Starity

Rosamund Pike

Rosamund Pike Rosamund Pike nemzetisége 2069. 254rajongó 13vélemény
 • Értékelés
 • tehetség: 93%
 • stílus: 91%
 • szimpátia: 93%
 • Születési név
 • Rosamund Mary Elizabeth Pike
 • Becenév
 • Ros
 • Születési idő
 • 1979. január 27.
 • Születési hely
 • London, Anglia
 • Foglalkozás
 • Színésznő
 • Családi állapot
 • hajadon, 2 gyermek
 • Partner
 • Robie Uniacke
 • Magasság
 • 174 cm
 • Eredeti hajszín
 • Szőke
 • Szemszín
 • Zöld
 • Csillagjegy
 • Vízöntő
 • Linkek
 • IMDB-adatlap
 • Starity RSS-csatorna
 • Kapcsolódó sztárok
 • Keira Knightley Ben Affleck Dominic Cooper Carey Mulligan David Fincher

Rosamund Pike életrajza

KEZDETEK
Rosamund Mary Elizabeth Pike 1979. január 27-én született a nyugat-londoni Hammersmithben, Angliában. Caroline (született Friend) és Julian Pike operaénekesek egyetlen gyermeke. Édesapja már zenetanárként dolgozik a Birminhgam Konzervatórium opera részlegén.

Hét éves koráig a család körbeutazta Európát, mindig oda mentek, ahová éppen előadói karrierjük hívta őket. Rosamund ösztöndíjat nyert a bristoli Badminton Iskolába, és amikor a Nemzeti Ifjúsági Színház Rómeó és Júliájában Júliát alakította, egy ügynök felfigyelt rá és segített neki szakmai karrierjének elindításában.

Miután minden színpadi iskolában elutasították, ahová jelentkezett, talált egy helyet, ahol angol irodalmat tanulhatott, a Wadham Egyetemen, Oxfordban, ahol végül le is diplomázott. Színészi karrierjének fejlesztése miatt egy évet halasztott, eközben pedig színpadi tapasztalatot gyűjtött, például David Hare Skylight vagy Arthur Miller All My Sons című darabjában, valamint számos Shakespeare-feldolgozásban. 2001-ben felső másodosztályú diplomát szerzett.

KARRIER
Még egyetemi évei alatt olyan brit televíziós műsorokban szerepelt, mint az A Rather English Marriage 1998-ban, az Édesek és mostohák 1999-ben, vagy a 2001-es Szerelem hideg éghajlat alatt. Utóbbi minisorozat Nany Mitford The Pursuit of Love és Love in a Cold Climate című regényein alapul. Egy rész erejéig Sarah Beaumont bőrébe bújt a Foyle háborújában, amiben szinte folyamatosan dohányoznia kellett.

Az egyetem elvégzése után színészi lehetőségek hiányában fontolgatta, hogy elmegy dolgozni egy Waterstone könyvesboltba, de szerencsére felajánlották neki egy Bond-lány és egyben MI6 ügynök szerepét a legújabb James Bond-filmben, a Halj meg máskorban. Emiatt szerepelt a Bond Girls Are Forever nevű különleges műsorban és nem sokkal később egy BAFTA-rendezvényen, ami a James Bond filmeket ünnepelte. Ezután Elizabeth Malet szerepét kapta meg a 2004-es Rochester grófja - Pokoli kéj című filmben, méghozzá Johnny Depp oldalán. Szerepéért elnyerte a legjobb mellékszereplő színésznőnek járó Brit Független Filmdíjat. Ugyanebben az évben Rose volt az Izraelről szóló The Promised Landben, majd Samantha Grimm tudósnő volt a Doom nevű számítógépes játékon alapuló filmben. 2005-ben Jane, Elizabeth (Keira Knightley) nővére volt a Büszkeség és balítéletben. Ezután Anne Michaels regényének adaptációjában, a Rejtőzködő töredékekben kapott szerepet. A 2007-es Törés című filmben egy sikeres ügyvédnőt alakított Anthony Hopkins és Ryan Gosling oldalán.

Színpadi szerepei között olyan műveket találhatunk, mint a Hitchcock Blonde Terry Johnsontól (amiben teljesen meztelenül kellett színpadra lépnie és csak egy pár magassarkú lehetett rajta) és Tennessee Williams Summer and Smoke című darabja, mindkettő a londoni West Enden. Később a Gaslight következett, ez már a londoni Old Vic Színházban. Rosamund egyszer azt nyilatkozta, hogy boldog lenne, ha évente legalább egy darabban szerepelhetne. 2009-ben a Donmar West End idénye alatt a Madame De Sade címszerepében volt látható.

Szerepelt a brit Harc az egyenjogúságért, majd a kanadai Barney és a nők című filmben, amiben Miriamet alakítja. 2010-ben egy angliai turné során szerepelt a Hedda Gabler egyik változatában. A Jackboots on Whitehall című filmben a főszereplő hangját kökcsönözte, majd egy James Bondos hangoskönyvsorozat, a The Spy Who Loved Me felolvasója lett. 2010-ben Pussy Galore volt Fleming Goldfingerében, a BBC Radio 4 adapctációjában. 2011-ben Kate Summer pszichológust, egyben a főszereplő szerelmét formálta meg a Bond-filmeket parodizáló Johnny English újratöltve című produkcióban. A film a 2003-as Johnny English folytatása és sikeresen teljesített a jegypénztáraknál, több mint 160 millió dollárt kaszálva.

2012-ben Androméda volt A titánok haragja című fantasyben. A szerepet az első részben (A titánok harca) Alexa Davalos alakította, de időegyeztetési problémák miatt ezúttal nem tudta elvállalni. A szerep elvállalásával kiesett a lehetségek jelöltek közül, akiknek esélye volt bekerülni az új Superman-filmbe (Az acélember). Habár a filmet lehúzták a kritikusok, több mint 300 millió dollárt hozott és a kritikusok szerint Rosamund feltűnése a film fénypontjai közé tartozott. Helen Rodint, a női főszereplőt alakította Tom Cruise oldalána a Jack Reacher című thrillerben, amely Lee Child Csak egy lövés című regényén alapul. A film pozitív kritikai elismerésben részesült és több mint 218 millió dollárt hozott a konyhára.

Miután kisebb mellékszerepet kapott a 2013-as Világvégében, szerepet kapott a David Fincher által rendezett Holtodiglan című thrillerben, ami Gillian Flynn azonos című regényén alapul. Ben Affleck oldalán játszhatta el Amy Dunne-t, egy olyan nőt, aki az ötödik házassági évfordulójuk napján tűnik el. Fincher állítása szerint azért Rosamundra esett a választása, mert olyan embert szeretett volna, akit nem ismernek széleskörűen, Rosamund pedig a film kezdetéig semmilyen filmben sem játszott főbb szerepet. A film kasszasiker lett, több mint 356 millió dollárt hozott a jegypénztáraknál. A filmet és Rosamund alakítását egyaránt dicsérték a kritikusok. Richard Lawson a Vanity Fairnél azt írta, hogy a film „ügyes húzás, részletezett… és előadott”, Rosamund szereplése pedig „sztárcsinálóan jó előadás, lenyűgöző a hangok és hőmérséklet alkotta sajátos keverékében.” Todd McCarthy a The Hollywood Reporternél azt írta, hogy Rosamund „erőteljes és parancsoskodó... Fizikailag és érzelmileg is, Pike látszólag elmerült ebben a mélységesen számító karakterben, és az eredmény megkapó.” Számos díjat és jelölést érdemelt ki alakításával, köztük jelölték Oscar-, BAFTA, Golden Globe, illetve SAG-díjra is, a legjobb színésznő kategóriájában.

2015-ben Rosamund szinkronizálta Lady Penelopét Gerry Anderson Thunderbirds-remake-jében, az ITV által készített Thunderbirds Are Go-ban. 2016 februárjában szerepelt a Massive Attack Voodoo in My Blood című számához készült videoklipben, melyet Isabelle Adjani aluljárós jelenete ihletett az 1981-es Birtoklás című filmből. A zenés videót Andrzej Żuławski rendezte.  Ugyanebben az évben jelent meg az Egy egyesült királyság című életrajzi film, amiben a női főszereplőt alakítja, illetve a HHhH - Himmler agyát Heydrichnek hívják, amiben Lisa von Osten megformálója volt. 2018-ban megjelent a José Padilha által rendezett 7 vérfagyasztó nap című krimi, melyben Daniel Brühl oldalán látható. Ugyanebben az évben Marie Colvin fotós igaz történetét feldolgozó Személyes háború főszerepében láthattuk. Az év második felében az inléi fekete nyúl hangját kölcsönözte a Watership Down című animációs sorozatban. 

2019-ben a női főszereplő, Louise megformálója volt az Egy házasság helyzete című sorozatban, amelyet Nick Hornby készített, majd A lengyel spicli című akciófilm mellékszerepében láthattuk. Ugyanebben az évben egy újabb történelmi film, a Radioaktív főszerepében tűnt fel, mint Marie Curie. 2019 és 2020 folyamán az Archibald's Next Big Thing című animációs-ismeretterjesztő sorozatban narrátorként működött közre, valamint Múminmama hangja volt a Múmin-völgyi kalandokban. 2020-ban a Thomas, a gőzmozdony egyik epizódjában vendégszerepelt: itt Loughborough hercegnőjének hangját kölcsönözte. Ugyanebben az évben a Fontos vagy nekem című Netflix film főszerepében láthattuk, J Blakeson rendezésében, Peter Dinklage, Eliza Gonzalez és Dianne West oldalán. Alakítását dicsérték a kritikusok, és elnyerte a legjobb vígjáték vag musical főszereplő színésznőnek járó Golden Globe-díjat.

2021-ben az Archibald sorozat folytatásában, az Archibald's Next Big Thing Is Here-ben ismét narrátorként hallhattuk, majd főszerepben láthattuk az Edith! című podcast-sorozatban, amelynek első évadát 2021 júniusától augusztusáig vetítették. 2019-ben megkapta a főszereplő, Moiraine szerepét az Amazon Video által készített fantasy-sorozatban, Robert Jordan Az Idő Kereke című könyvsorozatának feldolgozásában. A sorozat első része 2021. november 19-én debütált az Amazon Prime-on. 2022-ben bejelentésre került, hogy szerepelni fog Emerald Fennell második egészestés filmjében, aminek a híresztelések szerint Saltburn lesz a címe. Emellett a Rich Flu című thrillerben is szerepelni fog, Pablo Larrain producerkedésével. 

MAGÁNÉLET
Oxforban két évig együtt járt Simon Woods színésszel. 2007-ben Joe Wright filmrendező eljegyezte, de 2008-ban a férfi lefújta az esküvőt.

2009 decembere óta együtt jár Robie Uniacke matematikai kutatóval. Első gyermekük, Solo 2012. május 6-án született. 2014 júniusában Rosamund bejelentette, hogy a pár második gyermekét várja. 2014. december 2-án életett adott második közös fiuknak, aki az Atom nevet kapta.

Filmek
202? Rich Flu (előkészületek)
202? Saltburn (forgatás alatt)
2020 Fontos vagy nekem / I Care A Lot ... Maria Grayson
2019 Radioaktív / Radioactive ... Marie Curie 
2019 A lengyel spicli / The Informer ... Wilcox
2018 Személyes háború / A Private War ... Marie Colvin
2018 The Human Voice (rövidfilm)
2018 7 vérfagyasztó nap / Entebbe ... Brigitte Kuhlmann
2018 Beirut ... Sandy Crowder
2017 Hostiles ... Rosalee Quaid
2017 HHhH - Himmler agyát Heydrichnek hívják / HHhH ... Lina von Osten
2016 Egy egyesült királyság / A United Kingdom ... Ruth Williams
2016 Massive Attack: Voodoo in My Blood (videoklip)
2015 Return to Sender ... Miranda Wells
2014 Holtodiglan / Gone Girl ... Amy Dunne
2014 What We Did on Our Holiday ... Abi
2014 Hector and the Search for Happiness ... Clara
2014 Hosszú út lefelé / A Long Way Down ... Penny
2013 Világvége / The World's End ... Sam Chamberlain
2013 The Devil You Know ... Zoe Hughes
2012 Jack Reacher ... Helen Rodin
2012 A titánok haragja / Wrath of the Titans ... Queen Andromeda
2012 Devil You Know ... Zoe Hughes
2011 Vad évad / The Big Year ... Jessica
2011 Johnny English újratöltve / Johnny English Reborn ... Kate Sumner
2011 The Organ Grinder's Monkey (rövidfilm) ... Rochelle
2010 Harc az egyenjogúságért / Made in Dagenham ... Lisa Hopkins
2010 Jackboots on Whitehall ... Daisy (hang)
2010 Burning Palms ... Dedra
2010 Barney és a nők / Barney's Version ... Miriam Grant-Panofsky
2009 Yesterday We Were in America ... Narrator
2009 Hasonmás / Surrogates ... Maggie Greer
2009 Freefall ... Anna
2009 Egy lányról / An Education ... Helen
2008 The Tower ... Olivia Wynn
2007 Rejtőzködő töredékek / Fugitive Pieces ... Alex
2007 Törés / Fracture ... Nikki Gardner
2005 Doom ... Samantha Grimm
2005 Büszkeség és balítélet / Pride and Prejudice ... Jane Bennet
2004 Rochester grófja - Pokoli kéj / The Libertine ... Elizabeth Malet
2004 Promised Land ... Rose
2002 Halj meg máskor / Die Another Day ... Miranda Frost
2002 Foyle háborúja / Foyle's War ... Sarah Beaumont (1 rész)
1998 A Rather English Marriage ... Celia

Sorozatok
2021-2022 Az Idő Kereke / The Wheel of Time ... Moiraine Damodred (9 rész)
2019-2022 Múmin-völgyi kalandok / Moominvalley ... Moominmamma (hang, 39 rész) 
2021 Edith! (podcast) ... Edith Wilson (8 rész)
2021 Archibald's Next Big Thing (előkészületek) ... Narrator  (18 rész)
2020 The Windsors: Inside the Royal Family .. Narrator (3 rész)
2020 Thomas, a gőzmozdony / Thomas the Tank Engine & Friends ... Duchess of Loughborough (hang, 1 rész) 
2019-2020 Archibald's Next Big Thing ... Narrator (26 rész) 
2015-2020 Thunderbirds Are Go ... Lady Penelope Creighton-Ward (hang, 45 rész)
2019 Egy házasság helyzete / State of the Union ... Louise (10 rész)
2018 Watership Down (TV minisorozat) ... Black Rabbit of Inlé (hang, 4 rész)
2011 Women in Love ... Gudrun Brangwen (2 rész)
2001 Szerelem hideg éghajlat alatt / Love in a Cold Climate (mini) ... Fanny (2 rész)
2000 Trial & Retribution ... Lucy - Barker's P.A. (1 rész)
1999 Édesek és mostohák / Wives and Daughters (mini) ... Lady Harriet Cumnor / Lady Harriet (3 rész)

Színpad
2010 Hedda Gabler ... Hedda Gabler
2009 Madame de Sade ... Madame de Sade
2007 Gaslight ... Bella Manningham
2006 Summer and Smoke ... Alma Winemiller
2002 Hitchcock Blonde ... The Blonde

Utolsó frissítés: 2022.09.05. 22:10 Lindsay019 által


Oszd meg!   iwiw  facebook  twitter  myspace