Starity

Roger Taylor

Roger Taylor Roger Taylor nemzetisége 3123. 113rajongó 8vélemény
 • Értékelés
 • tehetség: 100%
 • stílus: 98%
 • szimpátia: 100%
 • Születési név
 • Roger Meddows Taylor
 • Becenév
 • Rog
 • Születési idő
 • 1949. július 26.
 • Születési hely
 • Kings Lynn, Norfolk, Anglia
 • Foglalkozás
 • dobos, énekes, dalszerző
 • Családi állapot
 • nős, 5 gyermek
 • Partner
 • Sarina Potgieter
 • Magasság
 • 177 cm
 • Eredeti hajszín
 • szőke
 • Szemszín
 • kék
 • Csillagjegy
 • Oroszlán
 • Linkek
 • IMDB-adatlap
 • Hivatalos weblap
 • Twitter-oldal
 • Facebook-oldal
 • Starity RSS-csatorna
 • Kapcsolódó sztárok
 • Freddie Mercury Adam Lambert Brian May John Deacon

Roger Taylor életrajza

— Korai évek

Roger Taylor 1949. július 26-án, a West Norfolk & Lynn kórházban látta meg a napvilágot. Ekkor nyitottak meg egy új szülészeti részleget, ahova II. Erzsébet brit királynő is ellátogatott. 16 anyát nézett meg ekkor a kórházban, beleértve Roger Taylor anyukáját, Mrs. Winifred Taylor-t is. Roger és a családja először a King's Lynn-i High Street 87-ben lakott, de később elköltöztek a város másik részébe, a Beulah Street-re. Roger első iskolája a Rosebury Avenue volt. Később egy dél-nyugat angliai városba, Truro-ba költözött anyjával, Winifred-del, apjával Michael-el és a húgával Clare-el. Amikor 7 éves volt Roger, pár barátjával alapítottak egy bandát (ez volt Roger első együttese), a Bubblingover Boys-t. A bandában ukulelén játszott. 15 évesen Roger a Reaction bandában játszott, aminek a tagjai ugyancsak abba az iskolába jártak, ahova Taylor is. Eleinte gitáron játszott, de aztán a dob jobban érdekelni kezdte, mivel rájött, hogy ez a hangszer jobban megy neki, mint a gitár. A dobját később sikerült átalakítania, és egy új hangzást elérnie. Inspirálta őt Keith Moon a The Who című bandából, mivel neki ugyancsak jó dobszólói voltak a korai Who felvételeken. Roger másik nagy kedvence Mitch Mitchell volt, a The Jimi Hendrix Experience-ből, mondhatni ő volt Roger első példaképe. 1967-ben Roger Londonba költözött, hogy a London Hospital Medical College-ben tanulhasson, de unatkozott az adott szakon, amit tanult, ezért egy másik főiskolába iratkozott át, ahol később biológiából szerzett diplomát.

— Karrierje
• kezdetek: Smile (1968-1970)

Roger 1968-ban ismerkedett meg Brian May-el és Tim Staffell-el, amikor is ők ketten egy dobost kerestek a meglévő bandájukba. A banda neve a Smile volt, és így állt össze: Brian May szólógitárral, Tim Staffel az énekes és basszusgitáros, Roger Taylor pedig dobos. Az énekes két év múlva otthagyta a bandát, és egy másik együttesbe ment. Két év alatt összesen 9 dalt készítettek. Érdekesség, hogy 1992 decemberében a banda újra összeállt pár dal erejéig.

 • Queen (1970-)

1969-ben Roger és Freddie Mercury (akkor még csak Freddie Bulsara) együtt dolgozott a Kensington Market-en, ahol egy ruhaboltot üzemeltettek (eközben egyébként közös albérletben laktak). Freddie nagy rajongója volt a Smile együttesnek, és rengeteg felvételen ott volt, segítette a csapatot, de végül is 1970-ben feloszlottak. Ez évben Taylor kapott egy esélyt, hogy dobos legyen a Genesis együttesben. Viszont Freddie meggyőzte Brian May-t és Rogert, hogy folytassák a zenélést, és amikor így döntöttek, csatlakozott hozzájuk, és a bandát Queen-re keresztelte el. 1971-ben találtak rá John Deacon basszusgitárosra, és felvették az együttesbe, még mielőtt kiadták az első albumukat 1973-ban. Roger volt a banda harmadik leghatékonyabb dalszövegírója, minden albumon egy vagy két dala megjelent. Ezek közül a leghíresebb írásai a Tenement Funster, I'm in Love with My Car, Sheer Heart Attack, Radio Ga Ga, A Kind of Magic és még jó pár dal, aminél később nem jelentették meg a szerzőt. Sok dalnál Roger énekel, a hangja nagyon különleges és felismerhető. Nagyon magas hangokat is ki tud énekelni, ezért is nagy szerepet játszott a Queen vokális dalainak részeiben is, néha pedig úgy tűnhetett, mintha egy női hang hallatszana (például az In The Lap of the Gods-ban - itt meg tudod hallgatni). 

 • Szólókarrier (1977-)

Roger-nek egy nagyon produktív szólókarierrje volt, összesen öt albumot tudhat maga mellett. Az első kislemeze 1977-ben jelent meg I Wanna Testify címmel.  A dalt a Queen: News of the World albuma alatt vette fel. Az első szólóalbuma 1981-ben jelent meg a Fun in Space címen. Az album munkálatait ő vállalta magára, ő énekelte a vokálokat és játszott minden hangszeren, kivéve a zongoránál, ahol David Richards is segítségére volt. Az album promóciója nehéz volt, mivel a Queen-el nagyon szorgosan vették fel az új anyagokat, léptek fel és turnéztak, így Roger néhány európai TV-show-ban léphetett csak fel. Ilyen volt például a Top of the Pops műsorban is, ahol a Future Management dalát népszerűsítette. A másik kislemez az albumról a My Country volt. Roger következő albuma 1984 júliusában jelent meg, és a Strange Frontier nevet kapta. Az albumról három kislemez került ki, mint például a Beautiful Dreams (csak Portugáliában), Man on Fire. Miután a Queen befejezte utolsó, és egyben legnagyobb turnéját, a Magic Tour-t 1986-ban, Roger egy új bandát alapított The Cross néven. A banda három albumot adott ki 6 év együttlét alatt. 1933-ban feloszlottak, utolsó koncertjüket a Gosport fesztiválon adták. 
1994-ben Rogernek lehetősége adatott együtt dolgozni Yoshikival, az X Japan dobosával és zongoristájával. Együtt készítették a Foreign Sand című dalt, és újraírták a The Cross: Final Destination dalát. A Happiness? című albumot Roger ugyanebben az évben publikálta. Az albumhoz ezt a szöveget mellékelte: "Ajánlom a tasmán tigrisnek -  thylacinus cynocephalus-nak, de a legjobban.. Freddie-nek". 1998-ban jelent meg Taylor negyedik szóló-albumja Electric Fire néven. Az album keretein belül egy kis turnét is szervezett, 1999 tavaszán, és még a Queen gitárosa, Brian May is segített neki a Wolverhampton-i koncertjén. Ezidőtájt tartotta az élő adását, ami a Guinness Rekordok Könyvébe is belekerült. 2010-ben, majdnem 12 év elteltével, Roger egy új szóló albumot tervezett megjelentetni The Unblinking Eye néven. Az első kislemez az albumról - ami csakugyan az album nevét viselte - 2009. november 23-án jelent meg digitálisan. Roger ötödik albuma a Fun on Earth nevet kapta, és 2013. november 11-én jelent meg.

 • The Cross 

A The Cross nevű banda Roger terve volt. Az együttes 1987 és 1993 között működött, ez idő alatt három albumot jelentettek meg. A saját bandáján kívül még mindig a Queen dobosa volt, de a The Cross-ban ritmusgitárosként és énekesként működött. A banda nagyobb sikert nem ért el, Németországot kivéve. Végül, 1993-ban feloszlottak, ekkor léptek fel együtt utoljára. 

 • 21. század

Roger és Brian May számos eseményen megjelent, mint például a "Party at the Place"-en, amit 2002-ben szerveztek meg II. Erzsébet királynő arany jubileumára. 2004-ben Paul Rodgers énekessel léptek fel, és úgy döntöttek, hogy itt nem szakad meg a közös munka: 2005-ben világkörüli turnéra indultak, és koncertalbumuk, a Return of the Champions is napvilágot látott. 2008-ban megjelent a The Cosmos Rocks című stúdióalbumuk, de nagy sikert nem arattak vele. 2008-ban még turnéztak, de aztán 2009-ben feloszlott a formáció.
2004-ben Roger, Brian és Mike Dixon megnyerte a "Legjobb zenei rendező" díjat a We Will Rock You musicallel. A megmaradt Queen-tagok (Roger és Brian) három alkalommal is megjelentek az American Idol showban. Először 2006. április 11-én, amikor is az adott héten a versenyzőknek egy Queen dalt kellett elénekelni. A fellépők a „Bohemian Rhapsody”-t, a „Fat Bottomed Girls”-t, a „The Show Must Go On”-t, a „Who Wants To Live Forever”-t és az „Innuendo”-t adták elő. Később, 2009-ben is megjelentek ugyanebben a show-ban, ekkor találkoztak Adam Lambert énekessel; a döntőben a We Are The Champions-t adták elő közösen. Harmadjára 2012-ben vettek részt itt.
2011-ben az MTV Europe Music awards gálán Adam Lamberttel lépett fel Roger és Brian, majd 2012-ben turnézni indultak Európában. 2015-ben az Egyesült-Államok, Németország, Lengyelország, Csehország, Ausztria és Svájc következett. 2017. november 4-én a budapesti közönséget is meghódították.

Briannel együtt zenei executive producere az együttes és Freddie történetét feldolgozó, Bohém rapszódia (2018) című sikerfilmnek.

2019. április 1-jén került ki a Queen YouTube-csatornájára a Gangsters Are Running This World című új dalának dalszöveg-videója. Július 10-én indult el Briannel és Adam Lamberttel a The Rhapsody elnevezésű turnéjára, amely a tervek szerint 2020 nyarán Európána érkezett volna, de a koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztották.

2020. október 2-án jelent meg a Queen + Adam Lambert formáció koncertalbuma, Live Around The World címmel.

 --------------------------------------------------------------------------------------------------

• Kedvenc dobosok 

Roger azt állította, hogy az első "példaképe" mint dobos Mitch Mitchell volt a The Jimi Hendrix Experience-ből. Így nyilatkozott erről: "Még mindig úgy gondolom, Mitch Mitchell zenéjét hallgatni, főleg, amit Hendrix-el közösen készítettek, egyszerűen lenyűgöző."  Roger ugyancsak kinyilvánította csodálatát  John Bonham-ért a Led Zeppelin-ből, akire azt mondta, hogy "minden idők legjobb rock and roll dobosa". A Modern Drummer magazinnak 1984-ben nyilatkozott, és itt megemlítette még Keith Moon-t, a The Who dobosát, akit abszolút briliánsnak nevezett, és elmondása szerint teljesen egyedülálló stílusa van. 

 Magánélete

Amíg 1977-ben megjelent a News of the World, Roger ekkor találkozott a jövendőbeli barátnőjével, Dominique Beyrand-nal. A lány Richard Branson-nak dolgozott, aki a Queen Hyde Park-i koncertjét irányította. Roger és Dominique 1980-tól 1987-ig éltek együtt, és két gyermekük született: Felix Luther és Rory Eleanor. 1988. januárjában összeházasodtak. Ekkortájt ismerte meg Roger Debbie Lenget, (a nő szerepelt a Queen "Breakthru" c. videoklipjében) akivel összeköltözött, otthagyva a feleségét, akivel egy hónapja házasodott össze. Freddie Mercury halála évében született meg első közös gyermekük, Rufus Tiger 1991. márciusában - a fiú a Queen + Adam Lambert formációban, apja oldalán kísérte a koncertsorozatot. Rogernek még két gyermeke született, Tiger Lily 1994-ben, majd Lola Daisy May 2000-ben, a pár elválása előtt két évvel. 2010. augusztus 26-án újraházasodott Sarina Potgieterrel, akivel hat évig élt párkapcsolatban.


Érdekességek:
- tanult fogászatot, de mivel unatkozott az órákon, átiratkozott másik főiskolába, és biológiát kezdett tanulni
- a szeme fényérzékeny, ezért sok fotózáson, koncerten és nyilvános eseményen napszemüveget visel
- a saját házának kertjében forgatta a Queen 1977-ben a Spread Your Wings és We Will Rock You című dal videoklipjét
- imádja az autókat, a kedvence az Aston Martin
- minden koncert előtt pontosan két pohár skót whiskeyt elfogyaszt
- a Queen - "Who Wants To Live Forever" videoklipjében állítólag részeg volt
- 1998-ban a házának kertjében állított sátorból közvetített lemezbemutató koncertje bekerült a Guinness Rekordok Könyvébe, mint a legnézettebb élő internetes közvetítés
- 40. születésnapi buliján a kertjében felállított katonai reflektorokkal világította meg az eget, mire a teljes Surrey grófságban UFO-készültségbe helyezték a rendőrséget és a katonaságot
- Taylor szenvedélyes hajós: korábban Ga Ga nevű hajóján, ma Tigerlily nevű vitorlásán szeli a Földközi-tenger és az óceánok hullámait
- kortárs festményeket gyűjt, kedvencei közé tartozik Joan Miró
- 1975-ben bezárta magát egy szekrénybe, és addig nem volt hajlandó kijönni, amíg Freddie Mercury bele nem egyezett abba, hogy rárakhatja a dalát (I'm In Love With My Car) az „A Night At The Opera” c. albumra 
- fél a pókoktól és nem szeret úszni

 

— készítette: Eveningforest | Kiegészítés: Éowyn

 

  

Stúdióalbumok;

Queen - Megjelent: 1973. július 13.

Queen II - Megjelent: 1974. március 8.

Sheer Heart Attack - Megjelent: 1974. november 8.

A Night at the Opera - Megjelent: 1975. november 21.

A Day at the Races - Megjelent: 1976. december 10.

News of the World - Megjelent: 1977. október 28.

Jazz - Megjelent: 1978. november 14.

The Game - Megjelent: 1980. június 30

Flash Gordon - Megjelent: 1980. december 8.

Hot Space - Megjelent: 1982. május 25.

The Works - Megjelent: 1984. február 27.

A Kind of Magic - Megjelent: 1986. június 3.

The Miracle - Megjelent: 1989. május 30.

Innuendo - Megjelent: 1991. február 4.

Made in Heaven - Megjelent: 1995. november 6.


Koncertalbumok;

Live Killers - Megjelent: 1979. június 26.

Live Magic - Megjelent: 1986. december 1.

Live at Wembley ’86 - Megjelent: 1992. május 26.

Queen on Fire – Live at the Bowl - Megjelent: 2004. október 25.

Return of the Champions - Megjelent: 2005. szeptember 13.

Queen Rock Montreal - Megjelent: 2007. október 29.

Hungarian Rhapsody: Queen Live in Budapest - Megjelent: 2012. november 2.

Live at the Rainbow ’74 - Megjelent: 2014. szeptember 8.

A Night at the Odeon – Hammersmith 1975 - Megjelent: 2015. november 20.


Válogatások;

Greatest Hits - Megjelent: 1981. november 2.

Greatest Hits II - Megjelent: 1991. október 28.

Classic Queen - Megjelent: 1992. március 10.

Queen Rocks - Megjelent: 1997. november 3

Greatest Hits III - Megjelent: 1999. november 8.

Stone Cold Classics - Megjelent: 2006. április 11.

Absolute Greatest - Megjelent: 2009. november 16.

Deep Cuts, Volume 1 (1973–1976) - Megjelent: 2011. március 14.
Deep Cuts, Volume 2 (1977–1982) - Megjelent: 2011. június 27.
Deep Cuts, Volume 3 (1984–1995) - Megjelent: 2011. szeptember 5.

Queen Forever - Megjelent: 2014. november 10.

Queen On AirThe Complete BBC Radio Sessions - Megjelent: 2016. november 4.

 

Egyéb albumok;

At the Beeb - Megjelent: 1989. december 4., 1995 (Amerika)


Díszdobozban kiadott lemezek;

The Complete Works - Megjelent: 1985. december 5.

Greatest Hits I & II - Megjelent: 1994. november 7.

The Platinum Collection - Megjelent: 2000. november 13.

The Singles Collection 1 - Megjelent: 2008. december 1.
The Singles Collection 2 - Megjelent: 2009. június 15.
The Singles Collection 3 - Megjelent: 2010. május 31.
The Singles Collection 4
- Megjelent: 2010. október 18.


Középlemezek;

Queen’s First EP - Megjelent: 1977. május 20.

Five Live - Megjelent: 1993. április 19.


Videók (VHS, DVD);

Greatest Flix - Megjelent: 1981. október 19.

We Will Rock You - Megjelent: 1984. szeptember 10.

Live in Rio - Megjelent: 1985. május 13.

Live in Budapest - Megjelent: 1987. február 16.

Queen Live at Wembley - Megjelent: 1990. december 3. (Anglia), 1992. augusztus 25. (Amerika)

Greatest Flix II - Megjelent: 1991. október 28.

The Freddie Mercury Tribute Concert - Megjelent: 1992. november 23. (Anglia), 1993. április 23. (Amerika)

Greatest Flix III - Megjelent: 1999. november 8.

Greatest Video Hits 1 - Megjelent: 2002. október 14.
Greatest Video Hits 2 - Megjelent: 2003. november 3.

Queen on Fire — Live at the Bowl - Megjelent: 2004. október 25.

Queen Rock Montreal - Megjelent: 2007. október 29.

Return of the Champions - Megjelent: 2005. október 31.

Hungarian Rhapsody: Queen Live in Budapest - Megjelent: 2012. november 2.

Live at the Rainbow ’74 - Megjelent: 2014. szeptember 8

A Night at the Odeon – Hammersmith 1975 - Megjelent: 2015. november 20.


Kislemezek;

1973: Keep Yourself Alive, Liar
1974: Seven Seas of Rhye, Killer Queen/Flick of the Wrist
1975: Now I’m Here, Bohemian Rhapsody
1976: You’re My Best Friend, Somebody to Love
1977: Tie Your Mother Down, Teo Torriatte (Let Us Cling Together), Long Away, We Are the Champions/We Will Rock You
1978: Spread Your Wings, It’s Late, Bicycle Race/Fat Bottomed Girls
1979: Don’t Stop Me Now, Love of My Life (LIVE), Crazy Little Thing Called Love
1980: Save Me, Play the Game, Another One Bites the Dust, Need Your Loving Tonight, Flash
1981: Under Pressure
1982: Body Language, Las Palabras de Amor, Calling All Girls, Back Chat, Staying Power
1984: Radio Ga Ga, I Want to Break Free, It’s a Hard Life, Hammer to Fall
1985: Thank God It’s Christmas - nem jelent meg albumon -, One Vision
1986: A Kind of Magic, Princes of the Universe, Friends Will Be Friends, Pain Is So Close to Pleasure, Who Wants to Live Forever
1989: I Want It All, The Miracle, Breakthru, The Invisible Man, Scandal
1991: Innuendo, I’m Going Slightly Mad, Headlong, The Show Must Go On || Bohemian Rhapsody/These Are the Days of Our Lives
1992: Bohemian Rhapsody
1995: Heaven for Everyone, Made in Heaven, A Winter’s Tale
1996: I Was Born to Love You, Too Much Love Will Kill You, Let Me Live, You Don’t Fool Me
1998: No-One but You (Only the Good Die Young)
1999: Another One Bites the Dust (with Wyclef Jean), Under Pressure (Rah mix)
2000: We Will Rock You (with Five)
2003: Flash (with Vanguard)
2006: Another One Bites the Dust (with Miami Project)

------------------------

Roger Taylor szólóalbumok:

 Fun in Space (1981)
Strange Frontier (1984)
Happiness? (1994)
Electric Fire (1998)
Fun on Earth (2013)

The Cross albumok:

Shove It (1988)
Mad, Bad and Dangerous to Know (1990)
Blue Rock (1991)

---------------------------------

Queen + Adam Lambert koncertalbum:

Live Around The World - Megjelent: 2020. október 2.

Utolsó frissítés: 2021.09.19. 20:08 Éowyn által


Oszd meg!   iwiw  facebook  twitter  myspace