Starity

Romain Grosjean

Romain Grosjean Romain Grosjean nemzetisége 3907. 86rajongó 5vélemény
  • Értékelés
  • tehetség: 93%
  • stílus: 90%
  • szimpátia: 98%

Romain Grosjean életrajza

Romain Grosjean 1986. április 17-én született a svájci Genfben. Bár Svájcban született, autóversenyzői liszence francia, és mindig francia színekben versenyeztett. 2007-ben megnyerte a Formula 3 Euroseries-t, 2009-ben a GP2 ázsiai szériában vett részt, majd ebben az évben bemutatkozott a Formula 1-ben is. 2011-ben megnyerte a GP2 bajnokságot. 2012-be pedig visszatért a Lotus F1 Team-hez, ahol a csapattársa a finn Kimi Räikkönen volt.

Kezdetek kezdetén
2003-ban Grosjean megnyerte mind a 10 futamát a svájci Formula Renault 1.6-os bajnokságát, majd ezután igazolt a francia Formula Renault szériába. Ebben a kategóriában első évében hetedik lett egy győzelemmel, majd 2005-ben már 10 győzelmet ünnepelhetett. A francia szintén megjelent a Formula Renault Eurocup mezőnyében is, Valenciában kétszer végzett a dobogón. Ezekkel az eredményeivel a fiatal pilóta elérte, hogy felfigyeljenek rá a Renault Driver Development programnál, így karrierjét a továbbiakban nagyjára nekik köszönheti.

Formula 3
Grosjean macaui Guia Circuit-ön debütált a Signature-Plus csapatnál. A 19. helyre kvalifikálta magát, majd a 9. helyen ért célba megverve akkori csapattársait. 2006-ban az egész szezonját a kategóriában versenyezte végig, de igazán felejtős év volt számára - mindössze egyszer állhatott fel a dobogóra. Bár abban az évben egyszer versenyzett a brit Formula 3 bajnokságában Pau-ban, ahol mindkét futamon az első helyről indult, megnyerte illetve megszerezte a futam leggyorsabb köreit.
2007-ben sem váltott a francia kategóriát, bár feljebb lépett a ASM Formule 3-be, ahol olyan pilótákkal versenyzett együtt mint Lewis Hamilton, Paul di Resta vagy épp Sébastien Buemi.

GP2
2008-ban mutatkozott be az ázsai GP2-ben az ART csapatával. Már első évében sikerült e szériában bajnoki címet szereznie. Ezután is maradt a csapatnál és a szériában is, de csak a sima GP2-ben; csapattársai Luca Filippi és Sakon Yamamoto volt.
2009-ben az ART csapattól távoznia kellett, így a Barwa Addax-hoz került. Annak ellenére, hogy 4 futamról hiányzott, a 4. helyen végzett összetettben.
Egy hosszabb kitérő után - F1 és Auto GP - 2010. júliusában tért vissza a DAMS csapathoz. A német futamon mutatkozott be újra Jérôme d'Ambrosio helyén. Miután a belga visszatért, Grosjean a 3. számú pilóta lett.
2011-ben vált elsőszámú pilótává a csapatnál. Remek évet tudhat maga mögött, mivel a GP2 szériát megnyerte.

Formula 1
Először 2009-ben mutatkozott be a királykategóriában, mint tesztpilóta, majd az Európai Nagydíjon vette át az ülést Nelson Piquet-től. Nem meglepő módon a franciát mindig megverte Fernando Alonso, így 2010-ben nem kapott újabb lehetőséget a Renault-tól.
2011-be jelentették be, hogy a Lotus F1 Team (egykori Renault csapat) leszerződtette Grosjeant, és csapattársa a finn világbajnok Kimi Räikkönen lesz. Már a tesztek során is látszódott, hogy az E20 erős kocsi, majd az első két futam kvalifikációján megmutatta a francia, hogy nem véletlen kapott második esélyt. Bár az időmérőkön jól szerepelt, a futamokon többször kiesett. A Belga Nagydíjon elkövetett rajtbalesetéért egy futamos eltiltást is kapott.
A 2013-as év sem indult szerencsésebben a franciának: bár hibákat nem vétett, a szezon elején sok befejezetlen futama volt, önhibája végett. A szezon második felében viszont szárnyalni kezdett - oka talán az, hogy ekkor jelenették be finn csapattársa távozását. A 2013-as évben a 7. helyen végzett, 132 ponttal.

Race of Champions
Romain először a 2011-es évben kapott lehetőséget, hogy a Bajnokok Tornáján képviselje Franciaországot. A Nemzetek Tornáján az elődöntőig jutott, az Egyéni Tornán azonban nem ért el helyezést.
2012-ben ismét meghívást kapott a rendezvényre, ahol a Nemzetek Tornáján a másodikok lettek Sébastien Ogier-rel, majd másnap az Egyéni Tornát megnyerte, így ő lett a 2012-es év Bajnokok Bajnoka.

Érdekességek
- szülővárosában, Genf-ben egy bankban dolgozott
- van egy 2 évvel fiatalabb húga, Gaëlle (született: 1989. 09. 23.), aki régen Bruno Senna barátnője volt
- angolul, franicául és németül folyékonyan beszél
- 2012. június 27-én elvette barátnőjét, Marion Jollès-t 5 év együttélés után
- 2012 márciusában csatlakozott az RMC-hez, mint szaktanácsadó
- 2 óriás óramárkának is a nagykövete: a svájci  TAG Heuer nagykövetévé 2012 májusában, a Monacói Nagydíj hétvégéjén vált, illetve a holland TW Steel márka arca is a csapat szponzori szerződése által
- 2013. július 29-én született meg első gyermeke, aki a Sacha nevet kapta
- 2014. októberében jelentette be feleségével, hogy újra szülők lesznek
- 2015. május 16-án született meg második gyermeke, aki a Simon nevet kapta

Utolsó frissítés: 2015.11.14. 14:02 Gajcsi által


Oszd meg!   iwiw  facebook  twitter  myspace