és elkezdődött az én igazi iskolám. A zenélés hajtott bandától bandáig, egyre jobban belemerültem a bluesba, és másféle zenét is rengeteget hallgattam."

Zenei pályafutása kezdete

Így Robert belekezdett zenei karrierjébe. Kezdetben több együttesben is kipróbálta magát, mint énekes - ezek közül a Crowling King Snakesben zenélt együtt először egykori iskolatársával, John Bonhammel, akivel később a Led Zeppelinben zenéltek együtt.

1966-ban Bonhammel közösen megalapították a Band of Joyt. A zenekar többször is játszott Londonban, de később eljutottak Norvégiába is. A várt feltörés azonban nem következett be, és siker hiányában az együttes feloszlott.

A Band of Joy

Led Zeppelin

1968 nyarán Plant a birminghami Tanárképző Főiskolán játszott új zenekarával, a Hobbstwiddle-lel. Itt fedezte fel őt magának Jimmy Page, aki énekest keresett a New Yardbirdsbe; Terry Reid, akit eredetileg fel akart kérni, Robert Plantet ajánlotta maga helyett. Robert tehát a későbbi Led Zeppelin tagja lett (skandináv turnéjukat még New Yardbirds néven szervezték le).

A Led Zeppelin: John Bonham, Robert Plant, Jimmy Page és John Paul Jones

 

Még ezév novemberében Robert feleségül vette kedvesét, Maureen Wilsont, akivel rövidesen egy kislányuk is született.

Az együttes megalakulása után közvetlenül a tagok már be is vonultak egy londoni stúdióba, és rövid időn belül több, mint egy albumra való számot fel is vettek. Az első, Led Zeppelin névre hallgató albumukat '69 januárjában adták ki. Második lemezük, a még ezévben kiadott Led Zeppelin II csak növelte sikerüket, azonban a valódi, eddigieknél nagyobb áttörést az 1970. június 28-án, a Bath Festival of Blues and Progressive Music keretében megtartott koncert hozta, ahol az addig még kiadatlan dalok osztatlan sikernek örvendtek a nézőközönség körében. Ezeket a dalokat a hamarosan megjelenő, Led Zeppelin III névre keresztelt albumról játszották.

Az ezt követő időszakban a Led Zeppelin kiérdemelte a "világ legjobb zenekara" megnevezést; hatalmas sikernek örvendtek, a legnagyobb világsztárok, és együttesek között emlegették a nevüket. Sikerük egyre inkább való növekedése azonban nem állt meg. Negyedik stúdióalbumuk, a Led Zeppelin IV a vártnál is nagyobb népszerűségnek örvendett. A lemez híres balladája, a Stairway to Heaven után már nem volt olyan, aki ne ismerte volna el zenéjük nagyságát; az eddig velük szemben elhelyezkedő Rolling Stone magazin is belátta ezt.

A Led Zeppelin-tagok szimbólumai

 Robert Plant tehetségét ekkorra már senki sem vonta kétségbe. Mindenki elismerte különleges hangját, és kisugárzását, lenyűgöző előadásmódját. Egy idő után pedig már a hetvenes évek szex-szimbólumának tartották.

"Azt mondták rólam, hogy szexuális fény vagyok. Néhány hónappal ezelőtt még ismeretlen énekes voltam, most meg már a jövő szex szimbólumának neveznek. Nem rossz. Meg kell vallanom, nem tudom, mit értenek az emberek pontosan szex szimbólum alatt. Kár, hogy ezt az egészet nem lehet igazán komolyan venni, mivel csupán a sajtó találta ki. A popvilágban, ahol mindent felfújnak és ahol minden irreális, soha nem tudhatja senki, hogy egyik napról a másikra mi fog történni."

Az ezt követő időszakban a zenekar kiadta Houses of the Holy (1973),  és Psychical Graffiti (1975) című albumait. 1975 nyarán Robert feleségével, két gyermekével és Jimmy Page lányával nyaraltak, mikor autóbalesetet szenvedtek. A gyerekek könnyebb sérüléseket szereztek, azonban Robert Plantnek eltörtek a bokái, és egyik könyöke, felesége pedig napokig kómában volt fejsérülése miatt. Robert hosszan tartó felépülése miatt a Led Zeppelin nem adhatott koncerteket, viszont elkészítették közben következő lemezüket, a Presencet. Újra csak '77 áprilisában álltak színpadra.

A baleset után azonban újabb tragédia érkezett; angliai turnéjuk közben Robert kisfia kórházba került, de mire Plant hazarepült hozzá, a kisfiú meghalt. A gyász hosszú ideig tartott: ez idő alatt Robert Plant egyáltalán nem mutatkozott nyilvánosság előtt, és a Led Zeppelin sem adott koncerteket, a híresztelésekkel ellenben azonban a zenekar nem szűnt meg. Jimmy Page szólóban adott néhány koncertet, John Banham és John Paul Jones pedig teljesen visszavonultak erre az időszakra.

Az idő múlásával azonban úgy látszott, Robert Plant kész visszatérni, és a Led Zeppelin újra lendületbe jön, '79-ben ki is adták következő lemezüket, az In Trough the Out Doort. A lendület viszont nem tarthatott sokáig, újabb tragédia sújtott le rájuk; John Bonham halálával. A zenekar tagjai közti erős kapcsolatnak és összetartozásnak tudható be, hogy a dobos halála után nem akarták, és nem is tudták őt pótolni, így 1980-ban a világsikerű Led Zeppelin feloszlott.

A Led Zeppelin után - szólókarrier

Az együttes feloszlása után Robert Plant sikeres szólókarriert kezdett. 1982-ben kiadta Pictures at Eleven, 1983-ban pedig The Principle of Moments című szólólemezét. Ezután többször dolgozott együtt Jimmy Page-dzsel, de ritka alkalmakkor adott koncerteket John Paul Jonesszal és Jimmy Page-dzsel együtt is. A '90-es évek elejének környékén három szólóalbuma is megjelent: Now and Zen (1988), Manic Nirvana (1990) és a Fate of Nations (1993), de később is számos szólólemezt készített, valamint újra dolgozott együtt egy albumon Jimmy Page-dzsel (No Quarter). Megjelent egy életrajzi könyve is Robert Plant: A Life címmel.

Érdekességek

♦ Robert Plant számos későbbi zenészre volt hatással: többek között ide sorolható Steven Tyler, Freddie Mercury, Bon Scott, Paul Stanley, Axl Rose, Brian Johnson, Chris Cornell, de rajtuk kívül többen is ide tartoznak
♦ a Hit Parader magazin 1. helyre sorolta Minden idők legjobb metal énekesei listáján
♦ a Roadrunner Minden idők 50 legnagyobb frontembere listáján ugyancsak 1. helyezett lett
♦ a Rolling Stone magazin Minden idők 100 legnagyobb énekese listáján a 15. helyen állt
♦ a Planet Rock 2009-es szavazásán megválasztották a rocktörténelem legnagyobb hangjának
♦ a Brit Birodalmi Érdemrend birtokosa
♦ a The Sunday Times szerint 80 millió font a vagyona, ami körülbelül 31 milliárd forintnak felel meg

The Song Remains the Same - 1976. október 20.

Led Zeppelin DVD - 2003. május 27.

Led Zeppelin - Celebration Day - 2012. november 19.

Stúdióalbumok:

Led Zeppelin - 1969. január 12. (Atlantic Records)

Led Zeppelin II - 1969. október 22. (Atlantic Records)

Led Zeppelin III - 1970. október 5. (Atlantic Records)

Led Zeppelin IV - 1971. november 8. (Atlantic Records)

Houses of the Holy - 1973. március 28. (Atlantic Records)

Physical Graffiti - 1975. február 24. (Swan Song Records)
 
Presence - 1976. március 31. (Swan Song Records)

In Through the Out Door - 1979. augusztus 15. (Swan Song Records)

Coda - 1982. november 19. (Atlantic Records)

Koncertalbumok:

The Song Remains the Same - 1976. szeptember 28.

BBC Sessions - 1997. november 11.

How the West Was Won - 2003. május 27.

Válogatásalbumok:

Led Zeppelin Box Set – 1990. szeptember 7.

Led Zeppelin Remasters – 1992. február 21.

Led Zeppelin Box Set 2 – 1993. szeptember 21.

Complete Studio Recordings – 1993. szeptember 24.

Early Days: The Best of Led Zeppelin Volume One – 1999. november 23.

Latter Days: The Best of Led Zeppelin Volume Two – 2000. március 21.

Mothership – 2007. november 12.


Kislemezek:

"Communication Breakdown"/"Good Times Bad Times" – 1969. március 10.

"Whole Lotta Love"/"Living Loving Maid (She's Just a Woman)" – 1969. november 7.

"Immigrant Song"/"Hey Hey What Can I Do" – 1970. november 5.

"Black Dog"/"Misty Mountain Hop" – 1971. december 2.

"Rock and Roll"/"Four Sticks" – 1972. február 21.

"Over the Hills and Far Away"/"Dancing Days" – 1973. május 24.

"D'yer Mak'er"/"The Crunge" – 1973. szeptember 17.

"Trampled Under Foot"/"Black Country Woman" – 1975. április 2.

"Candy Store Rock"/"Royal Orleans" – 1976. június 18.

"Fool in the Rain"/"Hot Dog" – 1979. december 7.

"Whole Lotta Love"/"Baby Come on Home"/"Traveling Riverside Blues" – 2000. május 30. (CD kislemez)

Szólóalbumok:

Pictures at Eleven - 1982. június 28.

The Principle of Moments - 1983. július 11.

The Honeydrippers: Volume One (EP) Jimmy Page és mások - 1984. november 12.

Shaken 'n' Stirred - 1985. május 20.

Now and Zen - 1988. február 29.

Manic Nirvana - 1990. március 19.

Fate of Nations - 1993. május 25.

No Quarter: Jimmy Page and Robert Plant Unledded Jimmy Page - 1994. október 14.

Walking into Clarksdale Jimmy Page - 1998. április 21.

Dreamland - 2002. július 26. 

Sixty Six to Timbuktu - 2003. november 4.

Mighty ReArranger - 2005. április 25.

Soundstage: Robert Plant and the Strange Sensation (DVD) - 2006. október

Nine Lives - 2006. november 21.

Raising Sand - 2007. október 23.

Band of Joy - 2010. szeptember 13.

Utolsó frissítés: 2018.08.25. 19:07 Alessia. által


Oszd meg!   iwiw  facebook  twitter  myspace