Starity

Ronnie O'Sullivan

Ronnie O'Sullivan Ronnie O'Sullivan nemzetisége 4735. 51rajongó 9vélemény
 • Értékelés
 • tehetség: 100%
 • stílus: 100%
 • szimpátia: 100%
 • Születési név
 • Ronald Antonio O'Sullivan
 • Becenév
 • Ronnie, The Rocket, The Essex Exocet, The Magician
 • Születési idő
 • 1975. december 05.
 • Születési hely
 • Wordsley, West Midlans, England
 • Foglalkozás
 • profi snooker játékos
 • Családi állapot
 • elvált, 2 gyermek
 • Partner
 • nem publikus
 • Magasság
 • 185 cm
 • Eredeti hajszín
 • zöldesbarna
 • Szemszín
 • kékeszöld
 • Csillagjegy
 • Nyilas
 • Linkek
 • IMDB-adatlap
 • Hivatalos weblap
 • Starity RSS-csatorna
 • Kapcsolódó sztárok
 • Neil Robertson Mark Selby Judd Trump Paul Hunter

Ronnie O'Sullivan életrajza


A sztáradatlapot jelenleg nem szerkeszti senki, ezért hiányos, helytelen információkat is tartalmazhat.

ÉLETE
Ronnie O'Sullivan Essexben nőtt fel, Sr. Ronnie és Maria gyermekeként. Máig ott él. A londoni Wandstead High School-ban tanult.  Nagyon fiatalon kezdett el snookerezni, mindössze 10 éves volt, mikor első első 100 pontos break-jét lökte (117). 16 évesen profi lett belőle, mikor 5 perc alatt 147-es breaket lökött. Profiként az első 38 meccsét megnyerte (úton az 1993-as világbajnoksághoz), ami máig rekordnak számít. A világbajnokság első körében 7-10-re vesztett Alan McManus ellen, és akövetkező szezonban az 57. helyet foglalta el. 17 évesen (1993-ban) azonban ő lett a legfiatalabb játékos, aki UK Championship-et nyert, mikor Stephen Hendry-t verte meg a döntőben. 1995-ben megnyerte élete első Marters-ét.
1996-os világbajnokságon állítólag Mike Ganleyt "bántalmazta". 2 év felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték, miután kifizette a 20.000£ büntetést, majd még 10.000£-t adományozott a bántalmazottnak.
1997. április 17-én a világbajnokság első fordulójában (Mike Price ellen) lökte azt a bizonyos leggyorsabb 147-est, ami azt jelenti, hogy minden 9. másodpercben betalált a lyukba. Novemberben megnyerte első UK helyezését, mikor Stephen Hendryt 10-6-ra legyőzte.
1998-ban megnyerte az Irish Masters döntőjét Ken Doherty ellen, de kannabiszt találtak a szervezetében, így a trófeát Dohertynek kellett adnia, de Ken nem fogadta el, mert saját bevallása szerint nem érdemelte volna meg. Ezek után a pénzjutalmat is visszafizette, azaz 90.000£-t.
O'Sullivan a semi-finalban is részt vett az 1999-es világbajnokság keretein belül, de 13-17-re kikapott Stephen Hendry-től, de a 2000-es szezonban véget ért a csalódások sorozata, és Ronnie újra bebizonyította, hogy van helye a profik között.
2001-ben élete első világbajnoki címét (amit édesapjának ajánlott, aki akkor éppen börtönbüntetését töltötte) 18-14-re nyerte John Higgins ellen. Ez volt a harmadik UK címe, a Ken Dohert-vel szemben aratott 10-1es győzelmével együtt. A 2002/03-as szezont a ranglista legfelső fokáról kezdhette.
2002 világbajnokságán Hendry és O'Sullivan a semi-finalban ismerkedhettek meg. O'Sullivan Lee ellen, Hendry pedig Doherty ellen győzött. A mérkőzés előtt készített interjúban Ronnie az 1999-es Hendry elleni mérkőzésre utalva ezt nyilatkozta:
"Tudom, hogy ha nyernék is, odajönne elém és azt mondaná 'Nye, nye, nye', én pedig ránéznék, és azt mondanám, 'Vége van.' meg még azt, hogy 'Menj csak szépen vissza a szomorú kis életedbe!'" A meccs elején O'Sullivan tűnt jobbnak, 8-5-re vezetett, de a következő napon 12-12-vel búcsúztatták a nézőket. A legutolsó napon Hendry 17 freame-et nyert, O'Sullivan azonban csak 13-at. Ezek után Ronnie Hendry-t sportszerűtlen játékkal vádolta, egy meg nem nevezett meccsen tanúsított "hisztérikás viselkedése" miatt. Hendry nem nyilatkozott, de helyette Steve Davis, Dennis Taylor és Clive Everton is kritikával illette O'Sullivan-t viselkedése miatt. Ronnie O'Sullivan később elnézést kért megjegyzései miatt.
Ezek után újra egy sikeres szezon következett, a 2002/03-as. O'Sullivan megnyerte a Scottish Masters-t, az Irish Masters-t és a European Open-t is. A skót és az ír Masters-en Higginst, az európain Hendry-t győzte le. Azonban megjegyzendő, hogy a világbajnokságon kikapott Marko Fu-tól, ami a ranglista harmadik helyére taszította.
2004-ben O'Sullivan apja Ray Reardonnak telefonált, és arra kérte, adjon pár tanácsot Ronnie-nak. Randon segítségével Ronnie visszanyerte formáját, a világbajnokság döntőjében Ronnie O'Sullivan ellen Graeme Dott veszített 18-8-ra. Ugyan elvesztette az első öt frame-et, azonban az öltözőben egy beszélgetés után magára talált a "Rakéta". Ezen kívül legyőzte Hendry-t is az elődöntőben (17-4). A következő két szezonban Ronnie újra elfoglalhatta a ranglista legfelső fokát.

JÁTÉKSTÍLUS
Ronnie O'Sullivan-t gyors, támadó stílusú játékáról is könnyen megismerhetjük. Szilárd taktikai játékos, megveti a hósszú, elnyújtott játékokat, mondván, árt a játéknak. Könnyen elragadtatja magát, ha jól játszik és elbízza magát, könnyen elveszíthet utána zsinórban több frame-et is. Mióta Ray Reardon edzi, sokkal hatékonyabb.
O'Sullivan jobb kezes, de kiválóan játszik bal kézzel is. Mivel kétkezes, lehetővé teszi magának, hogyha jobb kézzel nem fér hozzá a labdához, ballal is megpróbálja, és ugyanolyan pontosan lök, ami segítség abban, hogy nem kell -az általa utált- hosszabbítót vagy pókot használnia.
Amikor legelőször játszott bal kézzel (1996, World Championship/világbajnokság) Alan Ribidoux volt az ellenfele, aki tiszteletlenséggel vádolta. Ronnie erre csak annyit nyilatkozott: "Jobban játszottam bal kézzel, mint ő a jobbjával." O'Sullivant ezek után tárgyalásra vitték, ahol meg kellett mutatnia, hogy ugyanolyan profi szinten játszik bal, mint jobb kezével. Rex Williams, az akkori világbajnoki második helyezett ellen csak bal kézzel játszott, és három frame-ből hármat nyert.

STATUS
Sokak szerint ő a legtermészetesebb tehetség a sport eddigi történelmében, zseninek tartják. Több kollégája úgy tekint rá, mint legnagyobb játékosra, bár a temperamentumos személyisége miatt gyakran a bizalom hiányán kapja magát, teljesen elletmondásos önmagához mérve. Sokak szerint "két Ronnie" létezik. Többek úgy gondolják: mérföldekkel előrébb van, mint a többi játékos, magasan a legjobb.
Ronnie O'Sullivan az egyik legnépszerűbb (ha nem a legnépszerűbb) játékos a snookerben, mert egy igazi showman. Játéka szórakoztatja a közönséget, ahogyan személyisége is. Ő "élesztette újra" a snookert, és ő tette élvezhetőbbé a közönség számára is. O'Sullivan maga is azt nyilatkoza, élvezi, ha szórakoztathatja a nézőket, és a lassú játék az emberek idegeire megy.
Gyakran hasonlítgatják Jimmy White-hoz és Alex Higgins-hez, mert mind a két játékos -akár csak Ronnie- természetes tehetség, és nagyon népszerű.

MAGÁNÉLET
Ronnie O'Sullivan maximalista, és nagyon önkritikus. Klinikai depresszióban és drogproblémákban szenved/szenvedett.
Ronnie-nak és barátnőjének, Jo Langely-nek -akit a Narcotics Anonymous-on ismert meg- egy lánya, Lily Jo (2006. februárjában született) és egy fia, Ronnie (2007. június 12-én született) van. 2008. júniusának elején szakítottak. Ronnie-nak van még egy lánya, egy korábbi kapcsolatából, Taylor-Ann (1997-ben született).
2003-ban média források azt állították, Ronnie átváltott az iszlám vallásra annak ellenére, hogy nem hívő. Ezek után buddhista lett, sokat látták a London Buddhist Centre-ben a  Bethnal Green-en. Ronnie tagadja elkötelezettségét bármilyen vallás felé.
O'Sullivan egyik szenvedélye az autóversenyzés. 2004-ben megjelnt a Top Gear-en, ahol 1:47.3-as idővel végzett egy Suzuki Lianával. Ronnie-nak van egy Mercedes SL 500 autója, aminek a rendszáma 147.
Ronnie nem csak a snookerben állja meg a helyét. Saját bevallása szerint napi 50 mérföldet fut, amit az is bizonyít, hogy egy még 2008-ban rendezett londoni futóversenyen 5 km-en harmadik helyezett lett. Így nyilatkozott: "Nagyon boldog vagyok. Heti 50 mérföldet szoktam futni, amikor a snooker engedi, de néha csak 25 mérföld sikerül. Nagyon boldog voltam , amikor megnyertem az eppingi versenyt májusban. A futás nagyon jó nekem, segít a felkészülésben."

Utolsó frissítés: 2015.09.15. 12:12 által


Oszd meg!   iwiw  facebook  twitter  myspace