Starity

Robin Williams

Robin Williams Robin Williams nemzetisége 676. 927rajongó 52vélemény
 • Értékelés
 • tehetség: 99%
 • stílus: 95%
 • szimpátia: 98%
 • Születési név
 • Robin Williams
 • Élt
 • 1951.07.21 – 2014.08.11.
 • Születési hely
 • Chicago, Illinois, USA
 • Foglalkozás
 • amerikai komikus, színész, rendezõ
 • Családi állapot
 • nős, 2 gyermek
 • Partner
 • nem publikus
 • Eredeti hajszín
 • barna
 • Szemszín
 • kék
 • Csillagjegy
 • Rák
 • Linkek
 • IMDB-adatlap
 • Starity RSS-csatorna
 • Kapcsolódó sztárok
 • Kirsten Dunst Bonnie Hunt Bradley Pierce

Robin Williams életrajza

KEZDETEK

Robin Williams 1951. július 21-én született Chicagoban. Édesanyja, Laura McLaurin (született Smith, 1922-2001) egykori modell New Orleans-ből. Édesapja, Robert Fitzgerald Williams (1906.09.10-1987.10.18.) a Ford Motor Company vezető munkatársa volt. Anyai ükapja, Anselm J. McLaurin szenátor és Mississippi állam kormányzója volt. Robin rendelkezik angol, walesi, ír és francia felmenőkkel is. A Püspöki Templomban nevelkedett, mert édesanyja keresztény tudományt gyakorolt. A michigani Bloomfield Hillsben nőtt fel, ahol a Detroit Country Day School tanulója volt. Van két féltestvére: Todd (aki 2007. augusztus 14-én elhunyt) és McLaurin.

Robin saját magát csendes gyereknek írta le, aki elsőként nagymamáját játszotta el édesanyjának. Félénkségét egészen addig nem győzte, míg nem csatlakozott a középiskola dráma csoportjához. Amikor apja elvesztette munkáját, a családnak költözni kellett. Gyors, pergő humorát is ennek a vándorló életmódnak köszönhette. Az őket szívató srácok ellen ez tűnt az egyetlen fegyvernek. A középiskola végére a család letelepedett Kaliforniában, és Robin a Redwoord középiskolában megtalálta a számításait: mire leérettségizett, a legnépszerűbb srácnak számított, és a legviccesebbnek, valamint a legsikeresebb jövő előtt állónak választották.

1973-ban azon 20 diák közé tartozott, akik bejutottak a Juilliard School-ba és ő volt az egyik a két diákból, akit John Houseman bejuttatott a Haladó Programba. (A másik Christopher Reeve volt.) Nyelvjárások szakon Robinnak semmi problémája nem akadt minden dialektus elsajátításában. 1976-ban hagyta el a Juilliardot.

FILMES KARRIER

Többször fellépett egyedülálló improvizációs humorával. Első szerepe olyan nagy sikert hozott neki, hogy saját sorozatot kapott, ami 1978-1982-ig ment. A címe Egy úr az úrből volt. Szélesvászonra először Popeye című filmben lépett fel 1980-ban, majd drámai oldalát csillogtatta meg 1982-ben, a Garp szerint a világban. Csillaga akkor emelkedett a legmagasabbra, amikor a Jó reggelt, Vietnám!-ban egy lemezlovast alakított. Ekkor kapta meg első Oscar-jelölését is.

A 80'-as évek végén és a 90'-es évek elején olyan sikeres filmekben szerepelt, mint a Holt költők társasága, az Ébredések Robert De Niro oldalán, vagy a Halászkirály legendája. 1993 egyik legnépszerűbb filmjének főszerepét is ő jegyzi, Mrs. Doubtfire - Apa csak egy van című filmben próbálja meg visszaszerezni gyermekei bizalmát. 1997-ben a Good Will Huntingban hozta élete talán legnagyobb alakítását, amiért megkapta a legjobb mellékszereplõnek járó Oscart.

A szobrocska megszerzése óta nem nagyon nyújtott igazán emlékezetes alakítást, talán csak a Sötétkamra című filmet lehetnek kiemelni, amit, a kritikusok is díjaztak. 2008 után is forgat filmeket, amiben reméli, visszahozza régi formáját. 2009-ben bekerült a hivatalos Disney Legendák közé, filmes és szinkronos tevékenykedései miatt. 2011 márciusában a Broadwayen is debütált, azóta ott is látható néhány produkcióban.
A filmezés mellett három zenei albumot vett fel. Jelenleg több filmje is bemutatásra vár, valamint szerepel egy új sorozatban is, melynek címe Eszementek.

STAND-UP KARRIER

Robin már számos stand-up comedy turnét tartott az 1970-es évek óta. Néhány emlékezetes turnéja közé tartozik az Egy este Robin Williamsszel (1982), a Robin Williams: A csúcson (1986) és a Robin Williams ÉLŐBEN a Broadwayen (2002). Utóbbi számos régóta tartott comedy rekordot megdöntött. Voltak olyan esetek, amik a jegyek harminc perc alatt elkeltek egy adásra.

Hat év szünet után 2008 augusztusában Robin bejelentett egy teljesen új, 26-városos turnét, ami az "Önpusztító fegyverek" címet kapta. Állítások szerint Robin azt mondta, hogy ez az utolsó esélye arra, hogy Bush elnök adminisztrációját kritizálja, de mire a műsor megrendezésre került, már csak pár perc erejéig volt érvényes a témája. A turné 2009 szeptemberében indult és New Yorkban ért véget december 3-án, majd 2009. december 8-án az HBO különleges adásának tárgya volt.

Plágiumvádak
Robint megvádolták azzal, hogy más komikusoktól lopott anyagot, méghozzá olyan mértékben, hogy David Brenner személyesen odaállt Robin elé és testi sértéssel fenyegette, ha még egyszer elmondja bármelyik viccét is.

SZÍNHÁZI KARRIER

A színházban Robin elindította saját egyszereplős műsorát, a Robin Williams: Live on Broadwayt, melyet 2002 júliusában játszott el a Broadway Színházban. Broadway-es színészi debütálására Rajiv Joseph Bengal Tiger at the Baghdad Zoo című művében került sor, ami a Broadway Richard Rodgers Színházában 2011. március 31-én nyitott. Előzőleg Steve Martinnal szemben játszott a Lincoln Center Off-Broadway produkciójában, a Waiting for Godotban.

MAGÁNÉLET

Házasságok és gyerekek
Robin Williams első felesége Valerie Velardi volt, akit 1978. június 4-én vett el. Egy gyerekük született, Zachary Pym (Zak), 1983. április 11-én. Első házasságának ideje alatt házasságon kívüli viszonyt folytatott Michelle Tish Carter pincérnővel, akit 1984-ben ismert meg. Michelle 1986-ban beperelte őt, azt állítva, hogy Robin a szexuális kapcsolat létesítése előtt nem mondta el neki, hogy herpesz szimplex vírussal fertőzött, és az 1980-as években továbbadta neki a vírust. Az ügyet peren kívül rendezték. Robin és Valerie 1988-ban elváltak.

1989. április 30-án feleségül vette Marsha Gracest, fia egykori dadusát, aki ekkor már pár hónapos terhes volt Robin gyermekével. Összesen két gyerekük született, Zelda Rae (1989. július 31.) és Cody Alan (1991. november 25.). Marsha 2008 márciusában beadta a válópert, kibékíthetetlen ellentétekre hivatkozva.

Robin 2011. október 23-án a kaliforniai St. Helenában vette el harmadik feleségét, Susan Schneider grafikust.

Család és barátok
Mialatt a Juilliardra járt, Robin összebarátkozott Christopher Reeve-vel. Több közös órájuk is volt, amin csak ők ketten vettek részt és jó barátok maradtak Reeve hátralévő életében. Robin sokszor meglátogatta barátját, miután az egy lovas baleset miatt lebénult és azzal próbálta jó kedvre deríteni, hogy eljátszott neki egy különc orosz orvost (hasonlóan Áldatlan állapotban-beli karakteréhez). Robin állítása szerint még egy végbéltükrözést is előadott. Reeve kijelentette, hogy akkor nevetett először a baleset óta és tudta, hogy az élete rendben lesz. Christopher 2004-ben hunyt el.

2007. augusztus 20-án Robin idősebb bátyja, Robert Todd Williams az egy hónappal azelőtti szívműtétjének szóövődményeibe belehalt.

Függőség és egészségügyi problémák
Az 1970-es és 1980-as években Robin kokainfüggő volt; később bejelentette, hogy azóta már leszokott. Robin közeli barátja és gyakori társ volt John Belushi mellett. Azt mondta, barátja halála és fiának születése arra késztették, hogy leszokjon a drogokról: "Talán ébresztő hívás volt? Ó, igen, egy hatalmas szinten. A bíróság is segített."

2006. augusztus 9-én Robin bevonult egy newbergi rehabilitációs központba. Később bevallotta, hogy alkoholproblémákkal küzd. Publicistája a következő bejelentést tette: "20 év józanság után Robin Williams azon kapta magát, hogy újra inni kezdett és úgy döntött, hogy megelőző intézkedéseket tesz saját, valamint családja jólétének érdekében."

2009 márciusában szívproblémákkal kórházba került. Emiatt elhalasztotta egyszemélyes turnéját, mert meg kellett műteni aortabillentyűjét. A műtét 2009. március 13-án sikeresen lezajlott a Cleveland Klinikán.

Jótékonykodás
Robin és egykori felesége, Marsha megalapították a Windfall Alapítványt, ami egy olyan filantp szervezet, ami pénzt gyűjt több, különböző jótékony célra. Robin rengeteg energiát szentel a jótkonykodásnak, köztük a Comic Relief adománygyűjtő erőfeszítéseket. (A programot Robin, Billy Crystal és Whoopi Goldberg vezették.) 1999 decemberében franciául énekelt a BBC-inspirálta videoklipben, amiben nemzetközi sztárok énekelték fel a Rolling Stones "It's Only Rock & Roll" című számát, hogy ezzel a Children's Promise-nak pénzt gyűjthessenek.

A 2010-es Canterbury Földrengés következtében Robin az "Önpusztító fegyverek" turnéjának összes bevételét arra adományozta, hogy segítsen újraépíteni New Zealand városát. A bevétel fele a Vöröskereszthez került, a másik fele pedig a polgármesterhez, ezen szavakkal: "Remélem, hogy ez az adomány olyan utakon jár majd, ami átfogóan segít a város újraépítésében." Robin fellépett az USO-val Irakban és Afganisztánban, ahol az amerikai csapatok állomásoznak.

Díjak és jelölések:
Golden Globe-díj, Cecil B. de Mille-díj - 2005
Oscar-díj, Legjobb férfi mellékszereplõ díja - 1998 (Good Will Huntig)
Golden Globe-díj, Legjobb vígjáték vagy musical díj - 1994 (Mrs. Doubtfire - Apa csak egy van´)
Golden Globe-díj, Különdíj - 1993 (Aladdin)
Golden Globe-díj, Legjobb vígjáték vagy musical díj - 1992 (A halászkirály legendája)
Golden Globe-díj, Legjobb vígjáték vagy musical díj - 1988 (Jó reggelt, Vietnam!)
Golden Globe-díj, Legjobb színész TV-filmben díja - 1979 (Egy úr az ûrbõl)
Golden Globe-díj, Legjobb vígjáték vagy musical jelölés - 1999 (Pach Adams)
Golden Globe-díj, Legjobb férfi mellékszereplõ jelölés - 1998 (Good Will Huntig)
Oscar-díj, Legjobb férfi fõszereplõ jelölés – 1992 (A Halászkirály legendája)
Golden Globe-díj, Legjobb drámai színész jelölés - 1991 (Ébredések)
BAFTA-díj, Legjobb férfi fõszereplõ jelölés - 1990 (Holt költõk társasága)
Golden Globe-díj, Legjobb drámai színész jelölés - 1990 (Holt költõk társasága)
Oscar-díj, Legjobb férfi fõszereplõ jelölés – 1990 (Holt költõk társasága)
BAFTA-díj, Legjobb férfi fõszereplõ jelölés - 1988 Jó reggelt, Vietnam!
Oscar-díj, Legjobb férfi fõszereplõ jelölés – 1988 (Jó reggelt, Vietnam!)
Golden Globe-díj, Legjobb vígjáték vagy musical jelölés - 1985 (Moszkva a Hudson partján)
Golden Globe-díj, Legjobb színész TV-filmben díja - 1980 (Egy úr az ûrbõl)
Emmy-díj, Legjobb színész TV-filmben díja - 1979 (Egy úr az ûrbõl)

2015 Absolutely Anything (előkészületek) ... Dennis the Dog (voice)
2014 Night at the Museum 3 ... Teddy Roosevelt
2014 Merry Friggin' Christmas ... Mitch
2014 The Angriest Man in Brooklyn ... Henry Altman
2014 Boulevard (forgatás alatt) ... Nolan Mack
2013 "The Crazy Ones" ... Simon Roberts
2013 The Face of Love (utómunkálatok)
2013 Lee Daniels' The Butler (utómunkálatok) ... Dwight Eisenhower
2013 A Friggin' Christmas Miracle (utómunkálatok) ... Mitch
2013 The Angriest Man in Brooklyn (kész) ... Henry Altman
2012 A nagy nap ... Monaghan atya
2012 Louie (TV series) ... Robin
2012 Wilfred (TV series) ... Dr. Eddy
2011 Táncoló talpak 2. ... Ramon (voice) / Lovelace (voice)
2009/I Vén csontok ... Dan
2009 Éjszaka a múzeumban 2. ... Teddy Roosevelt
2009/I A világ legjobb apukája ... Lance
2009 Shrink - Dilidoki kiütve ... Holden
2008 Különleges ügyosztály (TV series) ... Merritt Rook
2007 A szeretet szimfóniája ... Maxwell 'Wizard' Wallace
2007 Nászfrász ... Reverend Frank
2006 Éjszaka a múzeumban ... Teddy Roosevelt
2006 Táncoló talpak ... Ramon (voice) / Lovelace (voice)
2006 Az év embere ... Tom Dobbs
2006 Kis nagy hős ... Napoleon Cross (voice)
2006 Rumlis vakáció ... Bob Munro
2006 Az éjszaka hangjai ... Gabriel Noone
2005 A nagy fehérség ... Paul Barnell
2005 Robotok ... Fender (voice)
2004 Karácsony ... Charlie Boyd/The Priest (uncredited)
2004 Így nőttem fel ... Pappass
2004 Vágott verzió ... Alan Hakman
2003 Life with Bonnie (TV series) ... Kevin Powalski
2003 Freedom: A History of Us (TV series documentary) ... Gen. Ulysses S. Grant / Josiah Quincy
2002 Álmatlanság ... Walter Finch
2002 Dögölj meg, Smaci! ... Rainbow Randolph
2002 Sötétkamra ... Seymour Parrish
2001 A. I. Mesterséges értelem ... Dr. Know (voice)
1999 A kétszáz éves ember ... Andrew Martin
1999 Hazudós Jakab ... Jakab
1999 Doktorok (TV series) ... Hugo Kingsley
1998 Patch Adams ... Patch Adams
1998 Csodás álmok jönnek ... Chris Nielsen
1998 One Saturday Morning (TV series) ... Genie
1998 Aladdin's Math Quest (Video Game) ... Genie (voice)
1997 Good Will Hunting ... Sean Maguire
1997 Flubber - A szórakozott professzor ... Professor Philip Brainard
1997 Agyament Harry ... Mel
1997 Apák napja ... Dale Putley
1997 Jóbarátok (TV series) ... Tomas
1997 Great Minds Think for Themselves (TV series) ... The Genie (voice)
1996 Hamlet ... Osric
1996 A titkosügynök ... Assassin (uncredited)
1996 Jack ... Jack Powell
1996 Madárfészek ... Armand Goldman
1995 Jumanji ... Alan Parrish
1995 Aladdin on Ice (TV movie) ... Genie (voice) (uncredited)
1995 Wong Foo, kösz mindent! Julie Newmar ... John Jacob Jingleheimer Schmidt (uncredited)
1995 Áldatlan állapotban ... Dr. Kosevich
1995 Aladdin és a tolvajok fejedelme (video) ... Genie (voice)
1994 In Search of Dr. Seuss (TV movie) ... The Father
1994 Ember a talpán ... Hector
1994 Gyilkos utcák (TV series) ... Robert Ellison
1993 Mrs. Doubtfire - Apa csak egy van ... Daniel Hillard / Mrs. Euphegenia Doubtfire
1992 Játékszerek ... Leslie Zevo
1992 Aladdin ... Genie (voice) / Merchant (voice)
1992 The Larry Sanders Show (TV series) ... Robin Williams
1992 From Time to Time (short) ... Timekeeper (voice)
1992 FernGully, az utolsó esőerdő ... Batty Koda (voice)
1991 A Wish for Wings That Work (TV short) ... The Kiwi (voice) (as Sudy Nim)
1991 Hook ... Peter Banning
1991 A halászkirály legendája ... Parry
1991 Bohóc-sztori ... Mime Class Instructor (as Marty Fromage)
1991 Meghalsz újra! ... Doctor Cozy Carlisle
1991 Rabbit Ears: The Fool and the Flying Ship (video short) ... Narrator (voice)
1990 Ébredések ... Dr. Malcolm Sayer
1990 Cadillac Man ... Joey O'Brien
1989 Holt költők társasága ... John Keating
1988 Münchausen báró kalandjai ... King of the Moon (as Ray D. Tutto)
1988 Rabbit Ears: Pecos Bill (video) ... Narrator (voice)
1988 Portrait of a White Marriage ... Air Conditioning Salesman
1987 Jó reggelt, Vietnam! ... Adrian Cronauer
1987 Jonathan Winters: On the Ledge (TV movie) ... Various Characters
1986 Ragadd meg a napot ... Tommy Wilhelm
1986 Nicsak, ki nyaral! (Éden klub) ... Jack Moniker
1986 Most kapd el, Jack! ... Jack Dundee
1984 Pryor's Place (TV series) ... Gabby
1984 Moszkva a Hudson partján ... Vladimir Ivanoff
1983 A túlélők ... Donald Quinelle
1982 SCTV Network 90 (TV series) ... Various
1982 Mork & Mindy/Laverne & Shirley/Fonz Hour (TV series) ... Mork (voice)
1982 Faerie Tale Theatre (TV series) ... Prince Robin / The Frog
1982 Garp szerint a világ ... Garp
1978-1982 Egy úr az űrből (TV series) ... Mork / Himself
1980 Popeye ... Popeye
1979 Out of the Blue (TV series) ... Mork
1978-1979 Happy Days (TV series) ... Mork
1978 America 2-Night (TV series) ... Jason Shine
1977 Eight Is Enough (TV series)
1977 Laugh-In (TV series)
1977 The Richard Pryor Show (TV series) ... Various
1977 Can I Do It 'Till I Need Glasses? ... Lawyer/Man with Tooth Ache 

2011 Táncoló talpak 2.
- The Mighty Sven

2006 Táncoló talpak
- My Way

2002 Dögölj meg, Smaci!
- Friends Come In All Sizes
- Rainbow Randolph Theme Song

2000 The 72nd Annual Academy Awards
- Blame Canada

1998 The Roseanne Show
- Come Together

1995 Aladdin és a tolvajok fejedelme (video)
- There's a Party Here in Agrabah
- Father and Son

1993 Mrs. Doubtfire - Apa csak egy van
- Largo al factotum

1992 Aladdin
- Friend Like Me
- Prince Ali

1992 Játékszerek
- THE MIRROR SONG

1992 FernGully, az utolsó esőerdő
- Batty Rap

1986 One Voice (TV special documentary)
- Camp Barbra with Various Celebrities

1986 Saturday Night Live (TV series)
– Alone Again Naturally (with Paul Simon)

1980 Popeye
- I'm Popeye The Sailor Man"
- I Yam What I Yam
- Sail With Me
- Swee'pea's Lullaby
- Blow Me Down

1978-1980 Egy úr az űrből (TV series)
- The Battle Hymn of the Republic
- Bird in a Guilded Cage
- Hit the Road, Jack
- My Kind of Town
- 99 Bottles of Beer
- Thanks for the Memory
- Kumbaya
- Stayin' Alive

Utolsó frissítés: 2016.07.21. 13:01 Lindsay019 által


Oszd meg!   iwiw  facebook  twitter  myspace