Starity

Sade Adu

Sade Adu Sade Adu nemzetisége 7318. 22rajongó 5vélemény
 • Értékelés
 • tehetség: 97%
 • stílus: 90%
 • szimpátia: 90%
 • Születési név
 • Helen Folasade Adu
 • Becenév
 • Sade
 • Születési idő
 • 1959. január 16.
 • Születési hely
 • Ibadan, Nigéria
 • Foglalkozás
 • énekesnő, dalszerző, színésznő
 • Családi állapot
 • elvált, 1 gyermek
 • Partner
 • nem publikus
 • Magasság
 • 170 cm
 • Eredeti hajszín
 • barna
 • Szemszín
 • sötét barna
 • Csillagjegy
 • Bak
 • Linkek
 • IMDB-adatlap
 • Hivatalos weblap
 • Twitter-oldal
 • Facebook-oldal
 • Starity RSS-csatorna

Sade Adu életrajza

KORAI ÉVEK

Helen Folasade Adu 1959. január 16-án látta meg a napvilágot Nigériában, Oyo állam székhelyében, Ibadanban. Középső nevének jelentése: "A becsület koronát ad". Édesapja Abedisi Adu,  joruba háttérrel rendelkező nigériai, aki közgazdasági oktatóként tevékenykedett. Édesanyja Anne Hayes körzeti nővérként dolgozott.

A pár Londonban ismerkedett meg egymással 1955-ben, majd Nigériába költözött. Mikor Sade négy éves volt, szülei elváltak. A válást követően édesanyja Angliába tért vissza gyermekeivel, Sadeval és Banjival egyetemben. Ezután a nagyszülőknél éltek Colchesterben. Mikor Sade betöltötte a 11. életévét újra költözni kényszerült. Ezúttal Holland-on-Sea Essex vált új otthonává, ahova azért költözött, hogy édesanyjával éljen.

18 évesen, miután elvégezte tanulmányait a Clacton County középiskolában Londonban horgonyzott le, hogy a Saint Martin's School of Art hallgatója legyen, ahol divattervezést tanult.

KEZDETEK ÉS DIAMOND LIFE (1980-1984)

Miután sikeresen elvégezte a Saint Martin's School of Art három éves oktatását, rövidesen modellkedésbe kezdett. Emellett egy brit banda, a Pride háttérvokalistájaként is tevékenykedni kezdett. Ez idő alatt dalszerzési partnerséget alakított ki a Pride gitárosával és szaxofonistájával, Stuart Matthewmannel. A Pride ritmusszakaszának támogatásával elkezdték saját haknijaikat a Pride koncerteken. Sade szóló előadásának a Smooth Operatornak nagy sikere lett és felfigyelt rá több cégügynökség is.

Végül Sade és Matthew otthagyták a Pride-ot, a billentyűs Andrew Hale, a basszista Paul Denman és a dobos Paul Cook is velük tartott, hogy megalkossák a Sade zenekart. Nem sokkal később megtartották első showjukat a London's Heaven nevű szórakozóhelyen. Olyan nagy érdeklődés volt irántuk, hogy 1000 ember várakozott az épület ajtaja előtt. 1983. májusában a  Sade megtartotta első US fellépését a Danceteria nevű szórakozóhelyen, New Yorkban. 

Október 18-án Sade Adu leszerződött az Epic Recordsnál, míg a banda többi tagja csak 1984-ben írta alá az ezzel kapcsolatos papírokat. A lemezmegállapodást követően a banda rögzíteni kezdte debütáló albumukhoz, a Diamond Lifehoz a dalokat. A munkálatok 6 hétig tartottak a The Power Plant épületében, Londonban. A lemez 1984. július 16-án jelent meg, elérve a második helyezést az UK Album Listán. 1.2 milliós példányszámban kelt el az Egyesült Királyságban és még a Brit Award for Best British Album díját is bezsebelték vele 1985-ben. 

Az album világszerte is népszerűségnek örvendett, több országban is a slágerlisták élére került, Amerikában 4 millió példányt adtak el belőle. A Diamond Life nemzetközi szinten több, mint 6 millió példányszámban került eladásra, ezzel a '80-as évek egyik legjobban fogyó debütáló abumává vált, valamint a brit énekesnők körében ez az eddigi legkelendőbb debütálás.

A Your Love Is King az album vezető singlejeként szolgált és 1984. február 25-én jelent meg. Az európai területeken hatalmas sikernek örvendett, az Ír-sziget slágerlista hetedik helyén landolt, a UK Singles Charton a hatodik helyezésig jutott. A dal kevésbé volt sikeres az Egyesült Államokban, ahol csupán az 54. helyezést sikerült elérniük a US Billboard Hot 100-as listán.

A harmadik singlenek a Smooth Operator lett kiválasztva és 1984. szeptember 15-én került megjelenésre. A single a legsikeresebb dallá vált a korongról az Egyesült Államokban. A US Billboard Hot 100 és a US Billboard Hot Black Singles listák ötödik helyét foglalta el, valamint első lett a US Billboard Adult Contemporary listáján. Európában is jól teljesített, az Egyesült Királyság listáján a 19. helyen végzett, elérte a top 20-at Ausztriában, Svájcban, Franciaországban és Németországban is.

TOVÁBBI STÚDIÓ ALBUMOK (1985-1994)

1985 végén a banda piacra dobta második albumukat, a Promise-t, amely elérte a slágerlisták élét, mind az Egyesült Királyságban, mind az Államokban. Ezzel ez vált a banda első olyan albumává, amely elérte az első helyezést a US Billboard 200-as listán. Az album 1986-ban is uralta a slágerlistákat és két hétig sikerült is az élen maradnia.

Végül 4 millió példányszámban kelt el a régióban, 4 alkalommal pedig platina kitüntetéssel is díjazták a Recording Industry Association of America jóvoltából (RIAA). Az album többek között tartalmazza a Never as Good as the First Time és The Sweetest Taboo single dalokat, utóbbi a korong vezető single dala is volt egyben, az US Hot 100 listán 6 hétig tudott megmaradni.

Stronger Than Pride album borító

A The Sweetest Taboo a US Billboard Hot 100 ötödik helyén végzett, első lett ugyanakkor a US adult Contemporary listán, harmadik az US Hot R&B/Hip-Hop Singles & Tracks-on. A Sade olyannira népszerű volt, hogy némely rádióállomás visszaállította a 70-es évek gyakorlatát, hogy lejátsszák az album zeneszámait, hozzáadva lejátszási listáikhoz az Is It a Crime és a Tar Baby-t.

A következő évben, 1986-ban a banda elnyerte a Best New Artist kategóriában a Grammy díjat.

1986-ban Sade megtette debütálását színésznőként is az Absolute Beginnersben. A film egy Colin  MacInnes könyv adaptációja és a 1950-es évekbeli Londont mutatja be. Sade Athene Duncannon szerepébe bújt és kölcsönözte hangját a betétdalokhoz. A filmet az 1986-os  Cannes Film Festivál ján vetítették le, megközelítőleg 1,8 millió fontot kaszáltak vele az Egyesüt Királyságban. 

A harmadik album a Stronger Than Pride címen került a boltok polcaira 1988. május 3-án. Ahogyan azt sejteni lehetett óriási médiasiker lett belőle, háromszoros platina minősítést kapott. Négy singlevel népszerűsítették, ezek közül is kiemelkedik a Paradise, amely a második singleként szolgált. A 16. helyen teljesített a US Billboard Hot 100-as listáján, míg a US Billboard Hot R&B/Hip-Hop Songs listán az első helyet hozta meg a bandának, első alkalommal.

A következő stúdió albumra közel négy évet kellett várniuk a rajongóknak, ugyanis 1992. október 26-án jelent meg a Love Deluxe címre keresztelt korong. Megjelenését követően a US Billboard 200 listán a képzeletbeli dobogó harmadik fokára repítette a bandát és 3,4 millió példányt adtak el belőle az Egyesült Államokban. Ez az album sem maradhatott ki a platina minősítésből, összesen négyszeresen nyilvánította ki a RIAA.

Az album most is (többek között) kereskedelmi népszerűségnek örvendett, első helyen végzett Franciaországban, benne volt a top tizes listában Új-Zélandon, Svédországban, az Egyesült Királyságban és Svájcban is. Valamint arany minősítésben is részesítették.

1994. novemberében megjelent a csapat első válogatásalbuma, a The Best of Sade. Ezzel újra sikerült meghódítaniuk az Egyesült Királyság és Amerika slágerlistáit. Emellet négyszeres platinum minősítést kapott. Az album olyan anyagokat tartalmazott amik korábban már helyet foglaltak előző korongaik dallistáin. Továbbá egy feldolgozást is tartalmaz a Percy Mayfield által ismert  1950-es Please Send Me Someone to Love dalt.

ÖTÖDIK STÚDIÓ ALBUM (2000-2010)

Nyolc évnyi szünet után a banda megjelentette ötödik stúdió albumát a Lovers Rockot, 2000. november 13-án. A kritikusoktól is pozitív visszajelzéseket kapott az újdonság. Az UK Albums lista 18. helyére sikerült felkerülniük, az US Billboard 200-as listáján a harmadik helyen végeztek.A korong azóta háromszoros platina minősítésben részesült a RIAA-tól és 3.9 millió darabot adtak el belőle az Egyesült Államokban, derült ki egy 2010-es felmérésből. 2002. február 27-én egy újabb Grammy díjat nyertek el Best Pop Vocal Album kategóriában. Vezető singlejük a By Your Side a 2002-es Grammy Award for Best Female Pop Vocal Performance kategóriában is jelölve volt. Bár a single nem nyert Nelly Furtado I'm Like a Bird dala ellen, a VH1 beválasztotta  48. helyére a minden idők legjobb szerelmes dalai lista közé. Az album promotálásának céljából a banda útra kelt ötödik turnéjára, amely Lovers Rock Tourként volt meghírdetve.

A bejelentést a banda hivatalos weboldalán keresztül tették meg 2001. áprilisában. A nyilatkozat magába foglalta, hogy még azév nyarán kezdetét veszi a show és 30 fellépésből fog állni. Az eseményre nagy volt az érdeklődés, több kiegészítő felllépésekkel bővítették állomásaikat. Több, mint negyvenszer léptek fel, ezzel pedig a 13. legnagyobb észak-amerikai turnévá vált az övék, 26 milliót zsebelve be.

A turnét befejezve a banda megjelentette első élő felvételekből álló albumát, a Lovers Live-ot, 2002. február 5-én. A korong a US Billboard 200 lista 10. helyén landolt, 51. helyen a UK Albums listán, ez volt az első alkalom amikor a top húszba sem sikerült beleférniük az Egyesült Királyságban. Azonban arany minősítésben részesült a Lovers Live, szintén a RIAA jóvoltából, 2002. márciusában. Az Egyesült Államokban elérte az 562,000-es eláadés számokat, míg 2003-ban a DVD változat paltinum minősítést hozott a bandának, valamint 100,000 példányban kelt el.

A Lovers Rock megjelenését követően Sade 10 éves szünetet tartott, közben megszületett fia akivel a Karib-térségbe költözött. Ezekben az időkben ritkán jelent meg nyilvánosság előtt, kivételt téve 2002-ben, ugyanis a Buckingham-palotában került megrendezésre egy ceremónia, amely keretei között A Brit Birodalom Rendje lovagi rendjével illették meg a zenei életben elért sikereiért. 2002-ben közreműködött a Red Hot Organization albumán, amely Fela Kuti nigériai zenész megemlékezéseként szolgált. Remix dalt készített By Your Side dalához ahol társproducerként is jelen volt.

SOLDIER OF LOVE (2010-napjainkig)

A banda hatodik stúdió albuma, a Soldier of Love 2010. február  8-án jelent meg világszerte. Ez volt a legfrissebb olyan albumuk az elmúlt 10 évben amely új anyagokat tartalmazott. Megjelenésétől kezdve pozitív kritikákkal illették és hatalmas sikernek örvendett. A US Billboard 200 lista élén debütált és az első héten 502,000 példányban fogyott az Államokban. 

A korong vált a banda első olyan albumává ami első helyen debütált és a második olyan albumává amivel első helyezést sikerült elérniük ezen listán. Továbbá a korong vált a legkelendőbbé, meglezőve az AC/DC Black Ice abumát. A banda Promise és Soldier of Love abumai között nem kevesebb, mint 24 év, 10 hónap és 2 hét van. Az album első single dala, a Soldier of Love a US rádión febütált 2009. december 8-án. Digitális formában 2010. január 11-én jelent meg. Következő singleként a Babyfather és a The Moon and the Sky lettek kiválasztva, a US urban adult contemporary rádió adásán lettek először lejátszva április 13-án és augustus 24-én. 2011-ben az 53. Grammy díjátadón elnyerték a Soldier of Love-val a Best R&B Performance by a Duo or Group with Vocals díjat, míg Babyfather daluk jelölve volt a Best Pop Performance by a Duo or Group with Vocals kategóriában.

2011. árilisában ismét turnéra indultak, a Sade Live turnéra ami még Once in a Lifetime Tour vagy Soldier of Love Tourként is emlegetve volt. A koncertek eljuttatták a bandát Európába, Amerikába, Ausztráliába, Ázsiába, promotálva ezzel hatodik stúdió albumukat és második vlogatás albumukat, a The Ultimate Collection-t, ami 2011-ben jelent meg.

A Pollstar's 27. helyét érték el  a Top 50 Worldwide Tour (Mid-Year) listán, 20 millió dollárt kaszálva a turnékkal. A 2011-es év végén a turnéjuk a tizedik helyen végzett a Bilboard Top 25 Tours listáján, 50 millió dollárt kaszáva 59 fellépéssel. 2012. májusában Bring Me Home - Live 2011 albumuk jelent meg.

2018. márciusában Sade és a banda többi tagja újra egyesült, hogy megalkossák akusztikus balladájukat, a Flower of the Universet, amely a Disney Időcsavar (A Wrinkle in Time) című filmjének betétdalaként is szolgált. A rendező később elárulta, hogy nem gondolta volna, hogy Sade igent mond a felkérésre. Szintén 2018-ban Sade megjelentette The Big Unknown betétdalát a 20th Century Fox Widows produkciójához. A film rendezője, Steve McQueen elárulta, hogy Sade azért vállalta el a dal megírását a filmhez, mert az eredeti Widows sorozatok nagy hatással voltak rá annak idején.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------TURNÉK

1984: Diamond Life Tour
1986: Promise Tour
1988: Stronger Than Pride Tour
1993: Love Deluxe World Tour
2001: Lovers Rock Tour
2011: Sade Live

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ELISMERŐ NYILATKOZATOK

A  The New Yorker úgy jellemezte Sade hangját, mint "szemcsés, levegővel teli, kissé fájó, de nem fájdalmas és még a tökéletlen méltóságot is képes mérni a fájdalom mutatása ellen." A "mélyen angol" minősége miatt nehéz a művész hangját kategorizálni. A BBC eképp nyilatkozott hangjáról:"robosztus ám fékentartott", Billie Holidayhez hasonló. Dalszövegírói munkáját így jellemezték: kellően lelkes, jazzes, mégis poppos, funky, ugyanakkor könnyű hallgatni, vonzó az összes műfaj rajongói körében. Popsztárnak is kikiáltották már.

A banda tagjairól így írt a The New Yorker: megalkották a legjobban profitáló popot, "könnyű" hangzású háttéralkalmazásaikkal amelyek a nehezebb, belső szeretet feltárását mutatják: elkötelezettség, következetesség, barátság. Sade sikere "EGYEDÜLÁLLÓ SZÉPSÉGÉNEK, LÁTSZÓLAG MEGHATÁROZHATATLAN EREDETÉNEK ÉS REJTÉLYES SZEMÉLYISÉGÉNEK KOMBINÁCIÓJÁNAK TULAJDONÍTHATO."

A Sade munkássága megannyi előadót inspirált már. Rapper Rakim az Eric B. & Rakim-ből a zenekar zenéjén nőtt fel és inspirálódott Sade stílusának és hangjának köszönhetően. A Smooth Operator például Rakim Paid in Full című dalában is említve van. Talib Kweli úgy nyilatkozott, hogy a precizitásról tanult Sade Madison Square Garden-beli Love Deluxe előadása során.

 

CÍMLAPOKON

        

MAGÁNÉLET

Sade 1980 körül Észak-Londonban, Tottenhamben húzta meg magát akkori barátjánál Robert Elmsnél.1989-ben házasságot kötött Carlos Pilego filmrendezővel, ám 1995-ben véget ért kapcsolatuk. Ezután az 1990-es évek vége felé a Karib-térségbe költözött, hogy együtt éljen jamaikai zenész producer párjával, Bob Morgannel, ám később szétváltak.

Az együtt töltött idő alatt a párnak született egy kislánya, Mickailia, 1996. július 21-én. Sade 2007 óta van együtt jelenlegi szerelmével, Ian Wattsval, akinek egy kisfia is van előző kapcsolatából. 2016-ban a Nemzeti Coming Out Napján Sade lánya, akit ma már Izaak-nak szólítanak, felvállalta transzneműségét. 2019. szeptemberében Izaak egy szívmelengető posztban köszönte meg legendás édesanyjának a támogatását.


az adatlapot fordította és szerkesztette: exoverdose
másolása tilos!

FILM

1986: Absolute Beginners - Athene Duncannon szerepében

Albumok:

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

1984- DIAMOND LIFE

1. Smooth Operator
2. Your Love Is King
3. Hang On To Your Love
4. Frankie’s First Affair
5. When Am I Going To Make A Living
6. Cherry Pie
7. Sally
8. I Will Be Your Friend
9. Why Can’t We Live Together

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

1985 - PROMISE

1. Is It A Crime
2. The Sweetest Taboo
3. War Of The Hearts
4. You’re Not The Man
5. Jezebel
6. Mr Wrong
7. Punch Drunk
8. Never As Good As The First Time
9. Fear
10.Tar Baby
11. Maureen

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

1988 - STRONGER THAN PRIDE

1. Love Is Stronger Than Pride
2. Paradise
3. Nothing Can Come Between Us
4. Haunt Me
5. Turn My Back On You
6. Keep Looking
7. Clean Heart
8. Give It Up
9. I Never Thought I’d See The Day
10. Siempre Hay Esperanza

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

1992 - LOVE DELUXE

 

1. No Ordinary Love
2. Feel No Pain
3. I Couldn’t Love You More
4. Like A Tattoo
5. Kiss Of Life
6. Cherish The Day
7. Pearls
8. Bulletproof Soul
9. Mermaid

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

1994 - THE BEST OF SADE 

1. Your Love Is King
2. Hang On To Your Love
3. Smooth Operator
4. Jezebel
5. The Sweetest Taboo
6. Is It A Crime
7. Never As Good As The First Time
8. Love Is Stronger Than Pride
9. Paradise
10. Nothing Can Come Between Us
11. No Ordinary Love
12. Like A Tattoo
13. Kiss Of Life
14. Please Send Me Someone To Love
15. Cherish The Day
16. Pearls

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2000 - LOVERS ROCK

1. By Your Side
2.Flow
3. King Of Sorrow
4. Somebody Already Broke My Heart
5. All About Our Love
6. Slave Song
7. The Sweetest Gift
8. Every Word
9. Immigrant
10. Lovers Rock
11. It’s Only Love That Gets You Through

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2002 - LOVERS LIVE

1. Cherish The Day (live)
2. Somebody Already Broke My Heart (live)
3. Smooth Operator (live)
4. Jezebel (live)
5. Kiss Of Life (live)
6. Slave Song (live)
7. The Sweetest Gift (live)
8. The Sweetest Taboo (live)
9. Paradise (live)
10. No Ordinary Love (live)
11. By Your Side (live)
12. Flow (live)
13. Is It A Crime (live)

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2010 - SOLDIER OF LOVE


1. The Moon And The Sky
2. Soldier Of Love
3. Morning Bird
4. Babyfather
5. Long Hard Road
6. Be That Easy
7. Bring Me Home
8. In Another Time
9. Skin
10. The Safest Place

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2011 - THE ULTIMATE COLLECTION

DISC 1

1. Your Love Is King
2. Smooth Operator
3. Hang On To Your Love
4. The Sweetest Taboo
5. Is It A Crime
6. Never As Good As The First Time
7. Jezebel
8. Love Is Stronger Than Pride
9. Paradise
10. Nothing Can Come Between Us
11. No Ordinary Love
12. Kiss Of Life
13. Feel No Pain
14. Bulletproof Soul

DISC 2

1. Cherish The Day
2. Pearls
3. By Your Side
4. Immigrant
5. Flow
6. King Of Sorrow
7. The Sweetest Gift
8. Soldier Of Love
9. The Moon And The Sky
10. Babyfather
11. Still In Love With You
12. Love Is Found
13. I Would Never Have Guessed
14. The Moon And The Sky (Remix Featuring Jay-Z)
15. By Your Side (Neptunes Remix)

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2012 - BRING ME HOME LIVE 2011

1. Soldier Of Love (Live)
2. Your Love Is King (Live)
3. Skin (Live)
4. Kiss Of Life (Live)
5. Love Is Found (Live)
6. In Another Time (Live)
7. Smooth Operator (Live)
8. Jezebel (Live)
9. Bring Me Home (Live)
10. Is It A Crime (Live)
11. Love Is Stronger Than Pride (Live)
12. All About Our Love (Live)
13. Paradise (Live)
14. Nothing Can Come Between Us (Live)
15. Morning Bird (Live)
16. King Of Sorrow (Live)
17. The Sweetest Taboo (Live)
18. The Moon And The Sky (Live)
19. Pearls (Live)
20. No Ordinary Love (Live)
21. By Your Side (Live)
22. Cherish the Day (Live)

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Utolsó frissítés: 2020.11.27. 13:01 exoverdose által


Oszd meg!   iwiw  facebook  twitter  myspace